НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, ПП АБВ: Името Северна Македония е унижение за Пиринския край

Румен Петков, ПП АБВ: Името Северна Македония е унижение за Пиринския край

13 Септември 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Името Северна Македония е унижение за Пиринския край. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с взаимоотношенията на страната ни с Македония и перспективите пред държавата за евроатлантическата й ориентация и приобщаване, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Единствено АБВ алармира още миналата година, в началото на август, когато са честванията на Илинденско-Преображенско въстание, че македонският министър-председател и председателят на парламента на Македония много грубо и цинично погазват общата ни история – изреждат шест нации, които са участвали във въстанието, но не споменават българи. Тогава алармирахме, че подобно поругаване на историческата истина е изцяло в ущърб на българската държава, на националното ни достойнство и на хилядите избити българи за свободата на тази съседна нам и много близка територия, близка във всеки смисъл на думата. Същото се повтори тази година след подписване на договора между двете държави. АБВ реагира остро на огласеното намерение за име на Република Македония – Илинденска Македония, защото това е цинично пренаписване на историята отпреди над 100 години. Следващото огласено и прието намерение – Северна Македония, също е посегателство върху историята ни и заявка за териториални претенции – Пиринска Македония къде е, Благоевградска област къде е, това не е ли Северна Македония. И само ние реагирахме остро и проведохме среща с министър-председателя. След тази среща ще проведем и среща с Комисията по външна политика в Народното събрание, защото за съжаление всички парламентарни партии подкрепиха в една или друга степен името Северна Македония без да си дават сметка, че това е унижение за целия Пирински край“, допълни Румен Петков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Top Channel (Албания): Дитмир Бушати се срещна със Заев, призовава гражданите да подкрепят референдума

Top Channel (Албания): Дитмир Бушати се срещна със Заев, призовава гражданите да подкрепят референдума

13 Септември 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Албанският министър на външните работи Дитмир Бушати е на официално посещение в Македония, където се срещна с министър-председателя Зоран Заев, предава телевизионният канал Top Channel.
Бушати акцентира, че единственият начин Македония да продължи по пътя към ЕС е на референдума на 30 септември да гласува в полза на споразумението за името.
Албанският министър призова всички граждани да упражнят своето демократично право и да допринесат за реализирането на евроатлантическата перспектива.
Бушати и Заев обсъдиха необходимостта от масово участие в референдума и подкрепа на споразумението. За тази цел те изразиха обща позиция, че правилното прилагане на мониторинговите механизми ще гарантира на албанците по-добър и честен достъп до услуги и по-добро участие в управлението, развитието и изграждането на отворено общество, ориентирано към Европа.
Албанското и македонското правителство проведоха първата съвместна среща в Поградец. Министър-председателят на югозападната ни съседка заяви, че вече се работи по подготовката на втората среща, която ще се проведе в Македония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА (Македония): Последната анкета показва огромна подкрепа за ЕС и НАТО преди референдума в Македония

МЕТА (Македония): Последната анкета показва огромна подкрепа за ЕС и НАТО преди референдума в Македония

29 Август 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новата анкета, проведена от Центъра за анкетни изследвания на международни републикански институт (ИРИ) показва, че в Македония има високо ниво на оптимизъм и подкрепа за членство в Европейския съюз и НАТО преди референдума на 30 септември, предава македонската агенция МЕТА.
Съгласно данните от изследването, повечето македонски граждани са за решаване на спора за името с Гърция. Общо 57% „цялостно или донякъде подкрепят“ предложението Македония да стане членка на международните организации под новото име „Република Северна Македония“.
Същият процент (57%) вярват, че придобивките от членството оправдават приемането на новото име.
Половината от анкетираните (49%) имат намерение да гласуват за решаване на спора за името, докато 22% ще гласуват против.
"Докато Македония се приближава към този важен референдум, подкрепата за компромисно решение на спора за името, което би отворило вратите към членство в ЕС и НАТО показва силна привързаност към трансатлантическите институции", обяснява Пол Маккарти, и.д. регионален директор на ИРИ за Европа.
Подкрепата за членство в ЕС и НАТО продължава да расте. Броят на анкетираните, които подкрепят членството на Македония в ЕС е нараснал до 83 на сто - увеличение от 6% от август 2017 и увеличение от 11% от март 2017. Подкрепата за НАТО също остава силна със 77%.
Анкетата отразява и трайната тенденция на повишен оптимизъм и възприемане на националната стабилност. 37% от анкетираните смятат, че страната се движи в правилната посока - увеличение с 10% от август 2017 и увеличение с 23% от март 2017. Схващането за стабилността също е висока: Броят на анкетираните, които смятат, че Македония е по-стабилна днес, отколкото преди една година (37%) надвишава броя на онези, които вярват в обратното (25%) за първи път от близо девет години.
Проучването е проведено за Центъра за анкетни изследвания чрез ГФК Скопие, чрез преки контакти от 28 юни до 15 юли 2018. В проучването са участвали 1100 пълнолетни граждани на Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров след срещата със зам.-генералния секретар на НАТО: Решително вървим по пътя към членство в Алианса

Никола Димитров след срещата със зам.-генералния секретар на НАТО: Решително вървим по пътя към членство в Алианса

29 Август 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Актуалното сътрудничество с НАТО и подготовката, която води Македония в рамките на присъединителния процес за членство в Алианса са били основните теми на разговорите между македонския министър на външните работи Никола Димитров и заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолер, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
По информацията на изданието, на срещата в Брюксел Димитров се е спрял на моментното състояние в държавата, хода на подготовката за предстоящия референдум и на прилагането на реформите.
„Благодаря ви за поканата за започване на присъединителни преговори с Република Македония на срещата на върха през юли. Решително вървим по пътя към членството, което искаме от 25 години. Ще завършим тази незавършена историческа мисия в интерес на стабилността и просперитета на Република Македония, на стабилността на Балканите и на стабилността на Европа“, е подчертал Димитров.
Заместник-генералният секретар на НАТО, както информира македонското външно ведомство, е изразила готовност за всестранна подкрепа на аспирациите на Македония за присъединяване към Алианса и надежда, че държавата ще съумее да използва широко отворената врата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): СДСМ планира 300-400 хиляди евро за кампанията за референдума

„Телма“ (Македония): СДСМ планира 300-400 хиляди евро за кампанията за референдума

28 Август 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията на СДСМ за референдума ще струва само 300-400 хил. евро. Прецизна сметка няма дори председателят му Зоран Заев, но подчертава, че парите са предназначени само за вербуване в медийното пространство, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Заев подчерта, че няма насрочена среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, но подчерта необходимостта от такава. Партията на Мицковски все още не е решила каква кампания ще води: за бойкот или за гласуване „против“ на референдума, но вече мисли какво би било, ако референдумът се провали. В интервю за скопската телевизия „Алфа“ Мицковски косвено говори за предсрочни избори в страната.
„Ако политиците не успеят да спечелят, тогава те губят легитимността, дадена им от хората. И е логично: след една - да я нарека - скъпо струваща статистическа операция, ако референдумът не бъде успешно проведен, Заев ще бъде делегитимиран премиер на тази държава и след това ще последват някои други политически процеси“, изрази увереност председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано Мицковски призова депутатите да не използват държавни пари за кампанията, тъй като партията разполага със собствени средства. Дали ще се вслушат в съвета му ще стане ясно в сряда, 29 август, когато коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, ще уведоми председателя на парламента Талат Джафери за решението си. След това, от парламентарния координационен орган за референдума ще определят как ще бъдат изразходвани 1,3 милиона евро, отпуснати за медийна кампания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Завой в Атина: И Алексис Ципрас се насочи към референдум за „Северна Македония“?

„Денешен“ (Македония): Завой в Атина: И Алексис Ципрас се насочи към референдум за „Северна Македония“?

28 Август 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки че гръцкият премиер Алексис Ципрас след подписването на договора с Македония през юни отхвърли възможността за провеждане на референдум по въпроса в Гърция, в понеделник вестник „Ефимерида“ ексклузивно научи, че той „сериозно обмисля референдум за Скопие“, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Изданието коментира, че новината идва в момент, когато заради катастрофата в Мати, където по в резултат от пожарите загинаха близо 100 души, на Ципрас му пада рейтинга и той се готви за политически маневри. Първата е кадрови промени в правителството, а втората е референдумът, който, както и в Македония, би бил консултативен, т.е. необвързващ.
В анализа си за тази новина, „Ефимерида“ коментира, че това не е първият път, когато Максимус (седалището на гръцкото правителство) променя мнението си. На кадровите промени и референдума се гледа като на опит да се нанесе удар на най-голямата опозиционна партия „Нова Демокрация“, която има най-големи шансове да победи убедително на следващите парламентарни избори, но в същото време да се предизвика разкол сред по-малките партии, които биха застанали зад лидера на НД Кириакос Мицотакис.
Ако референдумът, продължава гръцкият вестник, се проведе в началото на 2019 година, това ще е подарък за коалиционния партньор Панос Каменос и неговата партия АНЕЛ, защото военният министър по-рано заяви, че за договора за „Северна Македония“ ще трябва да решат гърците или на избори, или на референдум. В този случай допитването би задоволило исканията на Каменос, а това означава оцеляване на разклатената коалиция СИРИЗА-АНЕЛ.
Иначе, според гръцката Конституция, за този договор не е необходим референдум, защото споразумението за името не засяга Основният закон на Гърция, обяснява „Ефимерида“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: На референдума македонските граждани ще избират между ЕС и изолацията

Йоханес Хан: На референдума македонските граждани ще избират между ЕС и изолацията

27 Август 2018 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Драч. На референдума македонските граждани ще избират между ЕС и изолацията, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в кулоарите на неформалната среща на премиерите от Западните Балкани, която се проведе в албанския град Дуръс, цитиран от македонското електронно издание “Фокус“.
Според него, всичко е в ръцете на македонските граждани, които трябва да изберат или изолация, от която, както каза, Македония едва се е измъкнала или интеграция в ЕС и по-висок стандарт.
Черногорският премиер Душко Маркович заяви, че Подгорица приветства споразумението между Македония и Гърция, и че това е голямо събитие, но и че трябва да се подкрепи диалога между Белград и Прищина.
Неформалната среща на министър-председателите от Западните Балкани завърши тази вечер без присъствието на ръководителите на правителства на Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Поради лошото време правителствената делегация, оглавявана от премиера Зоран Заев, не отиде в Дуръс.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Американските конгресмени пристигнаnd в Македония с подкрепата на Договора с Гърция

Voice of America: Американските конгресмени пристигнаnd в Македония с подкрепата на Договора с Гърция

27 Август 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за Договора с Гърция e един от ключовите въпроси за делегацията американски конгресмени, пристигнала в Македония. Петимата представители на американския законодателен орган - Бил Флорез, Гари Конъли, Дина Титус, Сюзън Дейвис и Дейвид Прайс в македонския парламент се срещнаха с председателя му Талат Джафери и неговите подпредседатели, ръководителите на парламентарните комисии, както и с координаторите на парламентарните групи, предава Voice of America в своята македонска редакция.
Конгресмените високо оцениха възможността да проведат срещи и разговори по време на посещението. Те се интересуват най-вече от референдума от 30 септември, както и от процеса на реформи. Конгресмените, според декларацията, издадена от парламента, са потвърдили удовлетворението си от напредъка на страната по отношение на евроатлантическата интеграция, укрепване на демокрацията, както и подписването на Споразумението между Македония и Гърция. Петимата конгресмени потвърдиха, че САЩ ще продължат да предоставят безрезервна подкрепа на страната в тези процеси.
Освен общите срещи, конгресмените, за които не са предвидени изявления за медиите, проведоха и отделни срещи с Талат Джафери и с членовете на комисиите по отбрана и сигурност.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): ОССЕ ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония

„Радио Свободна Европа“ (Македония): ОССЕ ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония

27 Август 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Виена. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че ще изпрати 270 наблюдатели на референдума за името в Македония, който ще се проведе на 30 септември, предава „Радио Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
„Имаме ясен мандат, безпристрастно ще наблюдаваме целия процес на референдума, няма да се намесваш в процеса му. Нас не ни интересуват резултатите от референдума, а интегритета на самия процес“, заяви на пресконференция в Скопие ръководителят на наблюдателната мисия на ОССЕ Ян Петерсон и официално отбеляза началото на мисията за наблюдение.
Петерсон допълни , че мисията ще се състои от основен екип от 13 експерти със седалище в Скопие и с 20 дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат разположени в страната в многонационални екипи от по двама, считано от 5 септември. Той уточни, че освен това ОССЕ ще изпрати 250 краткосрочни наблюдатели, които ще пристигнат няколко дни преди референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Мълчание от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ след призива на Християн Мицковски да се откажат от парите за кампания за референдума

„Алсат-М“: Мълчание от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ след призива на Християн Мицковски да се откажат от парите за кампания за референдума

26 Август 2018 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ не желаят да говорят за призива на партийния лидер Християн Мицковски да се откажат от държавните пари, които се полагат и на неговата партия за кампания за референдума, като предложи вместо това да се използват за реконструкция на гимназията в Тетово, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Депутатът Даниела Рангелова отказа да коментира изявлението на Мицковски. Тя не пожела да говори и за това, че най-голямата опозиционна партия все още няма окончателна позиция за участието си на референдума за името.
Независимият депутат Павле Богоевски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма единна позиция и работи в ущърб на гражданите.
„ВМРО-ДПМНЕ имаше дванадесет години да ремонтира училищата в Република Македония, но не го стори. В бюджета са осигурени средства за реконструкция на училищата, между които и училището в Тетово, което беше посочено. И в края на деня, ако Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ наистина искат по-добро образование за младите, тогава ще искат да видят Македония в Европейския съюз“, заяви Богоевски.
Председателят на парламента Талат Джафери даде срок до понеделник на парламентарните групи и партиите да изяснят дали ще участват в кампанията за референдума и каква позиция ще заемат. Засега Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) обяви, че ще участва в кампанията и ще подкрепи референдума. От движението „БЕСА“ заявиха, че са про-референдум, но все още нямат решение как ще водят кампанията. От „Алианс за албанците“ в неделя обявиха, че ще подкрепят референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да заяви позицията си за референдума

„Алсат-М“ (Македония): СДСМ призова ВМРО-ДПМНЕ да заяви позицията си за референдума

26 Август 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) поиска обяснение от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ защо все още няма ясна позиция за референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Чрез съобщение, управляващата партия заяви, че липсата на позиция за този исторически за страната референдум, показва че ВМРО-ДПМНЕ не желае Македония да се присъедини към НАТО и ЕС.
„ВМРО-ДПМНЕ е единственият политически субект, който няма ясна позиция за най-важния въпрос в най-новата история на Македония. Има ли значение за Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ напредъкът на Македония? Дали им пречи това, че пред нас е шансът за влизането в НАТО и ЕС със защитен македонски език и гарантирана идентичност? Да не би Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ да искат да върнат Македония в тъмното минало, във времето на насилието, престъпността и напрежението?“, се казва в изявлението на СДСМ.
От ВМРО-ДПМНЕ настояха парите, отделени за кампанията за референдум, да се инвестират в полза на гражданите.
„Вместо инвестиции в проекти и инфраструктура, правителството на (Зоран) Заев смята за лукс и хвърля милиони за непродуктивни работи. ВМРО-ДПМНЕ препоръчва на правителството, вместо да хвърли 1.3 милиона евро в промотирането на капитулантския договор за името, парите да бъдат изхарчени за изграждането на гимназия в Тетото. 670 000 евро, които правителството планира да изхарчи напразно, нека вместо това използва за снабдяване с превозни средства болниците. Нека тези средства отидат за изграждането на някоя градинка“, се казва в съобщението на опозиционната партия.
Понеделник е крайният срок, в който депутатите и партиите ще трябва да заявят каква кампания за референдума ще водят, за да получат от държавните средства.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“: Външният министър на Албания пожела успешен референдум на Македония

„Курир“: Външният министър на Албания пожела успешен референдум на Македония

26 Август 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският министър на външните работи и европейските въпроси, Дитмир Бушати, заяви, че желае успешен референдум в Македония на 30 септември, който, според него, ще е „възможност за развитие на страната“, предава македонското електронно издание „Курир“.
Той подчерта, че Албания е подкрепяла диалога между Атина и Скопие, а в същото време насърчава единството на албанския политически фактор в съседната страната, за да участва в преобразуванията, които „ще позволят на Скопие напредък в процеса на присъединяване към евроатлантическите структури“.
„ В този процес ролята на албанците е решаваща. Демократичната стабилност, междуетническите отношения и членството на Северна Македония в НАТО са в интерес на албанците. Изпълнението на задълженията, произтичащи от този процес са от особена важност за Западните Балкани“, смята Бушати.
„ Ние винаги сме били заинтересовани от стабилността и демократичното развитие на нашите съседи в трудните дни“, заяви министърът и добави, че ще продължи да работи за укрепване на политическата и социалната сплотеност на албанците.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Външният министър на Албания Дитмир Бушати пожела успешен референдум в Македония

A1 On (Македония): Външният министър на Албания Дитмир Бушати пожела успешен референдум в Македония

25 Август 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати, в интервю за тиранския вестник „Панорама“, пожела успешен референдум на Македония на 30 септември, който, според него, е „шансът за напредък на страната“, предава скопската електронна медия A1 On.
Той посочи, че Албания безрезервно е подкрепяла диалога между Атина и Скопие и същевременно е подтиквала сближаването на албанския политически фактор, за да бъде той основен играч в трансформационните промени, които „позволяват на Скопие да напредва в процеса за членство в евроатлантическите структури“.
Бушати в интервюто почти не използва „Северна Македония“, а най-често говори за Скопие, когато става въпрос за страната.
„Пожелаваме на референдума на 30 септември гражданите да подкрепят вече започналия миротворен процес. Нашият съсед има пред себе си неповторима възможност. В този процес, ролята на албанците е решаваща. Демократичната стабилност, междуетническото разбиране и членството на Северна Македония в НАТО са в интерес на албанците. Поддържането на дългогодишния конфликт във връзка със спора за името с Гърция или който и да е било друг проект, който създава празни пространства, чрез които трети страни могат да навлязат в Скопие и региона, не е в интерес на албанците. Използването на ангажиментите, които произлизат от този процес, има специално значение за самите Западни Балкани, трансформирайки ги в по-голямо пространство на сигурност“, смята Бушати.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ДИК се подготвя интензивно за референдума

„Алсат-М“ (Македония): ДИК се подготвя интензивно за референдума

25 Август 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия (ДИК) засилва подготовката за предстоящия референдум за името, който ще се проведе на 30-ти септември, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Следващата седмица ще има решение в кои дипломатически представителства ще може да гласува македонската диаспора. Общинските изборни комисии ще преминат обучение и ще се подготвят информативни материали за гласоподавателите.
Заместник-председателят на ДИК Дитмире Шеху заяви, че избирателният списък не е идеален, но поне няма избиратели-фантоми.
Лично подадените искания в посолствата за гласуване сред диаспората няма да променят драстично броя на намиращи се в чужбина граждани, които ще гласуват на предстоящия референдум. Според окончателния доклад за пристигнали и обработени искания, броят на гласоподавателите в чужбина е 2 769 души. Най-много декларации за гласуване има в Берн, Венеция и Вашингтон. Следващата седмица ДИК ще реши в кои дипломатически представителства ще бъдат отворени секции за гласуване, а критерият за това е да има най-малко 10 регистрирани гласоподаватели. От следващата седмица ДИК ще започне и с обучението на общинските изборни комисии за провеждане на предстоящия референдум, които пък по-късно ще трябва да обучават избирателните съвети.
„ДИК предприе всички действия за провеждане на референдум по най-добрия начин. Досега не се изправихме пред никакви пречки, срещаме сътрудничество във всички страни в този процес и в правителството… В течение е подготовка на кампанията за обучение на гласоподавателите на референдума, как да се гласува, кое е важно, кое е невалиден раздел“, заяви Адмир Шабани, говорител на ДИК.
Проверката на избирателния списък е завършена, а ДИК ще го подпише и приеме най-късно до 7 септември. Все пак Дитмире Шеху, в интервю за Македонската информационна агенция (МИА) заяви, че избирателният списък не е идеален.
„Моето лично мнение е, че избирателният списък не е идеален, но ви гарантирам че няма фантоми. Това е продължителен процес, служителите тук в ДИК правят промените и това зависи от данните, които получаваме от институциите, свързани с избирателния списък. Уверявам ви, че фантоми няма, със сигурност (списъкът) не е идеален, но фантоми няма“, заяви тя.
На консултативния референдум в Македония, насрочен за 30-ти септември, гласоподавателите ще трябва да отговорят със „ЗА“ или „ПРОТИВ“ на въпроса: „Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“. Диаспората, затворниците, както и болните и неможещи лица, ще гласуват ден по-рано, на 29-ти септември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се отказва от държавните пари за кампания за референдума

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се отказва от държавните пари за кампания за референдума

25 Август 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски написа на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, че партията му ще се откаже от правителствените средства за кампания за референдума, предава македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
Лидерът на опозиционната партия поиска парите да се инвестират в училището в Тетово, посочвайки че ВМРО-ДПМНЕ ще проведе кампанията си със свои усилия и средства. По отношение на гласуването и участието на референдума, който ще се проведе на 30 септември, Мицковски повтори, че окончателната позиция на партията ще се съобщи, когато бъде решена.
„ВМРО-ДПМНЕ със собствени усилия и средства, намирайки подкрепа в народа, който е стълбът и истинският извор на власт и легитимност в тази страна, ходейки от врата на врата, от дом в дом, в кварталите, градовете, селата, ще участва в кампанията и ще бъде против този договор и в момента, в който определим окончателната позиция по отношение на самия начин на гласуване и участие в референдума, ще го съобщим на гражданите“, написа Мицковски във „Фейсбук“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): ДИК на Македония ускорява подготовката за организиране на референдума за името

„Локално“ (Македония): ДИК на Македония ускорява подготовката за организиране на референдума за името

25 Август 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония продължава подготовката за предстоящия референдум за името, насрочен за 30 септември. Публичната проверка в списъка на гласоподавателите е завършена, която трябва да бъде завършена не по-късно от 7 септември, както и регистрацията на избирателите за гласуване, предава македонското електронно издание „Локално“.
На вчерашното заседание на ДИК, бе съобщено, че за референдума в дипломатическо-консулските представителства на Македония са регистрирани общо 2755 гласоподаватели. Отхвърлени са 100 заявления.
Същевременно комисията прие Кодекса за наблюдение на референдума, който акцентира върху акредитираните наблюдатели. Те трябва да знаят закона, да се придържат към разпоредбите му, да бъдат безпристрастни и винаги да носят идентификационната значка с тях.
Кодексът също така предвижда ограничения за акредитираните наблюдатели - те не трябва да влияят върху гласуването и преброяването, нито да носят символи на партии.
Членовете на Държавната избирателна комисия подкрепиха и решението да се ангажират допълнителен брой лица от Държавния статистически институт, с цел по-бърза обработка на данните за избирателната активност на референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Депутатите от Демократичния съюз за интеграция  ще агитират за референдума в Македония

„Телма“ (Македония): Депутатите от Демократичния съюз за интеграция ще агитират за референдума в Македония

24 Август 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от албанската партия Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) ще агитират за референдума в Македония, пише македонското електронно издание “Телма“.
Парламентарната група на ДСИ заяви, че информира днес председателя на парламента, че ще вземе активно участие с всички свои депутати в агитационната кампания за референдума на 30 септември.
"Имайки предвид нашите лични убеждения като депутати, но и партийните, стратегическите и идеологическите решения за интеграция на Македония в Европейския съюз и в НАТО, всички депутати от ДСИ, с подкрепата и на изпълнителната и местната власт, както и на гражданското общество, ще води кампания "за" Преспанското споразумение и успешна евроатлантическа интеграция на страната ни, защото успешен референдум ще генерира мир, стабилност, сигурност, върховенство на закона, равенство, икономическо развитие и социално благосъстояние и изграждане на нашата държава в рамките на голямото евроатлантическо семейство ", се казва в изявлението на ДСИ.
Председателят на парламента Талат Джафери поиска от парламентарните групи да обявят в понеделник дали ще участват в кампанията за референдум и да обявят дали са "за" или "против". Парламентът, който ще проведе кампанията създаде Координационен орган.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Трябва да се опрости процесът за вземане на решения за прием на нови членки в ЕС

Йоханес Хан: Трябва да се опрости процесът за вземане на решения за прием на нови членки в ЕС

24 Август 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз би трябвало да опрости процеса за вземане на решения за прием на нови членки, така че да не е нужно единодушно решение за всяко препятствие, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан пред германския вестник „Kleine Zeitung“, цитиран от скопската електронна медия A1 On.
Говорейки за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, той даде за пример факта, че в предприсъединителния процес е нужно единодушие за всяка стъпка.
„Докато някоя страна не стане членка, са необходими около 200 единодушни решения. Ясно е, че финалното решение за прием на членки трябва да бъде взето единодушно, но пътят до там не трябва да бъде изпълнен с единодушни решения. Аз и моите хора губим една трета от времето си в убеждаване на една или друга страна членка“, заяви Хан.
Според него страхът не е добър съветник.
„Ясно е, че тези страни имат европейска перспектива, това е голямо предимство. Но трябва да се смята и качеството на подготовката, не само бързината. Това значи развитие на правовата държава, икономическо развитие. Ще получим съгласие от нашите граждани (за разширяване) само ако имат чувство, че новата членка ги обогатява, а не ги ощетява“, добави еврокомисарят.
Той припомни, че Стратегията за Западните Балкани ясно казва, че нови членки могат да бъдат приемани, само ако решат двустранните конфликти със съседите си.
„Това вече предизвика динамика, както може да се види при решаването на спора за името между Македония и Гърция. Или ще изнасяме стабилност, или ще внасяме нестабилност“, заяви Хан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ трябва да информира Талат Джафери дали ще проведе кампания за референдума

„Канал 5“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ трябва да информира Талат Джафери дали ще проведе кампания за референдума

24 Август 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Малко повече от месец преди провеждането на референдума за името в Македония, от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ все още нямат официална позиция за това как ще действат по време на допитването, коментират в редакцията на скопския телевизионен „Канал 5“.
Говорителят на партията Димче Арсовски заяви, че вътрешнопартийни консултации са в течение и че все още се събират съответните информация за това как да се постъпи по такъв сериозен въпрос. Той не разкри дали ВМРО-ДПМНЕ ще съобщи позицията си до понеделник, когато изтича срокът, в който депутатите трябва да изяснят дали ще участват в кампанията за референдума и дали ще бъдат „за“, „против“ или ще го бойкотират.
В изчакване на официалната позиция на опозиционната партия, някои депутати от ВМРО-ДПМНЕ решиха да не участват в кампанията за референдума през есента, бойкотирайки го. От партията заявиха, че това е личен избор и че опцията, ВМРО-ДПМНЕ да използва част от държавните средства, е била обявена и лично от лидера Християн Мицковски.
Председателят на парламента Талат Джафери, в телефонен разговор за „Канал 5“, заяви че заявление за осигуряване на средства за кампанията, не е пристигало до него. Той поясни, че ще бъдат отделени средства за всички, които го поискат, дори и да вземат решение да бойкотират референдума.
В понеделник ще бъде ясно кой депутат колко ще получи от заделените 80 милиона денари за публична кампания за предстоящия референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: На Християн Мицковски му липсват икономически познания

СДСМ: На Християн Мицковски му липсват икономически познания

24 Август 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопският телевизионен „Канал 5“ представя без редакторска намеса изявление на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) насочен към лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Християн Мицковски продължава да се крие от обществеността зад предварително заснети видеа за социалните мрежи и отказва да съобщи позицията си за най-важния въпрос за бъдещето на държавата.
Мицковски, освен че не съобщава позицията си по ключовите въпроси, показва и че няма икономически познания.
Мълчание във ВМРО-ДПМНЕ след 11 години на постоянни приказки за референдум.
В днешното предварително снимано видео, правейки неадекватни сравнения, Мицковски показва, че няма и основни познания по икономика.
Икономиката е слабата му страна.
Ако Мицковски наистина разбира от икономика, ще каже че средната нетна заплата през юни 2018 е с 6.1 процента по-голяма в сравнение с юни 2017 година. В абсолютни бройки, средната заплата през юни 2018 е по-голяма с около 1 400 денара в сравнение със същия период през миналата година.
Заплатите растат, покачва се минималната заплата, над 90 хиляди граждани взимат по-голяма заплата, осигурено е увеличение на заплатите в отбраната, армията, здравеопазването, образованието…
Освен това, че растат заплатите в първото тримесечие от тази година, наблюдава се и рекорден размер на чуждестранните директни инвестиции на стойност 235 милиона евро.
Износът в периода януари-април 2018 година е нараснал с 14.3 процента.
След ръста на индустриалното производство от 8.4 на сто през януари 2018 година, според официалните данни, индустриалното производство през февруари бележи ръст от 4.6 на сто в сравнение със същия период от миналия месец на 2017 година.
Ясно е, че икономическите данни показват, че икономиката се движи в правилна посока.
Мицковски да не се напъва, икономиката му е слаба страна. Вместо да се крие, да отговори: Дали е за влизане в ЕС и НАТО с гарантирана македонска идентичност или е за връщане в изолация, безнаказаност и несигурност?“, се казва в съобщението на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, но все пак иска пари

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, но все пак иска пари

24 Август 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ все още не е обявила позицията си за предстоящия на 30 септември референдум за името на Македония, но се оказва, че все пак иска пари за кампания, коментират в редакцията на скопското електронно издание „Независен“.
Остават много неясноти след решението на правителството да отпусне 1,3 млн. евро на парламента като упълноможещен орган за кампанията за референдума. Каква ще бъде публичната пропаганда на депутатите, как ще бъде водена тя, ще се възползват ли всички от преференциалните цени, които парламентът ще получи.... Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ междувременно все още обмисля позицията си за референдума, сякаш той ще се проведе следващата година, а не след един месец.
И не само. ВМРО-ДПМНЕ не изключва възможността да участва в преразпределението на средствата, отпуснати за кампанията. „Защо не?“, попита председателят й Християн Мицковски в интервю за скопски телевизионен канал.
На забележката, че изглежда несериозно главната опозиционна партия в страната да няма ясна позиция един месец преди референдума, Мицкоски заяви: „Бих било несериозно, ако се затворим в офисите си и представим позицията си елитарно“.
Източници от партията твърдят, че сред по-голямата част от членовете на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ преобладава настроението, че в ключови моменти за държавата не трябва да се призовава за бойкот. Програмата на партитата тази седмица не включва среща на Изпълнителния комитет, която обикновено се провежда всяка седмица. На следващия уикенд, според съобщенията, се планира неин митинг в Кичево.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Разговор между Зоран Заев и Ангела Меркел: Референдум за визията на гражданите за бъдещето на Македония

Sputnik: Разговор между Зоран Заев и Ангела Меркел: Референдум за визията на гражданите за бъдещето на Македония

24 Август 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Скопие/Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и македонският премиер Зоран Заев са провели телефонен разговор, в рамките на който са подчертали значението на предстоящия референдум за името, тъй като резултатите от него ще покажат визията на гражданите на югозападната ни съседка за бъдещето на страната, предава Sputnik в сръбската си редакция.
Както съобщиха от правителството в Скопие, Меркел е потвърдила подкрепата на Германия за споразумението, постигнато от Атина и Скопие, както и усилията на Македония за укрепване на европейската и евроатлантическата перспектива на страната.
Заев е информирал Меркел за подготовката на предстоящия референдум, както и за изпълнението на реформите и препоръките на Европейския съвет от юни 2018 г. относно върховенството на закона, борбата с корупцията и престъпността, публичната администрация и тайните служби

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): До три дни парламентарните групи в Македония трябва да изяснят позициите си по референдума за името

„ТВ 21“ (Македония): До три дни парламентарните групи в Македония трябва да изяснят позициите си по референдума за името

24 Август 2018 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. В писмо до парламентарните групи, председателят на законодателния орган на Македония Талат Джафери, изиска от тях през следващите три дни да решат дали ще участват в кампанията за насърчаване на гласуването на планирания за 30 септември референдум за името, и дали ще заемат позиции „за“ или „против“, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
„За да се планира правилното разпределение на средства за осъществяването на публична агитация, е необходимо да се изпрати известие в рамките на 3 дни, в което да се изясни, ако сте парламентарна група, дали ще участвате в агитацията, която трябва да бъде проведена от парламента Македония. Трябва да се изясни и дали кампанията ще е в полза или срещу въпроса на референдума“, уточни той.
Опозицията засега не дава коментар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Вътрешнопартийният дебат за референдума е започнат, скоро ще обявим позицията си

Християн Мицковски: Вътрешнопартийният дебат за референдума е започнат, скоро ще обявим позицията си

23 Август 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Хората, които подкрепят референдума, са в рамките на статистическата грешка, показват нашите социологически анализи“, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за македонската телевизия „Сител“, предава македонската електронна медия „Фокус“.
Запитан как ще постъпи ВМРО-ДПМНЕ на референдума, Мицковски заяви, че все още трае процесът на консултации с гражданите.
„Вътрешнопартийният дебат е започнат. Вече е сведен до ниво общински и местни комитети. ВМРО-ДПМНЕ ще информира обществеността своевременно“, заяви той.
Запитан дали партията му ще поиска пари от парламента за провеждане на кампания за референдума, Мицковски заяви, че очаква воденето на стерилна кампания в предстоящия период.
„Очакваме кампания, която ще обхване теми, които не кореспондират с реалността. Имаме насрочена координация с парламентарната група, на която ще дискутираме и тази тема. Защо не, гражданите трябва да са запознати с пълната картина на това капитулантско дело, което правителството извърши. Те твърдят, че са запазили идентичността, ние ще се опитаме да покажем, че това не е така, че идентичността не само не е запазена, но е и завинаги изгубена“, заяви партийният лидер.
За гражданите той твърди, че са разделени в три групи, но според него, тази която поддържа договора с Гърция, е намаляла.
„Има малка група от хора, която е решила да отиде на референдума и да гласува със За. Тя е в рамките на една статистическа грешка. Имаме едно гласовито малцинство, което е съставено от хората, които имат по-изразен патриотичен глас. Имаме и една група от хора, които са тихо мнозинство, което е против този договор,не го приема и не се съгласява със съдържанието му, но са хора, които имат разностранен бизнес или работят в държавната администрация и по някакъв начин са свързани с властта. Това тихо мнозинство решава да бъде тихо до 30 септември“, смята Християн Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонските депутати ще получат пари за медийно презентиране по време на кампанията за референдума

„Телма“ (Македония): Македонските депутати ще получат пари за медийно презентиране по време на кампанията за референдума

23 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери призова парламентарните групи и независимите депутати в най-скоро време да го уведомят дали ще водят собствена кампания за референдума на 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Краен срок не е поставен, но новият парламентарен координиращ орган планира среща в понеделник и се надява, че до тогава ще има по-ясна картина за това колко народни представители или парламентарни партии ще извършат дейности по време на референдума.
Изпратеното циркулиращо писмо на Джафери е в съгласие с решението от сряда за пропорционално разпределение на 80 милиона денари, без оглед дали ще се провежда кампания в подкрепа на референдума или против него. От правителството поясниха, че парите са предназначени единство за медийно презентиране на различните позиции на депутатите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Доколко международният натиск може да окаже влияние върху изхода от референдума?

„Канал 5“ (Македония): Доколко международният натиск може да окаже влияние върху изхода от референдума?

23 Август 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Три послания за 24 часа пристигнаха от Брюксел, Берлин и Вашингтон, като въведение на засилената международна кампания в навечерието на референдума за името, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
За еврокомисаря Йоханес Хан референдумът е избор между бъдещето и изолацията, за германския канцлер Ангела Меркел е ясна решимостта на гражданите за бъдещето на държавата, а американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че това е предизвикателство, което ще кулминира с членство на Македония в НАТО.
Три послания, в рамките на 24 часа, пристигнаха от Брюксел, Берлин и Вашингтон, като въведение на засилена международна кампания в навечерието на референдума. Според анализаторите в Македония, международният фактор може да повлияе върху общественото мнение, но въпреки това, ключът за крайния резултат на референдума, все още се държи от македонските политически елити.
Посланията с подкрепа за успешен референдум на международната общност започнаха непосредствено след подписването на договора от Преспа. Може би най-ясното послание дойде от Йоханес Хан, още през изминалия месец, когато той призова младите в Македония да не повторят сценария на Брекзит на 30 септември.
„Призовавам младите да упражнят своето демократично право и да участват на референдума. Младите във Великобритания не участваха и се взеха решения, които не са в тяхна полза. Младите трябва да осъзнават, че всеки глас е важен. Важно е да се участва и да се упражнява демократичното право. Става дума за вашата страна и вашето бъдеще“, заяви Хан през изминалия месец.
В успешен референдум вярва и помощник-държавният секретар на САЩ по европейски и евразийски въпроси Уес Мичъл.
„САЩ силно подкрепят договора от Преспа, оценяваме ролята, която министър (Никола) Димитров има в него и очакваме успешен референдум на 30 септември“, заяви Мичъл.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Референдумът за името: Приключва проверката на списъците на гласоподавателите и регистрацията на живеещите зад гранича

„Алсат-М“ (Македония): Референдумът за името: Приключва проверката на списъците на гласоподавателите и регистрацията на живеещите зад гранича

23 Август 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. В полунощ местно време (1:00 българско време) приключва проверката на списъка на гласоподавателите и регистрацията на живеещите зад граница македонци за предстоящия референдум, насрочен за 30 септември, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
До този момент Държавната избирателна комисия (ДИК) е регистрирала 2 392 заявления за гласуване от чужбина.
Най-голям брой заявления има от Берн - 256, Любляна - 213, Лондон - 127, Торонто - 136, Виена - 108. Гласуването в чужбина ще се проведе на 29 септември в дипломатическите и консулските мисии на Република Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): За европейски ценности -  референдум а ла Ердоган

„Нова Македония“ (Македония): За европейски ценности - референдум а ла Ердоган

23 Август 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако референдумът за името е успешен, той ще доведе до изменения на Конституцията на Македония. Но обществото в страната изобщо не е запознато какви ще бъдат те, пише Сашо Клековски в статия за първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“. Агенция „Фокус“ представя превод на публикацията без редакторска намеса.

Миналата седмица коментирах „Референдум в хаос", а след последните информации за евентуална масова правителствена кампания, той започва да прилича на „референдум а ла Ердоган“. Ако е така, за което може да се твърди, се явява ключов въпросът дали до европейски ценности може да се стигне с такъв тип допитване. Самото споразумение с Гърция изключвам от анализа.
Коментирах, че референдумът е в хаос заради най-малко четири причини: начина на приемане (без опозицията), характера на референдума (консултативен), въпроса за референдума или какво точно е предмет на изясняване, и начина на провеждане на кампанията. От тези четири неща две го превръщат в референдум а ла Ердоган.
Първото нещо е въпросът на референдума или какво точно е предмет на изясняване. Ако референдумът е успешен, той ще доведе до изменения на Конституцията, като същевременно обществото въобще не е запозната с това какви ще бъдат те. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Бюрото по демократични институции и правата на човека (БДИПЧ) обявиха референдума в Турция за недемократичен и заради това, че „18-те предложени изменения, засягащи 72 члена от Конституцията, са гласувани като единен пакет, противно на международната добра практика за референдум, т.е. избирателите не са имали възможност да направи избор за всеки от различните промени, никоя от предложените не е посочена на бюлетината; гласоподавателите просто бяха помолени да гласуват с „да" или „не". Ние, в Македония, също така сме поканени да гласуваме с „да" или „не", без да знаем точно за какво гласуваме.
Второто нещо е начинът на провеждане на кампанията, с решението на правителството да се присъедини към кампанията „за“. Първоначалната неяснота кой трябва да води тази кампания („против“ не е предвидена) увеличи объркването. Правителството няма основание да се включи заради забраната за правителствени реклами в медиите, която сега ще бъде нарушена.
Според ОССЕ и БДИПЧ „конституционният референдум (в Турция) се проведе на неравен терен и двете страни на кампанията нямаха равни възможности“, „кампанията е небалансирана поради активното участие на президента (Ердоган) и няколко ключови национални служители в кампанията „за". С решението на правителството да се включи в кампанията „за“ и да задели значителни бюджетни средства за нея (според съобщение само от Министерството на отбраната ще бъдат отделени един милион евро), когато изобщо не е ясно кой ще води кампанията „против“, може още отсега да се твърди, че той ще се проведе на терен, в който и двете страни няма да имат равни възможности.
След като ОССЕ и БДИПЧ вече обявиха, че ще наблюдават провеждането на референдума, оценките от техните позиции ще се очакват с особено внимание, особено в частта за търсене на паралели между референдума в Турция и този в Македония.
Разбира се, ще бъде изключително пристрастно да се търсят цялостни паралели между референдумите в Турция и Македония, преди всичко с оглед на преследването (на политически опоненти) и режима на извънредно положение в Турция. Разследването срещу Стевче Якимовски може би е с цел оказване на натиск, свързан с мнението на ГРОМ за бойкот. Може би публикуването на снимки на Владимир Божиновски също може да бъдат изтълкувани като евентуална дискредитация. Но това е много, много далеч от нивото на преследване, с десетки хиляди уволнени, и хиляди затворени в периода на извънредното положение в Турция, в чиято сянка се развиваше тамошния референдум.
Ако референдумът е за европейски ценности, за ЕС (и НАТО), дали може да се постигне с референдум на неравен терен, без равни възможности? За СДСМ и симпатизантите, напомняме, че техните ключови бележки, както и забележките на ОССЕ и БДИПЧ за парламентарните избори, предхождани от Договора от Пържино, бяха точно за неравен терен в полза на ВМРО-ДПМНЕ. Дали една от малкото законни и споделени цели, като евроатлантическата интеграция няма да бъдат делегетимирани, ако като средство се използва нелегитимен референдум?
От тази гледна точка миналата седмица написах, че в такива условия може би е по-добре референдумът да не се провеждда. Някои от нещата все още могат да бъдат коригирани донякъде. Премиерът Зоран Заев и други ключови национални длъжностни лица трябва да бъдат държани далеч от референдума. От друга страна, СДМС може да се присъедини към лагера „за“, но да води кампанията със собствени средства. А ВМРО-ДПМНЕ трябва да вземе решение за референдума, каквото и да е, за да позволи навременно формиране на кампанията „против“. Кампанията, финансирана от бюджета, трябва да има изключително информативен характер, без да взема страна. Ако кампанията се финансира от бюджета, трябва да се осигурят равни възможности както за всички, включително и за онези, които призовават към бойкот. Следващата седмица СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ трябва да вземат решения, за да коригират грешките, които водят до нелегитимен референдум.


Превод: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: С фалшиви аргументи за референдума СДСМ не може да скрие срама от капитулацията

ВМРО-ДПМНЕ: С фалшиви аргументи за референдума СДСМ не може да скрие срама от капитулацията

23 Август 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. С фалшиви аргументи за референдума не се прикрива срама от капитулацията, заявиха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в отговор на обвиненията от СДСМ, че лидерът на опозицията Християн Мицкоски не изразява позицията си за референдума, защото не е успял да получи амнистия за предишното партийно ръководство, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Спроед ВМРО-ДПМНЕ ежедневно от СДСМ разпространяват едно и също конфузно и безидейно съобщение.
„Бледо съобщение, пълни с лъжи и неистини. В края на краищата това е максимумът на партията, чийто председател изрича лъжи всеки път, когато отвори устата си“, твърди опозиционната партия.
ВМРО-ДПМНЕ също така посочва, че с тези съобщения СДСМ не може да прикрие общия грабеж, който извърша – съгласно мнението на опозицията – престъпният картел на власт.
„Скандалите и престъпността не се защитават и се прикриват с блестящи прессъобщения. Цялото общество е в застой. Няма напредък със СДМС. Обществото видя много добре управлението на Заев и СДСМ. В крайна сметка, Република Македония и гражданите ще спечелят", уверена е опозицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски избягва да обяви позицията на партията си за референдума, защото не успя да постигне амнистия за предходното партийно ръководство

СДСМ: Християн Мицковски избягва да обяви позицията на партията си за референдума, защото не успя да постигне амнистия за предходното партийно ръководство

23 Август 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On публикува изявление на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), в което партията на Зоран Заев твърди, че опозицията не обявява позицията си за референдума за името, защото лидерът й Християн Мицковски не е успял да постигне амнистия за предходното партийно ръководство.
„Няколко седмици преди най-важната дата в новата македонска история, мнозинството граждани и всички прогресивни сили се обединиха около македонското бъдеще в ЕС и НАТО, само Християн Мицкоски се крие зад предварително записани обръщения и избягва да каже позицията на неговата партия за референдума.
Дали Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ искат връщане назад обратно в изолация и несигурност, в които с години държаха Македония, и затова отказват да обявят ясна позиция?
Гражданите знаят, че ползите и ценностите на ЕС и НАТО са в съществено противоречие с наказателните и антидържавните практики, предложени от ВМРО-ДПМНЕ.
На референдума на 30 септември, гражданите ще избират интеграция вместо изолация, бъдеще вместо небитие, ще изберат членство в НАТО и ЕС със запазена македонска идентичност, защитена и гарантирана веднъж завинаги!", се казва в изявлението на СДМС.

СДСМ.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Йоханес Хан се закани с „изолация“, ако македонците не гласуват „за“ референдума

„Денешен“ (Македония): Йоханес Хан се закани с „изолация“, ако македонците не гласуват „за“ референдума

23 Август 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан изрази съжаление заради липсата на национално единство в Македония по повод предстоящия референдума за договора с Гърция, и призова гражданите на югозападната ни съседка да упражнят правото си на глас, за да оформят собственото си бъдеще и бъдещето на държавата, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Денешен“.
За австрийския политик референдумът е избор между бъдещето, свързано с Европейския съюз, и изолацията. „Това е избор между път, насочен към интеграцията в ЕС с конкретни ползи за гражданите като върховенството на закона, привлекателност за чуждите инвеститори, повече и по-добри работни места, и път, насочен към изолация, стагнация и пропускане на уникален шанс за подобрение и напредък в ключови области“, отбеляза Хан.
Европейският комисар сравни този избор с този между националистическите концепции и интеграцията в ЕС и НАТО. „Изборът е да се придържаме към старите националистически концепции или да приемем бъдещето на страната, с реформи и с интеграцията в ЕС и НАТО като последна стъпка. Това не се налага от ЕС или от международната общност. Евроатлантическата интеграция е определена отдавна като стратегическа цел на страната. Гражданите трябва да решат дали тази перспектива с всичките си конкретни предимства ще се осъществи или не“, обясни австриецът.
Хан изрази надежда, че гражданите, които все още не са решили как ще гласуват на 30 септември, ще бъдат надлежно информирани за последиците от вота. „Мисля, че гражданите трябва да са наясно, че този референдум им дава възможност да се чуят гласовете и нагласите им и да оформят своето бъдеще и това на страната. Правото на глас е важно и трябва да бъде подкрепено чрез активно участие във вота. За да се възползват от това право, гражданите трябва внимателно да анализират мотивите зад кампаниите и последиците от гласа „за" или гласа „против", за да бъдат в състояние да направят информирано решение“, допълни еврокомисарят.
Запитан какво мисли за движението, призоваващо за бойкот на референдума, той отговори, че съжалява за възпрепятстването на това важно допитване. „Провеждането на референдум означава даване на власт на гражданите да вземат решение по договор с важни последици за тяхната страна и за собственото им бъдеще. Много съжалявам, че в моменти, когато е необходимо национално единство, все още има актьори, които предпочитат обструкция отколкото конструктивна работа в интерес на бъдещето на страната“, припомня Хан.
Австрийският политик отново приветства „лидерството" на двете страни в спора за името и повтори, че това е исторически договор, който отваря вратите на Македония към ЕС и НАТО. От гражданите зависи дали тази перспектива ще се превърне в реалност, подчерта еврокомисарят по разширяването.
В същото време той увери, че тази перспектива е много конкретна, тъй като Съветът на ЕС даде мандат на Европейската комисия да започне подготовката за започване на преговорите за присъединяване. „И веднага започнахме тези подготовки. Лично аз бях в Скопие през юли, за да поставя началото на процеса“, припомни Хан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Прессекретарят на ВМРО-ДПМНЕ не отговори дали партията ще използва пари от правителството за кампанията за референдума

„Плюс Инфо“ (Македония): Прессекретарят на ВМРО-ДПМНЕ не отговори дали партията ще използва пари от правителството за кампанията за референдума

22 Август 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
. Прессекретарят на основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски отказа да отговори дали тя ще използва пари от правителството за кампанията за референдума за името, който ще се проведе на 30 септември, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„По отношение на парите, които се предоставят за референдумната кампания от правителството, мога само да заявя, че властите продължават да се отнасят насилствено както се отнасят и по въпроса за референдума“, заяви Арсовски на въпрос дали партията му ще използва средствата , които правителството предоставя на събранието за кампанията за референдума.
„Не може без ребалансиране на бюджета да се отпуснат огромни средства за кампания, която вероятно ще бъде използвана за прикрие на този капитулантски договор, който от СДСМ подписаха. Много голяма е вероятността, че парите, които ще бъдат разделени на фирмите, за да изработят част от кампанията, по-късно да се използват за партийни цели за някои от следващите изборни кампании на СДСМ“, смята Арсовски.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Правителството на Македония ще изразходва 80 милиона денара за кампанията за референдума

„A1ON“ (Македония): Правителството на Македония ще изразходва 80 милиона денара за кампанията за референдума

22 Август 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония взе решение, с което задължава министерството на финансите да изготви проекторешение за предоставянето на 80 млн. денара (2,58 млн. лв.) от текущия бюджетен резерв, които ще бъдат предоставени на разположение за кампанията за референдума за името. Ако след кампанията останат средства, те ще бъдат върнати в бюджета, предава македонската електронна медия „A1ON“.
Във връзка с референдума правителството на Македония е решило да проведе кампания за референдума, базирана на принципите на обективността, прозрачността и рационалността. Поставят се следните комуникационни цели: представянето на ползите за гражданите на Македония от влизането на страната в Европейския съюз и в НАТО, обясняването на окончателното споразумение за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство и приканването да упражнят на правото на глас.
При осъществяването на планираната обществена комуникация за референдума правителството на Македония ще използва като средства за комуникация медиите чрез прессъобщения, брифинги, изявления, пресконференции, интервюта и т.н. Предвижда се и комуникация в социалните мрежи.
В изпълнение на процеса на планирана публична комуникация за референдума, правителството на Македония ще работи прозрачно съгласно стандартите за публични комуникации от обществен интерес.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Талат Джафери ще ръководи координационния орган за кампанията на референдума

„Телма“ (Македония): Талат Джафери ще ръководи координационния орган за кампанията на референдума

22 Август 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът Македония ще създаде Координационен орган за провеждане на референдума за името на държавно ниво на 30 септември, който ще бъде воден от председателя на законодателния орган Талат Джафери и ще проведе публична кампания. Членове на органа ще бъдат заместник-председателите и координаторите на парламентарните групи, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Парламентът ще даде възможност на всички депутати, които са „за“, „против“ или „бойкот“ на референдума, пропорционално според това, което са обявили, да бъдат представени и да могат да изразят своите становища и аргументи пред обществото.
Парламентът ще се обърне и днес с писмо до правителството, откъдето ще иска средства за провеждане на публичната кампания, за която ще открие специална сметка.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Правителствени пари и за противниците, и за привържениците на референдума

„Алсат-М“ (Македония): Правителствени пари и за противниците, и за привържениците на референдума

22 Август 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Събранието на Република Македония ще формира координационно тяло за провеждане на референдума. То ще бъде ръководено от председателя на парламента Талат Джафери, а в състава му ще влизат вицепредседателите и координациите на партийните фракции, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Мнения и аргументи пред обществеността ще имат възможност да изразят всички народни представители, независимо дали са „за", „против" или „бойкотират" референдума. Телевизията отбелязва, че на срещата в Събранието отново не е присъствал представител на парламентарната група на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): След лятната ваканция – първи координационни срещи с Талат Джафери, темата е референдумът за името

МКД (Македония): След лятната ваканция – първи координационни срещи с Талат Джафери, темата е референдумът за името

22 Август 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сутрешните часове на деня ще се проведат първите след лятната ваканция срещи на председателя на македонския парламент Талат Джафери с вицепредседателите и координаторите на партиите в Събранието, отбелязва скопското електронно издание МКД. Според разпространената информация, тема на обсъжданията ще бъде насроченият за 30 септември референдум за името и кампанията, която се води за него.
Обществеността очаква отговори дали и как депутатите и парламентарните групи ще участват в кампанията за референдума, но и дали Събранието, като упълномощен орган, ще наблюдава процеса.
Очаква се правителството в Скопие да определи сумата, която ще бъде отпусната за провеждането на кампанията въз основа на информация за средствата, с които разполагат министерствата и органите на държавната администрация.
Някои институции вече са предоставили информация за средствата, които могат да отпуснат. Така например Министерството на отбраната обяви, че е отделило по-малко от 60 милиона денари, които, по думите на военния министър на Скопие Радмила Шекеринска, са били насочени към дейност в подкрепа на интеграцията в НАТО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ : Правителството на Македония ще обяви на 22 август размера на средствата, необходими за провеждането на референдума за името

„24 Вести“ : Правителството на Македония ще обяви на 22 август размера на средствата, необходими за провеждането на референдума за името

21 Август 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония ще обяви утре, на 24 август, размера на средствата, необходими за провеждането на референдума за името, предава „24 Вести“.
Текат последните 24 часа, в които компетентните институции и министерства трябва да представят информация до Министерството на финансите за средствата, които ще отделят за кампанията преди референдума. На 22 август на правителствената сесия всички доклади ще бъдат доставени и ще бъде известно колко ще струва кампанията.
Над 1700 граждани от диаспората са се регистрирали до днес в дипломатическо-консулските представителства на Македония в чужбина, за да гласуват на предстоящия референдум, информират от Държавната избирателна комисия. Повечето заявления са подадени от Берн, следвани от Любляна, Лондон, Торонто. Засега най-малко се интересуват от референдума македонските граждани, които живеят и работят в Киев, Подгорица и Прищина.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Парламентът, а не правителството ще води главната кампания за референдума

„Телма“ (Македония): Парламентът, а не правителството ще води главната кампания за референдума

20 Август 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония, а не както се смяташе досега – правителството – ще бъде главният стълб и организатор на кампанията за референдума. Това не изключва и ангажимент от страна на правителството – в понеделник вечер ще се договорят рамките на кампанията за референдума, които трябва да се формализират в сряда, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В сряда първо правителството, а след това и парламентът, ще утвърдят всички детайли около кампанията за референдума. В понеделник вечер се провежда координация на екипа от правителственото мнозинство, който е отговорен за референдума, на която според информации на „Телма“, е съгласувано най-вече, че основният носител на информативната кампания ще бъде парламентът. Това, допълват източниците на „Телма“, не изключва и ангажимент от страна на правителството.
Дилемата за това как ще се харчат, кой ще получи и кой ще разпределя парите за кампанията, които правителството ще събере чрез министерствата, остава отворена. Разглеждат се няколко опции – парите да бъдат прехвърлени в парламента, но за това ще е нужно ребалансиране на бюджета.
Втората опция е парламентът да е този, който ще даде насоки около подялбата на средствата. Третата опция на масата е парите да останат в министерството на финансите, което според новите изменения на изборния закон би ги изплащало директно, но само за тези субекти, на които се полага бюджетно финансиране за кампанията.
Коя от трите опции ще се избере, ще се узнае във вторник, за когато е насрочено сутрешно заседание на правителството, а след това и координация в парламента, след което всички решения трябва да бъдат оформени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Македонският министър на отбраната отхвърли обвиненията средствата за референдума за името да идват от средствата за въоръжените сили на страната

„Алсат-М“ (Македония): Македонският министър на отбраната отхвърли обвиненията средствата за референдума за името да идват от средствата за въоръжените сили на страната

20 Август 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска заяви, че „нито един денар от парите“ за въоръжените сили на страната не е включен в сумата, предназначена за провеждането на референдума за името на 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Шекеринска също така отрече обвиненията, че министерството не е осигурило транспорт за войниците, които пътуват до работата си и че не се изплаща нощните им дежурства.
„Страната с огромно мнозинство реши да стане член на НАТО и на ЕС. Референдумът е една от стъпките, които могат да осигурят това членство. Ако нямаме консенсус по въпроса, ще бъде много трудно да се постигне такъв и по други въпроси и затова правителството ръководи този процес много прозрачно и публично“, уточни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Правителството на Македония ще обяви на 22 август сумата, която ще се изразходи за референдума

Press 24 (Македония): Правителството на Македония ще обяви на 22 август сумата, която ще се изразходи за референдума

19 Август 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сряда, 22 август, на заседание македонското правителство ще обяви какви средства ще бъдат отделени за кампанията за предстоящия референдум от 30 септември за договора между Скопие и Атина, предава Press 24.
В събота министерството на Отбраната съобщи, че ще отпусне за целта 60 милиона денара (1,92 млн лева). Другите министерства нямат никаква информация за това какви средства ще бъдат използвани за тази цел, въпреки че крайният срок за обявяването ѝ да изтече.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): СДСМ призова Християн Мицковски „да не се крие зад фалшивите новини, пласирани от ВМРО-ДПМНЕ“

A1oN (Македония): СДСМ призова Християн Мицковски „да не се крие зад фалшивите новини, пласирани от ВМРО-ДПМНЕ“

19 Август 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата македонска партия СДСМ излезе с официално прессъобщение, в което призова председателя на основната опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски „да не се крие зад фалшивите новини, пласирани“ от неговата партия, а „да излезе пред гражданите“, предава скопският телевизионен канал A1oN.
„ Той или е за светло бъдеще, напредък, членство в НАТО и ЕС с призната македонска идентичност или е за регреси, престъпност, изолация, връщане към тъмното минало“, пише в заявлението на СДСМ по адрес на Мицковски
„В продължение на 11 години ВМРО-ДПМНЕ многократно говори за референдум и сега няма ясна позиция. Безотговорно е за гражданите и държавата, че няма ясна позиция за референдума, най-важният въпрос за бъдещето на държавата“, коментира управляващата партия позицията на опозицията за насрочения на 30 септември референдум за името на Македония.
„Македония няма алтернатива освен членството в ЕС и НАТО. На референдума на 30 септември гражданите ще изберат да изберат членството в НАТО и ЕС със засилена и призната македонска идентичност от цял свят. Да, за македонското бъдеще ", се заключва в прессъобщението на СДСМ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Правителството в Скопие не знае колко средства ще бъдат изразходвани за кампанията за референдума

„Макфакс“ (Македония): Правителството в Скопие не знае колко средства ще бъдат изразходвани за кампанията за референдума

15 Август 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кампанията за референдума за името ще се финансира от средства на министерствата, но правителството в Скопие все още не знае колко пари ще бъдат похарчени, заяви говорителят Мохамед Ходжа, цитиран от македонската информационна агенция „Макфакс“.
В отговор на журналистически въпрос дали референдумът е по-важен от проектите на министерствата, Ходжа заяви: „Според нас въпросът за референдума е много важен за бъдещето на Македония".
Той добави, че кампанията все още не е започнала. „В периода, който следва , ще бъде изяснено как ще се провежда“, увери Ходжа, въпреки че в социалните мрежи вече са публикувани реклами, свързани с членството на Македония в ЕС и НАТО, подчертава агенцията.
Според Венецианския кодекс на добрите практики за референдуми, приет в рамките на Съвета на Европа, член на който е и Македония, използването на публични средства от страна на властите в кампания за референдум трябва да бъде забранено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония):  Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума

„Нова Македония“ (Македония): Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума

14 Август 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство взе решение за провеждането на кампанията за референдума, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Правителството днес на заседание взе решение за провеждане на кампания от обществен интерес за референдума по въпроса "Дали сте за членство в НАТО и ЕС с приемането на Договора между Република Македония и Република Гърция?".
„Кампанията за референдума ще се проведе с цел споделяне на информация от обществен интерес за гражданите / избирателите в Република Македония, около съдържанието на споразумението с Гърция, ползите от интеграцията на Република Македония в НАТО и ЕС и плана, по който страната ще се движи към Алианса и към Съюза“, се казва в изявлението на правителството.
От правителството обясняват, че кампанията ще се води съгласно стандартите за обществени комуникации от обществен интерес и значимост, чрез обективно и информативно общуване, непартийни комуникации, както и ще се основава на принципите за пропорционалност и рационалност.
„В процеса на прилагане на информационната кампания за референдума, държавните служители по комуникации и връзки с обществеността, както и за всяка друга официална правителствена комуникация, ще работят съгласно стандартите и кодексите за поведение в рамките на Закона за административните служители и Етичния кодекс на административните служители , както и в съответствие с универсалните принципи за почтеност, честност, обективност и безпристрастност“, се казва в изявлението на правителството.
Правителството на днешната си сесия задължи всички министерства и други органи на държавната администрация, в срок от три дни да предоставят на Министерството на финансите информация за средствата, които са на разположение, които биха могли да бъдат използвани за кампанията за референдума.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): Анкета на ИПИ: „За“ на референдума за името ще гласуват 32.4 процента македонци и 80.9 процента албанци

„еМагазин“ (Македония): Анкета на ИПИ: „За“ на референдума за името ще гласуват 32.4 процента македонци и 80.9 процента албанци

14 Август 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Анкета на Института за политически изследвания (ИПИ) разкрива, че 43.2 процента от гражданите биха гласували със „За“ на предстоящия референдум за името, докато 22 на сто биха били „против“, предава македонският портал „еМагазин“.
Според анкетата, проведена между 6 и 10 август, 22 на сто от запитаните са заявили, че ще бойкотират референдума, а 12 на сто са отговорили, че не знаят как ще гласуват.
От запитаните, които са отговорили че ще гласуват със „За“ на референдума, 32.4 на сто са македонци, а 80.9 на сто са етнически албанци. Броят на македонците, които са отговорили, че ще гласуват с „Против“ е 26 процента, а 27 на сто от тях са отговорили, че ще бойкотират референдума.
От етническите албанци, 10 на сто са отговорили че ще гласуват „Против“, а 1.9 процента че ще бойкотират.
Анкетата е проведена сред 1 110 пълнолетни респонденти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Заявление за гласуване на референдума са подали едва 251 македонци, живеещи извън страната си

„Макфакс“ (Македония): Заявление за гласуване на референдума са подали едва 251 македонци, живеещи извън страната си

11 Август 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Към днешна дата – 11 август, чрез уеб формата до Държавната избирателна комисия (ДИК) са подадени общо 251 заявления от живеещи извън родината си граждани на Македония, за участие в гласуването на референдума за името, предава информационната агенция „Макфакс“ .
Най-голям брой заявления за гласуване са подадени в Берн и Виена – по 21, в Любляна - 18, в Торонто - 18, в Канбера – 15. От ДИК поясниха, че списъците ще бъдат обявени публично в понеделник, след като бъдат обработени всички постъпили заявления.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ до СДСМ: Отговаряме единствено пред гражданите на Македония

ВМРО-ДПМНЕ до СДСМ: Отговаряме единствено пред гражданите на Македония

11 Август 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Близката до кръговете на опозиция скопска електронна медия „24 Вести“ публикува отговор на ВМРО-ДПМНЕ на разпространено по-рано през деня изявление от СДМС на Зоран Заев.
„Нито едно от изявленията на СДМС, използвани за алиби, няма да прикрият или оправдаят капитулацията на Зоран Заев, израз на която е договорът с Гърция. ВМРО-ДПМНЕ отговаря единствено пред гражданите на Република Македония и се води в съответствие с техните интереси", отговарят от партията на Християн Мицковски.
„СДСМ и Зоран Заев трябва да знаят, че ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде извинение за вкарването на държавата в задънената улица, в която сега се намираме, за икономическата и обществена катастрофа. Съвсем ясно е, че Зоран Заев не може да даде европейското бъдеще на държавата, защото европейското бъдеще няма престъпни корупционни поръчки и политически процеси", се подчертава още в изявлението на опозиционната партия.
„Няма бъдеще с корупция, констатирана от ЕС, и с ширеща се бедност. Единственото нещо, което направи тази клептоманична управляваща структура, е обедняването на държавата и народа и загубата на достойнството и честта на гражданите", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано СДСМ отправи нови обвинения за липсата на ясна позиция на ВМРО-ДПМНЕ за референдума за името, който ще се проведе на 30 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ все още не са изяснили позициите си за референдума

СДСМ: Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ все още не са изяснили позициите си за референдума

11 Август 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ и председателят й Християн Мицовски все още не са представили позицията си за референдума за името - изглежда партията няма ясно мнение по най-важния въпрос за бъдещето на гражданите. Това се казва в изявление от управляващия СДСМ, цитирано от скопското електронно издание МКД.
„Това показва границата на лекомислие, безотговорност на това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ. Очевидно ВМРО-ДПМНЕ щеше да подкрепи договора и щеше да се отнася по съвсем различен начин, ако беше получила исканата амнистия. Но тя не им бе дадена“, се казва в разпространения текст.
СДСМ добавя, че Македония няма алтернатива освен членството в НАТО и ЕС. Това са най-важните, стратегически и национални интереси. Ако ВМРО-ДПМНЕ вярва, че има друга алтернатива, нека я обяви публично, призовават македонските социалдемократи.
„Има ли ВМРО-ДПМНЕ изобщо някакъв план? Гражданите и всички прогресивни сили, обединени около бъдещето на страната, няма да позволят безотговорното поведение на Мицковски да тласне Македония в нова изолация. На 30 септември гражданите ще изберат бъдеще, ще изберат членство в НАТО и ЕС със запазена и укрепена македонска идентичност", твърдят от СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Всеки ще може да води агитация за референдума в Македония

„Телма“ (Македония): Всеки ще може да води агитация за референдума в Македония

10 Август 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония съобщи, че правителството, партиите, гражданските асоциации и отделните лица имат право да провеждат собствена агитация по отношение на референдума за името, който ще се проведе на 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
ДИК представи позицията си в съответствие със Закона за референдума и практиката в другите държави. Субектите нямат задължение да кандидатстват в ДИК и да откриват специални банкови сметки. Изразходването на държавните средства ще бъде контролирано от други институции, включително разходите на парламента.
Комисията твърди, че актуализирането на списъка на гласоподавателите се извършва непрекъснато и че само чрез административна процедура може да бъде възможно да се идентифицират възможни злоупотреби с адреси и лични документи.
До днес момента 158 граждани от диаспората са подали заявление до 50 дипломатически и консулски служби. Над 10 заявления вече са пристигнали в Берн, Виена, Любляна и Торонто. Онези, които решат да гласуват извън Македония, ще се водят на отделен списък и ще загубят правото си на гласуване в страната на 30 септември.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Какво изяде рейтинга на СДСМ – аферите или договора?

„Независен“ (Македония): Какво изяде рейтинга на СДСМ – аферите или договора?

10 Август 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Не само договорът за името, който очаквано предизвика противоположни реакции сред етническите македонци, но и аферите, свързани с представители на изпълнителната власт, които неочаквано започнаха да изплуват на повърхността, според политическите анализатори, са някои от ключовите причини лекия спад на рейтинга на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) като основна управляваща партия, въпреки забележителния ръст на ВМРО-ДПМНЕ. Въпреки че разместванията в рейтингите засега не са драматични, оценките са, че тенденцията може да продължи, ако правителството не реагира адекватно на случаите на конфликт на интереси, непотизъм и използването държавни ресурси за частни цели, каквито излязоха в обществото през този период. Като че ли по време на кампания за регерендума тя не намери най-подходящия начин да обясни на скептичните граждани придобивките от постигнатото споразумение с Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.

Изравняването на рейтингите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не трябва да се свързва с предстоящия референдум, смята анализаторът Алберт Муслиу. Вместо това, Муслиу посочва последните афери, които получиха голям отзвук в обществото, докато правителството от дълго време е концентрирано върху основния проблем, свързан с договора за името и евроинтеграционните процеси на страната.

„Когато правителството реагира на аферите така, както се очаква, управляващата партия може да очаква консолидиране на своите позиции. Ако обаче няма реакция, те ще трябва да се сблъскат с последиците от реакциите на обществото. Също така, смятам, че правителството трябва да промени своя пиар. В изминалия период имаше добри дейности и проекти, които бяха неправилно популяризирани. Не може всички да се представя накуп и да се очаква гражданите сами да направят заключение кое е добро и кои проекти са в техен интерес“, смята Муслиу.

От Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) обаче смятат, че аферите не са имали толкова голямо влияние за промените в рейгингите на партиите, защото техният пик е бил преди назначаването на дата за референдума на 30 юли, а анкетата е проведена в периода от 24 юли до 1 август. Като аргумент за това, че влиянието на аферите не е решаващо се посочва повишаването на подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ с 3,4% в сравнение с намаляването на тази за СДСМ с 1,1%. По този начин преднината на СДСМ, която през май тази година възлизаше на близо пет процента, сега е стопена почти до нула.

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, според последната анкета, са в „мъртва хватка“ в съотношение 24,4% срещу 24%. Затова пък управляващата „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) е неприкосновена в албанския политически блок, макар нейният рейтинг да е намалял със символичните 0,5%, коментира „Независен“. Доверието от 6,9% за ДСИ всъщност е по-голямо от това на всички други албански партии взети заедно: „Алианса за албанците“ – 2,7%, БЕСА – 1,7% и „Демократическата партия на албанците“ – 0,5%. Числата показват, че във възход този път е единствено ВМРО-ДПМНЕ, както и процентът на неопределените гласоподаватели (30%) и на тези, които са заявили, че няма да гласуват. От МЦМС смятат, че в този период най-голямо влияние върху рейтингите е имал договорът с Гърция.

„Част от падането на подкрепата за СДСМ е в резултат от падането на доверието сред етническите албанци, след като изненадаха на изборите през декември 2016 г. с 15% от гласовете, получени от тях и постигнато максимално доверие през февруари 2017 г. (20,4 на сто). Още през септември 2017 г., преди местните избори, е имало спад на доверието на 15,1 процента, а на майската анкета то спадна на 13,2 на сто, което е компенсирано с повишена подкрепа при македонците. Сега тази тенденция се запазва и подкрепата за СДСМ сред албанците възлиза само на 8%. Това все още е много повече от тази за ВМРО-ДПМНЕ (0,9%), посочват от МЦМС.

Оттам твърдят, че, от друга страна, има ръст на доверието на ВМРО-ДПМНЕ при македонците: от 28 на сто през май на 32,8, което по някакъв начин потвърждава тезата, че това е заради споразумението с Гърция. Тези, които са против споразумението, а миналия път не са били определени, сега клонят към ВМРО-ДПМНЕ. На практика, 4,8-те процента увеличение на подкрепата сред етническите македонци носи цялостното повишаване на рейтинга от 3,4%.

Според оценките на МЦМС, възможно е малко влияние да са имали и случаите с търга на Министерството на здравеопазването и с дарения от Фонда за иновации, но тези случаи не са решаващи.

В тази анекта на МЦМС няма параметри за рейтингите на политиците, докато при миналите изследвания на общественото мнение - за годишнината на правителството, премиерът Зоран Заев бе убедително най-популярният политик - с 24,1%, а зад него изоставаха президентът Георги Иванов с 9,9% и бившият премиер Никола Груевски с 6,1%, а на лидера на ВМРО-ДМНЕ Християн Мицкоски подкрепа дадоха тогава само 2,9% от анкетираните.С оглед на това, че през последните три месеца политическият фокус в страната бе насочен главно към постигането на споразумението с Гърция и интеграционните процеси, въпросът е как всички тези развития са се отразили на личните рейтинги на партийните лидери и на високопоставените длъжностни лица в държавата. Интересен въпрос е също така как ще се отразят партийни рейтинги на гласуването на гражданите на референдума на 30 септември, въпреки че дотогава се очакват и други промени, които ще окажат влияние на довериетоп в политическите фактори. Дилемата е точно в каква посока, коментира скопското издание.

Ако, обаче, като параметър се вземе последното проучване на МЦМС в частта на рейтинга на партиите, оценките са, че ако утре се проведат парламентарни избори техния резултат би бил неясен, предвид сегашното изравняване между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Прочее, много вероятно е, че ДСИ и този път ще се наложили като решаващ фактор за формиране ново мнозинство. От друга страна, през септември миналата година преднината на СДСМ пред ВМРО-ДПМНЕ бе само три процента, но на местните избори през октомври, т.е. следващият месец, социалдемократите успяха да постигнат убедителна победа в повечето общини на страната. С тази разлика, че тогава начело на ВМРО-ДПМНЕ все още беше Никола Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен вестник“ (Македония): Привържениците на ПАОК: Македония е една единствена и тя е тук!

„Денешен вестник“ (Македония): Привържениците на ПАОК: Македония е една единствена и тя е тук!

9 Август 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Докато в „Скопиа“ силната пропагандна машина на властта е във вихъра си, а се появи и една смешна анкета, след това едно фалшиво задържане на терористи и арестуване на Стевче Якимовски, а като към всичко това прибавим и изявлението на Каменос, който щял да излиза от правителството на Ципрас заради договора, което никога няма да се случи и извадено от ковчег изказване на депутат от СИРИЗА, че не му пречело да се наричаме македонци (такива изказвания сигурно ще има все повече и повече и те основно са насочени към нас тук), привържениците на ПАОК ни изпратиха ясно послание чрез огромен транспарант, развит в средата на стадиона, докато траеше мачът между техния клуб и Спартак Москва: „Македония е една единствена и тя е тук“, пише в кратко резюме за събитията в сряда електронното издание на македонския вестник „Денешен вестник“.
Впрочем, продължава изданието, това е и същността на договора с Гърция, а пропагандата има за цел да ви увери в противното. Но, всеки със своя ум.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.