НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Методи Петров, Общинско предприятие “Обредни дейности“-Велико Търново: Десет сватбени ритуала са записани за 18.08.2018 г. в града

Методи Петров, Общинско предприятие “Обредни дейности“-Велико Търново: Десет сватбени ритуала са записани за 18.08.2018 г. в града

18 Август 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Десет сватбени ритуала са записани за 18.08.2018 г. във Велико Търново. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Методи Петров, управител на Общинско предприятие „Обредни дейности“. Той обясни, че от нумерологична гледна точка датата е интересна и желаещите да сключат брак именно днес са повече.
„Девет от ритуалите ще се проведат в обредната зала на Общината, само един е изнесен в заведение. Датата е предпочитана не само заради символиката на числата, през месеците юли и август има най-много сватбени ритуали, това е практика от години“, уточни Методи Петров. Той допълни още, че бракосъчетания се извършват предимно в почивните дни, но има и изключения, като цената за обреда в делничен ден е по-ниска и той задължително се провежда в обредната зала на Общината.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Петров, Общинско предприятие „Обредни дейности“: 61 сватбени ритуала са проведени във Велико Търново през първото полугодие на 2018 г.

Методи Петров, Общинско предприятие „Обредни дейности“: 61 сватбени ритуала са проведени във Велико Търново през първото полугодие на 2018 г.

15 Август 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 61 сватбени ритуала са проведени във Велико Търново през първото полугодие на 2018 г. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Методи Петров, управител на Общинско предприятие „Обредни дейности“. „Говорим не само за сключените граждански бракове, а конкретно за проведените сватбени ритуали, тъй като гражданският брак е административен акт и не е задължително да е съпроводен със сватбен ритуал“, обясни Методи Петров.
Спрямо същия период за 2017 година, се наблюдава съществено намаление. Тогава сватбените ритуали са били 98. Управителят на общинското дружество посочи, че тенденцията през миналата година е изключение и в предходни години показателите за първото полугодие са сходни с тези за 2018 година.
Цената на обикновената церемония, която се провежда в обредната зала на Община Велико Търново, е 120 лева. Изнесеният сватбен ритуал струва на младоженците 240 лева, а 360 лева се заплаща за бракосъчетание на открито. В делнични дни цената на ритуала в обредната зала на Общината е намалена на 70 лева. Методи Петров съобщи, че през първата половина на годината на ВИП площадката и зала за наблюдение на „Звук и светлина“ във Велико Търново са извършени четири сватбени ритуала. 24 двойки са предпочели изнесен ритуал в ресторанти и заведения. „Сумарно това са 28 изнесени ритуала, от общо проведени 61, това е под 50%, така че мнозинството сключващи граждански брак, съответно изявили желание да се направи ритуал по този повод, са предпочели обредната зала на Общината“, коментира Методи Петров. Той обясни, че през годините предпочитано място за младоженците е бил и паметникът на Асеневци, но през изминалата и настоящата година до момента няма заявени или проведени сватби на това място.
Бракосъчетанията се извършват предимно в почивни дни, но някои двойки предпочитат ритуал в делничен ден. Тогава той се провежда в обредната зала на Общината.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари 2019 г.
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари ...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.