НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисията за финансов надзор ще изиска допълнителна информация от кипърския застрахователен надзор по случая с „Олимпик“

Комисията за финансов надзор ще изиска допълнителна информация от кипърския застрахователен надзор по случая с „Олимпик“

29 Септември 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за финансов надзор ще изиска допълнителна информация от кипърския застрахователен надзор по случая с фалиралото дружество „Олимпик“. Това става ясно от решенията на комисията, взети на заседанието ѝ в петък, предаде БНР. Причината е искане за извършване на определени преводи и плащания от банковата сметка на застрахователния клон в България.
В края на месец август кипърският застрахователен надзор поиска от българския клон на „Олимпик“ да плати дължими суми за своите служители, социални осигуровки и ползвани правни услуги. От съобщението за взето решение на Комисията за финансов надзор обаче не става ясно за какви преводи и плащания на българския клон на кипърския застраховател става дума, а единствено, че българският регулатор има нужда от допълнителна информация.
През август над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ заради фалита на кипърското застрахователни дружество. Щетите за българските водачи са над 9 млн. лева.
Междувременно с друго свое писмо до Кипър, от Комисията са изискали допълнителна информация и за намерението на инвестиционния посредник „Ur Trade Fix Ltd” да се регистрира в България. Той е лицензиран в Кипър. От Българския надзор припомнят, че той няма право да извършва дейност в България, докато не получи разрешение това.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговският регистър вече работи (ОБЗОР)

Търговският регистър вече работи (ОБЗОР)

27 Август 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. Работата на Търговския регистър и на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел вече е възстановена напълно. Всички услуги, свързани с регистъра са възможни и на място в Агенция по вписванията и регионалните ѝ структури. Достъпът беше преустановен на 10 август. Тогава от Агенцията по вписванията уточниха, че причините за възникналия проблем са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса. Министърът на правосъдието Цецка Цачева сезира за проблема Прокуратурата, ДАНС и МВР. На 16 август премиерът Бойко Борисов намекна за оставки в Агенцията. Той заяви, че не е доволен от работата на изпълнителния директор Зорница Даскалова, но ще изчака да бъде преодоляна кризата с Търговския регистър, преди да направи промени там. На 17 август беше възстановено подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“. Същия ден изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, която правосъдният министър Цецка Цачева прие. На нейно място на поста беше назначена Габриела Козарева. Назначението ѝ предизвика спорове в „Обединени патриоти“. От НФСБ обявиха, че кандидатурата на Козарева не е обсъждана с тях и за нея е отговорна само Атака. Те възразиха срещу лансиране на кадри „през задния вход" и то от името на коалицията. В отговор от Атака заявиха, че Габриела Козарева е доказан специалист и не е активист на никоя партия. Лидерът на партията Волен Сидеров уточни, че кандидатурата е съгласувана с премиера Бойко Борисов. От БСП внесоха в парламента искане за извънредно пленарно заседание заради срива в Търговския регистър и фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“, което председателят Цвета Караянчева насрочи за 21 август. От парламентарната трибуна премиерът Борисов обяви, че Търговският регистър ще възстанови дейността си и има уверението, че кризата е преодоляна. Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че информацията от Търговския регистър е напълно съхранена и няма загуба на електронни данни. Правосъдният министър Цецка Цачева уточни, че фирмата, която поддържа регистъра е конкретизирала 6 IT проблема. По думите ѝ е бил подписан договор за купуване на оборудване за 3,6 млн. лв. От ГЕРБ се усъмниха дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от фирмата, която го поддържа. А от опозицията разкритикуваха управляващите, че не са информирали обществото колко е загубила икономиката ни от срива на регистъра. Темата коментира и държавният глава Румен Радев, според когото в случая не става въпрос за немарливост или некомпетентност на държавни служители, а за липса на прозрачност и отчетност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работата на Търговския регистър е възстановена напълно

Работата на Търговския регистър е възстановена напълно

27 Август 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел е възстановена напълно от днес, 27 август 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по вписванията. Всички свързани с регистъра услуги вече са възможни на място в Агенция по вписванията и нейните регионални структури. От 16.00 часа днес всички функционалности на регистъра, възможни чрез достъп до интернет, също ще бъдат възстановени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Кипърският  надзорен орган не успя да идентифицира сенчестия инвеститор зад „Олимпик“

Cyprus Mail: Кипърският надзорен орган не успя да идентифицира сенчестия инвеститор зад „Олимпик“

23 Август 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Фалитът на застрахователната фирма „Олимпик“, която подложи на изпитание отношенията между Кипър и България, можеше да бъде избегната, стига надзорният орган на кипърския застрахователен сектор да беше изпълнил задълженията си по-стриктно, пише електронното издание на кипърския ежедневник Cyprus Mail.
Документи, с които Cyprus Mail се сдоби, разкриват че собственикът на компанията е имал противоречива репутация, в най-добрия случай, като резултат от начина и вида на компаниите, които е управлявал, докато „Олимпик“ е имала натрупани искове, които надхвърлят почти четири пъти годишния ѝ оборот.
Диего Гонсалес Алонсо, испански гражданин и собственик на базираната в Люксембург компания-майка на „Олимпик“, „Хиспакол“, е бил назован в изявление от юни 2015 година издадено от испанската Национална комисия за фондовите пазар, която контролира финансовите пазари в иберийската страна, предупреждавайки инвеститорите за дейностите на компанията му.
В България, където компанията има 9-процентов пазарен дял и около 200 000 застрахователни полици издадени на шофьори, „Олимпик“ е изправена през 9 500 иска на стойност 28.5 милиона евро. Въпросът кой е отговорен за тези искове нарани двустранните отношения и българските власти поискаха от Кипър да платят сметката.
Ралица Агайн, заместник-председателят на българската Комисия по финансов надзор, подаде оставката си във вторник, след като фалитът на „Олимпик“ беше обсъден в парламента в София в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов. Тя беше критикувана от българския финансов министър Владислав Горанов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, ПП „Атака“: Габриела Козарева е доказан специалист и не е партиен активист на никоя партия

Волен Сидеров, ПП „Атака“: Габриела Козарева е доказан специалист и не е партиен активист на никоя партия

23 Август 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Габриела Козарева е доказан специалист и не е партиен активист на никоя партия. Това се посочва в позиция на председателя на ПП „Атака“ Волен Сидеров по повод назначаването на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписванията. Сидеров посочи, че подкрепя нейната кандидатура. „Козарева е доказан специалист. Държавната администрация има остра нужда от такива кадри. По мое предложение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, бе назначена, така както по предложение на Валери Симеонов беше назначен ген. Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Премиерът Бойко Борисов се съобразява с коалиционните предложения и винаги търси баланс в тях", заяви Сидеров. Той добави, че в случая „Козарева” няма никакви основания за обструкции, освен ако някой политик, държавник или член на правителството се страхува, че от Агенцията по вписванията могат да станат ясни данни за негово участие във фирми и конфликт на интереси. „Това е негов проблем и не е повод за коалиционни интриги", каза още Волен Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Въпросите с „Олимпик“ и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят

Президентът Румен Радев: Въпросите с „Олимпик“ и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят

23 Август 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Въпросите с „Олимпик“ и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка с фалита на застрахователната компания „Олипик“ и нарушения достъп до Търговския регистър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му тук не става въпрос за технически въпрос, немарливост, некомпетентност на държавни служители и за търсене на решение за компенсация на ужилените. По думите вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация. „Тук става въпрос за абдикация от отговорност, оттам за криза в доверието и в държавността“, заяви Радев.
Той коментира, че Търговският регистър гърми в момент, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред нашите европейски партньори за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, които касаят засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията и мерки за ефективно управление на държавните предприятия.
„Имаме скандала по застраховането, което показва, че на практика няма надзор“, каза Радев. Той обърна внимание, че в същото време има увеличаване на капитала на държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовирите по абсолютно непрозрачен начин и попита как после искаме да има доверие в институциите вътре и отвън. „Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България и за Шенген, и за еврозоната. Трябва да се работи за доверие“, допълни Радев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: За назначението на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписвания е отговорна единствено партия „Атака“, това руши доверието в управляващата коалиция

НФСБ: За назначението на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписвания е отговорна единствено партия „Атака“, това руши доверието в управляващата коалиция

23 Август 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. За назначението на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписвания е отговорна единствено партия „Атака“, това руши доверието в управляващата коалиция. Това се посочва в позиция на НФСБ по повод назначението на новия директор на Агенцията по вписвания Габриела Козарева. Ръководството на партия НФСБ заявява, че кандидатурата на Козарева за шеф на Агенцията по вписвания не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГEPБ и „Обединени патриоти“. „Тази кандидатура не е обсъждана и предлагана и на Коалиционния съвет на „Обединени патриоти“ - НФСБ, ВМРО и „Атака", както изисква подписаното коалиционно споразумение. За това назначение е отговорна единствено партия „Атака", посочват от НФСБ.
„Политическа партия НФСБ категорично възразява срещу лансиране на кадри „през задния вход" и то от името на коалиция „Обединени патриоти". Считаме подобно поведение за недопустимо, защото руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата, пише още в позицията на партията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изборът на новия шеф на Агенцията по вписванията е непрозрачен и необсъждан

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изборът на новия шеф на Агенцията по вписванията е непрозрачен и необсъждан

22 Август 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
София. Спуснат е отнякъде човек, непрозрачно, необсъждано, не чухме да е имало конкурс или някаква процедура за избор. Посочен човек. Обществото не е информирано и то за един изключително важен сектор, където виждате какви проблеми могат да се случат и какъв професионализъм се изисква там. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на въпрос за новоназначения директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Не просто да дойдеш от Агенция за малки предприятия и да си въобразяваш, че може да управляваш система като Търговския регистър”, каза още лидерът на БСП. По думите й е нормално да има състезателно начало, да се явят професионалисти. „Дано не се окаже поредната калинка, която при следващ проблем ще изгори като бушон просто, за да да не поеме никой политическата отговорност”, коментира още Нинова.
По повод задочния спор от между отстранената зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн и ръководството на КФН, Корнелия Нинова коментира, че Карина Караиванова „опитва да си спаси кожата”. Тя припомни, че БСП искат оставката на цялото ръководство на регулатора. Според тях отговорни за проблемите около фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са всички комисари в КФН. „Измиха си ръцете с Ралица Агайн, приехме оставката. И ние гласувахме за това, но сега се опитват да прехвърлят отговорност единствено и само върху нея, а не да поемат и своята, която е на цялата комисия”, заключи по темата Нинова.
По повод предложението на лидера на Атака Волен Сидеров да има анекс към договора за добросъседство между България и Македония, чрез който Скопие да се задължи да се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития, Нинова отправи въпрос към него, къде е бил той и Обединени патриоти, когато Зоран Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско? „Мълчаха, докато БСП не реагира. И тичаха след събитията. Сидеров преди да го прави това изказване, да си го внесе в правителството, в което участва, или поне в Обединение патриоти. Това мнение негово ли е, на Обединени патриоти ли е или на правителството на България”, попита още Нинова. „Тези самосиндикални акции в опит да си върне загубеното доверие и рейтинг не изглеждат сериозни, поставени по този начин, иначе въпросите са много сериозни, но нека се стиковат помежду си и да видят дали правителството ще внася такъв анекс, защото ако парламентът трябва да гледа такъв анекс, то трябва да го внесе правителството”, отсече лидерът на БСП. Тя припомни, че позицията на левицата е ясна. „Първи заявихме, че добросъсдските взаимоотношения на Балканите, мира който искаме на Балканите, развитието, което искаме в посока интеграция в Европа и европейско бъдеще за Македония, нашите приятелски отношения със Зоран Заев и моите лични приятелски с него, всичко това не може по никакъв начин да бъде за сметка на българската идентичност, българския национален интерес, на авторитета и името на България”, заключи Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР преустановява гратисния период за водачите без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“

МВР преустановява гратисния период за водачите без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“

22 Август 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
София. От днес, 22 август, МВР преустановява гратисния период за налагане на глоби на водачи, без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Във връзка с възникналия проблем със застрахователна компания „Олимпик“, министерството даде петдневен толеранс на водачите с прекратената застраховка „Гражданска отговорност“ в компанията.
Съгласно Закона за движение по пътищата при подобни нарушения се налагат принудителни административни мерки – вземане на книжка и спиране на колата от движение до представянето на документ за платена застраховка.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След писмо на „Лирекс“ от МП заявиха, че още вчера министър Цачева е уточнила, че оборудването за Търговския регистър е на „Телелинк“, а поддръжката - на „Лирекс“

След писмо на „Лирекс“ от МП заявиха, че още вчера министър Цачева е уточнила, че оборудването за Търговския регистър е на „Телелинк“, а поддръжката - на „Лирекс“

22 Август 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. От компанията „Лирекс“, която отговаря за техническата поддръжка на Търговския регистър, опровергаха информацията, че през декември миналата година е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за оборудване на стойност 3,6 млн. лв. За договора с „Лирекс“ съобщи правосъдният министър Цецка Цачева на извънредното парламентарно заседание вчера, което беше свиквано заради проблема с достъпа до Търговския регистър. Малко след това министър Цачева се върна на парламентарната трибуна, за да уточни, че е допуснала лапсус и договорът през декември за техника е сключен с компанията „Телелинк“, а през май 2018 г. е сключен договор за поддръжка на регистъра - с компания „Лирекс“.
От „Лирекс“ посочват още, че продължават работата си по възстановяването на достъпа до Търговския регистър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“

Филип Попов, БСП: Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“

22 Август 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. „Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“. Получихме оставката на зам.-председателя на КФН, но това не е достатъчно. Искаме оставката на цялата Комисия за финансов надзор“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов в ефира на БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че КФН е имала възможност да въздействат, контролират и изискват информация по отношение на всеки един застраховател, който оперира на територията на България. Попов обясни, че „Олимпик“ е регистрирана още 2009 г. в България. „Собственикът ѝ, който е регистрирал фирмата в Кипър, е някакъв испанец Диего, на когото е забранено в родината му Испания, да извършва каквато и да било финансова дейност. Но той от 2009 до 2018 г. безпроблемно работи в България и изкарва от българските граждани около 21 млн. евро. Това е фрапиращо“, коментира народният представител. Според него още 2009 г. е трябвало да се обърне внимание кой е той и защо в Кипър няма нито една полица, нито едно евро от застраховки, а всичко е насочено към България. „КФН би трябвало да потърси отговори на тези въпроси, а не сега да се чудят какво да правят с тези над 200 000 български граждани“, каза още Попов. По неговите думи решението, което управляващите приеха в НС, е абсолютно бланкетно и се опитва да замете под килима всички проблеми. „В нашето предложение ясно се казваше - правителството да потърси обезщетение за възстановяване на сумите на тези 200 000 български граждани. Управляващите приеха решение, в което се казва – да се потърси възможност за оказване на помощ. Каква помощ – психологическа, финансова, правна?“, попита депутатът от левицата.
Филип Попов обясни, че гаранционният фонд е създаден от вноските на всички застраховани. „Има възможност хората да бъдат обезщетени от българския гаранционен фонд, а след това крайната сума да бъде възстановена от кипърския. Вчера Ралица Агайн увери, че във фонда има достатъчно пари“, каза още той. Попов обърна внимание, че „Олимпик“ не е българска компания и по закон не е трябвало да внася в българския гаранционен фонд, но са събрани около 2 млн. лв. „А сега пък искат да ги връщат. Кашата е тотална“, коментира още той. Попов е категоричен, че тази тема не може да бъде затворена, докато не бъдат обезщетени тези 200 000 човека, които съвсем добросъвестно са си направили застраховки. „Комисията е тази, която трябва да защити интересите на българските граждани. А сега е ред на държавата да се погрижи за тези хора, но заради вчерашното решение на управляващите не мисля, че ще се случи“, допълни народният представител.
По повод Търговския регистър, Попов коментира, че става въпрос за много чувствителна информация и този проблем касае всеки български гражданин. „ГЕРБ управляват България вече 10 години. Не могат непрекъснато да прехвърлят вина и да връщат времето от преди 50, 100 години или времето на хан Аспарух. Трябва да си поемат отговорност“, категоричен е народният представител. По неговите думи вчера е станало ясно, че е имало доклад до министъра на правосъдието по отношение на компетентността на ръководителя на Търговския регистър, но не са били предприети адекватни действия и мерки. „Стана ясно, че в този Търговски регистър не може да се съхрани надеждно информацията, а са дадени много пари. Никой не каза какви щети са нанесени върху българската икономика и бизнес“, каза още Филип Попов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на КФН остана без Ралица Агайн, работна група ще търси възможности за помощ на ощетените от „Олимпик“ (ОБЗОР)

Ръководството на КФН остана без Ралица Агайн, работна група ще търси възможности за помощ на ощетените от „Олимпик“ (ОБЗОР)

22 Август 2018 | 03:00 | Агенция "Фокус"
София. Със 138 гласа „за“, 3 - „против“ и 3 - „въздържал се“ парламентът освободи Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Агайн, която ръководеше и управление „Застрахователен надзор“ към комисията, депозира оставката си в деловодството на парламента по-рано през деня заради казуса със застрахователната компания „Олимпик“, след което депутатите включиха обсъждането и гласуването ѝ в дневния ред на извънредното си заседание.
С друго свое решение парламентът възложи на Комисията за финансов надзор да представи доклад за дейността си спрямо фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“ до 7 септември. Информацията, която Комисията за финансов надзор ще предостави, трябва да съдържа всички нейни действия, предприети от появяването на дружеството на българския пазар до 17 август 2018 г., когато задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ на повече от 200 хил. българи бяха прекратени. Докладът трябва да съдържа и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда.
Народното събрание прие решението, което възлага на вицепремиера Екатерина Захариева съвместно с КФН да предприеме действия в помощ на засегнатите от „Олимпик“. Предложението на БСП бе сходно, но бе отхвърлено от парламента. От опозицията предлагаха Народното събрание да възложи на финансовия министър Владислав Горанов да търси възможности да се изплатят парите на пострадалите от „Олимпик“.
По време на дебатите в зала премиерът Бойко Борисов изтъкна, че правителството не може да поеме политическа отговорност за случилото се, тъй като КФН е избрана от парламента. По думите му оставката на Ралица Агайн не решава кардиналните въпроси. Той предложи създаването на работна група, която да реши как могат да бъдат подпомогнати засегнатите български граждани. „Предлагам всяка партия да представи експерт. Нека тези експерти да проработят сега, да уеднаквим версиите, да прочетем хубаво това, което пише, и да кажат откъде могат да се вземат пари. И ние ще го направим“, коментира Борисов.
Ралица Агайн увери от своя страна, че всички правомощия на КФН относно „Олимпик“ са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски. „Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане. По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията“, обясни тя. Aгайн уточни, че тези, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“, са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове.
Министърът на финансите Владислав Горанов уточни от своя страна, че основният упрек към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия, за да няма проблеми като сегашния. „Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит“, коментира той.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е недопустимо да има разминаване между информацията на КФН и на правителството. „Премиерът заяви публично, че който се е подлъгал да плаща по-евтини застраховки, си е поел риска. Би трябвало хората да очакват, че щом е по-евтино, има проблем. А зам.-председателят на КФН казва, че цената не е била дъмпингова. Кое е вярно?“, попита лидерът на БСП.
ПГ на „БСП за България“ призова КФН да подаде колективна оставка, тъй като органът е колективен. Секретарят на парламентарната група Филип Попов допълни, че правителството няма желание да защити интереса на засегнатите от „Олимпик“ български граждани. Той обърна внимание, че застрахователната компания е регистрирана през 2009 г. - по времето на управлението на ГЕРБ и фалира отново при управление на партията. Проф. Румен Гечев от БСП заяви, че сме свидетели на пълен срив на българските институции и на бягство на отговорност и измиване на ръце и посочи, че през есента партията започва с поредица от въпроси към финансовия министър и КФН във връзка с това защо институциите, които управляват не са във форма.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира, че до казуса с „Олимпик“ се е стигнало, защото България е тръгнала по пътя на една безгранична либерализация. По думите му в решението на БСП се възлагат неизпълними задачи на министъра на финансите.
Народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев от своя страна изказа благодарност и възхищение от решението на Агайн да подаде оставка, като го определи като морален акт. Според него КФН като цяло си е свършила работата, но е учуден от голямата доза незнание и неразбиране на проблема.
От ПП „Воля“ излязоха с позиция, че заседанието е било излишно и на правителството са възложени мерки, които то вече е предприело.
По-късно общественият защитник Мая Манолова изпрати официално писмо до Павлос Йоану – финансов омбудсман на Република Кипър, в което поиска съдействие по казуса на близо 275 000 български шофьори с фалиралата застрахователна компания „Олимпик“. „Като омбудсман, призван да защитава правата на българските граждани, съм силно обезпокоена и от липсата на ясна и подробна информация за това по какъв начин те ще могат да защитят икономическите си интереси“, пише още Мая Манолова. Тя призовава кипърския си колега да съдейства при решаване на споровете на нашите шофьори със ЗК „Олимпик“ за изплащане на обезщетения и премии по автоматично прекратените договори, като посочи необходимите действия и ред съгласно кипърското законодателство за предявяване на претенциите.
На свое извънредно заседание Комисията за финансов надзор (КФН) избра за заместник на Ралица Агайн Владимир Савов. Той ще изпълнява правомощията на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, до встъпване в длъжност на избран от Народното събрание нов заместник-председател.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на КФН остана без Ралица Агайн, работна група ще търси възможности за помощ на ощетените от „Олимпик“ (ОБЗОР)

Ръководството на КФН остана без Ралица Агайн, работна група ще търси възможности за помощ на ощетените от „Олимпик“ (ОБЗОР)

21 Август 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Със 138 гласа „за“, 3 - „против“ и 3 - „въздържал се“ парламентът освободи Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Агайн, която ръководеше и управление „Застрахователен надзор“ към комисията, депозира оставката си в деловодството на парламента по-рано през деня заради казуса със застрахователната компания „Олимпик“, след което депутатите включиха обсъждането и гласуването ѝ в дневния ред на извънредното си заседание.
С друго свое решение парламентът възложи на Комисията за финансов надзор да представи доклад за дейността си спрямо фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“ до 7 септември. Информацията, която Комисията за финансов надзор ще предостави, трябва да съдържа всички нейни действия, предприети от появяването на дружеството на българския пазар до 17 август 2018 г., когато задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ на повече от 200 хил. българи бяха прекратени. Докладът трябва да съдържа и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда.
Народното събрание прие решението, което възлага на вицепремиера Екатерина Захариева съвместно с КФН да предприеме действия в помощ на засегнатите от „Олимпик“. Предложението на БСП бе сходно, но бе отхвърлено от парламента. От опозицията предлагаха Народното събрание да възложи на финансовия министър Владислав Горанов да търси възможности да се изплатят парите на пострадалите от „Олимпик“.
По време на дебатите в зала премиерът Бойко Борисов изтъкна, че правителството не може да поеме политическа отговорност за случилото се, тъй като КФН е избрана от парламента. По думите му оставката на Ралица Агайн не решава кардиналните въпроси. Той предложи създаването на работна група, която да реши как могат да бъдат подпомогнати засегнатите български граждани. „Предлагам всяка партия да представи експерт. Нека тези експерти да проработят сега, да уеднаквим версиите, да прочетем хубаво това, което пише, и да кажат откъде могат да се вземат пари. И ние ще го направим“, коментира Борисов.
Ралица Агайн увери от своя страна, че всички правомощия на КФН относно „Олимпик“ са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски. „Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане. По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията“, обясни тя. Aгайн уточни, че тези, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“, са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове.
Министърът на финансите Владислав Горанов уточни от своя страна, че основният упрек към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия, за да няма проблеми като сегашния. „Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит“, коментира той.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е недопустимо да има разминаване между информацията на КФН и на правителството. „Премиерът заяви публично, че който се е подлъгал да плаща по-евтини застраховки, си е поел риска. Би трябвало хората да очакват, че щом е по-евтино, има проблем. А зам.-председателят на КФН казва, че цената не е била дъмпингова. Кое е вярно?“, попита лидерът на БСП.
ПГ на „БСП за България“ призова КФН да подаде колективна оставка, тъй като органът е колективен. Секретарят на парламентарната група Филип Попов допълни, че правителството няма желание да защити интереса на засегнатите от „Олимпик“ български граждани. Той обърна внимание, че застрахователната компания е регистрирана през 2009 г. - по времето на управлението на ГЕРБ и фалира отново при управление на партията. Проф. Румен Гечев от БСП заяви, че сме свидетели на пълен срив на българските институции и на бягство на отговорност и измиване на ръце и посочи, че през есента партията започва с поредица от въпроси към финансовия министър и КФН във връзка с това защо институциите, които управляват не са във форма.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира, че до казуса с „Олимпик“ се е стигнало, защото България е тръгнала по пътя на една безгранична либерализация. По думите му в решението на БСП се възлагат неизпълними задачи на министъра на финансите.
Народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев от своя страна изказа благодарност и възхищение от решението на Агайн да подаде оставка, като го определи като морален акт. Според него КФН като цяло си е свършила работата, но е учуден от голямата доза незнание и неразбиране на проблема.
От ПП „Воля“ излязоха с позиция, че заседанието е било излишно и на правителството са възложени мерки, които то вече е предприело.
По-късно общественият защитник Мая Манолова изпрати официално писмо до Павлос Йоану – финансов омбудсман на Република Кипър, в което поиска съдействие по казуса на близо 275 000 български шофьори с фалиралата застрахователна компания „Олимпик“. „Като омбудсман, призван да защитава правата на българските граждани, съм силно обезпокоена и от липсата на ясна и подробна информация за това по какъв начин те ще могат да защитят икономическите си интереси“, пише още Мая Манолова. Тя призовава кипърския си колега да съдейства при решаване на споровете на нашите шофьори със ЗК „Олимпик“ за изплащане на обезщетения и премии по автоматично прекратените договори, като посочи необходимите действия и ред съгласно кипърското законодателство за предявяване на претенциите.
На свое извънредно заседание Комисията за финансов надзор (КФН) избра за заместник на Ралица Агайн Владимир Савов. Той ще изпълнява правомощията на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, до встъпване в длъжност на избран от Народното събрание нов заместник-председател.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Търговският регистър да възобнови дейността си до края на седмицата (ОБЗОР)

Очаква се Търговският регистър да възобнови дейността си до края на седмицата (ОБЗОР)

21 Август 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се Търговският регистър да възобнови дейността си до края на седмицата. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредно заседание в парламента, където представи пред депутатите данни за сигурността на информацията, съхранявана от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието. Премиерът обясни, че има уверенията на Държавната агенция за електронно управление, че кризата е преодоляна. В екипа за решаване на проблема работят служители на Агенцията по вписванията, фирмата, поддържаща Търговския регистър, ДАНС, ГДБОП и др., като сред IT специалистите има и експерт от Япония.
"До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните от критичните регистри", обясни още премиерът Борисов. Той допълни, че до 3 септември трябва да се извърши и анализ на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на данните.
Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че информацията от Търговския регистър е напълно съхранена и няма загуба на електронни данни.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни, че през септември месец миналата година изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова ѝ е предоставила доклад на фирмата, която поддържа регистъра. „Тя конкретизира шест IT проблема и предложения за решаването им. Те бяха изпълнени в най-кратки срокове“, обясни Цачева. По думите ѝ е бил подписан договор за купуване на оборудване за 3,6 млн. лв.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов попита дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от фирмата, която го поддържа. От своя страна, премиерът Бойко Борисов помоли депутатите от ГЕРБ да не коментират тази тема и да се оставят специалистите да си свършат работата. „Ако си вдигнат шапката, направо ще ни сринат. Затова трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма“, обясни Борисов. Той посочи, че цялата история с регистъра е една добра обица на ухото, за да не се случват в бъдеще подобни проблеми.
По време на извънредното заседание от опозицията разкритикуваха управляващите за случая с регистъра. „Никой не каза на българското общество и на българските граждани колко загуби българската икономика за тези дни от срива в Търговския регистър. Каквото и да направите, хората не вярват, че зад това не стои намерение, когато се възстанови да има заличени данни, изтрити задължения, фирми. Не ви вярват - единственото решение щеше да бъде, ако днес господин Борисов беше депозирал оставката на правителството в Народното събрание“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. От опозицията поискаха оставката и на правосъдния министър. Премиерът Борисов коментира това, като посочи, че те непрекъснато искат оставки. „Аз много пъти им правих предсрочни парламентарни избори и знаете резултатите. Да им угаждаме на всеки шест месеца да правим предсрочни парламентарни избори – това ще е прецедент в Европа“, коментира министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Савов ще изпълнява правомощията на заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“

Владимир Савов ще изпълнява правомощията на заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“

21 Август 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. На свое извънредно заседание днес Комисията за финансов надзор (КФН) определи Владимир Савов – член на КФН за заместник, който да изпълнява правомощията на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, до встъпване в длъжност на избран от Народното събрание нов заместник-председател. Това съобщиха от пресцентъра на КФН.
Решението на КФН е във връзка с решение на Народното събрание от днес за предсрочно прекратяване на мандата на Ралица Агайн-Гури – заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори

Премиерът Бойко Борисов: Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори

21 Август 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори. Това коментира премиерът Бойко Борисов във връзка с исканата от БСП колективна оставка на Комисията за финансов надзор и пожеланията им за успех на предсрочни парламентарни избори, ако това не се случи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз много пъти им правих предсрочни парламентарни избори и знаете резултатите. Да им угаждаме на всеки шест месеца да правим предсрочни парламентарни избори – това ще е прецедент в Европа. Два пъти го правим. Така че повече този въпрос не ми го задавайте. Ако цялата комисия има вина, естествено, че трябва да си отиде цялата комисия. Но както при КТБ, така и сега председателят не носи отговорност за ресорите. Когато КТБ падна, не случайно тогава обвиниха заместник-председателя, защото казаха, че отговорността се носи по ресори“, каза още Борисов.
Във връзка с проблема с Търговския регистър Борисов обясни, че програмите по някой път се бъгват. „Но това ни дойде, като една добра обица на ухото и мисля, че всички сме си извели поуки и в момента максимално бързо се прави. Още повече, че новите дискове са там, просто трябва време“, коментира премиерът. На въпрос дали има основание да се иска оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева, Борисов отговори: „Те непрекъснато искат оставките. Тези, които купуваха гласове и имат повдигнати обвинения, правят закони, а пък искат оставките. Тези, които направиха банковата криза през 1996 г. или сринаха КТБ, излизат да се изказват“.
Борисов обясни, че е защитил фирма „Лирекс“, която работи по възстановяването на Търговския регистър, защото иска да им осигури комфорт. „А всеки на мое място би ги нападнал, за да няма упрек към него. Но всяко едно избързване може да счупи системата. На 10 минути с по близо месец се прибавят повече данни към системата за регистъра. Най-добрият специалист в Европа работи тук в момента. Но, повтарям, важна е обицата на ухото, защото много системи са такива“, коментира премиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП "Воля": Заседанието беше излишно - възложихме на правителството мерки, които то вече е предприело

ПП "Воля": Заседанието беше излишно - възложихме на правителството мерки, които то вече е предприело

21 Август 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите от ПГ на "Воля" участваха в днешното извънредно заседание на НС, както изисква правилникът, съобщиха от пресцентъра на партията. Позицията на партията във връзка с ощетените клиенти на застрахователното дружество „Олимпик” е, че българските институции трябва да направят всичко възможно, за да защитят интереса на гражданите. От "Воля" оценяват случилото се като недопустими пропуски в контрола.
По отношение на активността на БСП, която инициира заседанието, "Воля" са категорични, че е нямало никаква нужда от него и от харченето на огромна сума държавни средства за провеждането му. Според депутатите от групата, това е поредният популистки ход на социалистите, който не води до никакви реални резултати за хората, а търси вътрешно-партиен ефект. Не може Народното събрание да бъде принизявано до регистратор на вече започнати действия от правителството. Нелепо е ден, след като министрите на финансите и на външните работи са обявили какви мерки са предприели, парламентът да се свиква да вземе решение за същото. „Събрахме се, за да възложим на премиера и правителството да си вършат работата, което беше абсолютно ненужно. Те затова са на тези постове, за да спазват законите и да изпълняват правомощията си. Ако за всяко нещо в изпълнителната власт чакаме парламентът да го възложи, до никъде няма да стигнем”, коментира председателката на ПГ на "Воля" Гергана Стефанова.
При гласуването в пленарната зала депутатите от "Воля" не подкрепиха проекта за решение, предложен от БСП, поради факта, че повтаря вече предприети от кабинета мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Единственото решение на основните проблеми в държавата е Бойко Борисов да депозира оставката на кабинета

Корнелия Нинова, БСП: Единственото решение на основните проблеми в държавата е Бойко Борисов да депозира оставката на кабинета

21 Август 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Единственото решение на основните проблеми в държавата е Борисов да депозира оставката на кабинета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Щях да похваля премиера, че остана толкова дълго и до края на заседанието, но не издържа последните няколко минути", допълни тя. Нинова се обърна към депутатите от ГЕРБ и министрите от кабинета, като ги попита дали са им познати думите „Ще засилим доверието на гражданите в електронните услуги“. „Сигурно ви е познато, все пак е партийната ви програма. Вместо това днес цял ден слушаме за сринали се дискове. Уважаеми колеги, имате големи проблеми в управляващата коалиция, които винаги оправдавате с това, че управленската програма се изпълнява“, заяви Нинова. Лидерът на БСП заяви, че управляващите изобщо не изпълняват своята програма, излъгали са българските избиратели и не са изпълнили това, с което са ги спечелили на тези избори. „Говорихме за много детайли, никой не каза на българското общество колко загуби българската икономика за тези дни от срива на Търговския регистър. Колко загуби българският бизнес? Загуби ли нещо хазната от това?“, заяви Нинова.
Тя изрази надежда премиерът Бойко Борисов да уволни шефа на Инспектората към Министерството на правосъдието, защото тази жена е оневинила Зорница Даскалова.
Нинова заяви, че има два големи проблема, които са съществени за системите изобщо в България – първият е липсата на доверие, а вторият е, че когато някой каже това в очите, го нарочват за саботьор и така се затваря устата на всеки инакомислещ. Според нея вина за това има правителството на ГЕРБ. „Където искайте се връщайте - вие управлявате последните 10 години. Главната ви вина е, че сринахте институциите и държавността“, заяви Нинова. Според лидера на БСП единственото решение на основните проблеми в държавата е Бойко Борисов да депозира оставката на кабинета.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма

Премиерът Бойко Борисов: Трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма

21 Август 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента във връзка с казуса около Търговския регистър, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По повод изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов относно умишлен саботаж на Търговския регистър от фирмата, която го поддържа, Борисов коментира: „Нека не тръгваме в посока. В САЩ вече 2 години се занимават само с това как чрез кибератака има подмяна на избори. А това е държава, за която мисля, че няма съмнение, че службите са на изключително ниво. Дори държави с най-напредналите демокрации като Холандия се отказаха от електронното гласуване“.
Министър-председателят призова депутатите от ГЕРБ да не се повдига тази тема днес повече. „През последните няколко дни, а и това което предстои през следващите - очакваме от фирма „Лирекс“ и нейните експерти, които работят денонощно, да оправят регистъра. Но ако си вдигнат шапката направо ще ни сринат. А ние имаме вина от агенцията, на която това ѝ е била работата. И най-неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са дадени и се случи това нещо, така че нека не вкарваме дебата там. Нека да помислим така да си направим защитите, да направим някакъв закон, с който да можем да защитим тези системи и да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма и да сме изцяло подвластни след това. Защото не може това да се даде на всяка фирма. Трябва държавата да си има някакви тайни, които да бъдат узаконени от парламента и да имаме тази защита. Нека колегите и IT експертите, които работят, да не ги разклатим с нещо такова“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата

21 Август 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на изслушването на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, предаде репортер на Агенция "Фокус". „От данни, които изнесоха в публичното пространство, бих искал да попитам вярно ли е това, че се установява, че фирма „Лирекс“ е обединила дисковия масив на основния сървър с този на резервния. Това сливане на масивите е довело до невъзможност за възстановяване на база данните“, каза Цветанов.
„Това, което е по-важно да попитам представителите на изпълнителната власт за фирмата „Лирекс“. Тя беше спомената много. Дали тази фирма изпълнява стриктно договора, който има със съответните институции в България. Това е поредният проблем, който възниква, както проблемите, свързани с МВР, когато беше наложена тази фирма от 2007 г. от тогавашния началник на кабинета на Румен Петков - Александър Петров“, каза Цветанов и обърна внимание, че той е бивш функционер на БСП. „Ако попитаме как беше направено видеонбалюдението, това беше с много изричните указания, които бяха дадени, да спечели „Лирекс“ и да осъществи съответното видеонаблюдение. Забележете какво се случва при експлоатацията - интерфейсът беше затворен, което не даде възможност да се надгражда тази система“, заяви Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Всички предписания на инспектората на Министерството на правосъдието за Агенцията по вписванията са направени, но от тях не следва оставката на Зорница Даскалова

Министър Цецка Цачева: Всички предписания на инспектората на Министерството на правосъдието за Агенцията по вписванията са направени, но от тях не следва оставката на Зорница Даскалова

21 Август 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Всички предписания на инспектората на Министерството на правосъдието за Агенцията по вписванията са направени, но от тях не следва оставката на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на извънредното заседание на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По сигнал на бивш служител на Агенцията по вписванията инспектората на Министерството на правосъдието е извършил проверка по конкретните теми в жалбата на дамата, която е отправила сигнала. Сигналът приключва с три задължителни указания към изпълнителния директор. Първо, констатирано е, че част от личните досиета на служителите са били в нейния кабинет, а те трябва да се съхраняват в звеното за човешките ресурси. Втората препоръка е да се преустанови практиката с болничните листове. Третото е да се предприемат действия за конкурс за попълване на щатните бройки“, обясни Цачева.
Тя посочи, че не е вярно, че не е реагирала на отправеното предложение от инспектората. „Поисках писмени обяснения от г-жа Даскалова. Тя обаче оспорва доклада на инспектората на Министерството на правосъдието пред главния инспекторат в Министерски съвет, който от своя страна излиза с три препоръки към работата на инспектората в Министерството на правосъдието и заявява, че изпълнителните директори на изпълнителните агенции подлежат на друг ред и при тях не следва да се образува дисциплинарна отговорност. Излиза, че това, което съм могла да направя, е било аз да прекратя договора на г-жа Даскалова като изпълнителен директор. Защо? Защото са намерени няколко досиета на служители в нейния кабинет?“, коментира Цачева.
Правосъдният министър обясни, че и трите предписания на инспектората са направени. „Но не смятам, че от тях следва да се прекрати трудовият договор на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията“, коментира Цачева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Ако премиерът Борисов беше искрен в предложението си за работна група, от ГЕРБ щяха да подкрепят проекторешението на БСП за „Олимпик“

Филип Попов, БСП: Ако премиерът Борисов беше искрен в предложението си за работна група, от ГЕРБ щяха да подкрепят проекторешението на БСП за „Олимпик“

21 Август 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Ако г-н Борисов беше искрен в предложението си за работна група, от ГЕРБ щяха да подкрепят проекторешението на БСП за „Олимпик“. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ясно е, че те се опитват да заметат този проблем под килима. Иначе щяха да подкрепят проекта на решение, който ние предлагаме“, каза Попов.
Във връзка с общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев проф. Румен Гечев заяви, че той си върви със „Суджук гейт“, „Кумгейт“ и др. „Всички сме съгласни, че в годините на прехода няма партия, която да няма представители, които да не са били обект на разследване“, заяви той и подчерта, че престъпникът си е престъпник без значение от коя партия. „Нека да не смесваме едното с другото. Днес парламентът се е събрал, за да обсъди защо българските институции не си вършат работата“, каза проф. Гечев. Според него премиерът Бойко Борисов има силна политическа интуиция и когато има голям проблем, става сговорчив и предлага да се седне и да се реши въпроса. „Защо не постъпи той така, когато при правителството на Орешарски, но не заради него, се срина КТБ?, попита още депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Имаше доклад за 6 IT проблема относно Търговския регистър, подписахме договор за 3,6 млн. лв. за оборудване

Министър Цецка Цачева: Имаше доклад за 6 IT проблема относно Търговския регистър, подписахме договор за 3,6 млн. лв. за оборудване

21 Август 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Имаше доклад за 6 IT проблема относно Търговския регистър, подписахме договор за 3,6 млн. лв. за оборудване. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на извънредното заседание на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През май 2015 г. към Министерството на правосъдието е изготвен одит относно рисковете в системите на Агенцията по вписванията и основно Търговския регистър. Според одита е имало някои забележки, но като цяло рисовете са идентифицирани, индивидуализирани и след това идва информацията, с която аз разполагам и която е публична в страницата на Агенцията по вписванията“, каза още Цачева и посочи, че там фигурират всички доклади.
„На 26 септември миналата година изпълнителният директор на Агенцията по вписванията ми е представила доклад от една от фирмите, които поддържат Търговския регистър, която конкретизира 6 IT проблема и предложения за решаването им. Аз бях съгласна с тях и те бяха изпълнени в най-кратки срокове“, каза още правосъдният министър и посочи, че в края на декември миналата година е бил подписан договор за 3,6 млн. лв. за оборудване. „Но как е използвано то, трябва да питаме съответните специалисти“, коментира министър Цачева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Правителството няма желание да защити интереса на засегнатите от „Олимпик“ български граждани

Филип Попов, БСП: Правителството няма желание да защити интереса на засегнатите от „Олимпик“ български граждани

21 Август 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Правителството няма желание да защити интереса на засегнатите от „Олимпик“ български граждани. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес отново сме свидетели на това как българското правителство се опитва да замете поредния скандал под килима. Този опит прозира от тяхното решение – търсене на възможност за оказване на помощ, включително при необходимост на правна помощ на лицата, сключили договор с „Олимпик“. Обръщам се към всички тези 200 хил. българи, които са сключили застрахователен договор с въпросната компания, уважаеми българи, виждате как това правителство няма желание да защити вашия интерес“, каза Попов. Той обърна внимание, че застрахователната компания „Олимпик“ е регистрирана през 2009 г. по времето на управлението на ГЕРБ. „2018 г., когато фалира тази компания и когато с оставката на заместник-председателя на КФН се замита този скандал, да се замислим кой управлява отново“, коментира още Попов.
Проф. Румен Гечев заяви, че през есента от БСП започвас поредица от въпроси към финансовия министър и КФН във връзка с това защо институциите, които управляват не са във форма. Той посочи, че сме свидетели на пълен срив на българските институции и на бягство на отговорност и измиване на ръце. „За пореден път българските институции не си изпълняват задълженията“, каза проф. Гечев. По думите му в случая с „Олимпик“ българският регулатор има всички права и инструменти да проверява, да пита в Кипър, в Брюксел и където си иска по света и да получи информация.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До края на седмицата може да имаме напълно работещ Търговски регистър

Премиерът Бойко Борисов: До края на седмицата може да имаме напълно работещ Търговски регистър

21 Август 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. До края на седмицата може да имаме напълно работещ Търговски регистър. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Премиерът посочи, че към днешна дата е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли 2018 г. „Успешно се изтеглят данните от развалените дискове. Възстановяващите дейности не са спирали никога. Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е обявена фирмата, отговорна за поддръжката – фирма „Лирекс“. Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни IT експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановяването. Положението ескалира до най-високо ниво, заради което най-високи специалисти бяха изпратени в подкрепа на компанията. Мобилизиран е целият наличен експертен капацитет, който е работил към Агенцията по вписванията“, обясни Борисов.
Министър-председателят посочи, че възстановителният щаб проведе срещи на най-високо равнище. „Още в събота е разработен детайлен план за възстановяване на дисковете, на базата данни от клиенти, на частичните функционалности на регистъра и възстановяване на връзката със системата „Реджикс“. Първоначално заложените срокове се оказаха обективни. На този етап може да се каже, че кризата е преодоляна. И до края на седмица може и да имаме напълно работещ Търговски регистър“, каза още Борисов.
Той коментира, че поддържането на най-високо ниво занапред е приоритет, но то изисква и допълнителни ресурси. „До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните“, каза Борисов и посочи, че още и че до 3 септември трябва да се извърши и анализ по отношение на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на необходимия капацитет
„Приемам вината от страна на правителството, от страна на агенцията, но важното е да не допускаме повече подобни зловредни проблеми за в бъдеще“, коментира премиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Сривът на Търговския регистър е безпрецедентна криза, застрашила сигурността на страната, затова трябват отговори

Крум Зарков, БСП: Сривът на Търговския регистър е безпрецедентна криза, застрашила сигурността на страната, затова трябват отговори

21 Август 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Сривът на Търговския регистър е безпрецедентна криза, застрашила сигурността на страната, затова трябват отговори. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на извънредното заседание на парламента във връзка със спрения Търговски регистър, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Трудно обяснимо е нежеланието на министъра на правосъдието Цецка Цачева да изясни ситуацията да обясни случилото се и да успокои гражданите. Тъй като министър Цецка Цачева не пожела да отговори на въпросите ни по възможните за един министър начини, трябва сега да отговори премиерът Бойко Борисов чрез каналът, който е достъпен за опозицията – парламентарната трибуна“, коментира Зарков.
Той посочи, че въпросите, на които министър-председателят трябва да отговори, са как се стигна до срива в Търговския регистър, каква е конкретната причина за него, изпълнявани ли са законовите искания при аварии, има ли риск от загуба на информация или от нейното манипулиране, съществува ли риск за пропадането на други системи, как оценява изразходваните средства за поддържането на развалената система и счита ли, че отговорността се изчерпва с оставката на председателя на Агенцията по вписванията.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на БСП призова КФН да подаде колективна оставка

ПГ на БСП призова КФН да подаде колективна оставка

21 Август 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП призова КФН да подаде колективно оставка Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Търновалийски по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не народното събрание да иска доклад от КФН, председателката на комисията трябваше да тича с такъв доклад в Народното събрание и да обяснява защо това се е случило. Получават достатъчно, за да работят и да бъдат на нивото, на което искаха да бъдат. След като са направили тези пропуски, днес трябва да поемат отговорност“, заяви Търновалийски. Той отбеляза, че заместник-председателят на КФН е поела морална отговорност, като е подала оставка, но органът е колективен. Според него вече Народното събрание ще реши дали тези оставки ще бъдат приети. „Така се случва в нормалните държави и при хора, които имат достойнство и чест“, заяви още Търновалийски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 138 гласа "за",  3 - "против" и 3 - "въздържал се"  парламентът освободи Ралица Агайн от поста заместник-председател на КФН

Със 138 гласа "за", 3 - "против" и 3 - "въздържал се" парламентът освободи Ралица Агайн от поста заместник-председател на КФН

21 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът освободи Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ оставката й гласуваха 138 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ - 3 , с което тя бе приета. Освен поста заместник-председател на КФН Ралица Агайн бе и ръководещ управление "Застрахователен надзор". Агайн депозира оставката си в деловодството на парламента в днешния ден заради казуса със застрахователната компания „Олимпик“, след което депутатите включиха в дневния ред на извънредното си заседание обсъждането и гласуването й.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 20 август правителството поиска оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн заради казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“.
Междувременно по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура и ДАНС започнаха проверка на Комисията за финансов надзор по отношение на това как е осъществяван държавният застрахователен надзор от страна на Комисията. Проверката трябва да установи спазени ли са изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, как е упражнен надзорът след издадената забрана компанията да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.
Казусът с „Олимпик“ стана част и от предложението за дневен ред за извънредно заседание на парламента, което бе насрочено за 21 август 2018 г. Искането бе входирано от лидера на БСП Корнелия Нинова и народни представители и бе подписано от 61 депутати, при необходими 48. На брифинг след това Корнелия Нинова настоя да се поеме отговорност за случая с кипърската застрахователна компания не само чрез оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн, а и политическа. Тя разкритикува срещата в Министерски съвет и я нарече „сбирка на изпълнителната власт по казуса“ и „прах в очите“ на хората. По думите й истинското място за решаване на проблема е в парламента. Нинова заподозря и възможност в случая да става въпрос за пирамида.
По-късно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие в МВнР посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес. Тя настоя за незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство. Посланик Кундуридес увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за финансов надзор трябва да представи доклад за дейността си спрямо фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“ до 7 септември

Комисията за финансов надзор трябва да представи доклад за дейността си спрямо фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“ до 7 септември

21 Август 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът възложи на Комисията за финансов надзор да представи доклад за дейността си спрямо фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“ до 7 септември, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Решението беше прието по време на извънредно заседание на Народното събрание със 107 гласа „За“, 5 гласа „Против“ и с 57 въздържали се. Проектът беше внесен от парламентарната група на ГЕРБ.
Информацията, която Комисията за финансов надзор ще предостави, трябва да съдържа всички нейни действия, предприети от появяването на дружеството на българския пазар до 17 август 2018 г., когато задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ на повече от 200 хил. българи бяха прекратени. Докладът трябва да съдържа и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда.
Депутатите възложиха и на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи всички възможности, предоставени от българското, европейското и международното законодателство, за своевременно възстановяване на сумите на засегнатите лица и гарантирането на техните права.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ще създадем работна група с представители на КФН, МВнР и Гаранционния фонд във връзка с казуса „Олимпик“

Министър Владислав Горанов: Ще създадем работна група с представители на КФН, МВнР и Гаранционния фонд във връзка с казуса „Олимпик“

21 Август 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще създадем работна група с представители на КФН, МВнР и представители на Гаранционния фонд във връзка с казуса „Олимпик“. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредното заседание на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Действащото законодателство в България и ЕС и внесeните на 24 май изменения в моторната директива дават отговор на голяма част от въпросите, зададени днес. Ако искаме да търсим решение за чуждите компании при несъстоятелност, трябва да посочим, че в това отношение имаме малко извънзаконови промени. Само българските компании, тези под лиценз у нас, имат право в последствие да черпят права от Обезпечителния фонд при прекратяване на полици“, каза още Горанов и посочи, че ще се води и такъв дебат.
„Още през следващите дни ще се формира в Министерството на финансите с представители на КФН, МВнР и представители на Гаранционния фонд една работна група, която да помогне фонда, който е страна по конвенцията. Никой друг не е страна по нея. Колкото и да не ви харесва, това е правната рамка, която функционира от 2005 г. досега, а ние сме се присъединили към нея през 2012 г.“, коментира финансовият министър.
„Въпросът е дали обезпечителният фонд да бъде разпространен върху всички застрахователи, които оперират в страна. Ако решим да го разширим, ще е доста неприятен прецедент да търсим това със задна дата, но ако не стане със задна дата, няма как тези 9 млн. лв. да се възстановят, без да бъдат платени от българския данъкоплатец“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Нека да няма съмнение, че щетите на българите по „Олимпик“ ще се поемат от българския гаранционен фонд

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Нека да няма съмнение, че щетите на българите по „Олимпик“ ще се поемат от българския гаранционен фонд

21 Август 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Нека да няма съмнение, че щетите на българите по „Олимпик“ ще се поемат от българския гаранционен фонд. Това каза народният представител от ПГ на ГРЕБ Данаил Кирилов по време на дебатите по казуса „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Кирилов изказването на Жельо Бойчев е пълно с внушения. „Нека да нямаме съмнения, че щетите ще се поемат от българския гаранционен фонд и че онази част, която е оддържана за българския гаранционен фонд покрива рисковете по застраховките“, каза Кирилов. Той обясни, че остава непокрита онази част, по която има договори с прекъснато застрахователно покритие. „Действително българските потребители трябва да си намерят адвокат, който да представлява техния интерес“, допълни Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Оставката на Агайн е първата задължителна стъпка, но е крайно недостатъчна

Жельо Бойчев, БСП: Оставката на Агайн е първата задължителна стъпка, но е крайно недостатъчна

21 Август 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Агайн е първата задължителна стъпка, но е крайно недостатъчна. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по казуса „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До преди час слушахме как имаме ситуация, но нямаме виновен, как за пореден път български регулатор се проваля, но видите ли той си е свършил цялата работа. Радвам се, г-н Борисов, че сте започнали да влизате в тази тема. Според мен тук–таме са ви подвели“, каза Бойчев. Според него този случай не може да свърши само до отговорността на заместник-председателя на КФН. „Не си е свършила работата КФН. Кой да разбере за цялата тази ситуация? Кой да обясни на гражданите?“, коментира Жельо Бойчев. По думите му в Кодекса за застраховането са разписани ясно отговорностите. „КФН е органът, който ежедневно трябва да знае състоянието на застрахователния пазар“, каза Бойчев. Той призова премиерът Бойко Борисов да си поиска Кодекса за застраховането, където е разписано, че текущият надзор се осъществява от Комисията и от заместник-председателя й. „Ако председатеят на КФН каже, че тя няма информация, единственото, което може да направи е да стане и да напусне и да каже, че мястото й не е там“, поясни народният представител от ПГ на „БСП за България“. „От начина, по който ще излезем от случая „Олимпик“ зависи дали ще върнем доверието на българите“, допълни още Бойчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Оставките по казуса „Олимпик“ няма как да останат само на ниво КФН, така че желая успех на предсрочни избори

Проф. Румен Гечев, БСП: Оставките по казуса „Олимпик“ няма как да останат само на ниво КФН, така че желая успех на предсрочни избори

21 Август 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Оставките по казуса „Олимпик“ няма как да останат само на ниво Комисията по финансов надзор (КФН), така че желая успех на предсрочни избори. Това каза народният представител от БСП проф. Румен Гечев по време на извънредното заседание на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Управляващите в случая правят двоен аршин. В проблема с КТБ се искаше постоянно оставката на Орешарски, а сега е обратното – олеле, сега не е виновно правителството, ами кой – парламентът на остров Фиджи?“, коментира още проф. Гечев и обясни, че проблемът не е технически, както посочи министърът на финансите Владислав Горанов.
„Собственикът на фирмата, която е регистрирана в Кипър, е от Люксембург. И излиза сега, че фирмата е регистрирана в Кипър, но се оправдаваме, че не можем да направим нищо, ако една фирма източва българските фондове. Има директива, която няма как да избягаме – IBD от 2016 г., където се казва, че националният регулатор има абсолютно същите регулативни права – може да комуникира с всекиго, има всички права да проверява, да задава въпроси, да проверява на място. Но нищо такова не е направено то 10 май. Една фирма, която няма нито една полица „Гражданска отговорност“ в Кипър, е решила да оперира в България. Защо не оперира в Канада, Австралия и ли друга страна в ЕС? Каква любов към българската роза, към българските държавни институции, които тихо спят, докато те източват парите“, каза още той и посочи, че тогава може да регулаторът да бъде закрит.
„Отговорността се носи от цялото ръководство на КФН и от тези, които отговарят за застраховането там. Собственикът на тази фирма е някакъв испанец Диего –това е някакъв Диего Марадона на застраховането, който източва милиони и никой не го забелязва. Какво прави ДАНС? Тя не проявява ли някакво минимално любопитство, че има някакви матрьошки от Фиджи и някакъв испанец, на когото му е забранено да извършва бизнес в Испания, но в България може да извършва. Не се ли замислят ДАНС, че тука става нещо нередно и някой източва българската държава“, коментира проф. Гечев. „Оставките няма как да останат само на ниво КФН ,така че желая успех на предсрочни избори“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Не съм предоставяла информация на правителството и на премиера Бойко Борисов по отношение на „Олимпик“

Ралица Агайн, КФН: Не съм предоставяла информация на правителството и на премиера Бойко Борисов по отношение на „Олимпик“

21 Август 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Не съм предоставяла информация на правителството и на Бойко Борисов. Информация съм предоставяла на КФН и на нейните членове. По отношение на ценообразуването на „Олимпик“ – такава информация не ми е искана и не съм предоставяла. Това каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн по време на извънредното заседание на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„Искам да направя някои фактологически отношения. Гаранционният фонд управлява два фонда – обезпечителен и за незастраховани МПС. Вторият изплаща обезщетения на застрахованите, които са претъпели ПТП от незастраховани автомобили. В този фонд внасят вноски всички застрахователни компании. В обезпечителния фонд правят вноски българските застрахователи и българските клонове на чужди такива. И „Олимпик“ са правили вноски в този фонд за 2 млн. лв. и те трябва да бъдат възстановени. Но сега трябва да се разбере дали те трябва да бъдат възстановени от „Олимпик“ или от българските граждани – за тях ще излезе по около 8.50 лв. Общо средствата, с които разполага Гаранционният фонд към 30 юни, са 135 млн. лв“, каза още Агайн и обясни, че Обезпечителният фонд разполага с ликвидност да приеме плащанията, които предстои да се извършат по отношение на "Олимпик".
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова потърси съдействие от кипърския финансов омбудсман по казуса на българските шофьори с фалиралата ЗК „Олимпик“

Омбудсманът Мая Манолова потърси съдействие от кипърския финансов омбудсман по казуса на българските шофьори с фалиралата ЗК „Олимпик“

21 Август 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Общественият защитник Мая Манолова изпрати официално писмо до Павлос Йоану – финансов омбудсман на Република Кипър, в което поиска съдействие по казуса на близо 275 000 български шофьори с фалиралата застрахователна компания „Олимпик“. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Манолова обръща внимание на Йоану, че сънародниците ни са поставени в патовата ситуация втори път да сключат застраховка „Гражданска отговорност“ при нов застраховател, като при това трябва да го направят в кратки срокове.
„Всички претенции към застрахователната компания – за възстановяване на суми по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и обезщетения по настъпили застрахователни събития по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, следва да се предявят съгласно законодателството на Република Кипър“, пише в писмото си Манолова.
Съгласно Кодекса за застраховането ЗК „Олимпик – клон България“ като член на Съвета на Гаранционния фонд е имал задължението да внася определена вноска, но в същото време няма предвиден обезпечителен фонд у нас, който да гарантира вземанията по застраховките при несъстоятелност на застраховател със седалище в държава членка на ЕС, какъвто е случаят с кипърската „Олимпик“.
Общественият защитник подчертава, че законодателството в областта на застраховането съдържа съществени пропуски и не защитава достатъчно застрахованите лица в случай на обявяване в несъстоятелност на застрахователи от държава членка на ЕС, които откриват клон на територията на друга такава.
„Като омбудсман, призван да защитава правата на българските граждани, съм силно обезпокоена и от липсата на ясна и подробна информация за това по какъв начин те ще могат да защитят икономическите си интереси“, пише още Мая Манолова. Тя призовава кипърския си колега да съдейства при решаване на споровете на нашите шофьори със ЗК „Олимпик“ за изплащане на обезщетения и премии по автоматично прекратените договори, като посочи необходимите действия и ред съгласно кипърското законодателство за предявяване на претенциите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: До казуса с „Олимпик“ се стигна, защото България тръгна по пътя на една безгранична либерализация

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: До казуса с „Олимпик“ се стигна, защото България тръгна по пътя на една безгранична либерализация

21 Август 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. До казуса с „Олимпик“ се стигна, защото България тръгна по пътя на една безгранична либерализация. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в рамките на дебата по казуса с „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да направим работна комисия, за да има смисъл нашето събиране, която да изработи законодателни промени, които да предотвратяват подобни случаи“, каза Сидеров. Според него е важно да се каже защо се стигнало дотук. „България тръгна по пътя на една безгранична либерализация. По думите му в решението на БСП се възлагат неизпълними задачи на министъра на финансите. „Освен той да започне да събира дарения“, каза Сидеров и заяви, че би могъл да го насочи към определени български олигарси за това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Имаме съществен проблем в застраховането

Премиерът Бойко Борисов: Имаме съществен проблем в застраховането

21 Август 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Имаме съществен проблем в застраховането. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна за казуса с „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което тези дни изисках от службите главно да кажат - ние имаме съществен проблем в застраховането“, каза Борисов. По думите му има хора с по 300 и 400 автомобили, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция – с български регистрационни табели. Премиерът отбеляза, че този проблем така или иначе ще дойде. Според него след такива извънредни заседания обикновено се свършва добра работа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ралица Агайн не съм я виждал и чувал от години - мястото на правителството не е тук, защото КФН е избрана от парламента

Премиерът Бойко Борисов: Ралица Агайн не съм я виждал и чувал от години - мястото на правителството не е тук, защото КФН е избрана от парламента

21 Август 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Ралица Агайн не съм я виждал и чувал от години. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна за казуса с „Олимпик“ и във връзка с обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има разминаване в информацията на КФН и правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нито съм я чувал, нито съм я виждал последните години, ако не преди 4-5 и доклад при мен не е идвал. След като вие заговорихте публично за извънредно заседание, вчера поканих председателя на КФН да я попитам“, заяви Борисов. По думите му след като днес има извънредно заседание, съжалява, че я е викнал. „Нашето място днес не е тук. КФН е избрана от парламента. КФН се отчита пред парламента. По каква работа вие сте ни извикали тук. Ние сме дошли с цялото си уважение и предлагаме следното: по никакъв начин не сме се месили“, каза Борисов
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Искам да изкажа благодарност и възхищение от моралния акт на Ралица  Агайн – КФН като цяло си е свършила работата

Йордан Цонев, ДПС: Искам да изкажа благодарност и възхищение от моралния акт на Ралица Агайн – КФН като цяло си е свършила работата

21 Август 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Искам да изкажа благодарност и възхищение от моралния акт на Ралица Агайн – КФН като цяло си е свършила работата. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на обсъждането на оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Нашата ПГ на ДПС ще подкрепи оставката, защото е нейн акт, а не защото е искана от правителството“, заяви Цонев. „Учуден съм от липсата на комуникационна стратегия. Всъщност дали трябва да съм учуден. Това не е първият случай“, допълни Цонев. Той поясни, че е учуден от голямата доза незнание и неразбиране на проблема. Той се обърне към министър Владислав Горанов и заяви, че гаранционните фондове са създадени да обезпечават това, което се получава, когато настъпи щета. „Те не обезпечават вноски“, каза още Цонев. Той поясни, че ПГ на ДПС изразява и съпричастност към потребителите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Основният упрек към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия, за да няма проблеми като сегашния

Министър Владислав Горанов: Основният упрек към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия, за да няма проблеми като сегашния

21 Август 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Основният упрек към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия, за да се реши техническата работа и да няма проблеми като сегашния. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредното заседание на парламента във връзка с казуса „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Горянов обясни, че в проекта на решението и мотивите към него, който БСП вкара днес в парламента, като основен проблем на „Олимпик“ е посочен дъмпингът. „Искам да го припомня, защото в такъв дебат не е участвала г-жа Агайн при премиера Борисов. Нека да прочетем доклада на г-жа Агайн отново. Това, което казва тя и което не знам дали успяхте да разберете, е, че гръцкият гаранционен фонд е задължен да изплати обезщетенията на „Олимпик“, ако бъде обявена несъстоятелност“, обясни Горанов.
Той посочи, че в случая ролята на Българския гаранционен фонд е трансмисия. „Той е местен орган, който да определя щетите и да ги прецизира към гръцкия фонд. Упрекът ми към Българския гаранционен фонд е защо, колеги, като се присъединихте към европейската конвенция, не си довършихте работата, за да влезете в комуникация с кипърския фонд и да решите техническата работа, за да не се появяват проблеми като сегашния. За да може тази част от гаранциите, която съществува между двата фонда, да се осъществява по най-бърз начин. Този упрек може да се разпростре и върху надзора дотолкова, доколкото това е неговата ежедневна работа. Защо, колеги от надзора, не помислим да създадем подходящ начин да обясним на българските граждани, за да стане ясно че обезпечителният фонд на България е приложим само за българските застрахователи. Той не може да се ползва за такива извън България. И как сега да търсим обезпечение за тези над 9 млн. лв.“, каза още Горанов. „Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Недопустимо е да има такова разминаване в информацията между държавната институция КФН и правителството

Корнелия Нинова, БСП: Недопустимо е да има такова разминаване в информацията между държавната институция КФН и правителството

21 Август 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е да има такова разминаване в информацията между държавната институция КФН и правителството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на оставката на Ралица Агайн, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В това, което чухме днес и това, което говорят различни представители на правителството през последните седмици, има огромно разминаване“, каза Нинова по повод изказването на Ралица Агайн от парламентарната трибуна. Тя я попита дали това, което е изложила е ставало достояние на министър-председателя. „Вие тук представлявате КФН, изключително важна държавна институция. От тази страна стои МС, който управлява държавата в момента. Недопустимо е между държавна институция и правителство да има такова разминаване“, коментира лидерът на БСП. „Г-н премиерът заяви публично, който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова. На второ място г-н премиерът заяви, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците, а вие твърдите, че ще е за сметка на гаранционните фондове. Второ разминаване. Правителството и до ден днешен твърди, че държавата не може да се намеси, освен да помага със съвети и адвокати в Кипър, а вие твърдите друго. При мен е договорът между българския и кипърския гаранционен фонд. Ние твърдим, че българският гаранционен фонд може да се намеси. Правителството твърди, че такава намеса не е възможна“, заяви Нинова. Според нея проектът на ГЕРБ не отговаря на въпросите, а този на БСП е свързан с връщане на парите на засегнатите от „Олимпик“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в „Олимпик“, ще е 200 лв.

Ралица Агайн, КФН: Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в „Олимпик“, ще е 200 лв.

21 Август 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в „Олимпик“, ще е 200 лв. Това каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн по време на извънредното заседание на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Олимпик“ извършва дейност от 2009 г. и до момента Комисията за финансов надзор не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността на компанията и с изплащането на обезщетенията. Жалбите за 2010 година са 7, за предните години малко повече. Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 хил. лв., което не е значителна сума", каза още Агайн.
По отношение на средната цена на застраховката тя обясни, че за миналата година е представила информация до и след 11 ноември. "До 11 ноември цената за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лв .при 196 лв. средна за пазара. Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател“, обясни тя.
Агайн посочи, че 197 хил. полици бяха прекратени на 17 август. „За хората, които плащат на вноски, просто няма да платят следваща вноска, което намалява загубата. Но за 29 хил. души плащането ще надхвърли 100 лв. и така стойността на средната загуба ще е около 200 лв. Споразумението с Кипър не покрива тези плащания, което ще е загуба за нашите потребители“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ предлага вицепримерът Екатерина Захариева съвместно с КФН да предприеме действия за помощ на засегнатите от „Олимпик“

ПГ на ГЕРБ предлага вицепримерът Екатерина Захариева съвместно с КФН да предприеме действия за помощ на засегнатите от „Олимпик“

21 Август 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ предлага вицепримерът Екатерина Захариева съвместно с КФН да предприеме действия за помощ на засегнатите от „Олимпик“. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в мотиви от името на вносител по точката за изслушането на министъра на финансите Владислав Горанов по казуса със застрахователно дружество „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз и моите колеги внесохме проект за решение. На 10 август 2018 г. е назначен предварителен ликвидатор на застрахователната компания „Олимпик“ от надзорния орган на Република Кипър. Съгласно законодателството на Кипър действащите застрахователните договори, сключени със застрахователната компания се считат за автоматично прекратени в 24.00 ч. на 17 август 2018 г.“, каза Стоянова и посочи, че са засегнати правата на около 200 хил. български граждани.
Менда Стоянова представи проекторешението на ГЕРБ. То включва да се възложи на вицепремиера по правосъдната реформа и министъра на външните работи и КФН съвместно да предприемат действия за търсене на възможности за помощ, на лицата, сключили договор с „Олимпик“. От ГЕРБ предлагат КФН да предостави на НС доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на застрахователя и направените от него вноски в Гаранционния фонд и информация за актуалното състояние на фонда. Срокът, който от ГЕРБ предложиха да се случи това е 7 септември 2018 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът включи в дневния си ред обсъждането и гласуването на оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн

Парламентът включи в дневния си ред обсъждането и гласуването на оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн

21 Август 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът включи в дневния си ред обсъждането и гласуването на оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн. Предложението направи председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Точката ще бъде точка втора в дневния ред на извънредното заседание на парламента. „За“ предложението му гласуваха 103 народни представители, „против“ – 21 и „въздържали се“ - 35, с което предложението бе прието.
Обратно предложение направи Драгомир Стойнев и заяви, че трябва да се чуят мотивите за оставката. „Ние не сме запознати с доклада, какви са мотивите и е хубаво да искаме изслушване на г-жа Агайн и след това да се прецени какъв е дневният ред“, заяви Стойнев.
От ДПС пък поискаха Ралица Агайн да направи резюме на доклада си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Сумите, които трябва да бъдат възстановени за прекратените полици на „Олимпик“, са подсигурени от гаранционните фондове

Ралица Агайн, КФН: Сумите, които трябва да бъдат възстановени за прекратените полици на „Олимпик“, са подсигурени от гаранционните фондове

21 Август 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Сумите, които трябва да бъдат възстановени за прекратените полици на „Олимпик“, са подсигурени от гаранционните фондове. Това каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Ралица Агайн припомни, че сумите, които трябва да бъдат възстановени за прекратените полици, са за над 9 млн. лв. „Нямаме информация за това колко ще бъдат задълженията по изплащане на обезщетенията, но те са подсигурени от гаранционните фондове. В нашия Гаранционен фонд има почти 60 млн. лв. в момента. Той ще бъде първата линия на разплащане и контакт. Има 5-годишен срок за предявяване на претенциите за щетите до 17 август. Българският фонд ще разгледа документите, ще се произнесе и ще плати. Има достатъчно средства в него така, че да покрие всички разходи, свързани с „Олимпик“. За всяко едно плащане ще трябва да се предяви и претенция към Кипър и кипърският фонд да възстанови сумата“, обясни Агайн,
На въпрос дали са получили решение на кипърския съд, че дружеството „Олимпик“ е в ликвидация, тя отговори, че това се очаква да стане на 12 септември.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн е подала оставка

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн е подала оставка

21 Август 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-председателят на Комисита по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн е депозирала оставката си в деловодството на парламента. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заявлението й е подадено на 21 агуст 2018 г.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Категорично всички правомощия на КФН относно „Олимпик“ са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски

Ралица Агайн, КФН: Категорично всички правомощия на КФН относно „Олимпик“ са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски

21 Август 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Категорично всички правомощия на КФН относно „Олимпик“ са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски. Това каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане. По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията“, обясни тя.
Aгайн уточни, че тези, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“, са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове. "Категорично са защитени. Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация. Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там“, обясни Агайн.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 131 народни представители започна извънредното заседание на парламента

С кворум от 131 народни представители започна извънредното заседание на парламента

21 Август 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 131 народни представители започна извънредното заседание на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Извънредното заседание се провежда по време на парламентарната ваканция. Това е първият такъв случай за 44-ия парламент.
Заседанието бе насрочено от председателя на парламента Цвета Канраянчева през вчерашния ден и инициирано от ПГ на „БСП за България“.
Програмата включва две точки: изслушване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната и изслушване на министъра на финансите във връзка с отнетия лиценз на кипърското застрахователно дружество, от което бяха засегнати около 200 хил. българи. В зала присъства премиерът Бойко Борисов, който пристигна малко по-рано в Народното събрание. Тук е и министърът на финансите Владислав Горанов.
В началото на заседанието председателят на парламента поздрави мюсюлманите с празника им Курбан Байрям.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента за извънредното заседание

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента за извънредното заседание

21 Август 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента за извънредното заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Премиерът ще бъде изслушан за електронните системи на страната. Това е заложено като точка първа в дневния ред.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.