НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Никой не може да „заличи“ съществуването на Тайван, заяви президентът на страната преди заминаването си за САЩ

Reuters: Никой не може да „заличи“ съществуването на Тайван, заяви президентът на страната преди заминаването си за САЩ

12 Август 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Тайпе. Обещавайки, че „никой не може да заличи съществуването на Тайван“, президентът на страната Цай Ин-вен в неделя се отправи към САЩ и два от останалите си дипломатически съюзници, покрай натиска на Китай за ликвидиране на международните връзки на островната държава, предава Reuters.
Китай, който смята независимия и демократичен Тайван за свой собствен, засили кампанията си против островната държава, опитвайки се да установи китайско владение над нея. Пекин настоя чуждестранните компании да отбелязват Тайван като част от Китай на техните уебсайтове и полага усилия да изключва Тайван от колкото се може повече международни форуми.
Китай успя да намали и броят на държави, които припознават Тайван на само 18, след като Буркина Фасо и Доминиканската република размениха отношенията си с островната държава за такива с Пекин през тази година.
Говорейки преди полета си към Лос Анджелис, където ще прекара една нощ преди да посети Белиз и Парагвай, Цай Ин-вен говори с предизвикателен тон.
„Отивайки навън, целият свят може да види Тайван. Те могат да видят нашата страна, както и подкрепата ни за демокрация и свобода. Единствено трябва да сме твърди, за да не може никой да заличи съществуването на Тайван“, заяви Цай.
Тайванският президент, която твърди че желае да поддържа статуквото с Китай, ще търси начин да укрепи отношенията между Вашингтон и Тайпе и да заздрави подкрепата си преди местните избори в Тайван през ноември.
По време на посещението си в САЩ, Цай възнамерява да се срещне с Ед Ройс, председател на комисията по външни работи в американската Камара на представителите, според двама души запознати с плановете ѝ.
Тя ще се срещне и с бизнес представители, за да обсъди как Тайван може да привлече инвестиции от САЩ, добавиха те.
Вашингтон няма формални отношения с Тайван, но се явява най-силния съюзник и единствен доставчик на оръжия на островната държава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Докато Тайван губи съюзници, Китай трябва да внимава за ходове на отчаянието

Global Times: Докато Тайван губи съюзници, Китай трябва да внимава за ходове на отчаянието

27 Май 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Пекин. В последния удар за властите в Тайван, държавата от западна Африка Буркина Фасо скъса дипломатическите си отношения с островната държава и установи такива с Пекин два дни по-късно, оставяйки Тайван със само 18 съюзника по света, пише китайският вестник Global Times.
Тайван изгуби четири съюзника откакто президентът Цай Ин-вен беше избрана през 2016 година. Решенията на тези държави да прекратят отношенията си с островната държава са взети след преценка на силите на Китай и Тайван и бъдещето на тайванските власти.
Ако правителството на Цай продължава да отхвърля политиката на Китай за обединение, се очаква рано или късно техните останали съюзници да последват примера на напусналите и да прекъснат отношенията си с Тайван, избирайки „бързия влак“ на развитието на Китай. Денят, в който бройката съюзници на Тайван ще удари нула не е далеч.
Още държави са подканени да прекратят отношенията си с острова и да установят такива с Пекин.
В същото време Китай трябва да бъде бдителен срещу силите за независимост на Тайван, които предприемат финални ходове на отчаянието.
Изгубването на съюзници може да бъде използвано от силите за независимост за печелене на симпатии от тайванската публика.
Цай Ин-вен нападна Китай след напускането на Буркина Фасо, заявявайки че Пекин е „достигнал крайния предел на тайванското общество“ и че нейните власти „няма да толерират повече това“.
Бдителността на Китай трябва да бъде насочена и към помощта на САЩ в опитите на Тайван да се присъедини към международните организации.
Китай трябва да бъде готов да се справи с натиска от други големи сили.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.