НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Казанджиева, Община Бургас: Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее

Мая Казанджиева, Община Бургас: Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее

10 Август 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Община Бургас полага огромни усилия да ги преодолее. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас
„Те са на различни нива. Свързани са с все още недостатъчно достъпна архитектурна среда. Въпреки че Бургас е може би най-достъпният архитектурно град в България, Общината полага огромни усилилия, за да я подобрява достъпността на градската среда“, каза още Казанджиева. По думите й това няма как да се случи нито бързо, нито лесно, тъй като всички стари сгради са трудно достъпни.
„Проведохме среща вчера с хора с намалена подвижност, представители на юридически лица с нестопанска цел и камарата на архитектите, и решихме да работим заедно за още по-добра достъпност, защото се оказва, че има недостатъчна достъпност, и по тротоари, и пешеходни зони, до лечебни заведени, до образователните структури и различни институции“, добави Казанджиева.
Според нея друг от основните проблеми в тази област е, че няма адекватна подкрепа и за включването на хората с увреждания в заетост и осигуряване на собствен доход. Казанджиева посочи също, че нагласата на обществото по отношение на приемането на хората с увреждания до всички сфери на обществения живот е незряла.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Казанджиева, Община Бургас: Общината работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания

Мая Казанджиева, Община Бургас: Общината работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания

10 Август 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас
„В момента осъществяваме устойчивостта на един голям и независим проект „Подкрепа в семейна среда за независим живот чрез индивидуален подход“. Той продължава до края на тази календарна година. По този проект осъществяваме комбинирани здравни и социални услуги, консултации със социален работник, ползване на транспорт и психолог“, каза още Казанджиева.
По думите й това са т. нар. услуги в домашна среда или „Личен асистент“, като в момента се ползва от 121 потребители, а друга програма, по която се работи, е Оперативната програма за храни. „Тя е от Фонд за европейско подпомагане на най-крайно нуждаещите се. Това са операциите за осигуряване на топъл обяд, като голяма част от хората, който ползват тази услуга са именно хора с увреждания. Колегите от „Европейски политики“ работят и по един проект, който е по Оперативна програма „Региони в растеж“ – това е т. нар. регионална социална инфраструктура“, допълни Казанджиева. По програмата се изграждат 5 нови социални услуги, които са насочени предимно към деца с увреждания. От 1 септември ще да започне и работа по проект за изграждане на нов център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства, в това число - и с тежки множествени увреждания.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.