НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Продължават дейностите по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват две свищовски училища

Велико Търново: Продължават дейностите по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват две свищовски училища

14 Август 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Свищов. Продължават дейностите по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват две свищовски училища. Инициативите не спират и през летните месеци, в които обхванатите деца и младежи са ваканция, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стоян Парашкевов, директор Дирекция „Управление на проекти и европейски оси“ в Община Свищов. Школата, които са част от проекта са Средно училище „Цветан Радославов” и Основно училище „Филип Сакелариевич”. Основен партньор е сдружение Нова възможност” – град Плевен.
„През месец юни организирахме седем екскурзии и зелени училище за децата и младежите, а през месец юли – две. Това са различни типове и видове занимания с деца като се започне от летни лагери на морето – в Равда и Албена и се стигне до зелени училища в Трявна и Рибарица, на Балкана“, допълни Парашкевов. Той припомни и, че проектът се изпълнява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 година, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила. Стойността е 764 хиляди лева. Дейностите са общо 17, а продължителността на проекта е двугодишен. В рамките му вече бяха създадени 29 клуба за различни интереси. Работи се и с проблемите деца, както и с техните родители.
Луиза ТРАНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С вечерна служба и литийно шествие започва храмовият празник на манастир „Покров Богородичен“ в Свищов

Велико Търново: С вечерна служба и литийно шествие започва храмовият празник на манастир „Покров Богородичен“ в Свищов

14 Август 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Свищов. С вечерна служба и литийно шествие започва храмовият празник на манастир „Покров Богородичен“ в Свищов. Официално той се отбелязва на Успение Богородично – 15 август, но дейностите, посветени на него, стартират тази вечер, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново отец Христо Павлов, игумен. Службата ще започне в 17.00 часа. Веднага след нея ще има и литийно шествие, което ще се предвожда от чудотворната икона на Богородица, известна още като „иконата на Божията майка със счупения пръст“. „Ние изнасяме иконата от манастира и я пренасяме до аязмото, което се намира на около 150 – 200 метра от черквата. Тя се поставя на специална платформа, на която отпред и отзад, поклонниците, които идват да се включат в шествието, оставят дрехи на болни и здрави хора, за да оздравеят и съответно да не се разболяват“, обясни още отец Христо. Той допълни, до извора се извършва водосвет. След това, през цялата нощ срещу 15 август, лично кметът на Свищов Генчо Генчев и председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов приготвят курбан. Храната се раздава за здраве на Успение Богородично. Тогава се отслужва и специална празнична служба.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

14 Август 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Свищов. Активните дейности по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват няколко свищовски училища, не спират и през летните месеци. Във ваканционните дни малчуганите и младежите имаха възможност да се включат в редица инициативи, както в Свищов, така и в други населени места от страната. Повече за това как преминаха те ще научите в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново от Стоян Парашкевов, директор на Дирекция „Управление на проекти и европейски оси“ в Община Свищов.
И още - на 15 август манастирът „Покров Богородичен” в град Свищов ще отбележи храмовия си празник. Програмата ще започне от днес с вечерна служба и литийно шествие с чудотворната икона на Богородица, известна още като „иконата на Божията майка със счупения пръст“. Какво още ще се случи в светата обител разказва игуменът на манастира отец Христо Павлов.
В последните минути на предаването ще Ви запознаем и с последните успехи на футболистите от Общински футболен клуб „Академик“ – град Свищов.
Водещ на предаването днес е Луиза Транчева. Телефонът за връзка със студиото е 0885 303 375.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Осем събития се проведоха по съвместен проект „Да успеем всички заедно“ на Община Свищов

Велико Търново: Осем събития се проведоха по съвместен проект „Да успеем всички заедно“ на Община Свищов

19 Юни 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Свищов. Осем събития се проведоха по съвместен проект „Да успеем всички заедно“ на Община Свищов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Проектът се реализира съвместно със СУ „Цветан Радославов”, ОУ „Филип Сакелариевич” Свищов и в партньорство със сдружение “Нова възможност” – град Плевен. Той се изпълнява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Дейностите по проекта продължават със завидни темпове, като само за краткия период от 13 дена в началото на месеца се проведоха 8 мащабни събития. Паралелно се извърши организацията на екскурзии, зелени училища, участие в турнир по Хокей на трева и Празник на етносите „Отворено сърце“ за общо 346 деца и 23 ръководители. Заслугите за тези постижения са плод на усилията на екипа за управление на проекта, партньорите и ръководителите на клубове по извънкласни форми на обучение. Децата и техните родители бяха очаровани и благодарни за предоставените разнообразни възможности за отдих, развлечения, приключения, посещения на важни исторически забележителности, сближаване на децата и надграждане на уменията им за работа в екип. Здравето на малчуганите не остана на заден план, като за тях се грижиха медицински лица.
През първите три дни на месец юни над 100 деца от 8 клуба от двете училища се включиха в мега екскурзията до местността „Рупите“, община Петрич. Групите бяха придружени от 8 ръководители. Те посетиха редица забележителности. Децата останаха много доволни от местността „Рупите”. Там те се насладиха на топлите слънчеви лъчи и интересните забележителности. Посещението до Рилския манастир имаше за цел децата да се запознаят с живота и делата на най-почитания български светец – Иван Рилски. Също така не подминаха и най-малкия град в България – Мелник. На връщане към град Свищов, децата посетиха столицата на България – град София, където видяха сградата на Народно събрание и се възползваха от възможността да се снимат с гвардейците пред Президентството. Децата бяха изключително въодушевени, тъй като повечето от тях не са посещавали тези забележителности.
Паралелно с екскурзиите и учебните посещения бяха проведени последователно и две зелени училища под наслова „Училище за толерантност, изнесено сред природата“ от 05 до 09 и от 09 до 13 юни. Общо 152 деца и 9 ръководители от двете училища прекараха по 5 дена в Рибарица. Игрите, походите и заниманията създадоха условия за успешна социализация и интеграция на децата. Това бе постигнато чрез общи дейности и възпитаването им в дух на толерантност. Обстановката позволи взаимното опознаване на учениците от различните етноси от двете училища. Формирани бяха и клубове по интереси: спорт, изобразително изкуство, декупаж, папараци и други. Традиционен за Училището по толерантност е и похода до лобното място на героя от Априлското въстание Георги Бенковски – местността „Костина“.
Друг интересен маршрут бе до град Панагюрище от 06 до 08 юни, където участие взеха 49 ученици. Те посетиха Връх Шипка, Казанлък, Клисура, Габрово, Къщи-музеи на видни български възрожденци и забележителности в градовете Копривщица, Панагюрище, Сопот, Калофер и Карлово – градът на Левски. Децата от 3-те клуба на двете училища бяха придружени от трима ръководители и медицинско лице, докато изучаваха светлата история на нашето минало.
Децата от клуб „Празничен калейдоскоп“ към ОУ „Филип Сакелариевич“ се присъединиха към своите връстници от цяла България в програмата на Празника на етносите „Отворено сърце“ в град Велико Търново, проведен от 08 до 10 юни. Празникът разкри един пъстър свят, пълен с усмивки и блеснали от щастие детски очи.
На 8 и 9 юни се проведе за втора поредна година състезание по хокей на трева – Турнир за купата на Кмета на Перник, където участваха отбори от цала България. От СУ „Цветан Радославов“ се включиха двата клуба с общо 28 деца. Състезателите показаха достойно и спортментско поведение и направиха своя град, треньори, родители, учители и съученици горди!
Извънкласните дейности, реализирани в рамките на проект „Да успеем всички заедно“ благоприятно влияят върху културното и емоционално развитие на децата, родителите и техните учители. Доволни останаха най-вече родителите на децата, които останаха очаровани от организацията, посетените забележителности, от помощта на педагози, аниматори, психолози, туроператор и най-вече на екипа за управление на проекта. Те изразиха своята благодарност за усилията и старанията, които всички са положили към децата им. Благодариха и за възможността, която проектът е предоставил децата да посетят забележителностите в България, за получените нови знания, за положителните емоции, спомените, новите приятелства и веселите игри.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.