НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

FAZ: Може ли Турция все още да бъде спасена?

FAZ: Може ли Турция все още да бъде спасена?

14 Август 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Кризата надвисва над главите на турците. Според икономисти само паричният оборот може да извади страната от тежката ситуация. Но държавният глава Реджеп Тайип Ердоган не мисли така, коментира Филип Пликерт в авторска статия за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung във връзка с кризата на турската лира, която в последните дни е една от водещите теми в печатните издания във ФРГ.
Последните няколко седмици бяха трудни за Турция. От началото на годината, националната валута загуби повече от 45% от стойността си. Инвеститорите се паникьосват. Търговията с акции на големи банки като Yapi Kredi, Akbank и Isbank бе временно спряна. „Инвеститорите все още се опитват да изтеглят парите си", заяви ръководителят на Института за икономически изследвания Ifo, Клеменс Фуест след поредното съобщение за спад в цената на лирата.
Мерките на Централната банка на Турция за успокояване на ситуацията бяха обявени в понеделник сутринта. Органът увери, че ще „предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансовата стабилност". Предвижда се намаляване на задължителните резерви за сделки с чуждестранна валута, което трябва да освободи около шест милиарда долара. Анализаторите обаче са скептични, че мярката е достатъчна за обрат в ситуацията.
„Това не е достатъчно", уверен е Гюнтер Дойбер, главен икономист на виенския клон на водеща европейска банка. Пред лицето на инфлационния шок Централната банка на Турция ще трябва да възстанови паричната политика и да повиши лихвените проценти. Той изчислява, че инфлацията скоро ще се повиши до над 20% поради девалвацията на лирата. Ключовият процент в момента е около 18%, който е твърде нисък.
Въпреки това, президентът Реджеп Тайип Ердоган изясни, че не иска по-високи, а по-ниски лихвени проценти. В предишни изказвания той обвини „лихвеното лоби" за икономическите и финансови проблеми на страната. Наблюдателите виждат това като антисемитска алюзия. С оглед на новите американски санкции, наложени след отказа на Турция да освободи пастор Андрю Брънсън, Ердоган заговори за „подъл заговор".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW: САЩ замразяват контактите с Русия в рамките на ДОН

DW: САЩ замразяват контактите с Русия в рамките на ДОН

14 Август 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новият бюджет на Пентагона предвижда ограничаване на военното сътрудничество с Русия, отбелязва Deutsche Welle в руската си редакция.
Отделни точки предвиждат замразяване на контактите в рамките на Договора за установяване на режима Открито небе (ДОН), подписан през 1992 г. между страните от НАТО и държавите от бившата Организация на Варшавския договор. Неговата цел да бъде гарантирана възможността за изпълнението на наблюдателни полети над отделните страни.
Както се отбелязва в документа, във връзка с това, че Русия нарушава условията на договора, използвайки например получената информация за разузнавателни цели, се забранява отделянето на финансови средства за гарантиране на изпълнението на договора до момента, в който Москва представи доказателства, че съблюдава споразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турската лира отслабва малко до 6.92 спрямо щатския долар

Reuters: Турската лира отслабва малко до 6.92 спрямо щатския долар

14 Август 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската лира е отслабнала малко до ниво от 6.92 спрямо щатския долар във вторник сутринта, предава Reuters.
В понеделник лирата достигна рекордно ниска стойност от 7.24 спрямо щатския долар. В същия ден Централната банка обеща да предостави ликвидност, което е оказало слабо положително влияние върху валутата.
Лирата, която приключи понеделник на ниво от 6.9 спрямо долара, загуби 45 процента от стойността си през тази година и предизвика притеснения сред чуждестранните инвеститори за състоянието на турската икономика.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Турските граждани се притесняват за бъдещето си, докато спадът на лирата продължава

VOA: Турските граждани се притесняват за бъдещето си, докато спадът на лирата продължава

14 Август 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската лира изгуби повече от 40 процента от цената си от началото на годината и 20 процента само през тази седмица, покрай повишаващото се напрежение между САЩ и Турция, и притесненията на международните инвеститори за турската икономика, предава Voice of America.
За Турция драматичният разпад на валутата предизвика опасения за бъдещето, предава Дориан Джоунс от Истанбул.
Продавачите на плодове и зеленчуци, заедно с рибарите, правят опит да привлекат хора в стария пазар на Истанбул „Кадикой“. Но търговията е слаба. Повечето хора просто поглеждат и продължават напред.
Собственичката на органичен магазин Мелтем се притеснява за бъдещето. Тя твърди, че е песимистично настроена за бъдещето, защото цените ще се повишат и покупателната способност на хората ще намалее. Тя добавя, че докато парите в джобовете на турските граждани намаляват, хората в затруднение ще купуват много по-малко от преди.
Страхът от затъващата валута, която продължи да пада на пазарите и в понеделник, ще поддържа вече двуцифрената инфлация на Турция, която изглежда че е най-сериозното притеснение сред пазаруващите. Турция разчита сериозно на вноса, особено на енергийния.
30-годишният Тарък, учител правещ ежеседмичното си пазаруване, заяви че ограничава разходите си, тъй като се готви за трудните времена, които предстоят. Според него лирата е паднала много и поради това предстои невероятна инфлация, тъй като Турция внася много стоки. Той казва, че всеки в Турция е уплашен от предстоящата инфлация, особено за сметките за отопление, които ще направят зимата по-трудна.
Рибарят Хюсеин гордо представя това, което твърди че е най-добрият калкан в Истанбул и прави опит да е по-позитивен. Но и той признава, че ще има проблеми. Хюсеин твърди, че самият той няма много общо с доларите, тъй като ако улови повече риба, тя ще е по-евтина, а ако улови по-малко – по-скъпа. Но според него потребителите може да бъдат засегнати, ако имат икономически затруднения. Той твърди, че ако има добро количество риба, тогава ще продължи да продава.
Дребният търговец Мелтем предупреждава за икономическата сигурност, която предстои. Тя твърди, че бъдещето не изглежда добре, защото когато хората са гладни, те ще бъдат изкушени да крадат и могат да прибягнат до незаконни способи за оцеляване. Според нея нещата няма да са добре. Много магазини затварят, защото вече няма търговия.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви в понеделник, че международна конспирация е отговорна за срива във валутата, но добави че финансовите фундаменти на икономиката остават силни и редът скоро ще се завърне сред пазарите.
Тези твърдения бяха посрещнати със скептицизъм от международните инвеститори, докато много икономисти предупредиха, че щетите за икономиката може и да са направени вече и че предстоят тежки времена.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай е ядосан на новия бюджет за отбрана на САЩ, тепърва ще оценява съдържанието на документа

Reuters: Китай е ядосан на новия бюджет за отбрана на САЩ, тепърва ще оценява съдържанието на документа

14 Август 2018 | 06:46 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай във вторник осъди мерките, насочени срещу него в новия бюджет за отбрана на САЩ, заявявайки че изчерпателно ще оцени аспектите в документа, предава Reuters.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджет на стойност 716 милиарда долара в понеделник, който упълномощава военното харчене и смекчава контрола върху договорите на американското правителство с китайските „ZTE Corp“ и “Huawei“.
Упълномощаващият акт за национална отбрана (УАНО), укрепва Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (КЧИСЩ), която разглежда предложенията, за да установи дали те заплашват националната сигурност. Тази мярка е разглеждана като насочена към Китай.
От министерството на търговията на Китай обявиха, че са отбелязали включването на КЧИСЩ в документа и ще „оценят съдържанието му изчерпателно“, обръщайки сериозно внимание на въздействието му върху китайските компании.
„Американската страна трябва да се отнася с китайските инвеститори обективно и справедливо и да избягва превръщането на КЧИСЩ в препятствие за инвестиционното сътрудничество между китайските и американски компании“, заявиха от министерството в кратко изявление.
Китайските и американски компании търсят по-голямо сътрудничество в инвестициите, се добавя в изявлението, призовавайки правителствата на двете страни да чуят гласа на техните компании и да им предоставят благоприятна среда и стабилни очаквания.
В бюджета за отбрана също така се определя „дългосрочното стратегическо съревнование с Китай“ като топ приоритет за САЩ, което ще подобри отбранителните способности на самоуправляващия се Тайван, за който Китай претендира.
В отделно изявление, външното министерство на САЩ прие документа, въпреки силните възражения на Китай.
Китай призовава САЩ да зарежат мисленето от Студената война и да разгледат отношенията коректно и обективно, а не да прилагат негативните клаузи на документа за Китай, така че да избегнат нараняването на сътрудничеството, допълниха от китайското търговско министерство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Рисковият път на Реджеп Тайип Ердоган със сигурност води Турция към МВФ

The Guardian: Рисковият път на Реджеп Тайип Ердоган със сигурност води Турция към МВФ

14 Август 2018 | 04:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Журналистът Нилс Пратли в анализ за британския вестник The Guardian пише за валутната криза в Турция и как липсата на адекватни действия от президента Реджеп Тайип Ердоган рано или късно ще го принуди да потърси Международния валутен фонд за изход от кризата. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Няма лесен път за Турция да избяга от финансовата си криза, но това са три възможни мерки, които могат да забавят малко предстоящата болка.
Първо, повиши лихвените проценти, за да сложиш някаква долна граница на потъващата лира. Второ, намали войнствената реторика и със сигурност не се заяждай повече със САЩ. Трето, обади се на Международния валутен фонд (МВФ).
Нито едно от тези действия не беше предприето в понеделник. Централната банка намали изискванията си за резерв на банките, което може и да подобри ликвидността във финансовата система за кратък период от време, но задържа официалния лихвен процент на 17.5. Международните инвеститори знаеха как да разчетат това решение. Докато инфлацията хвърчи стремглаво към 20 процента и нагоре, това беше сигнал че Турция все още отказва стандартната монетарна медицина.
След това президентът Реджеп Тайип Ердоган повтори гневния си анализ за това кой е виновен. САЩ са наръгали свой съюзник от НАТО „в гърба“, а икономически „предатели“ също имат пръст, според него. Междувременно, всякакво схващане за обръщане към МВФ, и по този начин възраждане на спомените от минали турски кризи, остава политически непривлекателно. Нетният резултат е още 8 процента спад на валутата, която изгуби приблизително половината от цената си спрямо щатския долар през тази година.
Средносрочните последици на твърдата позиция на Ердоган не са трудни за отгатване. Местните компании, потънали в заеми в щатски долари, ще изпитат сериозни трудности да изплатят дълговете си. Неизплащанията ще станат масова практика, донасяйки големи загуби на банковата система. Чуждестранният капитал, който финансира експанзията до точката на икономическо прегряване, ще се изнесе от страната. Турция, която има голям настоящ търговски дефицит и неадекватен запас на чуждестранни резерви, е слабо подготвена да устои на рецесия.
Ердоган, със своите коментари за търсене на „нови съюзници“, намекна че може и да смята, че има лесен път за излизане. Белята е, че кризата на Турция се случва сега, докато каквито и да е заеми от Русия или Китай – които при всички случаи имат причини да не възпламеняват своите кавги със САЩ – биха пристигнали доста късно. На човек все пак му остава да смята че, по един или друг начин, МВФ ще бъде замесен някога, както се случи с Аржентина през юни. Как Ердоган може да направи подобен завой от сегашната си позиция е гатанка за всеки, но е логичният изход.
Единствената неясно добра новина е, че аварийният бутон не свети в червено. Няколко европейски банки са преекспонирани, но проблемът със заемите не обхваща цялата система. В една по-голяма криза, инвеститорите също ще продават валутите на други слаби развиващи се икономики. Южноафриканският ранд също пада, но никой не може – все още – да го нарече всеобща паника. Това може и да се случи, обаче. Ердоган си избра рисков път и пазарите имат навика да задават въпроса кой друг не може да живее с високи американски лихвени проценти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Как трябва да отговори Турция на икономическата война на САЩ

Yeni Safak: Как трябва да отговори Турция на икономическата война на САЩ

14 Август 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция трябва да отговори на икономическата война, наложена от президента на САЩ Доналд Тръмп, с тежки ответни мита, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
Големи американски марки, които печелят от пазара в Турция, трябва да бъдат обект на тези вносни мита в отговор на удвоените от САЩ мита върху вноса на турски алуминий и стомана на, съответно, 20 и 50 процента.
Турция трябва да наложи и значителни вносни мита върху технологични марки като „IBM“ и „Apple“, както и върху компанията за строителни машини и екипировка „Caterpillar“. Анкара може да наложи вносни мита и върху луксозни битови продукти, както и върху компютри, телефони, козметика, яхти, лодки, автомобили, състезателни автомобили, машини за обработка на данни и строителни машини.

Дефицитът по текущата сметка трябва да бъде намален

Дефицитът на стойност 3.3 милиарда долара в двустранната търговия между САЩ и Турция може да бъде ограничен с допълнителни митнически такси. Допълнителните такси, които могат да бъдат наложени върху луксозни битови предмети, могат да донесат големи спестявания във вътрешния пазар.
Технологичните продукти на „Apple“ и строителните машини на „Caterpillar“ печелят стотици милиони долари в Турция всяка година. Въпреки че „Айфонът“ не е най-добре продаваният телефон в Турция, той прибира до 80 процента от печалбите от продажби на телефони.
В допълнение към допълнителните мита, подкрепяни и от обществеността, се очаква потребителите да подкрепят икономиката на Турция като бойкотират произведените в САЩ продукти.

Ера на домашно потребление

Очаква се също индустриалните фигури да използват сурови материали и междинни стоки и услуги, произвеждани в страната, за да подкрепят борбата за икономическа независимост на Турция. Турският износ към САЩ, който беше в рамките на 8.5 милиарда долара през миналата година, се е повишил значително от началото на 2018 година.
Третият най-голям износен пазар за Турция е САЩ и те са петата най-голяма държава, в която Турция изнася своите стоки, с търговски обем достигащ до 20.6 милиарда долара през 2017 година, според официалните данни.

Внос от други пазари

Вносът на Турция от САЩ се е повишил с 9.9 процента до 11.9 процента през 2017 година сравнен с този от миналата година. Външният търговски дефицит на Турция със САЩ се е понижил през последните три години, показвайки намаление от 22.4 процента в 2017 година в сравнение с предходната година. Очаква се Турция да отговори на американския икономически и политически натиск като наложи тежки вносни мита.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Рубла, лира, юан. Какво следва?

„Российская Газета“: Рубла, лира, юан. Какво следва?

14 Август 2018 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара/Вашингтон. Седмицата започна с намаление във фондовите индекси на водещите световни борси и с поевтиняване на валутите на страни с развиващи се пазари, като дори и еврото влезе в тази група, пише руският вестник „Российская Газета“.
Шокът отново беше провокиран от САЩ, но този път на прицел попадна Турция. Миналият петък президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че увеличава митата върху вноса от Турция на стомана до 20 процента и на алуминий до 50 процента. В резултат от това и от проблемите, които тя изпитва в последно време, турската лира ускори своето падение и общо изгуби 40 процента от своята стойност спрямо щатския долар.
Впрочем, този епизод допълни общата нервна картинка в световната икономика, където се разгаря търговска война и започва валутна такава. През март САЩ обявиха повишени мита върху вноса на стомана и алуминий от страните в ЕС, Русия, Япония и други страни. За Европа, Канада и Мексико влезе в сила отсрочка до 1 юни. През юли САЩ въведоха мита от 25 процента върху китайския внос, а Пекин отговори с ответни мерки. Бяха наложени мита на американските стоки и в Европа. За Русия цялостната ситуация беше влошена от налагането на нови санкции от САЩ през април. Наскоро Щатите обявиха нова серия от ограничителни мерки по отношение на Русия.
Под заплахата от тежки последствия от търговската война, инвеститорите се опитват да намерят спокойно пристанище и бягат към долара. В резултат, валутите на страните с развиващи се пазари поевтиняват. За последните два месеца, от 13 юни до 13 август, китайският юан се е обезценил спрямо щатския долар със 7.5 процента (от 6.40 до 6.88 за един щатски долар), аржентинското песо – с 9 процента (от 25.8 до 28.21 за един щатски долар), руската рубла със 7.4 процента (от 62.9 до 67.5 за един щатски долар). „На пазара цари настроение против развиващите се страни. Защото валутите им вървят в една посока, но с различна скорост“, пояснява за „Российская газета“ старши анализаторът за „Алпари“ Роман Ткачук.
Негативната вълна вече завладява и европейските пазари. Инвеститорите се опасяват, че кризата в Турция ще засегне и ЕС. „Много европейски банки са отпуснали кредити на турски компании, затова за представителите на банковия сектор в Европа тази ситуация е силно притеснителна“, отбелязва експертът.
„Курсът на еврото спрямо долара вече се намира на най-ниското си ниво за последната година“, заяви Георгий Ващенко, началник на търговския отдел на руския фондов пазар „Фрийдъм Финанс“.
На този фон руската рубла далеч не изглежда в най-лошата позиция. За последните два месеца рублата е поевтиняла спрямо долара със 7 процента. „Частичното обезценяване на рублата е причинено от факта, че доларът като цяло се укрепва спрямо другите валути, а безспорно за това влияят и санкциите, които все още не са обявени и не е ясно, дали ще бъдат изобщо“, отбелязва Ващенко.
Само по себе си по отношение на икономиката, отслабването на руската валута не представлява сериозна заплаха. Още повече, в този случай това укрепва позициите на руските компании на световния пазар, тъй като техните стоки и услуги стават по-конкурентноспособни. В допълнение, руската национална валута има сигурен гръб. „Отслабването на рублата е достатъчно умерено, тъй като икономиката на Русия е стабилна като цяло. Има положителен търговски баланс и считайки настоящите операции, има достатъчно златни резерви“, пояснява Роман Ткачук. Централната банка също провежда политика на подкрепа за рублата. Както стана ясно, Централната банка ограничи обема на покупки на валута за министерството на финансите на вътрешния валутен пазар на 8 август и не закупи валута на 9 август.
В близко време валутите на развиващите се страни ще продължат да отслабват. В САЩ увеличаването на ключовите ставки и инвестициите в долара, стават все по-привлекателни. За рублата също ще е трудно, но няма паника на пазара. „Трудно е да се каже какъв диапазон ще има в руската валута. Много зависи от ситуацията със санкциите, която би трябвало да се разясни през септември. Може да се стигне до там, че руската валута да навлезе в диапазона 61-64 рубли за един щатски долар“, заяви анализаторът за „Финам“ Сергей Дроздов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ искат да провеждат повече военни учения в Черно море с участието на Украйна и Грузия

ТАСС: САЩ искат да провеждат повече военни учения в Черно море с участието на Украйна и Грузия

14 Август 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Властите в САЩ разглеждат възможността за провеждане на повече военни учения в Черно море с участието на Украйна и Грузия в рамките на „противодействие на влиянието на Русия в региона“, предава ТАСС, позовавайки се на информация от новоподписания в понеделник бюджет за отбрана от президента Доналд Тръмп.
В текста на документа се изяснява, че началникът на Пентагона, държавният секретар и главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа са длъжни да разработят и осъществят стратегия за оказване на подкрепа на съюзниците и партньорите в Европа, „намиращи се под заплаха от руска агресия“. Те трябва и да „разгледат възможността за увеличаване на честотата и мащаба на провежданите в Черно море военни учения на НАТО и други многонационални учения с участието на Украйна и Грузия“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Доналд Тръмп одобри бюджета за отбрана на САЩ, отлагайки доставките на изтребителите Ф-35 за Турция

Daily Sabah: Доналд Тръмп одобри бюджета за отбрана на САЩ, отлагайки доставките на изтребителите Ф-35 за Турция

14 Август 2018 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри в понеделник вечерта бюджета за отбрана, в който отлага доставките на изтребители Ф-35 за Турция, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah.
В церемония във военната база Форт Друм в Ню Йорк, Тръмп изрази задоволството си от бързото одобрение от американския Конгрес на отбранителния бюджет, заявявайки: „Ще засилим нашата армия, както никога досега. И това направихме (с приемането на този бюджет)“.
Поправка в бюджета за отбрана налага забрана на продажбите на Ф-35 на Турция, докато Пентагонът не предаде доклад за турско-американските отношения в рамките на 90 дни.
Докладът се очаква да включва оценка на участието на Турция в програмата за Ф-35, както и рисковете, които може да представлява закупуването от Анкара на руски ракетни отбранителни системи С-400.
Премахването на Турция от програмата за Ф-35 беше извадено от документа от комисията за консултации в Конгреса.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Администрацията на САЩ ще представи списък с хора, свързани с руското разузнаване, които ще попаднат под ударите на новите санкции

РИА Новости: Администрацията на САЩ ще представи списък с хора, свързани с руското разузнаване, които ще попаднат под ударите на новите санкции

13 Август 2018 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на САЩ, в рамките на три месеца, е длъжна да представи списък с лица, свързани с „разузнаването на Русия“, които могат да попаднат под американските санкции, предава РИА Новости, като се позовава на новоподписания документ от американския президент Доналд Тръмп в понеделник за отбранителния бюджет на САЩ за финансовата 2019 година.
Документът задължава президента, в рамките на 90 дни от влизането му в сила, да предостави в Конгреса на САЩ доклад със списък с лица, свързани с руското разузнаване и отбранителен сектор, срещу които е възможно да бъдат въведени санкции по закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“, приет през 2017 година.
Тази мярка се обяснява с необходимостта от противопоставянето на „злонамерените действия на Русия в киберпространството“, с което, преди всичко, Конгресът има предвид „намесата на Русия“ в изборите в САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турската икономика е солидна и силна

Реджеп Тайип Ердоган: Турската икономика е солидна и силна

13 Август 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция има „солидна и силна“ икономическа динамика в лицето на „икономическата обсада“ на страната, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, цитиран от Anadolu Agency.
„Икономическата динамика на Турция е солидна, силна и непокътната и ще продължи да бъде такава“, заяви Ердоган пред турски посланици по време на обръщение в президентския комплекс в столицата Анкара.
„Имаме Световна търговска организация, но когато погледнем стъпките, които бяха предприети (срещу Турция), имат ли те нещо общо с принципите на Световната търговска организация? Бъди президент, или каквото пожелаеш. Но не можеш просто да се събудиш една сутрин и да кажеш: „Наложих толкова процента мита върху алуминия и стоманата““, заяви Ердоган.
Според него няма никаква база за последното развитие във валутните курсове. „Турция е под обсада в икономиката, както и в други сектори. От една страна искаш да си стратегически партньор, а от друга прострелваш с куршум своя стратегически партньор“, добави турският президент, явно визирайки САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на САЩ за 2019 година

ТАСС: Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на САЩ за 2019 година

13 Август 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджет за отбрана на стойност 716 милиарда долара за финансовата 2019 година (която в САЩ започва на 1 октомври), предава ТАСС.
Церемонията за подписването се е провела в понеделник във военната базата Форт-Драм в щата Ню Йорк, където е разположена 10-а планинска дивизия на САЩ.
На първо място новият бюджет е насочен към увеличение на броя военнослужещи, който ще нарасне с около 16 хиляди души. Документът предполага и продължаване на военната помощ за Украйна, както и редица мерки, насочени към противодействие на Русия във военната сфера.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Ердоган води загубена битка с Тръмп

The Washington Post: Ердоган води загубена битка с Тръмп

13 Август 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък турската лира изживя най-голямото си обезценяване в рамките на един ден, губейки повече от 14% спрямо долара. Министърът на финансите – доведен син на турския президент Реджеп Таийп Ердоган – не можа да предотврати това, давайки колеблива реч, която не успя да подобри самочувствието. Но Ердоган, както прави много често, хвърли вината върху чуждестранен жертвен агнец: Съединените американски щати, пише електронното издание на вестник The Washington Post.
„Засрамете се, засрамете се“, заяви той на митинг. „Вие заменяте стратегическия си партньор в НАТО за пастор“, цитира думите му вестника и обяснява, че САЩ отхвърлят обвиненията срещу арестувания в Турция евангелистки пастор Андрю Брънсън и искат незабавното му освобождаване.
Според информация на изданието, Анкара се е надявала да замени пастора за Хакан Атила, турски банкер, осъден в САЩ за ролята си в схема за заобикаляне на американските санкции срещу иранския петрол, но това не се е получило и среща на високо ниво миналата седмица във Вашингтон е прекратена преждевременно след категоричния отказ на американската делегация да преговаря по въпроса, след което пък президента Тръмп обяви увеличаването на митата за турската стомана и алуминий.
Washington Post смята, че икономическите трудности на Турция са предизвикани от политиката на Анкара, но Тръмп се е възползвал от това, за да си припише успехи.
Авторът смята, че статията на Ердоган в The New York Times, в която заплаши, че ако САЩ не променят отношението си към Турция, тя ще потърси нови съюзници, ще му спечели още повече врагове във Вашингтон, където турският държавен глава и без това вече е силно непопулярна фигура, предвид законодателната инициатива на Конгреса за спиране на продажбата на новите американски многоцелеви изтребители от пето поколение F-35 на Турция и постоянните критики към авторитаризма и връзките му с Русия, от която купи системи за ПВО С-400.
След като привежда думите на експерти, че действията на Тръмп ще влошат допълнително икономическата ситуация в Турция и че в това отношение на Анкара ще й е трудно да се противопостави на Вашингтон, вестникът отбелязва, че и позоваванията на партньорството в НАТО на Ердоган няма да му помогнат, защото Доналд Тръмп изобщо не се интересува от тази организация и не мисли да я спасява.
Според автора на материала, призивите за повече дипломация и избягване на санкциите, които се чуват от властите в Анкара и турските анализатори, са напразни, защото политиката на Ердоган се основава на краен национализъм и е безразсъдна, а Доналд Тръмп ще предпочете да заеме безкомпромисна позиция, която ще му спечели и допълнително уважение сред неговите избиратели, които ще бъдат във възторг от наказанието срещу мюсюлмански лидер заради съдбата на един американски евангелистки пастор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Икономически просперираща Турция е в интерес на Германия

Anadolu Agency: Икономически просперираща Турция е в интерес на Германия

13 Август 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че „икономически просперираща Турция“ служи на германските интереси, предава Anadolu Agency.
В рамките на пресконференция в Берлин след срещата си с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Меркел заяви: „Германия иска икономически просперираща Турция. Това е също и в наш интерес“.
По нейните думи, никой няма да спечели от дестабилизацията на турската икономика. Канцлерът смята, че Европейският съюз има полза от стабилна държава, която е близко до ЕС.
Меркел добави, че ще говори с турския президент Реджеп Таийп Ердоган по тези въпроси скоро.
„Анадолската агенция“ отбелязва, че се очаква турският държавен глава да посети Германия на 28-29 септември и че последната му официална визита в Берлин е била през февруари 2014 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ искат да ни забият нож в гърба. Хулиганите на световната система няма да получат нашите достижения, завоювани с кръв

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ искат да ни забият нож в гърба. Хулиганите на световната система няма да получат нашите достижения, завоювани с кръв

13 Август 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в понеделник в Анкара, че САЩ искат да забият нож „в гърба“ на Анкара, предава ТАСС.
„От една страна, вие (САЩ) сте в НАТО заедно с нас, от друга – вие се опитвате да забиете на вашия стратегически партньор нож в гърба. Нима това е допустимо? Не можем да сме благодарни за това“, заяви Ердоган. Турският лидер добави, че „няма никаква разумна причина за такова враждебно отношения към Турция от страна на съюзника й в НАТО“.
„Ясно е къде е червената линия за Турция. Ако повтаряте „захар“, няма да ви стане по-сладко в устата, по същия начин, ако просто повтаряте „мир“, няма да го постигнете. Хулиганите на световната система няма да получат нашите достижения, завоювани с кръв“, заяви Ердоган. Той добави, че „тайната на успеха на държавата е в постоянната готовност за война“ и Турция „е готова за война във всички отношения“.
Турският лидер отбеляза, че днешната икономическа ситуация в страната е резултат „от започната игра против републиката“. „Нейната цел е да ни победят и съкрушат, да ни накарат да се откажем от поставените цели. Но ние можем, с подкрепата на народа, да излезем от тази игра, да я развалим. Нямаме друг изход“, посочи Ердоган.
Той призова населението да „не се тревожи“ за съдбата на националната валута. „Скоро курсът ще спре на това ниво, което е разумно от пазарна гледна точка“, заяви президентът, обръщайки внимание на „многобройните „икономически терористи“, действащи в социалните мрежи“, провокирайки паника. Ердоган подчерта, че „с тях ще се занимаят съдебните органи и тези хора, предали родината, ще бъдат наказани по закона“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Структурата на турската икономика е солидна, увери Ибрахим Калън

Anadolu Agency: Структурата на турската икономика е солидна, увери Ибрахим Калън

13 Август 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън подчерта, че правителството е предприело необходимите стъпки за стабилността на страната и призова гражданите да не обръщат внимание на спекулациите за състоянието на икономиката, предаде държавната информационна агенция Anadolu Agency.
„Структурата на турската икономика е солидна, не трябва да се обръща внимание на подвеждащи новини и действия“, написа Калън в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Калън добави, че Министерство на финансите, Централната банка, Агенцията за регулиране и надзор на банките, Съветът за капиталови пазари и други институции предприемат необходимите стъпки за финансова стабилност на страната. „Турция ще излезе по-силна от този процес", увери говорителят на турския президент.
Думите му идват в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да повиши митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция съответно на 20% и 50%.
Турция и САЩ са в напрегнати отношения, които се влошиха, след като Вашингтон наложи санкции на вътрешния министър Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Абдуллах Гюл заради отказа на турската държава да освободи американския пастор Андрю Брънсън.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: В Кремъл считат за невъзможно да се говори за финансова помощ за Турция

Дмитрий Песков: В Кремъл считат за невъзможно да се говори за финансова помощ за Турция

13 Август 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Според Кремъл хипотетичните разсъждения за възможното отпускане на финансова помощ за Турция от страна на Русия са невъзможни. Това увери пред журналисти Дмитрий Песков, говорител на държавни глава на Руската федерация Владимир Путин, предава РИА Новости.
„Наясно сте, че това не е ситуация, в която са възможни подобни хипотетични разсъждения“, подчерта Песков в отговор на въпрос дали Русия разполага с достатъчно ресурси, за да помогне на Турция, в случай че страната се обърне към нея за помощ.
Песков допълни, че в рамките на последната си среща, която президентите на двете страни – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган – проведоха в ЮАР, не са обсъждали въпроса за оказване на помощ на Турция с оглед влошената икономическа ситуация в страната.
„Никакви такива молби не са постъпвали. Винаги се обсъждат конкретни, по-големи проекти, които са на дневен ред“, поясни говорителят на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Централната банка на Турция обяви редица мерки за укрепване на лирата

Hurriyet: Централната банка на Турция обяви редица мерки за укрепване на лирата

13 Август 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка на Турция обяви редица мерки за укрепване на турската лира, обещавайки да осигури „цялата ликвидност", необходима на банките в страната, съобщава вестник Hurriyet.
В изявление, разпространено в сутрешните часове на деня, институцията обяви, че увеличава обезпеченията за лимити на депозитите за лизингови сделки между заемодателите от 7,2 милиарда евро на 20 милиарда евро.
Съобщено бе, че съотношенията на лимитите на резервите се намаляват с 250 базисни пункта за всички падежни срокове. „Централната банка ще следи внимателно пазарните дълбочинни и ценови формирования и ще предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметне за необходимо", се казва в изявлението на банката.
Този ход бе обявен, след като по-рано турският министър на финансите Берат Албайрак заяви, че от 13 август ще влезе в сила нов план за укрепване на лирата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Ситуацията около Крим е само повод за антируските санкции

Мария Захарова: Ситуацията около Крим е само повод за антируските санкции

13 Август 2018 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Ситуацията около Крим е само повод за антируските санкции, заяви говорителят на руското външно министерство, цитирана от TACC.
„Що се отнася до новия пакет от антируски санкции, ние заявихме, че ще бъдат разработени ответни санкции. Това не е нашият избор, не сме започнали ние санкционната война, ние винаги изхождаме от това, че едностранните санкции са незаконни, но ще бъдат изработени ответни мерки. Тази теза, която е много повтаряна на Запад, че се налагат санкции заради Крим - виждаме, че това абсолютно не е вярно. Вижте колко агресивна политика, включително и с елементи на санкционен натиск, водят САЩ по отношение на Турция, Китай, Иран, и по отношения и на Европейския съюз, тази търговска война, следователно всички изказвания, че всичко започна от Крим не са верни. Беше необходим претекст, и той беше намерен, " каза Захарова в Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Спадът на турската лира принуждава Турция да играе по правилата на Кремъл

„Независимая газета“: Спадът на турската лира принуждава Турция да играе по правилата на Кремъл

13 Август 2018 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Спадът на турската лира принуждава Турция да играе по правилата на Кремъл, пише руският ежедневник „Независимая газета“
Турция се готви да премине към плащания в национална валута с най-големите търговски партньори, включително Русия. Това заяви президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган. Ден по-рано курсът на турската лира спадна до историческо ниско ниво. Причината за това беше решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи двойни мита по турския алуминий и стомана. В експертната общност се отбелязва, че в такова положение турското ръководство ще трябва да укрепи контактите си с Москва, но по нейните условия.
Вероятно Турция ще търси значително укрепване на партньорството с други страни. "Вашингтон, преди да е станало твърде късно, трябва да се откаже от погрешното убеждение, че нашите отношения може да бъдат асиметрични и да се примири, че Турция има алтернатива - се казва в статия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за The New York Times. „Ако Вашингтон не се откаже от едностранния и неуважителен курс, Турция ще намери нови приятели и съюзници ", вероятно, намеквайки за Русия. Не случайно в центъра на вниманието на телефонния разговор на руския президент Владимир Путин и турския му колега, който се проведе на 10 август са били икономическите въпроси.
Русия и Турция са в подобна позиция. Руските валутни колебания, от своя страна, са причинени от нов набор от санкции, които ще бъдат въведени в Съединените щати от 22-ри август. САЩ заплашва Русия и с втората вълна от санкции в случай, че не са изпълнени редица условия. Втората вълна обещава да бъде тежка.
"Въпросът е дали "посестримите в беда "- Русия и Турция да обединят усилията си и да се съсредоточат върху развитието на двустранното икономическо сътрудничество, - заяви, за изданието турският политолог Карим Хас. “Мисля, че отговорът е по-скоро "не", отколкото "да". Има няколко причини за това. Първо, кризата от ноември 2015 г. (когато беше свален руският самолет - НГ) и нейните последици показаха, че Москва няма илюзии относно степента на доверие между двете страни. Въпреки настоящото нормализиране на отношенията, очевидно е, че сваления Су-24 все още тежи и няма да позволи на Москва напълно да повярва на Анкара. Второ, сухата статистика показва, че около 50% от вноса и износа на Турция е към страните от ЕС. С Русия, цифрите са много по-малки. Освен това, въпреки придобиването на С-400, Анкара зависи изцяло от западните оръжия, които получава от САЩ като член на НАТО. "
Експертът отбелязва, че за състоянието на двустранните проекти, вече уговорени от Москва и Анкара, има какво да се желае. "Една трета от турско-руските проекти, които са били договорени наскоро, не са в най-добро състояние", обяснява Керим Хас. "Разбира се, това е атомната електроцентрала "Аккую", 49% от които Москва очаква да бъдат инвестирани от Анкара. С оглед на факта, че до този момент, турската страна не е успяла да представи акционери на Руската федерация и на сривът на турската валута показва , че да се говори за скорошно разрешаване на проблема е преждевременно. "Турски поток" също е проблемен, тъй като изпълнението на сухоземната част от проекта не е финализирана. Освен това наскоро цената на природния газ на вътрешния пазар на Турция се е увеличила с 50%, което ще доведе до намаляване на потреблението му от населението. И тъй като Русия е главният доставчик на газ, тази ситуация ще засегне проекта. "
Анализаторът вижда ползи в настоящата ситуация за Кремъл. "Най-накрая, Анкара, в трудно икономическо положение и обтегнати отношения със Запада и САЩ ще бъде принудена да върви към сближаване с Русия, но при условията на Москва", казва Хас."Очевидно е, че тази ситуация работи в полза на Кремъл, тъй като Русия се нуждае от "лоялността" на Анкара по много въпроси, свързани с уреждането на сирийския конфликт и дългоочакваната военна операция в Идлиб (сирийска провинция, която остава под контрола на умерената опозиция, вярна на турските власти. - НГ).

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Ще кажем довиждане на тези, които предпочитат терористи за стратегически партньори

Реджеп Таийп Ердоган: Ще кажем довиждане на тези, които предпочитат терористи за стратегически партньори

12 Август 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Трабзон. Президентът Реджеп Таийп Ердоган в неделя заяви, че Турция ще каже „довиждане“ на тези, които предпочитат терористи за стратегически партньори, предава Anadolu Agency.
По време на среща на турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ в Трабзон той заяви: „Ще кажем довиждане на тези, които жертваха стратегическо партньорство и съюз със страна, имаща население 81 милиона души на олтара на отношенията си с терористични организации“.
Турският държавен глава отново обясни, че американските санкции принуждават Анкара да потърси нови пазари, нови партньори и алтернативни финансови инструменти, отбелязва „Анадолската агенция“.
„Ако ни притискате чрез долара, ние ще потърсим други начини да вършим работата си“, заяви той.
„Ще отговорим на човека, който обяви война на целия свят, включително и на нашата страна, като се обърнем към нови пазари, нови партньори и нови съюзи“, добави Ердоган.
Определяйки увеличаването на вносните мита за турски стоки като „икономическа война“, турският президент заяви: „Знаем вашата игра и ще се противопоставим“. Целта на американския натиск е да „завладее Турция във всяко отношение – от финансово до политическо“, отбеляза държавният глава и увери, че „няма да се предадем. Ще продължим да произвеждаме. Ще продължим да увеличаваме износа си“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров нарече абсурдни обвиненията на САЩ към Русия за случая „Скрипал“

РИА Новости: Сергей Лавров нарече абсурдни обвиненията на САЩ към Русия за случая „Скрипал“

12 Август 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Актау. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нарече абсурдни обвиненията на държавния департамент на САЩ по адрес на Русия заради случая „Скрипал“, предава РИА Новости.
„Що се отнася до отхвърлянето на последния акт, публикуван от Държавния департамент, мисля че всеки, който е дори малко запознат с така наречения случай Скрипал, разбира абсурдността на изявлението, което се съдържа в официалния документ на департамента, че САЩ са установили, че именно Русия е виновна за инцидента в Солсбъри“, заяви Лавров, отговаряйки на въпроси на журналисти.
На 8 август администрацията на САЩ обяви налагането на нови санкции против Русия, заради използването, по техни думи, на химически оръжия в британския град Солзбъри срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция е „мишена на икономическа война“, заяви Реджеп Тайип Ердоган

Kathimerini: Турция е „мишена на икономическа война“, заяви Реджеп Тайип Ердоган

12 Август 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Ризе. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отхвърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като „волатилност“, която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-процентов спад на лирата в петък като „ракетите“ на икономическата война, водена срещу Турция.
Според Ердоган, тези които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 година, сега се опитват да ударят страната през нейната икономика. Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.
„Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика“, заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в черноморския крайбрежен град Ризе.
„Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза“, заяви той, добавяйки че изходът от „валутния план“ е да се засили производството и да се „минимизират лихвените проценти“.
Турската лира изгуби около 40 процента от стойността си само през тази година, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ.
Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси – от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.
Ердоган също така намекна за „краен срок“ за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. „Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18:00 часа… Това не е някоя случайна страна. Това е Турция“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Какви методи на противодействие остават срещу американските санкции у Русия

„Взгляд“: Какви методи на противодействие остават срещу американските санкции у Русия

12 Август 2018 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Какви методи на противодействие на американските санкции остават у Русия, пише електронното издание на руския вестник “Взгляд“
Според руския премиер Дмитрий Медведев, в случай на икономическа война Русия ще реагира с "икономически методи, политически методи и, ако е необходимо, други методи - а американските ни приятели трябва да разберат това".
"Други" по правило са евфемизъм за силови методи. И ако всичко е разбираемо с политическите и икономическите методи като цяло, различни варианти на реакцията са многократно разработени и анализирани, но няма такава яснота с "другите".
Ясно е, че самият Медведев, неговият секретар по печата или някой от подчинените на министър-председател е малко вероятно да уточни какво точно се има предвид. Напротив, ако има пряк въпрос "Били ли сте говорили за военни методи?" - директният отговор ще бъде "не".
Във всеки случай се начертава напълно недвусмислена "червена линия". Русия ще смята, че има право да използва своя пълен арсенал от ответни мерки в случай на налагане на сериозни ограничения за руските банки и забрана на транзакции в долари за руски граждани.
Сега основният въпрос е дали Съединените щати са готови по принцип да наложат такива ограничения за Русия? Ясно е, че сенаторите и конгресмените могат да предложат нещо – очакват ги избори. Ясно е, че Доналд Тръмп все още трябва да докаже, че не е агент на Кремъл. Но все пак ограниченията върху доларовите плащания са изключително тежка мярка, която няма да се отрази толкова на държавните банки, колкото на техните клиенти, включително и на частните.
В този случай нищо няма да попречи на засегнатите руски компании да декларират дефолт на кредитите в чуждестранна валута. Това ще засегне както американски, така и европейски инвеститори.
Да, щетите няма да са много големи по американски стандарти. Но недоволството ще бъде осезаемо. Ето защо санкции срещу доларовите сметки на руските банки, т.е. според думите на Медведев, обявяването на икономическа война - е изключително невероятен сценарий.
Но колкото и малка да е тази вероятност, тя не е нулева. Следователно Русия трябва да предприеме своите "други" мерки в близко бъдеще.
Защо ограничаването на доларовите плащания е "обявяване на война"? Да, защото доларът след Втората световна война постепенно се превърна в неразделен елемент за световната икономика. Това е, условно казано, да се забранят разплащания в долари е все едно да се блокира водата. И то не както Украйна блокира северно-кримския канал, а все едно Германия да блокира Дунав и всички страни надолу по течението да загубят водата.
Това наистина е casus belli, истинско извинение за започване на война по всички налични методи.
За да се избегне нуждата от война, Русия трябва бързо да създаде възможности за изчисление, различно от долара, с възможно най-широк кръг от контрагенти. Между другото, това са същите "други" мерки, тъй като те не могат да бъдат наречени икономически недвусмислени - това е сложно решение, което включва много политически, технологични и други параметри.
Да, няма да е лесно. Да, отначало може да е неблагоприятно - при изчисляването в националните валути има прекалено много рискове, могат да възникнат твърде много спорове, твърде много подозрения за недобросъвестност трябва да бъдат преодолени през първите години на работа.
Но отхвърлянето на долара е абсолютна необходимост. Преминаването към всяка друга валута като резервна валута е риск за Русия. Опитвайки се да постави рублата на мястото на долара също не си заслужава - това ще предизвика страхове от други страни. Ето защо единственият изход е директните плащания в национални валути, вероятно със застраховка срещу рязка промяна в обменния курс.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция е готова да търгува с националните валути със своите партньори

ТАСС: Турция е готова да търгува с националните валути със своите партньори

11 Август 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Ризе. Турция е готова да търгува с националните валути със своите партньори, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на митинг в турския град Ризе, цитиран от TACC.
"Ние вече се готвим за търговия в национални валути с Китай, Русия, Иран, Украйна, с които отчитаме най-голям обем на двустранната търговия“, цитира президента Anadolu Agency. „Но ако европейските страни искат да се освободят от натиска на долара, ние сме готови да се създадем подобна система и с тях. "
Ердоган също така заяви, че Турция не възнамерява да толерира ситуация, в която "на светът е обявена икономическа война, както и на редица страни се оказва натиск чрез заплаха от санкции." Той също така припомни, че "в света няма нито един политик, нито страна, която да е постигнала успех, следвайки враждебна политика спрямо Турция". Президентът също така обеща, че "всеки, който причинява страдание на турския народ, рано или късно ще отговаря за това".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цялата статия на Ердоган за The New York Times: Вашингтон принуждава Турция да търси нови съюзници

Цялата статия на Ердоган за The New York Times: Вашингтон принуждава Турция да търси нови съюзници

11 Август 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган изпрати своя статия на авторитетното американско издание The New York Times, в която предупреждава, че влошаването на отношенията между Анкара и Вашингтон може да доведе до това, Турция да потърси нови приятели и съюзници, които да заменят десетилетния й съюзник САЩ.
Отношенията между двете страни деградират от няколко години насам, във връзка с военната помощ на САЩ за сирийските кюрди, които Турция смята за издънка на бунтовническата „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), отказа на Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетулах Гюлен в Турция, където го смятат за организатор на неуспешния опит за преврат на 16 юли 2016 година, арестуването на християнския проповедник Андрю Брънсън от турските власти по обвинение за връзки с терористични организации, което стана и поводът за наложените от САЩ санкции срещу двама турски министри и др.


През последните шест десетилетия, Турция и САЩ бяха стратегически партньори и съюзници в НАТО. Нашите две страни се изправяха рамо до рамо срещу общите заплахи по време на Студената война и след нея.

В течение на годините, Турция бързаше към помощта на Америка винаги, когато е необходимо. Нашите военнослужещи проляха кръвта си заедно в Корея. През 1962 г. администрацията на Кенеди успяла да накара Съветския съюз да премести ракетите си от Куба, в замяна на преместването на ракетите „Юпитер“ от Италия и Турция. След терористичните атентати на 11 септември, когато Вашингтон разчиташе на приятелите и съюзниците си, за да нанесе ответен удар срещу злото, изпратихме войниците си в Афганистан, за да помогнем да се изпълни мисията на НАТО там.
Съединените щати многократно и последователно не успяват да разберат и уважат тревогите на турския народ. И през последните години нашето партньорство беше поставено на изпитание от разногласия. За съжаление, усилията ни да обърнем тази опасна тенденция се оказаха безплодни. Ако Съединените щати не зачитат суверенитета на Турция и докажат, че не разбират опасностите, пред които е изправена нашата страна, нашето партньорство може да бъде застрашено.

На 15 юли 2016 г. Турция беше атакувана от членове на подполната група, водена от Фетулах Гюлен, който ръководи своята организация, официално описана от моето правителство като Фетхуалистката терористична организация ,от комплекс в селските райони на Пенсилвания. Гюленистите се опитаха да направят кървав преврат срещу моето правителство. През онази нощ милиони обикновени граждани излязоха по улиците от чувство на патриотизъм, подобно на това, което американците, без съмнение, преживяха след Пърл Харбър и атентатите от 11 септември.
Двеста и петдесет невинни, включително Ерол Олкок, дългогодишният мениджър на кампанията ми и мой скъп приятел, и синът му, Абдула Тайип Олкок, платиха най-високата цена за свободата на нашата нация. Ако отрядът от убийци, който преследваше мен и моето семейство, бе успял, щях да съм се присъединил към тях.

Турският народ очакваха от Съединените щати категорично да осъдят нападението и да изразят солидарност с избраното от Турция ръководство. Не го направиха. Реакцията на САЩ далеч не беше задоволителна. Вместо да застанат на страната турската демокрация, служители на американската администрация внимателно призоваха за "мир и стабилност и приемственост в Турция." Още по-лошо е, че няма напредък по отношение на турското искане за екстрадиране на Фетулах Гюлен на основата на двустранния договор.

Друг източник на фрустрация е партньорството между САЩ и PYD / YPG, сирийският клон на ПКК, въоръжена групировка, която е отговорна за смъртта на хиляди турски граждани от 1984 г. насам и която е обявена за терористична организация от Съединените щати. Според изчисленията на турските власти през последните години Вашингтон използва 5 000 камиона и 2 000 товарни самолета, за да достави оръжие на P.Y.D./Y.P.G.
Моето правителство многократно е споделяло загрижеността ни пред американските официални лица за решението им да обучат и оборудват съюзниците на ПКК в Сирия. За съжаление думите ни не са чути и американските оръжия се използват срещу цивилни и членове на нашите сили за сигурност в Сирия, Ирак и Турция.

През последните седмици, Съединените щати предприеха поредица от меркиза ескалиране на напрежението с Турция, като се позоваха на ареста на американския гражданин Андрю Брънсън от турската полиция, по обвинения в оказване на помощ на терористична организация. Вместо да зачитат съдебния процес, както призовах президента Тръмп в нашите многобройни срещи и разговори, САЩ отправиха директни заплахи срещу приятелска нация и продължиха с налагането на санкции на няколко членове на кабинета ми. Това решение беше неприемливо, ирационално и в крайна сметка вредно за дългогодишното ни приятелство.

За да не излезе, че Турция не отговаря на заплахи, ние отговорихме, като наложихме санкции на няколко американски официални лица. В бъдеще, ние ще се придържаме към същия принцип: Опитите моето правителството да бъде принудено да се намеси в съдебния процес не е в съответствие с нашата Конституция или нашите споделени демократични ценности.

Турция многократно е доказвала, че може да се погрижи са собствените си работи, ако САЩ откажат да слушат. През 70-те години турското правителство се намеси, за да предотврати клането на етнически турци от кипърските гърци въпреки възраженията на Вашингтон. Неотдавна неуспехът на Вашингтон да схване сериозността на нашите опасения относно заплахите за националната сигурност, произтичащи от Северна Сирия, доведе до две военни операции, които отрязаха достъпа на така наречената „Ислямска държава“ до границите на НАТО и изхвърлиха бойците на YPG от град Африн. Както и в тези случаи, ние ще предприемем необходимите мерки за защита на националните ни интереси.

Във време, когато злото продължава да дебне по света, едностранните действия срещу Турция от страна на САЩ, наш съюзник от десетилетия, ще доведат единствено до подкопаване на американските интереси и сигурност. Преди да е станало твърде късно, Вашингтон трябва да се откаже от погрешната идея, че нашите отношения могат да бъдат асиметрични и да се примирят с факта, че Турция има алтернативи. Неуспехът да се обърне тази тенденция на едностранчивост и неуважение ще ни принуди да започнем да търсим нови приятели и съюзници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ са готови да заменят стратегическия си партньор Турция за Андрю Брънсън

Реджеп Таийп Ердоган: САЩ са готови да заменят стратегическия си партньор Турция за Андрю Брънсън

11 Август 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ са готови да заменят стратегическия си партньор Турция за американския пастор Андрю Брънсън, който бе арестуван в републиката за връзки с терористични организации, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на митинг в провинция Орду, предава ТАСС.
„Вие сте готови да замените стратегическия си партньор в рамките на НАТО за някакъв свещеник. Ние просто правим това, което изисква правосъдието. Досега не сме направили отстъпки, няма да направим и в бъдеще“, заяви Ердоган, обръщайки се към американските власти.
Турският президент отново се обърна към народа с призив да сменят чуждестранната си валута в турски лири. „Сега вече виждаме, че поредицата американски санкции се превръща в глобална икономическа война“, отбеляза държавният глава.
ТАСС припомня, че отношенията между Анкара и Вашингтон се изостриха във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да повиши митата за вноса на алуминий и стомана от Турция до 20% и 50%, съответно. Това предизвика рязко падане на турската лира. Друга конфликтна тема е спазването на човешките права в Турция и арестуването на Брънсън.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган обеща да се противопостави на „заплахите" на САЩ за задържания пастор

AFP: Ердоган обеща да се противопостави на „заплахите" на САЩ за задържания пастор

11 Август 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отхвърли „заплахите“ на САЩ за задържания американски пастор – случай, който обтегна напрежението в двустранните отношения между двете страни, партньори в НАТО, предава AFP.
„Не е правилно да се осмеляваме да поставяте Турция на колене чрез заплахи за пастор. Отново се обръщам към онези в Америка. Срам за вас, срам за вас, разменяте стратегическия си партньор в НАТО за свещеник", предупреди Ердоган на митинг в черноморския град Юние.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Правилни санкции, грешни мотиви

FAZ: Правилни санкции, грешни мотиви

11 Август 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Новите санкции, които САЩ наложиха на Русия заради предполагаемото отравяне на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, по същество са насочени в правилната посока. Въпросът е обаче какви всъщност са целите, които Вашингтон преследва, пише Райнхард Фезер в статия за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, посветена на новите мерки на САЩ срещу Русия.
Има много основателни причини за по-твърд курс срещу Кремъл: войната в Източна Украйна, подкрепата за режима на Башар Асад в Сирия, предполагаема намеса в президентските избори в САЩ, и – разбира се – случая „Скрипал“, който Вашингтон определя като основен за въвеждането на нови рестрикции срещу Москва, припомня авторът.
Западът твърде много чакаше, надяваше се всичко да се нормализира от само себе си, но това всъщност косвено поощри външната политика на Кремъл да стане още по-агресивна. Но новият, по-твърд курс спрямо Русия трябва да бъде внимателно дозиран. Още повече, че нови санкции не трябва да изглеждат произволни. Степента на тяхната тежест трябва да е пропорционална на действията на Кремъл, а целите, с които биват налагани, следва да са очевидни. Само ако съответстват на принципите на външнополитическата рационалност те биха могли да съхранят възможността в някакъв момент двете страни да се завърнат към диалога, уверен е авторът.
Въпреки това санкционната политика, към която в последно време се придържа Вашингтон, оставя по-скоро впечатлението, че тя не е външно-, а вътрешнополитически мотивирана, коментира Фезер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мария Захарова обясни решението на САЩ за налагане на нови санкции

РИА Новости: Мария Захарова обясни решението на САЩ за налагане на нови санкции

11 Август 2018 | 05:29 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ налагат нови санкции, тъй като губят ресурсите за по-нататъшно си развитие, заяви говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова пред РИА Новости по време на визитата си в Сърбия.
„Проблемът не е в Русия. Фактът е, може би, че САЩ просто осъзнават че губят ресурси за по-нататъшното си развитие, тези ресурси, от които имаха нужда за излизане от регулярните кризи, които действително преживява светът. Тези ресурси не са много и са нужни нови и нови, нужна е реална експанзия, политическа, финансова, икономическа, каквато всички наблюдаваме“, заяви Захарова, напомняйки че Вашингтон в последно време провежда жестока санкционна политика и в отношенията си с Китай, Иран и дори със своя партньор – Евросъюза.
Дипломатът потвърди и че Москва се готви да отговори на новия санкционен пакет на Вашингтон. „Сега тези (наши) ответни мерки се разработват. Заявихме че, за съжаление, отново сме принудени, вместо да мислим как да подобряваме и укротяваме отношенията, да отговаряме по реципрочен начин. Заявиха това открито и публично“, добави тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео е изразил пред Сергей Лавров желанието на САЩ за подобряване на отношенията с Русия

ТАСС: Майк Помпео е изразил пред Сергей Лавров желанието на САЩ за подобряване на отношенията с Русия

10 Август 2018 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в петък е провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, в който е изразил стремежа на Вашингтон за подобряване на отношенията с Москва, обяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт, предава ТАСС.
По думите ѝ „държавният секретар Помпео потвърди, че САЩ желаят подобряване на отношенията с Русия и са се съгласили на по-нататъшен диалог“. За какъв диалог става на въпрос, официалният представител на външното министерство на САЩ не поясни.
„Държавният секретар обсъди с министър Лавров последните санкции наложени върху Русия в съответствие с (американския) Закон за контрол над химическите и биологически оръжия и забраната за тяхното използване от 1991 година“, поясни Науърт. В допълнение първите дипломати на САЩ и Русия са разгледали „продължаващите предизвикателства в Сирия“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: САЩ силно осъждат Русия за употребата на химическо оръжие

Белият дом: САЩ силно осъждат Русия за употребата на химическо оръжие

10 Август 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом съобщи, че САЩ силно осъждат това, че Русия е използвала химическо оръжие срещу бившия си агент Сергей Скрипал във Великобритания, предава Reuters.
„Нападението в Солсбъри на 4 март е безотговорна демонстрация на незачитане на универсално поддържаните норми срещу химическите оръжия“, съобщава Белият дом в официално свое заявление.
Преди два дни Държавният департамент на САЩ обяви санкции срещу Русия по този повод.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският премиер сравнява новите санкции на САЩ с обявяване на икономическа война

ТАСС: Руският премиер сравнява новите санкции на САЩ с обявяване на икономическа война

10 Август 2018 | 06:58 | Агенция "Фокус"
София. Руският премиер Дмитрий Медведев сравнява новите санкции на САЩ с обявяване на икономическа война, предава TACC.
Възможно допълнително усилване на икономически санкции срещу Русия може да се разглежда като обявяване на икономическа война и на тази война ще трябва да се реагира с икономически, политически или други методи. Това заяви премиерът Дмитрий Медведев .
"Разговори за бъдещите санкции, аз не бих искал да коментирам, но мога да кажа едно нещо: ако следва нещо подобно от типа на забраната за дейността на банките, или използването на определени валути, то може да се каже направо, че това е обявяване на икономическа война, и на тази война е необходимо да се отговори с икономически средства, политически средства, и ако е необходимо и с други методи и нашите американски приятели трябва да разберат това ", каза премиерът.
Говорейки за вече съществуващите и наскоро обявени санкции, Медведев подчерта, че тези мерки, „ ако западните партньори казват че всичко руско е лошо, и провеждат неправилна политика, то руското правителство трябва да промени позицията си по редица въпроси, но до голяма степен това представлява ограничение на нашата икономическа мощ ". Ръководителят на кабинета на министрите добави, че санкции са налагани на Москва няколко пъти по време на съветския период. "Нашата страна е в последните сто години е под постоянен санкционен натиск. Защо се прави това? С цел да отстранят Русия като силен конкурент в международната сфера", каза министър-председателят.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“:  До какво ще доведе понижаването на нивото на дипломатическите отношения между САЩ и Русия

„Взгляд“: До какво ще доведе понижаването на нивото на дипломатическите отношения между САЩ и Русия

10 Август 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Москва. До какво ще доведе понижаването на нивото на дипломатическите отношения между САЩ и Русия, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Ако Москва не приеме редица ултиматуми от Вашингтон, в рамките на три месеца нивото на дипломатическите отношения между тях може да бъде понижено. Това не се случи дори в разгара на конфронтацията на Студената война. Какво означават тези санкции на практика и как ще повлияят върху дейността на руските дипломати в Америка?
През ноември бе обявено известно "понижаване на нивото на дипломатическите отношения" в рамките на новия антируски пакет от санкции, но все още не конкретизирано. Според Съединените щати има много възможности за нови ограничения за Русия, включително дипломатически. Различни групи в Конгреса и отделни политици настояват за различни варианти.
Въз основа на общоприетата дипломатическа практика (въпреки, че за Държавния департамент тя не е задължителна), понижаване нивото на дипломатически отношения се извършва чрез теглене на извънреден и пълномощен посланик, временно или постоянно (както често се изразява, "за консултации"). Начело на дипломатическата мисия ще застане временно шарже д'афер, както е предвидено в член 19 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.
Рангът на шарже д‘афер е трети в дипломатическата йерархия след посланика и пратеника. Рангът на пратеник обаче рядко се среща на практика и се използва само в специални ситуации. Например, когато току-що са утвърдени дипломатическите отношения и все още не са договорени кандидатурите на посланиците.
Теоретично, почти всеки служител на посолството, до дипломат от най-нисък ранг, може да получи статута на шарже д‘афер. Но в тази ситуация реални преговори и редица дипломатически процедури са невъзможни или много ограничени - такъв служител няма достатъчно правомощия да действа като представител на държавата. В крайна сметка всичко зависи от това кой точно става шарже д‘афер. От това зависи дали това е действителната акт за намаляване нивото на установени дипломатически отношения или обичайният за тази област театър.
В края на краищата има едни и същи дипломатически отношения в периода между посланиците, когато единият си е тръгнал, а другият все още не е пристигнал. Това е нормално, и в този период (може да минат няколко месеца) шарже д‘афер остава дипломат с достатъчно качества, за да изпълнява функциите си на ръководител на дипломатическата мисия, без значение как е наречен.
Между другото, в Русия, в съответствие със закона за дипломатическата служба и установената практика, само високопоставен дипломат бива назначен като шарже д‘афер. Тази ситуация се развива например в отношенията с Украйна.
Процедурата за назначаване на шарже д‘афер е много по-лесна, отколкото на посланик. Например, не се изисква агреман - съгласието на приемащата страна (затова всеки може да бъде назначен). На практика той се ползва от всички правомощия и привилегии на "пълноправен" посланик, с изключение на някои протоколни моменти и почести.
Но основната разлика, която наистина влияе на нивото на дипломатическите контакти, все още съществува.
Факт е, че посланикът представлява не само страната, но и държавния глава, тъй като, според статута, се ползва с личното му доверие. Шарже д‘афер по този въпрос няма такава характеристика. На практика това може да доведе до усложняване на политическите контакти, което все още не е толкова критично, колкото в случая на пълно прекъсване на дипломатическите отношения. Но това зависи от "нормалното" поведение на Държавния департамент, а не демонстративно - с назначаването на шарже д‘афер на някой секретар.
Друго нещо е, че между Руската федерация и САЩ, в допълнение на посолствата , съществува допълнителен ред за контакт, както и между държавните глави от дълго време има директни линии за комуникация, независимо от статута на ръководителя на дипломатическото представителство.
Друг вариант: понижаване на статута на консулствата, което, според някои съобщения, в Държавния департамент се разглежда като по-вероятен. Исторически (и частично юридически) генералните консулства извън столиците се считат за независими дипломатически мисии със самостоятелен статут. Отзоваването на консула (например от Санкт Петербург) превръща консулството в конвенционално структурно звено на посолството в Москва, с всички съпътстващи административни проблеми. Визите и времето на тяхното получаване, както и неудобствата от такива решения ще доведат до административен колапс.
Въпреки това в Америка традиционно преувеличават желанието на руснаците да посещават Съединените щати. В действителност потокът от туристи не е прекалено голям, а категорията на граждани, които летят до САЩ по работа е специфична - те са сигурни, че ще намерят начин да удължат визите си.
В американския случай цялото това действие е замислено за вътрешна употреба. Това не е предвоенна ситуация, но ефектът върху Конгреса ще бъде достатъчно силен, за да получи допълнителни точки в боксовия мач Доналд Тръмп срещу специалния прокурор Робърт Мюлер. Но от гледна точка на двустранните отношения е определено крачка назад, и "разведряване" казват, че това не е необходимо.
Традиционната дипломация, включително нейните официални институции, все още не са загубили своите позиции, и държавите се нуждаят от тази система за комуникация и изграждане на взаимоотношения. Освен това, в ситуация, в която световните институции като ООН са под постоянна атака, и статута им постоянно се понижава, именно двустранните отношения остават крепост на традиция във външната политика. Но ако САЩ предпочитат да следват такъв странен път, е необходимо да се разработи система за противодействие.
Москва никога не е бил склонна към едностранното намаляване на дипломатически отношения и дори в най-трудните ситуации, се опитва да запази тази институция като постоянна платформа за преговори и комуникация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Новите санкции на САЩ ще засегнат оборудването за добив на нефт и газ, както и високите технологии

РИА Новости: Новите санкции на САЩ ще засегнат оборудването за добив на нефт и газ, както и високите технологии

9 Август 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новите санкции на САЩ ще засегнат оборудването за добив на нефт и газ, както и високите технологии, предава РИА Новости.
"Това (санкциите) важи за категории като електроника, компютри, сензори и лазери, телекомуникации, специализирано оборудване за производство на нефт и газ и технологии за информация и сигурност." Това са само няколко примера ", каза високопоставен представител на Държавния департамент.
По-рано САЩ съобщи, че въз основа на закона от 1991 г. относно контрола на химически и биологични оръжия и предотвратяване на война, налага санкции срещу Русия, обвинявайки Москва за използване на нервно-паралитичен агент във Великобритания срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.
Първият етап от санкциите включва налагането на действителна забрана за доставка на държавни или контролирани от държавата дружества за оборудване с двойно предназначение по подразбиране при издаването на лицензи за износ.
В случай на неизпълнение страната нарушител в рамките на три месеца от изискванията за предоставяне на "убедителна гаранция" за неупотреба химически и биологични оръжия, както и отказът да се даде възможност на наблюдатели на ООН за провеждане проверките на място, президента на САЩ трябва да използва най-малко три от шестте опции. Сред тях е намаляването на нивото на дипломатическите отношения или тяхното преустановяване, както и премахването на разрешителните за полети на авиокомпании на Русия до Съединените щати.
Преди това санкциите по този закон са налагани само срещу Северна Корея и Сирия. И в двата случая органите на САЩ се ограничиха до забрана на достъпа до финансови ресурси и технологични доставки за двойна употреба.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният департамент на САЩ не уточнява дали следва да се очаква втора вълна санкции, произтичащи от взетото вече решение

ТАСС: Държавният департамент на САЩ не уточнява дали следва да се очаква втора вълна санкции, произтичащи от взетото вече решение

9 Август 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ не уточнява дали следва да се очаква втора вълна санкции, произтичащи от взетото вече решение, предава TACC.
Американската страна ще изпълни закона, в съответствие с който срещу Русия трябва да бъдат въведени санкции заради причастността й към отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, но не съобщава дали се очаква втора вълна санкции, произтичащи от този нормативен акт.
„Както знаете ние не анонсираме санкциите. Ние изпълняваме закона и обявихме санкциите едва вчера, ние ще изпълним закона естествено“, отговаря говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт на въпрос готови ли са САЩ за въвеждането на втората фаза от антируските санкции.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руските власти обясняват новите санкции на САЩ със сговор между Вашингтон и Лондон

РИА Новости: Руските власти обясняват новите санкции на САЩ със сговор между Вашингтон и Лондон

9 Август 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова определи като сговор между САЩ и Великобритания намерението на Вашингтон да въведе нови санкции срещу Русия във връзка с инцидента в Солсбъри, предава РИА Новости.
„Очевидно е, че се провежда обща игра, ролите в която са разпределени между Лондон и Вашингтон. Това е очевидно. Ние видяхме как се изгонват руски дипломати. Основният удар се нанесе по тези именно във Вашингтон и Лондон“, заяви Захарова.
„Ние виждаме, че санкционната политика се дължи на цяло разклонение на политически лобисти във Вашингтон. И случаят с така наречения „Случай Скрипал“ се пуска в санкционната машина. Съответно може да се говори за класически сговор между САЩ и Великобритания, между политическите елити, които имат възможност да влияят на ситуацията“, подчерта Захарова.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американският сенатор Ранд Пол призова към продължаване на диалога и общуването между САЩ и Русия

ТАСС: Американският сенатор Ранд Пол призова към продължаване на диалога и общуването между САЩ и Русия

9 Август 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Американският сенатор Ранд Пол (Републиканска партия, Кентъки) заяви по време на срещата си с губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко, че диалогът и общуването между Русия и САЩ трябва да продължат, въпреки съществуващите трудности и разногласия, предава ТАСС.
„Сега отношенията между нашите страни не се намират в най-доброто си състояние, но въпреки наличните трудности, диалогът и общуването трябва да продължат“, заяви Пол. „Съществуват най-различни разногласия и мнозина в моята страна говорят, че единствената реакция трябва да бъде налагането на нови санкции. Мисля, че трябва да гледаме отвъд съществуващите разногласия и да говорим за диалог и търговия“, допълни той.
Сенаторът също така заяви, че сфера, която обединява Русия и САЩ, е обменът на информация между тях за предотвратяват готвещи се терористични актове.
Пол е известен срещу своите позиции против политиката на натиск, която се провежда от администрацията на САЩ. Той твърди, че е привърженик на дипломацията и подкрепя президента на страната Доналд Тръмп по отношение на взаимодействието с представителите на целия свят.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Нови, драконовски, антируски. САЩ се готвят да въведат най-тежките санкции

ТАСС: Нови, драконовски, антируски. САЩ се готвят да въведат най-тежките санкции

9 Август 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният департамент на САЩ обяви, че въвежда нови санкции срещу Русия. Повод за тях е отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в британския град Солсбъри. ТАСС разяснява какво представляват санкциите, как ще повлияят на живота в Русия и какво мислят руските официални лица за тях.

Вашингтон обвини Москва в използване на „Новичок“

Твърди се, че нервно-паралитичното вещество е използвано "при опита за убийство на британския гражданин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал". В Държавния департамент са убедени, че по този начин Русия е нарушила американския закон за контрол на химически и биологични оръжия и забраната за военното му използване от 1991. Същият закон беше приложен и за Сирия и КНДР.

Нарушаването на Закона за химическите оръжия предвижда въвеждането на два кръга от санкции. Първият ще влезе в сила още на 22 август. Вторият ще бъде въведен в случай, че страната-нарушител не изпълни изискванията на закона в рамките на три месеца. Допълнителният пакет от санкции е подписан от президента на САЩ след консултации с Конгреса.

Първият кръг от санкции е относително лек

Под първите ограничения попада износът за Русия на "чувствителни" стоки и технологии, свързани със сферата на националната сигурност на САЩ. Вашингтон възнамерява да направи редица изключения от режима на новите санкции: те няма да засегнат космоса, пътническите превози, както и програмата за „помощ на Русия и руския народ".

Санкциите задължават Русия:

• Да не използва химически или биологични оръжия (включително срещу свои граждани).

• Да се представят "убедителни гаранции, че тя повече няма да нарушава" положенията на международното право.

•Да допусне "проверки на място от ООН и международни независими наблюдатели, за да се гарантира, че правителството не използва химически оръжия."

Вторият кръг е много тежък

Втората част от санкциите предвижда:

1) Намаляване нивото на двустранните дипломатически отношения или дори тяхното пълно преустановяване.

2) Фактическа пълна забрана за износ в Русия на американски стоки, с изключение на храна.

3) Забрана за внос на руски стоки в САЩ, включително нефт и нефтопродукти.

4) Лишаване от право на приземяване в САЩ на самолети от всички авиокомпании, които се контролират от руското правителство (основно това ограничение може да повлияе на "Аерофлот").

5) Блокирането от Вашингтон на заеми за Москва през международни финансови организации.

6) Забраната за даване на кредити от американски банки.

По закон президентът трябва да въведе поне три от шестте мерки. Държавният департамент очаква, че санкциите няма да достигнат до втория пакет „но този въпрос по-скоро е за Русия, а не за нас“.

Вашингтон не представя никакви доказателства за участие на Русия в отвравянето на Скрипал

Държавният департамент отказа да съобщи на базата на каква информация са направени еднозначните изводи за участието на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския Солсбъри.

"Ще оставя на въпроса, отнасящ се до нашето разбиране на ситуацията със Скрипал на други [членове на администрацията]. Ние сме съгласни с оценката, която се заключва в това, че веществото „Новичок“ и извършителят са от Руската Федерация, но по въпроса за това, как ние разбираме ситуация ще се изкажат други“, заяви представителят на Държавния департамент, в отговор на въпрос на репортер, дали решението за въвеждане на санкции против Москва е прието след получаването на някакви нови разузнавателни данни.

Кабинетът на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей подкрепени новите санкции - въпреки факта, че Лондон не предостави доказателства за руския произход на „Новичок“. Руската страна категорично отрече всички спекулации по този въпрос, като посочи, че програма за разработката на такова вещество не е съществувала нито в СССР, нито Русия.

Руската федерация смята, че новите санкции са драконови, а обвиненията - непроверени

"На 8 август, на нашия съветник-посланик в Държавния департамент бяха обявени новите"драконовски" санкции под фалшивия предлог, че" правителството на Руската федерация е използвало" нервно-паралитично вещество „Новичок“ срещу британския гражданин С. Скрипал и дъщеря му“, заявиха от руското посолство в САЩ. „Както вече беше казано, не бяха обявени каквито и да е факти или доказателства".

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи като неприемливо обвързването на новите американски санкции с инцидента в Солсбъри, тъй като Русия няма отношение към случилото се.
Със новите си санкции срещу Русия, САЩ са се разкрили като поръчител на постановката с отравянето на Скрипал“, смята заместник-председателят на Държавната дума Ирина Яровая.

Председателят на Държавната дума по международните работи Леонид Слуцкий смята, че новите санкции са проявление на русофобска истерия.

Новината за санкциите засегна рублата и акциите на руските компании

Валутният курс на долара на 9 август надхвърли 66 рубли за първи път от ноември 2016 г.

Акциите на „Аерофлот“ спаднаха с 12,2%, на Сбербанк с 5,8% и на ВТБ с 7,6%.

Руските облигации за федерален заем (ОФЗ) и еврооблигациите също поевтиняха

И това не е всичко

• За разглеждане в Конгреса на САЩ се намира законопроект за затягане на съществуващите санкции, което означава забрана на сделки с държавния дълг на Руската федерация, ограничения за руския енергиен и финансов сектор, нейните „олигарси и държавни предприятия“.

• Същият законопроект изисква конкретно да се разреши въпросът за признаването на Руската федерация като "държава – спонсор на тероризма".

• Белият дом подготвя постановление, което ще предостави на американския президент правомощия да налага санкции на чужденци за намеса в американските избори.

Експертът на международния дискусионен клуб "Валдай" Андрей Бистрицкий в интервю пред ТАСС предположи, че затягането на санкционния режим се дължи на вътрешните противоречия в САЩ и страхът от загуба на световното влияние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия в момента обмисля ответните мерки за новите санкции на САЩ

ТАСС: Русия в момента обмисля ответните мерки за новите санкции на САЩ

9 Август 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че страната ще се заеме с изработването на ответни мерки по новите санкции на САЩ, предава ТАСС.
„Русия нееднократно предупреждава, че разговорът с нея от позицията на силата и ултиматумите е безполезен и безперспективен“, подчерта тя. „Руската страна ще се заеме с изработката на ответни мерки срещу поредната неприятелска мярка на Вашингтон“, допълни Захарова.
САЩ налагат нови санкции срещу Русия заради случая с използването на нервно-паралитичен газ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в южния британски град Солсбъри.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дмитрий Песков смята, че обвързването на новите санкции на САЩ с инцидента в Солсбъри е неприемливо

ТАСС: Дмитрий Песков смята, че обвързването на новите санкции на САЩ с инцидента в Солсбъри е неприемливо

9 Август 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл смята обвързването на новите санкции на САЩ с инцидента в Солсбъри за неприемливо, тъй като Русия няма отношение към случилото се, заяви пред журналистите прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Смятаме, че обвързването на новите рестрикции (от страна на САЩ), които ние продължаваме да считаме за незаконни, с „делото Солсбъри“ е категорично неприемливо“, подчерта Песков. „Ние още веднъж отхвърляме най-решително всички обвинения в контекста на възможно участие на руската държава към това, което се случи в Солсбъри. Не може да става дума за това“.
Говорителят на Кремъл е категоричен, че изобщо не може да става въпрос за участие на Русия в употреба на химическо оръжие. „Нещо повече, ние не можем да говорим със сигурност за това, какво и как е използвано във Великобритания, също така не разполагаме с никаква информация и нямаме отговор на предложението ни към британската страна за съвместно разследване на този инцидент, който ни безпокои сериозно“, подчерта той.
„Подобни рестрикции, както и тези, които бяха приети от американската страна по-рано, по нашите разбирания и по наше убеждение са абсолютно незаконни и не съответстват на международното право“, добави Песков.
Прессекретарят отбеляза също, че решението на Вашингтон за новите санкции срещу Москва е в противоречие с конструктивната атмосфера, в която е преминала срещата на върха между лидерите на двете страни – Владимир Путин и Доналд Тръмп – в Хелзинки. „Разбира се, подобни решения (за санкциите срещу Русия), които се приемат от американската страна, са абсолютно недружествени и едва ли могат по някакъв начин да бъдат асоциирани със сложната, но конструктивна атмосфера, която цареше на последната среща между двамата президенти“, подчерта говорителят на Кремъл.
По думите на Песков, Кремъл смята за преждевременно да говори за това, какви ответни мерки ще предприеме Москва. „Чухме официалното заявление (на САЩ) за новите, т.нар. санкции и чухме някакъв високопоставен източник, който говори за възможността за налагане на едни или други рестрикции спрямо Русия“, подчерта той. „Затова, все още ние не сме наясно конкретно и официално за какво става дума, а да говорим за някакви контрамерки, разбира се, би било неправилно“.
Прессекретарят заяви, че Русия ще поддържа финансовата си система в „добро състояние“ на фона на непредвидимостта на САЩ. „Без съмнение, на фона на продължаващата непредвидимост на нашите задокеански партньори, разбира се, ние ще поддържаме нашата финансова система в добро състояние, това е очевидно“, подчерта той. На въпрос, дали финансовата система на Русия е готова за евентуални санкции от страна на САЩ, Песков отговори:
„Финансовата система на Русия е достатъчно устойчива, това е добре известно на всички“, отбеляза той. „Тя доказа устойчивостта си в достатъчно сложни времена“.
Песков посочи, че Русия запазва надежда, че може да изгради конструктивни отношения със САЩ и другите западни държави, но съжалява, че не среща взаимност в това отношение.
ТАСС припомня, че по-рано американската администрация обяви, че на 22 август ще въведе санкции срещу Русия заради приписваното й участие в отравянето на 4 март на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри. Както отбеляза представителят на Държавния департамент, след 90 дни американските власти ще вземат решение дали да въведат втори пакет ограничителни мерки срещу Москва, което зависи от това, дали тя ще изпълни поставените й условия. Русия нееднократно категорично е отричала да има участие в инцидента със семейство Скрипал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Акциите на руските компании падат заради обявените нови санкции на САЩ

ТАСС: Акциите на руските компании падат заради обявените нови санкции на САЩ

9 Август 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Акциите на руските компании са започнали да падат след откриването на Московската борса в четвъртък, свидетелстват данните от търговската площадка, предава ТАСС.
Акциите на „Аерофлот“ са паднали с 8,7% от началото на търговията в сравнение със стойността им при закриването на сесията в сряда, обикновените акции на Сбербанк са паднали с 4%, книжата „Русала“ – с 3,3%, а на банката ВТБ – с 2,3%.
Впоследствие акциите на руската държавна авиокомпания са ускорили падането си до 12,2%, на ВТБ до 7,6, Сбербанк – 5,8%.
При откриването на търговията също така е паднала и рублата. Курсът е преминал границата 66 рубли за долар за първи път от 2016 година, а еврото се продава за повече от 77 рубли за първи път от 16 април т.г.
Котировките падат заради новините, че властите на САЩ въвеждат нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“, коментира руската агенция. Новите мерки трябва да влязат в сила на 22 август.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Посолството на Русия в САЩ нарече новите санкции „драконовски“

РИА Новости: Посолството на Русия в САЩ нарече новите санкции „драконовски“

9 Август 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Посолството на Русия в САЩ нарече новите санкции „драконовски“, съобщи РИА Новости.
САЩ наложи "драконовски" санкции срещу Русия под фалшив предлог, без да дава никакво обяснение, заявиха от руското посолство във Вашингтон.
"На 8 август на нашия съветник-посланик в Държавния департамент са били обявени новите" драконовски "санкции под фалшив претекст, че" руското правителство е използвало "нервно-паралитичния агент „Новичок“ срещу британския гражданин Сергей Скрипал и дъщеря му. Каквито и да е факти или доказателства, както вече е обичай, не се чуха ", - се казва в коментар на дипломатическата мисия.
В този случай, в посолството отбеляза, че "когато са задали уточняващи въпроси на американска страна, тя, позовавайки се на конфиденциалност, отказа да даде обяснение."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Какви са истинските причини за новите американски санкции

„Коммерсантъ“: Какви са истинските причини за новите американски санкции

9 Август 2018 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Какви са истинските причини за новите американски санкции, търси отговопр на въпроса руският ежедневник „Коммерсант“
В отговорът на въпроса на "Комерсант",каква е причината за това разширение на санкциите, политологът Евгений Минченко заяви: "рационални причини да се намерят, това вече е невъзможно, както и съобщенията за възможна забрана за полети на" Аерофлот са безумие“ "Въпреки това, има някои важни вътрешно-политически моменти за Републиканската администрация, особено сега, преди междинните избори в Конгреса“, продължи експертът, „ за настоящото правителство на САЩ е важно, на първо място, за да се покаже, че те са по-твърди, по отношение на Русия, отколкото по времето на Барак Обама, и второ, да покажат, че солидарността в рамките на НАТО не се поставя под съмнение: ако британците казват, че Русия е виновна, тогава е така.
Програмният директор на руския Съвет по външни работи Иван Тимофеев каза за "Комерсант": "Санкциите срещу" Аерофлот "заради" случая Скрипал"ще означават няколко неща. Първо, те девалвираха инструмента санкции в ръцете на американските дипломати. Tакова действие e малко вероятно да предизвика в Москва нещо друго освен раздразнение от недоказани престъпления. Второ, те показват липсата на стратегия в прилагането на санкции и дисонанс не само между Конгреса и администрацията на Доналд Тръмп, но и в рамките на самата администрация. Трето, това ще бъде безсмислен жест от гледна точка на жертвата на санкциите. "Аерофлот" е добросъвестен международен превозвач, който няма нищо общо с "делото Скрипал". По този начин американците ще сложат края на заварената политика на "насочени санкции". " Тимофеев отбеляза, че "американската политика на санкции става все по-нелогична, за разлика от много по-прагматичната линия на ЕС". "Прилича на образа на каубой в кръчмата, който стреля с два револвера във всички посоки, само да постреля ", заключи Тимофеев.
Изданието припомня, че напоследък американски сенатори изразиха недоволство от факта, че по тяхно мнение, президентът на САЩ, Доналд Тръмп заема твърде мека позиция по отношение на Руската федерация. На 1 август бе внесен в Конгреса законопроект за нови санкции срещу Руската федерация. Значителна част от разпоредбите на документа, който е на разположение на вестника, се отнася не толкова за Русия, а за президента Тръмп. Предлага се да се въведат в единна система всички въведени по-рано санкции срещу Русия, да се създаде координационен санкционен офис, да се блокират доларовите сметки на руски банки, да се забраняват операциите за гражданите на САЩ с новия руски държавен дълг, да се създаде национален център за борба срещу руската заплаха, дa се издирват активите на Владимир Путин по света и дори да се вземе решение за признаването на Руската федерация за "държава спонсор на тероризма." Документът съдържа и механизъм за предотвратяване на решение на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от НАТО - сенаторите не изключват възможността, че президентът някога може да предприеме подобна стъпка.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео са обсъдили отношенията в телефонен разговор

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео са обсъдили отношенията в телефонен разговор

7 Август 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и неговият американски колега Майк Помпео са провели телефонен разговор, предава Anadolu Agency, като се позовава на турски дипломатически източник.
Чавушоглу и Помпео са обсъдили двустранните отношения и са разменили възгледите си върху решенията на съществуващите проблеми между двете страни, пояснява източникът, който е пожелал анонимност.
Преди телефонният разговор, друг дипломатически източник разкри, че делегация, водена от турския заместник-външен министър Седат Йонал, ще се отправи към Вашингтон за разговори.
Йонал и делегацията се очаква да обсъдят скорошното напрежение между двете съюзнички в НАТО.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американското посолство в Анкара: САЩ продължават да бъдат приятел и съюзник на Турция, въпреки напрежението

Американското посолство в Анкара: САЩ продължават да бъдат приятел и съюзник на Турция, въпреки напрежението

7 Август 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ продължават да бъдат солиден приятен и съюзник на Турция, въпреки продължилото напрежението между двете съюзнички в НАТО, заявиха от американското посолство в Анкара във вторник, предава Reuters.
От посолството добавиха, че двете страни продължават да имат активни икономически взаимоотношения.
В социалната мрежа „Туитър“ посолството разкритикува и медийните информации, цитиращи американски представител, който е заявил че турската лира ще падне до стойност от 7 спрямо щатския долар, като „измислени и необосновани“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Постигнат е прогрес в преговорите между Турция и САЩ по санкциите

Daily Sabah: Постигнат е прогрес в преговорите между Турция и САЩ по санкциите

7 Август 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Постигнато е предварително разбирателство между Турция и САЩ относно американските санкции спрямо Анкара. Турска делегация ще посети Вашингтон в близките дни за допълнителни обсъждания, пише Daily Sabah.
Според запознати анонимни източници от турското правителство двете страни са постигнали разбирателство да продължат срещите на четири очи. И двете страни са готови да развиват дипломатическите отношения и да разрешат проблемите.
Отношенията между двете съюзни по НАТО държави се влошиха, след като Вашингтон реши да нанесе санкции срещу вътрешния министър на Турци Сюлейман Сойлу и на правосъдния Абдулхамит Гюл заради задържането в Измир на пастор Андрю Брунсън. Анкара призова САЩ да „се вразумят“ , понеже подобни санкции са нелогични, а проблемите между двете страни могат да се решат по дипломатически път.
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че „може и да има проблеми между нашите страни, но Турция винаги иска използването на дипломация, диалог и разбиране“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не иска ситуация в отношенията между Турция и САЩ, в която „всички губят“

AFP: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не иска ситуация в отношенията между Турция и САЩ, в която „всички губят“

4 Август 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му не иска да види „сценарий, при който всички губят“ в отношенията със САЩ, след като Вашингтон наложи санкции върху турски министри и Турция предприе ответни мерки, предава AFP.
„Не искаме да участваме в игра, в която всички губят. Пренасянето на въпроса на икономическо измерение може да навреди на всички страни“, заяви Ердоган. Тое допълни, че не иска по-нататъшна ескалация на кризата в отношенията със САЩ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще замрази авоарите на американските правосъден и вътрешен министър

AFP: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще замрази авоарите на американските правосъден и вътрешен министър

4 Август 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е поискал от турските власти замразяване на авоарите в страната на американските министри на „правосъдието и на вътрешните работи“ в отговор на санкциите на Вашингтон във връзка със задържания в Измир американски пастор Андрю Брунсън, предава AFP.
„Днес дадох инструкции да замразят авоарите в Турция на американските вътрешен и правосъден министри, ако те имат такива“, заяви Ердоган в национален ефир.
По-рано американските власти наложиха санкции върху министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу и на правосъдието Абдулхамит Гюл, обвинявайки ги в нарушения на човешките права.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.