НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Веселина Ралчева:  Дъждовният юли провали много зърнени и някои етерично-маслени култури, най-вече лавандулата

Веселина Ралчева: Дъждовният юли провали много зърнени и някои етерично-маслени култури, най-вече лавандулата

19 Август 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Дъждовният юли провали много зърнени култури, както и някои етерично-маслени, най-вече лавандулата. Това каза за Агенция „Фокус“ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българската асоциация биопродукти. По думите й променливото време се отразява изключително зле на биопроизводството. „Растенията са стресирани. Обилните и продължителни дъждове повлияха зле и на много от плодовете и зеленчуците”, уточни тя. Според нея биопроизводителите по-трудно опазват реколтата си при лоши условия, защото не могат да използват масовите препарати, които се борят с болестите, предизвикани от обилните валежи. „Ние трябва да ползваме биопрепарати, които в много случаи не са толкова ефикасни. Годината е тежка за всички земеделци и биопроизводителите не правят изключение“, коментира Веселина Ралчева. На въпрос каква е тенденцията при пазаруване, разширява ли се обхватът на потребителите, които четат съдържанието и избират органична и чиста храна за консумация или не, тя отговори, че това е все по-ярко изразена тенденция. „Хората четат етикетите, информират се. Особено внимателни са майките, които избират продукти за децата си“, обясни Ралчева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселина Ралчева: Надписите БИО, ЕКО и Органик върху продуктите не  могат да дадат никаква гаранция, че те всъщност са биологични

Веселина Ралчева: Надписите БИО, ЕКО и Органик върху продуктите не могат да дадат никаква гаранция, че те всъщност са биологични

19 Август 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Надписите БИО, ЕКО и Органик върху продуктите не могат да дадат никаква гаранция за тяхното био съдържание и законодателството скоро ще забрани изписването им по какъвто и да е начин на стоки, които не притежават биосертификат. Това каза за Агенция „Фокус“ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българската асоциация биопродукти. Според нея е важно потребителите да знаят, че европейският знак за биоземеделие /зелено знаменце/ е задължителен, както и изписването на номера на контролния орган и произхода на съответната стока. „Това е гаранцията за всеки биологичен продукт“, уточни тя и допълни, че в България липсва промоция на био сектора, липсват информационни кампании сред потребителите. „Тук и държавата е длъжник донякъде. Потребителите са най-важната част от веригата на доставки и имат своята контролна роля, но затова те трябва да са добре информирани за какво да следят при покупката на биопродукти”, посочи още Веселина Ралчева. Тя поясни, че изискванията към етикетирането на биологични продукти са много ясни и ако се спазват е много лесно да се проследи произходът на всяка една стока, както и наличието на сертификат на съответните производители.
На въпрос в кои продукти се открива несъответствие спрямо етикет БИО и съдържание, което не отговаря на това, тя отговори, че този въпрос трябва да се отправи към Агенцията по храните, която следи за етикетите на биопродуктите в търговската мрежа. „Моето впечатление е, че несъответствията намаляват все повече. Преди години с думичката БИО си позволяваха да се заиграват доста хора, но в последните години почти никой не си позволява да изписва БИО или БИОЛОГИЧЕН на несертифицирани продукти“, уточни още тя. По думите й все още стои въпросът с наименования ЕКО и Органик, които не са забранени в България, но въпрос на време е новият европейски регламент да въведе забрани и по отношение на тяхното използване.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселина Ралчева: Пазарът на здравословни и чисти продукти у нас расте и това е добра ниша за малките производители

Веселина Ралчева: Пазарът на здравословни и чисти продукти у нас расте и това е добра ниша за малките производители

19 Август 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Пазарът на здравословни и чисти продукти расте и това е добра ниша за малките производители, особено в планински, отдалечени и неподходящи за индустриално производство райони. Това каза за Агенция „Фокус“ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българската асоциация Биопродукти.
По думите ѝ все още голяма част от българската биопродукция се изнася, а после се внася пакетирана и етикетирана, съответно на много по-висока цена. „Това създава впечатление у хората, че биопроизводителите продават много скъпо“, посочи тя. Според нея високите цени се дължат най-вече на транспортните разходи, особено когато става дума за износ и след това внос, но също и на недотам развития пазар, малките обеми, недобрата връзка между производители, търговци, потребители. „И все пак биомагазини вече има не само в столицата и още 1-2 града, а и в по-малки градове“, коментира тя. Веселина Ралчева каза, че все повече щандове с биопродукти се откриват в големите вериги, а най-голяма скорост набира онлайн предлагането.
„България спрямо страните от Европейския съюз като обем и процент от биопроизводството се намира далече назад, но като ръст на развитие сме на челни места в Европа”, уточни още Ралчева. Това според нея се дължи до голяма степен на ниската база, от която България е тръгнала. Като друга причина тя посочи засиленият интерес към субсидиите и допълнителните преференции за БИО- производството при одобряването на инвестиционни проекти. „ Това доведе до един изкуствен ръст на „биопроизводители", които обаче не предлагат почти нищо на пазара и имитират биоземеделие, докато приключат ангажиментите им по проекти“, уточни Веселина Ралчева. По думите ѝ тези прозводители не застрашават интереса на потребителите, предвид факта, че не присъстват на пазара с биопродукти, но изземват ресурса, предвиден за насърчаване на реалните биопрозиводители и по този начин влияят отрицателно на сектора. „Това е изкривяване, което трябва да бъде избегнато в следващия програмен период, за което ние активно настояваме и вече сме започнали предварителен дебат“, поясни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари 2019 г.
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари ...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.