НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Джи Пи Груп": Всички средства, с които компанията и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход

"Джи Пи Груп": Всички средства, с които компанията и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход

14 Ноември 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка със съобщение на Специализираната прокуратура, "Джи Пи Груп" АД държи да уточни, че всички средства, с които компанията и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход. Извършването на финансови и банкови операции е обичайна дейност, която не съдържа никакви елементи на престъпление. Това се посочва в позиция, изпратена от "Джи Пи Груп" АД във връзка със съобщение на Специализираната прокуратура.
"Длъжни сме да отбележим, че преди близо месец Джи Пи Груп АД заяви в писмен вид до прокуратурата желанието си за пълно съдействие на разследването, но от компанията не бе потърсена официална информация. В подкрепа на горното твърдение в момента на повдигането на обвиненията на прокуратурата са предоставени повече от 1000 страници доказателствен материал за законния произход на средствата", се казва още в позицията.
От дружеството заявяват също, че до момента по случая прокуратурата не е представила никакви доказателства съобразно изискванията на чл. 219 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура привлече двама души като обвиняеми по казуса „Джи пи груп“

Специализираната прокуратура привлече двама души като обвиняеми по казуса „Джи пи груп“

14 Ноември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на две двама души по казуса „Джи пи груп“. Те са привлечени като обвиняеми за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили (престъпление по чл. 321, ал.6) да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура. На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари.
Досъдебното производство е образувано, след пресичане на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина.
Сумата бе запорирана от прокуратурата. Парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените - съдружник в "Джи пи груп",който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина.
На обвинените са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер, съответно, на 30 000 лв. и 15 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Все още няма официално заявление от „Джи Пи Груп“, че се отказват от тунел „Железница“

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Все още няма официално заявление от „Джи Пи Груп“, че се отказват от тунел „Железница“

1 Ноември 2018 | 08:18 | Агенция "Фокус"
София. Все още няма официално заявление от „Джи Пи Груп“, че те се отказват от тунел „Железница“. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Министър-председателят каза да се намерят законови средства за изваждане на „Джи Пи Груп“ от обществените поръчки. Длъжни сме да спазваме закона и дали „Джи Пи Груп“ ще се откаже от даден проект, зависи от самата фирма. Фирмата продължава да изпълнява задълженията си в един от проектите, по който работи към АПИ. „Джи Пи Груп“ не изпълнява много проекти в АПИ. В момента работи по един – Момчилград-Крумовград“, коментира инж. Глосов. По думите му всичко, което се упражнява като контрол, показва, че няма отклонение от нормите. „Все още няма официално заявление от „Джи Пи Груп“, че те се отказват от тунел „Железница“. Процедурата е в процес на обжалване, чакаме ВАС“, каза още инж. Светослав Глосов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: 10 са сключените договори с „Джи Пи Груп“, по два от тях тече проверка на място от управляващия орган

Министър Петя Аврамова: 10 са сключените договори с „Джи Пи Груп“, по два от тях тече проверка на място от управляващия орган

26 Октомври 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. 10 са сключените договори с „Джи Пи Груп“, по два от тях тече проверка на място от управляващия орган. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „Съмненията, които има около „Джи Пи Груп“, тепърва ще бъдат разследвани. В момента тече процедура, която не е завършена за строителството на тунел „Железница“. Имаме обжалване, което мина през КЗК, там е отхвърлена жалбата, но очакваме да видим дали ще има обжалване във ВАС. Ако ВАС потвърди решението на КЗК, тогава би трябвало да предложим на „Джи Пи Груп“ да подпише договор. Тогава „Джи Пи Груп“ трябва да депозира своя отказ от подписване на договор и ако го направи, по процедура трябва да предложим на втория в класирането да подпише“, коментира Аврамова и посочи, че очаква отказа на „Джи Пи Груп“, както те го обявиха, от строителството на тунел „Железница“. „По искане на ДАНС сме направили проверка на проекти, които се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж“. 10 са договорите, които има сключени с тях. Те са договори с бенефициенти общини. По два от тях тече проверка на място от управляващия орган. Те са в две общини. В София нямаме проверка на място, защото Столична община не е депозирала искане за възстановяване на средства“, допълни тя. По думите ѝ, ако се докаже, че „Джи Пи Груп“ има съответните нарушения или тези съмнения се потвърдят, това вече ще е решение на съвсем други институции. „Логично е желанието на премиера да не се петни името на България и усвояването на европейски средства да не бъде петнено с такъв вид съмнения. Не очаквам забавяне в строителството на тунел „Железница“. Очаквам 2023 г., както е по план, да приключим със строежа на магистрала „Струма“. В момента се строи лот 3.1, който е готов на 30%. Вървят в срок дейностите“, посочи тя и уточни, е участъкът е от Благоевград до Крупник, където бяха археологическите разкопки. „АПИ възлага проектиране за консервация на намерените, ще изместим тези, които е предписал експертният съвет. За лот 3.3 от Кресна до Сандански очакваме с пет месеца предсрочно да приключи тази отсечка. В момента текат последни строителни дейности. Очаквам за Коледа тази отсечка да бъде пусната“, каза още Петя Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След строителството на тунел „Железница“ „Джи Пи Груп“ се отказва и от ремонта на трасето на столичния трамвай №5 (ОБЗОР)

След строителството на тунел „Железница“ „Джи Пи Груп“ се отказва и от ремонта на трасето на столичния трамвай №5 (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че фирмата „Джи Пи Груп“ се отказва от ремонта на трасето на трамвай №5. Компанията се оттегля от спечеления конкурс за реконструкция на трамвайните релси по бул. „Цар Борис III“ и ул. „Алабин“. При създалата се ситуация Столична община прекрати процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път поради отказа на класирания на първо място участник, а именно „Джи Пи Груп“. Йорданка Фандъкова обясни, че в най-кратки срокове ще бъде обявена нова процедура за избор на изпълнител. Тя припомни, че миналата седмица от Европейската комисия са одобрени проектът за реконструкция на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III“ от Съдебната палата до „Княжево“ и по ул. „Каменоделска“ от кръстовището с бул. „К. Стоилов" до „Орландовци", както и закупуването на 13 нови нископодови трамвая, които ще се движат по линията на трамвай №5. Кметът уточни, че обектите ще продължават да се изпълняват с друг изпълнител. Предвижда се реконструкцията на трамвайната линия да започне през пролетта на следващата година. Йорданка Фандъкова заяви, че фирмата „Джи Пи Груп“ ще продължи с проекта си за реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“.
Трамвайното трасе на трамвай №5 е вторият обект, от който строителната фирма се отказва. На 12 октомври премиерът Бойко Борисов настоя Агенция „Пътна инфраструктура“ да извади компанията от проектите с европейско и държавно финансиране. Започнаха проверки на пътните ремонти, извършвани от фирмата. От АПИ обявиха, че ще засилят контрола върху строителството на пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград, който се изпълнява от „Джи Пи Груп“, но няма как да прекратят договора.
В позиция до медиите от „Джи Пи Груп" обявиха, че е достойно да депозират отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел "Железница". Ръководството на фирмата описа медийната обстановка през последния месец като манипулирана, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации. От фирмата апелираха, че има реална опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта за тунела, което ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на бюджета и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ.
На откриването на реновираната сграда на Областна администрация Благоевград регионалният министър Петя Аврамова посочи, че след отказа на „Джи Пи Груп“ процедурата за избор на изпълнител за тунела „Железница“ продължава. „Не мисля, че ще има забавяне в строителството на тунел „Железница“. Процедурата ще приключи в законовите срокове и ще имаме избран изпълнител, за да стартираме този много важен проект“, обяви министърът.
По-късно в телевизионно интервю главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че освен за злоупотреби с евросредства, Прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп”, и за пране на пари. По думите му едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми.
„Фокус“ припомня: На 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир. Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпадна с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където според подадения сигнал, са се унищожавали материали, свързани с обществени поръчки.
По повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“ до главния прокурор Сотир Цацаров, МВР и КПКОНПИ беше изпратен сигнал от вицепремиера Томислав Дончев, с копие до изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС”. Вследствие на това, Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС извършването на проверка по случая. Предмет на проверка са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на посочените факти.
На 21 септември премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките.
В официално изявление от компанията „Джи Пи Груп“ заявиха, че не приемат замесването им в „откровени манипулации и неверни твърдения“. „Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп" не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване“ материал“, обявиха от компанията. Те отрекоха твърденията от компанията да са изнасяни, горени или закопавани документи.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп” за пране на пари

Главният прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп” за пране на пари

15 Октомври 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп” за пране на пари. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за Нова телевизия. „Освен за злоупотреби с евросредства, Прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп”, и за пране на пари“, посочи той.
Разследването започна след сигнал на сайта „Биволъ” и вицепремиера Томислав Дончев. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка. „Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми”, каза Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: „Джи пи груп“ се отказва от ремонта на трасето на трамвай №5

Кметът на София Йорданка Фандъкова: „Джи пи груп“ се отказва от ремонта на трасето на трамвай №5

15 Октомври 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. „Джи пи груп“ се отказва от ремонта на трасето на трамвай №5. Това стана ясно от думите на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам информация от днес, че компанията се оттегля от спечеления конкурс за реконструкция на трамвайните релси на трамвай №5, което е по бул. „Цар Борис III“ и ул. „Алабин“ и предстои да се реализира следващата година. Конкурсът не е още окончателно завършен, няма сключен договор и предстои да бъде класирана най-вероятно фирмата, която е класирана на второ място“, обясни Фандъкова. „Ние ще продължим да изпълняваме обектите от нашата програма, просто ще бъде друг изпълнителят“, уточни кметът на столицата.
Фандъкова добави, че се предвижда реконструкцията на трамвайната линия да започне през пролетта на следващата година. „Това е много тежък проект - тази трамвайна линия не е реконструирана от десетилетия. Закупуваме и нови трамваи, както направихме с реконструкцията на линията на трамвай №7“, каза още тя.
По думите ѝ изпълнението на проекта на фирмата за реконструкцията на Зона 2 - ул. „Граф Игнатиев“ ще продължи да се изпълнява, за да не остане улицата разкопана по средата. „Увеличихме максимално контролът, така че той е и ще бъде изключително строг. При всяко неизпълнение знаете и огромните санкции, които сме заложили в договора. Моята задача е обектът да приключи с добро качество така, както се изисква по договор. В противен случай фирмата ще претърпи много сериозно санкциониране“, каза още Йорданка Фандъкова.
В края на милата седмица премиерът Бойко Борисов поиска от Агенция „Пътна инфраструктура“ да извади компанията от проектите с европейско и държавно финансиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Не мисля, че ще има забавяне в строителството на тунел „Железница“

Министър Петя Аврамова: Не мисля, че ще има забавяне в строителството на тунел „Железница“

15 Октомври 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Процедурата за тунел „Железница“ е в ход и не е приключила. Това коментира по време на официалната церемония по откриване на реновираната сграда на Областна администрация Благоевград Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Има избран изпълнител и има обжалване в Комисията за защита на конкуренцията. След обявяване на отказа за сключване на компанията „Джи Пи Груп“, продължава процедурата за избор на изпълнител. Не мисля, че ще има забавяне в строителството на „Железница“. В законовите срокове ще приключи процедурата и ще имаме избран изпълнител, за да стартираме този много важен проект“, каза още министър Аврамова.
Тя посочи също, че третокласната пътна мрежа в България е в най-тежко експлоатационно състояние. Министър Петя Аврамова подчерта, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) много внимателно разглежда програмата, която ще изпълнява през 2019 година. „Съобразяваме се с всички населени места, в които има проблеми, в това число - гранични пунктове, свлачища, които се активизираха на много пътни отсечки, както и състоянието на цялата републиканска пътна мрежа. Има изготвен доклад и обследване на републиканската пътна мрежа, който е направен със съдействието на областни пътни управления. АПИ финализира доклада, така че 2019 г. приоритетно ще бъдат работени тези пътни отсечки в държавата, които са в най-тежко състояние. По първоначални данни третокласната пътна мрежа е в най-тежко експлоатационно състояние. Около 25% от пътищата в България имат проблеми и ние трябва да направим приоритизиране. За всички е ясно, че средствата не са в тези размери, в които на нас ни се иска, защото АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството имат първостепенна задача, която е пътната безопасност и пътуването по едни добри пътища. Ще се съобразим с финансовите рамки и ще приоритизираме за 2019 програмата за изпълнение“, каза още министър Аврамова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев за случая с „Джи Пи Груп“: Този проблем поражда въпроса къде са държавните и обществените институции и къде е съдебната система

Президентът Румен Радев за случая с „Джи Пи Груп“: Този проблем поражда въпроса къде са държавните и обществените институции и къде е съдебната система

14 Октомври 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Този проблем поражда въпроса къде са държавните и обществените институции и къде е съдебната система. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със случая с „Джи Пи Груп“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан как ще коментира ситуацията с „Джи Пи Груп“, Радев отговори: „Виждаме, че имаме сериозен проблем . Това, от една страна, са високите цени, а от друга – безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София. За решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане за участие в обществени поръчки и то при вече сключени договори. Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система. Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които да са в ежедневието на всяко едно управление, а не накрая, когато вече е ясно, че има проблеми. Нека да видим защо се стига до тези проблеми.
Във връзка с внасянето на предстоящия вот на недоверие в парламента от БСП, Радев обясни, че това не винаги означава сваляне на правителството. „За мен е важно да има дебат на обществено значими теми“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват проверки на пътните ремонти на „Джи Пи Груп“ - фирмата се отказва от строителството на тунел „Железница“ (ОБЗОР)

Започват проверки на пътните ремонти на „Джи Пи Груп“ - фирмата се отказва от строителството на тунел „Железница“ (ОБЗОР)

13 Октомври 2018 | 01:29 | Агенция "Фокус"
София. Започват проверки на пътните ремонти, извършвани от фирма „Джи Пи Груп“, по нареждане на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно, след като министър-председателят посети Мулдавският манастир „Св. Петка“ до Асеновград и инспектира пътя за Пловдив. Премиерът е възложил на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, спазвайки закона, фирмата „Джи Пи Груп” да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране. Той обърна внимание, че винаги е държал фирмите да работят качествено и в срок. „Всеки, който е заподозрян и тече разследване - да се извади от конкурсите и да си докаже правотата и невинността“, заяви Бойко Борисов. „Няма да дам да ми се петни името. Така, че докато си защитят правотата - нямат работа да участват в конкурси“, категоричен бе министър-председателят. Бойко Борисов е възложил и стриктно да се следи качеството на пътната настилка от АПИ и Института по пътища и мостове.
Пред журналисти председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов коментира, че Агенция „Пътна инфраструктура“ ще засили контрола върху строителството на пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград към новия гранично-пропускателен пункт, който се изпълнява от фирма „Джи Пи Груп“, но няма как да прекрати договора с тях. По думите му фирмата не работи на други обекти на Пътната агенция, а само на този, който е с договор по трансгранично сътрудничество. Там финансирането е европейско за 9 милиона лева. Глосов обясни още, че фирмата има един спечелен търг, който се обжалва в момента от друга фирма. По думите му изискванията на екипите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са за управление на качеството на влагане на материали в пътищата и стриктно спазване на договора. „Извършваме рутинни проверки на всички фирми, но конкретно за фирма „Джи Пи Груп“ ще засилим взискателността си към строителния надзор”, каза още инж. Глосов.
В позиция до медиите от „Джи Пи Груп" обявиха, че е достойно да депозират отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел „Железница“. Ръководството на фирмата описва медийната обстановка през последния месец като манипулирана, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации. „Във връзка със започналите проверки, засиленият обществен фокус и познавайки в детайли инвестиционния проект за доизграждане на АМ „Струма", в частност изграждането на тунел „Железница“, за който проект бяхме избрани за изпълнител вследствие проведената открита процедура по реда на ЗОП, осъзнаваме, че има реална опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта“, посочиха от компанията и уточниха, че това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на бюджета и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ. „Забавата в изграждането на посочените участъци на АМ „Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени. Според официалната статистика през последните 5 години този пътен участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни“, обявиха още от „Джи Пи Груп“.
„Фокус“ припомня: На 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир. Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където според подадения сигнал, са се унищожавали материали, свързани с обществени поръчки.
По повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“ до главния прокурор, МВР и КПКОНПИ беше изпратен сигнал от вицепремиера Томислав Дончев, с копие до изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС”. Вследствие на това, Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС извършването на проверка по случая. Предмет на проверка са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на посочените факти.
На 21 септември премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките.
В официално изявление от компанията „Джи Пи Груп“ АД заявиха, че не приемат замесването им в „откровени манипулации и неверни твърдения“. „Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване“ материал“, обявиха от компанията. Те отрекоха твърденията от компанията да са изнасяни, горени или закопавани документи.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват проверки на пътните ремонти на „Джи Пи Груп“ - фирмата се отказва от строителството на тунел "Железница" (ОБЗОР)

Започват проверки на пътните ремонти на „Джи Пи Груп“ - фирмата се отказва от строителството на тунел "Железница" (ОБЗОР)

12 Октомври 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. Започват проверки на пътните ремонти, извършвани от фирма „Джи Пи Груп“, по нареждане на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно, след като министър-председателят посети Мулдавският манастир „Св. Петка“ до Асеновград и инспектира пътя за Пловдив. Премиерът е възложил на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, спазвайки закона, фирмата „Джи Пи Груп” да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране. Той обърна внимание, че винаги е държал фирмите да работят качествено и в срок. „Всеки, който е заподозрян и тече разследване - да се извади от конкурсите и да си докаже правотата и невинността“, заяви Бойко Борисов. „Няма да дам да ми се петни името. Така, че докато си защитят правотата - нямат работа да участват в конкурси“, категоричен бе министър-председателят. Бойко Борисов е възложил и стриктно да се следи качеството на пътната настилка от АПИ и Института по пътища и мостове.
Пред журналисти председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов коментира, че Агенция „Пътна инфраструктура“ ще засили контрола върху строителството на пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград към новия гранично-пропускателен пункт, който се изпълнява от фирма „Джи Пи Груп“, но няма как да прекрати договора с тях. По думите му фирмата не работи на други обекти на Пътната агенция, а само на този, който е с договор по трансгранично сътрудничество. Там финансирането е европейско за 9 милиона лева. Глосов обясни още, че фирмата има един спечелен търг, който се обжалва в момента от друга фирма. По думите му изискванията на екипите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са за управление на качеството на влагане на материали в пътищата и стриктно спазване на договора. „Извършваме рутинни проверки на всички фирми, но конкретно за фирма „Джи Пи Груп“ ще засилим взискателността си към строителния надзор”, каза още инж. Глосов.
В позиция до медиите от „Джи Пи Груп" обявиха, че е достойно да депозират отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел "Железница". Ръководството на фирмата описва медийната обстановка през последния месец като манипулирана, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации. „Във връзка със започналите проверки, засиленият обществен фокус и познавайки в детайли инвестиционния проект за доизграждане на АМ „Струма", в частност изграждането на тунел "Железница", за който проект бяхме избрани за изпълнител вследствие проведената открита процедура по реда на ЗОП, осъзнаваме, че има реална опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта“, посочиха от компанията и уточниха, че това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на бюджета и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ. „Забавата в изграждането на посочените участъци на АМ „Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени. Според официалната статистика през последните 5 години този пътен участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни“, обявиха още от „Джи Пи Груп“.
„Фокус“ припомня: На 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир. Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където според подадения сигнал, са се унищожавали материали, свързани с обществени поръчки.
По повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“ до главния прокурор, МВР и КПКОНПИ беше изпратен сигнал от вицепремиера Томислав Дончев, с копие до изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС”. Вследствие на това, Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС извършването на проверка по случая. Предмет на проверка са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на посочените факти.
На 21 септември премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките.
В официално изявление от компанията „Джи Пи Груп“ АД заявиха, че не приемат замесването им в „откровени манипулации и неверни твърдения“. „Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване“ материал“, обявиха от компанията. Те отрекоха твърденията от компанията да са изнасяни, горени или закопавани документи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов: Агенция „Пътна инфраструктура“ ще засили контрола върху строителството на пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград, който се изпълнява от фирма „Джи Пи Груп“

Инж. Светослав Глосов: Агенция „Пътна инфраструктура“ ще засили контрола върху строителството на пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград, който се изпълнява от фирма „Джи Пи Груп“

12 Октомври 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще засили контрола върху строителството на пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград, към новия гранично-пропускателен пункт, който се изпълнява от фирма „Джи Пи Груп“, но няма как да прекрати договора с тях. Това съобщи пред журналисти председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. По думите му фирмата не работи на други обекти на пътната агенция, а само на този обект, който е с договор по програмата за трансгранично сътрудничество. Финансирането е европейско и за 9 милиона лева. Фирма „Джи Пи Груп“ е в консорциум и е водещ партньор за този обект. Глосов обясни още, че фирмата има един спечелен търг, който се обжалва в момента от друга фирма. Освен това участват като консорцуим и в друга поръчка, която още е на е приключила като процедура, като нещата са на етап преглед на технически предложения.
По думите на инж. Светослав Глосов изискванията на екипите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са за управление на качеството на влагане на материали в пътищата и стриктно спазване на договора, дали отговаря на изискванията на спецификациите, засилване на ролята на строителния надзор. „Извършваме рутинни проверки на всички фирми, но конкретно за фирма „Джи Пи Груп“ ще засилим взискателността си към строителния надзор”, каза още инж. Глосов.
Премиерът Бойко Борисов направи инспекция и на строителството на пътя Пловдив-Асеновград и остана доволен от извършеното досега. Пътят трябваше да бъде пуснат през април следващата година, но по всичко личи, че това ще се случи по-рано. В момента се изграждат локалните платна.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джи Пи Груп": Достойно е да депозираме отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница

„Джи Пи Груп": Достойно е да депозираме отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница

12 Октомври 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на „Джи Пи Груп" е категорично, че в така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда да депозираме пред Агенция „Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Това се посочва в позиция на ръководството на „Джи Пи Груп“. Според фирмата депозирането на отказа е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност. От ръководството на „Джи Пи Груп" заявяват категорично, че през всички години компанията е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес. „Във връзка със започналите проверки, засиленият обществен фокус и познавайки в детайли инвестиционния проект за доизграждане на АМ „Струма", в частност изграждането на тунел Железница, за който проект бяхме избрани за изпълнител вследствие проведената открита процедура по реда на ЗОП, осъзнаваме, че има реална опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта, което създава риск от загуба на средства“, посочват от компанията и уточняват, че това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на „Автомагистрала „Струма", финансирана от ОП „Транспорт 2007-2013 г.". „Забавата в изграждането на посочените участъци на АМ „Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени. Според официалната статистика през последните 5 години този пътен участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни“, обявяват от „Джи Пи Груп“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По нареждане на премиера Бойко Борисов започват проверки на пътните ремонти, извършвани от фирма „Джи Пи Груп“

По нареждане на премиера Бойко Борисов започват проверки на пътните ремонти, извършвани от фирма „Джи Пи Груп“

12 Октомври 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По нареждане на премиера Бойко Борисов започват проверки на пътните ремонти, извършвани от фирма „Джи Пи Груп“. Това съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с разследването, което извършва прокуратурата на фирмата, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „Не мога да допусна при толкова много усилия, които полагаме, да има пропуски, единствените ми претенции към строителите са били качество и срок“, заяви Борисов. Премиерът каза, че вече е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“, спазвайки закона, да намери форми и още днес да извади от проектите с европейско и държавно финансиране фирма „Джи Пи Груп“. „Моята политическа воля стига до там, че всеки, който е заподозрян, и срещу когото тече разследване, да бъде изваден от конкурсите до доказване на правотата и невинността му“, допълни Бойко Борисов.
Премиерът припомни случаите, при които 19 км от АМ„Тракия“ при Ямбол са били ремонтирани отново заради спестен асфалт, както и подобен случай при Ябланица. Според премиера всеки трябва да си носи отговорността вместо да се петни името на правителството. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ, обясни, че ще бъде направена стриктна проверка на качеството на строителството на пътната отсечка от Кърджали до границата, която в момента се строи от същата фирма за 9 млн. лв.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Блокиран е превод за 14 млн. евро след сигнала на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби с еврофондове

Главният прокурор Сотир Цацаров: Блокиран е превод за 14 млн. евро след сигнала на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби с еврофондове

8 Октомври 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Русе. Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро. Това каза пред журналисти в Русе главният прокурор на Р България Сотир Цацаров по повод сигнала на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби при усвояването на средства от европейски фондове, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Проверката е прераснала в досъдебно производство. Това, което мога да кажа е, че по отношение на нея и в рамките ѝ със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тези действия са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране на превод“, посочи той и обяви, че по сигнала се работи изключително интензивно. Главният прокурор обясни, че действията на ДАНС продължават и обхващат всички физически и юридически лица, независимо дали са търговци или сдружения с идеална цел, които фигурират в сигнала. „В рамките на сигнала е извършен и съответен анализ. Подадена е оперативна информация от ДАНС. В резултат на тази информация СГС е упражнил правомощията си по Закона за мерките срещу изпиране на пари“, каза още Сотир Цацаров.
„Фокус“ припомня: На 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир. Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където според подадения сигнал са се унищожавали материали, свързани с обществени поръчки.
По повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“ до главния прокурор, МВР и КПКОНПИ беше изпратен сигнал от вицепремиера Томислав Дончев, с копие до изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС”. Вследствие на това Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС извършването на проверка по случая. Предмет на проверка са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на посочените факти.
На 21 септември премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките.
В официално изявление от компанията „Джи Пи Груп“ АД заявиха, че не приемат замесването им в „откровени манипулации и неверни твърдения“. „Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване“ материал“, обявиха от компанията. Те отрекоха твърденията от компанията да са изнасяни, горени или закопавани документи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическо разследване за измами с евросредства, докато текат проверките по случая (ОБЗОР)

Премиерът разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическо разследване за измами с евросредства, докато текат проверките по случая (ОБЗОР)

21 Септември 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическо разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките. На 14 септември по повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“, беше изпратен сигнал от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС”. В следствие на това Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършването на проверка по случая.
Предмет на проверка са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на посочените факти.
Във връзка с работата по случая на 14 септември адвокат и двама журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир. Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където според подадения сигнал са се унищожавали материали, свързани с обществени поръчки.
Още същия ден омбудсманът Мая Манолова коментира, че задържането на двамата журналисти нарушава човешките права. Манолова проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я информира, че двамата задържани от полицията в Радомир са били освободени няколко часа по-късно. Омбудсманът изиска пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъде установено превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Според Манолова липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.
СДС също настоя за прозрачност по случая от страна на отговорните институции. В позиция на партията по случая се посочва, че в държава - член на Европейския съюз, задържането и репресиите срещу журналисти, които търсят истината и правят своите разследвания, е опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията. „Този арест поставя под сериозно съмнение постиженията на демократична България и е срамно петно върху образа й на европейска и НАТО-вска държава“, заявяват от СДС.
От своя страна, младежи от МО в БСП – София, заедно с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и народни представители от ПГ на „БСП за България” също призоваха за истина и свобода на медиите. „Искаме да говорим свободно, не искаме диктатура. Хора, не се страхувайте, ние не се страхуваме”, призоваха социалистите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите и експертите, споменати в журналистическо разследване за нередности при усвояването на евросредства

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите и експертите, споменати в журналистическо разследване за нередности при усвояването на евросредства

21 Септември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта „БиволЪ” за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Припомняме, че на 14 септември 2018 г. сигнал по повод същата публикация беше изпратена от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС проверка по публикация за измами при усвояване на средства от еврофондове

Софийска градска прокуратура възложи на ДАНС проверка по публикация за измами при усвояване на средства от еврофондове

17 Септември 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ извършването на проверка по повод публикация в сайта „Биволь“ – „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на г-н Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ са обединени.
Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП по повод ареста на двамата журналисти: Искаме истина и свобода на медиите

БСП по повод ареста на двамата журналисти: Искаме истина и свобода на медиите

15 Септември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Младежи от МО в БСП – София, заедно с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и народни представители от ПГ на „БСП за България” призоваха за истина и свобода на медиите, съобщиха от пресцентъра на партията. Инициативата е по повод ареста на двамата журналисти вчера. „Искаме да говорим свободно, не искаме диктатура. Хора, не се страхувайте, ние не се страхуваме”, призовават още във видеото си социалистите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Настояваме за прозрачност по случая с арестуваните край Радомир журналисти

СДС: Настояваме за прозрачност по случая с арестуваните край Радомир журналисти

15 Септември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на демократичните сили (СДС) настоява за пълна прозрачност от страна на отговорните институции по случая с арестуваните край Радомир журналисти от България и Румъния. Това се посочва в позиция на СДС, изпратена до медиите. От партията се обръщат към главния секретар на МВР, вече номиниран и за министър, с настояването да даде публично информация с какви аргументи и при какви обстоятелства са задържани Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от „Райз проджект Румъния“.
„В държава - член на Европейския съюз, задържането и репресиите срещу журналисти, които търсят истината и правят своите разследвания, е опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията“ се посочва в позицията.
От СДС припомнят, че партията е била създадена, за да се противопостави на тоталитарното управление и репресивните служби на комунистическия режим и да утвърди основните ценности на демокрацията, сред които особено важни бяха свободата на словото и медиите. „30 години по-късно, този арест поставя под сериозно съмнение постиженията на демократична България и е срамно петно върху образа й на европейска и НАТО-вска държава“, заявяват от СДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Трима души са задържани след сигнал за действия, които ще прикрият корупционни престъпления

МВР: Трима души са задържани след сигнал за действия, които ще прикрият корупционни престъпления

14 Септември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. На 11 септември в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.
Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.