НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Москва няма да разреши допълнителни инспекции на обекти, свързани с химически оръжия в страната

РИА Новости: Москва няма да разреши допълнителни инспекции на обекти, свързани с химически оръжия в страната

15 Септември 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва няма да разреши допълнителни инспекции на обекти, свързани с химически оръжия в страната, заяви говорителят на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.
Москва няма намерение да изпълнява едностранни незаконни искания на Съединените щати за допълнителни проверки на химически обекти, каза говорителката на външното министерство Мария Захарова.
В петък Държавния департамент съобщи, че САЩ може да се откажат от "твърди санкции" срещу Русия заради случая Скрипал ако Москва позволи да извършват проверки на техните химически съоръжения.
Както отбелязва Захарова, руските власти няма да реагират на ултимативни искания, които надхвърлят Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО).
Тя заяви, че Москва е завършила унищожаването на запасите си от химическо оръжие под стриктен международен контрол през септември 2017 г. и продължава с добросъвестното изпълнение на всички останали задължения по КЗХО.
Според разпоредбите на Конвенцията, Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) провежда редовни проверки на съоръженията, в частност, от януари до август 2018 г. тя е извършила четири проверки на руски предприятия на химическа промишленост, четири конверсионализирани съоръжения са проверени в последните две години, и скоро ще се проведат проверка на последния пети обект.
"С други думи, инспекционни дейности на ОЗХО в Руската федерация никога не са спирали и се осъществяват в строго съответствие с КЗХО," - обясни Захарова.
Тя също призова САЩ да се освободят от своя собствен химически арсенал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция обяви, че Русия се е опитвала да я шпионира чрез сателит

AFP: Франция обяви, че Русия се е опитвала да я шпионира чрез сателит

7 Септември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Тулуза. Френският министър на отбраната Флоренс Парли обяви, че руски сателит миналата година се е опитвал да шпионира такъв от нейната страна, който е предоставял комуникации на въоръжените сили на Франция, предава AFP.
„Сателитът „Атина-Фидус“, който управляваме заедно с Италия, е приближен малко повече от руския „Луч-Олимп“, познат със своите засилени възможности за подслушване“, заяви Парли по време на изказване пред Националния център за космически изследвания на Франция, разположен в Тулуза.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.