НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бъз Олдрин: Създаването на космическите сили на САЩ е  огромен скок в правилната посока

Бъз Олдрин: Създаването на космическите сили на САЩ е огромен скок в правилната посока

10 Август 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският космонавт-ветеран и един от малцината стъпвали на луната хора Бъз Олдрин приветства предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп за създаване на космически сили като отделно разклонение на въоръжените сили на страната, наричайки го „огромен скок в правилната посока“, пише The Hill.
„Космическите сили са огромен скок в правилната посока“, заяви пенсионираният космонавт, перифразирайки известната фраза на първия човек, кацнал на луната Нийл Армстронг: „Една малка стъпка за човека – един огромен скок за човечеството“.
По-рано министерството на отбраната публикува доклад, в който описа детайлно установяването на космически сили до 2020 г.
Олдрин, който е вторият човек, стъпвал на луната и по-рано е подкрепял космическите инициативи на Тръмп. По-рано тази година американският президент подписа нова директива, целяща завръщането на американските космонавти на естествения спътник на земята.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Американски сенатор от Демократическата партия разкритикува космическите сили: „Нито един републиканец няма волята да обясни на Доналд Тръмп, че идеята е глупава“

The Hill: Американски сенатор от Демократическата партия разкритикува космическите сили: „Нито един републиканец няма волята да обясни на Доналд Тръмп, че идеята е глупава“

9 Август 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Брайън Шац (Демократическа партия, Хавай) разкритикува намерението на президентската администрация на Доналд Тръмп да създаде „космически сили“ и заяви, че той има подобни намерения, защото републиканците не смеят да говорят срещу това, пише The Hill.
„Вицепрезидентът Майк Пенс обяви ново подразделение на въоръжените сили – „космически сили“, защото републиканците не смеят да кажат на президента, че идеята е глупава“, заяви Шац. „Въпреки, че „космическите сили“ няма да се осъществят, е опасно да имаме лидер, който не може да бъде придуман да изостави лудите си идеи“, допълни той.
По-рано вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че Пентагонът и администрацията ще създадат шесто подразделение на въоръжените сили на САЩ през 2020 година. За създаването му ще е необходимо одобрение на Конгреса.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: САЩ обявиха създаването на космически сили като отделно подразделение на въоръжените сили

USA Today: САЩ обявиха създаването на космически сили като отделно подразделение на въоръжените сили

9 Август 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че Пентагонът е започнал планиране за създаванет на космически сили, което ще бъде първото ново подразделение на въоръжените сили на страната от 1947 г. насам, пише USA Today.
През юни Тръмп призова да се създадем шесто подразделение на въоръжените сили – космическите, редом с ВВС, армията, морската пехота, флота и бреговата охрана. Планира се основната им цел да бъде защитата на сателитите.
„Време е да създадем космически сили на САЩ“, заяви Пенс. "Трябва да напишем нова глава във великата история на нашите въоръжени сили, да подготвим следващото бойно поле, където най-смелите и добри американци да бъдат викани да спират и побеждават новите поколения заплахи за нашия народ и нация", допълни той.
Когато предложението за отделни космически сили бе отправено миналата година министърът на отбраната Джеймс Матис се съпротиви. Тогава той изтъкна, че това ще раздуе още повече бюрокрацията във военните сили.
Създаването на космически сили ще изисква одобрение на Конгреса. ВВС, най-новото до момента подразделение на ВС, създадено през 1947 г. вече съдържа космическо командване, установено през 1982 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Defence News: Фактори от Пентагона и Конгреса настояват за космическа компонента в противоракетната отбрана

Defence News: Фактори от Пентагона и Конгреса настояват за космическа компонента в противоракетната отбрана

9 Август 2018 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Фактори от Пентагона и Конгреса настояват за космическа компонента в противоракетната отбрана, пише специализираното американско издание Defence News.
Лидерите от Агенцията за противоракетна отбрана, фактори в Пентагона, както и в Конгреса, настояват за повече възможности за противоракетна отбрана в Космоса, а директорът на Агенцията за противоракетна отбрана генерал Самуел Грийвс изложи груба схема за това, какво може да представлява слой от сензори за противоракетна отбрана, разположен в Космоса.
Обществото за противоракетна отбрана говори "сериозно" за сензорен слой в Космоса "активно през последната година", каза Грийвс в речта на 8 август в симпозиума "Космическа и ракетен отбрана".
Въпреки че все още трябва да се вземат редица решения относно изискванията, пътя на развитие и процеса на придобиване, "ключовото нещо - казва Грийвс - е, че има сериозно внимание и подкрепа за необходимостта от разполагане на тези космически сензори, защото ние трябва да направим това."
Сензорният слой ще има регионална способност за откриване и проследяване на Земята, което може да се извърши след откриване на свръхзвукови заплахи и други "затъмняващи" цели, но също и да хване ракети във фаза на изстрелване, описа Грийвс.
Наблюдението на полета на ракета, която се явява заплаха ще представлява сензор, който може обърнат срещу " студения фон на Космоса" и да дискриминира, да проследява и в крайна сметка да служи като контрол на ответен удар и предаване на данни директно на оръжейните системи за балистична ракетна защита.
В края на траекторията на ракета, датчикът ще остане в готовност, за да оцени дали целта е успешно уцелена или деактивирана или дали е пропусната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Матис: Пентагонът и Белият дом постигнаха пълно съгласие за космическите войски

Джеймс Матис: Пентагонът и Белият дом постигнаха пълно съгласие за космическите войски

8 Август 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че подкрепя напълно създаването на ново командване на военните сили за космоса и че Пентагонът е напълно съгласен със „загрижеността на президента Доналд Тръмп, че трябва да има защита на нашето имущество в околоземното пространство“, предава The Hill.
„Трябва да се отнасяме към космоса като развиваща се военна сфера и със сигурност трябва да установим командване“, заяви Матис. Той допълни, че е в пълно съгласие по въпроса с Доналд Тръмп и с вицепрезидента Майк Пенс.
През юни Тръмп заяви, че Пентагонът „незабавно трябва да стартира процесите, необходими за установяването на Космически сили като шесто разклонение на военните сили“.
Матис заяви, че Пентагонът работи с екипа на вицепрезидента, за да се уточни „как ще изглежда космическата организация“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.