НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с животновъди от Шарково в Народното събрание

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с животновъди от Шарково в Народното събрание

23 Ноември 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с животновъди от Шарково в НС. Тя припомни, че е посетила Болярово и заедно с народни представители от ПГ на левицата е провела срещи със земеделските производители, чиито животни са били убити и е поканила техни представители в парламента. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Хората там се намират в безизходица. След избиването на животните им, за тях остават задължения, като земеделски производители, да плащат осигуровки, да връщат кредити, а те нямат никакви средства”, обясни председателят на БСП и подчерта, че има опасност да им отнемат и пасищата, които са си заплатили авансово за години напред, защото нямат животни. „Това е нов удар по тях”, заяви тя. Нинова подчерта, че както левицата е поела ангажимент, е поканила адвокати да помогнат за защита на правата им. Тя коментира, че по време на срещата са били обсъдени няколко варианта на действие: "Още днес да поставим на министър Порожанов въпроса - кога ще бъде вдигната забрана. Ще поставим въпроса - защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си? Ще потърсим варианти - възможно ли е да се направи отсрочка за задълженията, които имат за това, че са земеделски производители, но вече де факто не са, защото са им избити животните."
Нинова обясни, че с адвокатите е бил обсъден вариант да им се помогне да си потърсят правата по съдебен ред по закона за вреди, причинени от държавата и пропуснати ползи. „Те вече 5-ти месец губят и ползите от това, че им бяха убити животните”, поясни тя и допълни че животновъдите са споделили за пореден път, че и до ден днешен няма доказателства, че там е имало действително чума - животните, които са останали там са живи и нито едно не е починало от това заболяване. "Няма да оставим нещата така. Настояваме да дойде министър Порожанов, да се срещне с тях и да поеме конкретни ангажименти"каза още Корнелия Нинова.
След искането на левицата, министър Порожанов дойде в парламента и се срещна с животновъдите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме министър Порожанов да дойде в парламента и да обясни какво ще направи правителството за хората от Ямболско

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме министър Порожанов да дойде в парламента и да обясни какво ще направи правителството за хората от Ямболско

23 Ноември 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме министър Румен Порожанов да дойде по наше искане в парламента, за да се срещне с хората и да им обясни както ще направи правителството оттук нататък. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод посещението си в Ямбол, в Малко и Голямо Шарково, и в Болярово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още днес ще поставим на министър Румен Порожанов въпроса кога ще бъде вдигната забраната, която е с неизвестен срок. В следствие на забраната хората не могат да предприемат нищо“, заяви тя. „Ще поставим въпроса защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си. Възможно ли е да се направи някаква отсрочка за задълженията, които те имат заради това, че са земеделски производители“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че БСП обсъжда с адвокати вариант да се помогне на хората да си потърсят правата по съдебен ред по Закона за вреди, причинени от държавата. „Хората там са в пълна безизходица след избиването на животните. За тях остават задължения като земеделски производители да плащат осигуровки, да връщат кредити, а те нямат никакви средства. Има опасност да им бъдат отнети пасищата, които са си заплатили авансово за години напред, защото вече нямат животни. Това е нов удар по тях. Нямат никакъв поминък, в изключително затруднено положение са“, обяви лидерът на БСП. „Хората казват, че и до ден днешен нямат никакво доказателство, че там е имало действително чума по животните. Там още има животни, от които нито едно не е починало от посоченото от правителството заболяване“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Животновъди от Болярово към БСП: Спрете агонията и тормоза

Животновъди от Болярово към БСП: Спрете агонията и тормоза

21 Ноември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Болярово. „Спрете агонията и тормоза“. Този призив отправиха животновъди от Болярово по време на среща на депутати от ПГ на „БСП за България“ с представители на земеделието и бизнеса, съобщиха от пресцентъра на партията. Животновъдите обясниха, че от 18.07.2018г. животните са затворени на оборно гледане, но нямат умрели животни. По думите им не са дошли да вземат втори път проби, но има денонощна охрана. ”Обезщетенията не ни помагат. След като избиха животните ни, сега може да загубим пасищата си, взимат нови проби от животните ни, без да е уведомена местната администрация. Някои от нас може да загубят и субсидиите си“, обясниха те. По думите им общината не получава и нищо от разпределените от МС средства, най-вероятно поради това, че кметът е от БСП, а не от ГЕРБ. По време на срещата беше поставен и въпросът за липсата на инвестиции за ВИК сектора в малките населени места, както и за други инфраструктурни проекти. Като друг основен проблем те посочиха сериозната демографска криза. Хората попитаха за съдбата на програмата Странджа - Сакар и дали тя ще бъде изпълнена.
Депутатът проф. Светла Бъчварова заяви, че за чумата по овцете е поставила множество въпроси, но до момента няма определен щам и източник на болестта. „Чума нямаше. Искаха да покажат пред ЕК колко добре реагират, но нямат план за действие и само избиха животните на хората, както действат в цялата страна“, обясни тя и подчерта, че е важен въпросът - защо частна фирма извършва дезинфекцията. „Ако до средата на декември не се вдигне карантинният период, трябва да се търси отговорност от БАБХ", каза Бъчварова. Тя подчерта, че в България са регистрирани случаи на птичи грип, чума по овцете, чума по свинете и няма никакъв контрол от страна на БАБХ и превенция, а само поголовно избиване на животните на хората. „Без протекционизъм, без контрол какво се предлага на пазара и дали отговаря на стандартите, без финансова подкрепа от страна на държавата, няма да можем да изплуваме“, категорична бе проф. Бъчварова. По думите й на българските производители трябва да се осигури и достъп до пазар, защото иначе те нямат шанс и страната ни ще продължи да се залива от най-ниско качество стоки от Европа.
Народният представител от ПГ на левицата Радослав Стойчев заяви, че целта на „Визия за България“ е да реши натрупаните проблеми в последните 30 години у нас. „Проектът не е партийна програма, а база, на която, в разговор с гражданите, да се създаде управленска програма, която да предлага решения на реалните проблеми на хората“, обясни Стойчев и поясни, че само така държавата може да се върне в ръцете на българските граждани.
Депутатът Даниел Йорданов заяви, че Визията на БСП залага нов начин на разпределение на обществения ресурс, така че да стига до всеки български гражданин. Той обясни, че с постановления на МС и лични решения на Борисов се разпределят средства към общините, където сметне за добре и където има ръководни представители на ГЕРБ. „Залагаме на концентрация на внимание върху малки и средни производители. Държавата трябва да е активен участник в разпределянето на ресурсите, така че те да стигат до животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство“, заяви той. По думите му те носят добавена стойност и заетост.
В дискусията взе участие и кметът на общината Христо Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще посети Ямбол, Болярово и Малко Шарково

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще посети Ямбол, Болярово и Малко Шарково

21 Ноември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова ще посети област Ямбол в рамките на представянето на „Визия за България". Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В 18.00 лидерът на левицата ще се срещне с жителите на Ямбол в залата на Кукления театър.
Преди това Нинова ще посети град Болярово и село Шарково.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ветеринарните власти на БАБХ са станали жертва на агресия преди днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол

Ветеринарните власти на БАБХ са станали жертва на агресия преди днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол

18 Септември 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Ветеринарните власти на БАБХ са станали жертва на агресия преди днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни
Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. По време на срещата бяха обсъдени мерки, свързани със смъртта на 11 животни в стопанството на Христо Христов в Болярово, където беше установена чума по дребните преживни животни. Експертите са били обиждани и заплашвани от неизвестни организатори, а представителите на областната управа са били възпрепятствани да влязат в сградата.
Ветеринарните власти бяха подложени на агресивни и заплашителни действия от страна на съмишленици на стопаните Христо Христов, сина му Тодор и снаха му Ана в Болярово, които вече втори месец не допускат специалистите във фермата, блокирайки работата по обезвреждането на огнището на заразата и успешното блокиране на разпространението на инфекцията. След днешния вандалски акт Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е получила съдействие от полицията и е успяла да влезе в обекта, като експертите са успели да вземат проби с цел установяване на причината за смъртта на животните.
Въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразно заболяване във фермата в Болярово стопаните твърдят пред медиите, че животните са здрави. От 18 юли (датата, на която е направен опит за връчване на протокола) до днес обаче, са починали 11 животни. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че едно от тези животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това доказва нерегламентирано движение на овце в ситуация на повишена опасност от инфекция. Самата Ана от Болярово отрича смъртта на животните ѝ да се дължи на чума. Твърди, че ставало дума за преяждане.
Заболяването във фермата беше открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където за първи път в България и в Европейския съюз бе констатирана чума по дребните преживни животни. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - потвърдени в Националната референтна лаборатория. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев фермата в Болярово беше обявена за огнище на чума по дребните преживни животни.
Българската агенция по безопасност на храните изпрати и рутинен доклад до Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) за епидемиологичната ситуация с чумата по дребните преживни животни в страната, който не е окончателен за извършените дейности по казуса. В него е потвърденото огнището в Болярово и са описани мерките, които трябва да се предприемат съгласно законодателството. „Поради възпрепятстването на ветеринарните власти обаче огнището все още не може да бъде приключено, което може да доведе до удължаване на рестрикциите за България в засегнатите региони“, заявяват от БАБХ.
„Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция“, посочи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева. в него той моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за законовото прилагане на мерки за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово

БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово

18 Септември 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в град Болярово, където беше констатирана чума по дребните преживни животни през юли. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Вече втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията.
„Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция“, заявява изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева.
От 18.07.2018 г. – датата на опита за връчване на протокола, доказващ наличието на заболяване на животните, до днес, на официалните ветеринарни лекари се отказва достъп до фермата и до животните по различни начини. „Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението“, допълва д-р Илиев. В писмото до главния прокурор изпълнителният директор на БАБХ моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.
Заболяването във фермата в Болярово беше открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където бе констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев фермата в Болярово беше обявена за огнище на чума по дребните преживни животни.
След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на заразата остава фермата в Болярово. Стопаните ѝ Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче твърдят пред медиите, че животните са здрави, въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразното заболяване. Междувременно, на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала – в Областната дирекция по безопастност на храните – Ямбол и на телефон 112, че в стадото ѝ са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чума. Твърди, че става дума за преяждане.
„Предвид вече констатираното заразно заболяване за мен няма съмнение, че смъртността се дължи на неговата проява. В борбата със заразните болести по животните, особено с тези, класифицирани от международните организации като особено опасни, времето за ликвидиране на огнищата е от изключително значение. По тази причина водещо е правото на обществото/бранша пред правото на индивидуалната личност или бизнес. Всяко забавяне може да нанесе непоправими щети на съответния бранш, селското стопанство и дори на икономиката на страната. Действия, подобни на видяните в Болярово, са заплаха за националната сигурност“, казва изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмото си до главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, Национална козевъдна и овцевъдна асоциация: Към момента няма сигнали за болни от чума животни

Симеон Караколев, Национална козевъдна и овцевъдна асоциация: Към момента няма сигнали за болни от чума животни

14 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към момента няма сигнали за животни – овце или кози, болни от чума. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация. По думите му към момента единственият недовършен случай, свързан с болестта по дребния рогат добитък, е вземането на втори проби от стадото в Болярово.
„Доколкото знам там има някакъв нормативен казус, който не може да задължи собственичката да предостави такива проби. Вариантът, който би бил неблагоприятен, е карантината да бъде удължена“, посочи още Караколев. Той добави, че това би могло да наложи разговор със собствениците на тези животни, тъй като от тях зависи докога ще продължи карантинния срок в избраните 7 общини.
„Това, което ние видяхме преди време, бяха положителни проби. Това означава, че чума имаше, мерките бяха необходими, но не и по начина, по който бяха предприети“, каза още Караколев. Според него биха могли да бъдат проведени инструктажи на място как трябва да се действа в такива ситуации и как да се предотврати евентуално разпространение.
„Надявам се, че ситуацията ще бъде обеца на ухото за всички, включително и за местните власти“, допълни Караколев.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.