НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Държавата може да отделя по 1 млн. лв. годишно за детско-юношеските футболни клубове в „А“ група

Премиерът Бойко Борисов: Държавата може да отделя по 1 млн. лв. годишно за детско-юношеските футболни клубове в „А“ група

10 Август 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Държавата може да отделя по 1 млн. лева годишно за детско-юношеските футболни клубове в „А“ група. Това каза пред журналисти във Варна министър-председателят Бойко Борисов, след като инспектира изпълнението на голяма част от инфраструктурните проекти в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. При посещението си в кв. „Аспарухово“ Бойко Борисов беше посрещнат от група деца, а на новото игрище в квартала беше разпънат транспарант с надпис: „Благодарим ви, г-н Борисов, че спасихте „Спартак Варна“.
В началото на август Министерски съвет взе решение за отпускане на 1 398 000 лв. на Община Варна за реализиране на проект „Основен ремонт и реконструкция на съществуващите трибуни и терени на стадион „Спартак“. Добрата новина дойде, след като ФК „Спартак“ отново стъпи във владение на своя клубен стадион. Със средствата, отпуснати от държавата, ще бъде подменено тревното покритие, ще бъдат изградени нова трибуна, съблекални, поливна и противопожарна системи, ВиК и ел. инсталации, които са компрометирани.
„Футболните хора трябва да направят нещо", коментира премиерът по повод необходимостта от финансиране на спортните клубове. „И на „Черно море", и на „Ботев" - Враца, и на „Берое" сме помогнали за ремонтна стадионите, треви, осветление, седалки направихме, но това не е правилният път. Като държава нямаме нито желание, нито право да се месим в деянията на футболния съюз и федерациите, но един по един идвате и искате пари. Или ще сте изцяло самостоятелни, или като искате пари – да се разходват с резултат. Имаме идеи, но трябва да ни потърсите. За „А“ група за детско-юношеските клубове можем да даваме по 1 млн. лева годишно. Готови сме да водим този разговор, финансовият министър ще го води, не само спортният. Даваме милиони за образование, но спортът е също част от образованието“, заяви Бойко Борисов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Йоан: С 200 000 лева, отпуснати от правителството, ще започне ремонт на покрива и куполите на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна

Митрополит Йоан: С 200 000 лева, отпуснати от правителството, ще започне ремонт на покрива и куполите на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна

10 Август 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Варна. С 200 000 лева, отпуснати преди седмици от правителството, ще започне ремонт на покрива и куполите на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по време на днешната визита на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Аз лично благодаря на г-н министър-председателя за това, че той оказа изключителна помощ към Светата църква, която чувстваме респективно и в пределите на Варненската и Великопреславска митрополия. Това е една внушителна сума, за която смятам, че нашата отговорност като духовници е да направим всичко възможно в молитвения си дълг към тези хора да благодарим“, посочи митрополит Йоан.
Според него сложността по отношение на престоящия ремонт идва от деликатността на куполите на храма, тъй като митрополитската катедрала е национален паметник на културата и емблема на Варна. Митрополит Йоан добави, че в момента се извършва и строителството на храма „Св. Прокопий Варненски“, след като през миналата година от държавната хазна за него са заделени 300 000 лева. По думите му новата църква трябва да бъде завършена до края на следващата година. „Оттам насетне всичко онова, което се случва, то се случва благодарение на едно взаимодействие между Църква и Държава, което трябва да бъде винаги такова“, допълни митрополитът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Работим доста за изместването на тежкия трафик от пристанищната зона на Варна

Премиерът Бойко Борисов: Работим доста за изместването на тежкия трафик от пристанищната зона на Варна

10 Август 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Работим доста за изместването на тежкия трафик от и към пристанищната зона. Това каза при посещението си във Варна министър-председателят Бойко Борисов във връзка със задръстванията под Аспаруховия мост и десетките зърновози, които чакат по време на житните кампании, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Премиерът допълни, че е изпратил и финансовия министър Владислав Горанов за огледа района. Борисов заяви, че пристанищната зона ще бъде отворена подобно на тази част край Морска гара, която беше социализирана. „Крайбрежна зона се очертава много хубава, хората си я припознават – както варненци, така и туристите, вечер там грее“, каза още премиерът. „Варна е рядко красив град. С малко може да се направи и да стане още по-хубав и съжалявам, че такива глупости се изговориха“, добави премиерът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов във Варна: Новият бул. „Васил Левски“ е изключително сложно съоръжение, но трябва да се направи заради опасността от наводнения

Премиерът Бойко Борисов във Варна: Новият бул. „Васил Левски“ е изключително сложно съоръжение, но трябва да се направи заради опасността от наводнения

10 Август 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Новият бул. „Васил Левски“ е изключително сложно съоръжение. Но с тази 100-годишна опасност от наводнения, трябва да се направи. Това каза във Варна министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано тази сутрин инспектира изпълнението на голяма част от инфраструктурните проекти в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Премиерът добави, че по време на огледа дори малко се е скарал на изпълнителите и Общината, но отбеляза, че очаква строителството да се получи качествено. „Виждате в последните години не можем да бъдем сигурни с тези наводнения. Сега минах и стигнах до края на ремонтите в „Аспарухово“. Прекрасно е“, каза още премиерът. Той добави, че наводнението през 2014 година е станало по време на управлението на друго правителство и посочи: „Всички имаме вина, защото чакаме да стане инцидент, за да направим нещо. Затова строим сега така булевард „Левски“ с такава дълбочина, на десетки метри са пилотите. Това е огромен проект. Остава да го направят и качествено, за да не стане нещо“, добави министър-председателят.
Бойко Борисов каза още, че е инспектирал започналия ремонт до Парк-музея „Владислав Варненчик“, където се изгражда нова пътна отсечка. „Там ще правим паркинг. Много поляци, сърби, чехи, румънци, огромен брой туристи го посещават. Кралят е загинал тук, много интересно е като история“, заяви Борисов и добави, че трябва да се познава историята. Според него новото строителство ще облекчи тежкия трафик в кварталите, а и всички, които живеят във „Владиславово“, няма да се налага да минават през центъра на града на 20 километра. Според премиера ремонтът ще приключи до 3 - 4 месеца. Той посочи, че ще следи изкъсо изпълнението на обектите от страна на фирмите и Общината.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни работи във Варна

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни работи във Варна

10 Август 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни работи на бул. „Васил Левски“ във Варна. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Това е най-големият инфраструктурен проект в града, като за изграждането на новото трасе от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ правителството отпусна 80.5 млн. лв. Други 4.5 млн. лв., осигурени от държавата, са за пробива на бул. „Сливница“, като с реализирането на проекта ще бъде осигурен бърз достъп до автомагистрала „Хемус“. Ремонтът на съществуващата част от булеварда се финансира по ОП „Региони в растеж“.
След завършване на булевард „Васил Левски“ ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите.
Премиерът Борисов ще посети и района на „Аспарухово“, където са завършени ремонтът и разширението на ул. „Мара Тасева“, а в момента се ремонтира бул. „Народни будители“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще направи инспекция на инфраструктурни обекти във Варна

Премиерът Бойко Борисов ще направи инспекция на инфраструктурни обекти във Варна

10 Август 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Днес министър-председателят Бойко Борисов ще направи инспекция на инфраструктурни обекти във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Изявления са предвидени към 10.45 ч. в района на новата спортна площадка до сградата на районното кметство в Аспарухово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.