НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петима души са задържани за участие в престъпна група за незаконна сеч – сред тях са и служители на високо ниво от ИАГ (ОБЗОР)

Петима души са задържани за участие в престъпна група за незаконна сеч – сред тях са и служители на високо ниво от ИАГ (ОБЗОР)

19 Септември 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Установена и задържана е петчленна организирана престъпна група, която е следвала структурата и йерархията на Изпълнителна агенция по горите. Ръководител на групата е директорът на Регионалната дирекция по горите – София, който според събраните до момента данни е организирал и продажбата на дървесината. Сред задържаните е и служител на дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев уточни, че останалите ѝ членове също са длъжностни лица. Той посочи, че по делото са събрани множество доказателства за пряко участие в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал. Групата е съществувала от 2014 година, като само в рамките на тази година е продала дървесина на стойност четвърт милион. Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на групата, изключително грубо са отстранявали конкуренцията си, както в законната, така и в незаконната част от дейността си. Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения и за извършени умишлени палежи на имущества на хора, опитвали се да подават сигнали срещу тях, използвали са страх и принуда по отношение на местните хора, допълни още прокурор Кънчев. Групата е била въоръжена.
При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари. В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители. По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев информация за престъпната дейност е постъпила през май т.г. В хода на предприетите оперативни действия са събрани данни за организираната престъпна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са действали без да се съобразяват с каквито и да било правила. Придобитата незаконна дървесина е реализирана на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. „Паралелно с това са продавани и дърва за огрев на частни лица“, обясни още ст. комисар Темелакиев.
Заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира, че това е поредният случай след създаването на Специализираната прокуратура, когато се предприемат действия по досъдебни производства за първи път в страната. По думите му делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент.
Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе искания в Специализирания съд за "задържане под стража" на четирима от задържаните при акцията.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Един от задържаните за незаконна сеч на дърва е служител на дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието

Прокурор Иван Гешев: Един от задържаните за незаконна сеч на дърва е служител на дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието

19 Септември 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Един от задържаните за незаконна сеч на дърва е служител на дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура по повод неутрализирана престъпна група за незаконна сеч на дървета, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гешев уточни, че той е служител на тази дирекция, но не е на ръководно ниво. Прокурор Ангел Кънев допълни, че той е син на един от членовете на организираната престъпна група и пряко се явява надзирател в място за лишаване от свобода. „Има данни, че с незаконните оръжия е стреляно по жилища на хора, които са подавали сигнали срещу организираната престъпна група. Осигурили сме полицейска защита за свидетелите“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Ангел Кънев: Задържан е директорът на Регионалната агенция по горите-София за незаконна сеч

Прокурор Ангел Кънев: Задържан е директорът на Регионалната агенция по горите-София за незаконна сеч

19 Септември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Задържан е директорът на Регионалната агенция по горите-София за незаконна сеч. Това каза прокурор Ангел Кънев по време на брифинг в Специализираната прокуратурата по повод неутрализирана престъпна група за незаконна сеч на дървета, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Касае се за организирана престъпна група от 5 души, която следва структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите. Ръководител на организираната престъпна група се явява директорът на Регионална агенция по горите в София. Член на групата е и директор на Държавно горско стопанство-София, който е организирал продажбата на дървесината. Останалите членове се явяват също длъжностни лица - т. нар. лесничеи или горски стражари", заяви още той. По думите му по делото са събрани множество доказателства, че същите участват пряко в добиването на изключително голямо количество дървесина - незаконен добив. "В рамките на тази година групата е продала дървесина на стойност четвърт милион. Същата съществува от 2014 година. Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления - пряко са се месили по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на организираната престъпна група. Пряко са разпореждали неправомерно, превишавали са властта си, не са налагали санкции. Същата група изключително грубо отстранява конкуренцията си и в законната си, и в незаконната си част на дейността", каза още той. "Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения за извършени умишлени палежи на имущества на лица, които са се опитвали да подадат сигнал срещу престъпната дейност на групата. Групата е била и въоръжена. Двама от членовете държат освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори - повече от 8 на брой, за които се е наложило включването на специалисти от Специализирания отряд за борба с тероризма. Множество претърсвания се извършиха по делото. Има множество свидетели. Същите хора са използвали страх и принуда по отношение на местните хора. Няма данни материалите да са изнасяни в чужбина. Продажбите са извършвани на територията на София-град, софийска област и благоевградска област. Всичките намерени оръжия са незаконни", каза още Кънев. "Ръководителят на групата е взимал пряко отношение да не се стигне до разкриване на престъпната дейност на групата. За пряката дейност са използвали социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. За извозването на незаконно изсечените дървета са използвани неистински горски марки или такива на уволнени служители. Незаконната сума пари е намерена в няколко от членовете на групата, но те имат купено движимо и недвижимо имущество. На прима виста никой от членовете на групата не може да докаже стандарта си на живот", уточни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Специализираната прокуратура ще се проведе брифинг във връзка с организираната престъпна група за незаконен добив и търговия с дървесина

В Специализираната прокуратура ще се проведе брифинг във връзка с организираната престъпна група за незаконен добив и търговия с дървесина

19 Септември 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. От 15.45 часа днес в сградата на Специализираната прокуратура на ул. Черковна“ 90 в София ще бъде даден брифинг по повод неутрализирането на организирана престъпна група от длъжностни лица, извършваща незаконен добив и търговия с дървен материал. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. В брифинга ще участват заместникът на главния прокурор Иван Гешев, наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев и заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Извършват претърсвания в Регионална дирекция по горите – София и в Държавно горско стопанство – Своге по подозрения за незаконен добив и търговия с дървен материал

Извършват претърсвания в Регионална дирекция по горите – София и в Държавно горско стопанство – Своге по подозрения за незаконен добив и търговия с дървен материал

18 Септември 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Днес Специализираната прокуратура извършва претърсвания в служебни помещения в Регионална дирекция по горите – София и в Държавно горско стопанство – Своге. Извършват се претърсвания в жилища в град София и град Своге, както и в база в село Батулия, община Своге. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Действията на Специализираната прокуратура са в рамките на разследване срещу организирана престъпна група, състояща се от длъжностни лица в Държавно горско стопанство – Своге и ръководена от директора на Регионална дирекция по горите – София. Групата е създадена с користна цел и е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал в периода от 2014 г. до настоящия момент. Налице са доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия, без надлежно разрешение.
Към момента са задържани ръководителят - директор на Регионална дирекция по горите – София и четирима от членовете на организираната престъпна група, сред които са директорът на Държавно горско стопанство – Своге, двама горски стражари от ДГС- Своге и още едно лице. При извършеното претърсване в базата в село Батулия, община Своге, стопанисвана от двама от членовете на групата са открити и незаконно държани 5 пушки и голямо количество боеприпаси.
Действията по претърсване и разпити на свидетели продължават и в момента.
Повече информация по разследването ще бъде предоставена на 19 септември 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.