НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българските превозвачи ще организират протест пред ЕП през януари заради одобрения пакет „Мобилност“

Българските превозвачи ще организират протест пред ЕП през януари заради одобрения пакет „Мобилност“

11 Декември 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Българските фирми за международни превози ще организират протест пред Европейския парламент през януари заради одобрения от евродепутатите нов пакет "Мобилност", предаде БНР. Ако протестът им не успее ще инициират референдум за излизане на България от Евросъюза. Това заявиха от бранша след среща днес с министъра на транспорта Росен Желязков. Според тях, ако пакетът бъде приет в настоящия си вид, това ще доведе до заличаване на целия сектор, който дава 7% от брутния вътрешен продукт на България. Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи посочи: „В Европа продължава двойният стандарт да съществува. Решават две страни, че трябва да бъдем изхвърлени от пазара и да ни бъдат вземани шофьорите, и лека по лека това нещо го постигат. Ние в момента си мислим, че нямаме избор, притиснати сме до стената. Оттук нататък от това по-лошо няма какво да стане". „Страната ни ще внесе законодателни предложения в Европарламента", каза транспортният министър. „Ще настояваме за отлагане прилагането на текстовете, свързани с въвеждане на забрана да се ползва седмичната почивка в превозните средства, докато не бъде изградена подходяща инфраструктура", добави той. А за предложението по отношение на кръстосаните операции каза: „Или 72 часа работа в рамките на календарен месец, което да бъде изключено от правата за командироване или алтернативно - не по-малко от 10 кръстосани операции, които да бъдат също изключени от правилата за командироване". „За връщането на шофьора на всеки четири седмици в България ще настояваме предприятието да удостоверява волята на водача".
Превозвачите са решени и на крайна мярка - ако протестът не успее, иницииране на референдум за излизане на България от Евросъюза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев: С Пакета за мобилност 2, ЕК иска да направи с автобусните превозни точно обратното на това, което направи за камионите с Мобилност 1

Петър Курумбашев: С Пакета за мобилност 2, ЕК иска да направи с автобусните превозни точно обратното на това, което направи за камионите с Мобилност 1

21 Септември 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С Пакета за мобилност 2, Европейската комисия (ЕК) иска да направи с автобусните превозни точно обратното на това, което направи за камионите с Мобилност 1. Това каза по време на семинар в Благоевград Петър Курумбашев, член Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пирин. Евродепутатът отбеляза, че самият той е докладчик по Пакета за зобилност 2. По думите му Европейската комисия иска да продължи либерализацията и да разреши каботажа за автобусите.
„Те са поставили една граница от 100 км, която да бъде защитена за България. Това е изключително опасно за нашия вътрешен пазар, тъй като автобусът е последната надежда на много малки населени места да стигнат до големия град. Автобусната услуга има социален характер, а не само търговски. Аз ще предложа да няма такава граница от 100 км, както и всяка държава членка да си избере по коя директива да работи, тъй като има държави, които предпочитат едната, и такива, които предпочитат другата”, коментира евродепутатът Петър Курумбашев.
Относно киберсигурността Курумбашев отбеляза, че тя вече е изключително важна. По думите му част от държавите-членки на Европейския съюз отделят сериозно внимание на киберсигурността, а други нямат изобщо агенции, които да работят в това направление. Той посочи, че в България има 4 такива агенции, в което няма нищо лошо. Евродепутатът каза още, че много държави имат собствени агенции, които са обединили целия този ресурс. Според него и в България трябва да бъде така и тази структура да бъде подчинена на министър-председателя.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев внася предложения по втората част на Пакета за мобилност (ОБЗОР)

Евродепутатът Петър Курумбашев внася предложения по втората част на Пакета за мобилност (ОБЗОР)

18 Септември 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев внася предложения по втората част от Пакета за мобилност. Това ще се случи следващата седмица, обяви самият той на дискусия по темата с представители на транспортния бранш. Дискусията бе организирана съвместно с Форума за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) със съдействието на Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС). Курумбашев обърна внимание, че сега Групата на социалистите и демократите е обединена около предложенията, които е представил. Курумбашев прогнозира, че испанските, италианските и немските му колеги са готови да ги подкрепят. Той изрази мнение против либерализацията на автобусните превози и обясни, че предлага да не се разрешават каботажните операции. "Има предложения за каботажните операции да бъдат за разстояние над 100 км или условно казано София - Самоков да не може да се либерализира или да бъде при по-тежки условия, докато София - Пловдив да бъде отворено. Тук моето предложение е да се премахне тази граница от 100 км и да оставим свободата на държавите членки да решават", допълни още Курумбашев. По отношение на регулаторния орган по мобилния пакет, евродепутатът предложи държавите членки да решават дали да имат такъв или не. Според него една от дейностите на регулатора на автобусните превози трябва да установява дали се въвеждат незаконни търговски практики. По думите му злоупотребите в автобусните превози могат да бъдат в две посоки – принуждаване на някого да вози под минималната възможна цена или някой да плаща доста над струващото. Според него работата на регулатора на автобусните превози е да определя минимална и дори макисмална цена на транспортна услуга. По думите му другата функция, която органът би могъл да изпълнява е да има право да се изказва при кандидатстване пред терминалите.
На форума бе коментирана и националната тема за новия транспортен министър и за промените в Закона за пътищата, изменящи Закона за автомобилните превози и въвеждащи задължението за автобусните превозвачи да се оборудват с обезопасителни колани и видеорегистратори. Според Курумбашев Росен Желязков има голям административен опит, но въпросът е колко бързо ще може да се ориентира в транспортния бранш. Нововъведенията в Закона за пътищата, евродепутатът определи като действия в условия на революционна неотложност. От своя страна председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова заяви, че слагането на колани и видеорегистратори в автобусите е поредният удар върху бранша.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Слагането на колани и видеорегистратори в автобусите е поредният удар върху бранша

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Слагането на колани и видеорегистратори в автобусите е поредният удар върху бранша

18 Септември 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Слагането на колани и видеорегистратори в автобусите е поредният удар върху бранша. Това каза председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова по време на дискусия за втората част на Пакета за мобилност и във връзка с промените в Закона за пътищата, с които се измени Законът за автомобилните превози, с което се задължават автобусните превозвачи да се оборудват с обезопасителни колани и видеорегистратори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние ще слагаме колани на стари автобуси. Нещо което в Европа никога не се е правило и най-вероятно няма да се направи. Хората по естествен път се опитват да извлекат от експлоатация старите превозни средства и да стимулират превозвачите да ги обновят. Ние сме единственият сектор в бранша, който няма един лев европейско финансиране“, заяви още Милтенова. Според нея превозвачите са лишени от всякакъв вид средства.
По думите й поставянето на видеорегистраторите е допълнителна административна тежест, защото ще бъде необходим човешки ресурс. Според нея ще трябва някой да се занимава ежедневно да сваля информацита от тези видеорегистратори и да я съхранява. „Как биха реагирали нашите партньори в Европа на нещо подобно? Защото ние, преиемайки този закон, казваме им, ако искат да извършват превоз в България, трябва да имат видерегистратори и колани“, заяви още Милтенова. „Какво ще ги правим колегите от Европа? Как би реагирала ЕК, защото ние нарушаваме на практика договора на ЕС за свободно движение“, заяви още Милтенова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превози: Свободният пазар на автобусните превози ми прилича на свободия

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превози: Свободният пазар на автобусните превози ми прилича на свободия

18 Септември 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Либерализацията или свободният пазар на автобусните превози ми прилича на свободия. Това каза председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова по време на дискусия за втората част на Пакета за мобилност, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Дали го наричаме либерализация или свободен пазар, на мен малко ми прилича на свободия, което е проблем. Манталитетът, който работи в България, няма да бъде добре да имаме тези европейски директиви“, каза Милтенова. Според нея, ако нещата не се променят по отношение на финансирането на транспорта, по отношение на прилагането на превозите, значи след две – три години няма да са 128, а 528 населени места без транспорт.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутът Петър Курумбашев за промените в Закона за пътищата: Действа се  в условия на революционна неотложност

Евродепутът Петър Курумбашев за промените в Закона за пътищата: Действа се в условия на революционна неотложност

18 Септември 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Действа се в условия на революционна неотложност. Това каза евродепутатът от групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Транспортна комисия към Европейския парламент Петър Курумбашев по време на дискусия за втората част на Пакета за мобилност и във връзка с промените в Закона за пътищата, с които се измени Законът за автомобилните превози, с което се задължават автобусните превозвачи да се оборудват с обезопасителни колани и видеорегистратори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос по промените в Закона за пътищата, Курумбашев коментира: „Често натоварваме ЕС, че идиотщините, които се случват на родна почва, трябва да бъдат отстранени от Европа. В Европа се случват достатъчно тежки процеси, за да се занимават, че на някой му е хрумнало, понеже на 25 август се е случило нещо, на 26-ти всички да се вържем с колани“, каза Курумбашев. По думите му в момента има желание да се представят резултати, но те дали ще имат ефект, е друга тема.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Въпросът е след като предложенията по мобилния пакет бяха върнати от европарламента дали ЕК ще продължи ли да твърди, че са много хубави

Евродепутатът Петър Курумбашев: Въпросът е след като предложенията по мобилния пакет бяха върнати от европарламента дали ЕК ще продължи ли да твърди, че са много хубави

18 Септември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът е след като предложенията по мобилния пакет бяха върнати от европарламента дали ЕК ще продължи ли да твърди, че са много хубави. Това каза евродепутатът от групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Транспортна комисия към Европейския парламент Петър Курумбашев по време на дискусия за втората част на Пакета за мобилност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Парламентът за първи път гласува всичко да се върне. Досега никога не сме се връщали от трето четене в точка нула“, допълни Курумбашев. По думите му към този момент няма сигнал от комисията, че тя смята да предсатави нови предложения. Той уточни, че е предложил да има малка работна група с двама представители от Западна и Източна Европа по текстовете. „Както виждате разговорът се върна на изходна позиция“, допълни още Курумбашев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Надявам се, че с известна част от ЕНП ще направим сериозна група по мобилния пакет в ЕП

Евродепутатът Петър Курумбашев: Надявам се, че с известна част от ЕНП ще направим сериозна група по мобилния пакет в ЕП

18 Септември 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Социалистите и демократите, надявам се, че с известна част от ЕНП да направим сериозна група по мобилния пакет в ЕП. Това каза евродепутатът от групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Транспортна комисия към Европейския парламент Петър Курумбашев по време на дискусия за втората част на Пакета за мобилност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За щастие докладчикът от ЕНП е испанец. Те са много обединени. Имаше миналата седмица една работна закуска, на която бяха испанският евродепутат от АЛДЕ, от социалистите и докладчик от ЕНП. Те всички са категорични в тази посока, която ви представих“, коментира Курумбашев, визирайки позицията си против либерализацията на автобусните превози. Той уточни, че не е ясно, доколко разбирането на докладчика ще се приеме от цялото ЕНП. „Не съм много сигурен немските евродепутати, които са от ЕНП дали биха гласували заедно с него, защото те са по-скоро за практиката за либеларизация на пазара. Мисля, че можем да разчитаме на французите. При нашата група нещата са доста по-консолидирани“, допълни Курумбашев. Според него групите на консерваторите и на АЛДЕ обаче са в полза на либерализацията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Предлагам да не се разрешават каботажните операции

Евродепутатът Петър Курумбашев: Предлагам да не се разрешават каботажните операции

18 Септември 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам да не се разрешават каботажните операции. Това каза евродепутатът от групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Транспортна комисия към Европейския парламент Петър Курумбашев по време на дискусия за втората част на Пакета за мобилност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на каботажните операции, той уточни, че предложението е да се разреши каботажа над 100 км. „Използвам тази директива като лост от първи род, за да натискам моите колеги по мобилен пакет едно и ги питам защо трябваше да забраним каботажа за камиони и в същото време да го разрешим за автобуси. Не мога да разбера защо каботажът за камиони е лош, а за автобуси е добър. Има една единствена причина и тя е, че западните компании са силни в автобусните превози. Другата причина е, че сме силни в товарните превози. Това е причина либерализацията да бъде спряна“, коментира Курумбашев. Той поясни, че е поставил въпроса, ако искат да либерализират да го правят за всички, а ако искат да го спират, да го правят за всички. "Има предложения за каботажните операции да бъдат за разстояние над 100 км или условно казано София - Самоков да не може да се либерализира или да бъде при по-тежки условия, докато София - Пловдив да бъде отворено. Тук моето предложение е да се премахне тази граница от 100 км и да оставим свободата на държавите членки да решават", допълни още Курумбашев.
Според него една от дейностите на регулатора на автобусните превози трябва да установява дали се въвеждат незаконни търговски практики. "Работата на регулатора на автобусните превози е да определя минимална, а защо не и макисмална цена на транспортна услуга", каза Курумбашев. По думите му злоупотребите в автобусните превози могат да бъдат в две посоки – принуждаване на някого да вози под минималната възможна цена или някой да плаща доста над струващото. "Другата цел и функция, която би могъл да изпълнява този регулатор е да има право да се изказва, когато има кандидатстване пред терминалите", допълни още евродепутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Предлагам държавите членки да решават дали да имат регулаторен орган по мобилния пакет или не

Евродепутатът Петър Курумбашев: Предлагам държавите членки да решават дали да имат регулаторен орган по мобилния пакет или не

18 Септември 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам държавите членки да решават дали да имат регулаторен орган по мобилния пакет или не. Това каза евродепутатът от групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Транспортна комисия към Европейския парламент Петър Курумбашев по време на дискусия за втората част на Пакета за мобилност, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Това, че премахваме задължението, не означава, че не трябва да го правят, а че им предоставяме свободата. Дали това функциониране на пазара да се остави на вече функциониращите органи на пазара или да се създава нов орган?“, попита Курумбашев. Той поясни, че преди време е установил, че този орган в България няма да работи. „Моите френски колеги казаха, че при тях има такъв, но той не е създаден заради европейска директива, а защото смятат, че е добре и че функционира. Как функционира е друг въпрос, защото във Франция няма монопол на една линия“, допълни още Курумбашев. Според него трябва да се остави свободата дали да има такъв орган или не.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев и ФБТИ организират дискусия по втората част на "Пакета за мобилност"

Евродепутатът Петър Курумбашев и ФБТИ организират дискусия по втората част на "Пакета за мобилност"

18 Септември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. Дискусия по предложението на Европейската комисия за промените на общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози във вторaта част на „Пакет за мобилност“ ще се проведе в хотел "Вега" (бул. "Г. М. Димитров" 75) от 11. 00 ч. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Събитието е организирано съвместно от Петър Курумбашев, член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП и Форум за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) със съдействието на Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.