НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм

21 Септември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Баку. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм. Двамата разговаряха в Азербайджан, където са гости на тържествените чествания по повод 100-годишнината на парламента на страната, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
По време на разговора Цвета Караянчева поздрави Бинали Йълдъръм за избирането му за председател на Турския Меджлис и го покани да посети официално България. Председателят на турския парламент също отправи покана към българския си колега да направи визита в Турция.
По време на разговора двамата се обединиха около извода, че България и Турция на практика показват как се пази границата на Европейския съюз и подчертаха нуждата изпълнението на споразумението ЕС – Турция да продължи.
Цвета Караянчева благодари на Бинали Йълдъръм за качественото опазване на границата и отбеляза, че вече продължителен период е налице почти нулев мигрантски натиск.
Председателите на двата парламента оцениха високо и проведената лидерска среща ЕС – Турция във Варна по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Те отбелязаха, че двустранният диалог между двете страни е на много добро ниво и се развива възходящо.
Двамата дадоха висока оценка на сътрудничеството между парламентите на двете страни като важен елемент от развитието на отношенията между България и Турция. Цвета Караянчева и Бинали Йълдъръм изразиха готовност да работят за задълбочаване на парламентарните контакти между България и Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан

21 Септември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Баку. България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан, включително постигането на ново Всеобхватно споразумение между тях, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред парламента на Азербайджан. Председателят на българския парламент участва в Баку в тържествено заседание на Азербайджанския парламент, посветено на 100-годишнината от неговото основаване. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Цвета Караянчева беше първият председател на чуждестранен парламент, който получи думата за изказване по време на официалната церемония.
България цени високо ролята на Азербайджан за повишаване на енергийната сигурност на ЕС и в частност на България чрез диверсификация на маршрутите и източниците за доставка на газ, подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че между България и Азербайджан съществуват широки перспективи за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката, транспорта, селското стопанство и търговско-икономическия обмен.
Азербайджан продължава да се развива като модерна държава с парламентаризъм и мултикултурализъм, с ясна визия за бъдещето на своите граждани, посочи председателят на българския парламент. Цвета Караянчева добави, че България цени високо отличните отношения и ползотворното сътрудничество, установени с Азербайджан. Приветстваме развитието на парламентарното сътрудничество като част от активния политически диалог между нашите две страни, протичащ в атмосфера на взаимно уважение и добронамереност, подчерта тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев

21 Септември 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Баку. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев. Парламентарна делегация, водена от Цвета Караянчева, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Председателят на българския парламент и президентът на Азербайджан бяха единодушни, че е важно двете страни да продължават да развиват отношенията си в сферите на енергетиката, транспорта, новите технологии, културата, спорта и образованието.
Цвета Караянчева подчерта, че България продължава реализацията на проекта за газовия хъб „Балкан“ и постигнатата между България и Азербайджан договореност ще позволи от 2020 г. страната ни да получи договорените 1 млрд. куб. метра азербайджански природен газ, допълни Цвета Караянчева. От своя страна президентът Илхам Алиев потвърди отново постигнатите договорености между Азербайджан и България.
Цвета Караянчева и Илхам Алиев оцениха високо резултатите от визитата на премиера Бойко Борисов в Баку януари 2018 г. и отчетоха положителните резултати от разкриването на редовната въздушна линия между България и Азербайджан. Двамата потвърдиха, че вече е налице значително увеличение на пътуванията между двете страни с цел бизнес и туризъм.
България отдава важно значение на отношенията си с Азербайджан и разглежда страната като приоритетен партньор в региона, отбеляза председателят на българския парламент. Цвета Караянчева изрази задоволство от развитието на ползотворните контакти между двете страни. Приятелството между нашите народи има бъдеще, основано на близостта между нас и взаимното уважение, добави още тя.
В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан в българския парламент Хамид Хамид и заместник-председателят на групата Димитър Георгиев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието и културата трябва да се развива със същите темпове както икономическото и политическото

Председателят на НС Цвета Караянчева: Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието и културата трябва да се развива със същите темпове както икономическото и политическото

20 Септември 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Баку. Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието и културата трябва да се развива със същите темпове както икономическото и политическото, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в публична лекция пред преподаватели и студенти от Бакинския славянски университет, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на българския парламент отбеляза огромния принос на университета и на неговия ректор проф. Нурлана Алиева за това българският език и култура да намират все по-широка аудитория и популярност в Азербайджан.
Общи са желанието и стремежът на България и Азербайджан да превърнем географските преимущества на нашите две страни, да бъдем на кръстопътя между Азия и Европа, във възможности за задълбочаване на двустранните връзки в областта на търговията, енергетиката, транспорта, подчерта Цвета Караянчева. Тя добави, че това ще допринесе за икономическото развитие и просперитета на двете страни.
Председателят на Народното събрание подчерта, че българските политици ще се стремят да работят за създаване на необходимите условия нашите два народа и младите хора да се сближават все повече, да опознават културата, традициите, природата, забележителностите, с които България и Азербайджан могат да се гордеят.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше посрещната в Бакинския славянски университет с българска народна песен и хоро. Цвета Караянчева беше приветствана от ректора на Бакинския славянски университет проф. Нурлана Алиева.
На срещите в университета председателят на Народното събрание подчерта , че има активно сътрудничество и множество установени директни контакти между български и азербайджански висши училища. Цвета Караянчева изрази увереност, че съгласуваният меморандум за разбирателство в областта на образованието между министерствата на образованието на България и Азербайджан ще допринесе за интензифициране на сътрудничеството в тази област.
Ректорът на Бакинския славянски университет проф. Нурлана Алиева посочи, че от създаването си през далечната 1946 г. до днес, ръководеното от нея висше училище, непрекъснато обогатява и разширява обема от изучавани дисциплини. Част от това е и взетото през 1996 г. решение в университета да се въведе изучаването на други славянски езици, подчерта тя и добави, че днес в Бакинския славянски университет функционират седем факултета и 25 катедри, като освен славянски езици (руски, български, чешки, полски, украински), студентите имат възможност да изучават и други езици (английски, немски, френски, турски, гръцки), а също така и азербайджански език и литература, международни отношения, журналистика и др.
Българската парламентарна делегация, която е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на Азербайджан, посети и Центъра за български език и култура към Бакинския славянски университет. Той е открит през 2004 г. и работи за развитие на културните връзки между Азербайджан и България, за сближаване на младите хора от двете страни и за усъвършенстване на учебния процес по българистика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: България има интерес от увеличаване на газовите доставки от Азербайджан

Председателят на НС Цвета Караянчева: България има интерес от увеличаване на газовите доставки от Азербайджан

20 Септември 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Баку. България има интерес от увеличаване на газовите доставки от Азербайджан. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в разговор с министър-председателя на Азербайджан Новруз Мамедов, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Делегация, водена от председателя на българския парламент, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на Азербайджан. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид и заместник-председателят на групата Димитър Георгиев.
Стратегическото географско положение на България създава предпоставки за диверсификация на източниците и маршрутите на газовите и нефтените доставки, подчерта Цвета Караянчева. Тя уточни, че усилията на страната ни са насочени към това, чрез реализацията на газовия хъб „Балкан“ България да се превърне в газоразпределителен център за Европа. Разглеждаме доставките на газ от Южния газов коридор като неразделна част за реализирането на тази стратегическа цел, посочи Цвета Караянчева и добави, че реализацията на газовата връзка България-Гърция е ключов елемент за получаването на вече договорените 1 млрд. куб. м. азербайджански газ до България. От своя страна премиерът Мамедов заяви, че след реализацията на договорените количества, Азербайджан е готов да води разговори за реализирането на нови количества газ.
Нова възможност за сътрудничество в енергетиката би могло да бъде и участието на Азербайджан в газификацията на България за битови цели – тема, обсъждана по време на работното посещение на българския премиер Бойко Борисов в Баку през януари 2018 г., подчерта председателят на Народното събрание. Тя допълни, че всички необходими подробности вече са предоставени на азерската компания СОКАР.
Караянчева и Мамедов изразиха задоволство от ефективността на разкритата на 16 януари 2018 г. директна авиолиния Баку – София. Двамата бяха категорични, че линията вече оказва положително влияние върху нарастването на пътуванията между двете страни с цел бизнес и туризъм и перспективите в тази посока са повече от положителни.
Председателят на българския парламент посочи, че има неоползотворен потенциал и широки възможности за развитие на сътрудничеството между България и Азербайджан в търговско-икономическата област. Настоящият стокообмен не отговаря на потенциала на двете страни и затова разглеждаме работата на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество като важен инструмент за активизиране на връзките между двете страни, подчерта Цвета Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентите на България и Азербайджан са готови да работят заедно и да съдействат за разширяване и обогатяване на сътрудничеството между двете страни

Парламентите на България и Азербайджан са готови да работят заедно и да съдействат за разширяване и обогатяване на сътрудничеството между двете страни

20 Септември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Баку. Парламентите на България и Азербайджан са готови да работят заедно и да съдействат за разширяване и обогатяване на сътрудничеството между двете страни в различни области. Те имат значителна роля за изпълнение на подписаната между България и Азербайджан декларация за стратегическо партньорство, е общото мнение на председателите на двете законодателни институции Цвета Караянчева и Октай Асадов. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на Азербайджан. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид и нейният заместник-председател Димитър Георгиев.
Разглеждаме задълбочаването на парламентарното сътрудничество между България и Азербайджан като основна и много важна предпоставка за развитието на все по-активни двустранни отношения, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева посочи, че интензивни контакти има между парламентаристите от групите за приятелство между България и Азербайджан в двете законодателни институции. Тяхната съвместна работа ще очертае и набележи основните области, в които може да се развива нашето бъдещо партньорство, добави Цвета Караянчева.
Виждаме значителен потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на енергетиката и доставката на енергийни ресурси, посочи председателят на българския парламент. Нови възможности пред сътрудничеството в енергетиката биха могли да се разкрият при евентуалното участие на Азербайджан в газификацията на България за битови цели, добави Цвета Караянчева. Като области, в които може да се осъществят успешно различни проекти, тя открои и транспорта, селското стопанство, търговията и икономиката.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.