НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Павел Климкин разказа за таен план на Украйна за разрешаване на ситуацията в Азовско море

РИА Новости: Павел Климкин разказа за таен план на Украйна за разрешаване на ситуацията в Азовско море

21 Септември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин разказа, че Киев има таен план за Азовско море, предава РИА Новости.
При това той отказа да назове конкретни мерки, но подчерта, че те вече са съгласувани.
„Ние разглеждаме различни възможности по отношение на договорите. Разбира се, на всички ни е ясно, че Азов не е вътрешно море, териториално море. Трябва да стигнем до това. Но в момента се осъществява международен арбитраж относно нарушенията на правата на Украйна по отношение на Черно море и относно Азовско море, Керченския пролив и незаконното строителство на Кримския мост“, заяви Климкин на брифинг, излъчен от канал „112 Украина“.
По думите на украинския външен министър, властите са обсъдили всички възможни опции с „приятелите и партньорите“. Той добави също, че успехът в ситуацията около Азовско море може да бъде постигнат чрез действия „едновременно на всички фронтове“.
Освен това Климкин отбеляза необходимостта от „фундаментално увеличаване на присъствието и мощта“ на Украйна в Азовско море.
По неговите данни, в момента средното време на задържане на корабите от руските граничари при преминаването на Керченския пролив е средно 33 часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): На Съвета за асоциация между Украйна и ЕС през декември ще бъде „формирана ясна логистика“ за интеграцията на Киев в Съюза

„День“ (Украйна): На Съвета за асоциация между Украйна и ЕС през декември ще бъде „формирана ясна логистика“ за интеграцията на Киев в Съюза

17 Септември 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Провеждането на заседанието на Съвета за асоциация между Украйна и Европейския съюз е планирано за декември тази година, съобщи украинският премиер Владимир Гройсман след края на телефонния си разговор с върховния представител на Съюза по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини, пише киевският ежедневник „День“.
„Проведох телефонен разговор с Могерини. Обсъдихме подробно текущото сътрудничество, както и подготовката и съдържателното запълване на заседанието на Съвета за асоциация Украйна-ЕС. Планираме да го проведем през декември“, написа Гройсман във „Фейсбук“.
По неговите думи, страните са се договорили по време на това заседание „да сформираме ясна логистика на нашата интеграция с ЕС. Конкретно, по такива направления като правосъдие, цифров пазар, енергетика и митнически въпроси“.
„Нашата цел е интеграция с Европейския съюз. Затова и водим постоянен и интензивен диалог с Европейската комисия“, резюмира Гройсман.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Ще възстановяваме отношенията с Украйна, но с други, по-отговорни политици в Киев

МВнР на Русия: Ще възстановяваме отношенията с Украйна, но с други, по-отговорни политици в Киев

17 Септември 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Възстановяването на руско-украинските отношения, очевидно, ще трябва да стане с други, по-отговорни политици в Украйна, се казва в разпространено в понеделник съобщение от Министерството на външните работи на Русия във връзка с развалянето от страна на Киев на двустранния Договор за приятелство, сътрудничество и партньорство, предава ТАСС.
„Изхождаме от това, че на народите на Русия и Украйна самата историческа съдба е предначертала да живеят в добросъседство. Към това ги тласкат и многовековното съвместно минало, тесните духовни, културни и родствени връзки“, обръщат внимание от министерството. „Настоящата криза между нашите страни неизбежно ще бъде преодоляна. Но възстановяването на отношенията, очевидно, ще се случи с други, по-отговорни украински политици“.
От руското външно ведомство добавят също, че решението на Киев да прекрати действието на Договора за добросъседство с Русия обслужва чужди на Украйна геополитически интереси и предизвиква дълбоко съжаление.
„Предприеманите от сегашното ръководство на Украйна деструктивни действия предизвикват дълбоко съжаление“, посочват от МВнР на Русия. „В стремежа си да обслужат чужди геополитически интереси и своите политически амбиции, киевските власти демонстрират готовност с лекота да разрушават всичко това, което е работено с години и десетилетия и да прекъсват връзка, изграждани с векове от много поколения наши предци“.
Както напомнят от ведомството, по-рано президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за отказ от автоматичното продължаване на поредния десетгодишен период на Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна и документът ще прекрати своето действие на 1 април 2019 година. Сега тази мярка трябва да бъде одобрена от Върховната рада.
„В своя антируски бяс украинското ръководство, добрало се до властта след въоръжен антиконституционен преврат през 2014 година, не се гнуси да остави следа в историята, като за политици, нанесли колосални вреди не само на руско-украинските отношения, но и на националните интереси на самата Украйна“, обясняват от МВнР на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Държавната дума на Русия оцениха плана на Украйна за създаване на военноморска база в Азовско море

РИА Новости: В Държавната дума на Русия оцениха плана на Украйна за създаване на военноморска база в Азовско море

16 Септември 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Плановете на Украйна за създаване на военноморска база в Азовско море не трябва да бъдат считани за сериозни, заяви пред „Russia Today“ председателят на парламентарната комисия по отбрана в Държавната дума на Русия Александър Шерин, предава РИА Новости.
„Дълбочината в Азовско море е между 7 и 14 метра. Тоест това не позволява там да има каквито и да е бойни кораби, какво остава за подводници“, поясни той.
Подобни планове служат като прикритие за украинските власти, заинтересовани от разхищение на бюджетни средства, счита Шерин.
„Ако искат да се занимават с реално възстановяване на флота или военните си бази, по-добре да вложат пари и да възстановят корабостроителницата в Николаев, който е на изкуствено дишане и скоро ще бъде закрита“, заяви руският депутат.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна планира изграждането на военноморска база в Азовско море до края на годината

ТАСС: Украйна планира изграждането на военноморска база в Азовско море до края на годината

16 Септември 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Киев. До края на текущата година Украйна планира да изгради военноморска база в Азовско море, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на правителството в Киев.
„В Бердянск са пуснати на вода два артилерийски бронекатера на ВМС на Украйна. Планира се до края на годината в Азовско море да бъде създадена база на ВМС на Въоръжените сили на Украйна“, става ясно от текста, разпространен в социалната мрежа „Фейсбук“.
На 6 септември 2018 г. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна проведе заседание при закрити врати, в рамките на което утвърди серия от мерки за засилване на военното присъствие на страната в Азовско море, насочени към „защита на националните интереси в южните региони“, припомня руската агенция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Петро Порошенко обвини Русия, за това че има желание да „окупира“ Азовско море

РИА Новости: Петро Порошенко обвини Русия, за това че има желание да „окупира“ Азовско море

15 Септември 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия за това, че блокира украинските корабите в Азовско море, за да го „окупира“, предава РИА Новости.
„Това е жестоко нарушение на международното право и ние не можем да го приемем. Ние укрепваме нашата армия там и започваме дело против Русия в международния арбитражен съд“, заяви той в интервю за американския вестник „Washington Post“.
Според Порошенко, блокирането на съдове с украинска метална продукция от Мариупол само за един ден причинява загуби от хиляди долари.
„Ако Русия не прекрати това, ни остава само един инструмент – санкции“, заяви украинският държавен глава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: САЩ обвиниха Русия, че пречи на корабоплаването в Азовско море

„Взгляд“: САЩ обвиниха Русия, че пречи на корабоплаването в Азовско море

31 Август 2018 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ призова Русия да не пречи на международното корабоплаване в Азовско море и в Керченския пролив, пише „Взгляд“.
„Искаме от Русия да прекрати притесняването на международното корабоплаване в Азовско море и в Керченския пролив“, заяви прессекретарят на Държавния департамент Хийтър Нойерт.
Според нея САЩ осъждат „руските заплахи за международната навигация“. Нойерт твърди, че Русия от април е задържала „стотици търговски съдове и е спряла най-малко 16 от тях“, насочили се към украинските пристанища.
„Действията на Русия пречат на морския транзит и са поредния пример за руската кампания по дестабилизацията на Украйна, а също така пример за нарушение от Русия на международните норми“, заяви тя.
Правният статут на морето се определя на първо място от договора между Русия и Украйна за сътрудничеството в използването на Азовско море и Керченския пролив, ратифициран и от двете страни през 2004 г. В този документ морето влиза в категорията вътрешни води за двете държави, а не международни, във връзка с което САЩ нямат отношение към регулирането на ситуацията в региона.
Освен това руската страна действа в Азовско море в строго съответствие на закона, което дори и Киев признава: в частност за това говори заместник-министърът на Украйна по „временно окупираните територии“ Георгий Тука, който заяви, че Русия „има право да прегледа всеки съд, който влиза в Азовско море“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.