НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Правителството отпусна 18 млн. лв. за национални научни програми и 1,5 млн. лв. за стипендии за докторанти до края на 2018 г. (ОБЗОР)

Правителството отпусна 18 млн. лв. за национални научни програми и 1,5 млн. лв. за стипендии за докторанти до края на 2018 г. (ОБЗОР)

15 Август 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Правителството отпусна 18 млн. лв. за национални научни програми и 1,5 млн. лв. за стипендии за докторанти до края на 2018 г. Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че на заседание на Министерски съвет са приети две точки – едната е одобряването на 11 национални научни програми, а втората е одобряването на допълнителни трансфери по бюджет на БАН и държавни висши училища за увеличаване стипендиите на докторантите. Програмите са на обща стойност 61 млн. лв., като повечето дейности ще бъдат със срок на изпълнение 3 години. От тях за тази година са отпуснати 18 млн. лв. за националните научни програми и 1,5 млн. лв. за стипендиите за докторанти, студенти и специализанти.
Министър Вълчев посочи, че основната цел е задържане на младите учени в страната и мотивиране на български учени, които работят в чужбина, да се върнат в България. „По компонента за млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лв. допълнително, ако съответният учен има трудово правоотношение, и до 900 лв., ако няма такова. По компонента за постдокторанти ще бъдат предоставени от 1500 до 3000 лв. допълнително на месец“, каза още той. Стипендиите се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на докторантите на свободна докторантура.
По отношение на програмата за националните научни програми министър Вълчев обясни, че водещите организации са 11 – 8 от тях са секторни, 2 са насочени към участието на български учени в европейски научни програми и една е насочена към младите учени и постдокторантите. Те имат за цел да създадат условия за търсене и намиране на решения на актуални и значими обществени предизвикателства, свързани с екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни, икономически и др. въпроси и проблеми, както и със стимулирането на младите учени в страната. В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване, разработване и въвеждане на методология за изследване на дарената кръв, изследвания в областта на здравословните храни и биотехнологиите, изследвания за добиване на нисковъглеродна енергия за транспорта и бита и др.
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски коментира, че чрез тези програми за първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната. „Защото ние в момента сме един нетен донор на развитите страни в областта на науката“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: За първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: За първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната

15 Август 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. За първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на брифинг след днешното заседание на Министерски съвет, на което бяха приети две точки – за национални научни програми и за допълнителни трансфери по бюджет на БАН и държавни висши училища за увеличаване стипендиите на докторантите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Приетите национални програми, в чиято подготовка и обсъждане ние участвахме активно, са насочени към изключително важни в този момент въпроси за държавата и обществото ни. В този смисъл научната общност отговаря в по-голяма степен на очакванията на българското общество“, каза още акад. Ревалски и посочи, че изпълнението на програмите ще бъде пряко наблюдавани от МОН.
„Много важно е, че една голяма част от тези програми е насочена към младите хора. За първи път в България регламентираме понятието постдокторант – нещо, с което бяхме много изостанали от другите държави в света. Така ще позволим на чужденци да идват да работят в български научни организации“, коментира той.
Акад. Ревалски посочи, че увеличаването на стипендиите за докторантите е много горещ въпрос. „Това е силен сигнал към онези организации, които извършват научни изследвания на високо ниво, и същевременно силен сигнал към младите хора, че държавните институции започват да полагат повече грижи за тяхното развитие. Чрез тези програми за първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната. Защото ние в момента сме един нетен донор на развитие страни в областта на науката“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.