НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

2126 са заловените улични кучета от началото на 2018 г., броят на бездомните животни в София намалява (ОБЗОР)

2126 са заловените улични кучета от началото на 2018 г., броят на бездомните животни в София намалява (ОБЗОР)

8 Август 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
София. От началото на годината са заловени 2126 улични кучета, което може да отчете, че броя на бездомните животни намалява. Това съобщи на пресконференция директорът на Общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов.
На събитието стана ясно, че заловените от ОП „Екоравновесие“ кучета през месец юли са 317, от тях 243 са кастрирани и 235 са върнати по местата на залавянето им. По думите на директора на предприятието за същия този период 42 бездомни кучета са постъпили за лечение в общинската ветеринарна клиника „Връбница”, а 46 кучета от приютите на „Екоравновесие” са намерили нов дом. Доброволно от собственици, поради невъзможност да се грижат за домашните си любимци, за настаняване в приюта са предадени 8 кучета.
Веселин Асенов съобщи, че прибраните трупове на всякакъв вид животни от територията на Столична община през месец юли са 294, а в приютите и ветеринарната клиника умрелите кучета са общо 48 (от тях 6 са евтаназирани, а 8 са били настанени по сигнали след инциденти с МПС). Той посочи, че чрез кампанията за безплатна кастрация на дворни кучета са обработени над 50, като от началото на годината 24 собственици са глобявани за това, че са изоставили кучетата си, които не са били кастрирани и са попаднали в клиниката на предприятието.
Асенов допълни, че за приютите се грижат над 7 хил. доброволци, които помагат и за намиране на домове на животните, разхождат ги и им помагат за тяхната социализация. Той уточни, че в София има общо 1650 приютени кучета, които са разположени в три приюта и клиника „Връбница“. Според него се забелязва една положителна тенденция на увеличение на броя на кастрираните дворни кучета като общо от началото на годината до юли месец са 307 или с около 20% повече в сравнение със същия период от миналата година. Веселин Асенов обясни също, че заловените кучета се кастрират и се връщат на мястото, от където са хванати, освен в случаите, когато на тези места е забранено да има животни, в случаи, в които кучетата проявяват агресия или са неизлечимо болни. Според него предимно бездомни животни се залавят в крайните райони на Столична община, ж.к. „Нови Искър“ , ж.к. „Витоша“, ж.к. „Горна Баня“, ж.к. „Банкя“ и местата граничещи с други общини, където най-често се изоставят кашончета с палета или големи кучета.
Асенов каза още, че общо 194 944 лв. са средствата изразходени за дейността на ОП „Екоравновесие“ за месец юли. Той уточни, че в тази сума влизат разходи за: изплатени суми за държавни такси по дела 3 5970 лв.; изплатени обезщетения за ухапвания 337лв.; лекарства и медикаменти за безстопанствени кучета 734 лв.; храна 24 000лв.; външни услуги (сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, абонамент автоматична телефонна централа, почистване на изгребни ями,с ервизно обслужване на МПС) 28 320 лв.; вода, горива, енергия 9 196 лв.; перилни и почистващи препарати 7 997 г.; изплащане на заплати и възнаграждения на персонала по трудови правоотношения 58 780 лв.; изплащане на заплати и възнаграждения на персонала по извън трудови провоотношения 17 544 лв. и разходи за придобити дълготрайни материални активи (ДМА) 35 970лв.
Веселин Асенов припомни, че на 7 юли са организирали поредната кампания „Осиновявай не купувай“ в парк „Заимов“, като с инициативата са имали не само намерение да намерят дом на бездомните кучета, а да накарат хората да помислят върху въпроса, защо има бездомни животни и да разберат, че всъщност ние сме отговорни за това. Той коментира, че на тези събития екипът на общинското предприятие и доброволците информират хората за това какви отговорности стоят пред тях ако решат да осиновят куче. Очаква се през средата на септември месец да бъде възстановена отново дейността на инициативата. Веселин Асенов уточни, че по време на самата кампания няма възможност за осиновяване на животните, но в последствие много хора са посетили приютите и са си взели домашни любимци.
На въпрос какъв е броят на бездомните кучета в София, той отговори, че другата седмица ще бъдат готови резултатите от преброяването, след което ще бъдат представени.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: 194 944 лв. са средствата изразходени за дейността на предприятието за месец юли

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: 194 944 лв. са средствата изразходени за дейността на предприятието за месец юли

8 Август 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Общо 194 944 лв. са средствата изразходени за дейността на ОП „Екоравновесие" за месец юли. Това каза на пресконференция директорът на Общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му в тази сума влизат разходи за: изплатени суми за държавни такси по дела 3 5970 лв., изплатени обезщетения за ухапвания 337 лв., лекарства и медикаменти за безстопанствени кучета 734 лв., храна - 24 000 лв., външни услуги (сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, абонамент автоматична телефонна централа, почистване на изгребни ями, сервизно обслужване на МПС) - 28 320 лв., за вода, горива, енергия - 9 196 лв., перилни и почистващи препарати - 7 997 г., изплащане на заплати и възнаграждения на персонала по трудови правоотношения - 58 780 лв., изплащане на заплати и възнаграждения на персонала по извън трудови провоотношения - 17 544 лв. и разходи за придобити дълготрайни материални активи (ДМА) - 35 970 лв.
„На 7 юли организирахме кампания в парк „Заимов“ „Осиновявай не купувай“, като с инициативата имаме не само намерение да намираме дом на бездомните кучета, а да накараме хората да помислят върху въпроса, защо има бездомни животни и да разберат, че ние сме отговорни за това“, коментира той. По думите му на тези събития екипът на общинското предприятие и доброволците информират хората за това какви отговорности стоят пред тях, ако решат да осиновят куче, като се очаква месец септември да бъде възстановена отново дейността на инициативата", обясни той. На въпрос дали има данни за броя на бездомните кучета в София, той отговори, че другата седмица ще бъдат готови резултатите от преброяването, след което ще бъдат представени.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: За месец юли 317 кучета са заловени от ОП „Екоравновесие“, от тях 243 са кастрирани

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: За месец юли 317 кучета са заловени от ОП „Екоравновесие“, от тях 243 са кастрирани

8 Август 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. За месец юли 317 кучета са заловени от ОП „Екоравновесие“, от тях 243 са кастрирани и 235 са върнати по местата на залавянето им. Това каза на пресконференция директорът на Общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му 42 бездомни кучета са постъпили за лечение в общинската ветеринарна клиника “Връбница” през месец юли. „46 кучета от приютите на „Екоравновесие” са намерили нов дом, а доброволно от собственици, поради невъзможност да се грижат за домашните си любимци, за същия месец за настаняване в приюта са предадени 8 кучета“, посочи Веселин Асенов. Той уточни, че прибраните трупове на всякакъв вид животни от територията на Столична община през месец юли 2018 г. са 294. "В приютите и ветеринарната клиника умрелите кучета са общо 48 (от тях 6 са евтаназирани и 8 от починалите кучета са настанени по сигнали за инциденти с МПС)“, каза още директорът на ОП “Екоравновесие“. По думите му по кампанията за безплатна кастрация на дворни кучета са обработени над 50. Той коментира още, че от началото на годината 24 собственици са глобявани за това, че са изоставили кучетата си, които не са били кастрирани. "За приютите се грижат над 7 хил. доброволци, които помагат и за намиране на домове“, каза още Асенов. По думите му в София има общо 1650 приютени кучета, които са разположени в три приюта и клиника „Връбница“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Директорът на ОП „Екоравновесие“ Веселин Асенов ще отчете дейността на предприятието за месец юли на пресконференция на 8 август

София: Директорът на ОП „Екоравновесие“ Веселин Асенов ще отчете дейността на предприятието за месец юли на пресконференция на 8 август

7 Август 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на ОП „Екоравновесие“ Веселин Асенов ще даде утре, 8 август в 11.00 часа пресконференция, на която ще отчете дейността на общинското предприятие за месец юли. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Пресконференцията ще се състои в централния офис предприятието на „Мария Луиза“ 88.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари 2019 г.
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари ...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.