НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

27 Ноември 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Наблюдателят на британския The Guardian Патрик Грийнфийлд отбелязва, че гласуването във Върховната Рада на „ решението за въвеждане на военно положение се случва всичко на всичко четири месеца преди президентските избори в Украйна. Избори, които вероятно Порошенко ще изгуби“.
«Но ако депутатите гласуват да се прекрати работата на правителството и въведат някакви други ограничения, които се предвиждат при подобен режим, то изборите ще бъдат отложени », уверява Грийнфийлд.
Едва ли не дума по дума го повтаря германският му колега, наблюдателят на Süddeutsche Zeitung Франк Найхозен: „Президентът Порошенко иска да остане начело на държавата и да го преизберат през март следващата година за още един мандат“, пише той. –„Но както сочат многобройните социологически допитвания шансовете му са съвсем малко. Но виж играта на ескалация на конфликта с Русия може да му отвори нелоши перспективи. Като заеме позата на защитник на интересите на Украйна и демонстрира загриженост за сигурността на украинците, той вероятно ще привлече на своя страна значителна част от електората на другите кандидати за президентския пост. Въвеждането на военно положение, според всички сметки, дава възможност изборите да се отложат от март за по-късно време и така да се позволи на Порошенко да запази за себе си мястото на държавен глава. Той ще спечели известно време и ще извлече дивиденти от това за самия себе си ».
Наблюдателят на Süddeutsche Zeitung смята за неправдоподобен и сценарият с „горещата война“, като се привлече НАТО в този конфликт.
Твърде любопитен възглед има в анализа на така създалата се ситуация, който прави кореспондентът на британския The IndependentОливър Керъл. Журналистът започва с обвинение срещу Русия за случилото се. Но в хода на разсъжденията си стига до заключението, че всъщност създалата се ситуация е много по-изгодна за Порошенко.
«Някои украински публицисти вече успяха да предложат на Запада своята версия за събитията, според която «със своето поведение руснаците се опитват да подкопаят положението на администрацията, оглавявана от Порошенко и малко преди мартенските избори да разклатят ситуацията », констатира английският журналист и добавя. «Подобна версия е не само съмнителна, тя е неправдоподобна.“
Възможно ли е да водиш военни действия и едновременно с тях да въвеждаш и военно положение с последици, които да не са в полза на Порошенко, който в момента изостава много след бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Всяко намесване на идеята за заплаха от страна на Русия се превръща в главен коз в ръцете на сегашния президент в неговата предизборна кампания. Киев буквално шари плакатите, на които са изобразени три стълба за бъдещите успехи на Порошенко: армията, езикът и вярата. При това точно в този порядък ».
Според автора, военното положение днес е предварително обмислена мярка.. «Не го обявиха в Украйна по време на горещите събития от 2014 и 2015 година. Днес твърдят, че нещата са други, а в същото време признават, че руската военна намеса е достатъчна, за да убедят всички в нуждата от извънредни мерки. Този аргумент някакси не звучи добре за слуха.“, смята Оливър Керъл в британския The Independent .
Според наблюдателя на вестника с обявяването на военно положение Порошенко „сам себе си е прострелял в крака“. «Той нанесе най-голяма вреда на собствената си страна: Москва просто ще е щастлива да се върне към своята реторика за дясната „хунта“, която управлява в Киев“. А украинците ще изпитат на гърба си „прелестите да се използва военният инструмент за краткосрочни електорални цели », заключава журналистът.
Италианският портал Sakeritalia.it припомня, че още преди две години председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов е заплашвал с въвеждане на военно положение, тъй като „има място за опасни тенденции“. Порталът поставя въпроса какво се е променило сега и защо трябва да се въвежда то днес, ако „е имало и по-лоши времена“. И пита: «За да се попречи на народа да изрази политическата си воля? Да се избегне нов Майдан? Да се запуши устата на пресата?“ И сам се опитва да отговори: „Всичко това може да се направи при едно военно положение. Кой знае колко още ще продължи тази лудост. », пише в редакционна статия медията.
Дори френският Le Monde, който и при най-добро желание е трудно да бъде заподозрян в «про-руско настроение», отбелязва „Взгляд“ в прегледа си на европейската преса, и той отбелязва, че «въпросът, повдигнат от Петро Порошенко в края на заседанието на Съвета за национална сигурност, да се въведе военно положение, може да доведе не само до разрив на отношенията с Москва, но и да отсрочи наближаващите президентски избори в Украйна, които се очертават твърде проблематични за сегашния държавен глава ».

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

27 Ноември 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Украйна раздуха политическа истерия около военноморския инцидент край бреговете на Крим и поиска същото и от своите западни покровители, пише вестник „Взгляд“ в днешния си коментар-обобщение на събитията от последните два дни.
В същото време европейските политици реагираха много, много сдържано и хладно. А европейската преса едва ли не направо разказа на читателите си какво се крие зад провокацията на украинските власти.
На събитията в Керченския пролив бързо откликнаха във Вашингтон и в столиците на държавите-съюзници на САЩ, но явно не както очакваше Петро Порошенко, който веднага се обърна за помощ към западните си партньори. В британския кабинет понажулиха Русия за „дестабилизиращото й поведение“, във френското външно министерство я призоваха „да уважава свободата на придвижване“.
Бившият евродепутат, италианският публицист Джулетто Киеза в коментар за „Взгляд“ казва:: „Повечето страни от Запада ще поддържат Порошенко, те знаят, че той се готви за избори. Да, Порошенко ще използва ситуацията, за да го преизберат. Той си има своята игра.“.
И все пак до този момент видима подкрепа няма. Най-реалната помощ, която предлага Западът до момента е спешното свикване на заседание на комисията Укарйна-НАТО. За това той се беше договорил с генералния секретар на алианса Йенсън Столтенберг.
Западът, като че ли, действително разбра каква е играта на Порошенко, ако се съди по публикациите на европейската преса. „Хитрият план“ на киевския лидер се оказа, че не е чак толкова хитър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две са важните теми за днешния брой на The Times

Две са важните теми за днешния брой на The Times

27 Ноември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Според днешното издание на The Times две са най-важните теми: сделката по Брекзит и последиците й за политиката и събитията в Керченския проток.

The Times: Изтърканите сделки на Мей правят политиката още по-груба и безсилна
Призивът на премиера за помирение „удари на кухо“, докато нейните „подканвания“ приласкават подкупващо депутатите да гласуват за плана за напускане, четем в коментара на Рачел Силвестър в британския The Times.
Както пише анализаторката „понякога в политиката реалността е по-странно нещо от сатирата“. Тя пояснява как преди няколко години се е запознала ненадейно с Джон Хайек, „извинете сър Джон Хайек вече, бившият министър-евоскептик, когото Мей неотдавна възнагради с рицарско звание, се съгласи да го интервюираме с Алиса Томпсън, заради новата му роля на съветник на Дейвид Камерън. Навреме пристигнахме за уговорената среща в офиса му и дадохме имената си на рецепционистката. Минаха десет минути, после двайсет. След половин час ни беше казано, че депутатът не се чувства добре и срещата малко ще се поотложи. Точно в този момент той мина покрай нас, блуждаейки. Приличаше на „игла“...

The Times: Украйна се противопоставя на руската заплаха с военно положение
От Москва кореспондентът на вестника Марк Бенет съобщава за събитията от последните дни в отношенията между Русия и Украйна, като започва с: „Президентът Порошенко спечели одобрението на парламента миналата вечер за въвеждане на военно положение като реакция срещу руското нападение срещу украински военни съдове в Черно море.
В украинските райони, които са „обект на руската агресия“, ще се въведе военно положение за 30 дни, като се намалят гражданските свободи, например свободата да се протестира. Първоначално президентът поиска 60 дни, но се съгласи и на половината, след като беше критикуван, че търси как да използва инцидента, за да повиши своя нисък рейтинг преди президентските избори през следващия март.
Десет от общо 27 области в Украйна ще бъдат във военно положение, това са райони по границата с Русия, Транснистрия (рум. име за Приднестровието, което се използва в ориг. текст. – бел. ред.) и Азовско море.
Украйна твърди, че трима от нейните моряци са били ранени, когато Русия е открила огън по корабите….

Превод и редакция: Ивелина ВатоваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, в който са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише в днешния „Известия“. Той съобщава, че руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна. За това е съобщила пресслужбата в Кремъл.
„Двамата са обсъждали опасния инцидент, случил се на 25 ноември (неделя – бел. ред.) в Азовско-черноморската акватория. Владимир Путин го е оценил като провокационно действие от украинска страна и грубо нарушение на нормите на международното право от военните кораби на Украйна, преднамерено пренебрегване на правилата за мирно преминаване през териториални води на РФ“, се казва в изявлението на президентската пресслужба.
Отбелязано е също, че руският лидер е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки.
«Изразена е сериозна загриженост от решението на Киев да приведе в пълна бойна готовност въоръжените си сили и да обяви военно положение. Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прес-съобщението.
Разговорите са по инициатива на Германия, поясняват от Кремъл.
В официалното съобщение на президентската служба се пояснява, че на 25 ноември украинските кораби „Бердянск“, „Яна Капу“ и „Никопол“ са навлезли в исторически принадлежащите към акваторията на Русия води в Черно море, като са пренебрегнали предупрежденията на пограничните служби за сигурност и охрана да не го правят, извършили са и няколко опасни маневри.
За да ги спрат, руските военни са били принудени да приложат сила.
В момента корабите са задържани и се намират в Керч, повдигнато е углавно съдебно дело за „незаконно прекосяване на държавната граница“.
МВнР на РФ определя случилото се като провокация с цел да се отвлече вниманието на украинското население от вътрешнополитическите проблеми на страната.
Вестникът припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада одобри президентски указ за 30-дневно военно положение в отделни райони на Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Сделката на Мей за Брекзит може би е 'голямата сделка на ЕС', казва Тръмп

The Guardian: Сделката на Мей за Брекзит може би е 'голямата сделка на ЕС', казва Тръмп

27 Ноември 2018 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел/Лондон. Доналд Тръмп нанесе тежък удар на надеждите на Тереза Мей да успее да прокара сделката си за Брекзит в британския парламент, като обяви, че тя му изглежда като „голямата сделка на ЕС“, с която ще се накара Обединеното кралство да не търгува със САЩ, пише в днешния The Guardian.
Тръмп е разговарял с репортерите извън Белия дом, когато го попитали за договореностите, които Мей постигна в неделя в Брюксел с ръководителите на държавите и правителствата на останалите 27 членки на Евросъюза.
“Изглежда ми като една голяма сделка, но за ЕС,” е оценил събитието американският президент. “Мисля, че трябва сериозно да се огледаме, дали на Обединеното кралство е позволено да търгува или не е. Защото, разбирате, че ако внимателно погледнете на тази сделка, може да се окаже, че точно в този момент те вероятно не са в състояние да водят търговия с нас … Аз не мисля, че именно това има предвид министър-председателят. А и вярвам, че тя ще може да направи нещо и да се справи със ситуацията.”
Намесата на Тръмп завари Даунинг стрийт неподготвен и твърде вероятно е да отслаби позициите на Тереза Мей в момент, когато тя търси пътища да получи одобрение и от британския парламент. Тя вече се е изправила пред твърдата съпротива на 89 редови членове на Консервативната партия, според които нейната сделка не дава достатъчни гаранции за свобода в поведението на Обединеното кралство.
Британският парламент трябва да гласува на 11 декември, след като проведе петдневен дебат по договореностите, които правителството постигна в неделя в Брюксел.
Според говорителя на Даунинг стрийт 10 Тръмп е на погрешно мнение за Брекзит:“ Политическата декларация, която договорихме с ЕС, е ясна – ние ще имаме независима търговска политика, тъй че Обединеното кралство ще може да търгува с всички държави в света, в това число и със САЩ.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада на Украйна прие постановление да се обърне към ООН, Европейския парламент, Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, ОССЕ, НАТО, регионалната Организация за демокрация и икономическо развитие на Грузия, Украйна, Азърбайджан и Молдова, съкратено ГУАМ, и към националните парламенти на държавите в света по повод ситуацията, създала се на 25 ноември, неделя, в района на Керченския проток, съобщава ТАСС от Киев.
То е гласувано от 272 депутати при необходими 226.
Според председателя на Комисията към Радата за международна политика Анна Гопко, "с това постановление Парламентът на Украйна се обръща към международните организации с молба да се помогне на задържаните от РФ украински моряци, да се засилят санкциите срещу Русия, да се изпратят наблюдатели в района на Керченския проток, за да се предотврати ескалация на конфликта, а също и да се предостави военна помощ на Украйна“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

27 Ноември 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Виена. „Въвеждането на военно положение може да има негативно отражение на предстоящите избори в тази страна“. Това е заявил в понеделник министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, информира ТАСС от Виена и добавя, че по-рано през деня президентът Петро Порошенко подписа Указ за въвеждане в страната на военно положени във връзка с инцидента в Керченския проток.
"Като се има предвид, че в Украйна предстоят избори не трябва да се предприемат мерки, които могат да окажат отрицателно въздействие при провеждането на свободен и честен демократичен избирателен процес ", прес-службата на австрийското външно министерство цитира думите на министър Кнайсл.
ТАСС напомня и събитията от 25 и 26 ноември, неделя и понеделник, довели до тази ситуация и напомня, че в Украйна предстоят президентски избори в края на март 2019 година, и за парламент – в края на октомври 2019-та. Руската държавна агенция припомня също, че нарушението на държавната граница на РФ на практика е углавно престъпление.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

26 Ноември 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Москва. От ведомството на РФ потвърждават, че координатори са били двама сътрудника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които са се намирали на украинските кораби, съобщава ТАСС.
Сътрудници на Федералната служба за сигурност на РФ (ФСС на РФ) са разпитали украински военнослужещи, задържани при инцидента в Керченския проток, за това са съобщили от Центъра за връзки с обществеността на ФСС на РФ, като са разпространили и видео на разпита.
Разпитани са старши лейтенант Андрей Драч, упълномощен да провежда оперативно-разследващи операции от 7-мо управление на Главното Управление на военното разузнаване на СБУ, който се е намирал на катера „Никопол“, Сергей Цибизов, матрос на катера „Никопол“ младши офицер-сигнализатор, капитан 3-ти ранг Владимир Лесовой, командир на дивизията съдове за охрана на военно-морска база „Юг“ на Военно-морските сили (ВМС) на Украйна (войскова част А-1728).
Плаващите към Кримския мост кораби на украинските ВМС първоначално са заявили, че не планират да преминават през Керченския проток, се пояснява в съобщението. От ФСС на РФ подчертават, че украинските военни кораби са навлезли в руски териториални води, които са такива още преди присъединяване на Крим към Русия.
Украинският военнослужещ капитан трети ранг Владимир Лесовой, задържан в Керченския проток за нарушаване на държавната граница на РФ, е признал по време на разпита, че става дума за провокация. В същото време другите военнослужещи са потвърдили, че са били предупредени за недопустимостта да се нарушава границата на РФ. Капитан Лесовой добавил, че е изпълнявал заповед и е планирал да извърши прехвърляне на корабите от Одеса в Мариупол.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: 'Труден баланс'

BBC: 'Труден баланс'

26 Ноември 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. “Инцидентът в Черно море идва като категорично напомняне, че напреженията между Русия и Украйна не са част от замразен конфликт”, пише в коментара си на сайта на BBC Джонатън Маркъс, военен и дипломатически кореспондент на световната медия, и добавя, че „те могат да се разгорят и при най-слабия сигнал“.
НАТО и съюзниците на Украйна от Запад силно подкрепят президента Порошенко. Но какво могат да направят, за да повлияят върху поведението на Русия?“, пита анализаторът.
Ще има разговори за нови икономически санкции. Но Русия вече е натоварена с тежки санкции, които не са я принудили да преосмисли анексията на Крим. Ще има призиви за допълнителна подкрепа за украинците. Държавите, членки на НАТО ще обучават военните от Киев – вероятно могат да направят и повече.
И администрацията на Тръмп, още преди този епизод, вече обмисляше как да изпрати ново въоръжение на Украйна в допълнение на противотанковите ракети Javelin, които вече са доставени.
Трудно е обаче да се постигне баланс между подкрепата за териториалния интегритет на Украйна, от една страна, и да се избегне нещо, което би могло да подпали фитила и да превърне конфликта в истинска война“, се казва в коментара на специалния кореспондент на BBC Джонатън Маркъс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия  за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

26 Ноември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В понеделник американският посланик в ООН Ники Хейли (на 9.10.2018 тя обяви, че напуска поста в края на 2018 г. – бел. ред.) предупреди Русия, че задържането на трите украински плавателни съда е“скандална заплаха за суверенна украинска територия ” и настоя Москва да намали напреженията, причинени от нейния „арогантен“ акт, съобщава Reuters.
Хейли информира, че е говорила с президента Доналд Тръмп и с държавния секретар Майк Помпей по-рано същия ден и че нейното безпокойство “отразява загрижеността на най-високо равнище.”
“Както много пъти е казвал президентът Тръмп, САЩ ще приветства нормалните отношение с Русия. Но действия извън закона, като това, продължават да не ни позволяват подобно поведение,“ е казала Хейли, която е член на кабинета на Тръмп.
“САЩ ще поддържат санкциите за Крим срещу Русия. По-нататъшна руска ескалация от този вид само ще влоши нещата. Това само ще подкопае по-нататъшната позиция на Русия в света. Така ще се вгорчат и по-нататъшните отношения на Русия със САЩ и с много други държави“, твърди Хейли.
Украинският посланик в ООН Владимир Елченко призова международната общност “ да наложи нови санкции по повод ситуацията в района, включително и срещу руските пристанища в Азовско море.”
През Съвета той обяви, че засилване на политическия натиск срещу Москва ще помогне за де-ескалация на ситуацията, но същевременно предупреди, че Украйна е „готова да използва всички възможни средства, за да упражним правото си за самоотбрана.”
Руският заместник посланик в ООН Дмитрий Полянский е обвинил Украйна за планиране на инцидента и допусна, че причината е в спадналата популярност на президента Петро Порошенко в навечерието на предстоящите през следващата година избори.
“Как при тези обстоятелства може да задържи властта? Ясно е – като организира провокация и за пореден път обвини Русия за всичко изкуствено да повиши собствения си рейтинг, обявявайки се за спасител на нацията,” това е казал Полянский пред Съвета.
“Това се прави, за да се отменят изборите въпреки твърденията на Порошенко за обратното,” е заявил дипломатът, като е предупредил, че Русия “никога не е предприемала първи удар, но знае как да се защитава.”
Елченко отхвърли бележките на Полянски за мотивите, като каза пред Съвета, че инцидентът е „явна заплаха за международния мир и сигурност”, а Русия смесва реалността с фикцията в опитите си да обясни случилото се.
Помощник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло заяви, че Съветът за сигурност на ООН не може самостоятелно да провери какво наистина се е случило. „ Силно призоваваме и Руската федерация, и Украйна да се въздържат от нови действия или от подобна реторика, като им напомняме, че е нужно да поставят под контрол този инцидент, за да предотвратят неговата,” е помолила Ди Карло.
15-членният Съвет за сигурност се е събирал десетки пъти по повод кризата в Украйна след като Русия анексира Крим в 2014 година, но не е в състояние да предприеме никакви мерки, тъй като Русия е една от петте държави в Съвета, която има право на вето.
Украинските морски съдове, задържани от Русия, са се опитали в неделя да навлязат в Азовско море откъм Черно море през тесния Керченски проток, който отделя Крим от руската територия, припомня в информацията си Reuters.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

26 Ноември 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Киев разчита да получи от Съвета за сигурност на ООН усилване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Черно море, заяви в понеделник пред журналистите постоянният представител на Украйна в световната организация Владимир Елченко, цитиран от РИА Новости.
„Засилването на санкциите, това е единственото“, заяви Елченко в отговор на въпрос какво очаква от заседанието на СС.
Руската агенция отбелязва, че по-рано постоянният представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски е съобщил, че Москва е поискала спешно свикване на открито заседание на СС на ООН, но предложението му е било блокирано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия вече не се вълнува от евентуални западни санкции заради ситуацията около Керченския пролив

Сергей Лавров: Русия вече не се вълнува от евентуални западни санкции заради ситуацията около Керченския пролив

26 Ноември 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия вече не се вълнува от възможни санкции заради ситуацията около Керченския пролив, заяви в понеделник на пресконференция министърът на външните работи на страната Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
„Това отдавна престана да ни вълнува. Разбира се, санкциите винаги са лоши, но, когато заради инциденти, подобни на вчерашния, страната, чийто суверенитет е бил нарушен, може да се разглежда като обект на нови санкции, на нас ни е трудно да коментираме такава политика. Много е трудно да разчитаме, че ще можем да повлияем на хора, които са подвластни единствено на желанието да търсят нови и нови поводи за натиск над Русия“, заяви Лавров.
Външният министър определи като провокация нарушаването на границите на Русия от украинските кораби.
„Това със сигурност беше провокация. Всичко, което трябва да бъде казано по този повод, беше казано и в заявленията на граничната служба на ФСБ (Федералната служба за сигурност), и в заявленията на МВнР, и в коментарите на нашия официален представител. Бяха нарушени ключови положения на международното право, включително уставът на ООН, включително конвенцията за морското право от 1982 година и други международно-правови инструменти, които многократно изискват от всички държави да уважават суверенитета на другите страни“, обясни Лавров.
Както отбеляза той, действията на корабите нарушители са заплашвали безопасността на движението по акваторията. „Това стана с доста опасни методи – маневриране в тесен пролив. Това създаде заплахи и рискове за нормалното движение на съдове по тази акватория“, подчерта първият дипломат на Русия.
Министърът счита, че провокацията очевидно е била извършена по пряко нареждане на висшето ръководство на Украйна. „Че това беше направено с благоволението, ако не и с прякото нареждане на висшето ръководство, не предизвиква съмнения за никого“, посочи Лавров.
„Когато украинската страна е планирала тази провокация, навярно е разчитала на допълнителни изгоди, които иска да извлече от тази ситуация, в светлината на това, че САЩ и Европа, както винаги, безогледно ще застанат на страната на провокатора“, добави той.
Сергей Лавров добави, че му е трудно да каже какви са били целите на киевското ръководство. Срещата на Г-20 в Буенос Айрес приближава. Паралелно на Общото събрание на ООН преди седмица и половина украинците са внесли проекторезолюция за милитаризацията на Азовско море и, най-вероятно, на тях им е било важно под тази празна декларация, която са разпространили в ООН, да прибавят някакви факти, заключи министърът на външните работи на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Временно повереният в делата на Украйна ще бъде привикан в руското МВнР

ТАСС: Временно повереният в делата на Украйна ще бъде привикан в руското МВнР

26 Ноември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Временно повереният в делата на Украйна в Москва ще бъде привикан в Министерството на външните работи на Русия, за да даде обяснение за нахлуването на украински военни кораби в руските териториални води в неделя, което доведе до задържането им от руска страна, съобщи официалният представител на руското външно ведомство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

В неделя сутринта корабите от Военноморските сили на Украйна „Бердянск“, „Никопол“ и „Яни Капу“ в нарушение на членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН по морското право пресякоха държавната граница на Русия. Плавателните съдове влязоха във временно закритата руска акватория и няколко часа извършваха опасни маневри, не реагирайки на съпровождащите ги руски катери и кораби.
Тогава е взето решение за използване на оръжие. Всичките три кораба са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 км югозападно от обичайното място на преминаване на плавателните съдове през Керченския пролив под Кримския мост.
По време на инцидента леки наранявания са получили трима украински военни. Оказана им е медицинска помощ и няма опасност за живота им.
Русия е възбудила наказателно дело за нарушаване на държавните граници и е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Азовско море. Предварително срещата е насрочена за 11 часа в понеделник (18:00 българско време).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна приведе армията и СБУ в пълна бойна готовност

РИА Новости: Украйна приведе армията и СБУ в пълна бойна готовност

26 Ноември 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Украинската армия е приведена в състояние на пълна бойна готовност, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, предава РИА Новости.
Съответстващото разпореждане е прието на основата на решението на Съвета за национална сигурност на Украйна (СНБО) за въвеждане на военно положение.
Освен това в пълна бойна готовност е приведена и Службата за сигурност на Украйна (СБУ).
„Усилени са контраразузнавателните мерки за недопускане на територията на Украйна на други провокации на спецслужбите на Русия и дестабилизация на ситуацията вътре в страната“, заявяват от ведомството.

В неделя сутринта корабите от Военноморските сили на Украйна „Бердянск“, „Никопол“ и „Яни Капу“ в нарушение на членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН по морското право пресякоха държавната граница на Русия, припомня руската агенция. Плавателните съдове влязоха във временно закритата руска акватория и няколко часа извършваха опасни маневри, не реагирайки на съпровождащите ги руски катери и кораби.
Тогава е взето решение за използване на оръжие. Всичките три кораба са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 км югозападно от обичайното място на преминаване на плавателните съдове през Керченския пролив под Кримския мост.
По време на инцидента леки наранявания са получили трима украински военни. Оказана им е медицинска помощ и няма опасност за живота им.
Русия е възбудила наказателно дело за нарушаване на държавните граници и е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Азовско море. Предварително срещата е насрочена за 11 часа в понеделник (18:00 българско време).

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Какво означава въвеждането на военно положение за украинците

ТАСС: Какво означава въвеждането на военно положение за украинците

26 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветът за национална сигурност на Украйна предложи да бъде въведено военно положение в страната заради ситуацията в Азовско море. Предложението трябва да бъде разгледано от Върховната рада в понеделник от 16:00 часа българско време, отбелязва ТАСС.
Руската агенция посочва, че ако този закон бъде приет, това ще позволи въвеждането на комендантски час, забраняване на работата на медии, провеждане на събрания, митинги, демонстрации и други масови мероприятия, допуска се въвеждането на трудова повинност и принудително интерниране на граждани от други страни.
Президентът на Украйна Петро Порошенко подчерта, че това решение не предвижда някакво изменение в действията на армията в зоната на силовата операция в Донбас и не предвижда спешна мобилизация. „Това не означава, че Украйна ще провежда каквито и да е настъпателни операции“, заяви украинският лидер.

Какво е военно положение?

Военното положение е специален правов режим, който се въвежда в Украйна, или в отделни нейни местности, със Закона „За правов режим на военно положение“ в случай на въоръжена агресия или заплаха за нападение, опасност за независимостта на държавата и нейната териториална цялост и предвижда предоставяне на съответстващите органи на държавната власт, военното командване, военната администрация и органите на местно самоуправление пълномощия, необходими за предотвратяването на заплахи, съпротивление срещу въоръжена агресия и обезпечаване на националната сигурност

Какви могат да бъдат ограниченията

• Законът позволява принудително отчуждаване на имущество, намиращо се в частна или държавна собственост за нуждите на държавата или армията. Например, могат да бъдат конфискувани автомобили.
• Може да бъде установен специален режим за придвижване на гражданите, пътуванията на гражданите на Украйна в чужбина може да бъде забранено изцяло. На ГКПП ще се проверяват документите, ще се оглеждат вещи, транспортни средства, багаж и товари, служебни помещения и жилища на гражданите.
• Законът предвижда забрана за провеждане на мирни събирания, митинги, шествия и демонстрации. Под забрана могат да се окажат и други масови мероприятия.
• Властите получават пълномощия да забраняват дейността на политически партии, обществени обединения, ако, по мнението на властите, тя цели ликвидацията на независимостта на Украйна.

Комендантски час и трудова повинност

• Законът позволява да се въведе комендантски час, т.е., да се забрани пребиваването на гражданите в определен период на улиците и други обществени места без специално издадени пропуски и удостоверения, както да се установява специален режим на светомаскировка през нощта в големите градове.
• Законът допуска въвеждане на трудова повинност за трудоспособни лица и принудително „интерниране“ (т.е. преселване) на граждани на чужди държави, които заплашват с нападение и/или осъществяват агресия срещу Украйна.

Какво ще се промени в работата на медиите

При военно положение може да се забрани работата на медиите, ако кабинетът на министрите реши, че това заплашва националната сигурност. Също така може да се въведе забрана върху работата на приемно-предаващи радиостанции за лично и колективно ползване и предаване на информацията чрез компютърните мрежи.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност

ТАСС: Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност

26 Ноември 2018 | 05:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по заповед на началника на Генералния щаб. Това съобщават от прессслужбата на Министерството на отбраната на Украйна, предава TACC.
„На основание решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждането на военно положение в страната, началникът на Генералния щаб даде разпореждане за привеждане на Въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност“, се казва в разпространения текст.
Държавният глава на Украйна Петро Порошенко подкрепи предложението за въвеждане на извънредно положение в страната за срок от 60 дни. Очаква се по-късно през деня депутатите във Върховната Рада да обсъдят мярката. Порошенко увери, че военното положение няма да повлияе на кампанията в Донбас и няма да наложи мобилизация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: След протест пред руското посолство в Киев: Изгорял е автомобил с дипломатически номера

„Украинская правда“: След протест пред руското посолство в Киев: Изгорял е автомобил с дипломатически номера

26 Ноември 2018 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Недалеч от посолството на Руската федерация в украинската столица Киев е изгорял автомобил с дипломатически номера, предава кореспондент на вестник „Украинская правда“.
Инцидентът се е случил на около един километър от сградата на руското посолство, а според разпространената информация, изгорялото превозно средство е било използвано от служители на дипломатическата мисия на Москва в страната. На място са изпратени полицейски екипи. Противопожарните служби са потушили огъня.
Във вечерните часове на неделя пред посолството на Русия в Киев се събраха протестиращи срещу „агресията“ на Москва в Азовско море. Те носеха със себе си гуми и хартиени корабчета. Някои от тях се опитаха да подпалят гумите, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Целият състав на ВМС на Украйна е вдигнат на тревога, всички кораби са в Черно море

УНИАН: Целият състав на ВМС на Украйна е вдигнат на тревога, всички кораби са в Черно море

26 Ноември 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Целият състав на ВМС на Украйна е вдигнат на тревога, всички кораби са в Черно море, предава информационната агенция УНИАН, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната страница на украинския флот в социалната мрежа „Туитър“. Привеждат се и данни за шестима украински военнослужещи, пострадали при обстрела от руска страна в Керченския проток.
По-рано бе съобщено, че руски кораби са превзели три плавателни съда на украинските ВМС. Пояснено бе, че украинските моряци – общо 23-ма, са на борда на плавателните съдове, които руснаците изтеглят. Информацията бе за един пострадал.
Към настоящия момент все още не е ясно дали украинските военни са открили огън, но медиите предадоха, че руските плавателни съдове са открили огън по украинските кораби при излизането им от Керченския проток. Пояснено бе, че информацията е потвърдена в съобщение от пресслужбата на ВМС на Украйна. „След като напуснаха зоната от 12 мили, катер на Федералната служба за сигурност на Руската федерация е открила огън срещу група плавателни съдове на украинския флот. Повреден е малък брониран артилерийски катер „Бердянск".Той загуби курс, има ранен. Оръжията се използват за поразяване", бе подчертано в разпространеното съобщение.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ескалацията на напрежението между Киев и Москва: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание

AFP: Ескалацията на напрежението между Киев и Москва: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание

26 Ноември 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради ескалацията на напрежението между Киев и Москва в Азовско море, предава AFP, като припомня, че Русия задържа три украински кораба в Керченския пролив.
Срещата ще се проведе по настояване както на Русия, така и на Украйна, разкриха дипломати пред агенцията. „Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН е насрочено за 11:00 часа местно време“, написа американският представител при международната организация Ники Хейли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Последната капка в морето: Конфликтът в Азовско море може да доведе до нови санкции за Русия

„Коммерсант“: Последната капка в морето: Конфликтът в Азовско море може да доведе до нови санкции за Русия

26 Ноември 2018 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. На 25 ноември край бреговете на Кримския полуостров се стигна до стълкновение между руски и украински кораби. То завърши със закриването от страна на Русия на Керченския проток и до задържането на украински плавателни съдове. Федералната служба за сигурност (ФСБ) определи корабите на Киев като нарушители, пресекли незаконно границите на Русия. На свой ред Украйна счита за незаконни действията на руските граничари и цитира споразумение с Москва, гарантиращо свободното корабоплаване както в пролива, така и в Азовско море. Конфликтът може да прерасне на международно ниво и в крайна сметка да доведе до налагането на нови санкции срещу Русия, предупреждават в редакцията на вестник „Коммерсант“ .
Новината за инцидента в Черно море се появи в сутрешните часове на неделя и според първоначалните съобщения, ФСБ обвини за всичко украинците: „Около 7:00 часа московско време три кораба на Военноморските сили на Украйна в нарушение на чл. 19 и чл. 21 от Конвенцията на ООН за морското право, определяща правото на държавите да гарантират сигурността си в морското пространство, пресекли държавната граница на Руската федерация, неправомерно влязоха в закритата акватория на териториалното море на Руската федерация“. Част от по-късно разпространената информация бе спестена, като например това, че украинските кораби са продължили курса си към Керченския проток, където действа правото за преминаване на плавателни съдове в съответен ред. Паралелно с ФСБ съобщение публикуваха и ВМС на Украйна, които увериха, че Москва е била информирана предварително за курса на корабите. Вярно, не уточниха кога е станало това. Но и ФСБ не поясни къде точно украинските кораби са нарушили държавната граница на Русия. Инцидентът завърши със задържането на три кораба от групата украински плавателни съдове.
От редакцията припомнят, че преминаването на кораби през Керченския пролив е уредено в Договор за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския пролив. В чл. 2 от този документ се казва следното: „Търговските и военните кораби, както и други правителствени кораби, плаващи под флага на Руската федерация или Украйна, които се експлоатират с нетърговска цел, се ползват от свободата на корабоплаване в Азовско море и Керченския проток". Това означава, че украинските кораби имат право свободно да преминават през пролива в Азовско море, което според същото споразумение е във вътрешните води на Русия и Украйна.
Въз основа на това руската страна може да бъде обвинена в нарушение на договора. И такова вече е представено. „Ние считаме подобни агресивни действия за нарушение на нормите на Хартата на ООН, Конвенцията на ООН по морско право. Украинското външно министерство ще предприеме всички необходими мерки за дипломатически и международни правни действия", обявиха от външнополитическото ведомство в Киев. „Такива действия представляват заплаха за сигурността на всички държави от Черноморския регион и поради това изискват ясен отговор от международната общност", бе казано още в текста.
Не беше възможно да се получи коментар от Министерството на външните работи на Русия относно правната оценка на инцидента край бреговете на Крим. В кабинета на президента на Руската федерация също отказаха да коментират, заявявайки, че това не е техен проблем.
Константин Косачев, ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията на Руската, написа във „Фейсбук“ следното: „Няма съмнение, че провокацията на украинските военни започна с единствената цел да принуди Русия да я спре и след това да се види руската реакция на агресия".
„От военна гледна точка абсолютно безсмислена идея. От политически - уви, много обещаваща: както НАТО, така и Европейският съюз отново ще се превърнат в стена зад провокаторите в Киев, каквото и както и да се случи", добави руски ят сенатор. Имайте предвид, че на 24 октомври Европейският парламент одобри резолюция, в която изразява „много сериозна загриженост за изключително нестабилната ситуация в областта на сигурността в Азовско море".Ако Русия продължи „опитите за постепенно присъединяване на тези води и превръщането им в руско вътрешно езеро , авторите на резолюцията ще настояват Брюксел да наложи допълнителни санкции срещу Москва, припомня изданието.
Вицепредседателят на Държавната Дума Петер Толстой, който ръководи международната дейност на долната камара на парламента, обвини президента на Украйна Петро Порошенко. „Влизането на украинските кораби в териториалните води на Руската федерация е очевидна провокация от страна на Украйна, опит за разгръщане на въоръжен конфликт в Керченския пролив. Очевидно това беше направено от властите в Киев, за да допринесат за ескалацията на ситуацията, и още веднъж доказва, че Порошенко е президент на войната, с него на власт не може да се очаква мир нито в Донбас, нито където и да е другаде", коментира Толстой.
Андрей Суздалцев, доцент от Факултета по световно стопанство и световна политика във Висшето училище по икономика, е уверен, че инцидентът ще доведе до нови санкции срещу Москва. „Ако има разследване на ниво международни организации, за нас ще бъде много трудно да докажем нашия случай, тъй като повечето страни по света не признават Крим като територия на Русия", обясни доцентът.
В същото време експертът обясни, че Киев, организирал преминаването на кораби от Одеса в Мариупол, което не е било координирано с Русия, Украйна „се стреми да консолидира успеха от 23 септември, като докаже суверенитета си над водите на Крим и осигури правото на безпрепятствено преминаване под Кримския мост“, твърди Суздалцев, като същевременно допълни, че целта на Киев е била да покаже, че украинския флот може да влезе в Керченския проток, както иска и когато иска. Експертът смята, че „Киев активно търси причина Вашингтон да въведе втория пакет санкции срещу Русия преди началото на президентската кампания в Украйна".
Събеседниците на „Коммерсант" в Киев наистина не скриха надеждата, че инцидентът ще бъде последван от най-суровата реакция както на Брюксел, така и на Вашингтон. „Направихме планиран преход, руснаците не трябваше да предотвратят това. Но те вероятно бяха уплашени. Надяваме се, че международната общност няма да остави инцидента без внимание и Русия ще получи нови санкции", заяви източник на изданието, близък до Министерството на отбраната на Украйна.
Друг събеседник на редакцията подчерта: „Разбира се, световната общност ще реагира на случилото се. Възможно е американците… да премионат към по-ефективни мерки. Например, като ни помогнат да се борим с руската заплаха в Азовско море".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Петро Порошенко подкрепи предложението за въвеждане на военно положение в Украйна, няма да има мобилизация

УНИАН: Петро Порошенко подкрепи предложението за въвеждане на военно положение в Украйна, няма да има мобилизация

26 Ноември 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко подкрепи предложението за въвеждане на военно положение в страната за срок от 60 дни заради инцидента с корабите на Военноморските сили край Керченския проток, предава информационната агенция УНИАН.
Съответното стана ясно в рамките на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. „Приемам решение да подкрепя предложението на Военния комитет, представено на заседанието на Съвета, и се обръщам с него към Върховната Рада“, заяви Порошенко.
Украинският президент изрази увереност, че законодателният орган в Киев ще подкрепи предложението в рамките на извънредната сесия, която ще проведе по-късно в понеделник. Порошенко поясни, че въвеждането на военно положение не предвижда мобилизация, но допълни, че трябва да има готовност за такава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: НАТО и ЕС призовават Русия и Украйна за деескалация в Азовско море

AFP: НАТО и ЕС призовават Русия и Украйна за деескалация в Азовско море

26 Ноември 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз и НАТО настояха за намаляване на напрежението между Русия и Украйна в Азовско море и призоваха Москва да „възстанови свободното преминаване“ през Керченския пролив, предава AFP.
„Очакваме Русия да възстанови свободното преминаване през Керченския пролив, като се призовават всички към сдържаност и да действат за незабавното деескалиране на ситуацията“, обявиха от ЕС.
В изявлението си НАТО също апелира за „съдржаност и деескалация“, като призовава Русия „да гарантира безпрепятствен достъп до украинските пристанища в Азовско море, в съответствие с международното право“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН:  Шестима украински военнослужещи са ранени при обстрела от руска страна в Керченския проток

УНИАН: Шестима украински военнослужещи са ранени при обстрела от руска страна в Керченския проток

25 Ноември 2018 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Шестима украински военнослужещи са пострадали при обстрела от руска страна в Керченския проток, предава информационната агенция УНИАН, като се позовава на пресслужбата на командването на Военноморските сили на Украйна.
„По оперативна информация е превзет малък брониран артилерийски катер „Бердянск“ и влекачът „Яна Капу“, те се издърпват. Малъй брониран артилерийски катер „Никопол“ е блокиран и се съпровожда от окупаторите. Шестима украински военнослужещи са ранени“, се казва в официалното съобщение.
По-рано бе съобщено, че руски кораби са превзели три плавателни съда на украинските ВМС. Пояснено бе, че украинските моряци са на борда на плавателните съдове, които руснаците изтеглят. Информацията бе за един пострадал.
Към настоящия момент все още не е ясно дали украинските военни са открили огън, но медиите предадоха, че руските плавателни съдове са открили огън по украинските кораби при излизането им от Керченския проток. Пояснено бе, че информацията е потвърдена в съобщение от пресслужбата на ВМС на Украйна. „След като напуснаха зоната от 12 мили, катер на Федералната служба за сигурност на Руската федерация е открила огън срещу група плавателни съдове на украинския флот. Повреден е малък брониран артилерийски катер „Бердянск".Той загуби курс, има ранен. Оръжията се използват за поразяване", бе подчертано в разпространеното съобщение.
От Москва потвърдиха задържането на трите плавателни съда на украинските ВМС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руските власти потвърдиха задържането на три кораба на ВМС на Украйна

ТАСС: Руските власти потвърдиха задържането на три кораба на ВМС на Украйна

25 Ноември 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Три кораба на Военноморските сили на Украйна са задържани за нарушаване на границите на Руската федерация. Това потвърдиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, предава TACC. Уточнява се, че по случая е образувано наказателно дело.
По-рано бе съобщено, че Федералната служба за сигурност на Русия в Крим е превзела три кораба на Военноморските сили на Украйна за незаконно пресичане на държавната граница на страната. Плавателните съдове са навлезли в териториалните води на Русия и са извършили опасни маневри.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Трите кораба на украинския флот поеха обратен курс към Бердянск

ТАСС: Трите кораба на украинския флот поеха обратен курс към Бердянск

25 Ноември 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Трите плавателни съда на Военноморските сили на Украйна, излезли в морето от пристанището в Бердянск на Азовско море, са поели обратен курс, предава TACC, като се позовават на съобщение от Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност на Руската федерация.
„Трите кораба на ВМС на Украйна, по-рано излезли от Бердянск от страната на Керченския проток, поеха обратен курс и се връщат в Бердянск“, се казва в разпространения текст.
По-рано бе съобщено, че на помощ на трите кораба са се притекли два военни плавателни съда. Уверено бе, че ФСБ предприема всички необходими мерки за пресичането на „провокацията“.
„Киевските власти, предприемайки подобни опасни и безотговорни решение, би следвало да се замислят за последиците от своите действия“, посъветваха ФСБ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова определи като провокация действията на украинските власти в Керченския проток

ТАСС: Мария Захарова определи като провокация действията на украинските власти в Керченския проток

25 Ноември 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Властите в Киев действат в Керченския проток с бандитски методи – първоначално използват провокация, а след това силов натиск и накрая – обвинение в агресия. Това е позицията на говорителя на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава информационната агенция TACC.
„Разкъсвайки Украйна на части, Порошенко и цялата „майданска“ компания, както сега прави (бившият президент на Грузия Михаил) Саакашвили, ще гастролират по света с лекции за ползите от демокрацията“, написа Захарова в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„В Донбас вече има мир. Сега се хванаха за Керченския проток. Бандити. И методите им са бандитски: първо провокация, след това силов натиск, а след това обвинение в агресия“, поясни руският дипломат.
По-рано Федералната служба за сигурност на Русия в Крим превзе три кораба на Военноморските сили на Украйна за незаконно пресичане на държавната граница на страната. Плавателните съдове навлязоха в териториалните води на Русия и извършиха опасни маневри. Те продължават да се придвижват към Керченския проток. Граничната служба на Руската федерация предприема всички мерки, за да гарантира безопасността на корабоплаването и регулирането на движението на корабите във водите на Черно, Азовско море и Керченския пролив, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Москва има „неопровержими доказателства“ за подготовка на провокации от страна на Киев

ТАСС: Според Москва има „неопровержими доказателства“ за подготовка на провокации от страна на Киев

25 Ноември 2018 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация съобщи за наличието на „неопровержими доказателства“ за провокации от страна на Военноморските сили на Украйна, които ще разкрие по-късно, предава TACC.
„Има неопровержими доказателства за подготовка и провеждане от страна на Киев на провокации на ВМФ на Украйна в акваторията на Черно море. Тези материали скоро ще бъдат оповестени публично“, се казва в официалното съобщение от ФСБ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Руски кораби са превзели три плавателни съда на ВМС на Украйна

УНИАН: Руски кораби са превзели три плавателни съда на ВМС на Украйна

25 Ноември 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Руски кораби са превзели три плавателни съда на Военноморските сили на Украйна, предава информационната агенция УНИАН. Става въпрос за два бронирани катера – „Бердянск“ и „Никопол“, и влекача „Яна Капу“, пояснява медията, като допълва, че украинските моряци са борда на плавателните съдове, които руснаците изтеглят.
Към настоящия момент все още не е ясно дали украинските военни са открили огън. По-рано бе съобщено за един пострадал в резултат на обстрел. Руски кораби са открили огън по група плавателни съдове на Военноморските сили на Украйна при излизането им от Керченския проток. Пояснено бе, че информацията е потвърдена в съобщение от пресслужбата на ВМС на Украйна. „След като напуснаха зоната от 12 мили, катер на Федералната служба за сигурност на Руската федерация е открила огън срещу група плавателни съдове на украинския флот. Повреден е малък брониран артилерийски катер „Бердянск".Той загуби курс, има ранен. Оръжията се използват за поразяване", бе подчертано в разпространеното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Киев обвини Москва в обстрел срещу украински кораби, съобщава се за един ранен

AFP: Киев обвини Москва в обстрел срещу украински кораби, съобщава се за един ранен

25 Ноември 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Военноморските сили на Украйна обвиниха Русия за обстрел по група плавателни съдове, в резултат на което е пострадал един човек, предава AFP.
Инцидентът се е случил в Керченския пролив, който разделя Крим от Русия и осигурява достъпа до Азовско море.
Руски кораби „откриха огън по група кораби на украинското военноморска флота", се казва в официалното съобщение от ВМС на Украйна, в което се съдържа информация и за един пострадал. Няма приведени данни за състоянието на ранения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Руски кораби са открили огън по плавателни съдове на украинските ВМС, има пострадали

УНИАН: Руски кораби са открили огън по плавателни съдове на украинските ВМС, има пострадали

25 Ноември 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. Руски кораби са открили огън по група плавателни съдове на Военноморските сили на Украйна при излизането им от Керченския проток, в резултат на което има пострадали, предава украинската информационна агенция УНИАН, без да уточнява броя на ранените.
Пояснява се, че информацията е потвърдена в съобщение от пресслужбата на ВМС на Украйна. „След като напуснаха зоната от 12 мили, катер на Федералната служба за сигурност на Руската федерация е открила огън срещу група плавателни съдове на украинския флот. Повреден е малък брониран артилерийски катер „Бердянск".Той загуби курс, има ранени. Оръжията са използвани с цел поразяване", се казва в разпространеното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Граничен инцидент между Русия и Украйна в Азовско море (Обзор)

Граничен инцидент между Русия и Украйна в Азовско море (Обзор)

25 Ноември 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Три кораба на Украинския военноморски флот прекосиха държавната граница на Русия и се движат към Керченския проток, съобщиха от пресслужбата на Кримската гранична служба на Федералната служба за сигурност (ФСС). Плавателните съдове са навлезли в забранената акватория около 7:00 ч. Следва да се отбележи, че корабите са нарушили два члена от Конвенцията на ООН по морско право, според които крайбрежната държава е отговорна за безопасността в морското пространство, според ФСС. В Керченския проток е разрешено движението и престоя на плавателните съдове в съответствие с графика, одобрен от капитана на руското пристанище.
В 11:30 часа от пристанището Бердянск са се насочили още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрза. Граничната служба на ФСС е предприела всички необходими мерки за предотвратяване на незаконни действия. Министерството на външните работи на Русия подчерта, че отговорността за евентуалното допълнително изостряне на ситуацията би била на Украйна и подкрепящите я страни, като припомни, че още в сряда е предупредило Украйна срещу противозаконни действия в опит да се промени статута на Азовско море като вътрешни води на двете страни.
Украйна от своя страна обвини Русия за повреди по украински кораб. В изявление на украинския флот се казва, че "открито агресивните действия" са били предприети , след като три от неговите кораби са плавали към град Мариупол в Азовско море. Влекачът "Яна Капу", се твърди, че е понесъл щети на двигателя, предпазната релса и външната му обвивка.
В изявлението на украинския флот се казва, че руските действия са в нарушение на Конвенцията на ООН по морско право.
Азовско море се намира на изток от Кримския полуостров. Корабите "са влезли незаконно във временно затворена зона на руски териториални води", съобщи руската ФСС, но Украйна заяви, че е информирала руснаците за плана си да премести корабите си по море в Мариупол.
Русия заяви, че корабите са навлезли в нейни води и обвини украинците за "провокативни действия" и че украинските кораби – двата военни кораба, „Бердянск“ и „Никопол“, и влекачът - се опитват "да създадат конфликтна ситуация в този регион".
В понататъшни действия руската страна блокира напълно преминаването през Керченския проток на границата между Азовско и Черно море за цивилни кораби след инцидента със украинския влекач „Яна Капу“.Това съобщи пресслужбата на Генералния щаб на Военноморските сили на Украйна.
Корабите на украинския военноморски флот чакат трети час да преминат през Керченския проток. В 13:42 часа трафикът от двете страни на моста е блокиран с кораб, разположен пред Кримския мост от страната на Азовско море, трафикът по протока е затворен в двете посоки. Тази информация все още не е потвърдена от международната система за контрол на корабоплаването.
"В 13:12 часа е забелязан заход на два руски атакуващи хеликоптера Ka-52 в боен курс от военноморските сили на Украйна , съобщават от украинския ВМС в социалната мрежа „Фейсбук“.
Руски военни самолети Су-25 патрулират района на Керченския проток поради действията на украинския флот.
„В 14:40 шлепът, който блокира фарватера, е премахнат. В 14:50 корабите минаха под моста по посока на Азовско море ", се казва в съобщението. Както е отбелязано в публикацията, граничната охрана на Федералната служба за сигурност на Русия, съобщава, че в момента украински кораби са спрени в близост до селището Заветное.
Положението с корабоплаването в Азовско море се влоши в началото на годината. През март Украйна задържа траулера „Норд“ с десет руснаци на борда. Капитанът е изправен пред пет години затвор за незаконно влизане в Крим ", за да навреди на държавните интересина Украйна". Сега Киев иска да продаде кораба на търг. През август руският танкер „Механик Погодин“ бе арестуван в пристанището Херсон.
Москва оценява действията на властите в Киев като "морски тероризъм" и в отговор засилва граничния контрол в своята част на Азовско море. Тогава Държавната гранична служба на Украйна обвини Москва за "строга политика на задържане и разследване на кораби".
Граничният отдел на ФСС за Крим от своя страна заяви, че извършените проверки са в пълно съответствие с международното морско право и че отделът не е получил жалби от корабособствениците. Министерството на външните работи на Украйна също така призна, че руските гранични служители не нарушават протоколите по време на инспекциите.

Редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Украинските кораби са преминали Кримския мост и продължават пътя си в Азовско море

УНИАН (Украйна): Украинските кораби са преминали Кримския мост и продължават пътя си в Азовско море

25 Ноември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Керч. Групата от три украински военни кораба, които очакваха разрешение да прекосят канала, минаха под арката на моста Керч и сега преминават през Керченския проток в посока към Азовско море, предава украинската агенция УНИАН
"В 14:40 шлепът, който блокира фарватера, е премахнат. В 14:50 корабите минаха под моста по посока на Азовско море ", се казва в съобщението. Както е отбелязано в публикацията, граничната охрана на Федералната служба за сигурност на Русия, съобщава, че в момента украински кораби са спрени в близост до селището Заветное.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руски изтребители патрулират в района на Керченския проток

РИА Новости: Руски изтребители патрулират в района на Керченския проток

25 Ноември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Керч. Руски военни самолети Су-25 патрулират района на Керченския проток поради действията на украинския флот, съобщава РИА Новости.
По-рано, около 7:00 сутринта, три украински кораба нарушават държавната граница на Русия и се отправят към Керченския проток. След това Украйна обвини Русия в „умишлено тараниране“ на украинския влекач, поради което основният двигател на кораба, корпусът и предпазната обшивка бяха повредени.
В 11:30 часа от пристанището Бердянск са изпратени още два бронирани артилерийски кораба от клас Гюрза, въпреки че руски военни кораби и товарен кораб са блокирали пътя под Кримския мост.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Русия е блокирала Керченския проток

УНИАН (Украйна): Русия е блокирала Керченския проток

25 Ноември 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Киев. Русия блокира преминаването през Керченския проток на границата между Азовско и Черно море за цивилни кораби след инцидента със украинския влекач „Яна Капу“.Това съобщи пресслужбата на Генералния щаб на Военноморските сили на Украйна, цитирана от украинската агенция УНИАН.
"В 13:12 часа е забелязан заход на два руски атакуващи хеликоптера Ka-52 в боен курс от военноморските сили на Украйна , съобщават от украинския ВМС в социалната мрежа „Фейсбук“.
Корабите на украинския военноморски флот чакат трети час да преминат през Керченския проток. В 13:42 часа трафикът от двете страни на моста е блокиран с танкер, разположен пред Кримския мост от страната на Азовско море, трафикът по протока е затворен в двете посоки. Тази информация все още не е потвърдена от международната система за контрол на корабоплаването, пише УНИАН.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Украйна обвинява Русия за повреди по украински кораб

BBC: Украйна обвинява Русия за повреди по украински кораб

25 Ноември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Мариупол. Украйна обвинява Русия за повреди по украински кораб, предава BBC
В изявление на украинския флот се казва, че "открито агресивните действия" са били предприети , след като три от нейните кораби са плавали към град Мариупол в Азовско море.
Нейният влекач, наречен "Яна Капу", се твърди, че е понесъл щети на двигателя, предпазната релса и външната му обвивка.
Но Русия заяви, че корабите са навлезли в нейни води и обвини украинците за "провокативни действия".
Азовско море се намира на изток от Кримския полуостров. Русия заяви, че украинските кораби – два военни кораба, „Бердянск“ и „Никопол“, и влекач - се опитват "да създадат конфликтна ситуация в този регион".
Корабите "са влезли незаконно във временно затворена зона на руски териториални води", съобщи руската Федерална служба за сигурност. Но Украйна заяви, че е информирала руснаците за плана си да премести корабите си по море в Мариупол.
В изявлението на флота се казва, че руските действия са в нарушение на Конвенцията на ООН по морско право.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Още два украински военни кораба навлязоха в руски води в Азовско море

РИА Новости: Още два украински военни кораба навлязоха в руски води в Азовско море

25 Ноември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Керч. Кораби на Украинския военноморски флот с максимална скорост се насочват по посока на Керченския пролив към зоната на провокация, организирана от украинската страна, каза пред РИА Новости представител на руската Федерална служба за сигурност (ФСС).
По-рано, около 7:00 сутринта, три украински кораба нарушават държавната граница на Русия и се отправят към Керченския пролив. В 11:30 часа от пристанището Бердянск се насочиха още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрза. Граничната служба на ФСС предприема всички необходими мерки за предотвратяване на незаконни действия, съобщава агенцията.
Преди това Украйна обвини Русия в умишлен инцидент с влекач, в резултат на който основният двигател на кораба, корпусът и предпазната обшивка са били повредени.
Положението с корабоплаването в Азовско море се влоши в началото на годината. През март Украйна задържа траулера „Норд“ с десет руснаци на борда. Капитанът е изправен пред пет години затвор за незаконно влизане в Крим ", за да навреди на държавните интересина Украйна". Сега Киев иска да продаде кораба на търг. През август руският танкер „Механик Погодин“ бе арестуван в пристанището Херсон.
Москва оценява действията на властите в Киев като "морски тероризъм" и в отговор засилва граничния контрол в своята част на Азовско море. Тогава Държавната гранична служба на Украйна обвини Москва за "строга политика на задържане и разследване на кораби".
Граничният отдел на ФСС за Крим от своя страна заяви, че извършените проверки са в пълно съответствие с международното морско право и че отделът не е получил жалби от корабособствениците. Министерството на външните работи на Украйна също така призна, че руските гранични служители не нарушават протоколите по време на инспекциите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Три украински военни кораба са навлезли в руски териториални води

РИА Новости: Три украински военни кораба са навлезли в руски териториални води

25 Ноември 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Керч. Три кораба на Украинския военноморски флот прекосиха държавната граница на Русия и се движат към Керченския проток, съобщиха от пресслужбата на Кримската гранична служба на Федералната служба за сигурност, предава РИА Новости
Плавателните съдове са навлезли в забранената акватория около 7:00 ч. Следва да се отбележи, че корабите са нарушили два члена от Конвенцията на ООН по морско право, според които крайбрежната държава е отговорна за безопасността в морското пространство.
В Керченския проток е разрешено движението и престоя на плавателните съдове в съответствие с графика, одобрен от капитана на руското пристанище.
В сряда Министерството на външните работи на Русия предупреди Украйна срещу противозаконни действия в опит да се промени статута на Азовско море като вътрешни води на двете страни.
Министерството подчерта, че отговорността за евентуалното допълнително изостряне на ситуацията би била на Украйна и подкрепящите я страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Украйна удължава срока за издигане на погранична „стена“ с Русия

„Взгляд“: Украйна удължава срока за издигане на погранична „стена“ с Русия

25 Ноември 2018 | 03:06 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. В Украйна удължили срока на действие на програмата за инженерно-технически мерки по границата с Русия, са съобщили от вътрешното министерство в Киев, както пише „Взгляд“.
«Тъй като за времето от 2015 до 2017 година проектът не беше дофинансиран, срокът за неговото изпълнение беше удължен до 2021 година. В бюджета за 2019 вече са заложени 400 млн. гривена „. Това е съобщил председателят на Държавната гранична служба на Украйна Петро Цигикал.
Той отбелязва, че инжереното съоръжение по границата е главна задача за ведомството. В момента в пограничната служба работят около 30 души и „практически покриват границата“, на километър се падат по двама граничари. .
Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков съобщава, че общият участък с Русия е две хиляди и триста километра, като почти 47 процента от него са оборудвани. Приключили са дейностите в Харковска област, а в Сумска и Луганска са изпълнени 20 на сто.
Планът за инженерно-техническото устройство на държавната граница е приет през 2015 година. Според него трябва да се въведат по цялата граница инженерни съоръжения, да се оборудват опорни пунктове, да се разгърнат нови поделения, да се монтира нова техника, комплекси за видеоконтрол и сигнализация.
Приблизителната обща стойност на проекта е около два и половина милиона гривена (60 000 долара).
В 2017 година Цигикал е съобщил, че Госпогранслужба на Украйна възнамерява да организира охраната на границата „по по-европейски вариант“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Киев подготвя резолюция за милитаризацията на Азовско и Черно море от страна на Русия

УНИАН (Украйна): Киев подготвя резолюция за милитаризацията на Азовско и Черно море от страна на Русия

24 Ноември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Министерството на външните работи на Украйна декларира, че страната подготвя за декември проекторезолюция за обсъждане в Общото събрание на Организацията на обединените нации относно милитаризацията на Черно и Азовско море от Русия, предава украинската агенция УНИАН.
"Очаква се през декември в рамките на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, този въпрос да се разглежда в комисията", каза Екатерина Зеленко – прессекретар на Министерството на външните работи на Украйна.
Общото събрание на Организацията на обединените нации през декември тази година трябва да разгледа две отделни резолюции: за нарушения на човешките права в Крим и за милитаризация на Черно и Азовско море.
На 27 септември президентът на Украйна Петро Порошенко призова Генералната асамблея на ООН незабавно да реагира на нарастващата милитаризация в Крим, която се извършва от Руската федерация. "Ние сме уверени, че нарастващата милитаризация на Крим заслужава голямо внимание и незабавен отговор от Общото събрание. Агресивната политика на Русия, заедно с дръзката употреба на смъртоносни оръжия, увеличава заплахата", подчерта още държавният глава. "Затова по време на тази сесия Украйна разчита на вашата активна подкрепа на съответната резолюция", каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Положението в Азовско море може да стане претекст за нови санкции срещу Русия

ТАСС: Положението в Азовско море може да стане претекст за нови санкции срещу Русия

22 Ноември 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Положението в Азовско море представлява интерес за Запада единствено като причина за засилване на санкциите срещу Русия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация, държавният секретар на министерството Григорий Карасин в интервю за вестник "Коммерсантъ", публикувано в четвъртък, предава TACC.
"Всъщност ситуацията в този регион не е особено интересна за нашите така наречени западни партньори. За тях е важна само новата причина за нападки срещу Русия и претекстът за затягане на антируските санкции", каза той.
На 19 ноември след срещата на Съвета на ЕС в Брюксел ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини съобщи, че външните министри на 28-те държави от ЕС са изразили загриженост за положението в Азовско море и са обсъдили приемането на подходящи "целенасочени мерки".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЕС ще разгледа конкретни мерки във връзка със ситуацията в Азовско море

РИА Новости: ЕС ще разгледа конкретни мерки във връзка със ситуацията в Азовско море

19 Ноември 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. ЕС ще разгледа конкретни мерки във връзка със ситуацията в Азовско море, предава РИА Новости
ЕС може да обмисли конкретни мерки в близко бъдеще, дни или седмици във връзка с положението в Азовско море, каза ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини.
"Ние предадохме ясно послание на нашите събеседници в Русия, кaто очакваме от тях, че това (проверката на кораби- бел.ред.) ще спре. И ние също проучваме възможни мерки, по-специално ЕС се ангажира в това, да подкрепи засегнатите райони в Украйна с конкретни мерки, които ще бъдат обявени веднага щом бъдат приети официално. Днес обсъдихме това ", каза Могерини.
Според нея външните министри на страните от Европейския съюз са изразили единодушно мнение относно непризнаването на "така наречените" избори в Донбас, както и загрижеността за положението в Азовско море, което причинява вреда не само на украинската икономика, но и на корабите под европейски знамена.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Русия може да затвори напълно Азовско море за украински кораби

„Московский Комсомолец“: Русия може да затвори напълно Азовско море за украински кораби

16 Ноември 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия може да затвори напълно Азовско море за украински кораби, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.
Съветът на федерацията коментира задържането на петнадесет кораба от Украйна заради посещения в пристанищата на Крим. Понастоящем задържаните съдове се намират в пристанищата Бердянск и Мариупол. Руската страна се опитва да разбере дали между тях има съдове от Руската федерация.
Франц Клинцевич, член на комисията по отбраната на Съвета на Федерацията, коментирайки напрегнатата ситуация в Азовско море след като Украйна задържа 15 кораба за пътувания до пристанищата на Крим, заяви, че такива действия на Киев могат да предизвикат остър отговор от Москва, като цялата акватория на Азовско море да бъде затворена за украинските кораби.
"Неотдавнашните действия на Киев са пълен произвол - няма значение дали става дума за задържане на руски или чуждестранни съдове, те са влезли законно в пристанищата на Крим, но Киев буквално бута Москва към остри репресивни действия. Украйна нарушава споразумението за Азовско море, от което само тя ще пострада ... Ние можем да блокираме Азовско море за всякакви украински съоръжения за плуване за минути и не изключвам, че такива действия могат да последват ", каза Клинцевич.
В същото време високопоставен представител на Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че засега руската страна няма намерение да увеличава военноморското си присъствие в Азовско море.
"Русия няма военни бази в Азовско море, а руските военни кораби основно осигуряват безопасността на кримския мост. В Азовско море не се планира никакво военно натрупване", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин, цитиран от TAСС.
В същото време дипломатът призна, че действията на украинската страна, като например задържането на руски съдове и изявления за създаването на военноморска база в Бердянск, засилват напрежението в региона.
По-рано службата за гранична охрана на Украйна обяви за ареста на 15 кораба, които преди това са посетили кримски пристанища без разрешение от украинската страна.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: В украински пристанища са задържани 15 кораба, които са акостирали в кримски пристанища

TACC: В украински пристанища са задържани 15 кораба, които са акостирали в кримски пристанища

15 Ноември 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна е спряла и държи в пристанищата Бердянск и Мариупол 15 кораба, които са посещавали Крим. Това съобщи в четвъртък информационната агенция УНН по информация от Държавната гранична служба на страната, предава TACC.
"Като цяло 15 плавателни съда са били задържани и се намират в пристанищата на Бердянск и Мариупол, някои от тях са арестувани, а за други продължават съответните съдебни производства", цитира агенцията данните на граничните служби.
Министерството отбеляза, че украинските граничари наблюдават още 940 "съда на нарушители", повечето от които са плавателни съдове, обслужващи кримските пристанища.
Информацията не уточнява кои съдове са били задържани и с каква националност са.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Украйна готви провокация в Азовско море

„Российская Газета“: Украйна готви провокация в Азовско море

11 Октомври 2018 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Мариупол. Провокация за дискредитация на руските граничари готви украинската страна в Азовско море, пише онлайн изданието на „Российская газета“, като уточнява, че в мероприятието се планира да бъдат задействани представители на украинските медии.
Според информация от неназован източник на ТАСС, на 11 октомври сътрудниците на Държавната гранична служба на Украйна ще изпратят в Азовско море стражеви катер с журналисти на борда. Сътрудниците на украинските медии ще събират информация и ще подготвят репортажи за измислени агресивни действия на руските граничари, както и за блокада на морските пристанища на Украйна в Азовско море.
Изданието коментира, че независимо от законните действия на руските гранични служби, украинската страна често необективно и недостоверно описва случващото се в Черно и Азовско море.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна ще затвори част от Азовско море заради ученията си

РИА Новости: Украйна ще затвори част от Азовско море заради ученията си

6 Октомври 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Част от Азовско море, в района на град Бердянск и селището Ялта в Донецката област, ще бъде затворена по време на планираните за 9-12 октомври артилерийски обстрели в хода на военното учение на украинската армия, написа в социалната мрежа „Фейсбук“ журналистът Андрий Клименко, предава РИА Новости.
Той също така посочи координатите на затворения район и точния времеви период, в който ще бъдат проведени обстрелите.
Преди това секретарят на Националния съвет по сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви, че Въоръжените сили на Украйна планират провеждането на широкомащабни учения в Азовско море, без, обаче, да разкрива подробности.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ВМС на Украйна са завършили ученията си в Азовско море

ТАСС: ВМС на Украйна са завършили ученията си в Азовско море

30 Септември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Киев. Военноморските сили на Украйна са завършили военните си учения „Казацкая воля – 2018“ в Азовско море, се казва в съобщение на пресцентъра им, предава ТАСС.
„Главната цел на ученията е да увеличи възможностите на структурата на военното управление в хода на извършване на отбранителни действия от страна на войската, както и планиране и извършване на контранастъпателни операции“, се казва в съобщението.
Според информацията на ВМС, тактическите групи са провели бойни стрелби, осигурявайки изолацията на морския бряг и защита на морските комуникации. „Маневриращият спасителен екип, във взаимодействие с авиацията, е отработил издирвателно-спасителни операции за подпомагане на аварирали кораби и спасяване на персонала“, отбелязват от пресцентъра.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военний обозреватель“: Су-30СМ и Су-34 са нанесли удари по корабна групировка на условен противник в Черно море, ЮВО е отработил защита на обекти в Крим от удари на дронове

„Военний обозреватель“: Су-30СМ и Су-34 са нанесли удари по корабна групировка на условен противник в Черно море, ЮВО е отработил защита на обекти в Крим от удари на дронове

27 Септември 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Севастопол/Симферопол. Авиацията на Южния военен окръг (ЮВО) на Русия, използвайки три ескадрили изтребители и бомбардировачи е унищожила в Черно море ударна корабна групировка на условен противник, а в същото време специалистите за радиоелектронна борба (РЕБ) от ЮВО са отработили отразяване на удар от безпилотни летателни апарати (БПЛА) на условния противник по военни обекти в Крим, информира военният портал „Военний обозреватель“.
Ответно-насрещният масиран авиационен удар по условни носители на ракетни установки е отработен от екипажите на изтребители Су-30СМ и многофункционални бомбардировачи Су-34 в рамките на съвместни летателно-тактически учения с авиационните съединения и дивизии на противовъздушната отбрана (ПВО) на ЮВО.
Учението е проведено в сложна радиоелектронна обстановка. Екипажи на самолети Су-24МР и радиотехнически подразделения от дивизията на ПВО са провели разузнаване в района на стрелбата.
На етапа на практическата работа по нанасяне на огневи поражения са извършени повече от 40 пуска на управляеми ракети клас „въздух-земя“, а освен това са използвани около 20 авиобомби.
По-рано самолетите от оперативно-тактическата авиация на ЮВО са извършили прелитане от Ростовска област до летищата за временно базиране на територията на Крим за участие в съвместните летателно-тактически учения със съединенията на ПВО.
В маневрите са взели участие повече от 1000 военнослужещи и са задействани повече от 50 самолета от далечната, оперативно-тактическата и щурмовата авиация, включително самолет за далечно радиолокационно засичане и управление А-50, стратегически многорежимен свръхзвуков ракетоносец-бомбардировач Ту-22М3, както и 10 кораба от Ченоморския флот.
По същото време, информира „Военний обозреватель“, като се позовава на съобщение от пресслужбата на ЮВО, са се състояли учения по защитата на армейски обекти в Крим от удари на безпилотни летателни апарати (БПЛА).
„Специалисти за РЕБ (радиоелектронната борба) от ЮВО в Крим са отработили на учения прикритие на военни обекти от бомбардировка на дронове на терористи. В хода на специализираните маневри военнослужещите са извършили марш към посочените райони на щатната техника и са изпълнили нормативите за разполагане на съвременни системи и станции за РЕБ“, се казва в съобщението.
В маневрите са задействани станции за радиоелектронно заглушаване „Житель“, „Красуха“ и „Борисоглебск“, както и мобилните системи за РЕБ „Леер“. Отработени са установяване на посоката на сигнала и анализ на източниците на радиоизлъчване към дроновете на противника, провеждащи разузнаване на цели за бомбардировка, както и произвеждане на радиосмущения.
„Отработени са задачи по провеждане на въздушно разузнаване, намиране и определяне на точките за връзка на противника за последващото им огнево поразяване. Основната цел на мероприятията е била усъвършенстването на нивото на професионална подготовка на специалистите за РЕБ при изпълнението на задачи по прикриване на обекти от несанкционирано провеждане на разузнаване от безпилотни апарати на противника“, добавят от пресслужбата.
Ученията на специалистите от РЕБ са се провели на всички полигони в ЮВО, включително в Армения и Абхазия. В мероприятията са участвали 1500 военнослужещи и около 300 единици специална техника.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военний обозреватель“: Подразделения на армейски корпус са приложили тактиката „Сирийски вал“ на учения в Крим

„Военний обозреватель“: Подразделения на армейски корпус са приложили тактиката „Сирийски вал“ на учения в Крим

26 Септември 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Подразделения на руския армейски корпус са приложили тактиката „Сирийски вал“ на учения в Крим. Двустранните ротни тактически маневри се провеждат на полигона Ангарский, съобщава от пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, предава военният портал „Военний обозреватель“.
„На полигона Ангарский в Крим, подразделения от бреговата отбрана на армейския корпус към Южния военен окръг в рамките на двустранни ротни тактически учения използваха тактиката „Сирийски вал“. В първия етап съединение на бреговата отбрана е вдигнато на учебна тревога. На маневрите личният състав е отработил въпроси от общовойсковия бой в отбрана и настъпление, във взаимодействие с артилерийски и авиационни подразделения“, се казва в съобщението.
Авиацията е прикрила подразделенията от ударите на условния противник, провела е въздушно разузнаване и е нанесла ракетно-бомбови удари по критично важни обекти на условния противник в хода на учебния бой.
Авиационните наблюдатели, влизащи в състава на полевите командни пунктове, действайки в единната система на разузнавателно-огневите и разузнавателно-ударните контури, са координирали действията на авиацията. Насочването върху целите се е изпълнявало с използване на разузнавателни системи за управление и връзка КРУС „Стрелец-ВР“.
Общо в маневрите са задействани повече от 600 военнослужещи, около 150 единици военна и специална техника, самолети Су-25СМ3 и ударни хеликоптери Ми-28Н.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Военное обозрение“: Украйна е провела тактически учения по крайбрежието на Азовско море

“Военное обозрение“: Украйна е провела тактически учения по крайбрежието на Азовско море

26 Септември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Украйна е провела съвместни тактически учения по крайбрежието на Азовско море. В отразяването на условна атака от страна на морето са участвали подразделения от украинските въоръжени сили и гранични части, съобщи в сряда пресслужбата на Държавната гранична служба на Украйна, предава руският военен портал „Военное обозрение“.
Съгласно съобщението, от въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са участвали танкови подразделения а от граничната служба – бронирани автомобил „Хъмви“. В хода на маневрите обединените сили са отработили задачи по взаимодействието при изпълнение на задачи „за отбрана на бреговата ивица и унищожаване на надводни цели“. Също така са отработени съвместни действия по унищожаването на морски десант на крайбрежието
В хода на маневрите, по заявлението на пресслужбата, също са проведени учебни стрелби със снайпери и картечници, а шофьорите на бронираните автомобили са отработвали навици за придвижване в колона и маневриране на бойното поле. Особено внимание е отделено на въпросите по оказване на първоначална медицинска помощ на бойното поле и евакуация на ранените.
Количеството на средствата и силите, задействани на ученията, не се привежда в съобщението на Държавната погранична служба на Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия получи от Украйна официална нота за развалянето на Договора за приятелство

ТАСС: Русия получи от Украйна официална нота за развалянето на Договора за приятелство

25 Септември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Москва. На 24 септември Русия получи официална нота от Киев за непродължаване на Договора за приятелство, съобщи във вторник пред журналистите директорът на департамента по въпросите на ОНД (Общността на независимите държави) към Министерството на външните работи на Русия Андрей Руденко, цитиран от ТАСС.
„В понеделник временно повереният (в делата на Украйна) ни донесе нотата“, информира дипломатът. По неговите думи, договорът ще престане да действа от 1 април 2019 година.
Руденко заяви, че Москва съжалява за решението на Киев да развали договора за приятелство. „Украйна реши да не продължава големия договор с Русия и, разбира се, ние съжаляваме много за това. Независимо, че този договор беше рамков, той задаваше тона за всички други споразумения“, отбеляза той.
ТАСС припомня, че Договорът за приятелство, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация е подписан през май 1997 година и влиза в сила през април 1999 година за срок от 10 години с автоматично продължаване за следващите десетилетни периоди при липса на възражения от страните. През октомври 2018 година изтича срока, когато страните трябва да заявят намеренията си за продължаване или прекратяване на действието на договора за поредния период.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Павел Климкин разказа за таен план на Украйна за разрешаване на ситуацията в Азовско море

РИА Новости: Павел Климкин разказа за таен план на Украйна за разрешаване на ситуацията в Азовско море

21 Септември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин разказа, че Киев има таен план за Азовско море, предава РИА Новости.
При това той отказа да назове конкретни мерки, но подчерта, че те вече са съгласувани.
„Ние разглеждаме различни възможности по отношение на договорите. Разбира се, на всички ни е ясно, че Азов не е вътрешно море, териториално море. Трябва да стигнем до това. Но в момента се осъществява международен арбитраж относно нарушенията на правата на Украйна по отношение на Черно море и относно Азовско море, Керченския пролив и незаконното строителство на Кримския мост“, заяви Климкин на брифинг, излъчен от канал „112 Украина“.
По думите на украинския външен министър, властите са обсъдили всички възможни опции с „приятелите и партньорите“. Той добави също, че успехът в ситуацията около Азовско море може да бъде постигнат чрез действия „едновременно на всички фронтове“.
Освен това Климкин отбеляза необходимостта от „фундаментално увеличаване на присъствието и мощта“ на Украйна в Азовско море.
По неговите данни, в момента средното време на задържане на корабите от руските граничари при преминаването на Керченския пролив е средно 33 часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.