НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Иван Митев, БМГК: Трудовите инциденти в минно-геоложкия сектор рязко намаляват

Инж. Иван Митев, БМГК: Трудовите инциденти в минно-геоложкия сектор рязко намаляват

17 Август 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Тенденцията е насочена към рязко намаляване на трудовите злополуки в минно-геоложкия сектор по време на работна дейност. От 2017 г. нямаме фатални трудови инциденти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара (БМГК) д-р инж. Иван Митев. По думите му зад тази положителна промяна стоят внедряването и инвестициите във високите технологии. „Това влияе пряко върху трудовите злополуки, върху повишаване на мерките за здраве и безопасност, които са на първо място в нашите предприятия“, уточни той. Според инж. Митев при влизане на смяна всеки служител подписва инструктаж за работа и съответно при излизането също. „Все пак инвестициите, които се правят в бранша, далеч откъсват имиджа на минния сектор за калта и мръсотията. Вярно е, че средата е строителна, но всички тези обновления рязко променят начина на работа и броя на физическите злополуки, обясни още изпълнителният директор на БМГК. Според него бъдещето на индустрията е насочено единствено към дигиталните технологии. „Ако ние не внедрим тези нови и високотехнологични средства на европейско и световно ниво, ние няма да успеем да достигнем до висока производителност“, посочи той. Това според него ще доведе до загуба на пазарите, с което ще се намалят и приходите към държавните предприятия и всички, които са част от бранша. На въпрос какви действия прилага Българската минно-геоложка камара за запази международните си отношения, той каза че камарата е член на Европейската минна асоциация. „Ние доста активно участваме в техните работни срещи, нейното структурно управление е насочено към съставяне на работни групи, които взаимодействат с Европейския парламент и европейските комисии по различни въпроси, касаещи екология, безопасност, инвестиции и технологии“, посочи още той. По думите му международната активност на България в минно-геоложкия сектор е активна и жизнена. „За нас е важно да сме част от последните тенденции, не само от производствени, но и към икономическите въпроси“, уточни още инж. Митков.
Той поздрави всички български миньори по случай настоящия празник, и им пожела семейно щастие, здраве и Свети Иван Рилски да ги закриля.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Иван Митев, БМГК: По добив на мед България държи 4-то място в Европа

Инж. Иван Митев, БМГК: По добив на мед България държи 4-то място в Европа

17 Август 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. По добива на мед ние държим 4-то място в Европа. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ изпълнителен директорът на Българската минно-геоложка камара (БМГК) д-р инж. Иван Митев.Той коментира, че стойността на продукцията в момента са приблизителни данни, защото статистиката ги предоставя в края на месец септември, но към момента имаме 2,7 – 3 млрд. лв. „Относно технологичното развитие няма класация, но инвестициите, които България прави в бранша са пример за доста европейски страни. По добива на мед ние държим 4-то място в Европа“, уточни инж. Митев. На въпрос какво място заема минно-геоложкият сектор в световно ниво, той каза, че е спорно е да се каже какво място заемаме, защото ние спрямо краен продукт не можем да се сравняваме със световните производители като Чили и Мексико, където съдържанието на медта в един кубичен метър е 10, 15, 20%, а в България 0.22%. „Трудно е да се съпоставяме със световните лидери, но в Европа сме в полезрението на всички относно начина, по който разработваме бранша и успехите, които постигаме въпреки ниското съдържание на мед“, коментира още той. Изпълнителният директор на БМГК посочи, че България добива суровини като: скалнооблицовачни материали, добив на индустриални минерали като мед, цинк, олово и злато, добив на инертни материали, въгледобив. „С 5% имаме ръст на добив на неминералните минерали, а като цяло за сектора се наблюдава 16% увеличение на производителността“, уточни още той. Според него търсенето на полезни изкопаеми към България от другите страни нараства. „Находищата, които се разработват се простират на 1 677 места или 53 хил. дка, което заема 1,5% от територията на страната“, коментира инж. Митев. По думите му според данни на статистиката и Министерството на енергетиката за тази година от концесионни приходи имаме 79 млн. лв.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.