НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Майк Пенс: Националната сигурност на Доналд Тръмп ще бъде толкова доминираща в космоса, колкото е и на земята:

Майк Пенс: Националната сигурност на Доналд Тръмп ще бъде толкова доминираща в космоса, колкото е и на земята:

24 Август 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп предприема мерки, за да стане така, че „националната сигурност на Америка ще бъде толкова доминираща в космоса, колкото и на земята“, пише The Hill.
Така Пенс коментира развитието на „космическите сили“ като шесто разклонение на Армията на САЩ.
„В този все още нов век, ние ще създадем въоръжена служба, посветена изцяло на напредъка на американската сигурност в космоса – необходимостта е истинска“, заяви Пенс. „Нашата администрация иска да запази Америка пред противниците ни в тази критична сфера и докато говорим , Пентагонът предприема първите крачки за засилването на американската сигурност в космоса“, допълни той и посочи руските и китайските космически разработки.
Пенс потвърди своето обещание космическите сили да бъдат готови до 2020 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: НАТО смята,  че действията му не са заплаха за Русия

РИА Новости: НАТО смята, че действията му не са заплаха за Русия

22 Август 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Прессекретарят на НАТО Оана Лунгеску заяви, че Алиансът е на мнение, че действията му носят отбранителен и пропорционален характер и не представлява заплаха за Русия, предава РИА Новости.
Президентът на Русия Владимир Путин заяви по-рано, че НАТО приближава инфраструктурата си към границите на страната, „увеличава количеството на личния състав, техниката близо до нашите граници, провежда все повече и повече учения“.
„Силите на НАТО не представляват заплаха нито за Русия, нито за която и да е друга страна. Действията на Алианса носят отбранителен характер, пропорционални са и напълно съответстват с нашите международни задължения“, заяви Лунгеску. Според нея „НАТО нямаше никакъв план, никакво намерения да разполага сили на изток до незаконната анексия на Крим от Русия“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия е принудена да реагира на появата на ПРО на САЩ край границите си

Владимир Путин: Русия е принудена да реагира на появата на ПРО на САЩ край границите си

22 Август 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му е принудена да реагира на приближаването на инфраструктурата на НАТО и на появата на елементите на системата за противоракетна отбрана на САЩ край границите си, предава ТАСС.
Путин заяви, че Русия не разполага войските си „някъде далеч от своите граници към страните от НАТО“, докато военната инфраструктура на Алианса се движи към границите на Русия. Според него се увеличава количеството на техника на военния съюз, личният му състав, броят на военните учения близо до Русия. „В момента се насрочва много голямо учение на НАТО, точно тук, в непосредствена близост до нас, в това число в района на Балтика“, отбеляза президентът.
„Разбира се, трябва да погледнем какво се случва, да засилваме своята инфраструктура. Трябва да реагираме какво става край границите ни, в непосредствена близост“, заяви Путин и отбеляза, че системите за ПРО на САЩ могат да се използват и за пуск на ракети със среден обхват на действие.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Повечето граждани на САЩ одобряват идеята за създаване на космическо разклонение на въоръжените сили

The Hill: Повечето граждани на САЩ одобряват идеята за създаване на космическо разклонение на въоръжените сили

21 Август 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Повечето американски граждани одобряват плана на президента на САЩ Доналд Тръмп да създаде „космически сили“ като шесто разклонение на армията. Според проучване на вестник The Hill с помощта на компания „Харис“ 57% от американците подкрепят „създаването на шесто разклонение на въоръжените сили – космически, което да защитава интересите и имуществото на САЩ в космоса“.
19% от респондентите сочат, че „силно подкрепят плана“, докато 38% го „одобряват донякъде“. 17% „силно не одобряват" плана, а 25% „донякъде не одобряват".
Проучването вижда и партийно разделение по въпроса – 80% от привържениците на републиканците одобряват в една или друга степен космическите сили, докато едва 39% от демократите са "за".
Според социолога Дан Кокс обаче мнението може да се промени в една от двете посоки, след като американското общество бъде запознато с повече подробности по плана.
Проучването е проведено между 18 и 19 август сред 1002 пълнолетни граждани на САЩ. Статистическата грешка възлиза на 3,1%.
През юни Тръмп нареди официално на Пентагона да установи космически сили като шесто разклонение на американската армия. Идеята първоначално бе приета скептично от военните служители, включително от министъра на отбраната Джеймс Матис, но с времето той започна да приема идеята.
„Космосът става оспорвано място във военно отношение и ние трябва да се адаптираме към новите реалности“, заяви министърът.
Администрацията се нуждае от подкрепата на Конгреса, за да създаде ново разклонение на военните сили. Републиканците в Камарата на представителите подкрепят плана, но сенаторите и от двете партии имат определени опасения.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Администрацията на Доналд Тръмп иска Космически сили до 2020 година

VOA: Администрацията на Доналд Тръмп иска Космически сили до 2020 година

11 Август 2018 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът предприема нови стъпки за създаването на космически сили до 2020 година, за да „посрещнат нововъзникващите заплахи в това ново бойно поле“, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в четвъртък, пише Voice of America.
Говорейки в Пентагона Пенс обяви, „Сега дойде времето да напишем следващата велика глава в историята на нашите въоръжени сили, да се подготвим за следващото бойно поле… Дойде времето за учредяване на Космическите Сили на Съединените Щати“.
Президентът Доналд Тръмп неколкократно призова за създаването на космически сили като нов военен филиал, което според него е нужно, за да се осигури доминацията на САЩ в космоса.
В пост в социалната мрежа „Туитър“ сенатор Браян Шатц, демократ от Хаваи, обяви космическите сили за „глупава идея“.
Пентагонът предаде доклад към Конгреса в четвъртък, описвайки в детайли промените в космическото управление.
Докладът детайлно описва създаването на Космическо управление, което ще ръководи Сили за космически операции, изградени от космически експерти от различни военни филиали.
Официални представители твърдят, че тази структура поставя основата за ново военно подразделение в следващите 18 до 24 месеца, стига Конгресът да я одобри. Конгресът е единствената структура на правителството, която има властта да одобри създаването на нова военна дивизия.
Тръмп сподели своето вълнение след новината в „Туитър“:
„Космически сили напред!“, написа той.
В писмо до Конгреса през миналата година, министърът на отбраната Джеймс Матис се противопостави на създаването на ново военно подразделение и предупреди за опасността от създаването на „организационни пластове във време, в което сме фокусирани в намаляването на разходите и интегрирането на съвместни военни функции“.
В четвъртък, обаче, Матис одобри плановете за космически сили, които биха използвали членове на вече съществуващи военни филиали. „Трябва да можем да се съревноваваме, възпираме и побеждаваме“, заяви Матис.


Заплахи


Докладът за космическите сили, видян от VOA, посочва че Китай и Русия „изрично са насочени към космически възможности за водене на война за неутрализиране на американските космически възможности по време на конфликт“.
„Докато техните действия се изясняват, съперниците ни вече са трансформирали космоса в територия за водене на война и САЩ няма да се свият от това предизвикателство“, заяви Пенс в четвъртък.
Заместник-министърът на отбраната Патрик Шанахан, който е написал доклада за космическите сили, заяви пред журналисти в Пентагона в четвъртък, че веднъж учредено, новото военно подразделение ще позволи на армията да се движи по-бързо в областта на космоса.
Около 18 000 души в цялото министерство на отбраната работят в сферата на космоса, със задачи които включват защитата на близо 140 военни сателити, които генерират трилиони долари икономическа продукция, според Пол Селва, заместник-председател на Обединения комитет на началник щабовете.
Селва добави, че създаването на нов клон ще „отгледа“ групата, която „отбранява националното богатство в космоса“.
Създаването на новите сили „е това, за което ни помоли президентът и е наше задължение да му представим комплект от законодателни предложения, които да имат някакъв смисъл, така че трябва да свършим това“, заяви той.


Виждано като ключова стъпка


Последният път, в който ново подразделение на армията се създава, е през 1947 година, когато армията създава нови Военновъздушни сили след края на Втората световна война, след като осъзнава стратегическото значение на въздушната сила. Привържениците на космическите сили твърдят, че това е следващата логична стъпка за армията.
„Мисля, че приближаваме тачи точка за космоса – че той се е превърнал в толкова важно нещо за нашата армия, за цялостната ни икономика, че ще имаме нужда от професионални кадри, които се хранят, спят и дишат космос, и върху това ще се фокусират те“, заяви пред VOA Тод Харисън, директор на проекта за аерокосмическа сигурност към Центъра за стратегически и международни изследвания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Американски сенатор от Демократическата партия разкритикува космическите сили: „Нито един републиканец няма волята да обясни на Доналд Тръмп, че идеята е глупава“

The Hill: Американски сенатор от Демократическата партия разкритикува космическите сили: „Нито един републиканец няма волята да обясни на Доналд Тръмп, че идеята е глупава“

9 Август 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Брайън Шац (Демократическа партия, Хавай) разкритикува намерението на президентската администрация на Доналд Тръмп да създаде „космически сили“ и заяви, че той има подобни намерения, защото републиканците не смеят да говорят срещу това, пише The Hill.
„Вицепрезидентът Майк Пенс обяви ново подразделение на въоръжените сили – „космически сили“, защото републиканците не смеят да кажат на президента, че идеята е глупава“, заяви Шац. „Въпреки, че „космическите сили“ няма да се осъществят, е опасно да имаме лидер, който не може да бъде придуман да изостави лудите си идеи“, допълни той.
По-рано вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че Пентагонът и администрацията ще създадат шесто подразделение на въоръжените сили на САЩ през 2020 година. За създаването му ще е необходимо одобрение на Конгреса.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: САЩ обявиха създаването на космически сили като отделно подразделение на въоръжените сили

USA Today: САЩ обявиха създаването на космически сили като отделно подразделение на въоръжените сили

9 Август 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че Пентагонът е започнал планиране за създаванет на космически сили, което ще бъде първото ново подразделение на въоръжените сили на страната от 1947 г. насам, пише USA Today.
През юни Тръмп призова да се създадем шесто подразделение на въоръжените сили – космическите, редом с ВВС, армията, морската пехота, флота и бреговата охрана. Планира се основната им цел да бъде защитата на сателитите.
„Време е да създадем космически сили на САЩ“, заяви Пенс. "Трябва да напишем нова глава във великата история на нашите въоръжени сили, да подготвим следващото бойно поле, където най-смелите и добри американци да бъдат викани да спират и побеждават новите поколения заплахи за нашия народ и нация", допълни той.
Когато предложението за отделни космически сили бе отправено миналата година министърът на отбраната Джеймс Матис се съпротиви. Тогава той изтъкна, че това ще раздуе още повече бюрокрацията във военните сили.
Създаването на космически сили ще изисква одобрение на Конгреса. ВВС, най-новото до момента подразделение на ВС, създадено през 1947 г. вече съдържа космическо командване, установено през 1982 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Defence News: Фактори от Пентагона и Конгреса настояват за космическа компонента в противоракетната отбрана

Defence News: Фактори от Пентагона и Конгреса настояват за космическа компонента в противоракетната отбрана

9 Август 2018 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Фактори от Пентагона и Конгреса настояват за космическа компонента в противоракетната отбрана, пише специализираното американско издание Defence News.
Лидерите от Агенцията за противоракетна отбрана, фактори в Пентагона, както и в Конгреса, настояват за повече възможности за противоракетна отбрана в Космоса, а директорът на Агенцията за противоракетна отбрана генерал Самуел Грийвс изложи груба схема за това, какво може да представлява слой от сензори за противоракетна отбрана, разположен в Космоса.
Обществото за противоракетна отбрана говори "сериозно" за сензорен слой в Космоса "активно през последната година", каза Грийвс в речта на 8 август в симпозиума "Космическа и ракетен отбрана".
Въпреки че все още трябва да се вземат редица решения относно изискванията, пътя на развитие и процеса на придобиване, "ключовото нещо - казва Грийвс - е, че има сериозно внимание и подкрепа за необходимостта от разполагане на тези космически сензори, защото ние трябва да направим това."
Сензорният слой ще има регионална способност за откриване и проследяване на Земята, което може да се извърши след откриване на свръхзвукови заплахи и други "затъмняващи" цели, но също и да хване ракети във фаза на изстрелване, описа Грийвс.
Наблюдението на полета на ракета, която се явява заплаха ще представлява сензор, който може обърнат срещу " студения фон на Космоса" и да дискриминира, да проследява и в крайна сметка да служи като контрол на ответен удар и предаване на данни директно на оръжейните системи за балистична ракетна защита.
В края на траекторията на ракета, датчикът ще остане в готовност, за да оцени дали целта е успешно уцелена или деактивирана или дали е пропусната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Матис: Пентагонът и Белият дом постигнаха пълно съгласие за космическите войски

Джеймс Матис: Пентагонът и Белият дом постигнаха пълно съгласие за космическите войски

8 Август 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че подкрепя напълно създаването на ново командване на военните сили за космоса и че Пентагонът е напълно съгласен със „загрижеността на президента Доналд Тръмп, че трябва да има защита на нашето имущество в околоземното пространство“, предава The Hill.
„Трябва да се отнасяме към космоса като развиваща се военна сфера и със сигурност трябва да установим командване“, заяви Матис. Той допълни, че е в пълно съгласие по въпроса с Доналд Тръмп и с вицепрезидента Майк Пенс.
През юни Тръмп заяви, че Пентагонът „незабавно трябва да стартира процесите, необходими за установяването на Космически сили като шесто разклонение на военните сили“.
Матис заяви, че Пентагонът работи с екипа на вицепрезидента, за да се уточни „как ще изглежда космическата организация“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.