НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini (Гърция): Около 200 мигранти са преплували Марица и са влезли в Гърция само за една сутрин

Kathimerini (Гърция): Около 200 мигранти са преплували Марица и са влезли в Гърция само за една сутрин

16 Октомври 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти съобщават, че около 200 мигранти са преплували река Марица и са влезли в Гърция само за една сутрин, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Полицията обясни, че мигрантите са най-вече семейства с деца и са открити рано във вторник, след като са успели да преминат от Турция в Гърция, като са преплували граничната река Марица, чието ниво в момента е ниско.
„Катимерини“ отбелязва, че националността на мигрантите е неизвестна. Полицията е изпратила автобуси, които да откарат новопристигналите до районните управления, където те ще бъдат регистрирани.
През последните месеци Гърция постоянно се оплаква от увеличения брой на мигрантите, които преминават границата на страната с Турция през река Марица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Анкара „отваря“ границата на Марица за нелегалните мигранти, те се установиха на палатков лагер в центъра на Солун

Kathimerini (Гърция): Анкара „отваря“ границата на Марица за нелегалните мигранти, те се установиха на палатков лагер в центъра на Солун

9 Октомври 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция обвини Турция, че е оставила без контрол за нелегалните мигранти границата между двете страни на река Марица, откъдето в последно време е увеличен чувствително броят на влизащите бежанци, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
„Има много силен натиск на границата при река Марица, докато в същото време директните контакти между властите в Гърция и Турция са спрени, което допълнително влошава проблема“, заяви високопоставен чиновник от Министерството за защита на гражданите пред „Катимерини“.
Междувременно се появиха информации, че около 500 хиляди афганци наскоро са влезли в Турция от Иран и Ирак и в Атина се опасяват, че те са тръгнали към Гърция.
Гръцките власти отдавна се оплакват на Европейската комисия от Турция заради спокойствието на властите в Анкара, които, според Атина, са допуснали групите, занимаващи се с контрабанда на мигранти“ да излязат извън контрол и арестът на 30 души през първата седмица на октомври само демонстрира увеличаването им в региона.
Съгласно официалните данни, общо 1010 трафиканти на хора са арестувани в периода от януари до август, докато само през септември са задържани още 180, отбелязва изданието.
Миналата седмица Министърът по миграционната политика на Гърция Димитрис Вицас съобщи пред парламента на страната, че 3300 нелегални мигранти са преминали границата при Марица през 2016 година, докато през 2017 година те са били 5500. Броят им се е увеличил повече от двойно през 2018-а, като до този момент става дума за най-малко 12 хиляди души, както твърдят гръцките власти.
В редакцията на „Катимерини“ са разбрали, че в понеделник представител на Европейската комисия е пристигнал в Анкара, където е повдигнал въпроса пред правителството на Турция.
Изданието посочва, че трафикантските групи са съставени основно от хора, с произход от Албания, България и Македония.
Много контрабандисти, продължава вестникът, прехвърлят нелегалните мигранти от района на Марица до северното гръцко пристанище Солун с автобуси.
Тежката ситуация, пише в заключение „Катимерини“, през последните дни се илюстрира с пристигането на стотици нелегални мигранти в Солун, където някои от тях дори се установиха на палатков лагер на централния площад Аристотел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Гръцките власти местят около две хиляди мигранти от Лесбос

МКД (Македония): Гръцките власти местят около две хиляди мигранти от Лесбос

18 Септември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Атина. До края на месец септември от гръцкия остров Лесбос ще бъдат преместени около две хиляди търсещи убежище, съобщава скопското електронно издание МКД.
Решението на гръцките власти бе оповестено от говорителя на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос. То бе обявено след острите критики от страна на хуманитарните организации и регионални власти за условията в лагера Мория на Лесбос, където са настанени около 9000 души са настанени в съоръжение с капацитет за 3100 души.
Неправителствената организация „Лекари без граници“ призова за спешна евакуация на уязвимите хора от лагера в други страни от Европейския съюз, аргументирайки се с увеличения брой на опитите за самоубийство и на децата в лагера, както и на зачестилите случаи на сексуални нападения.
Местните власти на Лесбос заплашиха, че ще затворят лагера, ако правителството не подобри условията в него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Броят над мигрантите на остров Лесбос надхвърли 11 хиляди

Kathimerini (Гърция): Броят над мигрантите на остров Лесбос надхвърли 11 хиляди

18 Септември 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Митилини. Броят на бежанците и мигрантите на остров Лесбос надхвърли 11 хиляди, след като 615 души достигнаха източноегейския остров само през последните три дни, показват последните данни, публикувани от местните власти, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Съгласно информацията, 98 мигранти от различни националности са пристигнали на Лесбос на 14 септември, 193 на 15-и и 324 на 16-и.
Големият брой на пристигналите – сред най-големите през последните години и най-големият за 2018 година – докара общия брой на бежанците на егейския остров до 11 053 души.
От тях, 8912 са настанени във вече препълнения приемен център Мория, 1185 живеят в лагера Кара Тепе, а другите са по по-малки съоръжения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Мигратнският лагер на остров Лесбос „Мория“ може да бъде затворен заради лошите условия

Kathimerini (Гърция): Мигратнският лагер на остров Лесбос „Мория“ може да бъде затворен заради лошите условия

10 Септември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Регионалните власти в северната част на Егейско море са дали срок от 30 дни на гръцкото Министерство на миграционната политика да изчистят препълнения център за прием на бежанци и мигранти „Мория“ на остров Лесбос, или той ще бъде закрит, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Обявлението е част от доклад, съставен от инспектори по околната среда и здравето от лесбоския директорат за обществено здраве, които твърдят още, че лагерът е неподходящ и опасен за общественото здраве и околната среда, пише изданието.
В документа се казва още, че има неконтролирано разливане на отходни води на входа на центъра, които в крайна сметка се стичат в близък поток и дори на главния път.
В друга част на лагера, тръбите от тоалетните са пробити, което предизвиква непоносима миризма и създава опасност за общественото здраве, се твърди в доклада на местните здравни власти.
Инспекторите твърдят още, че условията на живот в Мория са влошени и поради пренаселването и посочват, че по до 15 души са принудени да живеят в бунгала, а до 150 във всяка палатка, което повишава риска от разпространение на различни зарази.
„Имаше още и силна воня и насекоми (бълхи) заради невъзможността помещенията за живот да бъдат изчистени добре“, се добавя в доклада.
Губернаторът на Северноегейския регион Кристиана Калогиру заяви, че министерството ще трябва да възстанови всички щети и проблеми, отбелязани в доклада, или властите ще го затворят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANSA-MED: Кметът на остров Лесбос настоява правителството да спази обещанията си за мигрантите

ANSA-MED: Кметът на остров Лесбос настоява правителството да спази обещанията си за мигрантите

4 Септември 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Кметът на Лесбос Спирос Галинос се обърна отново към гръцкия министър на миграционната политика Димтрис Вицас да спази обещанията за намаляване на броя на мигрантите в североизточните егейски острови на 10 000 души, предава ANSA-MED.
Понастоящем има над 16 000 бежанци и мигранти, а само на Лесбос има над 10 000. По думите на Вуцас по-рано през лятото властите са се ангажирали да ускорят релокацията им и са уверили, че броят на мигрантите в препълнените центрове в Лесбос, Хиос и Самос през септември т.г. ще бъде намален. Засега това изглежда трудно постижима цел, коментира агенцията.
По данни на „Лекари без граници“ нивата на мигрантите са същите като в пика на кризата през 2015 г.
„Дневният приток на бежанци и мигранти продължава с големи темпове и моите притеснения, както и тези на местната общност, се засилват. Вместо намаляване сме свидетели на увеличаване на пристигането на търсещи убежище“, твърди Галинос в открито писмо. „С над 10 000 търсещи убежище сега е наложителен трансферът на мигранти от Лесбос, който е много по-населен от останалите острови. Надявам се, че вашето обещание няма остане неизпълнено“, подчерта кметътм на Лесбос.
Всички приемни центрове на островите, особено този в Мориа (Лесбос) и на остров Хиос са раздирани от насилие между враждуващи етнически групи почти ежедневно. Границата на търпимостта и раздразнението, породени от лошите битови условия, е на много ниско ниво. През последните месеци доклад на ВВС съобщи за депресии и спорадични опити за самоубийства, включително и на деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Ситуацията в мигрантския център на остров Лесбос достига точка на кипене

ООН: Ситуацията в мигрантския център на остров Лесбос достига точка на кипене

2 Септември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Женева. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) предупреди, че ситуацията в препълнения приемен център в Лесбос „достига точка на кипене“, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Чарли Яксли, представител на ВКБООН, призова гръцките власти да ускорят прехвърлянето на отговарящите на изискванията за получаване на убежище мигранти на материка.
Повече от седем хиляди мигранти и бежанци са натъпкани в лагера „Мория“, който има капацитет две хиляди души. Една четвърт от тях са деца, отбелязва порталът.
„Във все повече хора се развиват проблеми с психичното здраве, а мерките и лечението са абсолютно неадекватни“, добави Яксли.
ВКБООН предупреждава, че децата, включително стотици момчета и момичета без придружител, са поставени под сериозен риск, както и десетки бременни жени, новородени бебета, оцелели от сексуално насилие и други много уязвими лица.
По-рано от британската медия BBC описаха „Мория“ като „най-лошият лагер на света“ и дори излязоха с твърдение, че десетгодишни деца опитват да се самоубият, припомня Greek Reporter.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.