НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивелина Романова, Регионален исторически музей – Добрич: Един от акцентите в експозицията на музея е Възрожденското училище, което представлява непълна възстановка на такова

Ивелина Романова, Регионален исторически музей – Добрич: Един от акцентите в експозицията на музея е Възрожденското училище, което представлява непълна възстановка на такова

20 Септември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Добрич. Един от акцентите в експозицията на Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич е Възрожденското училище, което представлява непълна възстановка на такова. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Ивелина Романова, специалист в музея. „Възрожденското училище е нашият учебен музей, където ние работим по различни образователни програми, предимно през учебния период. Но и през летния период имаме една такава програма „Лято в музея“. Опитваме се да бъдем много активни, много разчупени в това, което представяме и най-вече чрез тези образователни програми хората да могат да дойдат и да се докоснат до историята, но и да се забавляват“, каза Ивелина Романова. В този образователен център се работи по различни теми – от праисторията, през Възраждането. Използват се и другите обекти на РИМ – Добрич: Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Къща-музей „Йордан Йовков“, където се предлагат различни по вид занимания за децата – възстановки на обичаи и ритуали, свързан с народния календар, редене на пъзели, писане на печатна машина и много други форми. Посещава се Военното гробище в Добрич, което е най-голямото на Балканите от времето на Първата световна война.
В момента РИМ – Добрич работи по един трансдунавски проект, с участието на няколко европейски страни, за популяризиране на историческия период от времето на Първата световна война. „Опитваме се да научим младите хора да уважават историята и да се поучат от грешките на миналото. Всичките ни обекти са много интересни по своята същност и по това, което те представят. Опитали сме се да бъдем оригинални, да бъдем различни, да не бъдем скучни“, каза Ивелина Романова. И макар че в наши дни в българското училище няма часове по краснопис, във Възрожденското училище към РИМ – Добрич децата имат възможност да изучават калиграфия. По време на тези занимания децата научават повече за възрожденските ръкописи и за създаването на българската книжнина, имат възможност да пишат на пясък, с перо и мастило, научават какво е калем, как възрожденците са подостряли перата за писане, как са се изработвали старите печати. По думите на културолога Надежда Иванова, ръководител на заниманията по калиграфия, опознаването на духовното наследство възпитава подрастващите в респект към него и стремеж то да бъде опазвано.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Борисов, Общинско предприятие „Комуналстрой“-Добрич: Общината е извършила цялостно преасфалтиране на няколко улици и булеварди в града

Борислав Борисов, Общинско предприятие „Комуналстрой“-Добрич: Общината е извършила цялостно преасфалтиране на няколко улици и булеварди в града

20 Септември 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общината е извършила цялостно преасфалтиране на няколко улици и булеварди в Добрич. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Борислав Борисов, директор на Общинското предприятие „Комуналстрой“. Ул. „6 септември“ е реконструирана по проект с евросредства. Там са положени вертикална и хоризонтална сигнализация. С това ще бъде улеснен потокът на движение на автомобили към Северна индустриална зона. Бул. „3 март“ е цялостно ремонтиран от новото кръгово кръстовище до сградата на ВиК. Повече от 40 години този участък не е бил ремонтиран. Ул. „Стефан Стамболов“ също е цялостно преасфалтирана. Нейният ремонт е важен, по думите на специалиста, защото тя е естествена връзка между няколко жилищни квартала – „Дружба“, „Добротица“ и през ул. „Димитър Ковачев“ към ЖК „Балик“.
„Имаме амбицията и ул. „Димитър Ковачев“, която ремонтирахме частично, да бъде асфалтирана цялостно. Коментирали сме го с ръководството на Общината. Оказа се, че улицата е включена в един от лотовете по проекта за водния цикъл и там ще има изрязване от едната страна за полагане на нови тръби. Което отложи цялостното преасфалтиране, включително и по улиците „Орфей“ и „Теменуга“ към ЖК „Балик“, каза Борислав Борисов. Той призна, че Общината изпитва известни затруднения с поддръжката на светофарните уредби в града, които наброяват 21. Те са стари модели – лампови са. По проект, свързан с градската мобилност, по който се работи от две години с финансиране от държавния бюджет, на стойност около 500 000 лв., ще може да се извърши цялостна подмяна на светофарните уредби. Ще се използва ново, LED осветление и нов вид хардуер на светофарните секции. Ще се използва нов софтуер, което е важно за управлението им. Желанието е да се приложи евентуално така наречената „зелена вълна“, нещо което интересува гражданите. „На този етап не можем да го реализираме, тъй като имаме софтуер, който ни показва в обратна връзка реално дали работят светофарите. Проектът е много скъп, надявам се да бъде реализиран и по този начин действително ще облекчим движението по булевардите“, каза Борисов.
Той допълни, че тенденцията е светофарите да бъдат заменяни с кръгови кръстовища, особено по големите булеварди. Това е европейска практика, с която Общината се съобразява. Практиката показва, че тези кръстовища предполагат леки пътно-транспортни произшествия, но изискват големи инвестиции. За сравнение поддръжката на светофарните уредби е постоянна и изисква средства. Тенденция в града е намаляване на броя пешеходни пътеки. Според Борислав Борисов ако една пешеходна пътека нощем не е осветена, не би трябвало да я има. Желанието е да се търсят алтернативи за пешеходците като ползване на подлези например, за да се намали риска за всички участници в движението по пътищата.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

20 Септември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Добрич. В това издание на съвместното предаване „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на Радио „Фокус“ и Община Добрич отново ще отделим място на историята и на актуални теми, свързани с безопасността на движението по пътищата и началото на учебната година.
През този месец гражданите и гостите на Добрич имат възможност да разгледат уникална изложба, озаглавена „150 години подвиг и памет“, представена в зала „Възраждане“ в Художествената галерия. Експонирани са две светини – саби с револвер на двама воеводи – Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Специален гост на откриването бе д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, организирал изложбата. Ще ви представим неговата позиция и аргументи защо Добрич заслужава да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“. Темата за безопасността по пътищата е актуална винаги. Този месец обаче тя е акцент и заради началото на учебната година.
Как Община град Добрич осъществява на практика идеята за безопасност на пътя и по отношение на водачи на моторни превозни средства, и по отношение на пешеходци, с грижа за всички участници в движението по пътищата, ще ни разкаже директорът на Общинското предприятие „Комуналстрой“ в Добрич Борислав Борисов.
Възрожденското училище в Добрич не е просто място в музея, където посетителите разглеждат витрини и поставените в тях артефакти, а пространство, където младите хора се срещат с миналото, образовайки се и забавлявайки се. За този модел на просвета ще ни разкаже Ивелина Романова, специалист в Регионалния исторически музей в Добрич.
Тези и още теми слушайте в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ от 14:00 до 15:00 часа, с водещ Жулиета Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.