НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова африканските държави да търгуват с местни валути

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова африканските държави да търгуват с местни валути

10 Октомври 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова африканските държави да търгуват и да правят съвместни бизнеси с Турция използвайки своите местни валути, пише електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Нека да спасим нашата търговия от рисковете, които чуждестранните валути представляват“, заяви той по време на турско-африканския икономически и бизнес форум в Истанбул.
Той подчерта, че те трябва да предприемат стъпки за спасяване на своите държави от валутния натиск.
„Ние направихме този въпрос приоритетен, тъй като страната ни наскоро беше изправена пред спекулативни атаки“, заяви Ердоган.
Той добави, че е важно да се вярва в алтернативните начини.
„Готови сме да подсилим нашите търговски отношения използвайки местни валути, не само с основните ни търговски партньори, но и с нашите африкански приятели“, добави турският държавен глава.
Турция насърчава търговията с местните валути, като обвинява американската администрация за това, че използва долара като инструмент за нападение над икономиките на другите държави, припомня турският вестник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция е готова да използва местните валути в търговията си, заяви Мевлют Чавушоглу

Hurriyet: Турция е готова да използва местните валути в търговията си, заяви Мевлют Чавушоглу

22 Септември 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Каракас. Турция е готова да използва местните валути в двустранните търговски споразумения, за да се противопостави на санкционната политика на САЩ, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в петък вечерта, предава електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Ние сме готови и всъщност нямаме търпение да използваме местните валути в нашата двустранна търговия, не само между Турция и Венецуела, но и между Турция и другите страни“, заяви Чавушоглу по време на съвместна пресконференция в Каракас със своя венецуелски колега Хорхе Ареаза.
Турският дипломат поясни, че откакто администрацията на САЩ е започнала да използва долара като инструмент, за да нападне икономиките на други държави, много от тях са започнали да използват националните си валути в търговията.
Той добави, че Турция не е против валутата на никоя страна, но че валутите не трябва да бъдат използвани като инструмент за посегателство върху икономиките на други държави.
Според Чавушоглу Турция също се е превърнала в жертва наскоро и затова е изпитала нестабилност във валутата си.
„Но ние стоим много силно и предприехме всички мерки, за да направим нашата икономика по-стабилна“, заяви той.
По отношение на турско-венецуелските отношения, Чавушоглу поясни, че президентите на двете страни са „като братя“.
„Венецуела преминава през критичен период и ние даваме най-доброто от себе си, за да я подкрепим“, увери той.
Турският първи дипломат добави и че икономическото сътрудничество между двете страни се е задълбочило и те са се възползвали от това.
Венецуелският външен министър, от своя страна, заяви че Турция и Венецуела имат братски отношения.
Според Ареаза, Турция е подкрепила Венецуела, когато тя е била под икономическа блокада.
Той заяви, че двете страни споделят общи позиции по международните отношения и политиката и добави, че Венецуела е подписала споразумения с Турция във важни области като туризъм, риболов и селско стопанство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция, Русия и Иран ще използват националните си валути за търговия

Anadolu Agency: Турция, Русия и Иран ще използват националните си валути за търговия

8 Септември 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Техеран. Турция, Русия и Иран са постигнали споразумение за използване на националните си валути в търговията между трите страни, според управителя на Централната банка на Иран Абдолнасер Хемати, предава Anadolu Agency.
Хемати заяви в събота пред медиите, че среща с управниците на централните банки на Турция и Русия се очаква в близкото бъдеще и че се надява договорените теми да влязат бързо в сила.
Управителят определи като ползотворни срещите в Техеран между руския и турския президент, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, по време на тристранната среща на върха, посветена на Сирия.
Той заяви, че те са се споразумели за търговията с петрол, газ и основни стоки, както и по някои банкови въпроси.
Трите държави са се съгласили, че щатският долар не трябва да се ползва за търговия, добави Хемати.
Той поясни, че транзакциите ще се правят според обозначените валутни курсове.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Русия не изключва въвеждане на нови антируски санкции от САЩ „по инерция“

„Известия“: Русия не изключва въвеждане на нови антируски санкции от САЩ „по инерция“

7 Септември 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия не изключва въвеждане на нови антируски санкции от САЩ „по инерция“, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков по „Първи канал“ на руската телевизия, цитиран от ежедневника „Известия“.
Съединените щати са засилили маховика на санкциите толкова много, че процесът на налагане на нови ограничения срещу Русия може да продължи известно време поради инерцията. Това становище беше изразено на 6 септември от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.
В същото време заместник-министърът на външните работи отбеляза, че дори ако администрацията на президента на САЩ желае да промени политиката за санкции, това е невъзможно поради русофобските нагласи в Конгреса.
На 27 август американското Министерство на финансите въведе нови антируски санкции поради отравяне в Солсбъри на британския агент и бивш служител на Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
Освен това Вашингтон обяви втора вълна от ограничения, която може да влезе в сила през ноември.
Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя отбеляза в четвъртък, че Москва предвижда въвеждането на нови санкции и не се страхува от тях.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия подготвя отговор на американските санкции

РИА Новости: Русия подготвя отговор на американските санкции

28 Август 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия подготвя отговор на американските санкции, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в ефира на руската телевизия „Россия 1“, цитиран от РИА Новости
"Наистина ли мислите, че ние не може да се справим с още една или дори пет вълни от санкции? Да, необходимо е да се подготвим, ние се подготвяме." - каза Рябков за програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия 1".
Дипломатът отбеляза, че Русия никога не е била изправена пред "толкова невъзприемчив" партньор в САЩ, като сегашната администрация на президента Доналд Тръмп.
"Американската страна е готова да чуе само това, от което тя се интересува по свои собствени причини. Което не съответства на тяхната представа за това, което е вярно и това, което не е вярно, като цяло, за това кое е добро и кое е лошо, го пропуска покрай ушите си "- каза заместник-министърът на външните работи.
Според него това се превърна в огромен проблем в настоящия момент за международните отношения.
Въпреки това, Москва има различни начини да представят руската гледна точка на проблемите в САЩ, включително и международни съдилища и публична дипломация, каза Рябков.
Освен това дипломатът подчерта, че Москва няма да остави без огледален отговор разширяването на американския черен списък на руски граждани.
В същото време той отбеляза, че не е задължително да се реагира на икономически санкции само в икономическата сфера.
Заместник-министърът на външните работи отбеляза, че държавният глава обмисля различни варианти и своевременно ще вземе необходимите решения


Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Влязоха в сила новите антируски санкции на САЩ

„Известия“: Влязоха в сила новите антируски санкции на САЩ

27 Август 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Санкциите на САЩ против Русия заради „случая Скрипал“ влизат в сила в понеделник, 27 август, съобщи представител на Държавния департамент, пише електронното издание на руския вестник „Известия“.
Описанието на ограниченията, които се въвеждат за предполагаемото „използване от Русия на химически оръжия в нарушение на международното право… против собствените им граждани“, вече е публикувано и във Федералния регистър на САЩ.
Санкциите встъпват в сила, в момента на тяхното публикуване.
Както отбелязва „РИА Новости“, санкциите налагат забрана на доставките в Русия на продукти с двойно предназначение и американски оръжия на държавни компании, прекратяването на всякакви помощи за Русия по закона за чуждестранна помощ от 1961 година, „в допълнение към спешната хуманитарна помощ“.
Санкциите налагат и отказ на Москва за „кредити, кредитни гаранции и друга финансова помощ“.
Санкциите бяха обявени на 8 август. Като причина е посочена отравянето на британския агент и бивш служител на Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в британския град Солзбъри.
От Държавния департамент не изключиха и втора вълна на санкции. Те могат да бъдат въведени през ноември и да засегнат износа, да забранят отпускането на заеми върху юридически лица и да понижат нивото на дипломатическите отношения.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Санкции извън разписанието

„Российская газета“: Санкции извън разписанието

27 Август 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. В понеделник влиза в сила поредният пакет санкции против Русия. Впрочем, когато говорим за това, можем само да предполагаме – към момента на подписването на документа все още няма съответстващ такъв във Федералния регистър на САЩ. По-рано Държавният департамент заяви, че ограничителните мерки против Москва ще започнат да действат от 22 август, но официално уведомление за това така и не беше публикувано. Но не е важно от какво е предизвикано това забавяне – бюрократично неразбирателство между ведомствата или стремежа на Белия дом още известно време да поддържа ситуацията „в напрежение“. При всички случаи това е техническа пауза, която по никакъв начин няма да повлияе на крайния резултат, пише официалното издание на правителството на Руската федерация „Российская газета“.
Настоящата вълна от санкции, или така нареченият първи пакет, предвижда забрана на продажбите в Русия на продукти с двойно предназначение, износ на стоки и технологии, свързани с петролния и газов сектор.
Съществува и втори пакет, който, по оценки на експерти, заплашва да понижи и даже да преустанови дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон. Де факто той води до пълното прекъсване на търговските отношения между двете страни, включително и отнемане на правото на самолетите на руските авиокомпании, намиращи се под държавен контрол, да извършват кацания на територията на САЩ. Вторият пакет санкции може да бъде въведен в действие три месеца след първия. Изявленията на Вашингтон, че може и да не се стигне до втория пакет – са от лукавия. При настоящото състояние на мислене на американското статукво, никакви гаранции относно тези обещания не може да съществуват.
Агенция „Bloomberg“ цитира изявлението на американския сенатор Джон Кенеди, направено по време на изслушването пред банковата комисия. В частност сенаторът много се възмущава, че руската икономика все още не е поставена на колене и заяви, че е разочарован от това. И не е единственият.
Изтичането на информация в американските медии от Вашингтон със списък от санкции, под които може да бъде приложен някакъв предлог по отношение на Москва, става регулярно. Сред последните – вестник „Times“ публикува заплаха от налагане на санкции срещу юристи, счетоводители и лобисти, които консултират, попадналите под ограничителни мерки руски олигарси и техните компании в САЩ и Великобритания. Или информацията, получена в „Bloomberg“ за разработването на законопроект в американския Сенат, който предвижда санкции за инвестиции в руските енергийни проекти, държавни облигации и технологична индустрия. Списъкът с това, върху което Конгресът на САЩ е готов да наложи санкции, може да продължи и повече. При това президентът Доналд Тръмп не може да отмени приетите законодателни санкции, дори в случаите, в които иска да сключи споразумение с Кремъл.
Интересен пример за това как трябва да се реагира на агресивните действия на САЩ в сферата на икономиката, демонстрира Китай. В неделя Белият дом беше принуден да отмени планираната по-рано визита в Северна Корея на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. А президентът Тръмп призна, че твърдият подход към Китай в сферата на търговията е довело до там, че Пекин не помага на Белия дом в процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров, което е правил преди. И Вашингтон ще може да разчита на тази помощ единствено, ако подобри икономическите си отношенията с Китай.
И още едно впечатляващо откровено изявление на Тръмп, върху което си заслужава да се размисли. Говорейки за външнополитическите успехи, които е постигнал, срещайки се със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, президентът на САЩ описа разговорите така: „Вижте, не дадох на Ким Чен-ун нищо, освен санкции. Ние, целият свят, наложихме санкции на Северна Корея. Но ние имаме добри отношения, макар и да не му дадох нищо.“ Цинично? Определено. Така че да се вярва на „щедрите“ обещания на Белия дом за „разглеждане на възможността за отмяна на руските санкции при условие, че Москва предприеме стъпки за съвместна работа по Сирия и Украйна“, навярно не си заслужава. Според „Times“ Вашингтон, в стремежа си да причина максимални щети на Кремъл, е тръгнал по „опасен път, върху който САЩ и техните съюзници може и да се препънат“. В настоящата ситуация Русия отговаря на САЩ като действа в перспектива, усилвайки зависимостта от икономиката на САЩ, търсейки слаби места в американската външна политика и работейки над отношенията в Близкия изток и Китай, счита колумнистът на „Российская газета“ Фьодор Лукянов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ са разкрили подробности за санкциите срещу Русия

ТАСС: САЩ са разкрили подробности за санкциите срещу Русия

24 Август 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са разкрили подробности за санкциите срещу Русия, предава TACC.
В документ, издаден от Федералния регистър на САЩ се обявяват официално новите антируски санкции във връзка със случая „Скрипал“, които влизат в сила от 27 август.
Преди всичко става дума за спиране на доставките до Москва на всички "чувствителни" стоки и технологии в сферата на националната сигурност, която се контролира от Министерството на търговията на САЩ в съответствие с правилата за контрол върху износа. След влизането в сила на санкциите, Вашингтон ще отхвърля исканията за износ на тази група стоки. Мерките също така предполагат пълна забрана за отпускане на американски заеми на Русия.
Ще се допускат и изключения от санкциите. Държавният департамент е решил да не прекратява предоставянето на Русия на помощи в съответствие със Закона за чуждестранната помощ от 1961 година. Изключения ще се правят и за износа за Русия на продукти, свързани с космическите програми, както и на оборудване, целящо за да се гарантира безопасността [на полетите] на търговската авиация за пътници.
Изключения, както беше отбелязано, също ще бъдат направени за износ и реекспорт за чисто търговски потребители и граждански крайни потребители на индивидуална основа. Санкциите няма да се прилагат към руски граждани, които работят с тези категории продукти като служители на фирми в САЩ и 100% дъщерни дружества на американски компании и други чуждестранни компании в Русия.
"Тези мерки следва да бъдат изпълнени от отговорните служби и агенции на правителството на САЩ, и те ще се прилагат най-малко за една година до второ нареждане", - се посочва в документа, подписан от американския помощник държавен секретар за международна сигурност Кристофър Форд.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Американските санкции върху Русия ще останат, докато тя не промени поведението си

Джон Болтън: Американските санкции върху Русия ще останат, докато тя не промени поведението си

24 Август 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Американският съветник по национална сигурност Джон Болтън заяви в петък, че санкциите на Вашингтон върху Русия ще останат, докато Москва не промени поведението си, предава Reuters.
Вашингтон наложи икономически санкции върху Русия заради предполагаемата намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. Москва отхвърля обвиненията.
„Санкциите остават в сила и ще останат, докато не се види нужната промяна в руското поведение“, заяви Болтън по време на пресконференция в Киев.
Съветникът, който по-рано в петък проведе разговори с президента на Украйна Петро Порошенко, добави и че Киев е постигнал прогрес в усилията си да се присъедини към НАТО, но все още има работа за вършене.
„Много зависи от това Украйна да изпълни нужните изисквания, за да премине всички военни и политически тестове нужни, за да бъде членка на НАТО“, заяви Болтън.
„Бих казал, че има прогрес, но все още има какво да бъде постигнато“, добави съветникът по национална сигурност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: От външното министерство на Русия обещаха адекватен отговор на възможните нови санкции на САЩ

РИА Новости: От външното министерство на Русия обещаха адекватен отговор на възможните нови санкции на САЩ

23 Август 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще даде адекватен отговор на възможните нови санкциите на САЩ против Русия, при все че Кремъл винаги е подчертавал, че това не е инициатива на руските власти, а само и единствено ответна мярка, заяви говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.
„Ако говорим хипотетично за налагането на санкции – нови, още едни, обновени, коригирани и така нататък – както знаете, за съжаление, ще дадем адекватен отговор на тях и няма да коментираме работния процес при взимането на тези решения. Но, както винаги подчертавам, тези адекватни отговори не са наш избор, не са решенията, които Русия предприема инициативно, а са изключително и само в отговор на наложените санкции“, заяви тя по време на брифинг, отговаряйки на въпрос, какви са вариантите за отговор обсъждани в Москва, в случай на въвеждането на нови санкции от страна на САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Банката Credit Suisse е замразила свързани с Русия активи за 5 милиарда долара заради американските санкции

Reuters: Банката Credit Suisse е замразила свързани с Русия активи за 5 милиарда долара заради американските санкции

23 Август 2018 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Цюрих. "Credit Suisse си сътрудничи напълно с международните регулаторни органи, за да гарантира спазването на санкциите, включително тези, свързани с Русия", заяви представителят на банката в изявление, предава Reuters.
Според агенцията Credit Suisse е замразила активите през второто тримесечие на тази година. , Reuters припомня, че заради неутралния статут на Швейцария, санкциите не важат там, но поради факта, че банките в тази страна са много зависими от щатския долар, те трябва да следват политиката на Съединените щати.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Руското външно министерство не желае да обсъжда американските санкции

Известия: Руското външно министерство не желае да обсъжда американските санкции

23 Август 2018 | 02:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското външно министерство не желае да обсъжда американските санкции, пише руският вестник “Известия“
Русия по същество не обсъжда премахването на антируски санкции, тъй като Съединените щати ще продължат да въвеждат нови ограничения, независимо от действията на Москва, заяви в сряда, 22 август, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.
"Ние не обсъждаме принципно критериите за премахване на американските санкции. Смятаме, че тази иделогизирана конструкция, пропита с антируски подход е напълно изкуствена, като няма нищо общо с целта, преследвана от Русия на международната арена,“ каза Рябков.
Според него вече е ясно, че Вашингтон ще продължи да провежда политика на санкции.
По-рано в сряда Рябков посочи, че с действията си САЩ се опитват да покажат твърдостта на сегашната администрация спрямо Русия и да накарат Москва да промени поведението си.
На 8 август Държавният департамент обяви налагането на нови санкции. Причината за това се оказа отравянето на британския агент и бивш служител на Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания .
Първият пакет от ограничения влезе в сила на 22 август, а вторият трябва да влезе в срок от три месеца.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московский Комсомолец: Новите санкции на САЩ срещу Русия ще намалят руския БВП с 1 трилион рубли

Московский Комсомолец: Новите санкции на САЩ срещу Русия ще намалят руския БВП с 1 трилион рубли

23 Август 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Новите санкции на САЩ срещу Русия ще намалят руския брутен вътрешен продукт (БВП) с 1 трилион рубли (около 13 млрд. евро), пише руският ежедневник “Московский Комсомолец.
Новите санкции, които Вашингтон обяви на Москва, се очаква да окажат влияние върху обменния курс на рублата: руската национална валута падна до 68 рубли за долар и 79 за евро за борсови сделки на 22 август. И въпреки факта, че пакетът от санкции на САЩ, които бяха въведени в този ден, не е основната заплаха за руската икономика. Рестриктивните мерки на Вашингтон се отнасят само до ембаргото върху износа на американски високи технологии, които се използват в сравнително тесен кръг от производствени сфери. Въпреки това, ако САЩ предприемат останалите обявени антируски мерки, руската икономика, според експерти, няма да се възстанови - нейният темп на растеж може да падне наполовина. Този пакет от санкции може да влезе в сила в края на ноември
Според експерти Вашингтон се опитва да удари най-болезнената за Русия сфера - в икономиката, и този удар може да удари целта. Както вярва докторът на икономическите науки Игор Николаев, най-катастрофално за Русия ще бъде прекратяването на операциите по износ и внос. "Делът на руския износ в САЩ е около 4% от външния ни оборот. САЩ са шести по оборот външен партньор на Русия. В същото време външният оборот на САЩ зависи от Русия само 0.5%. Отказът на американците за партньорство с руски компании няма да навреди сериозно на вътрешната им икономическа ситуация, така че местните компании ще трябва да търсят нови контрагенти на международния пазар ", смята експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: В САЩ сравниха икономическите санкции с тактическо ядрено оръжие

„Независимая газета“: В САЩ сравниха икономическите санкции с тактическо ядрено оръжие

23 Август 2018 | 00:47 | Агенция "Фокус"
Москва. В САЩ сравниха икономическите санкции с тактическо ядрено оръжие, пише в авторски материал на Юрий Паниев, завеждащ отдела по международна политика на вестник “Независимая газета“.
Владимир Путин изрази надежда, че САЩ ще осъзнаят безполезността на политиката за санкции. Междувременно законодателите в САЩ обявиха, че нови санкции срещу Русия ще бъдат разгледани през октомври или през ноември. Според експерти Доналд Тръмп се опитва да се възползва от инициативата на Конгреса и да покаже твърдост по отношение на Руската федерация, в липса на каквато го обвиняват.
Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл заяви, че новите санкции на Конгреса срещу Русия вероятно ще бъдат разгледани през октомври или ноември, след междинните избори в САЩ. "Септември вече е натоварен. Лично аз лично се интересувам от проектозакона за санкции срещу Русия ", заявява сенаторът, цитиран от американското издание The Hill. "Надявам се, че двете партии ще могат да разработят нещо, което да приемем." Това е законопроект, който бе представен на Конгреса на 1 август и има за цел да възпре Москва да не се намеси в есенните избори в Съединените щати. Тя предвижда по-строги санкции срещу финансовия сектор на Руската федерация и нейните "олигарси и държавните предприятия", както и прилагането на санкции по отношение на руския държавен дълг. Той също така съобщи и за "забраната за издаване на лицензи за гражданите на САЩ да участват в дейности, свързани с определени проекти за производство на нефт в Руската федерация". Авторите на законопроекта са демократите в Сената Робърт Менендес, Бен Кардин, Джин Шахин и републиканците Линдзи Греъм, Джон Маккейн, Кори Гарднър, които описват инициативата като всеобхватно законодателство, усилващо санкционния натиск над Русия.
Сенаторите ги наричат санкции от ада. А председателят на Комисията за международни отношения на Сената Боб Коркър заяви, че законопроектът може да причини по-значителни щети на Русия, отколкото "тактическите ядрени оръжия".
Въпреки това, както е докладвано от Bloomberg, законопроектът може да бъде пренаписан, за да се сведат до минимум "непредвидените последици за световната икономика", които могат да са резултат от автоматично налагане на санкции срещу държавния дълг и енергетиката. В края на краищата, както предупредиха американското министерство на финансите през февруари, подобни мерки биха могли да окажат отрицателно влияние върху световните финансови пазари.
"Ние искаме икономическите щети да се ограничат максимално до руската икономика, както и страничните ефекти да са минимални," - каза сенаторът демократ Крис Ван Холън, който, заедно с републиканеца Марко Рубио е подготвил алтернативен проект на закон. Авторите се въздържат от обсъждане на промени в проектозакона, но поясняват, че едно от измененията в него ще позволи на администрацията на Доналд Тръмп да прави изключения от режима на санкциите въз основа на съображения за национална сигурност. Според Bloomberg МакКонъл заяви, че Сената може да приеме законопроекта за разглеждане и да даде указания на комисиите по международни отношения и банковата дейност да организират изслушвания.
Руският президент Владимир Путин смята санкциите на САЩ за контрапродуктивни и безсмислени. Това становище той изрази на пресконференция след разговорите с президента на Финландия Саули Нийнистьо. Той също така се надява, че американския естаблишмънт рано или късно ще разбере безнадеждността на санкциите срещу Русия.
Междувременно санкционната спирала се върти. The Wall Street Journal цитира настоящи и бивши американски официални лица във Вашингтон, според които е почти разработен законопроект за санкции, които могат да спрат изграждането на газопровода "Северен поток - 2", чрез налагане на ограничения по отношение на фирми, ангажирани в неговото изграждане. Белият дом финализира санкциите съвместно с Държавния департамент и Министерството на търговията. Остава да се реши дали да се въведат санкции само срещу компании, които са отговорни за строителството на газопровода или да се разшири действието им върху банките, финансиращи изграждането.
"С въвеждането на санкции за" Северен поток - 2 "и заради отравянето на бившия двоен агент на руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му , Тръмп се опитва да се възползва от инициативата от Конгреса и в същото време да покаже своята твърдост срещу Руската федерация, в липсата на каквато той е обвиняван, - каза за вестника директорът на Фондацията за американски изследвания "Франклин Рузвелт" към Московския държавен университет Юрий Рогулев. - Когато Конгресът през есента започне да обсъждат нов пакет санкции в ръцете на администрацията ще бъде елемент на натиск върху него, което се дължи на факта, че и преди Тръмп всички президенти са били против санкциите като инструмент на политиката да придобиват законодателен формат".
Експертът припомни, че Конгресът приема закони, а администрацията трябва да отговаря за политиката. "Санкциите, съставени като закон, не могат да бъдат отменени", каза той. - От елемента на гъвкавата външна политика, санкциите се превръщат в елемент на вътрешната политика. В края на краищата премахването на всяко изменение или закон води до вътрешна политическа борба. "
Тази борба обещава да стане още по-остра във връзка с облаците, събиращи се над Тръмп. Във вторник бившият шеф на предизборната му кампания, Пол Манафорт, е признат за виновен по осем от 18-те обвинения за финансови измами и укриване на данъци. Бившият адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Коен, направи сделка с разследването и се призна за виновен по осем обвинения, включително за укриване на данъци, нарушение на правилата за финансиране на кампаниите, измами в банковия сектор и предоставянето на невярна информация за финансови институции. Според американските медии Коен признава вината в замяна на евентуално облекчаване на наказанието.
Той всъщност призна, че е нарушил правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп, за да повлияе на резултата от изборите през ноември 2016 г. Нарушението е изразено в злоупотребата със средства, предвидени за предизборната кампания. Въпреки това, съдът не позволи Коен да назове Тръмп, и каза, че той е работил с "неназован кандидат" и "е преследвал цел преди всичко да повлияе на изборите" по разпореждане на кандидат за държавна длъжност.
"За сега няма никакви преки обвинения към Тръмп във връзка с Манафорт и Коен все още, но косвено делата на неговите сътрудници увеличават рисковете за президента . Коен отдавна движи деликатните дела на Тръмп. Офисът му вече беше претърсен, а доказателства бяха конфискувани. Може би ще се открият нарушения на закона в дейността на Тръмп ", каза Рогулев. Коен дори не спомена името на Тръмп, въпреки че се съгласи с обвиненията. Предявени са му обвинения във връзка с нарушаването на избирателния закон, тъй като парите, които е платил, са регистрирани като вноски за предизборната кампания. И това е пряко нарушение, защото законът предвижда вноски от не повече от 2700 долара. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия обмисля преминаването към разплащане с  национални валути в отговор на новите санкции на САЩ

ТАСС: Русия обмисля преминаването към разплащане с национални валути в отговор на новите санкции на САЩ

22 Август 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската федерация обмисля преминаването към разплащане с национални валути в отговор на новите санкции на САЩ. Това обяви в ефира на телевизионния канал „Россия 24“ министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, предава ТАСС.
„Стараем се да премахнем тези ограничения, като преминем към разплащане с национални валути“, обясни Мантуров. Новите санкции на САЩ може да се отразят негативно на доставките на руски производители в трети страни“, допълни министърът.
„Ние разглеждаме рисковете, за които споменах, на първо място, като свързани именно с доставките на пазари в трети страни“, уточни Денис Мантуров.
Агенцията припомня, че на 2 август в Конгреса на САЩ бе внесен законопроект за затягане на рестриктивните мерки срещу Москва. Документът предвижва „ожесточаване на санкциите по отношение на енергийния и финансовия сектор на Русия“, а също и по отношение на „олигарси и държавни предприятия“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американски сенатор предупреждава за възможни нови санкции срещу Русия след междинните избори

ТАСС: Американски сенатор предупреждава за възможни нови санкции срещу Русия след междинните избори

22 Август 2018 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Мич МакКонъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената, предупреждава за възможни нови санкции срещу Русия след междинните избори, предава TACC.
Сенаторът отбеляза, че „разглеждането на нови санкции е в приоритета на Конгреса, но може би няма достатъчно време да ги обсъдим и приемем“. Той смята, че шансовете на Конгреса да наложи нови санкции на Русия през септември са изключително малки.
"Септември вече е доста зает и аз лично се интересувам от проектозакона за санкции срещу Руската федерация", каза той. "Надявам се, че двете партии ще могат да разработят нещо, което да можем да приемем", каза сенаторът. МакКонъл също така отбеляза, че приемането на подобен законопроект може да бъде "отложено за октомври или за известно време след междинните парламентарни избори на 6 ноември".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Фейсбук“ е спрял дезинформационни кампании, свързани с Иран и Русия

AFP: „Фейсбук“ е спрял дезинформационни кампании, свързани с Иран и Русия

22 Август 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. „Фейсбук“ е обяви, че е спрял дезинформационни кампании във връзка с Иран и Русия, предава AFP.
Социалната мрежа обяви във вторник, че спира кампании за дезинформация от Иран и Русия, като премахва акаунтите като част от битката си срещу фалшиви новини преди изборите в Съединените щати и другаде.
Те са премахнали повече от 650 страници, групи и профили, идентифицирани като "мрежи от профили, подвеждащи хората за това, което правят", според изпълнителния директор Марк Зукерберг.
Докато разследването продължава и американските власти са уведомени, съдържанието на някои от страниците е проследено обратно до Иран, а други са свързани с групи, свързани преди това с руски разузнавателни операции, съобщи социалната мрежа.
"Ние вярваме, че са част от две групи кампании", каза Зукърбърг.
Акаунтите, някои от които във приложението „Инстаграм“, са били представени като независими новини или групи от гражданското общество, но всъщност са работели в координирани усилия, твърдят високопоставени служители на социалната мрежа в брифинг с репортери.
Съдържанието, публикувано от профилите, е насочено към потребителите на „Фейсбук“ във Великобритания, Латинска Америка, Близкия изток и САЩ, според ръководителя на политиката за киберсигурност на компанията Натаниел Глейхър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Косачев: Антируските санкции придобиват чудовищни размери

Константин Косачев: Антируските санкции придобиват чудовищни размери

22 Август 2018 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Антируските санкции придобиват чудовищни размери, пише на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“ председателят на Комисията по външните работи в Съвета на федерацията (горната камара) на руската Дума, пише руският ежедневник "Московский Комсомолец".
„От 22 август влезе в сила пакет от нови санкции на САЩ срещу Русия. Когато сенаторите представиха на 2 август съответният проектозакон, познатата тема на "руската намеса" в изборите, "руската агресия" и т.н., бяха обявени за оправдание за "най-жестоките санкции, които някога са били въведени". Но в крайна сметка причината е изключително съмнителния случай "Скрипал" и санкциите ще бъдат приети въз основа на Закона от 1991 г. "За контрола на химическите и биологичните оръжия… И всички тези глупости, съчетани със случая „Скрипал“, при които обвиняемият трябва да доказва невинността си, без да има достъп до доказателствата и материалите по делото, станаха претекст за мащабна икономическа агресия срещу ядрена страна. Вече искаме следващите избори в САЩ да се проведат възможно най-скоро, може би най-сетне на някой ще му олекне! "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Търсенето на „руски хакери“ причини огромни загуби на САЩ

„Взгляд“: Търсенето на „руски хакери“ причини огромни загуби на САЩ

22 Август 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Търсенето на „руски хакери“ причини огромни загуби на САЩ, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Колкото по-близо е 6 ноември - датата на междинните избори в САЩ – толкова по-силна става истерията за "руските хакери". Този път производителят на най-популярната операционна система „Уиндоус“, Майкрософт, направи изявление, което съобщава за поредните опити на "руското правителство" да повлияе на предстоящите избори.
Според текста "група хакери, свързани с руското правителство, създадоха фалшиви домейни, които се оказаха фалшифициране на две американски консервативни организации - Хъдсъновия институт и Международния републикански институт".
Твърди се, че три фалшиви домейна са създадени "по такъв начин, че да създадат впечатление за тяхната принадлежност към американския Сенат".
Президентът на Майкрософт Брад Смит коментира, че тази дейност "се фокусира главно върху подкопаването на демокрацията". Въпреки че никой не се е опитал да влезе във фалшивите сайтове, той "няма съмнение кой е отговорен" – за това се обвинява хакерската група Strontium, известна също като Fancy Bear или APT2.
По-рано, специалният прокурор Роберт Мюлер, който разследва "руската следа" на президентските избори през 2016 г., свързва тази група с Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ).
Въпреки факта, че Майкрософт, както и Фейсбук са частни, а не държавна собственост, те работят в пълно съответствие с "указанията на партията и правителството" и са готови по всяко време да "се разобличат пред партията", за да се избегнат проблеми с правоохранителните органи.
Ето защо, както частните холивудски студия по време на "Лова на вещици" съвсем доброволно и без никакъв натиск от страна на властите отказваха да сътрудничат със заподозрени в "съчувствие към комунизма" актьори и режисьори, и американските IT-компании съвсем свободно и с чувство за граждански дълг търсят и намират "руски хакери".
Изглежда, че американската медийна пропаганда (думата "информация" е неуместна тук) все пак успява да убеди привържениците на Демократическата партия, че Хилъри Клинтън е загубила само заради намесата на "руските хакери." Това се доказва от резултатите от проучване на компанията Галъп. Сред и участниците в изследването 39% вярват в "намеса на Москва", която не е повлияла на резултатите, същия процент заявява, че Русия се намесва и влияе на резултата от изборите, и само 16% отхвърлят възможността за "руската интервенция". Но ако обръщате внимание на поддръжниците на Демократическата партия, ситуацията се променя радикално: 78% са сигурни, че президентът им е назначен от Русия. Това, разбира се, е безпрецедентна ситуация в американската и световната история. И само 6%, на прага на статистическа грешка, вярват, че Русия не се е намесила в американските избори.
В действителност, хакерите могат наистина да се превърнат в сериозна заплаха за свободните избори - както в Съединените щати, така и във всяка друга страна. Страните все повече се насочват към онлайн анкети по теми, важни за гражданите и на фона на общата цифровизация на живота рискът от фалшифициране на данни ще се увеличи. Относително казано, ако хакерите променят резултата от гласуването за преименуване на улица - това не е опасно. Но ако анкетата е за важни инфраструктурни проекти - например строителството на мост или магистрала, и хакери фалшифицират резултатите - това може да доведе до сериозни икономически щети. Да не говорим за реална, не въображаема намеса в изборите.
Но вместо да се направи наистина важно нещо - развитието на висока степен на защита от външна намеса на технологии за дистанционно гласуване, правителството на САЩ и търговските дружества търсят фиктивни "руски хакери" - точно като в 50-те години те се борят с въображаеми "комунисти" в Държавния департамент и Холивуд.
Всички си спомнят как в отговор на терористичната атака, организирана и извършена предимно от саудитски граждани, на 11 септември 2001 г. Съединените щати удариха първо Афганистан и след това в Ирак.
Няма гаранция, че сегашната истерия с хакерите няма да доведе до кибернетична атака срещу руските ресурси - не е задължително официално санкционирана от американските власти. Нарушаването на работата на системата "Държавни услуги" или на най-големите руски държавни банки може да доведе до много сериозни щети.
Икономическите щети от "хакерската атака срещу американската избирателна система" също са доста големи. Само че виновниците за тези щети не са измислени "хакери", а следователи, които харчат парите на американските данъкоплатци за опити да докажат недоказуемото.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министерството на външните работи на Русия отговори на обвиненията  на „Майкрософт“ за  „атаките на руските хакери"

РИА Новости: Министерството на външните работи на Русия отговори на обвиненията на „Майкрософт“ за „атаките на руските хакери"

21 Август 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
. Руското министерство на външните работи обяви в официално заявление, че ще направи определени изводи във връзка със заявлението на технологичната компания „Майкрософт“, според която „руски хакери“ са се опитали да повлияят на изборите за Конгрес на САЩ, които ще се проведат през ноември, предава РИА Новости.
По-рано американска корпорация обяви, че е открила нов опит на хакери, свързани с Русия, да повлияят на изборите за Конгрес. Според „Майкрософт“ група, която е тясно свързана с руското правителство“ е създавала уеб страници и URL-адреси, които имитират сайтовете на „Международния републикански институт“, чийто борд на директорите се състои от шест републикански сенатори, както и на „Хъдзъновия институт“
„При цялото ни желание е невъзможно предметно да коментираме заявленията, направени без никакви доказателства и явно целящи максимална политическа и публична сензация“, гласи коментарът на министерството.
„Жалко е, че голяма международна компания, която отдавна, активно и успешно работи на руския пазар, трябва да участва в разпалилия се във Вашингтон „лов на вещици“. Видимо, за да демонстрира своята лоялност. Това е неин избор. Ние ще направим необходимите изводи“, смята институцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Москва отрича обвиненията на „Майкрософт“ за намесата на Русия в американските избори

Интерфакс: Москва отрича обвиненията на „Майкрософт“ за намесата на Русия в американските избори

21 Август 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски дипломатически източник заяви пред информационна агенция Интерфакс, че в Москва опровергават заявленията на компания „Майкрософт“, че Русия се е опитвала да повлияе на предстоящите през ноември избори за Конгрес в САЩ и че се смята, че тези твърдения са „политическа игра“.
„Майкрософт си играят на политически игри. Изборите още ги няма, но обвиненията вече ги има“, заяви анонимният източник. Според него технологическият гигант „се държи не като бизнес-играч, а като прокурор“.
По-рано фирмата съобщи, че е наблюдавала опити на Русия да окаже влияние на изборите, атакувайки мозъчни тръстове, свързани с Републиканската партия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ наложиха нови санкции заради руската кибердейност

Reuters: САЩ наложиха нови санкции заради руската кибердейност

21 Август 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ въведоха санкции срещу руска и словашка компании и двама руски граждани, за които се смята, че с действията си са помагали на руска фирма да заобиколи санкциите, наложени ѝ от Вашингтон заради зловредната кибердейност на Москва, предаде Reuters.
Американското министерство на финансите съобщи, че санкционираните компании – базираната в Санкт Петербург „Вела Марин“ и словашката „Лачно СРО“ са помагали на фирма „Диватехносървисиз“ са заобикаля наложените върху нея санкции.
САЩ наложиха ограничителни мерки срещу „Диватехносървисиз“ през юни за закупуване на подводно оборудване за руски правителствени служби, сред които разузнавателната ФСБ.
През 2016 г. администрацията на бившия американски президент Барак Обама обяви санкции срещу Федералната служба за сигурност заради предполагаеми кибероперации по време на предизборната кампания в САЩ същата година.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Boston Globe: Руските хакери започнаха да атакуват и консерваторите в САЩ

The Boston Globe: Руските хакери започнаха да атакуват и консерваторите в САЩ

21 Август 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската технологическа компания „Майкрософт“ съобщи, че хакери, свързани с руското разузнаване, са се насочили към консервативни мозъчни тръстове в САЩ, които се изказват критично срещу президента на Русия Владимир Путин и неговите съюзници, пише The Boston Globe.
Смята се, че това са същите хакери, които може би са повлияли на президентските избори в САЩ през 2016 г. Явно те са си намерили нова цел – американските консервативни мозъчни тръстове, които са критични към президента на САЩ Доналд Тръмп и които лобират за продължаването на санкциите срещу Москва.
„Майкрософт“ съобщава, че е открила интернет страници, създадени в последните седмици от руски хакери. Сайтовете целят да подведат потребителите, че посещават тези на „Хъдзъновия институт“ и „Международния републикански институт“, като по този начин предоставят паролите и личните си данни.
„Майкрософт“ също така е открил страници, които имитират тази на Сената на САЩ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Post: Руски хакери са атакували привърженици на Републиканската партия, критични към Доналд Тръмп

The New York Post: Руски хакери са атакували привърженици на Републиканската партия, критични към Доналд Тръмп

21 Август 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Руските хакери, които са проникнали в системите на Демократическата партия на САЩ преди президентските избори в страната през 2016 г., са се насочили към мозъчни тръстове на американската десница, които имат враждебно отношение към президента Доналд Тръмп, пише The New York Post.
Според доклад на софтуерния гигант „Майкрософт“ руски хакери са създали интернет страници, които са копирали тези на консервативните мозъчни тръстове „Хъдзънов институт“ и „Международен републикански институт“ с намерението да подлъгват потребителите и да им крадат паролите и личните данни. Техниката е била използвана при проникването в системите на Националния комитет на Демократическата партия и открадването на електронната кореспонденция на Джон Подеста - асистент на тогавашния кандидат-президент от партията Хилари Клинтън.
„Разширяването на киберзаплахите и към двете политически партии в САЩ дава ясно да се разбере, че трябва да се направи повече за защита на демократичния процес“, съобщава президентът на „Майкрософт“ Брад Смит.
„Хъдзъновият институт“ и „Международния републикански институт“ макар и да са приближени до Републиканската партия, са ярки критици на президента Доналд Тръмп заради предполагаемите връзки с неговия руски колега Владимир Путин. Те рязко осъдиха тяхната двучасова среща миналия месец на затворени врати в Хелзинки. Сред членовете на организациите фигурират сенаторите Джон Маккейн, Мит Ромни и Марко Рубио.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Сенатор от САЩ предлага компаниите да получат правото да отговарят на кибератаките

The Hill: Сенатор от САЩ предлага компаниите да получат правото да отговарят на кибератаките

21 Август 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Шелдън Уайтхаус (Демократическа партия, щат Роуд Айлънд) предлага Конгресът да обмисли дали да даде на компаниите право на „кибер-контраатаки“, което според него ще попречи на чуждестранните актьори да извършват удари срещу САЩ в интернет-пространството, пише The Hill.
„Трябва да обмислим добре как и кога да даваме право да удряме обратно, за да може способните и отговорни актьори в частната сфера да отблъскват чуждестранната агресия“, смята Уайтхаус. Според него „активната киберотбрана“ ще включва различни методи за предотвратяване на пропуските в компютърната защита, както и правото да проследяват извършителите в случай, че системите им са подложени на удар.
Сенаторът предлага и още допълнения в сферата на киберсигурността, включително назначаването на длъжностно лице, което да може да декласифицира свързаната информация и да информира обществото за киберзаплахи.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: „Майкрософт“ смята, че Русия е предприела нови опити за кибератаки срещу консервативни групи в САЩ

USA Today: „Майкрософт“ смята, че Русия е предприела нови опити за кибератаки срещу консервативни групи в САЩ

21 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Технологическата корпорация „Майкрософт“ съобщава за нов руски опит за кибератака, насочена срещу американските политически групи преди междинните избори за Конгрес през ноември, пише USA Today.
Компанията смята, че хакерска група, свързана с руското правителство се е опитала да направи копия на интернет-страниците на американските консервативни мозъчни тръстове „Хъдзънов институт“ и „Международен републикански институт“. Няма показатели, че хакерите са успели да привлекат посетители към фалшивите страници, а двете организации излязоха с коментар, че и преди техните усилия в полза на глобалната демокрация са ги правили цел на кибератаки.
Според коментаторите последният опит подчертава, че руското разузнаване разширява обхвата на дейността си в интернет, след като се е насочило към цели на Републиканската партия.
„Това със сигурност цели да всее объркване, конфликт и страх сред тези, които критикуват авторитарния режим на руския президент Владимир Путин“, смята председателят на „Международния републикански институт“ Даниел Туининг.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.