НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Желязков остава в ареста (ОБЗОР)

Димитър Желязков остава в ареста (ОБЗОР)

16 Февруари 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Димитър Желязков-Митьо Очите. Магистратите взеха това решение, въпреки твърденията на неговия адвокат, Илиян Василев, че здравословният статус на клиента му е влошен и условията в ареста биха се отразили зле върху състоянието му. Заседанието по мярката за неотклонение на Желязков продължи с часове и бе прекъснато, за да му бъде направен медицински преглед и да се установи точното му здравословно състояние. Той припомни, че е претърпял медицинска операция в областта на корема, а сега ранната му е отворена и кърви. Митьо Очите изтъкна, че при това състояние няма как да остане в ареста, защото там няма нужните условия да поддържа необходимата санитарна хигиена. Въпреки това, след като се запозна с медицинските документи от прегледа, който му е бил направен късно снощи, след екстрадицията в България, съдът реши, че Желязков трябва да остане в ареста.
Наблюдващият делото прокурор Калин Близнаков уточни, че Митьо Очите е обвинен за участие в организирана престъпна група, извършвала разпространение на наркотици, побоища и палежи. По думите на прокурора към него има и обвинения за изнудване и заплащане на такса „спокойствие“ от търговски лица на територията на Бургас, Слънчев бряг и Ямбол. „Обвиненията са за това, че е завладял целия погребален бизнес на територията на област Бургас. В продължение на 3 години е събирана тази такса „спокойствие“, като сумата е възлизала на 150 лв. на погребение“, обясни още прокурорът.
Преди началото на заседанието Желязков заяви пред журналисти, че обвиненията към него са несериозни. „Сега обвиняват и дъщеря ми, как може такова нещо?“, запита той, като допълни, че дори не знае в какво точно е обвинена. Димитър Желязков каза още, че единственото, за което има притеснение, е здравословното му състояние.
Мярката може да бъде обжалвана в рамките на три дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

16 Февруари 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Димитър Желязков-Очите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Магистратите взеха това решение, въпреки твърденията на неговия адвокат, Илиян Василев, че здравословният статус на клиента му е влошен и условията в ареста биха се отразили лошо върху състоянието му.
Агенция „Фокус“ припомня: На 2 август 2018 г. Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП задържа организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, която е действала по Южното Черноморие и се е ползвала с влияния и в страната. При акцията бяха задържани 20 души и проверени десетки адреси. От тях в ареста останаха само шестима. За смятания за лидер на групата Димитър Желязков – Очите беше издадена международна заповед за арест и той беше задържан два дни по-късно в Истанбул заедно с още седем души, сред които Бенчо Бенчев – зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, и Несрин Узун - бивш народен представител и бивш кмет на Община Руен. На следващия ден Бенчев и Узун бяха предадени на българските власти, но Желязков остана в ареста в Истанбул в очакване да бъде екстрадиран у нас.На 5 декември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Димитър Желязков и остава това да направи и турският министърът на правосъдието. На 15 февруари на летище София задочно обвиненият български гражданин бе върнат у нас и предаден на разследващия екип. Фактическото предаване е било осъществено в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул в съответствие с предложения от ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е бил одобрен и от турското министерство на правосъдието.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мярката на Димитър Желязков-Очите ще бъде разгледана, след като му бъде направен медицински преглед и се установи състоянието му

Мярката на Димитър Желязков-Очите ще бъде разгледана, след като му бъде направен медицински преглед и се установи състоянието му

16 Февруари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Мярката на Димитър Желязков-Очите ще бъде разгледана, след като му бъде направен медицински преглед и се установи състоянието му, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Специализираният съд отложи с няколко часа гледането на мярката на обвиняемия, по искане на неговия адвокат - Илиян Василев. Пред магистратите Желязков обясни, че здравословното му състояние е влошено. Той припомни, че е претърпял медицинска операция в областта на корема, а сега ранната му е отворена и кърви. Митьо Очите изтъкна, че при това състояние няма как да остане в ареста, защото там няма нужните условия да поддържа необходимата санитарна хигиена. Към момента Специализираният съд разглежда медицинските документи от прегледа, който му е бил направен късно снощи, след неговата екстрадиция в България. Гледането на мярката ще продължи, след като съдът има информация за неговото здравословно състояние.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Калин Близнаков: Димитър Желязков-Очите е обвинен в това, че е завладял целия погребален бизнес на територията на област Бургас

Прокурор Калин Близнаков: Димитър Желязков-Очите е обвинен в това, че е завладял целия погребален бизнес на територията на област Бургас

16 Февруари 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Желязков-Очите е обвинен в това, че е завладял целия погребален бизнес на територията на област Бургас. Това каза пред журналисти наблюдващият делото прокурор Калин Близнаков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Спрямо Желязков са предявени обвинения за организирана престъпна група - за извършване на палежи, разпространение на наркотици, леки и тежки телесни повреди, т.е побоища на лица, които не искат да се подчиняват на групата“, заяви той. По думите на прокурора към него има и обвинения за изнудване и заплащане на такса „спокойствие“ от търговски лица на територията на Бургас, Слънчев бряг и Ямбол. „Обвиненията са за това, че е завладял целия погребален бизнес на територията на област Бургас. В продължение на 3 години е събирана тази такса „спокойствие“, като сумата е възлизала на 150 лв. на погребение.
По-рано Димитър Желязков-Очите обясни, че неговото здравословно състояние е влошено, заради рана в областта на корема, която е вследствие на операция. В тази връзка наблюдаващият делото прокурор Евгения Станкова заяви, че е извикан екип на ЦСМП, който отново ще го прегледа. „Снощи в 23.30 часа е проведен медицински преглед. Съдът изиска този документ. Аз не мога да се ангажирам с това, което пише в него“, посочи тя, като уточни, че след като изследванията пристигнат в съда, те ще бъдат прегледани от магистратите и ще бъде установено неговия здравословен статус.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Желязков-Очите: Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни

Димитър Желязков-Очите: Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни

16 Февруари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни. Това каза пред журналисти Димитър Желязков-Очите преди гледането на мярката му в Специализирания наказателен съд, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обвиненията към мен са несериозни. Сега обвиняват и дъщеря ми, как може такова нещо? Тя е майка“, обясни той, като посочи, че не знае в какво е обвинена. „Питайте прокуратурата“, добави той. Димитър Желязков каза още, че единственото, за което има притеснение, е здравословното му състояние. „Отидох на лекар в Турция. Там съм опериран. Имам документи, бях на преглед“, подчерта той. Желязков обясни, че не се е явил в съда, защото не му е била пусната призовка.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Димитър Желязков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Димитър Желязков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група

16 Февруари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. В Специализирания наказателен съд е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Димитър Желязков с повдигнати обвинения за извършени престъпление за ръководене на ОПГ, създадена с цел да върши престъпление по чл. 354а, по 213а, по чл. 214 НК. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд. Делото ще се разгледа в 15.00 часа от 7-и състав на Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Турските власти предадоха на България обвиняем с международна заповед за арест

МВР: Турските власти предадоха на България обвиняем с международна заповед за арест

15 Февруари 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
София. Тази вечер на летище София задочно обвиненият 46-годишен български гражданин бе върнат у нас и предаден на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Той бе задържан в гр. Истанбул на 04.08.2018 г. в изпълнение на молба за неговото международно издирване и задържане за целите на наказателното му преследване в България по наказателно производство на Специализираната прокуратура. В срока на задържането му главният прокурор на Р България отправи молба за екстрадицията му в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция, която е уважена от турските власти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Желязков бе върнат в България

Димитър Желязков бе върнат в България

15 Февруари 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Желязков - Митьо Очите, бе доведен в България с редовен полет от Истанбул тази вечер - половин година след задържането му от турските власти по искане на българската прокуратура, предаде БНР. Желязков е обвинен задочно като ръководител на организирана престъпна група за наркотрафик, палежи и рекет. Веднага след кацането той e бил отведен в ареста на Националната следствена служба под полицейска охрана. Според заместник-главния прокурор Иван Гешев, Желязков може да се изправи пред Специализирания съд още утре. Утре може да стане ясно дали срещу него ще бъдат повдигнати допълнителни обвинения и дали ще остане в ареста за постоянно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Димитър Желязков да бъде екстрадиран в България

Очаква се Димитър Желязков да бъде екстрадиран в България

15 Февруари 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се в рамките на деня Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, да бъде екстрадиран в България. В сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че турските съдебни власти са уважили искането на главния прокурор за екстрадиция на Димитър Желязков и се очаква това да стане в петък. Арнаудова обясни, че фактическото предаване ще бъде осъществено в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул в съответствие с предложения от ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското министерство на правосъдието. „В изпълнение на този план трима служители на ГД „Охрана“ ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден“, уточни Румяна Арнаудова.
В четвъртък зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че разследването за Димитър Желязков-Очите е пред приключване. „Това, което предстои, е предявяване на окончателни обвинения на всички лица, които са привлечени към наказателна отговорност, по това дело и предявяване на делото. Тоест запознаване с материалите по делото от обвиняемите и защитниците“, уточни зам.-главният прокурор. По думите му прокуратурата ще направи всичко възможно, в рамките на законовите правомощия в НПК, максимално бързо делото да бъде внесено в съда, за което има всички необходими предпоставки.
„Фокус“ припомня: На 2 август 2018 г. Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП задържа организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, която е действала по Южното Черноморие и се е ползвала с влияния и в страната. При акцията бяха задържани 20 души и проверени десетки адреси. От тях в ареста останаха само шестима.
За смятания за лидер на групата Димитър Желязков – Очите беше издадена международна заповед за арест и той беше задържан два дни по-късно в Истанбул заедно с още седем души, сред които Бенчо Бенчев – зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, и Несрин Узун - бивш народен представител и бивш кмет на Община Руен. На следващия ден Бенчев и Узун бяха предадени на българските власти, но Желязков остана в ареста в Истанбул в очакване да бъде екстрадиран у нас.
На 5 декември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Димитър Желязков и остава това да направи и турският министърът на правосъдието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.- главният прокурор Иван Гешев: Разследването за Димитър Желязков-Очите е пред приключване

Зам.- главният прокурор Иван Гешев: Разследването за Димитър Желязков-Очите е пред приключване

14 Февруари 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Разследването за Димитър Желязков-Очите е пред приключване. Това каза пред журналисти в Съдебната палата зам.-главният прокурор Иван Гешев за разкритата схема в 4 РУ за събиране на такса „спокойствие“, за която четирима служители бяха обвинени, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да бъда по-конкретен събрани са всички необходими доказателства и са извършени всички възможни действия за приключване на делото“, обясни той. „Това, което предстои, е предявяване на окончателни обвинения на всички лица, които са привлечени към наказателна отговорност, по това дело и предявяване на делото. Тоест запознаване с материалите по делото от обвиняемите и защитниците“, уточни зам.-главният прокурор. „По българското законодателство това е процес, който може да продължи и кратко, и дълго. В зависимост от това дали защитниците и подсъдимите са добросъвестни или пък искат да попречат делото максимално бързо да влезе в съд“, коментира Гешев. „Прокуратурата ще направи всичко възможно, в рамките на законовите правомощия в НПК, максимално бързо делото да бъде внесено в съда, за което има всички необходими предпоставки“, заяви той. „Предстои на лицето да му бъдат предявени обвинения. Да му се даде възможност да даде обяснения, каквато е нормалната процедура. И след това делото да се внесе в съд. Смятам, че чисто технически това може да стане в съботния ден. Въпрос на преценка е на конкретните прокурори как ще процедират“, каза още зам.-главният прокурор. В отговор на въпрос ще бъде ли поискан постоянен арест за Димитър Желязков- Очите, той коментира: „Естествено, че ще поискаме“. В отговор на въпрос защо екстрадицията на Желязков е отнела 6 месеца, Гешев посочи: „Не мога да кажа, питайте турските власти“. „За всяка страна, която не е в ЕС, няма конкретни срокове. Това зависи от конкретната процедура, която в Турция е уредена по един начин, в Сърбия по друг, а в Русия по трети начин. Това е въпрос на вътрешно законодателство“, каза още зам.-главният прокурор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Димитър Желязков ще бъде екстрадиран в България на 15 февруари

Прокурор Румяна Арнаудова: Димитър Желязков ще бъде екстрадиран в България на 15 февруари

13 Февруари 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Турските съдебни власти са уважили искането на главния прокурор за екстрадиция на Димитър Желязков, предаването му ще стане на 15 февруари. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Уважено е искането на главния прокурор за екстрадирането на Димитър Желязков от Р Турция в Р България. Фактическото предаване ще бъде осъществено на 15 февруари в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул в съответствие с предложения от ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското министерство на правосъдието. В изпълнение на този план трима служители на ГД „Охрана“ ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден“, обясни Румяна Арнаудова.
„Фокус“ припомня: На 2 август 2018 г. Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП задържа организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, която е действала по Южното Черноморие и се е ползвала с влияния и в страната. При акцията бяха задържани 20 души и проверени десетки адреси. От тях в ареста останаха само шестима.
За смятания за лидер на групата Димитър Желязков – Очите беше издадена международна заповед за арест и той беше задържан два дни по-късно в Истанбул заедно с още седем души, сред които Бенчо Бенчев – зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, и Несрин Узун - бивш народен представител и бивш кмет на община Руен. На следващия ден Бенчев и Узун бяха предадени на българските власти, но Желязков остана в ареста в Истанбул в очакване да бъде екстрадиран у нас.
На 5 декември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Димитър Желязков и остава това да направи и турският министърът на правосъдието.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Митьо Очите, остава това да направят и министърът на правосъдието и президентът Ердоган

Прокурор Иван Гешев: Турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Митьо Очите, остава това да направят и министърът на правосъдието и президентът Ердоган

7 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме скоро Димитър Желязков – Очите да се върне в България, защото турският съд вече е дал съгласие за екстрадиция. След това трябва да разреши и министърът на правосъдието и накрая да подпише и президентът Ердоган. Но не мога да му дам зор, както се казва по български. Това каза заместник главния прокурор Иван Гешев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Гешев коментира и случая със семейство Арабаджиеви, като обясни, че кога това, ще бъдат открити, е въпрос на конкретни полицейски служби от други държави. „По последна информация те бяха във Франция, но оттам не ги установиха. Няма данни дали са напуснали Франция или Европа. Това, че се крият означава, че ги е страх е от правосъдието. Ако нямаше проблем, никой нямаше да се крие“, заяви той.
Заместникът на главния прокурор коментира и излязлата информация, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС делегатите са били подслушвани. По думите на Гешев това е фалшива новина.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: След подпис от министъра на правосъдието се очаква екстрадирането на Димитър Желязков у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров: След подпис от министъра на правосъдието се очаква екстрадирането на Димитър Желязков у нас

5 Декември 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента решението при министъра на правосъдието в Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турските външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането у нас. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка с екстрадицията на Димитър Желязков - Митьо Очите от Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров обясни, че в Р Турция екстрадиционната процедура не е такава, каквато е у нас - има съдебна фаза и административна фаза. Административната фаза е свързана с решения на изпълнителната власт т.е. политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди решението на съдебната власт, докато у нас е достатъчно само влязло в сила съдебно решение.
„Всички срокове, както и процедурата се определят от турската държава. За нас са важни гаранциите, че турската държава ще изпълни изцяло международните си задължение“, каза още главният прокурор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков в България

Главният прокурор Сотир Цацаров: Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков в България

27 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков в България. Прокуратурата у нас е била уведомена вчера за това решение. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Ектрадиционната процедура е завършила и се очаква окончателното му предаване на българските власти. „Бяхме уведомени в петък от турските власти, не писмено, а по съответните официални канали, че Турският съд е допуснал екстрадицията”, каза още Сотир Цацаров.
Димитър Желязков бе арестуван в Истанбул в луксозен хотел, заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Броени дни преди това при акция на специализираната прокуратура в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души. Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици, с лидер Димитър Желязков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Екстрадицията на Димитър Желязков-Очите е изцяло в ръцете на турските съдебни власти

Главният прокурор Сотир Цацаров: Екстрадицията на Димитър Желязков-Очите е изцяло в ръцете на турските съдебни власти

20 Септември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Екстрадицията на Димитър Желязков-Очите е изцяло в ръцете на турските съдебни власти. Това каза пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров след заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички задължения, които е следвало да бъдат изпълнени от нас, от международния отдел на Прокуратурата и от Министерството на правосъдието, са изпълнени на 100%“, заяви той. „Нямам смелостта да заявя, че познавам турския закон. Освен това нямам смелостта да предвиждам действията на турските съдебни власти“, коментира Сотир Цацаров. „Това, което виждам е, че в съответствие с изпращаните ни документи, те действат адекватно“, обясни главният прокурор. „Що се отнася до времевия интервал, в който действат, не е нито в правомощията, нито във възможностите ни да им предписваме кога да си насрочват заседанията“, посочи Цацаров. „Имаше спекула в публичното пространство, че турците не били получили документите за Димитър Желязков-Очите. Ами като не са ги получили, великите адвокати да отидат и да го освободят от Истанбул, защото седи без основание“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Румен Радев да каже кой от властта пази Митьо Очите, ние го задържахме със съдействието на турските служби

Министър Владислав Горанов: Румен Радев да каже кой от властта пази Митьо Очите, ние го задържахме със съдействието на турските служби

12 Август 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Президентът Румен Радев да каже кой от властта пази Митьо Очите. Това каза във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос по повод днешното изказване на президента Румен Радев, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. "Митьо Очите е осъждан, лежал е в затвора, за него има доста данни за извършени престъпления, неслучайно в момента е задържан и неслучайно е задържан и в миналото. Радев да каже кой от властта го пази, ние от властта го задържахме със съдействието на турските служби. Тогава възникна и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас, но това не е тема на днешния дебат", посочи Владислав Горанов. Той добави, че затова днешната реакция на президента по отношение на обществената поръчка на Агенция "Митници" го учудва. "Става дума за обществена поръчка на фирма с лиценз от МВР за 2 520 лева за две години. Ако това е голямата обществено-политическа тема, аз съм склонен като министър на финансите от правителството на Бойко Борисов във втория му мандат да поема определена политическа отговорност, но проверките за начина на провеждане на поръчката и материалния интерес в размер на 2 520 лева за две години не предполагат такива драматични политически реакции и заплахи към администрацията, каквито чухме днес", каза финансовият министър. Владислав Горанов коментира и действията срещу контрабандата на цигари, подчертавайки, че не става въпрос за акция, а за ежедневна работа. "Последните успешни реализации показват доброто сътрудничество още от началото на 2015 година между отделните правоохранителни институции и приходните администрации. Освен регулярните срещи всяка сряда, създаването на междуведомствения център, където са събрани базите данни на всички служби, за да може всяка налична информация за определена престъпна схема да може да бъде комбинирана, да бъде издигнат рисков профил и да протече реализация", отбеляза Владислав Горанов. Той припомни, че 2017 година е завършила с 6 млрд. лева повече приходи спрямо 2014 година. "2018 година върви с близо 2 млрд. лева повече от 2017 година. Всичко това се показа и в изследването на Асоциацията на индустриалния капитал за намаляването на сивия сектор, който вече е на едно доста по-ниско ниво. Тук не говорим за контрабандата на цигарите, която е на нива под 6 процента. В тези администрации работят професионалисти и ако бъдат ръководени политически правилно и ако има политическа воля за справяне с тези проблеми, те могат да бъдат решени", допълни финансовият министър Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ако президентът е решил да води политическа война с ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това

Министър Владислав Горанов: Ако президентът е решил да води политическа война с ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това

12 Август 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Ако президентът е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев по отношение на обществената поръчка на Агенция "Митници", спечелена от фирма, свързана с Димитър Желязков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Владислав Горанов припомни фактите около обществената поръчка, обявена от Митница - Бургас през март 2016 година, приключила през февруари 2017 година. "Цитираната напоследък фирма печели три от обособените позиции, свързани с охрана на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност 2 520 лева за две години за охрана с технически способ. В случая въобще не намирам мотивите за толкова остра реакция от страна на държавния глава", заяви Владислав Горанов. Той отбеляза, че независимо, че неговата политическа позиция, йерархично е доста по-надолу от тази на държавния глава, но е длъжен да защити колегите си от Министерството на финансите. "През последните над 25 години в Министерството на финансите са назначавани и са работили само експерти. Ако позицията на президента е да атакува политически ГЕРБ, това е негово право на политик и държавен глава, въпреки че общото разбиране е, че и симпатизантите, и чиновниците на ГЕРБ са също граждани на България, които почитат и уважават българския президент. Ако той е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би донесъл това", заяви министър Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП - не, защото държавните служители са на цялото общество

Министър Владислав Горанов: Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП - не, защото държавните служители са на цялото общество

12 Август 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Не приемам да бъдат атакувани експертите на Министерството на финансите, които не само през последните години, но и през цялото време на Прехода са гарантирали финансовата стабилност на държавата. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев по отношение на обществената поръчка на Агенция "Митници", спечелена от фирма, свързана с Димитър Желязков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Финансовият министър заяви, че хората, които са подписали обществената поръчка от Агенция "Митници", са на работа там повече от 20 години. "Обществената поръчка е подписана действително по времето, когато е работило служебно правителство, но аз не приемам атака срещу българската държавна администрация и особено тази на Министерството на финансите, в случая на Агенция "Митници". Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП", попита Горанов и отговори: "Не трябва да го казвам, защото държавните служители в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на БСП или на президента".
По думите му началникът на отдела за обществени поръчки е добър служител, който работи в агенцията повече от 20 години. "Моето недоволство от реакцията на президента идва от това, че се атакуват институции. Моето разбиране e, че те работят добре и не може да се гради здрава държава с добре функциониращи институции на база на противопоставяне на висш държавен политик - в случая държавния глава, на държавната администрация, независимо под ръководството на кое правителство работи", заяви министър Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство

Президентът Румен Радев: Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство

12 Август 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Пореден опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава. Вече провериха отчетите в Сметната палата и такова име Бенчо Бенчев не фигурира в моята кампания. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Но тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство", заяви Румен Радев. Той отбеляза, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. "Същите тези, които са сключили договора в митниците, кой ги е назначил тях? Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии - за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура - от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета "Борисов 2". Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали. Изводът е ясен - следващият път, ако има такъв, всички вън", заяви държавният глава.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.