НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Младен Иванич, член на председателството на Босна и Херцеговина: Дейтънското споразумение защитава сърбите, на Република Сръбска не й трябват приключения

Младен Иванич, член на председателството на Босна и Херцеговина: Дейтънското споразумение защитава сърбите, на Република Сръбска не й трябват приключения

23 Август 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Сараево. Изявлението на Милорад Додик за очертаване на границите на сърбите в Босна и Херцеговина може да доведе до загубата на всичко, които е гарантирано на сърбите от Дейтънското мирно споразумение, а то не е малко. Това подчерта сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, предава Radio-televizije Vojvodine
Иванич припомни, че със създаването на Република Сръбска сърбите са получили свои институции, които гарантират независимостта им в рамките на Босна и Херцеговина. Това означава, че няма решение, което може да бъде взето без участието на сърбите.
"Това е много добра позиция, която не трябва да се променя и затова съм против предложението на Додик", обясни сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина.
Според Иванич няма никакво съмнение, че тазгодишните избори са белязани от битката на двамата сръбски кандидати за поста член на председателството, които имат напълно противоположни политически възгледи.
„Додик вода към неизвестност и постоянно се поставя въпроса за промяната на Дейтънското споразумение, а аз съм убеден, че защитата на сръбския народ и на статута на Република Сръбска в момента са най-добри точно заради Дейтънското споразумение", заяви Иванич.
Република Сръбска не се нуждае от „приключения", а силна икономическа и морална реконструкция, изрази увереност политикът.
По отношение на изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че „няма да има промяна на границите на Балканите", Иванич се отбележи, че този въпрос е открит с разпадането на бивша Югославия и е трудно да бъде изоставен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Министърът на сигурността на БиХ определи като манипулации твърденията за неконтролирана миграция и отрече да има списък на нежелани руснаци

„Макфакс“ (Македония): Министърът на сигурността на БиХ определи като манипулации твърденията за неконтролирана миграция и отрече да има списък на нежелани руснаци

17 Август 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина (БиХ) Драган Мектич потвърди, че от 1 януари досега в страната са регистрирани 10 881 мигранти и отрече Сараево да има списък на нежелани руснаци, предава македонската агенция „Макфакс“.
От тези мигранти, заяви Мектич, 9758 имат намерение да подадат молба за предоставяне на убежище. „Това показва, че те не искат да останат в БиХ. През изминалия месец броя на мигрантите в БиХ намаля значително и в момента в страната има около 2300“, обясни той.
По неговите думи, твърденията на някои политици за неконтролиран брой на мигрантите в БиХ са манипулации и посочи, че за Република Сръбска (сръбската част на БиХ) заминаването на младите е далеч по-голям проблем от мигрантите.
Мектич потвърди, че сред бежанците има голям брой хора, свързани с радикални и криминални групировки, както и голям брой наркомани.
Министърът отрече съществуването на списък с нежелани руснаци, който трябва да бъде предаден на руския министър на външните работи Сергей Лавров.
„Ние не сме Америка да правим черни списъци. Имаме регистрирани лица, на които им е забранено да влизат в БиХ, но това главно се отнася до хора, които са били муджахидини по време на войната“, обясни Мектич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Република Сръбска: Босна и Херцеговина не може да се справи с миграционните проблеми

Премиерът на Република Сръбска: Босна и Херцеговина не може да се справи с миграционните проблеми

17 Август 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Държавните органи на Босна и Херцеговина (БиХ) са се оказали безсилни пред миграционната вълна, с която се сблъска страната, заяви в интервю пред ТАСС министър-председателят на Република Сръбска (РС, сръбската част на БиХ) Желка Цвиянович.
„Що се касае до самата БиХ, тя показа абсолютна неспособност да се справи с миграционните проблеми. Ситуация, когато има толкова много нелегални мигранти, показва, че страната не е в състояние да защити границите си, а страна, неспособна да защити границите си, не е способна да защити каквото и да е друго. Освен това се разви хаотична ситуация: мигрантите са оставени сами на себе си, което свидетелства за многобройните проблеми и отсъствието на взаимодействие между структурите в рамките на БиХ, което носи допълнителни рискове. Ако слушате какво говорят чиновниците в БиХ, можеш да се хванеш за главата, тъй като това категорично противоречи на данните за числеността им. Не се знае колко души са влезли, не се знае колко са останали тук“, заяви Цвиянович.
По думите на премиера на РС, „това, че ЕС е затворил границите си е стана проблем, защото ние знаем, че мнозинството от тези хора се движат към ЕС и крайната им цел не е БиХ“. „Ако приемем тези хора и разглеждаме ситуацията като чисто хуманитарен въпрос, то колко дълго – месеци или години – те ще се задържат на тази територия. За БиХ, която неотдавна преживя война, преминава през труден период и все още не е достигнала до някакви високи икономически показатели, това е само допълнително натоварване от няколко хиляди или десетки хиляди, за които не знаете кои са и какво представляват, имали ли са те предистория, която представлява проблем от гледна точка на сигурността“, смята политикът.
По данните на властите на БиХ, на територията на страната в момента се намират около 10 хиляди мигранти. При преминаването на границата те унищожават документите си и е трудно да бъдат идентифицирани. Повечето от тях се стремят към ЕС и затова се скупчват на границата с Хърватия. Напливът на бежанци предизвика масови протестни акции на местното население. Според оценките на специалистите, към края на годината мигрантите в БиХ може да станат повече от 50 хиляди души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Чехия финансира защитата на границите на БиХ и борбата срещу нелегалната миграция

Sarajevo Times: Чехия финансира защитата на границите на БиХ и борбата срещу нелегалната миграция

9 Август 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Сараево. Чешкото правителство даде малко повече от дин милион евро (1.15 милиона долара) на Босна и Херцеговина (БиХ) за граничната й сигурност и борбата с нелегалната миграция, съобщи чешкият посланик в Сараево Якуб Скалник. След церемонията по подписването на меморандума, министърът на сигурността на БиХ Драган Меткич отбеляза важността на дарението и подчерта, че един от текущите приоритети на страната е граничната сигурност, пише електронното издание Sarajevo Times.
Парите ще бъдат използвани за безпилотни летателни апарати, термовизионни охранителни камери, сърдечни детектори и други устройства за наблюдение, които ще покрият няколко километра, добави Меткич.
От своя страна, Скалник заяви, че помощта за страните от Западните Балкани в продължение на много години един от приоритетите на чешкото правителство.
"Имаме задължение да помогнем на страните по балканския маршрут, който се използва от мигрантите, които се опитват да влязат в Европейския съюз", обясни дипломатът.
Меткич подчерта необходимостта да се наемат още 2000 полицейски служители на границите на БиХ, за да се установи пълен контрол върху местата с най-голям миграционен натиск.
По неговите думи, Министерството на сигурността на БиХ е регистрирало 10,103 имигранти, които са влезли от 1 януари, а около 60% вече са напуснали страната. Около 80% от мигрантите влизат от източната граница със Сърбия и са с произход главно от Пакистан, Сирия и Иран.
Стотици хиляди мигранти преминаха през т.нар. Балкански маршрут след 2015 г., опитвайки се да стигнат до Западна Европа. Първоначално БиХ не беше част от този маршрут. Мигрантите обаче се насочиха към страната през последните месеци, опитвайки се да избягват по-силно охранявани маршрути и граници на Балканите, обяснява Sarajevo Times.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Предложиха засилване на граничния контрол в БиХ заради мигрантите

ТАСС: Предложиха засилване на граничния контрол в БиХ заради мигрантите

3 Август 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Сараево. Сръбският член на Президиума (колективен орган, изпълняващ функциите на държавен глава и състоящ се от трима представители – бошняк, хърватин и сърбин) на Босна и Херцеговина (БиХ) Младен Иванич предложи засилване на граничния контрол в страната във връзка с наплива на мигранти, като думите му бяха цитирани от националната телевизия на Република Сръбска (РС) (един от ентитетите на БиХ), предава ТАСС.
„Отговорът е ясен, всичко останало са празни приказки. Ще продължат да пристигат хора и ако искаме това да не се случва, трябва да засилим граничния контрол“, заяви Иванич.
По-рано президентът на РС Милорад Додик предложи на Европейския съюз да отвори границите си и да приеме всички бежанци при себе си. В сряда заместник-министърът на сигурността на БиХ Мийо Крешич заяви, че в Босна омаловажават проблемите с миграционната криза, а техният пик в страната трябва да се очаква в края на годината.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Мигранти се нанесоха в апартамента на Радован Караджич в Сараево

„Б92“ (Сърбия): Мигранти се нанесоха в апартамента на Радован Караджич в Сараево

1 Август 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Сараево. Най-малко петима мигранти се нанесоха в апартамента на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич в Сараево, съобщиха босненски медии, предава белградското радио „Б92“.
Източниците цитират съседите, които са съобщили, че мигрантите са се нанесли в един от апартаментите на приземния етаж в сградата, където съпругата на Караджич притежава дом, а в също и в друго помещение, където семейството е живяло до пролетта на 1992 година.
Съседите твърдят, че са видели мигрантите да влизат в „един от апартаментите“, където и са останали.
Съгласно информацията на медиите, „все още никой не се е обадил на полицията“.
„Б92“ припомня, че Караджич беше политически лидер на босненските сърби по време на конфликта в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 година, а в момента той обжалва 40-годишна присъда, дадена му от Трибунала в Хага за военни престъпления.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министърът на сигурността на БиХ: Омаловажават проблемите с миграционната криза в страната

Заместник-министърът на сигурността на БиХ: Омаловажават проблемите с миграционната криза в страната

1 Август 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Сараево. Ситуацията с мигрантите в Босна и Херцеговина (БиХ) е тежка, независимо от опитите на правителството да омаловажи проблема. Това заяви в сряда заместник-министърът на сигурността на БиХ Мийо Крешич, предава ТАСС.
По думите на заместник-министърът, ситуацията с мигрантите се развива стихийно, а най-тежките проблеми в БиХ трябва да се очакват към края на годината. „В БиХ се омаловажават проблемите около миграционната криза. Причината е, че проблемите достигнаха своята кулминация в течение на последните седмици и, за съжаление, те се развиват стихийно. Проблемът е в това, че мигрантите отиват там, където поискат и затова властите основно се занимават с последствията“, цитира димите на Крешич босненския ежедневник „Дневни аваз“.
Заместник-министърът смята, че проблемът ще се реши, ако се изпълнява последователно закона, приет от парламента, където е предвидено връщане на мигрантите в родината им. По неговите думи, борбата с миграционните потоци е трудна и защото „сега мигрантите са най-печелившия бизнес на организираната престъпност и паричния поток тук е по-голям, отколкото в наркоразпространението“. Крешич смята, че на мигрантите, които вече са в БиХ трябва да бъде предоставен покрив над главата и да се започне работа по идентифицирането на самоличността им. Всички мигранти трябва да бъдат поставени под надзор, какъвто в момента няма, резюмира зам-министърът.
Както съобщиха босненските медии, мигрантите масово пристигат в Сараево и се заселват в необитаеми домове. В нощта срещу сряда, в Сараево мигрантите са заели дома на първия президент на Република Сръбска (1992-1996 година) Радован Караджич, който в момента излежава 40-годишна присъда в Хага. Съседите са съобщили, че посред нощ мигрантите просто са се нанесли в помещението, като са заявили, че дома им е предоставен от хазяите.
По данните на властите на БиХ, на територията на страната в момента се намират около 10 хиляди мигранти. При преминаването на границата те унищожават документите си и е трудно да бъдат идентифицирани. Повечето от тях се стремят към ЕС и затова се скупчват на границата с Хърватия. Напливът на бежанци предизвика масови протестни акции на местното население. Според оценките на специалистите, към края на годината мигрантите в БиХ може да станат повече от 50 хиляди души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина иска армията на границата за спиране на мигрантите

Reuters: Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина иска армията на границата за спиране на мигрантите

25 Юли 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич съобщи, че ще иска промени в законодателството, които да позволят разполагането на армията на границата, за да се спре притока мигранти, влизащи в страната по пътя им към Европейския съюз, предава Reuters.
„Планирам промени в закона, които ще позволят разполагането на армията в защита на границите ни“, заяви Мектич. Полицията в северозападната част на страната съобщи по-рано днес, че 15 мигранти са били ранени по време на сбиване на група от 50 от тях в палатков лагер край град Велика Кладуша. Полицията разследва случая.
„Босна и Херцеговина става съпътстваща жертва на европейския проблем. Няма да позволим страната да стане „гореща“ точка за мигранти“, допълни министърът. „ЕС се провали, защото позволи на престъпници и трафиканти на хора да провеждат процеса, а не хората от европейските институции“, смята той.
Мектич допълни, че очаква от Европейската комисия скоро да състави проектоспоразумение, което да позволи разполагането на служители от „Фронтекс“ в Босна и Херцеговина за справяне с притока на мигранти и организираната престъпност.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Няколко души са ранени при сблъсъци между мигранти в Босна и Херцеговина

ABC News: Няколко души са ранени при сблъсъци между мигранти в Босна и Херцеговина

25 Юли 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Сараево. Босненската полиция съобщи, че няколко души са ранени при сблъсъци между мигрантите, стоящи в страната, докато се опитват да достигнат до Западна Европа, предава ABC News.
Полицията съобщава, че сбиването между около 50 мигранти е избухнало в сряда в палатков лагер край северозападния град Велика Кладуша. Според първоначалните данни няма застрашаващи живота наранявания.
Хиляди мигранти са се стекли към северозападна Босна и Херцеговина, откъдето се опитват да достигнат до членуващата в ЕС Хърватия.
Властите в Босна и Херцеговина изпитват затруднения да се справят с мигрантския приток. Търсещите убежище се стичат в страната, за да избегнат по-добре охраняваните маршрути на Балканския полуостров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари 2019 г.
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари ...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.