НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Atlantic (САЩ): Още не е късно да се предотврати създаването на ос между Русия и Китай

The Atlantic (САЩ): Още не е късно да се предотврати създаването на ос между Русия и Китай

16 Септември 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Русия и Китай ще се подкрепят един друг решително, ако бъдат притиснати в ъгъла. От тези две страни Китай е значително по-важна за дългосрочния просперитет на САЩ. Никой не е заинтересован от нова студена война с азиатския тигър, тъй като подобен сценарий може да лиши страната от ресурсите, необходими за изпълнението на важните вътрешнополитически приоритети, пише Аня Мануел в статия за излизащото от 1857 г. насам американско списание The Atlantic. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Китайски танкове напредват в калния терен, а няколко хеликоптера летят над тях в боен строй – всичко това се случва в източната част на Русия. Млад военнослужещ на Пекин отбелязва по този повод: „Никога не бях участвал зад граница в разгръщане на военни части в подобен мащаб“. Тази сцена представя ясна картина на състоялите се тази седмица грандиозни руски военни учения, за които средствата за масова информация писаха вече доста. И има защо – в тях бяха задействани 300 хил. руски и 3,2 хил. китайски войници. Съвместните им учения впечатлиха силно Запада.
Дали обаче маневрите са началото на руско-китайски алианс, както написаха няколко световни агенции? Тласка ли (американският държавен глава Доналд) Тръмп Си Дзинпин в ръцете на Владимир Путин? Не съвсем. Това е бавен, деликатен процес. Руско-китайската „ос“ все още е далеч от реалността. Но въпреки това Западът трябва внимателно да следи как точно тези две страни задълбочават връзките си.
Що се отнася до военната страна на нещата, то Русия и Китай говорят за своята дългогодишна дружба, макар в отношенията между тях от десетилетия да се усеща недоверие. След сблъсъците по границата от 1968-1969 г. край река Амур (в близост до която бяха проведени последните им съвместни учения), територията на Пекин в района бе подложена на толкова силен артилерийски обстрел, че заприлича на лунен ландшафт. Двете страни успяха да уредят териториалния си спор едва през 2008 г. Русия се отказа от нанасяне на неминуем ядрен удар срещу Китай, само след като самите САЩ заплашиха с ответен отговор.
Петдесет години по-късно, китайският президент Си Дзинпин и Владимир Путин демонстрират приятелство – те присъстваха на военните паради в Москва и Пекин, връчиха си ордени и медали, участваха заедно на множество и продължителни срещи на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).
Ако бъде оставена настрана медийната шумотевица, ще се види, че има малко признаци за наличието на сътрудничество, каквото има между САЩ и военните им съюзници Европа и Япония например. Русия продава оръжия на Китай – от 2011 г. насам обемът на тези доставки надхвърли 10 милиарда долара. Москва обаче прави това преди всичко, защото има нужда от твърда валута. Към настоящия момент двете страни разработват съвместно безпилотни летателни апарати (БпЛА).
Освен това, Русия и Китай (отделно една от друга) модернизират въоръжението си. Китай иска да получи възможност да закрие достъпа на американските кораби в региона. Освен това, Пекин иска да създаде войска, готова да действа отвъд границите на страната.Китайските войници имат скромен опит зад граница, и точно това подчертава младият войник, цитиран в началото на статията. Руските и китайските ВМС провеждат все повече съвместни военни учения с малък мащаб, защото целта им е да сдържат американското влияние в Азия.
Важно е да се отбележи, че двете страни не са сключили официален пакт в областта на сигурността – договор, който би могъл да напомня за НАТО в Европа; такъв, който ще застави Китай и Русия да се защитават една друга, и който ще превърне сегашните им отношения във взаимноизгодно военно партньорство.
Икономическите отношения също се развиват по този модел – традиционно недоверие, повече суматоха, отколкото реализъм по отношение на партньорството им. И едва съвсем леко доловима тенденция на развитие на това сътрудничество. Така наприемер сделката от 2015 г., позволяваща на Китай да закупува руски природен газ, днес представлява анемично споразумение, изпълнението на което е спъвано от споровете за цената, маршрута на газопровода и недоволството на Пекин от преговорната тактика на Москва.
Обемът на търговията между двете страни се увеличи до 20% (84 милиарда долара) миналата година, макар тези показатели да са незначителни в сравнение с обема на търговията на Китай със САЩ (635 милиарда долара през 2017 г.). През юли тази година Китайската банка за развитие отпусна на Руската държавна банка кредит в размер на девет милиарда долара за развитие на инфраструктурните връзки между двете страни. Това е колосална сума, макар проницателните наблюдатели да са наясно, че голяма част от сделката няма да бъде реализирана.
Китайските бизнесмени споделят, че имат съмнения относно инвестирането на средствата си в Русия, тъй като начинанието е „по-рисковано, отколкото в Конго“, а също така и „непредсказуемо“. Въпреки някои общи икономически интереси, много от руснаците не са любители на китайския пазар. Недоверието в този случай е взаимно. А историята на граничните конфликти и нереализираните сделки правят икономическите отношения неустойчиви. Макар правителствата на двете страни винаги да критикуват САЩ, позициите им често се разминават по множество геополитически въпроси. Инициативата на Си Дзинпин за „Един пояс, един път“ ( а също и за милитаризация на търговските маршрути) отслабват руското влияние в Централна Азия. На Китай не се харесва и присъединяването на Крим към Русия, нейната военна помощ на регионалните съперници на Пекин като Индия и Виетнам, а също и подкрепата й за талибаните.
Докъде ще доведе всичко това? Традиционно Китай избягва официалните съюзи и президентът Си Дзинпин потвърди тази политика през април тази година. Засега не съществува руско-китайски „блок“, който да предизвиква безпокойство. Но не трябва и да се заблуждаваме – твърдата позиция на администрацията на Тръмп в областта на търговията, а също и отношението към Пекин, определян предимно от медиите като новия враг на САЩ, създават ситуация, в която прогнозите все пак може да се сбъднат.
Русия и Китай ще се подкрепят един друг решително, ако бъдат притиснати в ъгъла. От тези две страни Китай е значително по-важна за дългосрочния просперитет на САЩ. Никой не е заинтересован от нова студена война с азиатския тигър, тъй като подобен сценарий може да лиши страната от ресурсите, необходими за изпълнението на важните вътрешнополитически приоритети.
Ако САЩ не искат да тласнат Си Дзинпин в обятията на Путин, то това не означава непременно, че Вашингтон трябва да капитулира и да се съгласи с исканията на Пекин. САЩ трябва ясно да определят своята линия и последователно да я укрепват, както правят в Южнокитайско море например. Същевременно САЩ може да бъдат отворени за сътрудничество с Китай, включително и в областта на Парижкото споразумение за климата. Това ще създаде добри условия за по-лесно разрешаване на бъдещи кризисни ситуации. Все още не е късно.

Аня Мануел е един от основателите и ръководителите на консултантската компания RiceHadleyGates LLC. Работила е в Държавния департамент на САЩ. Автор е и на книгата „Този смел нов свят: Индия, Китай и САЩ“.

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Руски военноморски кораби са провели учения в Берингово море като част от „Восток-2018“

Reuters: Руски военноморски кораби са провели учения в Берингово море като част от „Восток-2018“

14 Септември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Забайкалск. Руски военноморски кораби са провели учения в Берингово море, което разделя Русия от Аляска, разкриват кадри, разпространени в петък от министерството на отбраната на Русия, предава Reuters.
Кадрите показват разрушителя от Северната флота „Вицеадмирал Кулаков“ и десантния кораб „Александър Обраковски“ вземащи участие в примерна спасителна операция в Берингово море.
Други кадри показват голям брой парашутисти, скачащи от самолет и спускащи се с въжета от хеликоптери в Източната сибирска територия Забайкалск.
Мащабните учения „Восток-2018“ се провеждат от 11 до 17 септември и в тях ще вземат участие близо 300 000 военнослужещи, над 1 000 бойни самолети и две военноморски флоти.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Готви ли се Русия за следващата голяма война?

Yeni Safak: Готви ли се Русия за следващата голяма война?

14 Септември 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 300 хиляди войници, повече от хиляда самолета, хеликоптера и безпилотни летателни апарата (БПЛА), 36 хиляди танка и други бронирани машини и 80 бойни кораба, Русия демонстрира военната си мощ в най-големите маневри в съвременната си история, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Ученията „Восток-2018“, които започнаха във вторник идват след първите военни маневри на страната в Средиземно море след разпада на Съветския съюз, които се състояха в периода между 1 и 8 септември, припомня вестникът.
В мащабните учения ще се включат и подразделения от Китай и Монголия, а самият председател на Китай Си Дзинпин ще наблюдава действията на военните заедно с руския президент Владимир Путин. Всичко това се случва в източната част на Русия, отбелязва изданието.
„Руските власти са сигурни, че след 2020 година вероятността за конфликти, свързани с борбата за жизнено пространство ще се увеличат драматично, което е отразено в Плана за отбрана на Руската Федерация до 2020 година“, коментира руският военен анализатор Павел Фелгенхауер пред „Анадолската агенция“.
„На първо място, това ще бъде война за ресурси, а Русия има много от тях, така че руските власти очакват страната да бъде нападната от всички страни и именно това е причината за укрепването на всички отбранителни линии“, уверен е експертът.
Фелгенхауер заяви още, че разговорите за възможна война срещу Русия са започнали да циркулират по време на събитията в Украйна през 2014 година.
„През 2015 година бяха направени внезапни проверки в руската армия, които показаха ниска степен на бойна готовност“, обяснява военният анализатор.
„След това бе пусната мащабна програма за превъоръжаване и обучение на руските Въоръжени сили. „Восток-2018“ са заключителната фаза от тази подготовка, генерална проверка на свършената работа“ вярва Фелгенхауер.
Той подчертава, че ситуацията в Сирия, където, както твърди той, вероятността от директен конфликт между Русия и САЩ е много висока, влошава ситуацията.
„Не казвам, че ще започне Трета световна война. Но вероятността от избухването на война е по-висока от нула. Може би ще бъде, както по време на Студената война, която беше „студена“ само в Европа, но в Близкия Изток, Африка, Южна Америка и Азия бе придружавана от сериозни военни конфликти“, обяснява още Фелгенхауер, като отбелязва, че един от начините за предотвратяване на война е да покажеш на потенциалния враг военната си мощ.
Според мнението на военния експерт Сергей Ишченко, целта на Русия е да предотврати възможен конфликт. По неговите думи, именно това е причината Москва да проведе подобни мащабни маневри далеч от границите на НАТО.
Ишченко също е съгласен с мнението, че военните учения целят да демонстрират военната мощ на страната.
„През следващите дни, американците в Аляска ще имат уникалната възможност да видят отблизо корабите от Северния флот през своите бинокли“, коментира анализаторът.
Експертът от Руския съвет по международни отношения Антон Мардасов отбелязва делът на участващите войници от общия състав на руските въоръжени сили в маневрите.
„Въоръжените сили на Руската Федерация имат численост 1 902 758 души, включително 1 013 628 войници. Така че, около една трета от всички руски военнослужещи ще участват в ученията“, констатира експертът.
По думите на Мардасов, трябва да държиш армията си заета, за да бъде тя във форма.
„Когато няма войни, военните маневри ги заместват. Колкото по-големи са ученията, толкова повече задачи трябва да изпълнят военните и като изпълняват задачите, те повишават нивото на бойните си способности“, заяви той.

Руските маневри са „много необичайно събитие“

„Това е много необичайно събитие“, смята Октай Танрисевер, професор по международни отношения от турския Близкоизточен технически универститет. Той подчертава, че това е първият случай, в който Русия провежда учения в Тихия океан след Студената война.
Танрисевер отбеляза, че през последните три или четири години Русия провежда широкомащабни маневри на големи пространства в западната част на страната. „Но този път те направиха още по-голямо учения на Изток“, констатира ученият.
„Русия иска да демонстрира, че е способна да се справи с мащабни военни предизвикателства чрез тези маневри“. Те дават възможността на Москва да демонстрира съвременните си оръжейни системи, отбелязва още Танрисевер.
По неговите думи, след войната в Украйна през 2014 година и присъединяването на Крим, отношенията между Русия и НАТО са се влошили значително. „Именно затова през последните четири години те проведоха и други военни учения“, заяви експертът.
Танрисевер е на мнение, че маневрите са доказали, че Русия е готова за тотална война и са изпратили послание на САЩ и НАТО, че Москва е силна военно и може да се справи с предизвикателствата.
Той казва още, че Русия е загрижена от разполагането на британски и американски военноморски сили в Средиземно море, заради което, както твърди професорът, Москва е провела по-малко учение там.
„Но тези маневри (с Средиземно море) бяха също толкова важни, колкото и „Восток-2018“, подчерта Танрисвевер. „Защото Източното Средиземноморие е един от най-често разтърсваните от кризи региони в света“, обяснява той. Освен това, според професора, ученията в Средиземнорието са демонстрирали по-големите геополитически намерения на Русия.
„Тези събития са важни... Но ученията не трябва да бъдат буквално разбирани като готовност за започване на война. Това е просто шоу бизнес“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На ученията „Восток-2018“ са използвани уникални невидими ракети

РИА Новости: На ученията „Восток-2018“ са използвани уникални невидими ракети

14 Септември 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Москва. По време на маневрите „Восток-2018“ на полигона „Телемба“ в Бурятия руските военни са използвали „невидими ракети“, разказа в интервю пред военното издание „Звезда“ началникът на 76-а дивизия от ПВО полковник Сергей Тихонов, предава РИА Новости.
По думите на военния, командването е решило да усложни задачата и не се е ограничило само с обикновени учебни ракети. По време на условен масиран удар на военните е предстояло да свалят специални тренировъчни копия на истински крилати ракети, способни да маневрират спрямо релефа, имитации на балистични бойни глави, както и мишени-имитации на ракети с технология стелт.
При това не е имало пълна увереност, че военнослужещите ще се справят с поставената задача, уточни Тихонов.
„Работата също е и в това, че в маневрите бяха използвани специални мишени-имитации на ракети, които много трудно се засичат на радарите, с други думи – построени с използване на технология стелт – „невидимки“. Тези ракети-мишени превъзхождат всички известни чуждестранни аналози на истински устройства“, съобщи той.
Но, независимо от сложните условия, всички удари са отразени, а някои ракети дори още при излитането.
Най-големите в съвременната история на Русия военни маневри „Восток-2018“ се провеждат от 11 до 17 септември в Далечния Изток и прилежащата акватория на Тихия океан. Те са ръководени от министъра на отбраната Сергей Шойгу. В ученията са задействани повече от 300 хиляди войници, хиляди самолети, хеликоптери и дронове, до 36 хиляди танкове, бронетранспортьори и други машини, до 80 кораба и снабдителни съдове. Към руските военни също така се присъединиха подразделения от Китай и Монголия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Забайкалието Завърши основната фаза от маневрите „Восток-2018“

РИА Новости: В Забайкалието Завърши основната фаза от маневрите „Восток-2018“

13 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Москва. В Забайкалска област завърши основната част от маневрите „Восток-2018“, предава РИА Новости.
Както информираха от Министерството на отбраната на Русия, в хода на този етап на ученията, военните са отразили настъпление, отработили са преход на подразделенията в атака и са завършили разгром на главните сили на „противника“.
В чест на завършването на основната фаза, на полигона „Цугол“ се проведе преглед на военната техника и парад на участниците, в който взеха участие военнослужещи от Източния и Централния военни окръзи, както и китайски и монголски подразделения.
На прегледа са представени танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-3, БТР-80, БТР-82 и бойни десантни машини БМД-4М.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин ще наблюдава основния етап от ученията „Восток-2018“

ТАСС: Владимир Путин ще наблюдава основния етап от ученията „Восток-2018“

13 Септември 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще наблюдава от полигон в Забайкалския край основния етап на ученията „Восток-2018“, предава TACC.
Лидерът на Кремъл ще наблюдава съвместните руско-китайски военни учения заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Ще присъстват и представители на Китай.
Москва започна най-мащабните от времето на СССР военни учения с участието на Китай. В периода от 11 до 15 септември в Русия ще се проведат „Восток-2018“ с участието на 297 хил. военни, 1000 самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати, 36 хил. танка и единици бронирана техника, а също и 80 кораба. Именно тези цифри приведе началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов, когато очерта общите контури на операцията. Всичко това надминава рекордните по мащаб военни учения „Запад-81“, в които участваха държави от Организация на Варшавския договор.
Съгласно думите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, ученията „донякъде повтарят „Запад-81“, но в някои отношения са по-мащабни.
От Сибир до Далечния Изток са определени пет зони. Ученията се проведат на два етапа и ще стартират в Чита (Забайкалския край, на около 200 км от китайската граница), където в ученията ще се включат 3200 войници от армията на Китай. За участие в ученията Пекин прехвърля в Русия 900 единици техника, 30 самолета и хеликоптера, поясни по-рано китайският военен аташе в Москва, който определи маневрите като „безценен опит (…), който, безусловно, ще допринесе за мира и стабилност в региона“.
По думите на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов ученията не са насочени срещу нито една страна и провеждането им е в съответствие с руската военна доктрина, която – както подчерта, е отбранителна. Основната цел на маневрите е проверка на боеготовността на подразделенията, която може да бъде оценена само в хода на мащабни военни учения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский комсомолец": Путин във Владивосток – зарязан и оставен без сензация

"Московский комсомолец": Путин във Владивосток – зарязан и оставен без сензация

13 Септември 2018 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Икономическият форум във Владивосток е водеща тема за руския ежедневник "Московский Комсомолец". В статия, озаглавена: „Путин във Владивосток – зарязан и оставен без сензация“, журналистът Елена Егорова пише: „Източният икономически форум имаше шанс да стане двойна сензация. Но лидерът на Северна Корея Ким-Чен-ун не дойде във Владивосток, а предложението на Владимир Путин за сключване на мирен договор с Япония до края на годината, като се оставят настрана въпросите за спорните (Курилски) острови, не срещна разбиране от Токио“.
„Основното събитие на Източния икономически форум през 2018 г. трябваше да бъде посещението на Ким-Чен-ун. За Кремъл това наистина щеше да бъде красив ход: да събере на едно място всички „азиатски тигри“ - Япония, Китай, Южна Корея, Северна Корея, и да стане арбитър в споровете им, като изземе инициативата от Белия дом.“ Пише Егорова и уточнява, че външното министерство на Руската федерация е съобщило, че е изпратило покана на севернокорейския лидер още през пролетта.
„Вместо Ким във Владивосток пристигнаха служители, дори не от втори, а от пети ешалон – заместник-министърът на железопътния транспорт на КНДР, заместник-директорът на отдела за международни връзки на Министерството на железопътния транспорт, ректорът на Пхенянския университет“, пише журналистката.
Тя отбелязва още, че на пленарното заседание на Източния икономически форум Владимир Путин е съобщил за готовността на Русия да се върне към тристранните икономически проекти с участието на Република Корея и КНДР при условие, че ситуацията на Корейския полуостров се нормализира. „А главните заинтересовани лица – Япония и Корея, не скриха от кого очакват тази нормализация. „Доналд Тръм предприе новаторски, неизползван от никого по-рано подход! Благодарение на това отношението към Северна Корея вече започна да се променя“, заяви (министър-председателят на Китай) Шиндзо Абе, който обеща в скоро време да последва примера на американския лидер и да се срещне с Ким. По думите на министър-председателя на Южна Корея И Нак-йон, в Сеул с нетърпение чакат третата за тази година корейска среща на върха и се надяват на по-нататъшно развитие на отношенията със съседите си, което също е станало, благодарение на миротворческата дейност на Тръмп“.
Според Елена Егорова предложението на руския президент Владимир Путин за мирен договор с Япония без „анексии и контрибуции“ е имало шанс да се превърне в „истинска сензация“, но „Какво мисли Шиндзо Абе по този повод, за съжаление, така и не разбрахме, никой не го попита…“, пише журналистката. „Вместо Абе предложението на Владимир Путин коментира генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Йосихиде Суга. По думите му позицията на японските власти остава непроменена: (мирен) договор с Русия може да бъде сключен само след решение на териториалния спор".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джеймс Матис не смята, че Русия и Китай биха формирали военен алианс  в бъдеще

ТАСС: Джеймс Матис не смята, че Русия и Китай биха формирали военен алианс в бъдеще

12 Септември 2018 | 06:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис не смята, че Русия и Китай биха формирали военен алианс в бъдеще, предава TACC.
На въпрос дали той е загрижен от вероятността за образуването на военен съюз между Русия и Китай в бъдеще на фона на участието на Китай в ученията "Восток-2018". "Мисля, че тези страни действат в рамките на собствения интерес , но в дългосрочен план не виждам какво ще обедини Русия и Китай." - каза Матис.
От 11 до 17 септември под ръководството на министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу на територията и в морските води на руския Далечен Изток, както и прилежащите части на Тихия океан се провеждат мащабни учения "Восток-2018". Те включват около 300 хил. войници, повече от хиляда самолета, хеликоптери и безпилотни летателни апарати, до 36 хил. танка, бронетранспортьори и други превозни средства, до 80 бойни кораба и помощни съдове.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Русия и Китай провеждат най-голямото съвместно военно учение в историята

The Telegraph: Русия и Китай провеждат най-голямото съвместно военно учение в историята

12 Септември 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия и Китай провеждат най-голямото съвместно военно учение в историята, пише британският ежедневник The Telegraph.
Маневрите са триумфален момент за Путин, който превърна военната модернизация в първостепенен приоритет след постсъветската стагнация и показа нови фантастични ядрени оръжия в речта си през март, пише изданието.
Американски шпионски самолет, забелязан над Японско море, намекна за безпокойството на западните страни от най-големите руски военни учения.
Очаква се седмица преди срещата на високо равнище между лидерите на Северна и Южна Корея военните игри да потвърдят желанието на Москва да стане основен военен и дипломатически играч в региона.
Анализаторите спекулират, че маневрите са отчасти подготовка на отговор на потенциален ядрен конфликт на Корейския полуостров, а звената за балистични ракети са сред участниците.
Освен демонстрация на бойната сила на Русия, „Восток-2108“ е насърчаване на затоплящите се връзки с източния съсед и бившия враг Китай.
По време на срещата с китайския лидер Си Дзинпин Путин похвали доверието между двете страни, а китайският президент заяви, че тяхното сътрудничество е "от все по-голямо и по-голямо значение" в косвено споменаване на напрежението със Съединените щати.
Макар Китай да е участвал в съвместни военноморски учения с Русия в Балтийско море миналата година, това е първият път, когато ще участва в годишните стратегически упражнения на Москва, които обучават големи формирования за мащабни конфликти.
Тридесет китайски самолети и хеликоптери и 3200 войници са разположени на полигоните в Цугол на изток от езерото Байкал.
Русия заяви, че ще тренира методи, разработени по време на сирийската интервенция, като китайските сили, които не са се борили във война от 1979 г. насам, ще видят истински бойни умения.
Маневрите се възприемат като предупреждение към Вашингтон, да не задълбочава влошаването на отношенията си с Русия или да я провокира военно.
"Ясно е, че подобни усилия могат да бъдат насочени само срещу една страна и това е САЩ, ", каза Василий Кашин, експерт по отношенията Русия-Китай във Висшето икономическо училище. "В момента Русия и Китай виждат Съединените щати като основен потенциален военен противник".
В светлината на търговската война на Доналд Тръмп с Китай и последователните вълни от американските санкции срещу Русия, Америка сега е главният политически противник и за двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Китай се присъединява към Русия в най-големите военни учения в руската история

The Times: Китай се присъединява към Русия в най-големите военни учения в руската история

12 Септември 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Москва/Пекин. Китай се присъединява към Русия в най-големите военни учения в руската история „Восток-2018“, пише британският ежедневник The Times.
Русия започна вчера най-големите военни учения в историята си, мобилизирайки 300 000 войници, заедно с повече от 3000 китайски войници в демонстрация на военна мощ, предназначена да противодейства на това, което тя нарича "агресивно и неприятелско" отношение към нея.
Министерството на отбраната заяви, че почти една трета от активния военен персонал участва в седмичните учения в Сибир и Далечния Изток, въпреки че независими анализатори предполагат, че цифрите може да са били надценени.
Около 36 000 руски танка и бронирани превозни средства, 1000 самолета, хеликоптери и безпилотни летателни апарати и 80 бойни кораба заедно с 900 китайски бойни машини и 30 самолета участват в ученията, подчертавайки нарастващото партньорство между Пекин и Москва, за да предизвикат американската глобална хегемония. Ще бъде включена монголска единица, въпреки че размерът и съставът на приноса на страната не бяха разкрити. Русия беше основният съюзник на Монголия преди започналото сближаване между Москва и Пекин започна в началото на 90-те години.
Очаква се президентът Путин да присъства на ученията, наречени „Восток-2018“, след среща с китайския президент Си Дзинпин във Владивосток вчера. Той даде висока оценка на добрите отношения между двете страни, като приветства "надеждните им връзки в политическата и отбранителната сфера". Китайският президент каза, че приятелството "става все по-силно с времето".
Двамата лидери сигнализираха, че сътрудничеството им ще отиде далеч отвъд военната сфера, заявявайки, че планират да използват собствените си национални валути в търговските сделки вместо долара, като оспорват неговото превъзходство като глобална резервна валута.
На въпрос дали цената на ученията е оправдана във време, когато Русия е изправена пред по-високи нужди за социални разходи, говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви: "Способността на страната да се защитава в сегашната международна ситуация, която често е агресивна и неприятелска към нашата страна означава, че е оправдано. "
Дилън Уайт, говорител на НАТО, заяви: "Восток“ демонстрира фокуса на Русия върху участието в мащабни конфликти. Това се вписва в модела, който наблюдаваме от известно време: по-агресивна Русия, която значително увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие ".
Маневрите идват на фона на засиленото напрежение между Русия и Запада заради тежките санкции, конфликта в Сирия, последиците от отравянията в Солсбъри и обвинението на руските разузнавателни агенти за хакерство и намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.
Отделно от това, Китай и САЩ са начело на една ескалираща търговска война и администрацията на Тръмп обмисля първите си санкции срещу китайски служители в отговор на нарушенията на правата на човека.
Близостта между Китай и Русия съвпада с напрежението в Западния съюз и тревогите сред някои европейски лидери, че не могат да разчитат на САЩ на президента Тръмп, за да поддържат международния ред, основан на правила.
Китай е изгряваща суперсила, но Русия се бори да спре своя спад и да възстанови своята позиция на световната сцена. Има вътрешно напрежение след решението на Путин да повиши възрастта за пенсиониране от 60 на 65, включително редки обществени протести. В миналото той често се опитваше да се противопостави на вътрешната опозиция, като подчертава външните врагове, които заплашват това, което той вижда като законно място на Русия в света.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая Газета“: Ученията „Восток-2018“ няма да попречат на САЩ да ударят Сирия

„Независимая Газета“: Ученията „Восток-2018“ няма да попречат на САЩ да ударят Сирия

12 Септември 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Ученията „Восток-2018“ няма да попречат на САЩ да ударят Сирия, пише руският ежедневник “Независимая газета.
В Русия започнаха маневрите „Восток-2018“. В резултат на това основните стратегически сили са съсредоточени в Далечния Изток. Междувременно Съединените щати и техните съюзници могат да нанесат сериозен удар по интересите на Русия и съюзниците в Близкия изток, Сирия. На Запад смятат, че режимът на Башар Асад ще използва химически оръжия и американската коалицията заплаши в отговор да нанесе по-силен удар в Сирия, отколкото предишните пъти. Чуждите медии признават, че в резултат може да бъде засегната и руската военна група в Сирия, което ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията между САЩ и Руската федерация и до реален военен конфликт.
Възниква въпросът: как Москва може в такава ситуация да защити Сирия и да подкрепи сирийските войски в планираната за близко бъдеще офанзива в Идлиб? От анализът на събития и експертните становища, може да се заключи, че военното и политическото ръководство на Русия ще бъде в състояние да изпълни тези задачи само със значителни военни и финансови ресурси. В същото време, военните източници на "Независимая газета" съобщиха, че за да се поддържа адекватна военна дейност в Близкия изток, за да възпре НАТО от западните си граници и в други региони, включително Арктика, Русия ще увеличи през 2019 г. разходите за отбрана. Колко обаче - не се съобщава.
По този начин, в лицето на влошаващата се икономическа и финансова криза и руските санкции трябва да изразходва значителни средства за поддържане на собствените си военни групировки, действащи в Далечния изток и в Сирия. Според Министерството на отбраната, и в двата случая, такава мощна концентрация на военни сили в тези райони в постсъветската историята на страната се организира за първи път. Обаче такива маневри, както е известно, са много скъпи.
Предвид факта, че сега в Средиземно море се разгръща най-мощното от постсъветско време, обединение на Военноморския флот и Военно-космическите войски на Руската федерация и масираните удари по бунтовниците в Идлиб, може да се предположи, че разходите по сирийски конфликт са станали немалки. Въпреки това, заместник-председателят на Обществения съвет към Министерството на отбраната на Руската федерация Александър Каншин смята, че цената на ученията, както и осигуряване на операцията в Сирия едва ли надвишава това, което е планирано във военния бюджет на Руската федерация.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл:  Маневрите „Восток-2018“ са обикновен тренировъчен процес

Кремъл: Маневрите „Восток-2018“ са обикновен тренировъчен процес

11 Септември 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Започналите във вторник маневри на Въоръжените сили на Русия, Китай и Монголия „Восток-2018“ са рутинен тренировъчен процес в руслото на ежегодната работа по развитието на Въоръжените сили на Русия, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Върви обикновен рутинен учебно-тренировъчен процес и усъвършенстване на координацията и навиците в нашите въоръжени сили“, заяви Песков.
Той смята, че ученията са важни, но са в руслото на „рутинната ежегодна работа по развитието на Въоръжените сили на Руската Федерация“, който е необходим за „осигуряването на безопасността на нашата страна“.
РИА отбелязва, че на ученията „Восток-2018“ ВДВ ще бъдат представени от оперативно-тактическа групировка, в чийто състав влизат подразделенията на три десантно-щурмови съединения – от Уляновск, Бурятия и Приморието. Освен това в манверите ще вземе участие личният състав и специалната техника на отделния свързочен полк на ВДВ от Подмосковието.
Ученията се провеждат от 11 до 17 септември в Далечни Изток на Русия и в прилежащата акватория на Тихия океан под ръководството на министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу. Те ще бъдат най-големите в Русия от 37 години. В маневрите ще бъдат задействани близо 300 хиляди военнослужещи, десетки хиляди бронирани машини, хеликоптери, самолети и дронове. На един от етапите към руските военно ще се присъединят техни колеги от Китай и Монголия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На ученията „Восток-2018“ за първи път се използват съединения на ВДВ от нов тип

РИА Новости: На ученията „Восток-2018“ за първи път се използват съединения на ВДВ от нов тип

11 Септември 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Москва. На маневрите „Восток-2018“ ще бъдат показани принципно нови съединения на въздушно-десантните войски (ВДВ), съобщиха от Департамента за информация и масови комуникации на руското Министерство на отбраната, предава РИА Новости.
„В хода на маневрите „Восток-2018“ с личния състав на една от десантно-щурмовите бригади на ВДВ ще бъде проведен експеримент по използването на десантно-щурмови подразделения от ‚нов тип‘“, уточни командващият ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков.
Основният етап на практическите действия на войските ще се проведе на полигон „Цугол“. Именно там се планира да бъдат отработени аеромобилните действия в състава на новото десантно-щурмово съединение. То има експериментална организационна структура и е снабдено с интегрирани автоматизирани системи за управления на войските, най-съвременно въоръжение и техника.
Командващият ВДВ отбеляза, че експериментът се провежда за първи път и „ще бъде определящ за бъдещото усъвършенстване на тактиката на действие на личния състав и развитието на ВДВ, като цяло“.
РИА отбелязва, че на ученията „Восток-2018“ ВДВ ще бъдат представени от оперативно-тактическа групировка, в чийто състав влизат подразделенията на три десантно-щурмови съединения – от Уляновск, Бурятия и Приморието. Освен това в манверите ще вземе участие личният състав и специалната техника на отделния свързочен полк на ВДВ от Подмосковието.
Ученията се провеждат от 11 до 17 септември в Далечни Изток на Русия и в прилежащата акватория на Тихия океан под ръководството на министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу. Те ще бъдат най-големите в Русия от 37 години. В маневрите ще бъдат задействани близо 300 хиляди военнослужещи, десетки хиляди бронирани машини, хеликоптери, самолети и дронове. На един от етапите към руските военно ще се присъединят техни колеги от Китай и Монголия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ученията „Изток-2018“ няма да повлияят на безопасността на страните от НАТО, заявиха от МВнР на Русия

РИА Новости: Ученията „Изток-2018“ няма да повлияят на безопасността на страните от НАТО, заявиха от МВнР на Русия

7 Септември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Ученията „Изток-2018“ ще се проведат далеч от страните на НАТО, няма да повлияят на безопасността им и твърденията за подготовка от страна на Русия за конфликт са неоснователни, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предава РИА Новости.
„Относно изявленията, че Русия се готви за някакъв мащабен конфликт, които чухме от представителите на НАТО и няколко страни-членки, вече сме им свикнали. На Запад все още има настройка за търсене на руска заплаха във всяко събитие, макар и да няма основания за такава. Ученията „Изток-2018“ ще се проведат далеч от зоната на НАТО и никак няма да повлияят на безопасността на страните-членки на Алианса“, заяви тя по време на брифинг.
Ученията „Восток-2018“ ще се проведат между 11 и 17 септември на пет полигона и в акваторията на Японско, Берингово и Охотско море, припомня РИА.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: САЩ тласкат Китай към военен съюз с Русия

„Взгляд“: САЩ тласкат Китай към военен съюз с Русия

29 Август 2018 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Военните учения „Восток-2018“ са интересни не толкова със своите безпрецедентни мащаби. Работата е там, че те ще се проведат едновременно с Източния икономически форум, в който ще вземат участие президентите на Русия и Китай, Владимир Путин и Си Дзинпин. И двете мероприятия ще се превърнат в съзнателна демонстрация на укрепването на руско-китайския алианс, който се превръща пред очите ни в съюзнически отношения с военен подтекст, пише електронното издание на руския вестник „Взгляд“.
Източният икономически форум ще се проведе във Владивосток за четвърти път – започва да се провежда ежегодно през септември 2015 година. Тогава той стана символ на политиката на обръщане към Изток, провъзгласена от Владимир Путин след началото на конфронтацията със Запада. Но това, което ще произведе той през тази година, ще бъде отражение на вече установените нови геополитически реалности.
Досега изглеждаше, че в главно събитие на форума ще се превърне участието в него, заедно с Владимир Путин, на китайския лидер Си Дзинпин и японския премиер Шиндзо Абе – лидерите на трите най-важни страни в региона ще се съберат за първи път. Но във вторник министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че на 11 септември започват военните маневри „Восток-2018“. Така излиза, че форумът и ученията ще започнат едновременно. Форумът ще продължи до 13 септември, а маневрите до 15. С други думи, едновременно в източна Русия ще се проведат две знакови мероприятия – и тяхното съвпадение не може никак да се счита за случайно.
Работата не е само в мащаба на „Восток-2018“ (макар и това действително да бъде най-крупното руско учение от 1981 година). Два военни окръга – Източен и Централен – 300 хиляди военнослужещи, 1 000 самолета и почти 40 хиляди единици бронетехники: всичко това е впечатляващо, не само за руснаците. В НАТО вече нарекоха това учение свидетелство за това, че Русия „демонстрира стремежа си към подготовката на мащабни конфликти“. Но не това е главното.
Най-важното е, че в тези учения ще вземе участие и Народноосвободителната армия на Китай – първите ешелони от Китай вече пристигнаха в Далечния Изток. Общо в маневрите ще вземат участие около 3 200 китайски военнослужещи, над 900 различни видове въоръжения и 30 самолети и хеликоптери. Ще бъде създаден съвместен генерален щаб и, както заявиха от китайското министерство на отбраната, „ученията са насочени към укрепване на руско-китайското стратегическо военно сътрудничество, усилване на потенциала на страната в областта на съвместното реагиране на различни заплахи за сигурността, както и поддържане на мира и стабилността в региона“.
Докато не се потвърждава за посещение на маневрите от страна на Владимир Путин, никой не може да се съмнява, че главнокомандващият ще присъства на ученията. Ще бъде ли заедно с него Си Дзинпин? Веднъж, през май 2014 година двамата президенти заедно присъстваха на церемония по откриването на китайско-руските учения „Морско взаимодействие – 2014“ край бреговете на Шанхай. Тогава те се срещнаха с офицерите на двете страни и изнесоха речи, но не посетиха самите кораби и районите на ученията. Този път, както се говори в Кремъл, програмата на визитата на Си Дзинпин не предвижда съвместно посещение на ученията – въпреки това, познавайки близките отношения между двамата лидери, не може да бъде напълно изключена тази възможност.
При това дори през 50-те години на миналия век, във времето на официалния военен съюз между Русия и Китай, главнокомандващите на двете армии никога не са вземали участие в съвместни учения – макар и тогава това да не е бил случаят. Руснаците и китайците тогава са били в буквалния смисъл на думата „братя по оръжие“ – руската страна не само помага за създаването на китайската армия, обучаване на офицерите им и доставяне на оръжие, но и заедно воюва с нея в Корея против американците. Руснаците във въздуха, китайците по земя.
Сега съвместните военни маневри между двете страни са станали ежегодна практика, а от 2012 година насам се провеждат и военноморски учения. Но все още няма мащабно участие в наземните учения между двете страни. Този факт сам по себе си води отношенията между двете страни до ново ниво. И въпреки, че Москва и Пекин през цялото време подчертават, че взаимодействието между тях не е насочено към други страни, във Вашингтон не скриват недоволството си от това, което се случва.
Действително, Русия и Китай няма да заплашат Америка, но заплашват плановете ѝ за натиск върху Москва и Пекин. Русия се противопоставя на плана на САЩ за строителство на бариерен кордон против нея в Европа и опитите да ограничи Москва в постсъветското пространство – Китай иска да изтласка американците от своето морско пространство. Китайската военноморска строителна програма в средносрочна перспектива ще доведе до това, че Китай ще си върне контрола над своята част в Тихоокеанския регион и ще започне да се съревновава със САЩ в целия Тих океан. Руско-китайските учения демонстрират, всъщност, съюзническите отношения между двете страни (макар, че Москва и Пекин все още очевидно няма да сключат официален военен съюз).
Но такъв не е и нужен. В крайна сметка за кому е нужен, след като и така всичко се разбира. САЩ до неотдавна отказваха да вярват в това, че най-големият им стратегически кошмар започва да се превръща в истина – руско-китайският алианс придобива все по-силна форма. В същото време гласовете на трезвите американски геополитици, като Хенри Кисинджър, предупредил още през 2014 година за това, че САЩ не трябва да изолират Русия, тъй като ще я тласнат към Китай, Вашингтон, всъщност, игнорира.
Разбира се, новата фаза на сближение между Русия и Китай започна през 2014 година – веднага след идването на власт през 2012 година на Си Дзинпин. Разбира се, сближението между Русия и Китай се определя от близките стратегически интереси на двете страни и от осъзнатия избор на ръководство на двете правителства. Но американците, изхождайки от своите геополитически интереси, могат поне да опитат да не форсират укрепването на алианса между Москва и Пекин. Въпреки това, те правят точно обратното – притискат едновременно и Русия, и Китай. Всички опити на президента Доналд Тръмп да проемни тази самоубийствена за САЩ стратегия, търпят крах. Неговите опити поне малко да ограничи конфронтацията в отношенията с Москва беше успешно блокирана от американското статукво. При това, натискът върху Китай само набира скорост.
И ако Тръмп притиска предимно Китай на търговско-икономическия фронт, неговата администрация играе и на военно-политическата площадка. Това, което изглеждат като постоянни провокации в Южнокитайско море – САЩ сега и тогава отправят своите ескадри там, напомня на самия Китай, че няма да сдаде своето господарство в тези води. А в края на пролетта през тази година САЩ оттеглиха поканата към Китай за участие в многонационалното военноморско учение „RIMPAC“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военний обозреватель“ (Русия): Тихоокеанския флот на Русия е произвел пускове на крилати ракети „Оникс“ и „Вулкан“

„Военний обозреватель“ (Русия): Тихоокеанския флот на Русия е произвел пускове на крилати ракети „Оникс“ и „Вулкан“

28 Август 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на отбраната на Русия публикува видеоклип от ученията на Тихоокеанския флот с пуск на крилати ракети „Оникс“ от бреговия комплекс „Бастион“ и крилати ракети П-100 „Вулкан“ от бойни кораби по надводни цели в Охотско море, предава руският военен портал „Военний обозреватель“.
По сведенията на медията, в ученията са взели участие флагманът на ТОФ крайцерът „Варяг“, малките кораби „Разлив“ и „Моороз“, АПЛ „Томск“ и части от крайбрежните системи „Бастион“. Сигурността в района на ученията е била осигурена от още до 20 кораба и плавателни съдове от Приморската флотилия, както и самолети от морската авиация.
Общо са изстреляни 7 ракети тип „Оникс“, „Вулкан“, „Малахит“ и „Гранит“.
Ударите са нанесени от крайбрежието на Камчатка по акваторията на Охотско море по цели на дистанция 250-500 км. Данните от обективния контрол са потвърдили поразяването на мишените от всички ракети.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Участието на Китай в „Изток-2018“ свидетелства за разширяването на взаимодействието между страните във всички сфери

Дмитрий Песков: Участието на Китай в „Изток-2018“ свидетелства за разширяването на взаимодействието между страните във всички сфери

28 Август 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Участието на китайските военнослужещи във вътрешните руски военни учения свидетелства за разширяването на взаимодействието между двете страни във всички сфери, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Това говори за разширяване на взаимодействието във всички сфери между двата съюзника“, заяви Песков пред журналистите, в отговор на въпрос за причините, поради които военните от Китай ще участват във вътрешни руски маневри.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: НАТО очаква прозрачност и предсказуемост от ученията „Изток-2018“ в Русия

РИА Новости: НАТО очаква прозрачност и предсказуемост от ученията „Изток-2018“ в Русия

28 Август 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО ще проследи мащабните учения „Изток-2018“ в Русия и смята, че те демонстрират фокусиране върху подготовката на въоръжените сили за мащабен конфликт, заяви пред РИА Новости изпълняващият длъжността представител на Алианса Дилиън Уайт.
„Всички страни имат право да тренират своите въоръжени сили, но е важно това да се осъществява прозрачно и предсказуемо“, заяви събеседникът на руската агенция, реагирайки на обявените от руската страна маневри.
„Русия и НАТО проведоха една за друга брифинги за военните учения на заседанието на Съвета Русия – НАТО през май. В хода на тази среща Русия информира за маневрите „Изток-2018“ и отбеляза, че те ще бъдат по-големи от „Изток-2014“. Ние внимателно следим руските учения. Ще направим същото и по отношение на „Изток-2018““,заяви Уайт.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Военните аташета на страните от НАТО са поканени на ученията „Изток-2018“

ТАСС: Военните аташета на страните от НАТО са поканени на ученията „Изток-2018“

28 Август 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Военните аташета на страните-членки на НАТО са поканени да наблюдават ученията „Изток-2018“, Алиансът разглежда тяхното участие, заяви във вторник пред ТАСС изпълняващият длъжността представител на Алианса Дилън Уайт, коментирайки заявлението на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, че в предстоящите маневри ще участват 300 хиляди военнослужещи.
„Военните аташета на страните от НАТО в Москва бяха поканени на доброволна основа да наблюдават ученията. Това предложение в момента се разглежда“, заяви Уайт. Той не уточни броя на наблюдателите, които Алианса има намерение да изпрати на руските маневри.
Представителят на НАТО е потвърдил, че организацията има намерение да следи отблизо тези учения.
„Ние винаги проследяваме руските учения и ще действаме така по отношение на „Изток-2018“. Детайли за това, как анализираме тези разузнавателни данни са засекретени“, заяви още той.
По думите на представителят на Уайт, НАТО разглежда ученията като подготовка на руските военни „за мащабни конфликти“. „Изток-2018“ демонстрира фокусираната подготовка на Русия за мащабни конфликти, което се вписва в картината, която наблюдавахме по-рано – по-решителна Русия, която увеличава значително своя военен бюджет и военно присъствие“, обясни той.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу: През септември в Русия ще се проведат най-мащабните военни маневри от 1981 година, ще участват 300 хиляди войници и 1000 летателни апарата

Сергей Шойгу: През септември в Русия ще се проведат най-мащабните военни маневри от 1981 година, ще участват 300 хиляди войници и 1000 летателни апарата

28 Август 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Около 300 хиляди военнослужещи и повече от хиляда летателни апарата трябва да бъдат задействани в рамките на военните учения „Изток-2018“, които ще се състоят през септември, съобщи във вторник пред журналистите министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.
Военният министър отбеляза, че такива мащабни маневри не са провеждани в страната от 1981 година. „В някои неща те поварят „Запад-81“, но, може би, в други те ще са още по-мащабни. Близо 300 хиляди военнослужещи, повече от хиляда летателни апарата, на почти всички полигони в Източния и Централния военни окръзи (ЦВО и ИВО), естествено, Северният флот и Тихоокеанският флот, ще бъдат изцяло задействани и Въздушнодесантните войски (ВДВ)“, отбеляза Шойгу.
Маневрите ще започнат със серия от подготвителни мероприятия – около 15 учения по осигуряване на армията. „И, като правило, това бе причината за обявената от Върховния главнокомандващ внезапна проверка“, заяви министърът. По неговите думи, това е „добра практика в нашия живот и работа“.
„Представете си, едновременно работят 36 хиляди единици военна техника – БТР-и, танкове, БМП-та“, отбеляза министърът на отбраната на Русия. Цялата тази техника се проверява в максимално близки до реалните бойни условия, подчерта Шойгу.
ТАСС уточнява, че ученията „Изток-2018“ ще се проведат от 11 до 15 септември и са получили международен статут. В тях ще вземат участие войските от ЦВО и ИВО, всички военни части и съединения на ВДВ, силите на Северния флот, самолетите от военнотранспортната и далечната авиации и на един от етапите – подразделения от Монголия и Китай.
В най-големите миналогодишни учения в Русия „Запад-2017“, провели се съвместно с Беларус, са взели участие около 12700 души, припомня руската агенция.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Русия подготвя „най-големите военни упражнения от 1981 година“ с учения за бойна готовност

The Moscow Times: Русия подготвя „най-големите военни упражнения от 1981 година“ с учения за бойна готовност

21 Август 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската армия обяви началото на петдневна „внезапна проверка“, която ще изпита бойната готовност на военнослужещите преди предстоящите масивни маневри в Сибир и Далечния изток, пише руското англоезично издание The Moscow Times.
Русия ще проведе военни учения наречени „Изток-2018“ в централните и източни военни области през август и септември, а около 3 200 китайски военнослужещи ще се присъединят към ученията в Забайкалския регион на Сибир през следващия месец.
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу нарече предстоящите обучения „най-големите подготвителни действия на въоръжените сили от Запад-81“, визирайки военните упражнения проведени от Съветския съюз през 1981 година. Министърът добави, че предстоящите учения ще бъдат „безпрецедентни по мащаб, както по отношение на района на операции, така и по отношение на броя участващи военни командни структури, военнослужещи и въоръжени сили.“
Военновъздушните сили също са били прибавени към внезапната проверка, която ще се проведе между 20 и 25 август, в която ще бъдат тествани далекобойната и транспортна авиация в регионите, добави Сергей Шойгу, цитиран от „Интерфакс“.
Отбранителният министър поясни, че масовата инспекция, включваща 16 специални учения, е била започната по разпореждане на президента Владимир Путин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай ще изпрати хиляди войници и 900 единици различно въоръжение на ученията "Изток-2018" в Русия за "укрепване на стратегическото военно сътрудничество"

ТАСС: Китай ще изпрати хиляди войници и 900 единици различно въоръжение на ученията "Изток-2018" в Русия за "укрепване на стратегическото военно сътрудничество"

20 Август 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Китайски военни ще участват в стратегическите учения „Изток-2018“ в Русия, се казва в публикувано в понеделник заявление на Министерството на отбраната на Китай, предава ТАСС.
„Съгласно постигнатите договорки между Китай и Русия, страните ще организират съвместни учения на полигона Цугол в Забайкалския регион от 11 до 15 септември (т.г.)“, се казва в заявлението на ведомството.
В доклада се отбелязва, че „ученията целят укрепване на руско-китайското стратегическо военно сътрудничество, засилване на потенциала на страните в областта на съвместното реагиране на различни заплахи за сигурността, както и за поддържане на мира, стабилността и сигурността в региона“.
По информация на китайското военно ведомство, на съвместните учения в Русия ще бъдат изпратени „около 3200 военнослужещи, повече от 900 единци различни видове въоръжение, както и 30 хеликоптера и летателни апарати неподвижни крила“.
Маневрите „Изток-2018“ ще се проведат през август и септември с участието на сили и средства от Източния и Централния военни окръзи и Северния флот на Русия. Стратегическите учения ще са главните маневри през тази година за военно-транспортната авиация на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Провежда се внезапна проверка на бойната готовност на Централния и Източния военни окръзи в Русия по разпореждане на Владимир Путин

ТАСС: Провежда се внезапна проверка на бойната готовност на Централния и Източния военни окръзи в Русия по разпореждане на Владимир Путин

20 Август 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Внезапна проверка на бойната готовност започна в съединенията и войнските части от Централния (ЦВО) и Източния военни окръзи (ИВО) на Руси,както и в далечната и военно-транспортната авиация на страната по решение на върховния главнокомандващ Владимир Путин, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от министъра на отбраната Сергей Шойгу.
По неговите думи, в навечерието на мащабните военни учения „Изток-2018“ на източния театър на военните действия се провеждат комплекс от 16 специални учения.
„Днес в 05:00 московско време в съответствие с решението на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия в планови ред органите на военното управление със съединенията и войнските части на ИВО,ЦВО, ВДВ, далечната и военно-транспортната авиация пристъпиха към изпълнение на мероприятия за привеждане във висша степен на бойна готовност“, заяви Шойгу.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.