НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

До края на годината 250 безработни ще получат обучение и допълнителна квалификация за работа в туризма (ОБЗОР)

До края на годината 250 безработни ще получат обучение и допълнителна квалификация за работа в туризма (ОБЗОР)

20 Септември 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. До края на годината 250 безработни ще получат обучение и допълнителна квалификация за работа в туризма. Очаква се през следващата година техният брой да се увеличи. Това ще стане възможно благодарение на подписано споразумение между министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков за партньорство във връзка с обучението на кадри за туризма. Пилотният проект предвижда хора, регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта, да бъдат обучавани в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“, в центровете в Царево и Смолян. Средствата за квалификационните програми през тази година се отпускат от Националния план за действие по заетостта, като ще се търси възможност и за отпускането на целеви средства, с които да се осигури обучение както на безработни, така и на желаещи да се преквалифицират. Професиите, в които ще се обучават хората, търсещи работа, са хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, камериер, портиер, пиколо, готвач, сервитьор, барман и други. След преминаване на обучителния курс ще бъде издавано удостоверение за професионална правоспособност.
Министър Николина Ангелкова заяви, че туризмът е ключов икономически сектор, който създава около 13% от БВП на България и в него са заети близо 11% от всички работещи през миналата година. По думите ѝ една от основните задачи е обезпечаването на бизнеса с квалифицирани кадри.
По последни данни около 20 хил. са незаетите места в сектор туризъм, което го нарежда на водещите места по потребление на работна сила. През 2018 г. сезонно наетите работници от трети страни са двойно повече спрямо година по-рано, достигайки 7700. „В сектор „Туризъм“ няма безработица, а изключително голяма нужда от кадри“, обяви министъра на туризма Николина Ангелкова и добави, че през 2017 г. общо наетите в туризма и свързаните с него икономически дейности са повече от 335 хил. души.
Министър Ангелкова посочи, че липсата на кадри е причината за направените промени в Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция предвид сезонната заетост на работници от трети страни. Ангелкова отчете, че интересът на българските граждани, които завършват своето образование и съответно искат да продължат да се реализират в професията, зависи предлаганите от работодателите условия. „Основната тема на разговори с тях е в тази посока, за да може да има устойчивост на заетостта и интерес. Това ще отнеме много време и вярвам, че дуалното обучение ще изиграе основна роля. Тогава работодателят е пряко ангажиран към съответното лице както финансово, така и за неговата по-нататъшна реализация“, заяви още Ангелкова. Министърът заяви, че почти 11% са заетите в сектор „Туризъм“, а през 2017 г. с пряко свързаните индустрии със сектора са били обвързани над 35 хил. души.
От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изрази надежда с това споразумение да се постави добро начало за засилващото се сътрудничество между двете министерства.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: В сектор „Туризъм“ няма безработица, а изключително голяма нужда от кадри

Министър Николина Ангелкова: В сектор „Туризъм“ няма безработица, а изключително голяма нужда от кадри

20 Септември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. В сектор „Туризъм“ няма безработица, а изключително голяма нужда от кадри. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти във връзка с недостига на кадри в туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По тази причина направихме промените в Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция предвид сезонната заетост на сезонни работници от трети страни. Друг голям успех, който успяхме да постигнем е възможността от три месеца те да продължат своя престой до 9 месеца“, каза Ангелкова. По думите ѝ изцяло интересът на българските граждани, които завършват своето образование и съответно искат да продължат да се реализират в професията зависи от условията, които се предлагат от работодателите. „Основна тема на разговори с тях е в тази посока, за да може да има устойчивост на заетостта и интерес. Това ще отнеме много време и вярвам, че дуалното обучение ще изиграе основна роля. Тогава работодателят е пряко ангажиран към съответното лице както финансово, така и за неговата по-нататъшна реализация“, заяви още Ангелкова. "По отношение на следващото направление, по което предстои да работим тясно с работодателите е свързано с дуално обучение и финансиране да се преквалифицират вече работещи техни служители, ще бъде в зависимост от нуждите на работодателите", добави тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова и министър Бисер Петков подписаха споразумение за сътрудничество между двете министерства

Министър Николина Ангелкова и министър Бисер Петков подписаха споразумение за сътрудничество между двете министерства

20 Септември 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Министър Николина Ангелкова и министър Бисер Петков подписаха споразумение за сътрудничество между двете министерства, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Документът създава възможности за обучение и професионална квалификация на кадри за туризма. Стана ясно, че до края на годината ще бъдат обучени 250 безработни за кадри в Държавното предприятие Българо-Германски център за професионално обучение. Завършилите курсовете ще получат свидетелство, а обучението им ще бъде безплатно. Завършилите обучение по част от професия, ще получат удостоверение. Министърът на туризма заяви, че за следващата година включително на база на подписани споразумени, които Министерство на туризма има с подобни центрове с Испания и Португалия, ще се разчита и на гостуващи преподаватели от тях страна. "Изключително навременен е моментът за подписване на споразумението е и фактът, че в момента обсъждаме бюджета за следващата година. Финансирането може да бъде и с целеви средства", каза Ангелкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Към Българо-Германския център за професионална квалификация създаваме фокус върху квалификацията и преквалификацията на кадрите в туризма

Министър Николина Ангелкова: Към Българо-Германския център за професионална квалификация създаваме фокус върху квалификацията и преквалификацията на кадрите в туризма

20 Септември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Към Българо-Германския център за професионална квалификация създаваме фокус върху квалификацията и преквалификацията на кадрите в туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова преди да подпише споразумение за сътрудничество между Министерство на туризма и Министерство на труда и социалната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Целта на днешното събитие, за което сме заедно с министър Петков е подписване на споразумението между Министерство на труда и социалната политика и Министерство на туризма, с което към Държавното предприятие Българо-Германски център за професионално обучение, създаваме изключително голям фокус по отношение на квалификацията и преквалификацията в областта на туризма и по-специално в неговите поделения в Царево и Смолян. Проблемът с кадрите е един от основните, по които започнахме да работим още със създаването на Министерство на туризма. Като цяло образованието, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите и учащите е един от основните приоритети на нашия кабинет“, каза Ангелкова. По думите ѝ секторът се характеризира със сезонен характер, което прави въпроса с наемането на квалифицирани кадри още по-голямо предизвикателство“, каза тя. По думите ѝ предстои да се набележат необходимите дейности, които следва да се случат. „Да може да се обработват както безработни, така и хора, които искат да се квалифицират при различни условия за двете групи. Предстои след подписване на споразумението да направим среща с работодателите в сектор „Туризъм“, за да можем максимално да насочим вниманието към тази нова инициатива“, заяви Ангелкова.
От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза: „Туризъм“ в резултат от динамичното си развитие е един от най-големите потребители на търсенето на работна сила. По данни на Агенция по заетостта за първите 6 месеца броят на регистрираните свободни работни места е над 20 хилияди“, каза той и уточни, че предлагането трябва да отговори на това търсене и с настоящото споразумение двете министерства обединяват усилията си за тази цел. Той изрази надежда с това споразумение да се постави добро начало за засилващото се сътрудничество между двете министерства.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Почти 11% са заетите в сектор „Туризъм“

Министър Николина Ангелкова: Почти 11% са заетите в сектор „Туризъм“

20 Септември 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Почти 11% са заетите в сектор „Туризъм“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова преди да подпише споразумение за сътрудничество между Министерство на туризма и Министерство на труда и социалната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Непрекъснато коментираме, колко важен сектор е туризмът и всъщност каква част за БВП допринася. Изключително важно е да се отбележи, че почти 11% от заетите също са от сектор „Туризъм“, каза Ангелкова. По думите ѝ с пряко свързаните индустрии са над 35 хил. души през 2017 г. „Благодаря на министър Петков и неговия екип за сътрудничеството и за това, че за кратко време успяхме да подготвим споразумението“, допълни още министър Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.