НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: „Ционистките“ коментари на Джереми Корбин са най-обидните от висшестоящ политик „от времето на Инох Пауъл“, твърди бившият британски главен равин

The Independent: „Ционистките“ коментари на Джереми Корбин са най-обидните от висшестоящ политик „от времето на Инох Пауъл“, твърди бившият британски главен равин

29 Август 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият главен равин във Великобритания Джонатан Сакс обвини лидер на Лейбъристката партия Джереми Корбин за това, че е отправил най-обидните коментари от висшестоящ политика „от времето на Инох Пауъл насам“, след критиките му за британските „ционисти“, пише британският вестник The Independent.
Сакс направи най-прямата атака дотук върху лейбъристкия лидер, брандирайки го като „антисемит“, който е „оказал подкрепа на расисти, терористи и дилъри на омраза“.
„Беше разделително, омразно и, подобно на речта на Пауъл, подкопава съществуването на цяла група британски граждани, изобразявайки ги като извънземни“, заяви той.
Осъждането на Сакс задълбочава кризата, която обгърна Корбин откакто неговите неговите забележки по време на пропалестинско събитие отпреди пет години се появиха през изминалата седмица.
Той критикува „ционистите“, които „не искат да учат история, и второ, за това че са живели в тази страна от много дълго време, най-вероятно целия си живот, и не разбират английската ирония“.
Сега Джонатан Сакс описа думите му като „най-обидното изявление направено от висшестоящ британски политика от речта на Инох Пауъл „Реки от кръв“ от 1968 година насам“.
„Можем да съдим Джереми Корбин единствено по думите и действията му“, заяви той пред списание „New Statesman“.
„Той подкрепи расисти, терористи и дилъри на омраза, които искат да убият евреи и да премахнат Израел от картата. Когато той намеква, че независимо от това колко време са живели тук, евреите не са пълни британци, той използва езика на класическия предвоенен европейски антисемитизъм“, смята Сакс.
Корбин защити коментарите си, настоявайки че е визирал специфична група от „произраелски активисти“ и че не е използвал термина „ционист“ като „евфемизъм“ за еврейския народ.
Но Джонатан Сакс добави: „Когато има такива факти пред себе си, доказателството за което е пред очите му, първо той отрича, след това извърта и накрая прикрива. Това е долно, непочтено и опасно. Той легитимира публичното изразяване на омраза и където той води, други ще го последват.“
В отговор говорител на Лейбъристката партия заяви: „Това сравнение с Инох Пауъл е абсурдно и обидно. Джереми Корби описа определена група от произраелски активисти като ционисти, в коректния политически смисъл – не като синоним или код за еврейските хора.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Джереми Корбин отказва да отговори дали Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС

Evening Standard: Джереми Корбин отказва да отговори дали Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС

22 Август 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин отказва да отговори дали Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС по време на интервю пред Chanel 4, цитиран от лондонския вестник Evening Standadrd.
По време на интервюто въпросът му е зададен неколкократно , но той избягва да отговори всеки път.
Попитан за първи път по време на интервюто,дали Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС, Корбин заяви: "Искам да имаме добри отношения с Европейския съюз.
"Това е, което трябва да имаме, за да запазим работните места в търговските вериги и хранително-вкусовата промишленост.
"Това трябва да бъде приоритет сега, затова имаме ефективни търговски отношения, включително митнически съюз с Европейския съюз".
Тогава водещият каза, че му е позволено да зададе само един въпрос: дали Корбин вярва, че Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС. Но и тогава лидерът на лейбъристите отказа да отговори на въпроса.
Той каза: "Ние преговаряме за бъдещето на Великобритания в отношенията с ЕС, който поддържа тези търговски отношения. Това е, което трябва да направим.“
Водещият постави въпроса още четири пъти, но и четирите пъти Корбин отказа да отговори.
Ветеран от неговата партия казва за него, че той е известен евроскептик.
Като лидер на лейбъристите, той подкрепяше оставането в ЕС на референдума за 2016 г., но беше критикуван за според мнозина недостатъчната кампания по въпроса.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Джереми Корбин може да прекрати скандала с антисемитизма в Лейбъристката партия моментално. Тогава защо не го прави?

Борис Джонсън: Джереми Корбин може да прекрати скандала с антисемитизма в Лейбъристката партия моментално. Тогава защо не го прави?

30 Юли 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски външен министър Борис Джонсън в материал за британския вестник The Telegraph коментира антисемитския скандал около Лейбъристката партия и нейния лидер Джереми Корбин. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Антисемитизмът е като вирус. Той може да се разпростре бързо сред населението. Историята на континентална Европа показва, че едни по принцип мили и рационални хора, могат да бъдат окуражени да започнат да декламират омразни предразсъдъци.
Дори в тази страна сме виждали епизоди през последните 1 000 години, когато този вирус е вилнял сред обществото, с катастрофални резултати; също така сме виждали как този вирус може да стане латентен впоследствие. Спорите на омразата могат да чакат под дъските на пода. Тогава изведнъж, в един ден, заразата може да пламне – не но спонатно, не и без помощ.
Когато антисемитизмът хване кормилото, това е защото този вирус е бил улеснен от глупостта или опортюнизма на политиците. Когато погледнете случващото се в Лейбъристката партия днес – истинската уплаха и нещастие на депутата Маргарет Ходж – ясно е че нещо се е объркало жестоко.
През изминалата седмица всички три основни еврейски вестници изчистиха първите си страници за съвместно редакторско твърдение, че Джереми Корби представлява „екзистенциална заплаха“ за еврейската общност във Великобритания. Най-малко имаше огромна криза на доверието; и не е изненадващо.
Може да откриете лейбъристки съветници – членове на основната опозиционна партия в тази страна – да споделят неща в социалните мрежи за пиене на кръв и убиване на бебета, които правилно принадлежат към погромите на Средните векове. Отидете на страниците в социалните мрежи на тези забранени съветници и ще откриете отричане на Холокоста и други подли лъжи.
Как може някой да разпространява подобно нещо? Има възмущение, объркване и болка; и сред всичко това имаме лидер на Лейбъристката партия, който е толкова твърдоглав, че отказва да прекрати фурора по начина, по който всички го призовават – а именно е да приеме дефиницията на антисемитизъм, която е приета от полицията, следствените служби, съдебната система и 130 местни съвета.
Определено има нещо в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), което е заседнало в гърлото на Корбин. Какво е то?
Изглежда невероятно, че Корбин наистина оспорва техните примери за антисемитско поведение. Накратко МАВХ твърдят, че би било болезнено и антисемитско да се твърди, че държавата Израел е „расистка“; или да се чертаят сравнения между израелската политика и нацистка Германия. Според Корбин изричането и на двете трябва да бъде приемливо.
Лесно е да се види защо е обидил толкова много еврейски хора. Разбира се, че е легитимно, и от моя гледна точка напълно редно, да се критикуват и израелското правителство, и израелската политика. Великобритания беше свирепа в своето денонсиране на незаконните заселвания, на унищоженията в Бедуинските села и палестинските домове, както и при наемането на невъоръжени протестиращи в Газа.
Великобритания остава начело сред тези, които призовават за двудържавно решение, и наистина Великобритания е все по-разтревожена, че перспективите за това решение намаляват. Ние бяхме словоохотливи в излагането на тези точки, както в публичното пространство, така и на лично, до всички от Бенямин Нетаняху надолу. Ние си запазваме правото да критикуваме израелското поведение и политика, и не мисля че има нещо дори малко антисемитско в подобни критики.
Но Корбин прекрачва линията. Той вярва, че трябва да е напълно правилно да се твърди, че Израел е „расистка страна“ – че ционизмът е равен на расизъм – и правейки това той целенасочено или несъзнателно легитимира сравнително отвратителна линия на нападения върху милионите евреи които, повече или по-малко, се свързват с Израел.
Да наречеш някого расист днес е почти върхвоната обида. Да кажеш, че страната, която обичат и на която се възхищават, е наследствено расистка, и може да бъде правилно сравнена с нацистка Германия – това е трудно и тежко нещо. За тези еврейски хора, които до някаква степен се идентифицират с Израел – по-голямата част от тях – това удря по идентичността им; и, разбира се, може да се почувства като антисемитизъм.
Това беше причината някои лейбъристки депутати да се почувстват толкова разтревожени и обидени и те се чудят, имайки предвид гнева който той причини, защо изобщо Корбин продължава с този подход.
Изглежда отговорът е, че той наистина вярва в това. Като Джон МакДонъл и Шеймъс Милне, неговите най-близки сътрудници, той наистина вярва че Западът е отговорен за неволите на целия Близък Изток; и поне при случая на Шеймъс Милне, главният идеолог на Корбин, те виждат самото съществуване на Израел като трагедия, която е трябвало да бъде избегната.
Наистина, коренът на проблема за Корбин е, че ако беше приел дефиницията на МАВХ за антисемитизтъм, тогава Милне щеше незабавно да е подал оставката си от Лейбъристката партия, тъй като той беше писал, че Израел е расистка страна.
В интерес на истината, аз мисля че създаването на държавата Израел – домът на еврейските хора, след хилядолетия на преследвания – е едно от великите постижения на 20-ия век. Никой не може да отрече страданията на палестинците и никой не може да каже, че Израел е напълно невинен в отношението си към тях. Но да вярваш – както изглежда го прави Корбин – че през 2018 година, съществуването на държавата Израел е единственото огромно препятствие към мира и прогреса в Близкия изток: е, това твърдение е смешно.
Той игнорира подривното поведение на Иран – всъщност, той се появява по иранската държавна телевизия, или поне го правеше в продължение на години, и взимаше добри пари за това. Той споделя платформи с някои от фанатичните, женомразещи, хомофобски ислямистки екстремисти, които причиниха терор и окуражиха катастрофалната радикализация на толкова млади мъже.
В инфантилното си желание да обвини Запада, той не може да види истинските съучастници на настоящите безредици и насилие в региона. С провала му да приеме нещо, което би трябвало да е доста прост и елементарен език върху антисемитизма, той всъщност подсирвка на всички тези, които искат да вярват че проблемите на света могат да бъдат приписани на конспирацията за Израел/Запада/банкерите.
И най-голямата трагедия на всичко това е, че той не прави нищо, за да спре вируса на антисемитизма. Той може да е почти на 70, но трябва да порасне. Стига толкова.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.