НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Магистралите водят след себе си сигурност и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната

Министър Николай Нанков: Магистралите водят след себе си сигурност и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната

16 Август 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на строителството на нови 16.32 км от АМ „Хемус“ – от п. в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. „Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната ѝ част между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящият участък“, добави министър Нанков. „Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министърът и подчерта, че теренът е хълмист, пресечен и тежък за строителство.
„Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната“, заяви още Нанков и отправи апел към строителите и надзорниците на новия участък от аутобана за качествено изпълнение и денонощни усилия.
На събитието присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и др.
Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения – пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с п.в. „Белокопитово“, п.в. „Варна – Търговище“ и п.в. „Търговище – Варна“.
Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.
Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.
Аутобанът е основен приоритет на правителството, защото цялостното й изграждане ще възроди Северна България.
Магистралата ще свърже София с Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Варна. Това ще ускори процеса на икономическо и социално сближаване на регионално ниво и ще окаже благоприятно влияние върху бизнеса и създаването на нови работни места. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Премиерът Бойко Борисов: За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

16 Август 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. За година и 2-3 месеца ще се справим с участъка на автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на строителните дейности по новия участък от автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо. Едновременно от Ябланица и Боаза ще ги пуснем, едновременно ще влезем от двете страни и ще се съберем до Велико Търново. Както съм обещал до 2024 година „Хемус“ ще я има и то в почти готов вид. Мисля, че ще се справим“, каза още Борисов.
„Ще видите и в Търговище, и в Шумен какво мащабно строителство и реконструкции на училища детски градини и зали се извършва. Никога не са правени толкова и в такъв огромен мащаб. В образователната инфраструктура са над 200 училища“, каза Борисов. Той посочи, че наред със заплатите на учителите, върви и над половин милиард лева за ремонт на училищата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и министър Николай Нанков откриха строителството на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище

Премиерът Бойко Борисов и министър Николай Нанков откриха строителството на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище

16 Август 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков откриха строителството на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Церемонията по символичната първа копка започна с водосвет за здраве отслужен от Варненският и Велико преславски митрополит Йоан. „Десетки такива поляни съм гледал, но след година и два - три месеца са вече готови магистрали. Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно“, каза по време на първата копка Борисов. По думите му за година и 2 - 3 месеца ще бъде изграден този участък. „Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“, каза още премиерът. По думите му предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави министър-председателят Борисов.
Министър Нанков посочи, че започва строителство на тежък участък със седем виадукта, мостове и десет селскостопански подлеза. По думите му ще се извършва ежедневен контрол на качеството на строителните дейности.
Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Утре започва реалното строителство на участъка от Белокопитово до Търговище на автомагистрала „Хемус“

Министър Николай Нанков: Утре започва реалното строителство на участъка от Белокопитово до Търговище на автомагистрала „Хемус“

15 Август 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Утре започва реалното строителство на участъка от Белокопитово до Търговище на автомагистрала „Хемус“. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на откриването на рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“, предаде репортер на Радио „Фокус" - Варна. Министър Николай Нанков подчерта, че автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет за правителството, като утре ще започне реалното строителство на още 16.5 км. До края на месец август или до първата седмица на месец септември ще стартират обществените поръчки за други 52 км. „От Ябланица до разклона за Тетевен строим 9.3 км, отбеляза министър Нанков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.