НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Предстои разширение на делфинариума  с изграждане на басейн и родилна зона

Варна: Предстои разширение на делфинариума с изграждане на басейн и родилна зона

11 Август 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Предстои разширение на делфинариума във Варна с изграждане на басейн и родилна зона. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна медийният консултант на делфинариума Христо Иванов. Той отбеляза, че отглеждането на делфини е трудно и за тях се полагат много грижи. „Ние сме постигнали световните стандарти и те се чувстват добре в делфинариума. Показателен за това е фактът, че те се размножават тук“, допълни Христо Иванов. Той добави, че при построяването на делфинариума никой не е предполагал, че в него делфините ще се чувстват толкова добре и ще се размножават, затова е необходимо разширяване на пространството. „Сградата е интересна. Миналата година успяхме да й върнем блясъка, подменени са всички стъкла и част от инсталациите. В момента върви с големи темпове проектирането на разширението на делфинариума. След години застой в края на миналата година получихме разрешение за проектиране от Община Варна и вече проектираме. Надяваме се, че към 35-та годишнина вече ще можем да се похвалим вероятно и с начало на строителството", каза той и поясни, че разширение на делфинариума се налага, тъй като при раждане майката трябва да се отдели в отделен басейн и за да може да се разшири контактът на хората с делфините. "По шест души можем да приемаме на ден, а има хиляди желаещи“, добави Христо Иванов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Иванов: Четири делфина се отглеждат в делфинариума във Варна, а желаещите да плуват с делфини са хиляди

Христо Иванов: Четири делфина се отглеждат в делфинариума във Варна, а желаещите да плуват с делфини са хиляди

11 Август 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Четири делфина се отглеждат към момента в делфинариума във Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна медийният консултант на делфинариума Христо Иванов. Делфините са два мъжки и два женски – Кимбо, Доли, а Йоана и Бимбо са родени в делфинариума.
Делфините са семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Те не са риби, а бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години. Съществуват 36 съвременни вида делфини, повечето океански, но има и такива, които се срещат в сладки води.
Първите делфини са пристигнали във варненския делфинариум през 1984 година от кубински делфинариум. Те са от вида Tursiops truncatus.
„Хиляди са желаещите да плуват с делфини. Плуването с делфини представлява близък контакт с делфин във водна среда – малкия басейн на делфинариума“, каза още той. По думите му плуващите с делфин влизат в ролята на треньор, а делфинът изпълнява заедно с тях част от най-атрактивните номера от Делфин шоу. „Проблемът е, че всички сеанси са запълнени почти до края на месеца. Има хора, които запазват плуване с делфини още през месец март и това най-често са туристите от Германия“, посочи Христо Иванов. Той подчерта, че в момента е пикът на посетителите в делфинариума. „Представленията вече са четири, обикновено са три, но сега има по едно извънредно, тъй като напливът е много голям. Няма как да удовлетворим мечтата на всяко дете и възрастен да се докосне до света на делфините“, коментира Христо Иванов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.