НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Костов, СФСМВР –  Варна: Сезонът е натоварен за пожарникарите

Красимир Костов, СФСМВР – Варна: Сезонът е натоварен за пожарникарите

22 Август 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Сезонът е натоварен за пожарникарите. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Красимир Костов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна. Той подчерта, че причината за натоварения сезон не е заради пожари, а по-скоро във връзка с инциденти, свързани с морето. Красимир Костов припомни, че преди седмица, на празника на Варна, две деца се удавиха в района на вълнолома на Морска гара. В издирването тогава се включиха и водолази на Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението, единият от които бе Красимир Костов. „Морето е много бурно, през август има и мъртво вълнение. Призовавам хората да внимават с морето, засега там е най-голямата опасност“, допълни Красимир Костов. По отношение на броя на служителите в дирекцията Красимир Костов посочи, че има обявен конкурс за 250 нови пожарникари за страната, като очакванията са свободните места във Варна да бъдат попълнени.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Костов, СФСМВР – Варна: Варненската противопожарна служба разполага с три автомобила от модела, преобърнал се край Пловдив

Красимир Костов, СФСМВР – Варна: Варненската противопожарна служба разполага с три автомобила от модела, преобърнал се край Пловдив

22 Август 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненската противопожарна служба разполага с три автомобила от модела, преобърнал се край Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Красимир Костов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна, по повод състоянието на противопожарните автомобили във връзка с последния инцидент, при който загина 48-годишният мл. експерт Илиян Попов, а други двама пожарникари от екипа получиха различни травми и бяха хоспитализирани в болнично заведение. Красимир Костов заяви, че 130 автомобила от този тип са внесени в страната по тази програма. От синдикалната федерация искат проверка кой е одобрил доставката на тези автомобили по Оперативна програма „Околна среда“, както и дали те отговарят на заложените спецификации в обществената поръчка. Те настояват да се направи техническа експертиза за поведението на автомобилите в реални пътни условия. Красимир Костов отбеляза, че в Първа районна служба ПБЗН – Варна този модел автомобил не се ползва често. „Имало е оплаквания от шофьори, че автомобилът дърпа на една страна, когато се натиснат спирачките, затова се ползват другите автомобили. Те също са нови и са осигурени по европейски програми, но са друг тип противопожарни автомобили“, уточни Красимир Костов. „Вярно е, че има 130 автомобила, внесени по тази програма в България, които са излизали на 30 000 пожара, инцидентите са четири. Но ние не сме цифри в таблица, има загубен човешки живот. Затова настояваме за експертиза за конструктивното състояние на този тип автомобил и как се държи при реални условия на път“, каза още Красимир Костов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Костов, СФСМВР – Варна: Настояваме за проверка във връзка с четири инцидента с пожарни автомобили от един и същ модел за последните 18 месеца

Красимир Костов, СФСМВР – Варна: Настояваме за проверка във връзка с четири инцидента с пожарни автомобили от един и същ модел за последните 18 месеца

22 Август 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Синдикалната федерация на служителите в МВР настоява компетентните служби в МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят проверка и анализ на причините, довели до четири инцидента с пожарни автомобили от един и същ модел за последните 18 месеца. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Красимир Костов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна. Повод за настояването е последният инцидент край Куклен, при който загина 48-годишният мл. експерт Илиян Попов, а други двама пожарникари от екипа получиха различни травми и бяха хоспитализирани в болнично заведение. Синдикалната федерация не приема версиите, че причините, довели до произшествието, са лошите пътни условия и/или грешка на водача и настоява за пълно изясняване доколко този модел машини са пригодни за всякакви условия.
„За последните година и половина това е четвърти инцидент с такъв модел автомобил. Получихме и прегледахме информация от наши партньори в Европа. Такива инциденти със същия модел пожарни автомобили са регистрирани и в Германия, и в Чехия, като в Германия също има загинал пожарникар. Там автомобилът се обръща в движение с 30 км/час. След разследване на германските власти, по информация на европейските ни партньори, оневиняват водачи и вероятно ще се заведе дело срещу фирмата за изместен център на тежестта, която прави автомобила нестабилен“, заяви Красимир Костов. Той отбеляза, че за проблема институциите са уведомени отдавна. „Получаваме сигнали от наши членове, които управляват такъв модел пожарни автомобили, че при натискане на спирачката колите рязко дърпат на една страна и са нестабилни. Поредният инцидент, при който загина пожарникар, ни провокира да поискаме проверка на експерти, за да се изследва конструктивно този автомобил“, допълни Красимир Костов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Изключително натоварен е трафикът по пътя Пловдив - Асеновград заради катастрофа със загинал пожарникар

Пловдив: Изключително натоварен е трафикът по пътя Пловдив - Асеновград заради катастрофа със загинал пожарникар

17 Август 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Изключително натоварен е трафикът по пътя Пловдив - Асеновград, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Образувала се е колона от автомобили, в посока Асеновград. Предполага се, че е заради инцидента с пожарникари, който стана на входа за село Куклен.
По неофициална информация единият от тримата пожарникари, които са били в обърналия се автомобил, е загинал. Автомобилът е потънал в дере на пътя. Досега специализирана техника е освобождавала затиснатите трима пожарникари.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Противопожарен автомобил с екип от трима души е пропаднал в канавка на входа на село Куклен

Пловдив: Противопожарен автомобил с екип от трима души е пропаднал в канавка на входа на село Куклен

17 Август 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Противопожарен автомобил с екип от трима души е пропаднал в канавка на входа на село Куклен. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив говорителят на Пожарната инспектор Цвятко Дешев. Все още няма данни за състоянието на пожарникарите. „При изпълнение на служебните си задължения наши хора отиват да гасят сухи треви в землището на Куклен. Преди входа на селото по неясни причини камионът пропада в канавка”, добави Дешев. В момента всичкият наличен ресурс на Пожарната е съсредоточен на мястото на инцидента и със специализирана техника се опитват да освободят тримата пожарникари. Очаква се официално изявление от пресцентъра на МВР.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Инцидент с пожарникарски екип е станал преди Куклен

Пловдив: Инцидент с пожарникарски екип е станал преди Куклен

17 Август 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Инцидент с пожарникарски екип е станал преди Куклен. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Куклен Мария Белчева. Тя уточни, че не е пропаднал пътен участък, а най-вероятно не са взели завой.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.