НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express: Разговорите за Гибралтар са спешни

Daily Express: Разговорите за Гибралтар са спешни

12 Октомври 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Аугустин Сантос призова за разговори за правния статут на Гибралтар след Брекзит и предупреди, че липсата на преговори за британската отвъдморска територия ще доведе до "икономическо бедствие" в региона, пише британският ежедневник Daily Express.
Позовавайки се на Брекзит, той каза на среща в ООН: "Ясно е, че след толкова години на обсъждане на суверенитета можем да се окажем с много по-неотложен проблем.
"Ако не постигнем споразумение, онези, които ще бъдат пряко засегнати, ще бъдат населението от двете страни на границата,“ заяви той и добави, че смята, че е "много спешно да започне преговори, които ясно да установят какъв е правният статут" на Гибралтар.
Сантос също така каза, че икономическата катастрофа в Гибралтар ще падне върху раменете на Обединеното кралство, което според него е изцяло "отговорно" след гласуването на референдума за членство в ЕС.
По-късно в срещата той предложи Брекзит да не се прилага в Гибралтар, без да има преговори между Испания и Великобритания. Испания също използва обръщението си в ООН, за да обвини района, който според Мадрид е отговорен за контрабандата на тютюн, избягва данъчното облагане и впоследствие вреди на икономиката на Испания.
Сантос заяви също така, че "уникалният" фискален режим на Гибралтар предизвиква отрицателен "икономически дисбаланс" в съседна Испания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания иска да включи глава за Гибралтар в споразумението за Брекзит

El Pais: Испания иска да включи глава за Гибралтар в споразумението за Брекзит

18 Септември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания работи за включване на специална глава за Гибралтар в споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз, което трябва да се случи през март 2019 година. Това се разглежда от испанските власти като подходящ момент за осъществяването на прогрес по дългогодишни проблеми около данъчните различия, проблеми от сферата на околната среда и контрабандата, която минава през британската територия, разположена в най-южната част на Иберийския полуостров, пише електронното издание на вестник El Pais.
Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние е пристигнал в понеделник, за да се срещне с испанския премиер Педро Санчес, с когото са обсъдили тези въпроси. Мадрид няма да повдига въпроса за суверенитета над територията, която е част от Великобритания според Договора от Утрехт, сключен през 1713 година, отбелязва изданието.
„Идеята е да работим за взаимна полза. Имаме нужда от по-балансирани отношения“, е заявил пред испанския вестник неназован източник, запознат с въпроса. „И в бъдеще е неизбежно Гибралтар да стане по-близък с Испания, защото това означава да стане по-близък с ЕС“.
Рамката за преговорите относно Брекзит, изготвена от Брюксел през март 2017 година, предоставя на Испания правото да преговоря с Великобритания за Гибралтар. В клауза на документа се казва, че щом Обединеното кралство напусне Съюза, „нито едно споразумение между Брюксел и Лондон не може да бъде приложено за Гибралтар без споразумение между Кралство Испания и Обединеното кралство“.
Междувременно, Мадрид е започнал двустранен процес с Лондон, от който са проведени вече шест преговорни кръга, заявиха шестима източници, запознати с въпроса.
Испанското правителство, което в момента е оглавявано от Социалистическата партия, е заинтересовано в подобряването на условията за трансграничните работници, намаляването на контрабандата на цигари и прекратяването на данъчните измами.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Според директора на британската централна банка планът на Тереза Мей за Брекзит ще даде тласък на икономиката

London Evening Standard: Според директора на британската централна банка планът на Тереза Мей за Брекзит ще даде тласък на икономиката

18 Септември 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Директорът на британската централна банка Марк Карни заяви, че предложението на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит ще даде тласък на икономиката на страната, пише London Evening Standard.
Според Карни в момента икономическите прогнози са основани на вариант, при който Великобритания ще има по-малък достъп до пазарите на ЕС в сравнение с предлаганото в плана ѝ.
Според него парламентът в момента е изправен пред избора между икономическото подобрение според нейния план или на хаос, ако той бъде отхвърлен. Разбира се това важи, ако тя успее да постигне споразумение с ЕС подобно на нейния т.нар. „План от Чекърс“, който предвижда „гладка“ търговия между Великобритания и Блока.
Очаква се в близките дни министерството на финансите на Великобритания да публикува нови прогнози за икономическото развитие на страната в зависимост от това какво споразумение Мей успее да постигне с ЕС, преди да го представи за гласуване пред долната камара на парламента.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.