НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“: В Брюксел се проведе среща на македонският министър на правосъдието и еврокомисар Вера Юрова

„МКД“: В Брюксел се проведе среща на македонският министър на правосъдието и еврокомисар Вера Юрова

29 Септември 2018 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на правосъдието на Македония Рената Десковска проведе среща с Вера Юрова -еврокомисар по правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете в Европейския съюз, пише македонското електронно издание“МКД“.
Македонският министър на правосъдието е посочила че Македония преминава през процес на сериозни реформи в областта на съдебната система и прокуратурата, както и борбата срещу корупцията, съобщават от правителствената пресслужба, цитирани от „МКД“.
"Започнахме скрининг и за нас е много важно да покажем осезаеми резултати, защото знаем, че Глава 23 се отваря първо, и защото нямаме друга алтернатива освен ЕС", е изтъкнала Десковска по време на срещата.
В правителственото съобщение се добавя и че еврокомисар Вера Юрова се е интересувала и за динамиката на изпълнението на програмата за реформи на правителството, а също така е подчертала и готовността на Европейската комисия за подкрепа на процеса на реформи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Скринингът е само началото, все още предстои много работа в Македония

Йоханес Хан: Скринингът е само началото, все още предстои много работа в Македония

28 Септември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Скринингът е само началото, все още предстои много работа в Македония, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от македонският телевизионен канал “Алсат М“ .
Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан каза, че процесът на проверка, т.е. скрининг, е първата важна стъпка в подготовката на Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз. Хан подчерта, че този процес е материализиране на европейската перспектива за страните и доказателство за силен ангажимент на ЕС. Той изрази оптимизъм, че тази подготвителна работа би могла да приключи до лятото на следващата година.
"След Стратегията за Западните Балкани през февруари тази година, срещата в София и заключенията на Европейския съвет през юни, нашите отношения навлязоха в решителна фаза. Това е процес, който ще ви даде възможност да проведете необходимите реформи, за да станете членове на голямото европейско семейство. Това е социален процес, който ще ви донесе промени за доброто на вашите страни и ще даде конкретни ползи на гражданите чрез предоставяне на нови възможности за работа и гарантиране на върховенството на закона и справедливостта за всеки гражданин. Това е инвестиция за общо бъдеще. Разбира се, това е само началото и има много работа пред нас, но съм убеден, че ще успеем заедно ", каза Хан.
Вицепремиерът по европейските въпроси на Македония Буяр Османи изрази готовността на страната му да проведе всички необходими реформи. Подчертавайки факта, че процесът на проверка Македония преминава заедно с Албания, Османи заяви, че чрез интеграция в ЕС двете съседни страни ще имат възможност да премахнат границите и да интегрират гражданите на базата на европейските ценности, солидарността, свободата, равенството и върховенството на закона. Министърът на правосъдието на Албания, Етилда Гьонай, заяви, че Албания се трансформира с прилагането на реформите в правосъдието.
"Убедени сме, че пътят на албанците и на целия регион е към общо европейско семейство. За тази цел ние сме задължени към албанските граждани и европейските партньори да продължим да осъществяваме необходимите реформи. Процесът днес е само началото на необратимия път на Албания към ЕС. Изпълнението на техническите задачи е част от по-висш политически ангажимент, в резултат на който Албания ще стане още по-консолидирана след една година ", заяви Етилда Гьонай, албански министър на правосъдието.
На двудневната среща в Брюксел Македония и Албания започнаха процес на проверка с Глава 23 – Правосъдие и фундаментални права. Този процес трае една година, а работните екипи ще имат още 32 срещи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Федерика Могерини ще организира вечеря за премиерите от Западните Балкани

„Стандард“ (Македония): Федерика Могерини ще организира вечеря за премиерите от Западните Балкани

26 Септември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини ще организира вечеря за премиерите на страните от Западните Балкани, които са присъствали на Общото събрание на ООН, предава скопското електронно издание „Стандард“.
Както съобщиха от Европейската комисия, на вечерята ще присъства и еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, който във вторник имаше срещи с някои от външните министри от Западните Балкани.
На срещите Хан заяви, че регионалната свързаност представлява катализатор за напредъка на страните от този регион към ЕС, за подтикване на икономическия растеж и за отварянето на нови работни места.
„Западнобалканската шесторка би трябвало да използва сегашния позитивен момент, когато става дума за разширяване“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Гражданите трябва да постъпят според собственото се убеждение

Християн Мицковски: Гражданите трябва да постъпят според собственото се убеждение

24 Септември 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички граждани в Македония трябва да постъпят според собственото си убеждение на 30 септември, по време на референдума, да слушат сърцето и да разсъждават според разума си, заяви в понеделник вечерта лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за телевизионния канал „Телма“, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“, като уточнява че е избегнал да даде конкретен отговор на въпроса как ще постъпи лично той, като лидер на най-голямата опозиционна партия, и какъв пример ще даде на симпатизантите и поддръжниците ѝ.
„30 септември ще дойде след няколко дена и тогава ще видите моята позиция“, поясни Мицковски.
Според него, най-голямата част от членовете и поддръжниците на ВМРО-ДПМНЕ или ще се въздържат, или ще гласуват против.
Мицковски добави, че ВМРО-ДПМНЕ е принципна и ясна по отношение на референдума. „Ако въпросът на референдума съдържаше в себе си само Договора от Преспа, щях да стоя зад това, което заявих през юни, че ще изляза на референдума и ще работя да убедя гражданите да гласуват против“, заяви той.
„Ако СДСМ беше приел нашето предложение на една от лидерските срещи, което се отнасяше за това само договорът да се съдържаше във въпроса, тогава щяхме да изложим аргументите си, защо този договор не трябва да бъде приет“, заяви Мицковски, като не даде конкретен отговор дали ще излезе или ще бойкотира референдума.
Той повтори позицията на партията към договора – че няма да подкрепят, нито да приемат промяна на конституцията, с цел промяна на името на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският външен министър за изявлението на Георги Иванов: Това е бягство от отговорност, срамно е да се обяви бойкот и то отвъд Океана

Македонският външен министър за изявлението на Георги Иванов: Това е бягство от отговорност, срамно е да се обяви бойкот и то отвъд Океана

24 Септември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Иванов осъди остро изявлението, което държавният глава на югозападната ни съседка Георги Иванов направи от американския град Детройт, където пристигна за освещаване на стенописи в православна църква. Именно оттам Иванов обяви, че няма да гласува на референдума за името, отбелязва скопската телевизия TV21.
„Не мога да кажа, че Иванов ме изненада. Той твърди, че защитава Конституцията, но това не може да се прави, като се нарушава същата. Законът за ратификацията на споразумението за името бе приет в парламента и при второто гласуване, а в Конституцията се казва, че президентът е длъжен да го подпише. Ние сме демократична държава. Гражданите избират за кого ще гласуват. Няма по-голямо демократично средство от това да се допитате до гражданите. Затова е референдумът. По този въпрос (за името – бел.р.) изгубихме много поколения и, както си спомням - в кампанията им също имаше план за референдума. Самият Иванов подчерта, че ако има взаимно приемливо решение и съгласие от двете страни на масата, ще се проведе референдум. А сега, след като постигнахме такъв договор, да се каже, че ще бъде бойкотиран, е срамно бягство от отговорност – при това това да бъде казано не тук, а отвъд Океана", подчерта Димитров.
От Детройт Иванов заяви: „Нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията. Мнозинството македонски граждани не гласуваха за програма, в която е предвидена промяна на Конституцията на Република Македония за промяна на името на страната. Сегашното правителство не е получило мандат от народа, нито от избирателите, за промяна на идентичността, за отказ от диаспората, за загуба на историята и паметта“.
Република Македония, заяви Иванов, е трайна придобивка, но със споразумението с Гърция и предстоящия референдум, тази трайна придобивка сега се превръща в относителност. „С това споразумение те (управляващите – бел.р.) се опитват да я унижат (Македония – бел.р.), по начин, по който не е била унижавана нито една нация“, подчерта Иванов, като отново повтори, че няма да гласува на референдума на 30 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Според македонския президент „нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията“

„Независен“ (Македония): Според македонския президент „нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията“

24 Септември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на скопския вестник „Независен“ публикува статия за посещението на държавния глава на Македония Георги Иванов в православна църква в американския град Детройт. От редакцията обръщат внимание на онази част речта на Иванов, в която той коментира договора с Гърция и предстоящия референдум за името, като подчертава, че „нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията“.
„Нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията. Мнозинството македонски граждани не гласуваха за програма, в която е предвидена промяна на Конституцията на Република Македония за ново име на страната. Сегашното правителство не е получило мандат от народа, нито от избирателите, за промяна на идентичността, за отказ от диаспората, за загуба на историята и паметта“, заяви президентът на югозападната ни съседка при посещението си в Македонската православна църква „Рождеството на Пресвета Богородица" в Детройт.
Република Македония, каза Иванов, е трайна придобивка, но със споразумението с Гърция и предстоящия референдум, тази трайна придобивка сега се превръща в относителност. „С това споразумение те (управляващите – бел.р.) се опитват да я унижат (Македония – бел.р.), по начин, по който не е била унижавана нито една нация“, подчерта Иванов, като отново повтори, че няма да гласува на референдума на 30 септември.
„Някои се борят за свобода от духовното робство. Революционерите се бориха за свобода от политическо робство. Дали сега, след всички тези жертви, ще попаднем под ново робство? Ще отречем ли свободата да се наричаме според собственото си име? Ще бъдем ли ограничени да кажем, че има Република Македония, от страх, че при такова споменаване ще обидим някого? Да се изрече името Република Македония не е нито страшно, нито срамно“, бе заключението на Иванов.
Македонският президент присъства на литургия и освещаване на стенописа в църквата, и посети децата от македонски произход, които изучават вероучение. „Когато пишете, говорите и пишете на македонски език, активно участвате в изграждането на идеалната ни родина. Македония е родина на старославянския църковен език. Наше задължение като македонци е да поддържаме и постоянно да подобряваме нашия македонски език. Затова моята молба към Вас днес е да не изоставяте и да не забравяте македонския език. Да учите децата си, да насърчавате Вашите близки, да бъдете пример и насърчение за македонците от диаспората, но и на тези в Република Македония“, бяха думите на Иванов към представители на църковната общност в Детройт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: На 30 септември няма да изляза да гласувам

Георги Иванов: На 30 септември няма да изляза да гласувам

23 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Детройт. „Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име, да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това мое обещание. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам“, заяви президентът на Македония Георги Иванов пред Обединената македонска диаспора в американския град Детройт, съобщиха от кабинета му, предава скопският вестник „Независен“.
Иванов поясни, е съгласно член 7, ал. 3 от Закона за референдуми, никой не може да бъде задължен да гласува. Всеки гражданин, добави той, има право да реши как ще постъпи по отношение на този референдум, да излезе и да гласува, или да не излезе и да го бойкотира.
„Що се отнася до мен, аз вече гласувах. Гласувах пред 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за Република Македония да се конституира като суверенна и независима държава, със свое име и достойнство. Не отстъпвам то това свое решение. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам. Когато приех функцията на президент на Република Македония, положих свещена клетва, че ще почитам конституцията и законите. Не отстъпвам от тази своя клетва. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам“, заяви македонският президент.
Той поясни, че според конституцията на страната, суверенитета произлиза от гражданите и принадлежи на тях. „Не може да позволите на някого да ви вземе това право, не може да позволите някой да ви десуверенизира. Не позволявайте на някой друг да контролира вашата съвест и вашата национална гордост“, изтъкна Иванов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Френският посланик в Македония заяви, че „изборът е между Северна Македония и Северна Корея“

Kathimerini: Френският посланик в Македония заяви, че „изборът е между Северна Македония и Северна Корея“

22 Септември 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланикът на Франция в Македония Кристиан Тимоние призова гражданите на балканската страна да одобрят договора за промяна на името в предстоящия референдум на 30 септември, заявявайки че „изборът е между Северна Македония и Северна Корея“, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Говорих си с македонски граждани и знам, че това не е лесно, но те всички трябва да помислят и за следващите поколения. Може би съм прекалено директен, но ще ви го кажа: Изборът е между Северна Македония и Северна Корея. Вие трябва да знаете кое да изберете“, заяви Тимоние по време на дебат в петък, според информация на държавната Македонска информационна агенция (МИА).
„Вярвам, че македонците могат да правят жертви и сега имат реалната възможност… да го покажат“, добави той.
Говорейки по време на същия дебат, френският дипломат Алан Льо Рой заяви, че независимо от това, че споразумението, подписано с Гърция през юни, „не е перфектно“, то все пак получава „единодушна подкрепа“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ да заяви ясно дали е имало гръцка намеса в интервюто на Зоран Заев

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ да заяви ясно дали е имало гръцка намеса в интервюто на Зоран Заев

22 Септември 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Продължава „войната“ със съобщенията между управляващия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, отбелязват в редакцията на скопския телевизионен канал „21 ТВ“, като представят поредната реакция на най-голямата опозиционна партия в Македония.
„СДСМ трябва ясно да каже дали е имало гръцка намеса след интервюто на Зоран Заев или не?
Дали популярният гръцки вестник Катимерини лъже, когато твърди че, откакто гръцката дипломация се е намесила, държавната агенция МИА е цензурирала и променила интервюто на Заев?
Дали е истина това, че Заев е заявил, „Северната част от Гърция е Гърция, Западната част от България е България. Това е нашата Македония и няма да има друга в света“?
Дали Заев е човекът, който казва това във видео интервюто, публикувано в някои медии и защо същата част е променена в писмената версия на МИА?“, се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според информация на „Катимерини“, след интервенция от Атина МИА е поправила изявлението на Зоран Заев във Вашингтон

„МКД“ (Македония): Според информация на „Катимерини“, след интервенция от Атина МИА е поправила изявлението на Зоран Заев във Вашингтон

22 Септември 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Гръцкият вестник „Катимерини“ е открил, че след интервенция от Атина македонската държавна информационна агенция е променила изявлението на премиера Зоран Заев, дадено за Македонската телевизия във Вашингтон, пише скопското електронно издание „МКД“, като уточнява, че на интернет страницата на въпросния телевизионен канал изявлението стои непроменено.
В изказването пред МРТ след срещата с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс във Вашингтон, Заев казва, че „добавката „Северна“ причинява болка на всички, но няма друга Македония освен нашата, с това тя ще бъде призната от целия свят и ще свърши унижението с БЮРМ. Северната част на Гърция е Гърция, западната част от България е България. Това е нашата Македония и няма нито една друга на света“, заяви Заев.
„Катимерини“ твърди, че в първата версия на текста, публикуван от МИА, изявлението на премиера е било предадено коректно. Но, след интервенцията на Атина, пише гръцкият вестник, МИА промени думите на македонския премиер по този начин: „Днес всички знаем, че част от геополитическия регион Македония е в Гърция, друга част е в България и северната е нашата част. Добавката „северна“ прави разлика и ние потвърждаваме, че съществуват региони в България и Гърция, които се наричат Македония“, пише гръцкото издание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Еманюел Макрон се обърна към македонците чрез видеосъобщение

„Вечер“ (Македония): Еманюел Макрон се обърна към македонците чрез видеосъобщение

22 Септември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Париж/Скопие. Президентът на Франция Еманюел Макрон чрез видеопослание призова македонските граждани да гласуват ЗА на референдума за името, който трябва да се проведе на 30 септември и увери, че вярва в мъдростта на гражданите, пише електронното издание на вестник „Вечер“.
„Дами и господа, драги приятели, ще отнема малко от Вашето време, за да се обърна директно към вас. Вече 25 години нашите две страни имат дипломатически отношения. 25 години общо минало и свързани съдби между нашите народи, чиито корени са дълбоко във вековете. В тази връзка през последните години бяха направени много неща, но на 17 юни 2018 година бе направена голяма крачка. Крачката бе направена с храбростта на вашите лидери, между Вашата страна и Гърция, с която се сложи край на 27-годишния спор. Този т.нар. „Договор от Преспа“ от 17 юни 2018 година дава възможност за напредък и подготовка на бъдещето. Референдумският въпрос на 30 септември т.г. се отнася тъкмо към този договор.
Запознат съм с всички полемики, които се водят и които са част от демократични дебат в страната. Но, аз от тук, понеже вярвам в нашия континент, в силата на Европа, в мощта на колективния разум и във взаимното сътрудничество, бих искал да се обърна и да Ви кажа, че вярвам. Знам, че нито един договор не е съвършен. Знам, че за едните същият не е достатъчно дългосрочен, а другите биха го предоговорили. Чух всички изказани критики.
До преди няколко месеца никой не се надяваше на този договор. Но, този договор се чака вече 27 години. Този договор бе постигнат благодарение на смелостта на Вашите и на гръцките лидери. Затова аз го поддържам. Изцяло! Силно!
Смятам, че същият има централно място в плановете за бъдещето на страната. Той е и в същината на амбициите за Вашата младеж и на това, което можем да направим заедно в годините, които следват.
Това е, драги приятели, дами и господа, еднопосочното, ясно и скромно послание, което искам да ви пратя. Аз не мога да застана на Вашето място, защото гласувате вие, независимо от този политически дебат, който е важен за страната.
Вие трябва да изберете и да се определите дали сте за промяна на Конституцията, или не, дали искате Договорът да бъде приложен.
Да станете Северна Македония, съгласно споразумението. Аз лично съм ЗА и твърдо вярвам, че този договор е добър! За Вас, за целия регион и за Европа. Разчитам на Вас“, заяви френският президент във видеособщението, което отправи до македонските граждани в навечерието на референдума.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): След влизането в НАТО и ЕС няма да ви крадем

„еМагазин“ (Македония): След влизането в НАТО и ЕС няма да ви крадем

22 Септември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският портал „еМагазин“ публикува интересно есе на обикновен македонец за предстоящия на 30 септември референдум за името на Македония. Агенция „Фокус“ представя текста без редакторска намеса.
След влизането на Македония в НАТО и ЕС заплатите ще бъдат по-високи, земеделските стоки кажи речи сами ще се продават, разбира се, македонските граждани ще използват „истински“ ваксини, общините няма да работят с блокирани сметки...
На какво ли не се наслушахме в тези дни, предреферендумски...
Да, НАТО ще донесе стабилност на Македония и да, влизането в ЕС ще донесе по-висок стандарт. Никой няма съмнения за това.
Ама предстоящият референдум не е за това дали македонските граждани искат да влязат в ЕС и НАТО, а само за промяна на името на страната от Македония на „Северна Македония“ и всички скрити и явни неща, които вървят в пакет с това.
Македонските граждани искат да бъдат част от ЕС и НАТО, но истинският въпрос е дали са готови да жертват името на държавата, историята... и всичко друго, което носи със себе си това решение.
В кампанията, която трябва първо да накара гражданите да излязат на референдума, а след това и да гласуват ЗА, никой не говори за името и историята, а още по-малко за конституционните промени, предвидени в договора за името с Гърция, които ще надупчат македонската Конституция като швейцарско сирене.
И щом вече сме стигнали до ЕС и НАТО, никой не споделя опита на България, Гърция, Румъния, Албания, а и Хърватска.
Гърция от десетилетия е в ЕС и НАТО, но за малко да банкрутира. Гражданите на България масово се изселват след влизането в ЕС, а престъпността продължава да разцъфтява в Албания, независимо че от години е в НАТО.
Да не говорим за Румъния, а нещата не са по-розови и в Хърватия.
Значи не зависи дали в една страна ще текат мед и мляко от това дали е в ЕС и НАТО, а от това кой я води тази сртана.
А нашата, Бога ми, от 27 години никой не я води. А това е съвсем достатъчен период за една държава сама да си осигури благосъстоянието. Но вместо това, за себе си и потомците си благосъстояние осигуриха политиците в тандем с олигарсите, които муха не ги лази, а гражданите го доведоха до просешката тояга и то не само финансово, но и духовно.
Така истинският лозунг в кампанията трябва да бъде: „След влизането в ЕС и НАТО наситина няма да Ви крадем“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Руският външен министър осъди „великодържавните амбиции“ на ЕС на Балканите

Regnum: Руският външен министър осъди „великодържавните амбиции“ на ЕС на Балканите

21 Септември 2018 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва няма нищо против интеграцията на Западните Балкани в ЕС, но призовава Брюксел да уважава правото на държавите от региона да развиват отношенията и с другите страни, предава Regnum.
„Навярно сте обърнали вниманието на заявлението в началото на септември на върховния представител за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, която буквално заяви, че Балканите са територия на ЕС. Ние нямаме нищо против стремежите на балканските страни, включително на Босна и Херцеговина към Европейския съюз. Но подобни великодържавни заявления не правят чест на ЕС“, заяви руският външен министър.
Той изрази мнение, че такава позиция на Брюксел „противоречи на естественото право на всички балкански държави не само да се стремят към ЕС, но и да развиват отношения с другите страни, които отговарят на интересите на съответните държави“.
Лавров напомни, че не е приемливо да се правят опити балканските държави да бъдат поставени пред избора „или със Запада, или с Русия“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Ситуацията в Македония е нееднозначна, но Русия не говори нищо по темата, за разлика от западните лидери

Сергей Лавров: Ситуацията в Македония е нееднозначна, но Русия не говори нищо по темата, за разлика от западните лидери

21 Септември 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Русия не агитира за единия или другия вариант при гласуването на предстоящия в Македония референдум за името, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
„В момента ситуацията в Македония е нееднозначна, след подписването на Преспанското споразумение (Договора за името между Атина и Скопие), което се подлага на съмнение от много македонски политически сили. Предстои референдум. Призовавам ви да погледнете в медиите, социалните мрежи и интернет какво говори Русия по този повод – ние не казваме нищо, което би могло да се изтълкува като агитация за гласуване по единия или другия начин“, заяви Лавров на пресконференция с президента на Република Сръбска Милорад Додик, в отговор на въпрос дали има „влияние“ на Русия на Балканите.
Руският външен министър също призова да се обърне внимание на количеството „западни посетители“, които са били на визита в Македония през този месец. „Това са ръководителите на много водещи европейски страни, представители на ръководството на САЩ“, констатира той.
По думите на Лавров, западните представители в публичните си изявления в Скопие не се притесняват да агитират за гласуване на референдума в полза на Договора за името.
„Ако това не е намеса във вътрешните работи, тогава даже незнам какво може да бъде наречено намеса“, отбеляза министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата

Зоран Заев: Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата

21 Септември 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Няма друга Македония освен нашата“, заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю от петък, пише електронното издание на вестник Protothema.
Неговото провокативно изявление, както го определя изданието, се интерпретира от анализаторите като опит за мобилизиране на гражданите да гласуват на референдума за името, който трябва да се състои на 30 септември.
Зоран Заев заяви:
„Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата. Няма друга на света. Предвид перспективите за бъдещето, трябва да го направим за следващите поколения, за нашите деца. И затова вярвам, че имаме сериозна причина да се обединим“.
В същото интервю македонският премиер настоя, че ратификацията на споразумението ще донесе международно признание на „македонския народ“ и „македонския език“ и добави, че с него никой няма да може да оспори „македонската идентичност“.
Заев, обаче, призна, че добавката „Северна“ към името на страната не се приема лесно от гражданите й, но посочи, че придобивките от договора за страната са повече от негативите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев дава по сто евро на глас, „за да се откажете от Вашите предци“

„Денешен“ (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев дава по сто евро на глас, „за да се откажете от Вашите предци“

21 Септември 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. СДСМ и Зоран Заев са напълно неспособни да управляват държавата. Продажбата на името и идентичността няма да промени това, се казва в съобщението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, приведено от електронното издание на скопския вестник „Денешен“.
„Приемането на гръцките червени линии няма да помогнат за постигането на европейските стандарти. СДСМ го удари на кражби и вкарването в дълг на държавата, сякаш Македония трябва да влезе в съюз със Северна Корея или най-бедните африкански страни, а не да се приближава към Европейския съюз и икономическо благосъстояние. Нещата илизат от контрол“, се казва в поредното изявление на опозиционната партия.
По-натам в текста се подчертава: „Кметовете се хвалят, че подслушват, а Заев обещава 100 евро за глас, който ще се откаже от предците си. Съдилищата не реагират, държавата е потънала в тъмнина, когато става въпрос за големи национални проблеми. Със СДСМ на власт, държавата е поставена на колене. И докато не си вършат работата, за която се плаща от парите на гражданите, те (управляващите) провеждат кампания за насърчаване на капитулацията, която подписаха с Гърция, в която Република Македония е ощетена страна, която губи идентичност, историята, култура и традиции“.
Съзнавайки вредността на договора и неговата пълна асиметричност, се добавя нататък в изявлението, управляващите крият от гражданите и конституционните поправки, които получиха във вид на нон пейпър от гръцкото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Договорът от Преспа ни освободи от задънената улица, в който бяхме

Никос Коцияс: Договорът от Преспа ни освободи от задънената улица, в който бяхме

20 Септември 2018 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в четвъртък се срещна със своя германски колега Хайко Маас в Атина и отново приветства договора от Преспа, който, според него, ги е освободил от задънената улица, предава скопската електронна медия „Press 24“.
Коцияс за пореден път добави, че парламентът на неговата страна ще гласува за договора и за приемането на Македония в НАТО, веднъж щом конституционните промени бъдат приложени, което най-вероятно ще стане през януари. Той е уверен, че ако Скопие изпълни приетите ангажименти около конституцията, договорът ще бъде подкрепен в гръцкия парламент от депутатите от левия център и независимите.
„Трябва ни мнозинство депутати, а не партии. Мнозинството депутати вече подкрепят договора“, уверен е Коцияс.
„Това е исторически шанс. Надявам се, че този исторически договор ще бъде приложен“, заяви от своя страна Хайко Маас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Лидерът на „Нова Демокрация“ е потвърдил пред Хайко Маас, че ще гласува против Договора за името

„А1 Он“ (Македония): Лидерът на „Нова Демокрация“ е потвърдил пред Хайко Маас, че ще гласува против Договора за името

20 Септември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Позициите на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ по отношение на Договора за името и решението, че тя няма да гласува за ратификацията му, когато споразумението стигне до парламента са представени от председателя й Кириакос Мицотакис пред министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, който е на посещение в Атина, предава македонският портал „А1 Он“.
Немският министър се срещна с Мицотакис малко след срещата си със своя колега Никос Коцияс, отбелязва изданието.
„Господин Мицотакис повтори позициите на „Нова Демокрация“ и постави акцента върху трите елемента – име-език-националност, а освен това потвърди, че партията няма да гласува за Договора от Преспа, когато и той да стигне до парламента“, съобщиха от основната гръцка опозиционна партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс очаква Договора за името да влезе в гръцкия парламент през януари 2019 година

Kathimerini: Никос Коцияс очаква Договора за името да влезе в гръцкия парламент през януари 2019 година

20 Септември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Договорът за името между Македония и Гърция е „историческа възможност“, „обърната към бъдещето“ на сигурността и растежа на Балканите, заяви гръцкият външен министър Никос Коцияс по време на съвместна пресконференция в Атина с германския си колега Хайко Маас, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Гърция може да играе ключова роля в стабилизирането на Балканите и в „разсейването на напрежението“, заяви Коцияс и представи на Маас списък с инициативи на гръцкото правителство на дипломатическия фронт.
Германският външен министър, който беше в Скопие по-рано тази седмица, за да изрази подкрепата на Германия за договора за името, който трябва да бъде одобрен на референдум на 30 септември, заяви, че се надява това „историческо споразумение да бъде приложено, тъй като допринася за помирението между два народа“.
Маас заяви още, че се надява споразумението да получи широка подкрепа в Гърция, където, коментира изданието, той се сблъска с опозиция от редовете на управляващата коалиция, както и от всички опозиционни партии, включително основната – „Нова Демокрация“.
След това Коцияс увери, че ако споразумението бъде приложено в Македония, то ще бъде ратифицирано и от гръцкия парламент. Той добави още, че очаква процедурата да бъде през януари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ДИК припомни условията за успешен референдум

„Алсат-М“ (Македония): ДИК припомни условията за успешен референдум

20 Септември 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония припомни условията, които трябва да бъдат изпълнени за успешното провеждане на предстоящия на 30 септември консултативен референдум, на който гражданите на югозападната ни съседка ще се произнесат за новото име на страната им, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Условията са две – половината от регистрираните в избирателните списъци граждани плюс един да упражнят правото си на глас, и половината от гласувалите плюс един да отговорят с „да“ на въпроса на референдума.
ДИК поясняват, че ако референдумът бе задължителен, то тогава за успешното му провеждане щеше да бъде необходимо абсолютно мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Ако референдумът бъде успешен и мнозинството е „За“, ние ще уважим това решение

Християн Мицковски: Ако референдумът бъде успешен и мнозинството е „За“, ние ще уважим това решение

20 Септември 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако референдумът за името бъде успешен и мнозинството от македонските граждани гласуват в подкрепа на зададения въпрос, ситуацията е ясна и ВМРО-ДПМНЕ ще уважи това решение, заяви лидерът на партията Християн Мицковски в сряда вечерта по време на дебат в ефира на „ТВ 21“, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Ако референдумът е успешен и мнозинството граждани гласуват със „За“, тогава ситуацията е ясна, стига да бъдат изпълнени двете условия – първото е да има преброяване на гласовете и мнозинството да гласува в подкрепа на зададения въпрос. Партията ще реши своята позиция, но в такъв случай и за нас, и за цялата македонска политическа общност е ясно, че референдумът ще бъде успешен, ако бъдат изпълнени тези две условия и тук няма дилема“, заяви Мицковски, запитан дали ще каже на депутатите от партията си да подкрепят конституционните промени, в случай че референдумът е успешен.
Във връзка с позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да позволи промяна на конституционното име, Мицковски добави че партията все още застъпва тази позиция, но ако има успешен референдум и мнозинството граждани се обявяват в подкрепа на договора, в който е предвидено точно това, той ще уважи това решение.
По отношение на референдума той повтори партийната позиция, че всеки трябва самостоятелно да реши.
Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ е за интеграцията в ЕС и НАТО, но е против договора за името с Гърция.
Запитан защо в такъв случай не е призовал гражданите да излязат на референдума и да гласуват против, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че би направил това, ако въпросът се е отнасял само до договора. Настоящият въпрос, според него, е манипулативен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Интеграцията в ЕС и НАТО е без алтернатива, няма доказателства за руско влияние

Зоран Заев: Интеграцията в ЕС и НАТО е без алтернатива, няма доказателства за руско влияние

18 Септември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нямаме доказателства или аргументи, че Русия има каквото и да е влияние по отношение на референдума. Вярно е, че тя не е щастлива от разширяването на НАТО в Македония, но тя няма нищо против разширяването на ЕС в целия регион на Западните Балкани“, заяви във вторник македонският премиер Зоран Заев в отговор на въпрос от журналист по време на съвместната конференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На пресконференция в сградата на правителството, Заев отново повтори, че за гражданите на Македония няма друга алтернатива освен ЕС и НАТО и изрази надежда, че всички приятели на Македония ще направят възможно на 30 септември гражданите да гласуват свободно и да използват демократичното си право без да позволят каквото и да е влияние отвън, тъй като това е историческо решение, което македонците могат да вземат сами.
„Фактите говорят, че нямаме доказателства и аргументи за влияние на Русия по отношение на референдума. Вярно е и това, че Русия не е щастлива от разширяването на НАТО в Македония, но тя няма нищо против разширяването на ЕС в целите Западни Балкани. Но, генерално тя е против влизането на Македония в НАТО и го казва дори публично“, заяви македонският премиер, като добави, че Скопие иска да „изгражда приятелство с всички страни, включително и с Русия. Имаме много какво да развиваме в нашето сътрудничество“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан към Християн Мицковски: Референдумът не е момент за политически игри

Йоханес Хан към Християн Мицковски: Референдумът не е момент за политически игри

18 Септември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан на среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски му е казал, че референдумът не е политическо събитие, нито е момент да се играят политически игри, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Казах това на всички. Важно е да се мотивират всички да участват в референдума и да реализират демократичното си право. Има лични чувства, но най-важното е да се участва. И чрез това да се покаже колко е важно решението. Искам, колкото е възможно повече граждани да участват на референдума, тъй като това е послание до ЕС“, заяви Хан.
Комисарят заяви, че трябва да се направят реформите, тъй като трябва да се види какъв напредък ще има Македония за една година, а това няма да се оценява само през договора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Канал 5" (Македония) : Йоханес Хан: Всеки глас има значение, сигурен съм, че референдумът ще има положителен резултат

"Канал 5" (Македония) : Йоханес Хан: Всеки глас има значение, сигурен съм, че референдумът ще има положителен резултат

18 Септември 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейският комисарят по разширяването Йоханес Хан призова по време на изказване в град Щип всеки гражданин да упражни правото си на глас по време референдума за името, насрочен на 30 септември. Той изрази мнение, че референдумът ще успее, но решението се пада на гражданите, а политиците ще трябва да го уважат, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„Гражданите трябва да използват демократичното си право и да отидат на референдума“, заяви Хан. Той допълни , че референдумът ще има положителен резултат, но решението е гражданите и политиците ще трябва да го уважават.
„Най-важното е гражданите да използват своето демократично право и да участват в референдума, защото всеки глас има значение. Трябва да е особено ясно, че това е основен въпрос“, допълни той.
Той посочи, че за да могат гражданите да вземат правилното решение как да гласуват на референдума, медиите наистина трябва да информират за споразумението с Гърция и последствията, които то носи със себе си.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със знамето на ЕС в ръка: В Скопие марш за Европейска Македония, в Щип - протест срещу новото име на Македония (ОБЗОР)

Със знамето на ЕС в ръка: В Скопие марш за Европейска Македония, в Щип - протест срещу новото име на Македония (ОБЗОР)

16 Септември 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Скопие/Щип. Двете най-големи политически партии в Македония – управляващият СДСМ на премиера Зоран Заев и водената от Християн Мицковски опозиционна ВМРО-ДПМНЕ се опитаха да привлекат вниманието на обществото с две отделни акции, които бяха проведени почти по едно и също време – в следобедните часове на деня. В Скопие коалицията „Заедно за Европейска Македония“, начело на която е СДСМ, организира Марш за Европейска Македония, докато в Щип опозицията проведе мащабен протест срещу новото име на Македония и „капитулацията“, за каквато партията определи споразумението с Гърция, подписано на 17 юни на брега на Преспанското езеро. Между двете събития все пак имаше нещо общо и това е знамето на Европейския съюз, което участниците в акциите издигаха както в Скопие, така и в Щип.

Скопие: „Марш за Европейска Македония“

Граждани от всички краища на югозападната ни съседка се събраха в столицата Скопие, за да се включат в Марша за Европейска Македония. Събитието бе част от кампанията „Излез ЗА Европейска Македония“, стартът на която бе даден преди десетина дни. Началото му бе поставено в 13.30 часа местно време (14.30 часа българско време).
Организираните групи граждани се придвижиха към сборното място, носейки транспаранти с надписи „За Европейска Македония“. Медии съобщиха за около стотина автобуса, с които са превозени поддръжниците на коалицията „Заедно за Европейска Македония“.
Събитието започна с изпълнението на националния химн на Македония, а след това и на „Одата на радостта“, химна на ЕС. Хиляди македонци се събраха пред седалището на Общността в Скопие, за да изразят подкрепата си за договора за името и членството в ЕС и НАТО, и за да чуят обръщенията на управляващи политици и влиятелни обществени фигури, сред които премиерът Зоран Заев и председателят на парламента Талат Джафери, последният от които произнесе реч не само на македонски, но и на албански език.
Македонският премиер излезе последен на трибуната. Бъдещето на нашите деца и техните деца зависи от нас, никой друг не може да вземе това решение, освен самите ние. Нашият мултиетнически народ е изправен пред важно решение и носи отговорността за него. Такъв бе призивът, който отправи министър-председателят на югозападната ни съседка в рамките на „Марша за Европейска Македония“, проведен в Скопие.
„27 години мечтаем за нещо, което днес има голям шанс да стане нашата реалност. Нека да бъдем рамо до рамо с всички развити страни, с качествено здравеопазване, образование. Днес най-накрая се изправяме, за да постигнем тази мечта. Да сграбчим тази уникална възможност да излезем и да осигурим европейско бъдеще за поколенията след нас. Това наше пътуване е към Европейската Македония", подчерта Заев.
Той припомни, че и на референдума за независимост, проведен на 8 септември 1991 г., не е било лесно да се вземе решение и, съгласно думите му, все още има много важни въпроси за решаване, но хората тогава са гласували с разум и любов към страната си.
Заев не пропусна да отбележи, че с присъединяването към ЕС и НАТО Македония ще се радва на големи инвестиции, безработицата ще падне и ще се предотврати миграцията от страната.
„Ето защо патриотизмът е да осигурим бъдещето на нашата страна. ЕС и НАТО са сигурен път, защото нямат алтернатива. Това е нашият път за по-добър живот. Решихме спор, намерихме приятел, постигнахме споразумение след 27 години, трябва всички да знаем, че договорът е честен и справедливо, и двете страни получават по нещо. Този договор дава възможност за перспектива, инвестиции, развитие, европейско бъдеще", категоричен бе Заев.
Само с компромис има напредък и дори и най-малките деца знаят, че трябва да се реши въпросът с Гърция, за да се върви напред, допълни македонският премиер.
„Ето защо сме приели смело и държавно решение и знам, че и народът ще вземе историческо решение за Македония. Приехме добавяне на думичката „северна“, а Гърция призна нашия македонски език и идентичност, намерихме формула как да напишем европейска история ", увери Заев, като същевременно подчерта, че Скопие и Атина са постигнали „най-добрата сделка в света и никой не може да я направи по-добра“.
Заев благодари на другите етнически групи в Македония за солидарността и разбирането към македонската идентичност и език. В заключение той призова лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски да се присъедини към кампанията.


Щип: „Не“ на промяната на името

Македонската опозиция шестваше из улиците на град Щип. Още в самото начало на протестния марш председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски застана на колене и се поклони пред присъстващите, които – съгласно думите му, защитават каузата за Република Македония.
„Казват, че последователите никога не трябва да лидера на колене. Но имам отговор: Ако лидерът не коленичи пред своите последователи, тогава той не заслужава доверието им. Стоя пред вас като приятел и човек, притеснен за едни и същи неща, както и вие. Ние не трябва да имаме тайни помежду си. Само открито сърце и добри намерения. Те образуват комисия, която ще ревизира историята ни. Те прилагат разпоредба за споразумение, което понастоящем не е в сила, само за да се харесат на (гръцкия премиер Алексис) Ципрас и (външния министър Никос) Коцияс“, бяха думите, с които Мицковски се обърна към присъстващите.
Македония е в опасност, а когато СДСМ, а тази опасност произтича от липсата на знание и компетентност на властта и от криминалната върхушка, която управлява. Под прикритието на европейското бъдеще, държавата се плячкосва и се злоупотребява със силното желание на македонския народ за европейски стандарти, просперитет и сигурност, предупреди Мицковски в речта си пред насъбралите се в Щип.
Референдумът на 30 септември не е изясняване дали гражданите на Македония подкрепят членството в Европейския съюз и НАТО, а само за това дали приемат промяна на името на страната и последиците, произтичащи от договора, който подписа правителството на СДСМ и Зоран Заев с Гърция. Това подчерта лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на протестния марш в Щип. „Трябва да знаете, че не гласувате за европейски ценности, защото това е референдум, на който се решава дали приемате или не приемате Договора от Нивици и нищо друго!“, категоричен бе председателят на опозиционната партия.
Мицковски отбеляза: „Вместо кампания, която да брани тяхното решение да подпишат тази капитулация, СДСМ предлага такава, с която ни убеждава колко хубаво ще бъде, когато се присъединим към ЕС“.
Опозиционният лидер призова гражданите на страната да игнорират политическата си принадлежност и да действат съгласно убежденията и волята си. Времена са исторически, затова македонците трябва да се вслушат в сърцето си и да гласуват така, както им диктува разумът, бе апелът на Мицковски.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски се поклони пред хората в Щип: Слушайте сърцето си и постъпете така, както ви казва разумът

Християн Мицкоски се поклони пред хората в Щип: Слушайте сърцето си и постъпете така, както ви казва разумът

16 Септември 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Щип. Македонската опозиция в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш по улиците на Щип, а лидерът й Християн Мицковски се поклони пред хората, които – съгласно думите му, защитават каузата за Република Македония, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Македония е в опасност, а когато СДСМ, а тази опасност произтича от липсата на знание и компетентност на властта и от криминалната върхушка, която управлява. Под прикритието на европейското бъдеще, държавата се плячкосва и се злоупотребява със силното желание на македонския народ за европейски стандарти, просперитет и сигурност, предупреди Мицковски в речта си пред насъбралите се в Щип.
Лидерът на опозицията призова министър-председателя Зоран Заев (СДСМ) да участва с него в дебат. Той подчерта, че СДСМ и техния лидер повече се занимават с ВМРО-ДПМНЕ, отколкото с нарушенията в собствените им редици. По отношение на референдума за името, Мицковски призова гражданите на страната да игнорират политическата си принадлежност и да действат съгласно убежденията и волята си.
От протестното шествие в Щип се чу и посланието, че времена са исторически, затова македонците трябва да се вслушат в сърцето си и да гласуват така, както им диктува разумът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев от Скопие: Патриотизмът е да гарантираме бъдещето си, да сграбчим този уникален шанс

Зоран Заев от Скопие: Патриотизмът е да гарантираме бъдещето си, да сграбчим този уникален шанс

16 Септември 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бъдещето на нашите деца и техните деца зависи от нас, никой друг не може да вземе това решение, освен самите ние. Нашият мултиетнически народ е изправен пред важно решение и носи отговорността за него. Такъв бе призивът, който отправи министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев в рамките на „Марша за Европейска Македония“, проведен в Скопие, предава информационната агенция „Макфакс“.
„27 години мечтаем за нещо, което днес има голям шанс да стане нашата реалност. Нека да бъдем рамо до рамо с всички развити страни, с качествено здравеопазване, образование. Днес най-накрая се изправяме, за да постигнем тази мечта. Да сграбчим тази уникална възможност да излезем и да осигурим европейско бъдеще за поколенията след нас. Това наше пътуване е към Европейската Македония", подчерта Заев.
Той припомни, че и на референдума за независимост, проведен на 8 септември 1991 г., не е било лесно да се вземе решение и, съгласно думите му, все още има много важни въпроси за решаване, но хората тогава са гласували с разум и любов към страната си.
Заев не пропусна да отбележи, че с присъединяването към ЕС и НАТО Македония ще се радва на големи инвестиции, безработицата ще падне и ще се предотврати миграцията от страната.
„Ето защо патриотизмът е да осигурим бъдещето на нашата страна. ЕС и НАТО са сигурен път, защото нямат алтернатива. Това е нашият път за по-добър живот. Решихме спор, намерихме приятел, постигнахме споразумение след 27 години, трябва всички да знаем, че договорът е честен и справедливо, и двете страни получават по нещо. Този договор дава възможност за перспектива, инвестиции, развитие, европейско бъдеще", категоричен бе Заев.
Само с компромис има напредък и дори и най-малките деца знаят, че трябва да се реши въпросът с Гърция, за да се върви напред, допълни македонският премиер.
„Ето защо сме приели смело и държавно решение и знам, че и народът ще вземе историческо решение за Македония. Приехме добавяне на думичката „северна“, а Гърция призна нашия македонски език и идентичност, намерихме формула как да напишем европейска история ", увери Заев, като същевременно подчерта, че Скопие и Атина са постигнали „най-добрата сделка в света и никой не може да я направи по-добра“.
Заев благодари на другите етнически групи в Македония за солидарността и разбирането към македонската идентичност и език. В заключение той призова лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски да се присъедини към кампанията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски от Щип: Референдумът не е за ЕС или НАТО, а само за промяна на името

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски от Щип: Референдумът не е за ЕС или НАТО, а само за промяна на името

16 Септември 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Щип. Референдумът на 30 септември не е изясняване дали гражданите на Македония подкрепят членството в Европейския съюз и НАТО, а само за това дали приемат промяна на името на страната и последиците, произтичащи от договора, който подписа правителството на СДСМ и Зоран Заев с Гърция. Това подчерта лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на протестен марш, който се проведе в град Щип, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Трябва да знаете, че не гласувате за европейски ценности, защото това е референдум, на който се решава дали приемате или не приемате Договора от Нивици и нищо друго!“, категоричен бе председателят на опозиционната партия.
Мицковски отбеляза: „Вместо кампания, която да брани тяхното решение да подпишат тази капитулация, СДСМ предлага такава, с която ни убеждава колко хубаво ще бъде, когато се присъединим към ЕС“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към лидера на ВМРО-ДПМНЕ: Приятелю Мицковски, време е да заемеш позиция

Зоран Заев към лидера на ВМРО-ДПМНЕ: Приятелю Мицковски, време е да заемеш позиция

16 Септември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев „хвърли ръкавицата“ на опозиционния лидер Християн Мицковски, като го призова да заеме конкретна позиция си за предстоящия референдум за името, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
„Приятелю Мицковски, време е да заемеш позиция“, бяха думите, с които македонският премиер сподели видео в социалната мрежа „Туитър“ от речта му в Кавадарци, която изнесе в събота.
По-рано опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че няма да бойкотира референдума, на който гражданите на югозападната ни съседка ще се произнесат за новото име на страната си – Република Северна Македония. Партията на Християн Мицковски призова гражданите да гласуват „по съвест“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски от Щип: Ако лидерът не коленичи пред своите последователи, тогава той не заслужава доверието им

Християн Мицковски от Щип: Ако лидерът не коленичи пред своите последователи, тогава той не заслужава доверието им

16 Септември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Щип. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който оглави протестно шествие в град Щип, отново разкритикува управляващите в Скопие за постигнатото споразумение за името и подчерта, че гражданите имат право на борба до последния дъх, предава македонското електронно издание „Фокус“.
„Казват, че последователите никога не трябва да лидера на колене. Но имам отговор: Ако лидерът не коленичи пред своите последователи, тогава той не заслужава доверието им. Стоя пред вас като приятел и човек, притеснен за едни и същи неща, както и вие. Ние не трябва да имаме тайни помежду си. Само открито сърце и добри намерения. Те образуват комисия, която ще ревизира историята ни. Те прилагат разпоредба за споразумение, което понастоящем не е в сила, само за да се харесат на (гръцкия премиер Алексис) Ципрас и (външния министър Никос) Коцияс“, коментира Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Граждани от цяла Македония пристигнаха в Скопие за европейския марш

A1 On (Македония): Граждани от цяла Македония пристигнаха в Скопие за европейския марш

16 Септември 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Граждани от всички краища на югозападната ни съседка се събраха в столицата Скопие, за да се включат в Марша за Европейска Македония, предава скопската електронна медия A1 On.
Събитието е част от кампанията „Излез ЗА Европейска Македония“, стартът на която бе даден преди десетина дни. Началото му бе поставено в 13.30 часа местно време (14.30 часа българско време).
Съгласно разпространената информация, организираните групи граждани са се придвижили към сборното място, носейки транспаранти с надписи „За Европейска Македония“. На улица „Партизанска“ в Скопие са преброени около стотина автобуси, с които са превозени поддръжниците на коалицията „Заедно за Европейска Македония“.
Част от рекламните материали на кампанията са запалки, химикалки и значки. Движението и паркирането в районите, през които ще премине маршът, се контролира от служители на Министерството на вътрешните работи на Македония.
Междувременно в Щип се провежда протестният марш на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония):Али Ахмети заяви, че договорът за името ще донесе мир и просперитет

„Канал 5“ (Македония):Али Ахмети заяви, че договорът за името ще донесе мир и просперитет

16 Септември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонската партия ДСИ Али Ахмети подчерта, че стойността на Договора от Преспа за името ще се разберем, когато „бъдат събрани плодовете му - мир, стабилност, сигурност и бъдеще“. Той призова на 30 септември, когато е референдумът за ратифицирането му населението да излезе масово и да гласува „за“, предава „Канал 5“.
"Затова всички трябва да поемем ролята на големите мисионери и идеалисти и да излезем да пропагандираме, да поискаме подкрепа от всички, които се колебаят или имат някаква дилема, че на 30 септември ще се гласува за много по-сигурно бъдеще и че 30 септември е неповторим. план Б няма“, заяви Ахмети
Днес ДСИ провежда митинги, посветени на референдума, в Кичево и Струга.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини СДСМ, че променя конституцията на Македония в члена й, който гарантира териториалната цялост на страната

„Канал 5“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини СДСМ, че променя конституцията на Македония в члена й, който гарантира териториалната цялост на страната

16 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия на Македония ВМРО-ДПМНЕ обвини министър-председателя Зоран Заев и партията му СДСМ, че организират национална катастрофа за страната, приемайки „капитулантски договор“, който променя името, институционалната идентичност, културата, историята и Конституцията на Република Македония, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„Заев приема изменение на преамбюла на конституцията на Република Македония с капитализиращото споразумение, както и чл. 3 и чл. 49 от нея“, съобщава ВМРО-ДПМНЕ.
Член 3 от конституцията на Македония , гласи: „ Територията на Република Македония е неделима и неотчуждаема. Сегашната граница на Република Македония е неприкосновена. Границата на Република Македония може да бъде променена само в съответствие с Конституцията и принципа на доброволност и в съответствие с общоприетите международни норми. Република Македония няма териториални претенции към съседните държави“
„Какво според споразумението, подписано от правителството на СДСМ, трябва да бъде променено в член 3, който гарантира неотменимостта и неделимостта на територията на Република Македония?“, пише в заявлението на ВМРО-ДПМНЕ
„Тази вредна сделка променя институционалната идентичност, историята и културата на хората. Затова тя избягва от дебата и конфронтацията с председателя на нашата партия Кристиан Мицоски. Заев е страхливец и уплашен човек. Заев се страхува от собствения си народ. Заев е човек, който трябва да напусне политиката възможно най-скоро. Ето защо ВМРО-ДПМНЕ призовава всички съмишленици, които са против капитулационната политика на Заев и СДСМ, да дойдат днес в протеста в Щип“, призовава опозиционната партия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Договорът за името означава загуба на институционална идентичност

Християн Мицковски: Договорът за името означава загуба на институционална идентичност

15 Септември 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Договорът за името означава загуба на институционална идентичност заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ пред привърженици в Пехчево, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
„Първо губим институционалната идентичност, това означава, че нашата академия на науките и изкуствата повече няма да бъде македонска тогава няма да имаме Македонска армия, а няма да имаме ни Македонска Полиция, нито Македонската опера и балет и всичко това ще бъде свързано с новото име на държавата и това ще бъде Северна Македония. Ние губим институционалната идентичност, която всъщност е част от нашата национална идентичност“, казва Мицковски.
Член 8 на Договора, каза той, ще бъде фатален за интеграцията на Македония в ЕС, а Македония ще я сполети съдбата на европейската интеграция на Турция, история, която никога няма да свърши.
„В член 8 от споразумението се казва, че Македония и Гърция ще съставят смесена комисия и представете си, че комисията ще преговаря за нашата история, археология и образование. Всеки път, когато ние в рамките на тази комисия ще решим да защитаваме националните интереси и достойнството тогава те от гръцката страна ще кажат НЕ в рамките на ЕС, така че ще спрат преговорите и ние ще бъдем блокирани това означава, че никой не ни гранатира бъдещето, която те(правителството – бел.ред) ни показват чрез тези скъпи платени реклами в медиите. Нямаме гаранция, въпреки че позволяваме национално и държавно унижение“, заяви Мицковски.
Той предупреди симпатизантите да се подготвят за изключително жесток натиск и закани и заяви, че това е битката за Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума

„Макфакс“ (Македония): Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума

15 Септември 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума, предава “Макфакс“
Съдията Елена Гошев предлага Конституционния съд да издаде временна мярка - спиране на всички дейности за подготовка и провеждане на референдума, научи "Макфакс" от източници в съда. Според същите източници Гошев е съдия докладчик по искането за оценка на конституционността и законността на решението за свикване на референдум и тя в изготвения доклад предлага Съдът да образува дело. Заседанието за обсъждане на това искане е насрочено за сряда.
Две искания бяха подадени в Съда, едно от партията „Левица“, а другото от Световния македонски конгрес.
„Левица“ подаде искане, в което счита, че провеждането на референдума е против конституцията. Според „Левица“ решението за референдума е антиконституционно и противоречи на Закона за референдумите, тъй като този документ няма всички реквизити, които трябва да ги притежава, въпросите са манипулативни и нееднозначни и трето, че референдумът се отнася за присъединяване към Европейския съюз, което подлежи на друга процедура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: След референдума започваме с конституционните промени

Зоран Заев: След референдума започваме с конституционните промени

15 Септември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че веднага след референдума на 30 септември ще започне работа по конституционните промени, които произлизат от договора от Преспа, предава излъчващият на албанския език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Освен промяна на името от Република Македония на Република Северна Македония, ще има промени и в преамбюла, както и в членовете 3 и 49.
Заев смята, че сега не е моментът за обявяване на измененията, тъй като това би попречило на волята на гражданите.
За конституционните промени, които трябва да преминат през три етапа, ще са нужни около три месеца и половина.
В писмена реакция, от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвиниха, че с упоритото криене на измененията, Заев и СДСМ искат да заблудят населението, за да не знае за какво гласува.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Александър Вучич не приема договор за Косово без цялостен пакет за Сърбия

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Александър Вучич не приема договор за Косово без цялостен пакет за Сърбия

15 Септември 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в събота, че няма да приеме договор за Косово, без цялостен пакет за Сърбия, предава македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
Той поясни, че не е оптимист относно постигането на споразумение, но че ще направи всичко възможно.
Позовавайки се на медийните твърдения, че е поискал гаранции за членство на Сърбия в Европейския съюз до 2025 година, ако подпише договор с Прищина, Вучич поясни, че „и преди е казвал това поне 100 пъти“ и го е заявил пред международната общност.
„Но, ако някой смята че е възможен договор без цялостен пакет, който да се отнася до бъдещето на Сърбия, и без допълнителна икономическа помощ и много по-бърз ръст, нека да знае, че това не е сред плановете ми“, добави сръбският президент.
Според него Сърбия е поставила добре своята платформа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Новите идеи за размяна на територии будят старите духове

„Нова Македония“ (Македония): Новите идеи за размяна на територии будят старите духове

15 Септември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Военната екстремистка групировка, която се представя като „Албанска национална армия“ (АНА), в пропагандно видео в интернет се закани, че е готова във всеки момент да действа в региона, ако албанските политици от Албания и от Косово не уважават исканията им. На видеото, което вече е отстранено от социалната мрежа „Туитър“, въоръжени и маскирани лица, говорещи на албански език, съветват политиците от региона да престанат да продават или да търгуват с територии за свои лични интереси, тъй като ако сторят това, регионът ще се превърне в ново военно поле, пише електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
„Трябва окончателно да престанат разговорите за търговия с териториите на Северна Митровица и Прешевската долина, в противен случай регионът ще бъде нападнат“, се казва във видеото на групировката.
Междувременно, относно лентата говориха няколко експерти по сигурност от Балканите. Повечето от тях споделят едно и също мнение, а то е че не трябва да се гледа сериозно на подобни послания, защото те не са пряка заплаха за сигурността на региона. Въпреки това, балканските експерти по сигурност посочват, че е възможно да са точни и верни писанията на някои чуждестранни медии, че в страните на Балканите, освен че има завърнали се бойци на „Ислямска държава“, може да работят и лагери за обучение и набиране на екстремисти, които могат да изпълнят заплахите, които отправят членовете на АНА във видеото. Експертите, в същото време поясняват, че разпространението на радикализма в Западните Балкани, би могло да представлява заплаха за стабилността в региона.
Според експерта по сигурност Благой Марковски, Македония се намира в една сложна ситуация след започналите разговори за промяна на границите в обкръжението си и затова съветва постоянно да се наблюдава северната граница на страната, въпреки че, според него, няма някаква сериозна заплаха за сигурността на Македония след видеоматериала на екстремистките въоръжени групировки. „Става въпрос за вече позната терористична и въоръжена групировка, чиито настоящи клетки са остатъци от бившите ОНА и АНА, въоръжени организации, които не се съгласиха с приетия Охридски рамков договор“.
„Те се появяват от време на време, когато се стигне до някакво приближаване на позициите, които водят към решаване на кризисните ситуации в Косово, но и в Македония, и поради това издават подобни закани и видеосъобщения“, твърди Марковски.
Той добавя, че не става въпрос за сериозна въоръжена групировка, тъй като тази организация, според него, няма никаква подкрепа от населението в Косово, нито в Македония и поради това нейните предупреждения не трябва да се приемат с кой знае колко предпазливост.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUObserver: Сърбия иска „гаранции“ за членство в ЕС през 2025 година

EUObserver: Сърбия иска „гаранции“ за членство в ЕС през 2025 година

15 Септември 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната му иска „гаранции“, че ще влезе в Европейския съюз през 2025 г., предава EUObserver.
„Ако някога постигнем споразумение с Косово, Сърбия ще иска ясни гаранции, че ще стане членка на ЕС през 2025 г.“, заяви Вучич. Според него преговорите за размяна на територии могат да продължат десетилетие.
„Усмихвам се, чувайки как хората опростяват нещата. „Ще ви дадем три села и ще получим в замяна шест“, иронизира той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Руски представители  агитират в Македония за бойкот на референдума

„Алсат М“ (Македония): Руски представители агитират в Македония за бойкот на референдума

14 Септември 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония, малко преди референдума, са пристигнали руски представители, съобщава македонският телевизионен канал ”Алсат M”.
Източници на телевизионния канал в органите по сигурността съобщават, че няколко длъжностни лица от Русия обикалят в страната от няколко дни. Въпреки че техните дейности не са официално известни, неофициално е станало ясно, че тяхната дейност може да е насочена срещу референдума. Достоверни източници съобщават, че самоличността им е известна на органите, но не се споделят подробности за това, каква е конкретно тяхната дейност - срещи с граждани, с политически представители, пропаганда или разпространението на дезинформация.
Позицията на Руската федерация по отношение на референдум за името се изостри преди няколко дни, когато дипломатическото представителство чрез социалните мрежи разкритикува визитите на международните представители в Македония и техните призиви да се излезе на референдума. Македонските институции не са коментирали тези възгледи за Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Конституционният съд на Македония ще разгледа през следващата седмица дали референдумът за името е противоконституционен

„24 Вести“ (Македония): Конституционният съд на Македония ще разгледа през следващата седмица дали референдумът за името е противоконституционен

14 Септември 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Конституционният съд на Македония на 19 септември ще разгледа решението за провеждане на референдума за името. Решението влезе в дневния ред, след като преди повече от месец партията „Левица“ внесе инициатива до съда, в която твърди че обявяването на референдума е в нарушение на конституцията на страната, закона за референдума и кодекса на Венецианската комисия за добри референдумски практики, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
В инициативата на партията се посочва, че има няколко спорни точки: въпросът за референдума, ратификацията, както и видът му.
„Изрично искаме от Конституционния съд да провъзгласи за противоконституционно и противозаконно взетото Решение за обявяване на референдума, и като такова решението да бъде анулирано. Конституционният съд трябва да издаде и временна мярка за незабавно спира на активностите, планирани във връзка с организирането и провеждането на референдума“, се казва в съобщението на „Левица“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Мая Коциянчич отговори на Александър Вучич: Първо критериите, след това членство на Сърбия в ЕС

„Макфакс“ (Македония): Мая Коциянчич отговори на Александър Вучич: Първо критериите, след това членство на Сърбия в ЕС

14 Септември 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Преди приемането в Европейския съюз, Сърбия трябва да изпълни ясно дефинираните критерии и да продължи да работи по постигането на споразумение за нормализация на отношенията с Косово, заяви говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
По този начин тя отговори на изявлението на президента на Сърбия Александър Вучич, който в четвъртък, в интервю за „Reuters“ заяви, че в случай на постигане на договор с Прищина, Сърбия трябва да получи ясни гаранции, че ще стане членка на Евросъюза до 2025 година.
ЕС, поясни Коциянчич, има два важни елемента, върху които базира подхода си, когато става въпрос за разширяване.
„Европейската комисия, в Стратегията за Западните Балкани, определи ориентировъчна дата, но ясно заяви, че критериите трябва да бъдат изпълнени. Това е ключ, който единствено Сърбия държи. Значи, Сърбия е тази, която трябва да направи нужното, за напредък в процеса на разширяване. Също така, ясно е определено, че трябва да продължи да работи върху договор между Белград и Прищина за всеобхватна нормализация на отношенията. Това продължава и ние бяхме ясни какви са очакванията ни“, заяви тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): С конституционните промени, албанците ще поискат и официален албански език и държавнотворчески статут

„Курир“ (Македония): С конституционните промени, албанците ще поискат и официален албански език и държавнотворчески статут

14 Септември 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. В дебата на тема "референдума и албанците", по излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат-М“, събеседниците от албанската етническа общност, единогласно обявиха, че албанците в Македония ще дадат всичко от себе си за успеха на допитването, но в замяна, с конституционните промени, които трябва да последват, трябва да мине и признаване на официалния статут на албанския език, както и получаването на държавнотворчески конституционно-правен статут, пише приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“.
Веби Джемаили, познат със своите спорни изявления по отношение на македонската история, както пише изданието, смята, че първо трябва да се изчака референдумът да мине успешно и след това да се настоява за цялостна равноправност между албанците и славянското население.
„Мисля, че първо трябва да изчакаме да мине тази първа фаза, която е под заплаха. Да преминем през пропастта и след това да седнем по съвсем равноправен начин и много искрено да защитим нашата чест в държавата. Тъй ние, албанците, днес, а виждам и Илир Мета (президентът на Албания) и другите го казват, уж сме били държавнотворечески народ. Това е само насън. Държавата е тяхна. Ако се стигне до конституционни промени, албанците трябва да бъдат равни с македонците в страната, понеже това са двата основни стълба на тази държава. Ние сега ще дадем всичко от себе си, за да мине договорът, но след това трябва с настойчивост да искаме веднъж завинаги да се постигне цялостна равноправност между албанците и македонците в тази обща държава“, заяви Джемаили, според цитата на „Курир“.
Докато обаче председателят на Организацията на военните ветерани Бесим Хода подчерта, че албанските политически партии, вместо да рекламират Заев по албанските населени места, трябва да се върнат към политическата платформа, позната сред хората като „Тиранска платформа“ и на срещите, които правят с гражданите за референдума да им гарантират, че после заедно ще настояват за албанския език и статута на албанците като държавнотворчески народ, резюмира скопското издание.
„Мисля, че албанските политически партии вместо един месец да излизат и да се разхождат с премиера по албанските населени места, за да го рекламират, трябваше да се върнат към единствената победа през тези 20 години на демокрация в Македония, към политическата платформа, която подписаха за координация между албанците и в този един месец на срещите, които правят „за“ референдума да гарантират на албанците, че те после заедно ще седнат и ще искат официализиране на албанския език и ще настояват за това, албанците, освен македонците, да бъдат държавнотворчески народ. Това трябва да се направи сега, защото ще излязат пред гражданите и трябва да кажат нещо. За референдума е ясно, албанците са казали своето и няма нужда някой да им обяснява повече“, заяви Хода, цитиран от скопското електронно издание.
Участниците в дебата също така единогласно подчертаха, че не само ще излязат да гласуват, но и ще се опитат да убедят много други да направят същото и да гласуват „ЗА“ на референдума на 30 септември, отбелязва още "Курир".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис: Ако „Независимите гърци“ не подкрепят договора за името, трябва да отидем на избори

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис: Ако „Независимите гърци“ не подкрепят договора за името, трябва да отидем на избори

14 Септември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Без подкрепа от коалиционния партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ), не съществува управляващо мнозинство и трябва да се проведат предсрочни избори, смята лидерът на гръцката центристка партия „То Потами“ (Реката) Ставрос Теодоракис по отношение на несъгласията в гръцкото правителство около Договора за името с Македония, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Ако господин Каменос и „Независимите гърци“ не подрепят решението на правителството по македонския въпрос, е ясно, че не съществува правителствено мнозинство и трябва да отидем на избори“, заяви Теодоракис и обясни, че през всички тези години, политиците са правили това, което е патриотически правилно, а „То Потами“ не може да се идентифицира с решенията на СИРИЗА („Коалиция на радикалната левица“) и АНЕЛ.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, на пресконференция в рамките на 83-ия международен панаир в Солун, председателят на центристката партия, попитан за договора между Македония и Гърция, е отнесъл въпроса към разпространението на ислямизма в Турция и на Балканите.
„Турците модернизират двете летища на нашите съседи, Скопие и Охрид и имат много конкретно искане към правителството на Скопие за изграждане на военна база. Зададох един и същ въпрос на всички и не получих отговор от никого. Ще позволим ли това? Ще позволим ли разширяване на ислямизма в Скопие, в Албания ?“ - повтори Теодоракис позицията си и добави, че според него "Гърция трябва да оглави усилията на малките балкански страни за влизане в Европейския съюз".
Лидерът на „То Потами“, в своето обръщение пред журналистите, говори и за промените, които трябва да се направят в Гърция, както и за потребата от патриотична политика в страната.
„Какво можем да променим? Трябва ни патриотична политика. Не моя, или твоя, а обща, или поне един елементарен консенсус. Марката на името Македония, в културата и производството, се дължи на гръцката Македония. Да вървим напред без страх. Гърция, която искаме, е орел, а не щраус“, заяви Теодоракис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция в сянка Йоргос Кумуцакос: Договорът за името е вреден за Гърция, категорично няма да го подкрепим

Външният министър на Гърция в сянка Йоргос Кумуцакос: Договорът за името е вреден за Гърция, категорично няма да го подкрепим

14 Септември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Отговорникът за външната политика в основната опозиционна партия на Гърция „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос е категоричен, че фракцията няма да подкрепи договора за името, няма да го подпише, няма шанс да го ратифицира ако стигне до парламента и не съществува вероятност някой от депутатите на НД да се отклони от вече обявената позиция, предава македонският портал „А1 Он“.
В интервю пред „Практорио ФМ“ на държавната агенция АНА-МПА, Кумицакос отново потвърди позицията на най-голямата гръцка опозиционна партия, че „Договорът от Преспа е лош и вреден“, както и че НД няма го ратифицира, нито в настоящия парламент, нито в бъдеще, ако се стигне до ратификация от следващия състав на гръцкия парламент.
„Ние вярваме, че това е лош и вреден договор, искам да повторя това, а фокусът на нашата критика е върху факта на присъствието на три елемента: името „Северна Македония“, „македонския“ език, приет от гръцкото правителство и „македонската“ националност, която също така бе приета от гръцкото правителство. Тази комбинация от тези три елемента е гаранция, оранжерия за присъствието на национализъм, за продължаването на присъствието на национализма и иредентизма в съседната страна и за неговото допълнително развитие“, заяви Кумуцакос.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, отговорникът за външната политика на НД е отговорил на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който преди няколко дни призова лидера на опозиционната партия Кириакос Мицотакис, ако не е съгласен с договора, да го анулира, когато дойде на власт.
Кумуцакос обясни, че „в член 2 се предвижда, че ратификацията ще се случи едновременно с ратификацията за интеграция на съседната страна в НАТО, а съответно, когато се ратифицира договора ще бъде завършена и интеграцията в НАТО с гръцки подпис“. Този сценарий, според политика, би довел до анулиране на договора и „оставане на Скопие в НАТО, най-вероятно под името Македония“.
Той подчерта, че ако договорът не бъде ратифициран, НД ще направи нов опит за решаване на спора за името, защото партията е за решаване на дългогодишния проблем, но не и каквото и да е решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Опозицията бойкотира работата на парламента в Прищина, иска спиране на преговорите с Белград

Gazeta Express (Косово): Опозицията бойкотира работата на парламента в Прищина, иска спиране на преговорите с Белград

14 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение (на алб. – „Ветевендосие“ ) бойкотираха сесията на местния парламент в четвъртък и поискаха да се проведе извънредно пленарно заседание, на което да се вземе официално решение за отмяна на разговорите за промяна на границите със Сърбия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Председателят на ЛДК Абдула Хоти заяви, че опозицията е поискала провеждане на заседание, на което да се приеме резолюция, задължаваща преговарящия екип на Прищина да не обсъжда корекция на границите със Сърбия. Тази инициатива се появи, след като президентът и главен преговарящ от страна на Косово в диалога с Белград Хашим Тачи предложи идеята за „корекция на границите“. По думите на Хоти, действията на държавния глава са неконституционни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич пред Reuters: Искам гаранция, че Сърбия ще влезе в ЕС през 2025, ако подпишем договор с Косово

Александър Вучич пред Reuters: Искам гаранция, че Сърбия ще влезе в ЕС през 2025, ако подпишем договор с Косово

14 Септември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю пред агенция Reuters, че ще иска гаранция за влизане на Сърбия в Европейския съюз през 2025 година като част от сделката с Косово, която ще отвори пътя и на двете страни за влизане в Съюза.
„Ако някога стигнем до споразумение (с Прищина), Сърбия трябва да получи ясна гаранция, че ще стане страна-членка на ЕС през 2025 година“, заяви Вучич . Той и косовският му колега отмениха преговорите помежду си миналия петък в Брюксел, на които страните трябваше да обсъдят идеята за размяна на територии за първи път. Сега се очаква те да се видят следващия месец, отбелязва британската агенция.
По мнението на Вучич, постигането на сделка между Белград и Прищина може да отнеме до 10 години заради многото различия помежду им.
„Понякога се усмихвам, когато чувам как хората опростяват нещата и казват, че сделката се свежда до - ‚Давам ти три села и получавам шест села (за тях)“, заяви сръбският лидер.
„Ако някога стигнем до сделка (с Прищина), това трябва да бъде цялостно споразумение, което ще включва не само отношенията между нас и албанците в Косово, но ще трябва да включва резолюция за нашия европейски път и по-нататъшното ни икономическо развитие“, отбеляза той.
Във връзка с това, че международната общност е разделена по въпроса за размяна на територии – САЩ и някои представители на ЕС я подкрепят, а Германия, Русия и други се противопоставят, Вучич заяви:
„Невъзможно е да имаме окончателен договор без подкрепата на Германия, Русия, САЩ или Франция“, уверен е държавният глава.
Освен това, президентът посочи, че нарастването на подкрепата за десните политически сили в Европа и предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 година, могат да заличат перспективите за постигане на договор между Белград и Прищина.
„Мислите ли, че гражданите на тези (европейски) страни ще искат да чуят за възможно присъединяване на Сърбия?“ – заяви Вучич.
Освен това сръбският лидер обясни, че „в момента не знам, къде са нашите граници“ и добави, че евентуален договор между Прищина и Белград ще допринесе за стабилността в региона.
„Никой в региона не трябва да се страхува от споразумение между сърбите и албанците в Косово, регионът ще е по-стабилен, силен и по-атрактивен икономически“, сигурен е Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай: „Сръбска листа“ и Белград не могат да блокират създаването на Армията на Косово

Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай: „Сръбска листа“ и Белград не могат да блокират създаването на Армията на Косово

14 Септември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай призова всички партии в страната да гласуват в полза на закона за трансформиране на Силите за сигурност на Косово в Армия, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Ходжай обяви деня (четвъртък, 14 септември) за много важен, който ще вкара Прищина в нова ера – такава със собствена армия.
Вицепремиерът подчерта, че партията на косовските сърби „Сръбска листа: и Белград не могат да блокират процеса вечно и добави, че Демократическата партия на Косово, както винаги е категорична: Косово е суверенна държава и трябва да има собствена армия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан пред МИА: Ако въпросът за името не се реши сега, вратата към ЕС ще се затвори за десетилетия

Йоханес Хан пред МИА: Ако въпросът за името не се реши сега, вратата към ЕС ще се затвори за десетилетия

14 Септември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел.. Непосредствено преди посещението си в Македония в понеделник, европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан в интервю пред Македонската информационна агенция (МИА) заяви, че ако се изпусне възможността за приемане на Договора с Гърция на референдума на 30 септември, вратата за влизане в Европейския съюз ще се затвори „за десетилетия“.
„Ако сега не се използва тази възможност, съм сигурен, че вратата ще бъде затворена за десетилетия, ако не завинаги. В политиката трябва да бъдеш внимателен, но в обозримо бъдеще, тя ще бъде затворена и това ще бъде лошо за гражданите на страната“, заяви Хан.
Той е уверен, че ако Скопие изпълни поставените условия за започване на преговори, Македония може да започне процеса на същите в средата на 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Интелектуалци от Тирана призоваха албанците в Македония да подкрепят референдума за името

„Алсат-М“ (Македония): Интелектуалци от Тирана призоваха албанците в Македония да подкрепят референдума за името

14 Септември 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Тирана. Интелектуалци от Тирана предлагат подкрепа за референдума, като същевременно призовават албанския политически фактор в Македония за координация и действие преди конституционните промени, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Според бившия министър на външните работи на Албания Паскал Мило, албанците трябва да създадат платформа с искания за тяхната позиция, която ще обуслови конституционните промени в името. Той обаче поиска на този етап въпросът да не се разглежда от национална или политическа гледна точка.
Въпросът не трябва да се обсъжда в тесен национален или политически план, сега е моментът за отразяване и по-широк поглед към референдума и последствията от него - интеграция на страната в НАТО и ЕС, поясни Мило.
Сред първите задачи, според бившия заместник-министър на външните работи на Албания Едит Харджи, е придвижването напред на Закона за езиците. Професор Африм Краники от Института за политически изследвания на свой ред твърди, че гласуването „за“ референдума е в интерес за албанския фактор.
Според телевизията всички интелектуалци в страната споделят мнението, че официална Тирана е прекалено мълчалива за процеса по подготовката на референдума в Македония и особено за ролята на албанския фактор там.
Призивите бяха отправени в рамките на конференция на тема „Референдумът и албанската идентичност в Македония" в Тирана, организирана от Центъра за международни отношения и балканистика.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.