НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ:  Извадихме Министерството на енергетиката от това на икономиката, за да може да има оперативна сериозна политическа възможност да бъдат управлявани процесите

Румен Петков, АБВ: Извадихме Министерството на енергетиката от това на икономиката, за да може да има оперативна сериозна политическа възможност да бъдат управлявани процесите

18 Август 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Министерството на енергетиката има голям брой дирекции, затова го извадихме от Министерството на икономиката, за да може да има оперативна сериозна политическа възможност да бъдат управлявани процесите, в това число - и структурите. Това каза пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„Защо трябваше да направим тези 9 борда – Българският енергиен холдинг и под него 8 звена? А в тези звена имаме груб конфликт на интереси. Две лица, Петър и Петьо – единият, Петър Илиев, който е изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) и председател на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Какво управлява, какво контролира, кой го контролира? Премиерът Борисов трябва да разбере, че само гробищата са пълни с незаменими хора“, коментира още Румен Петков. По думите му той взимал десетина хиляди лева всеки месец. „Другият - Петьо (Петьо Иванов), който също взима десетина хиляди лева, е изпълнителен директор на БЕХ и и председател на борда на „Булгаргаз“. Това са някакви колоси на енергетиката, които нямат равни в световен мащаб. Аз ще пиша до Комисията за борба с корупцията, незаконно придобитото имущество и конфликт на интереси, и ако комисията каже, че тук няма конфликт на интереси значи, че този орган е строго политически формиран и зависим“, добави председателят на ПП АБВ.
Той допълни, че няма нормален човек, на който да му обясни, че изпълнителният директор на БЕХ, който е изпълнителен директор на НЕК, не работи само за себе си. „Вероятно отделя известно време, за да работи и за държавата. Той сам трябва да определи политиката като председател на борда на директорите на БЕХ, после сам да я изпълнява, като изпълнителен директор на НЕК. Тези хора страдат от усещане за недосегаемост. И ще дам пример – НЕК дължи пари на държавни предприятия, на общини, на кооперации, на частни дружества и не ги плаща. Те съдят НЕК, за да си вземат парите, и ще осъдят я осъдят. Само че, тя няма да плати само сумата, която дължи, а и лихвите, и наказателните лихви, и адвокатския хонорар, който е определен процент от материалния интерес. Значи говорим за много милиони“, коментира също Петков.
Според него причина за това е, че Петър Илиев е недосегаем и той е „всичко в енергетиката“. „Затова аз ще възложа на нашите юристи да потърсим законова норма - той и въобще такъв тип ръководители да носят персонална съдебна отговорност, и материална, и съдебна. Защото това безочие се плаща от храбрия български народ“, каза още Румен Петков.
Веселина НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Ние от ПП АБВ започнахме анализ на средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове на директори

Румен Петков, АБВ: Ние от ПП АБВ започнахме анализ на средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове на директори

18 Август 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ние от ПП АБВ започнахме един анализ на средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове. Това каза пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Дали ще ги наречем управителни съвети, дали Съвети на директори или бордове, е ясно за какво става дума. В енергетиката бордовете са 9. Общо в тях участват 34 човека. Годишният фонд „работна заплата“, който те получават надхвърля 800 000 лв.“, каза още Петков.
"Президентът Първанов настояваше още през 2008 г., бордовете на бъдат премахнати, да се спре с непрофесионалното и политическо кадруване в тях, да се изкорени тази порочна и грозна практика партийни представители да бъдат хранени по такъв циничен за сметка на обществото. 800 000 лв. взимат тези 34 човека годишно минимум. Тук не са включени секретарките, служебните телефони и допълнителното материално стимулиране“, добави Петков.
„Лично аз съм склонен да подозирам, че тази сума надхвърля 2,5 - 3 млн. лева, с допълнителното финансово стимулиране, с коли, обслужване, технически персонал, шофьори, заплати, телефони. В момента правим анализ в Министерството на икономиката, Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, Министерството на здравеопазването и други звена. Ще кажа само, че в Министерството на здравеопазването има да речем 80 държавни болници. Да приемем, че във всеки борд има 3, има болници и с по 5, но ние така приемаме. Да приемем, че член на борд взима по 2 000 лв на месец. 80 по 3 е 240. 240 по 3 е почти 500 000 лв. месечно. 5-6 млн лева на месец, без упоменатите екстри, от бюджета на Министерството на здравеопазването заминават по бордовете. Разговарял съм и с лекари, и с персоналната общност“, допълни лидерът на ПП АБВ.
Според него тези бордове нямали почти никакво отношение в оперативното управление на болничните звена, а само им тежали на бюджета. „Това го плащаме всички ние. Не е нормално 2009 г. дефицитът в Министерството на здравеопазването да е 30 млн. лева, сега да е 600 млн. лв. при положение, че ресурсът като абсолютна стойност е увеличен два пъти. Независимо от това имаме 6 пъти увеличаване на задължеността на болниците. Затова обмисляме позиция, с която да настояваме за забрана на бордовете. Разбира се, че там, където държавата има участие и съдружие с други държави, с общини, с частни инвеститори, ще трябва да защити своя интерес през представителство“, добави Петков .
Веселина НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ организира пресконференция в централата на партията в Бургас

ПП АБВ организира пресконференция в централата на партията в Бургас

18 Август 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Председателят на ПП АБВ Румен Петков и ръководството на партията в Бургас ще дадат пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Събитието ще се проведе от 13.00 часа в централата на партията в град Бургас. Ще бъдат обсъдени темите за държавното безсилие и липсата на институционалност по темата за нефтения разлив в морето край Бургас, както и адекватността на действията по проблема с Търговския регистър. Участие ще вземат председателят на ПП АБВ Румен Петков и председателят на областната структура на АБВ в Бургас Антон Коджабашев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.