НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсантъ“: Иран разпалва инвестиционна война

„Коммерсантъ“: Иран разпалва инвестиционна война

17 Август 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Техеран. В близките дни Иран и Сирия трябва да подпишат споразумение за стратегическо партньорство. Последните му детайли бяха обсъдени през тази седмица в Дамаск от иранска правителствена делегация. Техеран претендира за водеща роля във възстановяването на сирийската икономика. Или по-скоро се стреми да защити своите инвестиции в страната от времето на годините на военен конфликт. По мнения на експерти, Техеран се опасява, че докато ситуацията в Сирия се нормализира, други страни, включително Русия, ще се опитат да го изтласкат от там, пише руският вестник „Коммерсантъ“.
Сирийският министър-председател Имад Хамис и първият вицепрезидент на Иран Исхак Джахангири трябва да подпишат редица споразумения (в това число и „стратегически документ“ за икономическо и културно сътрудничество) по време на заседание на комисия на високо ниво по икономическото сътрудничество, която ще се проведе в следващите дни. Това съобщи иранската агенция „IRNA“. С подготовката на заседанията, през тази седмица в Дамаск се занимаваха иранската делегация, представена от експерти от няколко министерства, оглавена от заместник-министъра на транспорта и градското развитие Амир Амини. По негови думи, Техеран разчита, че иранските инвеститори и производители ще изиграят важна роля в поствоенното възстановяване на Сирия.
Сред задачите на делегацията влизаше съгласуването на последните детайли от „стратегическия документ“, който обединява всички досега подписани споразумения. Става въпрос за сътрудничество в банковата и митническата сфера, промишления сектор, информационните технологии, създаването на малки предприятия, водоснабдителните мрежи и електрическите линии, както и инвестиции във всички сектори на сирийската икономика – предимно тези, които изискват спешно възстановяване.
Според министъра на икономиката на Сирия Самер ал-Халил, Техеран и Дамаск имат споразумения в много сфери, но „по-голямата част от тях се нуждаят от преразглеждане, развитие и активизация“. Той подчерта, че икономическите отношения между двете страни не са достигнали нивото на културни и обществени отношенията. В допълнение, той отбелязва необходимостта от създаването на съвместни банки за развитие на търговията, както и прехода на местната валута във взаимозаменяаема, за да се избегнат негативните последици в отношенията между двете страни, породени от санкциите на САЩ.
Войната в Сирия напълно измени икономическите ѝ и финансови връзки. В периода 2004 – 2010 година страната беше четвърта по обема на получени инвестиции от други арабски страни, предимно тези от Персийския залив. Особено активно се развиваше съюза между Сирия, Турция и Катар. По-конкретно през 2008 година Анкара задели 6.3 милиона долара за 42 съвместни проекта в рамките на сирийско-турската програма за междурегионално сътрудничество. Търговският оборот между страните беше нараснал три пъти. През 2010 година сирийският износ в Турция е бил около 662 милиона долара, а вносът – 1. 85 милиарда долара. Търговският оборот на Иран със Сирия в този период представлява, по данни на иранските медии, около 500 милиона долара.
С началото на конфликта в Сирия Иран се оказа единственият спонсор на сирийската власт. През януари 2013 година Техеран откри първата кредитна линия в размер на 1 милиард долара, благодарение на който правителството успя да плати за внос на продоволствия. След това последва кредит от 3.6 милиарда долара за покупки на петролни стоки. Третият кредит беше отпуснат през 2015 година и отново бе на стойност 1 милиард долара. Техеран отделяше средства към Дамаск и за плащане на заплатите на държавните служители, което помогна за съхранението на държавните институции в Сирия. През 2012 година между двете страни влезе в сила споразумение за свободна търговия и към 2014 година търговският оборот достигна до 1 милиард долара (макар и да падна след това отново). Обемът на финансирани от Иран шиитски отряди, воюващи на територията на Сирия, не е ясен.
„Иран се стреми на всяка цена да укрепи своето влияние в Сирия. Докато политическото му присъствие на надмине икономическото. Техеран иска да компенсира своите разходи в тази страна“, заяви живеещият в Катар сирийски икономист Самир Сейфан. В същото време той подчерта, че към момента Сирия може да предложи малко извън рамките на процеса на възстановяване, който по оценки на Дамаск, ще струва 400 милиарда долара. Въпреки това, по думите на експерта, докато Иран съхранява присъствието си в Сирия, Западът няма да предостави пари за възстановяването на страната.
В допълнение САЩ и ЕС не възнамеряване да инвестират във възстановяването на Сирия преди политическото уравновесяване на ситуацията в тази страна. „Всякакви дискусии за възстановяването в отсъствието на политическо решение са преждевременни“, заявиха от държавния департамент на САЩ в сряда.
На този фон Техеран се опитва да завърже Дамаск с юридически обвързващи споразумения. Според дипломатически източник на „Коммерсантъ“ в Сирия, те не се харесват на всички в Дамаск. По-рано сирийската опозиция също определи заключението на сирийско-иранските контакти като „мародерство“.
„Когато се стигне до въпроса за възстановяването в Сирия, между участниците на процеса от Астана могат да се породят разногласия. В Иран виждат, че Русия, Турция, Германия и Франция практическо започват нов процес, свързан с възстановяването на Сирия. И Техеран активизира своите усилия, за да не остане встрани“, заяви преподавателят в техеранския университет „Шахида Бехешти“ Хамидреза Азизи.
В края на юли президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на 7 септември в Истанбул се планира среща на върха посветена на Сирия, на която ще присъстват лидерите на Русия, Франция и Германия. В Техеран тази новина беше приета спокойно. „Иран е готов за всякакъв сценарий, включително и такъв, при който другите играчи, в това число Русия, могат да отидат в друга страна“, заяви Азизи. Въпреки това, както съобщи в сряда говорителят на руския президент Дмитрий Песков, срещата на върха в Истанбул „все още не е в дневния ред в съгласуван вид“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Gurdian: Загиналите при експлозията в сирийската провинция Идлиб са предимно семейства на джихадисти

The Gurdian: Загиналите при експлозията в сирийската провинция Идлиб са предимно семейства на джихадисти

13 Август 2018 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Идлиб. Загиналите при експлозията в Идлиб са предимно семейства на джихадисти, пише британският вестник The Guardian.
Експлозията е убила трима джихадисти и още много жени и деца от семейства на джихадисти от групировката „Хаят Тахрир ал- Шам“, преселени в района от провинция „Хомс“.
Първоначално се съобщаваше за най-малко 39 загинали, но впоследствие са били открити още тела на затрупани под развалините на сградите.
„Експлозията е станалa в оръжеен склад в жилищна сграда в Сармада“, съобщават от „Белите каски“ – хуманитарна организация, участваща в спасяването на хора в контролираните от опозицията райони в Сирия. За разчистването на разрушенията е била използвана тежка техника - булдозери и кранове.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Най-малко 32 души са загинали при експлозия в сирийската провинция Идлиб

АА: Най-малко 32 души са загинали при експлозия в сирийската провинция Идлиб

13 Август 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Идлиб. Най-малко 32 души са загинали при експлозия в сирийската провинция Идлиб, съобщават от Белите каски – хуманитарна организация, която действа в районите, контролирани от опозицията, цитирани от Anadolu Agency.
„Експлозията е станала в района на Сармада, където има бежанци от северната провинция Хомс, заяви директорът на Белите каски в Идлиб Мустафа Хадж Юсеф пред агенцията.
Той каза, че около 45 цивилни са били ранени при експлозията, която е разрушила две шест-етажни сгради, обитавани от разселени цивилни граждани.
Според Хадж 13 цивилни са спасени от руините на унищожените сгради.
Причината за експлозията остава неясна.
Намиращата се в северозападната част на Сирия, близо до турската граница, провинция Идлиб е обявена за "зона на де-ескалация", където актовете на агресия са изрично забранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Сирийското правителство започна офанзива към Тюркменските планини в северозападната част на провинция Латакия

АА: Сирийското правителство започна офанзива към Тюркменските планини в северозападната част на провинция Латакия

12 Август 2018 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското правителство започна офанзива към Тюркменските планини в северозападната част на провинция Латакия, предава Anadolu Agency.
Правителствената артилерия в петък вечер извърши интензивни атаки срещу фронтовата линия на опозицията, за да завладее туркменския планински район.
След завземането на районите на Дараа и Кунийтра, доскоро контролирани от опозицията, армията на Асад се опитва да получи пълен контрол над Тюркменските планини, където живеят тюркмените от Латакия, според кореспондентите на Анадолската агенция в Идлиб.
През миналия месец властта, подкрепяни от Иран групировки и проправителствената милиция , водена от Михрак Урал, провеждат разузнавателни патрули и артилерийски престрелки за определяне на местоположението на фронтовата линия.
Според източниците на опозицията Тюркменската планина има голямо значение, тъй като е на пътя Идлиб - Латакия и ако бъде овладян районът, правителството ще има пълен контрол върху Латакия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Десетки са загинали при бомбардировки в петък в райони, контролирани от бунтовниците в Сирия

AFP: Десетки са загинали при бомбардировки в петък в райони, контролирани от бунтовниците в Сирия

11 Август 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Алепо. Десетки са загинали при бомбардировки в петък в райони, контролирани от бунтовниците, предава AFP.
По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека при ожесточени бомбардировки на съседния на град Алепо град Орум ал-Кубра са загинали 41 цивилни граждани, включително 25 деца, други 12 са загинали в провинция Идлиб, между тях и три деца.
Обсерваторията обвинява правителствените сили и подкрепящите ги руски войски, че са отговорни за бомбардировките край Алепо, докато ударите в Идлиб е нанесла водената от САЩ коалиция.
Около 60 процента от територията на провинция Идлиб се контролира от групировката „Хаят Тахрир ал-Шам“, доскорошен съюзник на „Ал Кайда“ в Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: ПКК и Башар Асад са преговаряли за съвместна операция в Идлиб

Yeni Safak: ПКК и Башар Асад са преговаряли за съвместна операция в Идлиб

11 Август 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Представители на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) и вишестоящи военни от сирийското правителство наскоро са се срещали в хотел „Четири сезона“ в Дамаск, за да се договорят за евентуална съвместна настъпателна операция в северозападния сирийски регион Идлиб, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.

Според данните на изданието, съпредседателят на ПКК Илхам Ахмад, главнокомандващият разузнавателното управление на сирийските военновъздушни сили Джамил Хасан и специалният съветник по сигурността на Башар Асад Али Мамлук са провели среща, на която е трябвало да постигнат споразумение, в рамките на което Африн да бъде предаден на кюрдите, които от своя страна да предоставят шест хиляди бойци на сирийското правителство за съвместна настъпателна операция в Идлиб.

„Йени Шафак“ отбелязва, че Дамаск вече подготвя настъплението в провинцията и вече започна да провежда малки операции в южната част на Идлиб, ускори прехвърлянето на войските си и вече е разположил десетки танкове, бронирани машини и средства за изстрелване на ракети, като активна помощ за това оказват подкрепяните от Иран шиитски милиции.

Вестникът припомня, че разположеният до турската граница сирийски регион е в ръцете на въоръжената опозиция от 2015 година.
В изказване пред „Йени Шафак“, командирът от сирийската опозиция генерал Адиб Шелаф отбеляза, че преговорите продължават и че основната цел на сирийските кюрди е да обсадят Африн чрез участието си в нападението над Идлиб.

„Турция, Русия и Иран през последната година осъществяват дипломатически дейности, ориентирани към мира, но Асад иска да саботира този процес“, добави той.

Освен това сирийското правителство е започнало да разпръсква листовки над района, с които цели да сплаши местното население.
"Регионите в обхвата на операцията" Щита на Ефрат" постигнаха значителен напредък в областта на образованието, селското стопанство и инфраструктурата с помощта на Турция. Дамаск се притеснява от този напредък. Режимът не е направил нищо за Алепо. Ето защо хората реагират на администрацията на Асад и с право. Режимът иска да скрие некомпетентността си и да извърши терористични атаки, като използва терористични организации, които са под негов контрол, като ПКК и „Ислямска държава“. Те искат да ликвидират стабилността, постигната в региона ", смята Шелаф.

Военният отбеляза още, че стабилността и сигурността в региона са постигнати благодарение на Турция. По неговите думи, единственият източник на сигурност са 12-те наблюдателни пункта на турската армия. „Гледаме на тези пунктове като на центрове на мира и стабилността“, посочи офицерът от въоръжената опозиция.

„Готови сме да отразим всички атаки срещу турските пунктове. Регион Алепо не може да бъде отделен от Турция въпреки всички проблеми“, увери Шелаф и предвиди, че „Турция ще излезе много по-силна от този период“.

„Йени Шафак“ обяснява, че съгласно споразумението от Астана с Русия и Иран, турските въоръжени сили имат присъствие на 12 точки, разпръснати из цялата провинция. Анкара предупреди, че евентуална атака срещу Идлиб ще предизвика излизането на Турция от преговорите в Астана и ще доведе до голяма катастрофа.

От друга страна, специалният пратеник на ООН за Сирия Ян Егеланд е заявил в четвъртък, че световната организация ще поиска от Турция да остави границите си открити за бягство на цивилни, в случай, че в контролирания от опозицията регион избухне битка.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Сирийската армия увеличава ударната си групировка в северозападната част на страната

EA Daily: Сирийската армия увеличава ударната си групировка в северозападната част на страната

10 Август 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Елитните части на сирийската армия, включително подразделенията на спецназа „Тигър“ и 4-а механизирана дивизия, са започнали да се прехвърлят от южната провинция Дераа в северозападната част на арабската република, предава руската информационна агенция EA Dailу.
В провинция Хама се подготвя плацдарм за предстоящата настъпателна операция срещу въоръжените групировки в районите Ал Габ и Джиср ал Шугур в провинция Идлиб, съобщи в петък, 10 август, изданието Al Masdar News.
Специалните части „Тигър“ ще проведат подготовка на новото място на дислокация преди очаквания щурм на град Джиср ал Шугур и прилежащия към него район, отбелязват военни източници на Al Masdar News. Това голямо населено място и част от долината Ал Габ са под контрола на терористичната групировка „Джебхат Фатх аш Шам“ (бившата „Джебхат ан Нусра“).
По-рано на подстъпите към района Ал Габа и Джиср ал Шугур е забелязана интензивна артилерийска подготовка. Под ударите на сирийската армия попадат населените места Бдама, Наджия и Касрая, където има позиции на въоръжените групировки, припомня агенцията.
Съобщава се също за зачестили полети на самолети и хеликоптери от руската авиационна група в Сирия над зоната на предстоящото настъпление.

Превод и редакция: Иван ХристовОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските власти бомбардират пустинна област под контрола на джихадисти

AFP: Сирийските власти бомбардират пустинна област под контрола на джихадисти

6 Август 2018 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийските власти бомбардират пустинна област под контрола на джихадисти до южната провинция Суейда, предава AFP.
"Бомбардировките и боевете между силите на режима и „Ислямска държава“ се засилиха вечерта и продължават", заяви Рами Абдел Рахмайн, ръководител на Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон.
"Режимът напредва на север и североизток от Суейда", в съседство с пустинната зона на южната провинция, каза той пред агенцията.
Тази военна операция ще бъде "началото на офанзива на режима за отстраняване на „Ислямска държава“ от този район в пустинята Бадия в Суейда, каза той, като добави, че "голяма част от военното подкрепление (на правителствените войски) се увеличава" в района.
Битката започна , след като Русия не успя с преговори да освободи около 30 цивилни заложници на религиозното малцинство на Друзи, взети от „Ислямска държава“ миналия месец. Отвличанията последваха серия от координирани атаки срещу провинция Суейда, при която загинаха повече от 250 души.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските бунтовниици са задържали 45 души в Северозападна Сирия за сътрудничество с правителството на Башар Асад

AFP: Сирийските бунтовниици са задържали 45 души в Северозападна Сирия за сътрудничество с правителството на Башар Асад

5 Август 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийски бунтовнически сили са арестували поне 45 души в неделя в Северозападна Сирия заради подозрения за тайно споразумение с режима на Башар Асад, казаха бунтовниците, предава AFP.
Фронтът за национално освобождение извърши вълна от арести в провинциите Хама и Идлиб, втората от които е последната провинция в страната почти изцяло извън контрола на правителството.
"Фронт за национално освобождение стартира кампания преди седмица ..., която достигна връхната си точка днес с ареста на 45 активисти за помирение и кандидати за общински избори, обявени от режима" в региона, каза Адам Радун в неделя.
Като цяло НЗР арестува 60 души в продължаващата кампания, добави той.
Сирийската обсерватория по правата на човека базирана в Лондон заяви, че близо 50 души са арестувани в районите Хама и Идлиб, за "опити за примирение с правителството" и за участие в "срещи със сирийските разузнавателни служби".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Директор на научно-изследователски център в Сирия е бил убит при взрив

Reuters: Директор на научно-изследователски център в Сирия е бил убит при взрив

5 Август 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Директорът на сирийската лаборатория, за която западните страни смятат, че е свързана с химическата оръжейна програма на страната, е бил убит, след като автомобилът му е бил взривен, предава Reuters.
Азиз Асбер е бил директор на Сирийския научно-изследователски център в Град Масияф в провинцията Хама, за която западните правителства смятат, че е била обект, в който сирийското правителство се е занимавало със забранени от международното право обекти.
Според местни медии Асбер е загинал, след като автомобилът му е взривен в селски район на Хама.
Отговорност за нападението пое групировката „Абу Амара“, която е тясно свързана с „Джебхат ан Нусра“
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.