НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: Неутрална Молдова увеличава разходите за отбрана

„Независимая газета“: Неутрална Молдова увеличава разходите за отбрана

4 Декември 2018 | 03:09 | Агенция "Фокус"
Москва/Кишинев. Правителството на Молдова увеличава разходите за отбрана с одобрението на парламента в Кишинев, пише руският „Независимая газета“.
Съпредседателят на Обединената контролна комисия (ОКК), която контролира зоната за сигурност на река Днестър, Олег Беляков, е разказал пред вестника, че Кишинев с помощта на НАТО превъоръжава армията си, като се съобразява с дислоцираната в Приднестровието Оперативна група на руските войски (ОГРВ). Молдовският депутат Богдан Цирдя потвърждава, че „НАТО изгражда военен плацдарм около Руската федерация“.
Според Беляков в Приднестровието подготвят въоръжените сили в случай на провокация. В Тираспол си дават сметка, че молдовската армия се укрепва не за отбрана. Съседните Румъния и Украйна са съюзници на Република Молдова и няма да тръгнат да я нападат.
И тя тях също. Единствената заплаха в района според Кишинев е Приднестровието и разположената там ОГРВ, коментира за вестника Олег Беляков. «Инструкторите от страните, членки на НАТО, вече подготвят молдовските офицери, провеждат учения с тях, в които участват и поделения от Румъния и САЩ. През миналата година се проведоха 13 подобни учения, през тази - 7. Увеличаването на военния бюджет означава превъоръжаване на Въоръжените сили на Молдова. Това ни тревожи. Още повече, че и правителството, и парламентът, Конституционният съд на Молдова настояват за извеждане на ОГРВ от района. Но в сегашната ситуация, когато руският транзит през Приднепростровието е блокиран от Украйна, а украинското небе е затворено за руски самолети, през кишиневското летище преминават руските войници към дома си и онези, които ги заместват при ротацията на миротворческите батальони, а ОГРВ изпълнява миротворческа роля. От нейния състав се формират миротворческите части на РФ. Това е доста крехък мир, който днес съществува на раменете на руските военни“, пояснява Беляков.
Според него всичко, което се случва около Въоръжените сили на Молдова, съвсем не е случайност, «в крайна сметка така може да се дестабилизира положението».
„Независимая газета“ припомня, че парламентът на Република Молдова одобри увеличение на военния бюджет от 634 млн. молдовски леи на 736 млн. молдовски леи (100 щ.д. са 1300 молдавски леи. – бел. на „НГ“), от тях почти половината са за въоръжените сили.
По думите на другия съпредседател на ОКК ген. Йон Солоненко, «има смисъл да се увеличава бюджетът на Министерството на отбраната». И задава риторичен въпрос: «Как се роди армията на Молдова? Всъщност, по време на въоръжения конфликт през 1992 година. Днес редът и законът в зоната за сигурност край Днестър се гарантират от молдовските миротворци. Заедно с тях за това допринасят и руснаците, и представителите на ПРиднепростровието. Плюс украинските наблюдатели. Тази работа изисква изключителни професионалисти. А да изпълнява такива задачи е способна само и единствено квалифицирана армия.», изтъква генералът: «Безсмислица е, ако властите не финансират в пълен размер разходите по армията.“
Бившият министър на отбраната ген. Виктор Гайчук също смята, че нормално е да се увеличават военните разходи: «Да, това е нужно. Докато тази сума не надхвърли един процент от БВП, не може да се говори за сериозни разходи за отбрана в Република Молдова. Ако става дума за професионална армия, то тогава има нужда от много повече пари.“ Молдовските военни припомнят, че по Коституция Република Молдова е неутрална държава.
Депутатъ-социалист Богдан Цирдя обаче, припомня агенция Интерфакс, твърди, че тези разходи са предвидени в Концепцията за национална отбрана, която се е появила в парламента още през юли 2018 година. «Според някои данни тя е разработена от специалисти от НАТО. Документът влиза в плановете на НАТО за разширение на изток и укрепване на неговата инфраструктура – поради възможност от руска агресия. Затова и разходите за отбрана на НАТО и САЩ за 2018 нараснаха толкова много. От друга страна обаче, ръстът на военните разходи в „неутрална“ Молдова са доста мрачно послание. В последните седем години те са се увеличили повече от два пъти.», казва Цирдя. «В това число влизат и модернизацията на полигона недалеч от село Булбоака, и летището в Меркулещ, и военната техника на НАТО. Това, между другото, не премълчава и министър Еужен Стурза“, отбелязва депутатът от левицата. Той заключава, че „приетият бюджет потвърждава, че отбранителната политика на републиката произтича от стратегическите цели на НАТО“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Социалистическата партия на Молдова прие резолюция за създаване на президентска република

РИА Новости: Социалистическата партия на Молдова прие резолюция за създаване на президентска република

18 Ноември 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Митинг на Партията на социалистите на Молдова (ПСРМ) в центъра на Кишинев завърши с единогласно приемане на резолюция, в която са включени приоритетите на партията, които тя има намерение да реализира след парламентарните избори, включително създаване на президентска република, членство в Евразийския икономически съюз и решаване на приднестровския проблем, предава кореспондент на РИА Новости.
Хиляди симпатизанти на партията на социалистите и президента на републиката Игор Додон, който е бивш председател на ПСРМ, се събраха в неделя в Кишинев на митинг. Той бе предшестван от протестен марш, в който участниците се движиха в две колони към центъра на столицата с транспаранти: „За неутралитет“, „За безплатно образование“ и „За президента“.
„През последните девет години Молдова загуби време, което ни трябва за дългосрочното ни развитие. Трябва ни друго управление, нужни са ни други приоритети. Днес на площада на Великото национално събрание събрание партията на социалистите обявява десет приоритета, които ние се задължаваме да изпълним в състава на новия парламент на страната“, заяви от трибуната идеологическият секретар на ПСРМ Ион Чебан.
Сред приоритетите са: увеличение на размера на средната заплата до 600 евро, а на пенсиите – до 300 евро, понижаване на пенсионната възраст, безплатна медицинска помощ и образование. Предвижда се страната да насочи външната си политика към Русия и да съхрани отношенията си с Европейския съюз. ПСРМ се обявява за запазване на военния неутралитет и закриване на представителствата на НАТО в републиката. Тя иска да върне в училищата предметът „история на Молдова“ и да забрани движението за обединение на републиката с Румъния.
Парламентарните избори в Молдова трябва да се проведат на 24 февруари 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: ЕС спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални санкции

„Коммерсантъ“: ЕС спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални санкции

15 Ноември 2018 | 02:10 | Агенция "Фокус"
Кишинев. ЕС спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални санкции, пише руският делови ежедневник “Коммерсантъ“.
Молдова няма да получи пари от ЕС до парламентарните избори през февруари, а персонални санкции могат да бъдат наложени на отделни граждани. Това се посочва в безпрецедентно тежкия доклад на Европейския парламент относно прилагането от Кишинев на споразумението за асоцииране с ЕС. Документът, който критично оценява състоянието на демокрацията и зачитането на правата на човека в Молдова, беше приет в сряда от Европейския парламент. Това означава, че позицията на Брюксел, която преди това е благославяла молдовските власти, се е променя значително, но не в полза на последните.
Европейският парламент одобри доклад за изпълнението на задълженията на Молдова по силата на споразумението за асоцииране с ЕС, подписано от страните през 2014 г. През същата година републиката, която в Брюксел често беше наречена "отличник на Източно партньорство", беше първата страна в програмата, (в която членуват Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия и Украйна) която получи безвизово пътуване с Европейския съюз.
Сега няма следа от предишните оценки. Докладът съдържа остри коментари за ситуацията в страната.
Молдова е наречена държава, превзета от олигарси, където властта се контролира от малка група, под чието влияние се намират парламента, правителство, политически партии, полицията, съдилищата и средствата за масово осведомяване.
Констатира се "значително отклонение от основните ценности, свързани с демократичните стандарти", като се говори за натиск върху медиите и опозицията. Правосъдието, твърди документът, се използва от властите за преследване на активисти за правата на човека и членове на опозицията.
В текста се споменава и най-важният олигарх, той е сенчестия лидер на страната – лидерът на Демократическата партия, Владимир Плахотнюк. Евродепутатите изразиха особена загриженост, че се оказва натиск върху противниците му.
Списъкът с проблеми няма край. В него се заявява, че ще бъде възможно да се говори за възобновяване на замразената макроикономическа финансова помощ на Молдова от ЕС през 2018 г. едва след парламентарните избори, насрочени за 24 февруари 2019 г. Отбелязва се, че размразяването на финансирането (става дума за около 100 млн. евро) е възможно, при условие че изборите отговарят на международните стандарти. Оценка за това се очаква от изборните наблюдатели. Брюксел също предупреди, че намалява финансирането на всички програми за подкрепа за Молдова, докато не постигне "значителен напредък" в областта на демократичните стандарти.
Изпълнителният директор на Института за стратегически инициативи в Кишинев Владислав Кулминский, който е бил съветник на молдовския премиер по време на подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, счита доклада за пълно отражение на реалността.
"Всъщност текстът гласи, че управляващата Демократическа партия превърна страната в сива зона, където управляващият елит се възползва от държавата, преследвайки съмнителни цели, пренаписвайки правилата на играта, за да задоволи интересите си, нарушавайки демократичните норми, водейки необуздана пропаганда, преследвайки опозицията и неконтролираните медии“, заяви експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Украйна ще научи Молдова, как да „усмири“ Приднестровието

„Независимая газета“: Украйна ще научи Молдова, как да „усмири“ Приднестровието

2 Ноември 2018 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Украйна ще научи Молдова, как да „усмири“ Приднестровието, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
В Одеса се срещнаха ръководителите на генералните щабове на Украйна и Република Молдова. Те се договориха как ще действат, ако ситуацията в Приднестровието се влоши. Молдовците искаха да получат от украинския боен опит. Президентът Петро Порошенко заяви, че украинска специална бригада ще бъде изпратена на към "опасната част на Приднестровието". Съпредседателят на Съвместната контролна комисия (ОКК), контролираща зоната за сигурност на Днестър, Олег Беляков заяви пред вестника, че само миротворци, включително от Руската федерация, биха могли да съхранят стабилността в региона, но те са затруднени: наскоро молдовските военни не позволиха смяна на руското оборудване и войниците.
Конфликтът възникна поради позицията на молдовската страна, пише изданието : в Кишинев те смятат, че оборудването на Руската федерация не трябва да се променя, както и войниците от мироопазващия батальон, обясни съпредседателят на ОКК Олег Беляков. Като причина за несъгласието на Молдова за ротация на сините каски Беляков определи факта, че батальонът на мироопазващите сили на Руската федерация се формира от военнослужещите на оперативната група на руските войски (ОГРВ), разположени в Приднестровието. Олег Беляков обясни, че молдовските власти блокират пристигането на руските миротворци в мястото на служба още на летището в Кишинев. И затова батальонът на Мироопазващите сили се формират от гражданите на Руската федерация, живеещи в Приднестровието. Те се обучават една година, а след това се присъединяват към Мироопазващите сили. Според Беляков, днес ОГРВ са и миротворци. В допълнение към мироопазващата мисия, военната охрана на ОГРВ охранява складовете за боеприпаси, останали в региона от бившата 14-та армия.
Оставянето на складове без защита означава създаване на условия за тяхната детонация, както показа скорошната експлозия на военни арсенали в Украйна . Беляков вярва, че само благодарение на Мироопазващите сили в региона не експлодират снаряди.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Молдова ще се срещне с Владимир Путин в Москва в сряда

ТАСС: Президентът на Молдова ще се срещне с Владимир Путин в Москва в сряда

30 Октомври 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Москва/Кишинев. Президентът на Молдова ще се срещне с Владимир Путин в Москва в сряда, предава TACC.
Според пресслужбата на Кремъл "се очаква да бъдат разгледани ключовите въпроси на руско-молдовското сътрудничество в областта на търговията, икономиката и хуманитарната област, както и настоящите регионални проблеми". Путин и Додон последно се срещнаха през юли, също в Москва.
По време на тези разговори руският лидер увери, че оценява усилията на Додон за развиване на руско-молдовското сътрудничество.
Президентът на Руската федерация информира Додон за назначаването на вицепремиера Дмитрий Козак за специален представител за развитието на търговските и икономически отношения с Молдова.
Президентът на Молдова, който ще проведе официално посещение в Москва в сряда, ще обсъди с руския президент въпроси за укрепване на стратегическото партньорство между страните.
"Това е първото ми от година и половина официално посещение в Москва. В центъра на предстоящите разговори ще бъде по-нататъшното укрепване на приятелските, стратегически и партньорски отношения с Руската федерация. Надяваме се да се опростят условията за доставка на стоките ни на руския пазар, както и условията за повече от половин милион от нашите сънародници, които постоянно работят в Русия ", каза Додон във вторник в интервю с кореспондента на TAСС.
Според него, освен проблемите на мигрантите и завръщането на молдовските продукти на руския пазар, ситуацията в преговорите за уреждане на Приднестровието и други въпроси на двустранното сътрудничество ще бъдат обсъдени в Москва. Додон отбеляза, че диалогът между президентите на двете страни, който започна миналата година, постави основите за възстановяване на стратегическото сътрудничество. Той обвини за сложните отношения между двете страни молдовското правителство, образувано от коалицията на проевропейски партии, която обяви курс за интеграция в ЕС и ограничени контакти с Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Кишинев и Киев обсъждат извеждането на руските войски от Приднестровието

EA Daily: Кишинев и Киев обсъждат извеждането на руските войски от Приднестровието

20 Септември 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Проблемът около разрешаването на приденстровската ситуация бе обсъден от представители на Молдова и Украйна, предава руската агенция EA Daily.
На среща между секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Александър Турчинов и вицепремиера по въпроса на реинтеграцията на Молдова Кристина Лесник е обсъждан, конкретно, въпросът за демилитаризация и извеждането от региона на руското въоръжение, съхранявано във военни складове в село Колбасна, отбелязва агенцията.
Партньорите са отделили внимание на организирането на контрол от международни наблюдатели над тези хранилища, разположени на територията на Приднестровието, на около 1,5 км от украинската граница, които се охраняват от военнослужещи към Оперативната група на руските войски.
„Руската Федерация грубо наруши ангажиментите, които пое за извеждане на боеприпасите и оръжията, намиращи се в руската военна база и държи незаконно там свой военен контингент, който е център на дестабилизацията в региона“, заяви Александър Турчинов. По неговите думи, Украйна е подкрепяла и ще продължи да подкрепя в бъдеще Молдова, с която има „един евроинтеграционен път“.
„Република Молдова се застъпва за европейските ценности и смята Киев за надежден партньор и затова е заинтересована в още по-голяма интензификация на сътрудничеството, включително и по въпросите за демилитаризацията на Приднестровието и неговата по-нататъшна интеграция в Молдова“, заключи Кристина Лесник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Президентът на Молдова критикува ООН заради резолюцията за изтегляне на руските войски от Приднестровието

TACC: Президентът на Молдова критикува ООН заради резолюцията за изтегляне на руските войски от Приднестровието

15 Юли 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон критикува ООН заради резолюцията за изтегляне на руските войски от Приднестровието, предава TACC.
Резолюцията за оттеглянето на руската военна мисия от Приднестровието, изготвена от проевропейското правителство на Молдова и по-късно приета от Общото събрание на ООН, е контрапродуктивна, заяви президентът на Молдова Игор Додон на своята страница във социалната мрежа „Фейсбук“ след разговорите с руския президент Владимир Путин в Кремъл в събота.
"Разгледах антируските декларации, които през последните седмици бяха приети на различни международни нива и са свързани с ролята на мироопазващия процес в Република Молдова", пише Додон. "Като държавен глава забелязах абсолютно политизираната им природа, която противоречи на реалната ситуация в Република Молдова".
Според президента "едностранните изявления, изказани от политическите върхове, нямат нищо общо със състоянието на мироопазващите операции в Молдова и не са нищо друго освен вътрешнополитическа борба и позициониране в контекста на предстоящите парламентарни избори в Молдова."
Додон похвали мироопазващата мисия и нейната ефективност в продължение на много години.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Молдовският президент Игор Додон увери, че страната му няма да застане със Запада против Русия

ТАСС: Молдовският президент Игор Додон увери, че страната му няма да застане със Запада против Русия

14 Юли 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Молдова Игор Додон е уверен, че страната му няма да „застане със Запада против Русия“, заяви той пред президента на Русия Владимир Путин в събота по време на срещата им в Кремъл, предава ТАСС.
По неговите думи Кишинев желае да „дружи с всички“, но не желае да бъде използван от едни срещу други. „Не възнамеряваме на стоим със Запада против Русия. Това е моята позиция и въпреки факта, че в страната все още има правителство и парламентарно мнозинство, което може би мисли различно, след няколко месеца у нас има избори и ситуацията ще се промени“, подчерта молдовският президент.
Додон предложи по време на срещата да се обменят мнения по въпросите на двустранното сътрудничество. Сред предимствата в развитието на отношенията в последно време той назова ръста на обема на молдовски стоки в Русия, решаването на въпроса с мигрантите, както и „сериозният напредък по Приднестровския въпрос“. Той подчерта и, че за Молдова е много важен интеграционният процес в пространството на Общността на независимите държави (ОНД).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Според анкетно проучване, над 60 процента от молдовските граждани са против потенциалното членство на страната си в НАТО

Sputnik: Според анкетно проучване, над 60 процента от молдовските граждани са против потенциалното членство на страната си в НАТО

11 Юли 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Над 60 процента от гражданите на Молдова биха гласували против присъединяването в НАТО, ако се проведе референдум по въпроса, разкрива анкетно проучване на молдовската Асоциация на специалисти по социология и демография, предава Sputnik.
Проучването разкрива, че 21.9 процента от молдовските граждани ще гласуват за присъединяване в НАТО, докато през януари 2018 година, процентът на тези граждани е бил 19.4.
Анкетното запитване е проведено между 26 юни и 7 юли сред 1 195 души.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Молдова, Тудор Уляновчи: Отношенията с ЕС и САЩ са приоритет за нас

Външният министър на Молдова, Тудор Уляновчи: Отношенията с ЕС и САЩ са приоритет за нас

10 Юли 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовските власти ще съставят план в резултат на резолюцията на ООН за изтеглянето на руските военнослужещи от територията на Приднестровието, заяви министърът на външните работи на Молдова Тудор Уляновчи, предава молдовският телевизионен канал „Publika TV“.
„Работим върху съставянето на вътрешен план за действие, който да е добър за нас в този първи период, но със сигурност ще използваме платформата на ООН, за да общуваме повече и да организираме повече събития свързани с тази резолюция“, заяви Уляновчи.
Външният министър говори и за това, че имиджът на Молдова навън трябва да бъде подобрен, защото страната към момента изглежда като постсъветска република, а вместо това трябва да изглежда като Западна такава. Той преповтори и че Европейската интеграция е най-основният приоритет за страната.
По отношение на чуждестранните партньорства, Уляновчи наблегна на значението на отношенията със страните-членки от Европейския съюз и САЩ, както и нуждата от продължаването на диалога с Русия.
„Стратегическият диалог между Молдова и САЩ трябва да се материализира в справедлива стойност. Отношенията с Руската федерация трябва да са нормални, но това трябва да се постигне по естествен път, с уважение към принципите на международното право, Хартата на ООН и нашите Западни опции“, заяви Уляновчи.
„За да закрепим собствената си сигурност, Молдова трябва да си сътрудничи по-тясно с НАТО, придвижвайки се към много по-напреднала фаза, която да не противоречи на неутралитета ни“, допълни още външният министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Игор Додон оцени статута на руския език в Молдова като положителен

РИА Новости: Игор Додон оцени статута на руския език в Молдова като положителен

4 Юли 2018 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Руският език в Молдова трябва да запази статута си на език на междуетническото общуване и изкуственото му забраняване няма да бъде позволено, заяви президентът на Молдова Игор Додон в ефира на молдовската телевизия „NTV“, предава РИА Новости.
На 4 юли Конституционният съд на Молдова призна остарял закон за функционирането на езиците, който е утвърден още от времето на Съветския съюз. Документът гласи, че руският език на територията на Молдова представлява средство за междуетническото общуване.
„У нас една трета от населението – един милион граждани – са рускоезични. Изкуственото забраняване на руския език в Молдова няма да бъде позволено. Той винаги е бил и ще бъде плюс за молдовците, които без проблем общуват на руски език“, заяви Додон.
Той предложи руският език да се върне в училищата и отново да стане задължителен за изучаване. „По закон, руският език трябва да бъде средство за междуетническо общуване – това означава, че всички документи трябва да бъдат и на руски език. Уверен съм, че когато страната се присъедини към преговорния процес с Приднестровието, ще възникне въпросът за статута на руския език като език на междуетническото общуване, в което никой не се съмнява“, добави молдовският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский Комсомолец": Приднестровието няма да се откаже от руските войски

"Московский Комсомолец": Приднестровието няма да се откаже от руските войски

26 Юни 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Тираспол. Приднестровието няма да се откаже от руските войски, пише вестник "Московский Комсомолец".
Молдова отбеляза по особен начин тъжната за всички народи от бившия СССР дата на 22 юни. По случай годишнината от нападението на нацистките войски в Съветския съюз Общото събрание на ООН прие проекторезолюция на Молдова, в която се призовава за незабавно изтегляне на руските войски от Приднестровието. Припомня се, че руската армия се намира на територията на непризнатата република по два начина: като миротворци и като част от Оперативната група на руските войски (ОГРВ). За кои войници говорим?
ОГРВ е основана през април 1995 г. на базата на 14-та армия на въоръжените сили на СССР, която след разпада на страната е прехвърлена под руска юрисдикция. Основната й задача е да пази складове с оръжие и боеприпаси в приднестровското село Колбасна, които са останали там от времето на Съветския съюз. Това хранилище е най-голямото в Европа, и изхвърлянето на всички тези смъртоносни "съкровища" не е лесна задача, като се има предвид, че дори в хранилището все още се съхраняват снаряди от времето на Втората световна война.
Друга важна задача на ОГРВ е обучението на военнослужещите да участват в мироопазващата мисия. Мироопазващите сили са въведени в зоната на конфликта в Приднестровието в съответствие със "Споразумението за принципите на мирното уреждане на въоръжения конфликт в региона на Приднестровието в Република Молдова". Споразумението бе подписано на 21 юли 1992 в Москва от тогавашните президенти на Русия и Молдова – Борис Елцин и Мирча Снегур, в присъствието на Игор Смирнов, тогавашен лидер на Приднестровието. Същото споразумение създаде Обединена контролна комисия (ОКК), чиято задача е да наблюдава спазването на прекратяването на огъня между конфликтните страни. Именно на ОКК принадлежи "върховната власт" в зоната за сигурност , тя решава всички въпроси, включително тези, свързани с дейностите на миротворците.
Първоначално руските мироопазващи сили влязоха в конфликтната зона, след това форматът на мироопазващата операция стана тристранен (днес тя включва военни контингенти от Русия, Молдова и Приднестровието). Въпреки това, поради факта, че от известно време Кишинеу блокира възможността за ротация на руските миротворци, всъщност руските мироопазващи сили са местни жители, които имат руско гражданство.
Ето защо, всички призиви към Руската федерация „да се оттеглят миротворците" не са нищо повече от празни напъни да се оттеглят от Приднестровието няколкостотин местни жители, макар и облечени в руска военна униформа, но имащи на тази земя домове, родители, съпруги и деца , Това би могло да стане само чрез процедура, наречена в световната практика "етническо прочистване" или депортиране. Те няма да се предадат доброволно никъде, но ако съществува истинска заплаха за техните семейства, те ще вземат оръжие. И такава заплаха в случай на прекратяване на мироопазващата операция на Днестър със сигурност ще възникне.
Всъщност Кишинеу няма правно основание да иска оттеглянето на мироопазващите сили. Те могат да бъдат оттеглени само в два случая: или при споразумение на страните, т.е. ако конфликтът бъде напълно решен и Кишинеу и Тираспол решат, че миротворците вече не са необходими, но докато това не се случи, Приднестровието възразява срещу оттеглянето на мироопазващите сили, или Кишинеу може едностранно да се оттегли от Споразумението от 21 юли 1992 г., което ще доведе до прекратяване на дейността на контролната комисия и военните контингенти, които са й възложени. Но досега никой в Молдова не е заявил намерението да предприеме подобна стъпка - очевидно те осъзнават, че последиците от нея могат да бъдат напълно непредсказуеми. В крайна сметка, в този случай, страните ще се върнат в положението от лятото на 1992 г. - т.е., открит въоръжен конфликт между бреговете на Днестър.
Между другото, по-рано молдовската страна обясни, че все още не става дума за изтеглянето на миротворци от Приднестровието, а само за ОГРВ. Историята започва от миналата година, когато през юли 2017 г. молдовският парламент прие изявление за изтеглянето на руските войски от територията на Приднестровието. В същото време бе обявено намерението да бъде поставен този въпрос на гласуване в ОС на ООН. Така че резолюцията има предвид именно ОГРВ, тъй като няма правно основание да се изисква изтеглянето на самите миротворци от страна на ООН. Но това няма да е лесно, защото е очевидно, че Приднестровието няма да позволи оръжията, съхранявани в Колбасна, да бъдат премахнати от нейната територия, докато конфликтът с Кишинеу не бъде напълно решен.
Така изглежда, че резолюцията на Общото събрание на ООН е просто още един PR ход на прозападните политици в Кишинев и няма да има никакви практически последици. Междувременно ОГРВ в Приднестровието, в навечерието на срещата на Общото събрание, проведе антитерористично учение, което едва ли може да се счита за просто съвпадение.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Молдова Игор Додон: Резолюцията на ООН за Приднестровието цели да развали отношенията ни с Русия

Президентът на Молдова Игор Додон: Резолюцията на ООН за Приднестровието цели да развали отношенията ни с Русия

23 Юни 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Приетата от Общото събрание на ООН резолюция за Приднестровието цели да развали руско-молдовските отношения, заяви в събота президентът на Молдова Игор Додон, цитиран от ТАСС.
„Правителството на Молдова, контролирано от Демократическата партия, извърши поредния антируски демарш, инициирайки вчерашното гласуване в ООН. Управляващата коалиция използва международните платформи в опитите си да укрепи сериозно разклатените си вътрешнополитически позиции преди парламентарните избори, които ще се състоят само след няколко месеца“, написа Додон на своята страница във „Фейсбук“. Той изказа мнение, че „подобна пиар акция на Демократическата партия няма да има никакво практическо значение“.
„Република Молдова трябва да укрепи своята държавност, да провежда премерена външна политика и да се опитва да получи международно признание на своя неутрален статут. Залог за силна молдовска държава трябва да стане решаването на приднестровския проблем и реинтеграцията на региона в страната. Приключване на миротворческата операция, която се провежда на територията на нашата страна в съответствие със споразумението от 1992 година и която е една от най-успешните, е възможно само, след като от двата бряга на Днестър стигнат до всеобхватно споразумение за пълното разрешаване на конфликта“, отбеляза държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Общото събрание на ООН прие проекторезолюция на Молдова за извеждане на руските военни от Приднестровието

ТАСС: Общото събрание на ООН прие проекторезолюция на Молдова за извеждане на руските военни от Приднестровието

22 Юни 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция, призоваваща за незабавно изтегляне на влизащите в състава на миротворческите сили руски военни в Приднестровието, предава ТАСС.
„За“ гласуваха 64 страни, „против“ – 15, а още 83 се въздържаха. Проекторезолюцията е подготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.
Предложеният документ предлага на Общото събрание „да включи в предварителния дневен ред за своята седемдесет и трета сесия точка, озаглавена „Пълно извеждане на чуждестранните въоръжени сили от територията на Република Молдова“. Авторите смятат, че е необходимо да „се призовава Русия настоятелно, без уговорки и по-нататъшно забавяне, да завърши предвиденото извеждане на оперативната група руски войски и въоръжението им от територията на Република Молдова“. Текстът на резолюцията се привежда от базата документи на ООН.
„Съжаляваме във връзка с резултата от състоялото се гласуване“, заяви първият заместник-постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски. „Излишната политизация на проблема се случи именно в момента, когато бе отбелязан прогрес в преговорите между Кишинев и Тираспол“.
Руската страна е внесла предложение за отлагане на гласуването по проекторезолюцията след по-подробното му обсъждане, но то е било отклонено.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.