НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Балет „Арабеск” закрива „Сцена на вековете” с най-великата любовна история на всички времена „Ромео и Жулиета“

Велико Търново: Балет „Арабеск” закрива „Сцена на вековете” с най-великата любовна история на всички времена „Ромео и Жулиета“

2 Септември 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Балет „Арабеск” ще закрие Трети сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2018 във Велико Търново с най-великата любовна история на всички времена. Трупата ще представи танцовия спектакъл „Ромео и Жулиета” на 15 септември от 19.00 часа на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, съобщават от пресцентъра на културната институция.
Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее с музиката на Сергей Прокофиев. Спектакълът на Балет „Арабеск е модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип, начело с хороеграфа Боряна Сечанова, разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община и с подкрепата на Министерство на културата.
В постановката ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на „Арабеск“ Виктория Петрова и Филип Миланов. В образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа, са в дъното на трагичната развръзка. В ролите на Меркуцио ще видите Васил Дипчиков, на майката – Ангелина Гаврилова, Бенволио – Стефан Вучов, Тибалт – Ервин Есен, Парис – Валери Миленков, приятелки на Жулиета – Петя Колева и Андрея Андонова. Елизабет Якимова, Марияна Крънчева, Мария Касабова, Стефка Табакова, Таня Кацарова, Теодора Друмева и Светлозар Танев са останалите участници в спектакъла.
Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова-Богданова.
В репертоара на Балет „Арабеск“ постановката на Боряна Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски специално за солистите на „Арабеск“ Татяна Маринова и Юрий Зубарев. Със същата постановка те печелят наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на С. Прокофиев. В нея отново ролята на Жулиета се изпълнява от Татяна Маринова, както и от Румяна Маркова. В ролята на Ромео е танцувал Владимир Генкулов, Тибалт – Георги Михов, Меркуцио – Радомир Начев и др. Сегашната премиера в редакцията на Боряна Сечанова е третата версия на Ромео и Жулиета в историята на трупата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С представлението „Луд Гидия“ Държавна опера – Русе гостува на фестивала „Сцена на вековете 2018“

Велико Търново: С представлението „Луд Гидия“ Държавна опера – Русе гостува на фестивала „Сцена на вековете 2018“

27 Юли 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С представлението „Луд Гидия“ Държавна опера – Русе гостува на фестивала „Сцена на вековете 2018“, който се провежда на крепостта Царевец. Настоящата година е премиерна за заглавието на културната институция и първите му две представяния – в Русе и София са били изключително успешни. Това каза пред журналисти в старата столица драматургът на Русенската опера Пламен Бейков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Спектакълът „Луд Гидия“ е възроден около половин век след създаването си именно от Държавната опера в Русе. „Нашето участие във фестивала „Сцена на вековете“ през настоящата година, отново с българско заглавие, е израз на дългогодишния ни ангажимент – за опазването на българската култура и традиция. Премиерата на „Луд Гидия“, която се състоя на 19 февруари предизвика небивал интерес в Русе. Билетите бяха изкупени седмици по-рано. Представянето на постановката пред софийска публика на 17 май се превърна в едно от събития на сезона“, коментира още проф. Бейков и изрази надежда заглавието да има успех и във Велико Търново. Неговото възраждане е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на едноименното стихотворение на големия български класик Пенчо Славейков. Мая Ангелова, консултант по литературни съдържания, посочи, че режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков. Диригент е младият Димитър Косев, а колоритът на най-българското време е пресъздаден от сценографа Иван Токаджиев. В главния актьорски състав е включена и бесарабската българка Нели Кравченко, която ще се въплъти в ролята на Зорница. Тя изрази благодарността си за дадената ѝ възможност за пръв път да се включи в изцяло българско представление. В спектакъла ще участва и съставът на емблематичния за Русе фолклорен ансамбъл „Найден Киров“. „Луд Гидия“ ще бъде представен на крепостта Царевец на 3 август от 21.00 часа.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Поради резките метеорологични промени мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ от програмата на „Сцена на вековете“ ще се играе в МДТ „Константин Кисимов“

Велико Търново: Поради резките метеорологични промени мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ от програмата на „Сцена на вековете“ ще се играе в МДТ „Константин Кисимов“

25 Юли 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Поради резките метеорологични промени мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ от програмата на Трети летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ ще се играе в Голяма зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, съобщават от културната институция. Представлението е на 27 юли (петък), от 21.00 часа.
В ролята на Мадам Злата ще влезе актрисата Албена Михова.
Спектакълът по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, търновският театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.
Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Специално за представлението на Царевец са привлечени около 20 гост-изпълнители, които ще присъединят към хора, оркестъра и балета. За тях в ателиетата на театъра са ушити и около 30 нови сценични костюми. В постановката със свои изпълнения ще се включат и момичетата от великотърновския спортен клуб „Зоки” с ръководител Зорица Радловска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Легендата за Зоро оживява на крепостта Царевец на 21 юли

Велико Търново: Легендата за Зоро оживява на крепостта Царевец на 21 юли

18 Юли 2018 | 22:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто срещу злото, ще оживее на крепостта Царевец във Велико Търново на 21 юли, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. В рамките на Летния фестивал „Сцена на Вековете“ 2018 Държавна опера-Варна ще представи едноименния си премиерен мюзикъл от 21.00 часа на 21 юли.
Вдъхновяващата музика на Джипси Кингс и допълнителните оркестрации, композиции и аранжименти на Джон Камерън превръщат спектакъла в драматичната приказка за романтичния герой Зоро. Мюзикълът завладява публиката с необикновени певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове, пищни костюми, невероятни каскади и горещите ритми на традиционното фламенко.
Главната роля на Диего де ла Вега на Царевец ще изпълни Николай Димитров, а младата великотърновска оперна певица Мария Павлова ще дебютира пред публиката в родния си град като любимата на Зоро Луиза Пулидо. В персонажите на Рамон и циганската Инес ще са Нейчо Петров и Калина Жекова
Постановката на мюзикъла е на Петко Бонев, а диригент е Страцимир Павлов, Хореографията на „Зоро е дело на Стефан Николов и Станислава Томова, сценография и костюми – Ася Стоименова и 3D Mapping Полина Герасимова.
Първият български оперен фестивал на открито „Сцена на вековете“ продължава на 27 юли с мюзикъла „Криворазбрана цивилизация“ по Добри Войников на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново. Следващите заглавия в афиша на музикалният форум са: 3 август – операта „Луд Гидия“, постановка на Държавна опера-Русе; 11 август – операта „Джоконда“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна и „Аида“ на Бургаската опера на 18 август. На 5 септември в Двореца на Царевец Русенската опера ще представи мюзикъла „Човекът от Ла Манча“, а фестивалът ще завърши на 15 септември в Летния театър на Велико Търново с балета „Ромео и Жулиета“ в изпълнение на балет „Арабеск“.
След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.
„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои

Велико Търново: По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои

17 Юли 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои тази вечер, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Концертът бе част от съпътстващата програма на Третият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Билетите, закупени за събитието, могат да се заверят без доплащане за мюзикъла „Зоро“ на 21 юли, от 21.00 часа, на крепостта Царевец във Велико Търново по следната ценова схема: 10 и 12 лева в ценовия пояс от 20 лева, както и 15 лева в ценовия пояс от 30 лева, а 20 и 25 лева в ценовия пояс от 40 лева. Презаверяването ще се извършва в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.