НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радослав Николов, МРРБ: Цените на винетките няма да се променят

Радослав Николов, МРРБ: Цените на винетките няма да се променят

5 Октомври 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. От 1 януари 2019 г. ще бъдат въведени електронни винетки, които ще заменят старите винетни стикери. Цените на винетките няма да се променят. Това заяви за предаването „Още от деня“ на БНТ Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по тол системата, съобщиха от пресцентъра на министерството. „От 16 август догодина ще бъде въведена тол такса за тежкотоварните автомобили с тегло над 3,5 т. Те ще бъдат таксувани на база изминато разстояние“, посочи Николов. По думите му, тол-системата ще работи с автоматични контролери – камери, които ще бъдат както фиксирани, така и внедрени в контролни автомобили. „По този начин, във всеки един момент ще може да се види всеки шофьор дали е изряден на пътя“, каза още той. В студиото на БНТ Николов обяви, че България ще въведе последно поколение система, при което няма да се налага да се намалява скоростта или спира на пунктове за плащане на пътна такса, а камерите автоматично ще засичат данните на преминаващия автомобил. Въвеждането на тол таксуването е с цел да се съберат повече пари, които ще се влагат в подобряването на пътната инфраструктура - както за ремонти, така и за изграждане на нова инфраструктура и въвеждане на мерки за пътна безопасност. „Ние искаме да се възползваме от доброто географско положение на България и ще събираме такси и от чуждестранния трафик, затова и таксите ще бъдат едни и същи за всеки автомобил, преминаващ през българска територия – чуждестранен или не“, коментира Радослав Николов и допълни, че това е справедливият модел – който амортизира повече пътя, ще плаща повече“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова ще приветства участниците в работна среща за оперирането на тол системите в Европа

Министър Петя Аврамова ще приветства участниците в работна среща за оперирането на тол системите в Европа

26 Септември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Банско. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще открие в град Банско на 27 септември работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Поканените за участие в нея пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия ще представят опита си при управлението на тол системите.
Семинарът е организиран от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Световната банка. Финансовата институция консултира пътната администрация при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси от 2019 г. В него ще участват председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, инж. Веселин Давидов - член на УС на АПИ, експерти от Световната банка, Европейската комисия и АПИ.
Организирането на работната среща е част от експертната и техническа помощ, която Световната банка предоставя на пътната агенция за успешното изпълнение на проекта „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка)“, както и за внедряването на тол таксуването в България. Консултантите от банката подпомогнат администрацията при определяне на обхвата за таксуване с тол на пътната мрежа и размера на тарифите, както и структурирането на бъдещето Национално тол управление, което ще оперира системата от 1 януари 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Национално тол управление към АПИ ще събира пътните такси

Национално тол управление към АПИ ще събира пътните такси

13 Септември 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. С окончателни промени в Закона за пътищата депутатите решиха Национално тол управление към АПИ да събира пътните такси, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тол таксата ще се заплаща за всички превозни средства над 3,5 тона. Плащането ѝ дава право за изминаване на определено разстояние. Създава се възможност собствениците или ползвателите на превозното средство да закупят еднократна пътна карта. С нея ще могат да изминат предварително заявено от тях разстояние по определен маршрут. Превозните средства от екологична категория ще заплащат по-ниски такси.
За днес депутатите приключиха с гласуването на предложените промени в Закона за пътищата. За гласуване остават преходните и заключителни разпоредби. Предстои парламентът да реши от кога да влязат в сила тол таксите и електронните винетки, както и дали в автобусите задължително да има колани.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът въведе електронни винетки за година, 3 месеца, месец, седмица и уикенд

Парламентът въведе електронни винетки за година, 3 месеца, месец, седмица и уикенд

13 Септември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. С окончателни промени в Закона за пътищата депутатите решиха винетните такси да бъдат годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Винетките ще бъдат електронни и ще важат от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Минималната пътна такса, която се дължи за ползване на платената пътна мрежа, е тази за уикенд винетка. Винетките ще се заплащат след деклариране на регистрационния номер на превозното средство и ще важат само за него. В случай на прехвърляне на собствеността на превозното средство, винетката ще запазва валидността си. На винетката ще бъде регистрационният номер на пътното превозно средство, категорията му, датата на плащане и валидността. Винетна такса ще се заплаща от МПС за превоз на пътници и за превоз на товари, както и такива с повишена проходимост. Ако към превозното средство има ремарке и за него ще се заплаща винетна такса.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха въвеждането на тол система за преминаване по платената пътна мрежа

Депутатите приеха въвеждането на тол система за преминаване по платената пътна мрежа

13 Септември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. С окончателни промени в Закона за пътищата беше въведена смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства и такси на база време и изминато разстояние, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Размерът на таксите за преминаване по платената пътна мрежа ще се определя по предложение на регионалния министър и на министъра на финансите. Такси няма да заплащат превозните средства на МВР, ДАНС, неотложната медицинска помощ и на въоръжените сили. АПИ ще поддържа електронна система за събирането на пътните такси. Ще бъде създадена възможност таксите да се заплащат по електронен и банков път, както и в брой на пунктове за продажба. АПИ ще определи къде да са разположени терминалите за самотаксуване. Такива трябва да се разкрият поне на граничните пунктове или в близост до тях, както и в областните градове.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще решат окончателно дали да се въведат тол система и електронна винетка, както и обезопасителни колани в автобусите

Депутатите ще решат окончателно дали да се въведат тол система и електронна винетка, както и обезопасителни колани в автобусите

13 Септември 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува окончателни промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка. Превозни средства над 3,5 тона ще използват тол системата на база изминатото разстояние. Леките автомобили ще бъдат с електронни винетки на база време. Предвидена е възможност тол таксите да се заплащат по електронен път и в брой на пунктове. А за електронните винетки - чрез терминали за самотаксуване или с картово плащане. Промените включват и въвеждането на т.нар. уикенд електронна винетка с валидност от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя.
Електронната винетка за леките автомобили ще бъде въведена от 1 януари 2019 година, а тол таксата - от 16 август 2019 година. С промяна в Закона за автомобилните превози депутатите ще решат дали да задължат превозвачите да оборудват автобусите с видеорегистратор и обезопасителни колани за водача и за пътниците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регионалната комисия към парламента прие текстове за задължителни колани в автобусите и за смесена тол система (ОБЗОР)

Регионалната комисия към парламента прие текстове за задължителни колани в автобусите и за смесена тол система (ОБЗОР)

5 Септември 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната регионална комисия прие на второ четене промените в Закона за пътищата. Със 12 гласа „за“, без „потив“ и 5 „въздържали се“ членовете на комисията приеха текст, с който задължават превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани. Предстои текстът да бъде гласуван и утвърден окончателно от пленарна зала. Той бе внесен между първо и второ четене на закона от депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Ненков. Предложението им бе разписано в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за пътищата, чрез които се изменя Законът за автомобилните превози. Освен, че с текста се въвежда задължението за обезопасителни колани и видеорегистратор, се предвиждат и наказания, ако това не се изпълнява. С глоба или с имуществена санкция 3000 лв. ще се наказва лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с обезопасителни колани и то не е оборудвано или не е спазен установеният ред за това. Със същата санкция се наказва и лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с видеорегистратор и то не е оборудвано. Наказва се с глоба или с имуществена санкция 1500 лв. превозвач, който не спазва изискванията за съхранение на записите от видеорегистраторите на моторните превозни средства. В мотивите към предложението се посочва, че към сега действащата нормативна уредба e предвидено пътниците и водачът да използват обезопасителни колани в превозните средства, които са оборудвани с такива. В рамките на дебата по текста един от вносителите на предложението - народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов, обясни, че от партията му се борят с всички пороци, които са съществували по отношение на движението по пътищата. Той настоя да се приеме предложението, за да се спасят човешки животи. От БСП в лицето на народния представител Манол Генов завиха, че не са против този текст, но според тях ще се получи формален закон. От ДПС призоваха да се оттегли текстът и да се внесе наново в отделен законопроект.
Акцент в приетите на второ четене промени в Закона за пътищата от комисията бе и въвеждането на тол таксите. Депутатите утвърдиха текстовете от промените, с които се въвежда смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. Съгласно приетите текстове Агенция „Пътна инфраструктура“ ще оперира и поддържа Електронна система за събиране на пътни такси. Размерът на таксата ще се определя от Министерски съвет на база предложение на министъра на регионалното развитие. Междувременно от АПИ вече поставиха на обществено обсъждане предложенията за изменения и допълнения в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ. Съгласно тези изменения в Агенцията ще бъде създадено специализирано звено „Национално ТОЛ управление“, което ще се занимава със събирането на електронните пътни такси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Национално ТОЛ управление“ в АПИ ще се занимава със събирането на електронните пътни такси

„Национално ТОЛ управление“ в АПИ ще се занимава със събирането на електронните пътни такси

4 Септември 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. В Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде създадено специализирано звено „Национално ТОЛ управление“, което ще се занимава със събирането на електронните пътни такси. Това предвиждат предложенията за изменения и допълнения в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ. Промените са свързани с предстоящото въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси, публикувани са за обществено обсъждане и заинтересованите страни могат да изпращат коментари и предложения до края на месец септември. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
„Националното ТОЛ управление“ ще бъде специализирано звено в структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, каквито са в момента областните пътни управления и Институтът по пътища и мостове. За новото звено ще работят общо до 921 души, като 911 от тях ще са на щат в звеното, а останалите 10 - в общата администрация на АПИ. Около 600 от тях ще са ангажирани с контрола на терен по спазване на задължението за плащане на електронни винетки и тол такси от водачите на моторни превозни средства.
До края на годината планираните средства са в размер до 3,6 млн. лв. Те ще покрият разходите не само за персонал, но и текущи и капиталови разходи.
Предвижда се след приемането на промените в Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ до края на 2018 г. в управлението да бъдат назначени максимум 393 служители. Поетапно през следващата година ще се назначат и останалите. Специализираното звено ще се управлява от директор, който ще се назначава от Управителния съвет на АПИ.
Специализираното звено ще поеме функциите по събиране на пътните такси от съществуващата в момента дирекция „Пътни такси и разрешителни“. Нейната работа в бъдеще ще е свързана с дейностите по подготовката за издаването на разрешителни, събирането на такси за движението на тежки и извънгабаритни превозни средства, събирането на такси при издаването на разрешение за специално ползване на пътя чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, както и на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и обслужващите зони.
С предложените изменения и допълнения в правилника общата численост на служителите в Агенция „Пътна инфраструктура“ става 2432 щатни бройки.
Проектът на постановление на Министерски съвет за изменение на структурата и увеличаване числеността на Агенция „Пътна инфраструктура“ на интернет страницата на агенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната регионална комисия прие на второ четене промените в Закона за пътищата относно тол системата

Парламентарната регионална комисия прие на второ четене промените в Закона за пътищата относно тол системата

4 Септември 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната регионална комисия прие на второ четене промените в Закона за пътищата относно тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За да влезе окончателно в сила, предстои законът да бъде гласуван и в зала. Комисията утвърди текстовете, че за преминаване по платената пътна мрежа се въвежда смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. Предвижда се въвеждането на електронната винетка за пътни превозни средства с обща техническа и допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона от 1 януари 2019 г., а на тол таксата за пътни превозни срледства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона от 16 август 2019 г. В тази връзка в преходните и заключителните разпоредби се регламентират отношенията със съответните ползватели на платената пътна мрежа по начин, ограничаващ рисковете от нерегламентирано ползване на платената пътна мрежа. Депутатите приеха и текст в преходните и заключителни разпоредби по предложение на ГЕРБ, с който се задължават превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Средства от тол таксата няма да отиват за общински пътища - за тях ще търсим варианти

Александър Ненков, ГЕРБ: Средства от тол таксата няма да отиват за общински пътища - за тях ще търсим варианти

4 Септември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Средства от тол таксата няма да отиват за общински пътища - за тях ще търсим варианти. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков пред журналисти във връзка с второто четене на Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ненков уточни, че Регионалната комисия към Народното събрание е възприела, че всички пари, които идват от тол система изцяло ще отиват за поддръжка на пътищата. По думите му те няма да могат да отиват за общинска инфраструктура. „Имаме такава уговорка с колегите от МРРБ да търсим варианти чрез делегираните бюджети за общините да се увеличат техните средства през националния бюджет, а не през тол системата“, заяви още Ненков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната регионална комисия преустанови работата си по Закона за пътищата заради началото на пленарното заседание

Парламентарната регионална комисия преустанови работата си по Закона за пътищата заради началото на пленарното заседание

4 Септември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната регионална комисия преустанови работата си по Закона за пътищата заради началото на пленарното заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Остана неразгледан текстът внесен между двете четения от депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Ненков, с който се задължават превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани. Комисията вече утвърди текста, че за преминаване по платената пътна мрежа се въвежда смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато растояние. Съгласно приетите текстове Агенция „Пътна инфраструктура“ ще оперира и поддържа Електронна система за събиране на пътни такси. Размерът на таксата ще се определя от Министерски съвет на база предложение на министъра на регионалното развитие.
В началото на заседанието от ДПС предложиха то да бъде прекъснато поради технически причини. Предложението направи депутатът от ДПС Рамадан Аталай след като комисията стигна до параграф 1 от промените в Закона за пътищата. Аталай възрази, че депутатите не разполагат с материалите и не могат да следят текстовете, които се приемат и не знаят какво точно се случва. В тази връзка депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е и вносител на законопроекта, заяви, че това, което се чете е приетото на първо четене предложение. „Ние гласуваме текста с направените предложения“, допълни още Ненков. Рамадан Аталай отново възрази и му отговори, че не за първи път гледа законопроект в Народното събрание. В крайна сметка депутатите се уточниха как точно ще протече четенето и гласуването и продължиха работа по промените в Закона за пътищата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регионалната парламентарна комисия ще разгледа на второ четене промените в Закона за пътищата за тол системата

Регионалната парламентарна комисия ще разгледа на второ четене промените в Закона за пътищата за тол системата

4 Септември 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Регионалната парламентарна комисия ще разгледа на второ четене промените в Закона за пътищата за тол системата. Това предвижда програмата за работа на комисията. Заседанието ще се проведе в 11.00 часа в зала „Запад“ на Народното събрание. Промените в Закона за пътищата са единствена точка в дневния ред на комисията. Те са внесени от ПГ на ГЕРБ и са свързани с изграждането и функциониране на смесената електронна система за събиране на таксите за ползване на платената пътна мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка

26 Юли 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 113 народни представители, 1 беше „против“, а 69 се въздържаха. Промените са свързани с изграждането и функциониране на смесената електронна система за събиране на таксите за ползване на платената пътна мрежа. Превозни средства над 3,5 тона ще използват тол системата, на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние с помощта на глобална навигационна сателитна система. За превозните средства, които нямат такова устройство, законът предвижда използването на маршрутна карта. Леките автомобили ще бъдат с електронни винетки, на база време. Предвидена е възможност тол таксите да се заплащат по електронен път и в брой на пунктове. А за електронните винетки- чрез терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. „карти за гориво“, издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията. АПИ ще има правомощията да сключва договори с тези търговци.
Системата ще се контролира от ново структурно звено към АПИ – Национално тол управление. Промените включват и въвеждането на т.нар. уикенд електронна винетка с валидност от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя.
Електронната винетка за леките автомобили ще бъде въведена от 1 януари 2019 година, а тол таксата- от 16 август 2019 година.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Управляващите бавят въвеждането на тол системата, а спирането ѝ обслужва определени икономически интереси

Жельо Бойчев, БСП: Управляващите бавят въвеждането на тол системата, а спирането ѝ обслужва определени икономически интереси

26 Юли 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите бавят въвеждането на тол системата, а спирането ѝ обслужва определени икономически интереси. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на обсъждането на промените в Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му никой от БСП не спори, че трябва да се въвежда тол системата. „Спорим и имаме претенция към АПИ, че не си върши работата“, каза Бойчев. Той попита защо се е загубила половин година и защо всички действия по въвеждане на тол системата в България не се правят. „Защо в момента последната работна седмица на НС за лятната сесия, предпоследният работен ден се внася този законопроект?“, попита Бойчев. Според него всички действия до момента показват, че администрацията и Министерски съвет не могат да се справят с тази задача или не искат. „Наистина нямаше колегата Александър Ненков да вади кестените и да внася той законопроект, а щеше да бъде внесен от МС. Не така експресно в предпоследния работен ден да гледаме толкова важен законопроект“, каза Бойчев. Той заяви, че БСП ще участва активно в дискусията за въвеждане на тол системата, за да защити националния интерес на българските потребители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Иванов, ГЕРБ: Не разбирам защо БСП са против рамката на тол системата

Станислав Иванов, ГЕРБ: Не разбирам защо БСП са против рамката на тол системата

26 Юли 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Не разбирам защо БСП са против рамката на тол системата. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов по време на обсъждане на промените в Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че цените на тол таксите не са ясни, тъй като законът дава рамката. „Дава се рамката на стартирането на тол системата. След това септември месец, ще бъдат направени обществени обсъждания. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите“, каза Иванов. Той поясни, че не разбира защо БСП са против рамката на тол системата. „Подкрепете днес рамката на тол системата, а след това нещата ще си вървят поетапно“, допълни още Станислав Иванов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Танер Али, ДПС: Подкрепяме тол системата, но законопроектът няма яснота и ще гласуваме „въздържал се“

Танер Али, ДПС: Подкрепяме тол системата, но законопроектът няма яснота и ще гласуваме „въздържал се“

26 Юли 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. По принцип подкрепяме тол системата, но днес ще гласуваме „въздържал се“ - законопроектът няма яснота. Това каза депутатът от ДПС Танер Али в дебатите по първото гласуване на законовите промени за въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги, когато имаше въпроси в парламентарния контрол към регионалния министър той споменаваше тол системата - „нека да я въведем и ще има пари и за общини, и за пътища“, коментира той. „Има европейска директива, че не може средствата от тол системата да се дават за общинска пътна мрежа, но 50-те млн. лева, които всяка година се дават от АПИ за общински пътища, са крайно недостатъчни“, заяви Танер Али. „Надявам се, че между първо и второ четене всеки с разума си и експертността си ще предложи варианти как да облекчим и общините“, каза още депутатът от ДПС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: Съмняваме се, че на 1 януари 2019 г. тол системата няма да бъде документно и административно обезпечена

Дора Янкова, БСП: Съмняваме се, че на 1 януари 2019 г. тол системата няма да бъде документно и административно обезпечена

26 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Съмняваме се, че на 1 януари 2019 г. тол системата няма да бъде документно и административно обезпечена. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова по време на обсъждането на промените в Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние си даваме сметка, че след 2020 г. няма да има достатъчно средства за общия свързващ магистрален пръстен, който не е изграден все още и за държавните пътища - втора и трета категория. Затова многократно от парламентарната група е заявявала, че подкрепяме тол системата. Паралелно с това четем също внимателно документите, които и Световна банка и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) създават. Вчера министърът се опита тук срамежливо да отговаря защо инициативата на е на членове на парламента“, каза Янкова. По думите ѝ на 11 ноември 2015 г. в съобщение на МРРБ, където се публикува доклада на Световната банка за въвеждането на смесената система за тол такси и електронни винетки е записано, че след като докладът е разгледан министър-председателят ще назначи работна група, която да направи всички документи за въвеждане на тол системата. „Знаете ли кой е ръководителят на тази група?“, попита Янкова.Тя призова, когато общините кажат, че имат нужда от финансов ресурс, депутатите са можели да решат да отделят такъв на общините. "Да покажем европейски модел и да кажем, че искаме магистралите, през където и да минават да бъдат красиво направени, а не да сгъваме кметовете", посочи Дора Янкова по отношение на идеята на НСОРБ процент от приходите от тол такси да отива за общинските пътища. Депутатът от БСП препоръча на Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) и на МРРБ след приемането на законопроекта да направят една добра информационна кампания, защото така се прави в модерните страни. "Не може министърът вчера като сърдито дете да ни каже няколко думи и днес да си върши работата по общините, а вие от ГЕРБ да се червите и да казвате как тази ленива администрация нищо не направи последните три години и вие я вадите от положението", допълни Янкова.
Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов допълни: „Току-що чухме мотивите на вносителя. Тук се говори за някакви приходи, разходи, такси. Уважаеми народни представители, в законопроекта, в оценката за въздействие няма една запетайка по отношение на финансовите параметри на този закон“, каза Попов и посочи, че така не се внася закон. „Министърът ви го няма на това отгоре“, каза още Попов на управляващото мнозинство.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Не даваме нов ресурс по договора за тол системата, това са спекулации

Министър Николай Нанков: Не даваме нов ресурс по договора за тол системата, това са спекулации

25 Юли 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Не увеличаваме бюджета на договора за тол системата, не даваме нов ресурс. Това са спекулации. Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков по повод твърдения на БСП, че от МС са отпуснати 180 млн. лева, преди приемането на законовите промени за въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Просто се увеличи таванът на разходите, които може да поеме АПИ“, обясни той. „Лев повече от договорените средства за тол системата не се дават“, заяви Николай Нанков. „Да не четем като Дявола Евангелието, Георги Свиленски го коментираше, но явно не познава процедурата и бюджета“, коментира регионалният министър. „Гласува се постановление на МС, с което се дава възможност АПИ да разходва тези средства за внедряване на тол системата. По договор е да ги разходва от 2019 година нататък“, посочи Нанков. „По договор с избрания изпълнител сумата е до 180 млн. лева. Договорът е ясен от 24 януари“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Защо излъгахте народните представители, след като МС отпуска 180 млн. лв. за ТОЛ система, преди да е приет законът?

Георги Свиленски, БСП: Защо излъгахте народните представители, след като МС отпуска 180 млн. лв. за ТОЛ система, преди да е приет законът?

25 Юли 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. „Министър Нанков заяви, че с приемането на промените в Закона за пътищата се дава или не старт на изграждането на ТОЛ система. В същото време, без въобще да е разглеждан и гласуван в пленарна зала проектозаконът, правителството, на днешно заседание, е одобрило 180 млн. лв. допълнителен разход на МРРБ за изграждане на ТОЛ системата“. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Защо излъгахте народните представители, че с този закон се дава старт на ТОЛ системата, при положение, че Вие и подопечното Ви министерство работите от години по този проблем?“, попита той министър Нанков.
Свиленски попита и защо след като по задание заплащането на ТОЛ системата трябва да бъде за сметка на изпълнителя, правителството гласува допълнителни средства и за какво ще бъдат изразходвани те.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Промените в Закона за пътищата са важната стъпка от институционален и нормативен характер, за да имаме регламентацията на тол системата

Министър Николай Нанков: Промените в Закона за пътищата са важната стъпка от институционален и нормативен характер, за да имаме регламентацията на тол системата

25 Юли 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за пътищата са важната стъпка от институционален и нормативен характер, за да имаме регламентацията на тол системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му всички въпроси, свързани с обхвата на пътищата, дебатът за тарифирането и финансовия модел ще се решат впоследствие и в обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. Министър Нанков подчерта, че за гражданите няма да има поскъпване на услугата. Нанков обясни, че електронните винетки ще са на същите цени, но новото е уикенд винетката. „От няколко места вече, включително от колегите от НСОРБ и от БСП става въпрос за това част от приходите от бъдещата тол система да бъдат отчислявани за рехабилитация, поддържане и ремонт на общински пътища. Чудесна идея, но чисто нормативно имаме една много сериозна спирачка“, каза той и поясни, че има директива на европейската общност. По думите му тази директива регламентира за каква инфраструктура могат да бъдат разходвани приходите от тол системата. „Не, че това не ни дава възможност като разумни и добри управленци да предложим други компенсаторни механизми“, допълни министърът. Според него този въпрос стои на дневен ред.
Във връзка със задълженията на АПИ към фирми, Нанков посочи, че това е още един аргумент за максимално бързо приемане на този закон и въвеждането на тол системата. "Не знаех, че е работа на опозицията да следят баланса на търговски дружества", допълни министърът.
След изказването на министър Николай Нанков в процедура по начина на водене, Георги Свиленски от БСП заяви, че председателстващият Народното събрание Емил Христов е дал думата на министър Нанков две минути преди края на заседанието и е разделил дебатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: В пубикуваната наскоро нова визия за управление на опозицията въвеждането на тол таксата е признато като основен приоритет

Министър Николай Нанков: В пубикуваната наскоро нова визия за управление на опозицията въвеждането на тол таксата е признато като основен приоритет

25 Юли 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. В пубикуваната наскоро нова визия за управление на опозицията въвеждането на тол таксата е признато като основен приоритет. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дебатът в общественото пространство и на комисиите, които са компетентни по темата, се изведоха няколко по-скоро организационни и вторични въпроса. Дискусията относно факта защо законопроектът се внася от народни представители, а не от Министерски съвет. Уважаеми колеги от опозицията, не знам как е било във вашите кратки управления, но ние не делим и законодателната власт, представлявана от управляващото мнозинство, и изпълнителната, не просто работим в унисон, не просто имаме общи цели, но таймингът са в перфектен синхрон“, каза Нанков. По думите му подобно принизяване на парламента като цяло е несериозно. „Хубаво е, че в дебата и в дискусиите стана ясно, че законопроектът бе предложен от група народни представители дава рамката и отговаря на въпроса ще има ли тол система в България“, каза още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.