НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Казанджиева, Община Бургас: Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее

Мая Казанджиева, Община Бургас: Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее

10 Август 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Община Бургас полага огромни усилия да ги преодолее. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас
„Те са на различни нива. Свързани са с все още недостатъчно достъпна архитектурна среда. Въпреки че Бургас е може би най-достъпният архитектурно град в България, Общината полага огромни усилилия, за да я подобрява достъпността на градската среда“, каза още Казанджиева. По думите й това няма как да се случи нито бързо, нито лесно, тъй като всички стари сгради са трудно достъпни.
„Проведохме среща вчера с хора с намалена подвижност, представители на юридически лица с нестопанска цел и камарата на архитектите, и решихме да работим заедно за още по-добра достъпност, защото се оказва, че има недостатъчна достъпност, и по тротоари, и пешеходни зони, до лечебни заведени, до образователните структури и различни институции“, добави Казанджиева.
Според нея друг от основните проблеми в тази област е, че няма адекватна подкрепа и за включването на хората с увреждания в заетост и осигуряване на собствен доход. Казанджиева посочи също, че нагласата на обществото по отношение на приемането на хората с увреждания до всички сфери на обществения живот е незряла.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Казанджиева, Община Бургас: Общината работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания

Мая Казанджиева, Община Бургас: Общината работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания

10 Август 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас
„В момента осъществяваме устойчивостта на един голям и независим проект „Подкрепа в семейна среда за независим живот чрез индивидуален подход“. Той продължава до края на тази календарна година. По този проект осъществяваме комбинирани здравни и социални услуги, консултации със социален работник, ползване на транспорт и психолог“, каза още Казанджиева.
По думите й това са т. нар. услуги в домашна среда или „Личен асистент“, като в момента се ползва от 121 потребители, а друга програма, по която се работи, е Оперативната програма за храни. „Тя е от Фонд за европейско подпомагане на най-крайно нуждаещите се. Това са операциите за осигуряване на топъл обяд, като голяма част от хората, който ползват тази услуга са именно хора с увреждания. Колегите от „Европейски политики“ работят и по един проект, който е по Оперативна програма „Региони в растеж“ – това е т. нар. регионална социална инфраструктура“, допълни Казанджиева. По програмата се изграждат 5 нови социални услуги, които са насочени предимно към деца с увреждания. От 1 септември ще да започне и работа по проект за изграждане на нов център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства, в това число - и с тежки множествени увреждания.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.