НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Магистралите водят след себе си сигурност и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната

Министър Николай Нанков: Магистралите водят след себе си сигурност и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната

16 Август 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на строителството на нови 16.32 км от АМ „Хемус“ – от п. в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. „Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната ѝ част между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящият участък“, добави министър Нанков. „Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министърът и подчерта, че теренът е хълмист, пресечен и тежък за строителство.
„Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната“, заяви още Нанков и отправи апел към строителите и надзорниците на новия участък от аутобана за качествено изпълнение и денонощни усилия.
На събитието присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и др.
Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения – пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с п.в. „Белокопитово“, п.в. „Варна – Търговище“ и п.в. „Търговище – Варна“.
Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.
Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.
Аутобанът е основен приоритет на правителството, защото цялостното й изграждане ще възроди Северна България.
Магистралата ще свърже София с Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Варна. Това ще ускори процеса на икономическо и социално сближаване на регионално ниво и ще окаже благоприятно влияние върху бизнеса и създаването на нови работни места. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Премиерът Бойко Борисов: За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

16 Август 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на строителните дейности по новия участък от автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо. Едновременно от Ябланица и Боаза ще ги пуснем, едновременно ще влезем от двете страни и ще се съберем до Велико Търново. Както съм обещал до 2024 година „Хемус“ ще я има и то в почти готов вид. Мисля, че ще се справим“, каза още Борисов.
„Ще видите и в Търговище, и в Шумен какво мащабно строителство и реконструкции на училища детски градини и зали се извършва. Никога не са правени толкова и в такъв огромен мащаб. В образователната инфраструктура са над 200 училища“, каза Борисов. Той посочи, че наред със заплатите на учителите, върви и над половин милиард лева за ремонт на училищата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и министър Николай Нанков откриха строителството на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище

Премиерът Бойко Борисов и министър Николай Нанков откриха строителството на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище

16 Август 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков откриха строителството на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Церемонията по символичната първа копка започна с водосвет за здраве отслужен от Варненският и Велико преславски митрополит Йоан. „Десетки такива поляни съм гледал, но след година и два - три месеца са вече готови магистрали. Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно“, каза по време на първата копка Борисов. По думите му за година и 2 - 3 месеца ще бъде изграден този участък. „Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“, каза още премиерът. По думите му предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави министър-председателят Борисов.
Министър Нанков посочи, че започва строителство на тежък участък със седем виадукта, мостове и десет селскостопански подлеза. По думите му ще се извършва ежедневен контрол на качеството на строителните дейности.
Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Утре започва реалното строителство на участъка от Белокопитово до Търговище на автомагистрала „Хемус“

Министър Николай Нанков: Утре започва реалното строителство на участъка от Белокопитово до Търговище на автомагистрала „Хемус“

15 Август 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Утре започва реалното строителство на участъка от Белокопитово до Търговище на автомагистрала „Хемус“. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на откриването на рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“, предаде репортер на Радио „Фокус" - Варна. Министър Николай Нанков подчерта, че автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет за правителството, като утре ще започне реалното строителство на още 16.5 км. До края на месец август или до първата седмица на месец септември ще стартират обществените поръчки за други 52 км. „От Ябланица до разклона за Тетевен строим 9.3 км, отбеляза министър Нанков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По времето на един друг кабинет автомагистрала „Хемус“ бе извадена от оперативните програми и сега се строи изцяло с бюджетни средства

Премиерът Бойко Борисов: По времето на един друг кабинет автомагистрала „Хемус“ бе извадена от оперативните програми и сега се строи изцяло с бюджетни средства

10 Август 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Строителството на автомагистрала „Хемус“ се извършва изцяло с бюджетни средства. Това каза във Варна министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес инспектира изпълнението на голяма част от инфраструктурните проекти в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „До 2024 година автомагистрала „Хемус“ ще бъде готова. Тя се финансира изцяло от правителството. По времето на един друг кабинет я извадиха от оперативните програми и сега „Хемус“ се прави само с бюджетни пари на данъкоплатците“, заяви Бойко Борисов. Той отбеляза, че предстои в средата на месеца да бъде направена първа копка на нов участък от магистрала „Хемус“ – от Белокопитово до Търговище.
„Участъкът между Ябланица и Боаза на автомагистрала „Хемус“ се строи усилено. При завършване на двете отсечки ще започне строителството до Велико Търново и обратно – от Търговище към Велико Търново“, подчерта министър-председателят. Борисов добави още, че на 16 август предстои и откриването на рехабилитираните отсечки с обща дължина 12 км от път III-904 Гроздьово – Провадия. Проектът е за лот 9 от пътя и се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Премиерът посочи, че обектът е готов, но ще бъде открит след приключване на довършителните дейности.
При въпрос на журналисти за ремонта на Аспарухов мост във Варна Бойко Борисов коментира, че голяма част от дейностите там са приключили. Заради сериозните пътни ремонти в града, свързани с уличната инфраструктура, изграждането на тротоари, подмяната на водопроводи и канализация, както и поради въведената временна организация на движение за изграждането на бул. „Васил Левски“, продължаващите дейности на моста са отложени до приключване на ремонта на бул. „Народни будители“ в кв. „Аспарухово“.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До септември 2019 г. пускат в експлоатация два участъка от АМ „Хемус“ (ОБЗОР)

До септември 2019 г. пускат в експлоатация два участъка от АМ „Хемус“ (ОБЗОР)

7 Август 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. До 2024 г. магистрала „Хемус“ ще е готова. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след проверка на строителните дейности на магистралата в участъка между Ябланица и Боаза, в която участваха също регионалният министър Николай Нанков и председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява участъкът между Ябланица и Боаза да е готов предсрочно през септември - със седем месеца по-рано, без да се прави компромис с качеството и сигурността на работниците. „На 15 август почваме строителството на магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време участъкът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови“, каза още той. Премиерът изтъкна, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. „Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави Борисов.
Регионалният министър Николай Нанков информира, че малко над 30% от трасето между Ябланица и Боаза е готово, с проектирането изпълнението надхвърля 35%. Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Спестени са 40%. „В момента преработваме наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали, ще ги удължим с поне 3 години. Необходими са добър надзор и добър контрол“, подчерта Николай Нанков. Министърът допълни, че до края на месеца ще започне търгът за участъка от АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. „Тези 52 км ще бъдат разделени на три етапа. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново. АМ „Хемус“ е наш основен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия участък от него се обжалва, като приключи обжалването ще го продължим“, посочи министър Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: На 15 август започва строителството на нов участък от АМ“Хемус“ – от Белокопитово до Търговище

Министър Николай Нанков: На 15 август започва строителството на нов участък от АМ“Хемус“ – от Белокопитово до Търговище

7 Август 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Ловеч. На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще направим първа копка на участъка от магистрала „Хемус“ - от Белокопитово до Търговище. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при инспекцията на строителството в отсечката между Ябланица и п. в. „Боаза“, съобщиха от МРРБ. Той провери работата на обекта заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Регионалният министър информира, че малко над 30% от трасето са готови, с проектирането изпълнението надхвърля 35%. „Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците“, категоричен бе министърът.
Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Спестени са 40%. Регионалният министър сравни инвестицията с тази за изграждането на АМ “Люлин”. „При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената“, обърна внимание той. „В момента преработваме наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали, ще ги удължим с поне 3 години. Необходими са добър надзор и добър контрол“, подчерта Николай Нанков.
Регионалният министър информира, че до края на месеца ще започне търгът за участъка от АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. „Тези 52 км ще бъдат разделени на три етапа. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново. АМ „Хемус“ е наш основен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия участък от него се обжалва, като приключи обжалването ще го продължим“, посочи министър Нанков.
„Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна АМ „Хемус“ ще е готова до 2024 г., заяви министър-председателят Бойко Борисов. На 15 август почваме строителството на магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време участъкът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови, каза още той. В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен“, коментира премиерът строителството на отсечката до Боаза. „От инженерна гледна точка се изграждат огромни съоръжения – насипи по 26 метра, за да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни, тъй като зоната е вододайна. Отливат ги на място“, допълни премиерът. Техническият ръководител на обекта Калин Борисов обясни, че големите насипи се изпълняват чрез арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се правят на място, за да се спестят разходите от транспорта им.
„Това е най-трудното трасе от АМ „Хемус“, но основната ни задача е да се пази животът на строителите. Не трябва да се допуска авария. Да бързаме, но с разум“, обърна се премиерът към инж. Глосов.
Министър-председателят коментира, че вероятно в началото на октомври, с 8 месеца предсрочно, ще бъде открита отсечката до Сандански на АМ „Струма“. В момента другите участъци се строят или търгуват. Остава да се търгува последният - през Кресненското дефиле. По отношение на археологическите находки той посочи, че решението зависи от археолозите.
„Трябва да се съсредоточим в строителството, социалната сфера, образованието“, каза министър-председателят. Над 200 училища и детски градини се ремонтират в момента. Тече мащабно строителство в образованието на стойност 620 млн. лв.
В отговор на въпрос министър Нанков съобщи, че няколко десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна инфраструктура след обилните дъждове в районите на Тетевен, Смолян и Пловдив. „Първоначално бяха отпуснати около 500 000 лв. за аварийно укрепване и предотвратяване на щети. Всички ще бъдат описани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата за покриване на щетите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет“, посочи той.
Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без възникналите през последната седмица, са 6,2 млн. лв. Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в процес на укрепване, са над 7 млн. лв. Разходите за възстановяване в Мизия ще бъдат около 3 млн. лв., а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, около 600 хил. лв.
„В голяма част от ситуациите реагираме на момента, но се изисква време“, коментира регионалният министър. „В Мизия на петия – шестия ден започнахме да полагаме асфалт. Реакцията на областното пътно управление и на общината в Тетевен също беше изключително бърза“, напомни той. Николай Нанков обърна внимание, че за свлачището на пътя между Смолян и Мадан е необходимо време, тъй като укрепването е много тежко. „Алпинистите отново са на терен и геомрежите са поставени“, съобщи регионалният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Почти 40 млн. лв. спестихме при строежа на трасето от Ябланица до Боаза, но не за сметка на качеството

Министър Николай Нанков: Почти 40 млн. лв. спестихме при строежа на трасето от Ябланица до Боаза, но не за сметка на качеството

7 Август 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Почти 40 млн. лв. спестихме при строежа на трасето от Ябланица до Боаза, но не за сметка на качеството. Това каза регионалният министър Николай Нанков след проверка на строителството на автомагистрала автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „55 млн. лв. са инвестирани, при обявена цена от 90. Спестили сме почти 40 млн. лв. В проценти са пак почти толкова. Ако сравним с автомагистрала „Люлин“ 2006 г., същия терен и със същите съоръжения говорихме за около 8 млн. евро на километър, тук говорим за под 3 млн. Евро на км. имаме почти три пъти разлика в цената. Това не е за сметка на качеството. Ще удължим гаранционните срокове с поне 3 години“, коментира министър Нанков.
„Участъкът между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“ ще е в експлоатация през септември, около 7 месеца предсрочно. До края на месеца търгуваме участъка от п.в. „Боаза“ до Ловеч – Плевен. Три етапа, три участъка – 52 км. Докрая на годината останалите 83 км до Велико Търново. На 15 август с премиера ще направим първа копка на изток от Белокопитово до Буховци, между Шумен и Търговище“, каза още регионалният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До 2024 година АМ „Хемус“ ще е готова

Премиерът Бойко Борисов: До 2024 година АМ „Хемус“ ще е готова

7 Август 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Върви мащабно строителство и така както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 година АМ „Хемус“ ще е готова. Това каза премиерът Бойко Борисов след проверка на строителството на автомагистрала автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов поясни, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. „Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави премиерът.
Бойко Борисов проясни, че на 15 август предстои да започне строителството от Белокопитово до Търговище, като междувременно ще стартират тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново. Попитан за АМ „Струма“, Борисов отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.
„Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура", каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини.
По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. „Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки“, заяви Борисов. Той изрази очакване до края на годината да се направи и информационната система, което беше договорено по време на срещата му с Национално представителните организации на хората с увреждания и с представители на майките на деца с увреждания. „В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години“, подчерта премиерът. „Всички системи имат нужда от повече финансиране“, каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. „Това са две магистрали „Хемус“, добави премиерът в заключение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се участъкът на АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г.

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се участъкът на АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г.

7 Август 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Днес инспектирах строителството на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, който се надявам да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в официалния си "Фейсбук" профил. "В проверката участваха и министър Николай Нанков, и председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов. Изпълнени са 30% от предвидените строително-монтажни работи по участъка, който се финансира от държавния бюджет. Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между п.в. „Боаза“ и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство. В момента се извършва препроектиране, за да се избегне изграждането на сложните съоръжения. Трасето ще бъде удължено с 2 км, но се спестяват около 300 млн. лв.", пише още премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще инспектира строителството на участъка между Ябланица и Боаза от АМ „Хемус“

Министър Николай Нанков ще инспектира строителството на участъка между Ябланица и Боаза от АМ „Хемус“

7 Август 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, ще инспектира строителството на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проверката ще започне в 9.00 ч. при км 78+500 на АМ „Хемус“, където започва новата отсечка Ябланица – Боаза.
На инспекцията е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.