НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прокурор Иван Гешев: Турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Митьо Очите, остава това да направят и министърът на правосъдието и президентът Ердоган

Прокурор Иван Гешев: Турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Митьо Очите, остава това да направят и министърът на правосъдието и президентът Ердоган

7 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме скоро Димитър Желязков – Очите да се върне в България, защото турският съд вече е дал съгласие за екстрадиция. След това трябва да разреши и министърът на правосъдието и накрая да подпише и президентът Ердоган. Но не мога да му дам зор, както се казва по български. Това каза заместник главния прокурор Иван Гешев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Гешев коментира и случая със семейство Арабаджиеви, като обясни, че кога това, ще бъдат открити, е въпрос на конкретни полицейски служби от други държави. „По последна информация те бяха във Франция, но оттам не ги установиха. Няма данни дали са напуснали Франция или Европа. Това, че се крият означава, че ги е страх е от правосъдието. Ако нямаше проблем, никой нямаше да се крие“, заяви той.
Заместникът на главния прокурор коментира и излязлата информация, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС делегатите са били подслушвани. По думите на Гешев това е фалшива новина.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: След подпис от министъра на правосъдието се очаква екстрадирането на Димитър Желязков у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров: След подпис от министъра на правосъдието се очаква екстрадирането на Димитър Желязков у нас

5 Декември 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента решението при министъра на правосъдието в Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турските външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането у нас. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка с екстрадицията на Димитър Желязков - Митьо Очите от Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров обясни, че в Р Турция екстрадиционната процедура не е такава, каквато е у нас - има съдебна фаза и административна фаза. Административната фаза е свързана с решения на изпълнителната власт т.е. политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди решението на съдебната власт, докато у нас е достатъчно само влязло в сила съдебно решение.
„Всички срокове, както и процедурата се определят от турската държава. За нас са важни гаранциите, че турската държава ще изпълни изцяло международните си задължение“, каза още главният прокурор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков в България

Главният прокурор Сотир Цацаров: Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков в България

27 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков в България. Прокуратурата у нас е била уведомена вчера за това решение. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Ектрадиционната процедура е завършила и се очаква окончателното му предаване на българските власти. „Бяхме уведомени в петък от турските власти, не писмено, а по съответните официални канали, че Турският съд е допуснал екстрадицията”, каза още Сотир Цацаров.
Димитър Желязков бе арестуван в Истанбул в луксозен хотел, заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Броени дни преди това при акция на специализираната прокуратура в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души. Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици, с лидер Димитър Желязков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Екстрадицията на Димитър Желязков-Очите е изцяло в ръцете на турските съдебни власти

Главният прокурор Сотир Цацаров: Екстрадицията на Димитър Желязков-Очите е изцяло в ръцете на турските съдебни власти

20 Септември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Екстрадицията на Димитър Желязков-Очите е изцяло в ръцете на турските съдебни власти. Това каза пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров след заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички задължения, които е следвало да бъдат изпълнени от нас, от международния отдел на Прокуратурата и от Министерството на правосъдието, са изпълнени на 100%“, заяви той. „Нямам смелостта да заявя, че познавам турския закон. Освен това нямам смелостта да предвиждам действията на турските съдебни власти“, коментира Сотир Цацаров. „Това, което виждам е, че в съответствие с изпращаните ни документи, те действат адекватно“, обясни главният прокурор. „Що се отнася до времевия интервал, в който действат, не е нито в правомощията, нито във възможностите ни да им предписваме кога да си насрочват заседанията“, посочи Цацаров. „Имаше спекула в публичното пространство, че турците не били получили документите за Димитър Желязков-Очите. Ами като не са ги получили, великите адвокати да отидат и да го освободят от Истанбул, защото седи без основание“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Целият комфорт  за хора като Димитър Желязков и компания беше създаден от Цветанов и цветановщината

Румен Петков, АБВ: Целият комфорт за хора като Димитър Желязков и компания беше създаден от Цветанов и цветановщината

18 Август 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Целият комфорт беше създаден от Цветанов и цветановщината за хора като Димитър Желязков и компания. Това каза пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков по повод нашумелия случай с Димитър Желязков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас.
„През 2007 г. беше извършен арест на организирана престъпна група, 17 члена, като всички те влязоха в затвора. Как са лежали в затвора е друг въпрос. Правоохранителната система, Министерството на вътрешните работи, професионалният му състав по блестящ начин извърши повече от 6 месеца полицейска операция по проследяване, подслушване, агентурно набиране на информация и доказателствен материал. 17 души, в това число и счетоводител, бяха вкарани в затвора, където им е мястото", каза още Петков.
По думите му през 2009 г. основните фактори в Министерството на вътрешните работи, които по блестящ начин са организирали и провели операцията са били уволнени.
„И 2009 г. е годината, в която Димитър Желязков победи държавата. Неговият инструмент се казва Цветан Цветанов. Той, като министър на вътрешните работи, уволни генерал Павлин Димитров, тогава директор на Областната дирекция в Бургас, след това главен секретар на Министерството на вътрешните работи и полковник Жоро Стоицев, тогава ръководител на ДОТИ. По този начин тогава министърът на вътрешните работи каза на цялата бургаска полиция, че който се занимава с Димитър Желязков, го уволнява. Кой да работи тогава с него? Какво, за някой е тайна какво е правил Димитър Желязков в Бургаско ли?“, допълни председателят на ПП АБВ.
Според него нямало разумен човек, който да приеме това за нормално и било въпрос на политическа отговорност.
„Политическа отговорност трябва да носят и тези политически партии, които са го съпътствали в този период от време. Не познавам Бенчо Бенчев и няма как да кажа каквото и да е за него. Той доби популярност, защото беше в Турция с Димитър Желязков. Но когато една партия издига такива съветници, тя трябва да носи отговорност пред обществото. Слушах едно повече от нелепо обяснение, че бил в коалиция от БСП, защото бил издигнат от Пенсионерски съюз. Все едно е широко известно, че 2/3 от българските пенсионери карат "Бентли"-та, а 1/3 "Ролс-Ройс"-и и той като виден техен представител му гласуват доверие. Да се дават такива срамни, цинични, нелепи обяснения, е обидно за обществото и води до отвращение от политиката. Друг е въпросът, че там са и серия от съветници“, добави Петков. Според него те някак си потънали покрай г-н Бенчев, а това били неща, които трябвало да се назовават пред обществото всеки ден, ако не искаме някой с "Бентли" да е заместник-председател на Общински съвет и да пази друг, който вместо да е в затвора, шета по чужбина.
Веселина НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът решава мярката за неотклонение на общинския съветник от Несебър Пейко Янков, част от групата на Димитър Желязков

Съдът решава мярката за неотклонение на общинския съветник от Несебър Пейко Янков, част от групата на Димитър Желязков

15 Август 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд ще проведе заседание, на което ще разгледа мярката за неотклонение на общинския съветник от Несебър Пейко Янков. Янков се предаде сам на властите в понеделник, след като бе издирван повече от 10 дни като участник в престъпната група на Митьо Очите. Прокуратурата му повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. На 2 август при спецакция в Бургас бяха задържани общо 20 души - като свързани с организираната престъпна група на Димитър Желязков. От тях обаче задържани под стража останаха само шестима. Самият Желязков все още се намира в ареста в Истанбул, където бе задържан дни след спецакцията, откъдето се очаква да бъде екстрадиран у нас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: По мои впечатления по Димитър Желязков и неговото обкръжение не се е работило години наред

Румен Петков, АБВ: По мои впечатления по Димитър Желязков и неговото обкръжение не се е работило години наред

14 Август 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. По мои впечатления по Димитър Желязков и неговото обкръжение практически не се е работило години наред. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Попитан дали при ареста на Митьо Очите през 2007 г., когато той е бил министър на вътрешните работи, е имало информация, че Димитър Желязков има контакти с хора от политическата власт, лидерът на АБВ отговори, че приказки винаги е имало, но доказателствен материал в тази посока никога не е виждал. „За съжаление политическото ни ежедневие би ни дало основание един цял ден да се връщаме в скандали и скандали, защото не раждаме друго. Полицейската операция по залавянето групата на Димитър Желязков и участниците в нея беше много силна и добре организирана с участие на Прокуратурата. За съжаление е единственият случай в новата ни история, в който организирана престъпна група от 17 души беше арестувана и всички получиха осъдителни присъди, което е показателно за качеството на събрания доказателствен материал и за липсата на каквото и да е влияние и възпрепятстване на правораздаването, с което МВР може да се гордее“, допълни той.
„Между другото трябва специално да кажа, че ДОТИ (Дирекция „Оперативно-техническа информация“) тогава свършиха блестяща работа. След това се случи нещо лошо – всички тези хора през 2009 година бяха уволнени от МВР. Всъщност тогава министър Цветанов, дали това е целял е друг въпрос, се каза: „Ето, посегналите на Митьо Очите, посегналите на Будимир Куйович са вън от системата, ние ги изгонваме“. Това не означава, че е имало някакъв политически чадър. За да арестуват 17 души, да вкарат всички тези 17 души в затвора е изключено да се говори за какъвто и да е чадър“.
„По мои впечатления по г-н Желязков и неговото обкръжение практически не се е работило години наред. Не бих седнал да отрека, че е имало умишлено затваряне на очи. Много добре е известно - това е човек, който системно присъства в криминалните хроники - един път годишно него или негов близък го гърмят. Това е достатъчно сериозен аргумент да се впрегне правоохранителната система с всичките си инструменти. Ние постоянно правим някакви служби за подслушване – в МВР, в ДАНС. Сега сигурно в новата комисия ще се направи, но за какво ги правим като от тях няма никакъв резултат – не повече от 2-3 % влизат в съдебна зала от събраните материали. Трябва да констатираме, че по такъв тип хора има един период от време, в който не се е работило“, заяви още Петков.
Той коментира, че няма обяснение какво прави един общински съветник заедно с човек като Димитър Желязков. „Въпросът е политическата сила, която го е издигнала с какви аргументи го е направила. Една структура, която претендира за социална същност, за да издигне човек, който сменя скъпи коли, и да го направи зам.-председател на общинския съвет в Бургас, се изисква доста безочие“, заяви той.
На въпрос има ли черни каси в партиите, Румен Петков отговори, че в АБВ няма. „Аз по принцип избягвам такъв тип контакти – те са не просто нехигиенични, те са вредни за политиката. Сигурно са изкушаващи и вероятно на някои политици статуса показва, че са се поддавали тук-там на изкушенията. За нас от АБВ има изключително значение България да бъде стожер на истината в региона“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на общинския съветник от Несебър Пейко Янков за участие в организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на общинския съветник от Несебър Пейко Янков за участие в организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков

13 Август 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на общинския съветник от Несебър Пейко Янков - участник в организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“, мярката ще бъде разгледана на 15 август.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Зам.-председателят на Общинския съвет Бенчо Бенчев отложи с един ден явяването си в Окръжния следствен отдел

Бургас: Зам.-председателят на Общинския съвет Бенчо Бенчев отложи с един ден явяването си в Окръжния следствен отдел

13 Август 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев отложи с един ден явяването си в Окръжния следствен отдел. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Бургас Йовита Григорова, говорител на Апелативен съд. „Привличането, което трябваше да се осъществи днес в Окръжен следствен отдел – Бургас, е отложено поради внесена молба на защитата на Бенчо Бенчев“, каза още Григорова. По думите ѝ в самата молба е уточнено, че адвокатът е служебно ангажиран. „Това означава, че на следващата редовна дата за призоваване, която е утре, отново ще бъде положено процесуално обслужване за привличане на лицето към наказателна отговорност“, допълни говорителят на Апелативен съд. По думите ѝ това ще се случи преди обяд.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата очаква общинския съветник Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение

Прокуратурата очаква общинския съветник Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение

13 Август 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Бургас. Окръжната прокуратура в Бургас очаква общинския съветник Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение. Още на 8 август Бенчев бе призован от Окръжния следствен отдел в Бургас, за да бъде привлечен под наказателна отговорност за лично укривателство, но в същия ден той беше приет в болница в тежко състояние.
Очаква се прокуратурата да му повдигне обвинение за лично укривателство на издирвания от Интерпол Димитър Желязков-Очите в Истанбул.Наказанието за това престъпление е до 5 години лишаване от свобода.
Ако Бенчо Бенчев не се яви, ще бъде обявен за общодържавно издирване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Румен Радев да каже кой от властта пази Митьо Очите, ние го задържахме със съдействието на турските служби

Министър Владислав Горанов: Румен Радев да каже кой от властта пази Митьо Очите, ние го задържахме със съдействието на турските служби

12 Август 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Президентът Румен Радев да каже кой от властта пази Митьо Очите. Това каза във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос по повод днешното изказване на президента Румен Радев, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. "Митьо Очите е осъждан, лежал е в затвора, за него има доста данни за извършени престъпления, неслучайно в момента е задържан и неслучайно е задържан и в миналото. Радев да каже кой от властта го пази, ние от властта го задържахме със съдействието на турските служби. Тогава възникна и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас, но това не е тема на днешния дебат", посочи Владислав Горанов. Той добави, че затова днешната реакция на президента по отношение на обществената поръчка на Агенция "Митници" го учудва. "Става дума за обществена поръчка на фирма с лиценз от МВР за 2 520 лева за две години. Ако това е голямата обществено-политическа тема, аз съм склонен като министър на финансите от правителството на Бойко Борисов във втория му мандат да поема определена политическа отговорност, но проверките за начина на провеждане на поръчката и материалния интерес в размер на 2 520 лева за две години не предполагат такива драматични политически реакции и заплахи към администрацията, каквито чухме днес", каза финансовият министър. Владислав Горанов коментира и действията срещу контрабандата на цигари, подчертавайки, че не става въпрос за акция, а за ежедневна работа. "Последните успешни реализации показват доброто сътрудничество още от началото на 2015 година между отделните правоохранителни институции и приходните администрации. Освен регулярните срещи всяка сряда, създаването на междуведомствения център, където са събрани базите данни на всички служби, за да може всяка налична информация за определена престъпна схема да може да бъде комбинирана, да бъде издигнат рисков профил и да протече реализация", отбеляза Владислав Горанов. Той припомни, че 2017 година е завършила с 6 млрд. лева повече приходи спрямо 2014 година. "2018 година върви с близо 2 млрд. лева повече от 2017 година. Всичко това се показа и в изследването на Асоциацията на индустриалния капитал за намаляването на сивия сектор, който вече е на едно доста по-ниско ниво. Тук не говорим за контрабандата на цигарите, която е на нива под 6 процента. В тези администрации работят професионалисти и ако бъдат ръководени политически правилно и ако има политическа воля за справяне с тези проблеми, те могат да бъдат решени", допълни финансовият министър Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ако президентът е решил да води политическа война с ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това

Министър Владислав Горанов: Ако президентът е решил да води политическа война с ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това

12 Август 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Ако президентът е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев по отношение на обществената поръчка на Агенция "Митници", спечелена от фирма, свързана с Димитър Желязков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Владислав Горанов припомни фактите около обществената поръчка, обявена от Митница - Бургас през март 2016 година, приключила през февруари 2017 година. "Цитираната напоследък фирма печели три от обособените позиции, свързани с охрана на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност 2 520 лева за две години за охрана с технически способ. В случая въобще не намирам мотивите за толкова остра реакция от страна на държавния глава", заяви Владислав Горанов. Той отбеляза, че независимо, че неговата политическа позиция, йерархично е доста по-надолу от тази на държавния глава, но е длъжен да защити колегите си от Министерството на финансите. "През последните над 25 години в Министерството на финансите са назначавани и са работили само експерти. Ако позицията на президента е да атакува политически ГЕРБ, това е негово право на политик и държавен глава, въпреки че общото разбиране е, че и симпатизантите, и чиновниците на ГЕРБ са също граждани на България, които почитат и уважават българския президент. Ако той е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би донесъл това", заяви министър Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП - не, защото държавните служители са на цялото общество

Министър Владислав Горанов: Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП - не, защото държавните служители са на цялото общество

12 Август 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Не приемам да бъдат атакувани експертите на Министерството на финансите, които не само през последните години, но и през цялото време на Прехода са гарантирали финансовата стабилност на държавата. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев по отношение на обществената поръчка на Агенция "Митници", спечелена от фирма, свързана с Димитър Желязков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Финансовият министър заяви, че хората, които са подписали обществената поръчка от Агенция "Митници", са на работа там повече от 20 години. "Обществената поръчка е подписана действително по времето, когато е работило служебно правителство, но аз не приемам атака срещу българската държавна администрация и особено тази на Министерството на финансите, в случая на Агенция "Митници". Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП", попита Горанов и отговори: "Не трябва да го казвам, защото държавните служители в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на БСП или на президента".
По думите му началникът на отдела за обществени поръчки е добър служител, който работи в агенцията повече от 20 години. "Моето недоволство от реакцията на президента идва от това, че се атакуват институции. Моето разбиране e, че те работят добре и не може да се гради здрава държава с добре функциониращи институции на база на противопоставяне на висш държавен политик - в случая държавния глава, на държавната администрация, независимо под ръководството на кое правителство работи", заяви министър Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство

Президентът Румен Радев: Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство

12 Август 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Пореден опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава. Вече провериха отчетите в Сметната палата и такова име Бенчо Бенчев не фигурира в моята кампания. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Но тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство", заяви Румен Радев. Той отбеляза, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. "Същите тези, които са сключили договора в митниците, кой ги е назначил тях? Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии - за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура - от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета "Борисов 2". Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали. Изводът е ясен - следващият път, ако има такъв, всички вън", заяви държавният глава.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Бенчо Бенчев не спря да хвали Бойко Борисов, а за мен една добра дума не намери

Корнелия Нинова, БСП: Бенчо Бенчев не спря да хвали Бойко Борисов, а за мен една добра дума не намери

10 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчо Бенчев да напусне всички постове. Това е написала в социалната мрежа „Фейсбук“ лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод думите на премиера Бойко Борисов от Варна, че Корнелия Нинова е постъпила правилно спрямо Бенчо Бенчев. „Много ми се иска да му върна комплимента. Лято е, може да разменим по две-три мили думи. Опитвам се, но не ми се получава. Ще го почакам още няколко дни. Може пък и той да поеме отговорността да освободи шефа на митницата, която е дала на същия този Бенчев и на Митьо Очите да ги охраняват. Или на шефа на клона на НОИ в Бургас, който също опрял до услугите на Бенчев и “Очите”. Или попита общинските съветници от ГЕРБ - защо гласуваха Бенчев за заместник-председател на Общинския съвет. Като висш пилотаж ще приема, ако Борисов успее да поеме отговорност и за кмета си на Бургас - той си знае защо, или за шефа на кабинета си, дето смята, че “Очите” е един легален бизнесмен“, пише Нинова.
„И малко му "завиждам” на Борисов - Бенчев не спря да го хвали и да му вика, че е мъжкар, а за мен една добра дума не намери и само ме хули. Разбрах, че премиерът ни бил във Варна. Не е лошо да намине и към Бургас. Лято е и замириса на море, концесии и още нещо…“, е написала още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за случая с Бенчо Бенчев: Правилното решение е това, което г-жа Нинова излезе и обяви – поемам вина, помитам и го махам

Премиерът Бойко Борисов за случая с Бенчо Бенчев: Правилното решение е това, което г-жа Нинова излезе и обяви – поемам вина, помитам и го махам

10 Август 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Правилното решение е това, което г-жа Нинова излезе и обяви – поемам вина, помитам и го махам. Това каза във Варна министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос по отношение на зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, отстранен от БСП заради участието си в престъпна група, свързана с Димитър Желязков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според премиера лидерът на БСП Корнелия Нинова е взела правилното решение, отстранявайки Бенчо Бенчев. Бойко Борисов припомни, че компрометирани полицейски шефове, които се свързват с тартори на групировки, са били отстранени от системата.
„Аз обичам много да гледам сериали нощно време, особено американски. Десетки полицейски банди действат в Щатите. И аз се удивих, но както виждате, всяка седмица в Щатите има стрелба и убийство. Там се събират най-често особено тези, които работят в криминалния сектор, агентура, за да научат нещо какво става на улицата, с някого трябва да станат по-близки, да го вербуват и там точно някъде става разминаването. За съжаление, ние не сме по-различни като държава от тези, които са в Европа, Америка, навсякъде. Правилното решение е това, което г-жа Нинова излезе и обяви – поемам вина, помитам и го махам. Отговорността е лична и щом са направили нещо незаконно, ще си заминат веднага. Това е оздравително и положително, защото останалите започват да си мислят, че в края на краищата рискът да ги хванат е голям и като ги хванат ще последва нещо“, заяви Бойко Борисов. Той отбеляза, че не е планувана смяна на вътрешния министър.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура възложи проверка на бургаската охранителна фирма, свързана с Димитър Желязков

Специализираната прокуратура възложи проверка на бургаската охранителна фирма, свързана с Димитър Желязков

10 Август 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура възложи проверка на бургаската охранителна фирма, свързана с Димитър Желязков. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Проверката на дружество „Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица е възложена на Националната агенция за приходи и ГД „Национална полиция“.
Проверката се възлага във връзка с разследване на специализираната прокуратура на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица.
При проведената на 2 август 2018 г. специализирана акция на територията на Бургаска област бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някой от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица – Д. Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите (ОБЗОР)

Съдът остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите (ОБЗОР)

9 Август 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите. Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев бяха задържани преди две седмици с най-тежка мярка „задържане под стража“, която защитата обжалва. Аргументите на съда обаче са, че ако петимата бъдат освободени, за всеки един от тях съществува висок риск да се укрие или да извърши друго престъпление. Те са определени като лица с висока степен на опасност.
Съдът реши спрямо Иван Найденов да остане само обвинението за извършване на умишлен палеж на игрална зала. Според съда нито един от разпитаните свидетели, даващи сведения за дейността на организираната престъпна група, не сочи сведения за дейност на обвиняемия Иван Найденов в нея. Другият аргумент на съда е, че през по-голямата част от времето, през което според прокуратурата Найденов е бил част от организираната престъпна група, той е бил в затвора.
Иван Пишиев е обвинен за подпомагане на организирана престъпна група и участие в палежи. По време на заседанието стана ясно, че преди време Пишиев е бил обвиняем и за палежи на автомобили, собственост на погребална агенция.
Радослав Николов е с обвинения за участие в престъпна група, за изнудване и за подпомагане на неустановени лица за нанасяне на телесни повреди.
Венцислав Христов е обвинен за участие в организирана престъпна група - по линия разпространение на наркотици, и организиране на палеж. По време на заседанието стана ясно, че Христов и преди е бил осъждан във връзка с наркотици.
Един от обвиняемите - Йордан Въчев, не се яви в съда. От негово име присъства защитникът му – адв. Димитър Марковски. Обвиненията на Въчев са за участие в престъпна група и за организиране на палеж на имущество – сграда и катафалка, на траурна агенция. Според адвокат Марковски петимата обвиняеми са само пейзаж, тъй като има критерий за организирана престъпна група. „А вече прокуратурата ще каже какъв трябва да е пейзажът – явно гонят някакви статистически данни“, коментира той. Адв. Марковски обясни, че Йордан Въчев не е криминално проявен или осъждан и не се познава с Димитър Желязков.
Агенция „Фокус“ припомня: Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев бяха задържани при акция в Бургас и Южното Черноморие преди две седмици. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за палежи, рекет, побои, изнудване и наркотици, за чийто лидер е сочен Димитър Желязков - Очите. От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, за когото е издадена европейска заповед за арест. В съда остава и шестият задържан от групата на Димитър Желязков - Калоян Колев. Самият Желязков остава в ареста в Турция, като екстрадирането му трябва да се случи в срок до 30 дни след задържането.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите

Съдът остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите

9 Август 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. След открито заседание, което продължи близо два часа, Специализираният апелативен наказателен съд реши да остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев са с най-тежка мярка „задържане под стража“. Аргументите на прокуратурата са, че ако обвиняемите бъдат освободени, за всеки един от тях съществува висок риск да се укрие или да извърши друго престъпление.
Спрямо Иван Найденов остава само обвинението за извършване на умишлен палеж на игрална зала в Слънчев бряг. Според съда нито един от разпитаните свидетели, даващи сведения за дейността на организираната престъпна група, не сочи сведения за дейност на обвиняемия Иван Найденов в нея. Другият аргумент на съда е, че през по-голямата част от времето, през което според прокуратурата Найденов е бил част от организираната престъпна група, той е бил в затвора. По отношение на второто обвинение за умишлен палеж стана ясно, че според ДНК експертиза на черен текстилен ръкав на риза, иззет от мястото на произшествието, се установило, че по него има ДНК на Найденов. Тези доказателни източници заедно с анализа на телефонните разпечатки и показанията на свидетели съдът намира за достатъчни да обосноват съпричастност на Найденов към това престъпление.
В ареста е и шестият задържан – Калоян Колев. На 5 август той се завърна от Испания и се предаде на разследващите органи, след като беше обявен за международно издирване. Продължава издирването на общинския съветник от Несебър Пейко Янков.
Соченият за лидер на организираната престъпна група Димитър Желязков остава в ареста в Турция, като екстрадирането му трябва да се случи в срок до 30 дни след задържането.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Димитър Марковски: Петимата арестувани за участие в групата на Димитър Желязков са само пейзаж, защото има критерий за организирана престъпна група

Адв. Димитър Марковски: Петимата арестувани за участие в групата на Димитър Желязков са само пейзаж, защото има критерий за организирана престъпна група

9 Август 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Петимата арестувани за участие в групата на Димитър Желязков са само пейзаж, защото има критерий за организирана престъпна група. Това каза пред журналисти адвокат Димитър Марковски – защитник на един от петимата задържани от групата на Димитър Желязков - Йордан Въчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Адв. Марковски посочи, че през 2011 г. Йордан Въчев е бил обвиняем за същото. Тогава той е бил освободен под домашен арест, след което делото е било прекратено. „Ако му бях адвокат тогава, щях да осъдя прокуратурата. Не знам защо се води едно и също дело, мога само да гадая. Сега не видях нищо различно от предишното дело, освен Димитър Желязков и другите, хванати с него. Петимата други са по необходимост, защото има критерий колко души трябва да има, за да са организирана престъпна група. Специално за моя клиент е така“, обясни той.
На въпрос защо Въчев днес не присъства в съдебната зала, адв. Марковски обясни, че той има здравословни проблеми. „Мнението ми по отношение на Йордан е, че той е необходим човек за пейзажа. Той е човек с висше образование, не е осъждан, няма висящи дела. Той е един приличен български гражданин. А вече прокуратурата ще каже какъв трябва да е пейзажът – явно гонят някакви стратегически данни“, коментира той. Адв. Марковски обясни, че Йордан Въчев не познава нито Димитър Желязков, виждал го е само веднъж в заведение в Несебър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо 2 часа съдът разглежда мярката „задържане под стража“ на петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите

Близо 2 часа съдът разглежда мярката „задържане под стража“ на петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите

9 Август 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Съдът разглежда мярката „задържане под стража“ на петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Очите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Решението ще стане ясно в 15.30 ч.
Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев са с най-тежка мярка „задържане под стража“. Аргументите на прокуратурата са, че ако обвиняемите бъдат освободени, за всеки един от тях съществува висок риск да се укрие или да извърши друго престъпление. Петимата са определени като лица с висока степен на опасност.
По време на откритото съдебно заседание стана ясно, че според показания на анонимен свидетел, който е бил най-близко до организираната престъпна група и по-точно до дейността ѝ за разпространение на наркотици, Радослав Николов е бил „дясна ръка“ на сочения за организатор на групата Димитър Желязков. Според същия свидетел дилърите на ниски нива са се отчитали на Венцислав Христов, той – на Радослав Николов, който пък се е отчитал директно на Димитър Желязков.
Защитниците и на петимата обвиняеми се обединиха около тезата, че гласните свидетелства на свидетелите – и анонимни, и явни, - имат „художествен елемент“ и не съдържат реални факти.
Иван Пишиев е обвинен за подпомагане на организирана престъпна група и участие в палежи. По време на заседанието стана ясно, че преди време Пишиев е бил обвиняем и за палежи на автомобили, собственост на погребална агенция.
Радослав Николов е с три обвинения - за изнудване, за подпомагане на неустановени лица за нанасяне на телесни повреди и за подбуда на други две обвиняеми лица от групата - Калоян Колев и Иван Найденов, за палеж на игрална зала в Слънчев бряг.
Иван Найденов е обвинен за извършване на умишлен палеж на игрална зала и за участие в организирана престъпна група. По време на заседанието стана ясно, че Найденов има криминално минало и е прекарал няколко години в затвора.
Един от обвиняемите - Йордан Въчев, не се яви в съда. От негово име присъства защитникът му – адв. Димитър Марковски. Обвиненията на Въчев са за участие в престъпна група и за организиране на палеж на имущество – сграда и катафалка, на траурна агенция.
Венцислав Христов е обвинен за участие в организирана престъпна група - по линия разпространение на наркотици, и организиране на палеж. По време на заседанието стана ясно, че Христов и преди е бил осъждан във връзка с наркотици.
Агенция „Фокус“ припомня: Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев бяха задържани при акцията в Бургас и Южното Черноморие преди две седмици. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за палежи, рекет, побои, изнудване и наркотици, за чийто лидер е сочен Димитър Желязков-Очите. От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, за когото е издадена европейска заповед за арест. В съда остава и шестият задържан от групата на Димитър Желязков - Калоян Колев. Самият Желязков остава в ареста в Турция, като екстрадирането му трябва да се случи в срок до 30 дни след задържането.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Владимиров, „Аркус-Сигурност”: Задълженията на Димитър Желязков бяха да намира обекти, които да са под охрана на нашата фирма

Иван Владимиров, „Аркус-Сигурност”: Задълженията на Димитър Желязков бяха да намира обекти, които да са под охрана на нашата фирма

9 Август 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Задълженията на Димитър Желязков бяха да намира обекти, които да са под охрана на нашата фирма. Това каза неговия работодател – съдружникът и управител в компанията Иван Владимиров в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Той коментира, че няма нищо нередно в назначаването на Желязков във фирмата. По думите на Владимиров Митьо Очите е във фирмата от 2015, а работата му е като на всички останали. „Той отговаряше на всички условия за длъжността. Задълженията му бяха да намира обекти, които да са под охрана на нашата фирма. Негов познат го предложи при нас, за да използваме контактите му, които не знам поименно”, заяви Владимиров. Управителят на „Аркус” добави, че не знае как Митьо Очите е намирал нови обекти и отрече да е използван натиск. От думите му стана ясно, че в момента е задвижена процедура за официалното прекратяване на договора на Желязков. „Тъй като има немалка степен инвалидност, беше необходимо да направим консултация с Инспекцията по труда как да го освободим, за да си запази правата”, обясни той.
Иван Владимиров отрече да е участвал в разследването срещу Митьо Очите за организирана престъпна група по време на работата си като служител в полицията. Той отбеляза също, че синът му – Методи Владимиров, който е бил служител в бургаския затвор, докато Очите е бил там, няма общо с последващото му назначаване като консултант.
В разговора беше засегната и темата за ареста на Очите и зам.-председателя на общинския съвет в Бургас – Бенчо Бенчев. „С Бенчев се познавам от 25 години. Помагал е на много хора и финансово и не е гледал кой от коя партия е. Не знам какво е правил с Желязков е Истанбул и как са се развили нещата – цялата информация достигна до мен от медиите”, каза той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът ще гледа мерките за неотклонение на петимата задържани от групата на Димитър Желязков - Очите

Съдът ще гледа мерките за неотклонение на петимата задържани от групата на Димитър Желязков - Очите

9 Август 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд ще гледа днес мерките за неотклонение на петимата от групата на Димитър Желязков - Митьо Очите за рекет и побои, задържани при специализираната операцията в Бургас и южното Черноморие преди седмица.
Заседанието е насрочено за 10.00 часа в зала 4 на съда. В събота специализираният наказателен съд ги остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев, всички с адресна регистрация в Бургас, бяха задържани при акцията на 2 август, когато бяха арестувано общо 20 лица. И петимата са обвинени за участие в организирана престъпна група за палежи, рекет, побои, изнудване и наркотици, за чийто лидер е сочен Димитър Желязков-Очите.
От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, за когото е издадена европейска заповед за арест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Окръжната прокуратура повдига обвинение на Бенчо Бенчев

Бургас: Окръжната прокуратура повдига обвинение на Бенчо Бенчев

8 Август 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес, 8 август, в Бургас е извършено редовно призоваване от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Бургас на Бенчо Бенчев за явяването му пред разследващия орган с цел привличането му към наказателна отговорност. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Бургас.
Под надзора на Районна прокуратура Бургас се провежда разследване по досъдебно производство за това, че в периода от 2 август 2018 г. до 5 август 2018 г. в град Истанбул, Република Турция, е спомогнато на лице, извършило престъпление, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление – престъпление по чл.294 ал.І от НК. За това умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 г.
Разследването на делото се провежда от следователи при Окръжен Следствен Отдел при Окръжна прокуратура-Бургас, под надзора на екип от прокурори при Районна прокуратура-Бургас.
По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Република Турция и Република Гърция, изискани са справки от ГКПП, предприети са и други, относими към предмета на разследване, процесуални действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Желязков – Очите ще остане в Турция в срок до 30 дни (ОБЗОР)

Димитър Желязков – Очите ще остане в Турция в срок до 30 дни (ОБЗОР)

7 Август 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Желязков – Очите ще остане в Турция в срок до 30 дни. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. От думите му стана ясно, че в този период трябва да мине процедура по предоставяне в турски съд. Той посочи, че продължава работата във връзка със седемте души, които бяха арестувани заедно с Димитър Желязков в Истанбул и предадени на българските власти. „Бяха им наложени полицейски заповеди за задържане в срок от 24 часа. Този срок изтече и предстои прокуратурата да прецени към кого какви обвинения ще бъдат повдигнати“, обясни гл. комисар Маринов. Той посочи, че в момента тече активна работа на територията на ОДМВР – Бургас и че обемът от работа е изключително голям.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира, че България общува с турските власти на най-високо ниво във връзка със случая с Димитър Желязков. Той посочи, че Турция действа достатъчно експедитивно и изрази надежда, че Желязков ще бъде предаден на българските власти възможно най-скоро.
Министър Радев и гл. комисар Маринов бяха единодушни, че по време на работата по организираната престъпна група, чийто лидер е Димитър Желязков, не е имало теч на информация от МВР.
Междувременно Специализираният наказателен съд остави в ареста 42-годишния Калоян Колев от Ямбол, който се завърна от Испания и се предаде на разследващите органи, след като беше обявен за международно издирване. Пред съда Колев заяви, че е напуснал страната на 29 юли със самолет до Испания. На 2 август е разбрал за провеждащата се специализирана акция и че е издирван. За Колев има данни, че миналата година е участвал в палежа на ресторант в курорта Слънчев бряг, стана ясно по време на заседанието. В ареста са и другите петима задържани от общо 20-те лица, които бяха арестувани при проведената на 2 август акция в Бургас. Това са Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев, всички с адресна регистрация в Бургас.
Все още се издирва общинският съветник от Несебър Пейко Янков, за когото има издадена европейска заповед за ареста.
Агенция „Фокус“ припомня: На 2 август Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП задържа организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, която е действала по Южното Черноморие и се е ползвала с влияния и в страната. При акцията бяха задържани 20 души и проверени десетки адреси. За смятания за лидер на групата Димитър Желязков – Очите беше издадена международна заповед за арест и той беше задържан два дни по-късно в Истанбул заедно с още седем души, сред които Бенчо Бенчев – зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, и Несрин Узун - бивш народен представител и бивш кмет на община Руен. На следващия те бяха предадени на българските власти и впоследствие освободени, след като изтече законовият срок, в който могат да бъдат задържани.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политическият скандал около Бенчо Бенчев се разраства (ОБЗОР)

Политическият скандал около Бенчо Бенчев се разраства (ОБЗОР)

7 Август 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. Политическият скандал около Бенчо Бенчев се разраства. Общинският съветник от групата на БСП в Бургас бе задържан в хотел в Истанбул при операция срещу сочения за лидер на престъпна група за рекет, лихварство и изнудване по Черноморието Димитър Желязков – Очите. През почивните дни седмината, които бяха задържани в компанията на Митьо Очите, бяха върнати в България, а в понеделник те бяха освободени от ареста след изтичане на законовия срок за задържане. Предстои да стане ясно дали срещу Бенчев и останалите лица ще бъдат повдигнати обвинения, след като прокуратурата обяви, че има данни общинският съветник и още двама от задържаните да са помогнали на Димитър Желязков да се укрие в чужбина, а при обиска в дома на Бенчев бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Димитър Желязков.
Във вторник Бенчев в свое медийно изявление отрече да има общ бизнес с Димитър Желязков. „Когато говоря с един престъпник, не означава, че и аз съм престъпник“, коментира общинският съветник. Бенчев посочи, че не е знаел, че Желязков е издирван от Интерпол, когато се съгласил да го закара в Истанбул. Основният мотив бил, че спътникът му не бил в добро здравословно състояние и го помолил да го закара до Турция, където се лекувал. Той определи като "случайност" това, че са се озовали в един и същ хотел. „Аз също се изненадах как станаха тези неща. При ареста на Димитър Желязков аз не бях там, пристигнах по-късно и даже питах какво става тук, понеже виждам, че е със свински опашки на ръцете. Те взеха, че се обърнаха и арестуваха и мен", разказа Бенчев. Той заяви, че е спонсорирал с пари БСП и заяви, че щом от партията не могат да кажат точно колко е дал, значи има черна каса. Бенчев определи като лъжи и интриги, твърденията, че Бойко Борисов е бил в къщата му в Меден Рудник като главен секретар на МВР.
Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на коментира, че фиксацията върху БСП в случая с Бенчо Бенчев е некоректна, неморална и според него има друга цел.
„БСП няма черна каса, тя получава добра субсидия и не се нуждае от други форми на финансиране“, обяви на пресконференция заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. „Бенчо Бенчев е общински съветник от групата на БСП и коалиция в Бургас. Той е представител на нашия коалиционен партньор „Сдружението на пенсионерите“. Единствените средства, които Бенчо Бенчев под някакъв повод е давал на БСП са 70-те лв., които групата общински съветници събира за своята дейност“, заяви Добрев. Той посочи, че всички мероприятия на БСП се финансират съвсем официално от субсидията, която получава като парламентарно представена партия и всички останали приказки са в сферата на „някой каза - друг чу“.
На въпрос дали ръководството на БСП и лидерът на партията Корнелия Нинова ще искат вот на доверие от партията си заради скандала с Бенчев, Добрев заяви, че до 2020 пред Нинова и екипа ѝ стоят няколко изпитания - европейските и местните избори догодина.
Случаят коментира и депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който поиска проверка дали има черна каса в БСП. Биков обясни, че има разминаване в твърденията какви средства е давал на БСП общинският съветник и заяви, че се надява ръководството на левицата да съдейства на органите на реда за тази проверка. Той посочи, че може да се направи разследване дали има двойно счетоводство и при други партии. Бикова каза още, че няма информация дали Бойко Борисов е гостувал на Бенчо Бенчев, но попита дали президентът Румен Радев не е гостувал на Бенчев и дали не е получил от него пари за кампанията си.
От президентството съобщиха за бТВ, че на официалния сайт на Сметната палата е публикуван пълният отчет на дарителите в предизборната кампания на президента. От единния регистър по Изборния кодекс става ясно, че Бенчо Бенчев не фигурира сред дарителите в кампанията на Румен Радев.
В Ловеч попитан от журналисти как ще коментира аферата с Димитър Желязков и замесените политици, премиерът Бойко Борисов заяви: „Това най-малко ме интересува. Има кой да си отговаря – голяма партия, винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя“. Според Борисов решението в такива случаи е веднага гонене, махане и готово. „Местните организации винаги могат да направят някоя беля“, допълни той.
Междувременно БСП-Бургас се разграничи от общинския съветник Бенчо Бенчев, но остави той сам да реши дали да напусне местния парламент.
В Бургас пресконференция даде и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който също бе сред задържаните заедно с Митьо Очите в Истанбул. По думите му всички са станали жертва на „изключителната доброта на Бенчо Бенчев“. Узун обясни, че Бенчев му се обадил по телефона и го помолил да резервира три стаи в хотел в Истанбул, докъдето двамата често пътували, като поясни, че по никакъв начин не е знаел за кого и по какъв повод се резервират тези стаи. Узун и Бенчев били заедно на вечеря в нощта на ареста и след като срещата им приключила, Узун закарал с автомобила си Бенчев до хотела, където видели ареста на Димитър Желязков. По думите му турските власти не са ги арестували, а само помолили да отидат с тях и да им окажат пълно съдействие, а у нас вече им е била издадена 24-часова заповед за задържане – за да се изяснят обстоятелствата около случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Румен Миланов, експерт по национална сигурност: Групировките от миналото останаха в историята, но ехото от тяхната дейност все още се носи

Ген. Румен Миланов, експерт по национална сигурност: Групировките от миналото останаха в историята, но ехото от тяхната дейност все още се носи

7 Август 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Групировките от миналото останаха в историята, но ехото от тяхната дейност все още се носи. Това каза ген. Румен Миланов, експерт по национална сигурност в интервю за Агенция „Фокус“ по повод акцията по разбиването на организираната престъпна група в Бургас и залавянето на Димитър Желязков, известен като Митьо – Очите. Той поясни, че в България организираната престъпност е продукт от историческо минало. „То се формира от Прехода на държавната собственост в частна. В немалко случаи тя премина криминално и безспорно създаде една относително силна компонента на организираната престъпност, която така лесно няма да отшуми. Така или иначе този процес трябва да позатихне и затихва – естествено“, коментира ген. Миланов. Той обърна внимание и на друго обстоятелство, което е в чисто човешки план. „Димитър Желязков много пострада от битката с организираната престъпност. Той загуби съпругата си, детето си, шурата си при един взрив в Несебър и това никак не е без значение. Това сигурно дава отражение върху неговите действия и поведение“, допълни още ген. Румен Миланов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният съд остави в ареста шестия задържан от групата на Митьо Очите - Калоян Колев

Специализираният съд остави в ареста шестия задържан от групата на Митьо Очите - Калоян Колев

7 Август 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд остави в ареста шестия задържан от групата на Димитър Желязков-Очите – 42-годишния Калоян Колев от Ямбол, предаде БНР. На 5 август той се завърна от Испания и се предаде на разследващите органи, след като беше обявен за международно издирване.
Пред съда Колев заяви, че е напуснал страната на 29 юли със самолет до Испания. На 2 август е разбрал за провеждащата се специализирана акция и че е издирван. За Колев има данни, че миналата година е участвал в палежа на ресторант в курорта Слънчев бряг, стана ясно по време на заседанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Румен Миланов, експерт по национална сигурност: Акцията в Бургас е плюс в посока на борбата с организираната престъпност

Ген. Румен Миланов, експерт по национална сигурност: Акцията в Бургас е плюс в посока на борбата с организираната престъпност

7 Август 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Акцията в Бургас е плюс в посока на борбата с организираната престъпност. Това каза ген. Румен Миланов, експерт по национална сигурност в интервю за Агенция „Фокус“ по повод акцията по разбиването на организираната престъпна група в Бургас и залавянето на Димитър Желязков, известен като Митьо – Очите. По думите му действията на властите по време на акцията определено са адекватни. „Моята информация е само през медиите, но фактът, че има данни за деяния, които по своята същност са престъпления, са съвсем адекватни. Респективно турските власти са реагирали. Това е напълно разбираемо и законосъобразно“, каза ген. Миланов и припомни, че поне до 2004 г. страната ни е имала онлайн телефонна връзка с Турската служба за борба с организираната престъпност. „С тях работехме перфектно – в рамките на закона на република България и на Република Турция. Така че най-вероятно сега тези отношения, независимо дали са добри или лоши като добросъседски, се базират на нормите на закона. Вярвам, че турската и българската полиция и прокуратура са действали съгласно закона“, допълни ген. Миланов. Според него обаче друг е въпросът как ще протече процедурата за екстрадицията на Димитър Желязков. По думите му това вече е въпрос на процесуални действия.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Димитър Желязков е задържан от турските власти за срок до 30 дни

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Димитър Желязков е задържан от турските власти за срок до 30 дни

7 Август 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Желязков е задържан от турските власти за срок до 30 дни. Това каза на брифинг в Елин Пелин гл. комисар Младен Маринов, главнен секретар на МВР във връзка с работата по организираната престъпна група, чийто лидер е Димитър Желязков, известен с прякора Митьо Очите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В момента Димитър Желязков е задържан от турските власти за до 30 дни – такава е процедурата. И трябва да мине процедура по предоставяне в турски съд, за да се спазят законите“, обясни главният секретар.
На въпрос дали седемте души, заловени заедно с Димитър Желязков в Истанбул, имат забрана за влизане в Турция, главен комисар Младен Маринов отговори, че няма такава информация. „Когато дойдоха на наша територия, на тях им бяха наложени полицейски заповеди за задържане в срок от 24 часа. Проведоха се полицейски следствия в необходимия обем, бяха докладвани в Специализираната прокуратура и в момента работата продължава. Бяха освободени след тези 24 часа и предстои прокуратурата да прецени към кого какви обвинения ще бъдат повдигнати. В момента тече активна работа на територията на ОДМВР – Бургас, обемът от работа е изключително голям. Това, което трябва, го правим. А дали ще защитим тези, които дават сведения, зависи от това доколко тези сведения ще доведат до обвинения на лицето. Всичко се решава от прокуратурата“, обясни гл. комисар Маринов.
На въпрос дали смята, че има теч на информация във връзка с този случай, главният секретар отговори: „Винаги се взимат мерки за теч за информация. Не мисля, че в този случай има проблем“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Общуваме с турските власти на най-високо ниво във връзка със случая с Димитър Желязков

Министър Валентин Радев: Общуваме с турските власти на най-високо ниво във връзка със случая с Димитър Желязков

7 Август 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Елин Пелин. Общуваме с турските власти на най-високо ниво във връзка със случая с Димитър Желязков. Това каза на брифинг в Елин Пелин вътрешният министър Валентин Радев във връзка с работата по организираната престъпна група, чийто лидер е Димитър Желязков, известен с прякора Митьо Очите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Общуваме с турските власти на най-високо ниво – два пъти разговарях с министър Ослу. Това беше и преди, когато разбрахме, че минава на тяхна територия, и след това. Разбрахме се, че той ще си бъде по червената бюлетина – има си процедури и те ще ги изпълнят. Точно как ще стане и как работи техния съд не ми е удобно да го питам – да му кажа „а бе, няма ли да ни го предавате“, каза още Радев.
Вътрешният министър посочи, че турските власти действат достатъчно експедитивно. Видяхте, че останалите седем членове от групата ни ги дадоха. Така че очакваме да си изпълнят задълженията, както и ние го правим. Вероятно има някакъв срок за предаването на Желязков, очаквам, че ще стане възможно най-бързо“, обясни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Гущерът на ГЕРБ е варан

Кирил Добрев, БСП: Гущерът на ГЕРБ е варан

7 Август 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Гущерът на ГЕРБ е варан. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев във връзка с коментара на Цветан Цветанов, който след ареста на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев с Митьо Очите пожела на партията гущерът да си откъсне опашката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За по-младата аудитория – това са думи на Илия Павлов в началото на прехода, в който организираната престъпност трябваше да скъса опашката си и да стане част от бизнеса в България. Това беше 90-те години. Тогава българското Черноморие беше раздадено на мутрите. Днес 25 години по-късно, от които ГЕРБ управлява 10 май българското Черноморие отново е на същите хора“, коментира той. По думите му няма никаква промяна в усещането на хората за някаква нова, различна, цивилизована държава. „Ако говорим за гущера в прав текст - то гущерът на ГЕРБ си е варан“, поясни Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев: Прави се опит да бъдат купени народни представители от БСП – партията ни не е за продан и  не се продава

Кирил Добрев: Прави се опит да бъдат купени народни представители от БСП – партията ни не е за продан и не се продава

7 Август 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Прави се опит да бъдат купени народни представители от БСП – партията ни не е за продан и не се продава. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали се притеснява, че кметове на БСП могат да минат в ГЕРБ, Кирил Добрев заяви, че актуални са не кметовете, а парламентарната група на партията. „При първия случай си мислих, че е някаква грешка или че човекът е податлив. При втория случай също си помислих, че е грешка. Нещата не изглеждат добре. Прави се опит да бъдат платени народни представители от БСП и пряко въпроса ми е към ръководството на ПГ на ГЕРБ – правени ли са опити да се плати на народни представители от ПГ на БСП да напуснат групата си? Няма да бъде разбита БСП. Ние всъщност искаме промяна именно на този модел и се борим именно с тази паралелна държава, която днес има ресурс да плаща милиони, да купува депутати. Обещават петцифрени заплати, ако напуснеш групата на БСП и нямаш никакви ангажименти освен на вотове на недоверие да крепиш правителството“, допълни Добрев.
"БСП е втора политическа сила с тенденция да става първа, а кметовете й получават средства като за от треторазрядна партия", коментира той. Добрев заяви, че БСП е готова по всяко време за предсрочни парламентарни избори.
На въпрос дали ръководството на БСП и лидерът на партията Корнелия Нинова ще искат вот на доверие от партията си заради скандала с Бенчо Бенчев, Добрев заяви, че до 2020 пред Нинова и пред екипа й стоят няколко изпитания - европейските и местните избори догодона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев: БСП няма черна каса, тя получава добра субсидия и не се нуждае от други форми на финансиране

Кирил Добрев: БСП няма черна каса, тя получава добра субсидия и не се нуждае от други форми на финансиране

7 Август 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. БСП няма черна каса, тя получава добра субсидия и не се нуждае от други форми на финансиране. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка със спецакцията по залавянето на Димитър Желязков и свързаността му с общинския съветник Бенчо Бенчев предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че втори ден се обясняваме за това имаме ли сестра или нямаме. Надявам се този път да бъда изключително точен. Бенчо Бенчев е общински съветник от групата на БСП и коалиция в Бургас. Той е представител на нашия коалиционен партньор „Сдружението на пенсионерите“. Единствените средства, които Бенчо Бенчев под някакъв повод е давал на БСП са 70-те лв., които групата общински съветници събира за своята дейност. БСП няма черна каса. БСП получава добра субсидия и не се нуждае от подобни форми на финансиране. Всички мероприятия на БСП се финансират съвсем официално от субсидията, която получаваме като парламентарно представена партия. Кой какви имущества има – може да проверите в регистъра“, допълни Добрев. По думите му всички останали приказки са в сферата на „някой каза“, „друг чу“.
„Дали се е изпарила през бензивоните пари на Ролс-Ройса на Бенчо Бенчев „Визия за България“? Смятам че не“, каза Добрев в отговор на журналистически въпрос. По думите му смисълът на "Визия за България" е да се сложи край на този модел.
Той посочи, че ако някой си е мислил, че представлява БСП и е взимал пари от Бенчо Бенчев и не ги е внасял в партията това не означава, че БСП е получавала пари. „Мога обаче да кажа кой е помагал на Бенчо Бенчев да си зарежда „Ролс-Ройса“. Това е изключително важен въпрос“, коментира Добрев. Според него Димитър Желязков не е водеща фигура. „От няколко дена той е функция на Бенчо, а през цялото време говорихме за Митьо Очите. Тази фирма, в която Митьо е помагал за обекти, както разбрахме от днешните интервюта, охранява НОИ - Бургас с обществена поръчка. Охранява "Митниците" и то прави денонощна охрана в Бургас на пристанището и в Ямбол. През цялото време продължава да охранява социални обекти", поясни Добрев. "Питайте кой е дал тези обществени поръчки на тази фирма. Със сигурност не ги е дала БСП", допълни още Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Докато тече скандалът с Митьо Очите в тъмното се разпределят поредните огромни порции – кабинетът разпредели 111 млн. лв.

Кирил Добрев, БСП: Докато тече скандалът с Митьо Очите в тъмното се разпределят поредните огромни порции – кабинетът разпредели 111 млн. лв.

7 Август 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Докато тече скандалът с Митьо Очите, в тъмното се разпределят поредните огромни порции – кабинетът разпредели 111 млн. лв. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Провокирани сме да се съберем и коментираме теми, които остават зад кулисите. Докато по медиите тече скандалът какво се случва с Митьо Очите, кой е Бенчо Бенчев и докато прожекторите са насочени натам, в тъмното се разпределят поредните огромни порции. Надявам се да сте проследили последното решение на МС, което още не е публикувано в държавен вестник и за новото разпределение на 111 млн. лв“, каза Добрев.
Той отчете, че това е третото постановление за една година управление на ГЕРБ. По думите му това се случва без всякаква санкция. „От постановлението 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн. лв., а 34 общини на ДПС и близки до ДПС получават 28 млн. лв. Ей така, между другото, докато вървят разни скандалчета“, каза Добрев и обърна внимание, че едва 5 общини от БСП получават някакви средства.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако очаквате да нападна г-жа Нинова по повод случая с Димитър Желязков и замесените политици няма да го направя

Премиерът Бойко Борисов: Ако очаквате да нападна г-жа Нинова по повод случая с Димитър Желязков и замесените политици няма да го направя

7 Август 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова няма да го направя. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов на въпрос как ще коментира аферата с Димитър Желязков и замесените политици, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това най-малко ме интересува. Има кой да си отговаря – голяма партия, винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи е веднага гонене, махане и готово. Местните организации винаги могат да направят някоя беля. Мен ме интересува в средата на август догодина да открием участъка на АМ „Хемус“", заяви премиерът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинският съветник Бенчо Бенчев и останалите шестима, задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков, напуснаха ареста (ОБЗОР)

Общинският съветник Бенчо Бенчев и останалите шестима, задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков, напуснаха ареста (ОБЗОР)

7 Август 2018 | 01:02 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев бе освободен от ареста. Той бе един от седемте български граждани, задържани заедно с Димитър Желязков по-известен като Митьо Очите, при полицейска операция в Истанбул. Сред задържаните в Истанбул бе и бившият депутат от ДПС и бивш кмет на Община Руен Несрин Узун. Акцията на турските власти бе в изпълнение на Червената бюлетина на „Интерпол“, с която българската прокуратура обяви Митьо Очите за международно издирване. Заповедта беше издадена след проведена на 2 август специализирана операция в Бургас и региона за за разбиване на престъпна група, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване, чийто ръководител е бил Желязков. Членовете на престъпната група са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано в Слънчев бряг, от които искали „такса спокойствие“.
През почивните дни всички освен Димитър Желязков бяха предадени от турските власти на представители на Министерството на вътрешните работи. Наложени им бяха полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа. През този период са събрани доказателства, че част от задържаните - Бенчо Бенчев, Несрин Узун и Йовчо Домусчиев, са съпричастни към укриването на Димитър Желязков в Турция и в Гърция.
След като срокът за задържането им изтече в неделя вечерта всички, бяха освободени без повдигнати обвинения. В неделя при обиск в дома на Бенчев бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Димитър Желязков. Това даде основание на Специализираната прокуратура да разшири предмета на разследването в посока на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Пред медии Бенчев заяви, че няма двойно счетоводство и не е направил нищо незаконно. По думите му той познава бегло Митьо Очите. „Това, което се тиражира по медиите, не е вярно. Просто така се случи, че попаднах на неудобно място с неудобни хора”, коментира той.
В своя позиция БСП отрече информацията Бенчев да е правил дарения за предизборни кампании на партията. „По решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лв., месечно, за дейността си. Други финансови взаимоотношения БСП няма с Бенчев“, съобщиха от левицата. В неделя лидерът и Изпълнителното бюро на партията настояха Бенчев да напусне поста на общински съветник в Бургас и обясниха, че той е избран за съветник от листата на БСП на местните избори през 2015 г. като част от гражданската квота и не е член на партията.
Към момента Димитър Желязков – Очите все още се намира в турския арест, като тече процедура по екстрадицията му в България. по закон срокът за екстрадиция е до 60 дни.
В българския арест пък са пет от общо 20-те лица, които бяха задържани при проведената на 2 август акция в Бургас. Това са Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев, всички с адресна регистрация в Бургас. В събота на закрито заседание Специализираният наказателен съд реши да остави и петимата в ареста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинският съветник Бенчо Бенчев и останалите шестима, задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков, напуснаха ареста (ОБЗОР)

Общинският съветник Бенчо Бенчев и останалите шестима, задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков, напуснаха ареста (ОБЗОР)

6 Август 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев бе освободен от ареста. Той бе един от седемте български граждани, задържани заедно с Димитър Желязков по-известен като Митьо Очите, при полицейска операция в Истанбул. Сред задържаните в Истанбул бе и бившият депутат от ДПС и бивш кмет на Община Руен Несрин Узун. Акцията на турските власти бе в изпълнение на Червената бюлетина на „Интерпол“, с която българската прокуратура обяви Митьо Очите за международно издирване. Заповедта беше издадена след проведена на 2 август специализирана операция в Бургас и региона за за разбиване на престъпна група, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване, чийто ръководител е бил Желязков. Членовете на престъпната група са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано в Слънчев бряг, от които искали „такса спокойствие“.
През почивните дни всички освен Димитър Желязков бяха предадени от турските власти на представители на Министерството на вътрешните работи. Наложени им бяха полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа. През този период са събрани доказателства, че част от задържаните - Бенчо Бенчев, Несрин Узун и Йовчо Домусчиев, са съпричастни към укриването на Димитър Желязков в Турция и в Гърция.
След като срокът за задържането им изтече в неделя вечерта всички, бяха освободени без повдигнати обвинения. В неделя при обиск в дома на Бенчев бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Димитър Желязков. Това даде основание на Специализираната прокуратура да разшири предмета на разследването в посока на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Пред медии Бенчев заяви, че няма двойно счетоводство и не е направил нищо незаконно. По думите му той познава бегло Митьо Очите. „Това, което се тиражира по медиите, не е вярно. Просто така се случи, че попаднах на неудобно място с неудобни хора”, коментира той.
В своя позиция БСП отрече информацията Бенчев да е правил дарения за предизборни кампании на партията. „По решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лв., месечно, за дейността си. Други финансови взаимоотношения БСП няма с Бенчев“, съобщиха от левицата. В неделя лидерът и Изпълнителното бюро на партията настояха Бенчев да напусне поста на общински съветник в Бургас и обясниха, че той е избран за съветник от листата на БСП на местните избори през 2015 г. като част от гражданската квота и не е член на партията.
Към момента Димитър Желязков – Очите все още се намира в турския арест, като тече процедура по екстрадицията му в България. по закон срокът за екстрадиция е до 60 дни.
В българския арест пък са пет от общо 20-те лица, които бяха задържани при проведената на 2 август акция в Бургас. Това са Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев, всички с адресна регистрация в Бургас. В събота на закрито заседание Специализираният наказателен съд реши да остави и петимата в ареста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Бенчо Бенчев не е правил дарения на партията

БСП: Бенчо Бенчев не е правил дарения на партията

6 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. По повод информацията за постъпили дарения от Бенчо Бенчев в кампании на БСП, заявяваме че същият не е правил такива на партията. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. По решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лв., месечно, за дейността си. Други финансови взаимоотношения БСП няма с Бенчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емануил Йорданов: След случая с Димитър Желязков - оптимизмът, че водим Европа напред, трябва да бъде по-умерен

Емануил Йорданов: След случая с Димитър Желязков - оптимизмът, че водим Европа напред, трябва да бъде по-умерен

6 Август 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. След като виждаме, че имаме такъв случай на лице, след като половин година се бихме в гърдите, че водим Европа напред, мисля, че оптимизмът трябва да бъде малко по-умерен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият министър на вътрешния работи и адвокат Емануил Йорданов по повод акцията от 2 август 2018 г. в Бургаско и задържаните лица на 4 срещу 5 август в Истанбул. Във връзка с процедурата за екстрадиция на Димитър Желязков, Йорданов коментира: „Предполагам, че ще бъде екстрадиран или по бързата процедура, или след едно малко по-продължително производство в Турция. След това нещата се поемат от наши органи – първо Прокуратурата, след това съдът и е нормално да се очаква и нова по-висока присъда от предишната“.
Според Йорданов в последно време обвързаността на хора с профил като този на Димитър Желязков с политически кръгове не е толкова често срещана. „Желязков е представител на по-старото поколение в криминалния свят – от времето, когато се действаше твърде грубо и преди още престъпните босове да започнат да осветляват бизнеса си и да преминават към законни дейности. Мисля, че тези неща са на доизживяване и ако държавата работи нормално, скоро могат да останат само спомени. След като виждаме, че имаме такъв случай на лице, след като половин година се бихме в гърдите, че водим Европа напред, мисля, че оптимизмът трябва да бъде малко по-умерен“, коментира той.
Йорданов заяви, че ако има добре събрани доказателства, не само ще има ефективна присъда за Желязков, но тя ще е по-тежка от предишните. „Какво е свършено, ще се види накрая като приключи наказателното производство“, добави той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Предметът на разследването на Спецпрокуратурата се разширява в посока на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления

Прокурор Румяна Арнаудова: Предметът на разследването на Спецпрокуратурата се разширява в посока на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления

6 Август 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Предметът разследването на Спецпрокуратурата се разширява в посока на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Агенция „Фокус“ припомня: На 2 август Специализираната прокуратура разби организирана престъпна група, която в продължителен период от време се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди. От прокуратурата тогава съобщиха, че групата се е занимавала и с други престъпления, които са в процес на установяване. Участниците на въпросната престъпна група са установявали на територията на Южното Черноморие и на к. к. „Слънчев бряг“ търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса „Спокойствие“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Бенчо Бенчев и Несрин Узун са помагали на Димитър Желязков да избегне наказателно преследване

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Бенчо Бенчев и Несрин Узун са помагали на Димитър Желязков да избегне наказателно преследване

6 Август 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Бенчо Бенчев, Несрин Узун и Йовчо Домусчиев са помагали на Димитър Желязков да избегне наказателно преследване. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Установено е в разследването на Специализираната прокуратура, че на 3 август Димитър Желязков е преминал гръцко-турската граница, като се е придвижвал с микробус „Мерцедес“, собственост на дружество, управлявано и собственост на Бенчо Бенчев. В този микробус са били освен Димитър Желязков, самият Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев. След като са навлезли на територията на страната, са се настанили в хотел „Рамада“ в Турция. Резервациите на стаите са били направени от Несрин Узун, а трите стаи, които са били наети в турския хотел, са на имената на Йовчо Домусчиев и Бенчо Бенчев. Няма регистрирана стая на Димитър Желязков, а тези две лица, за които говоря, включително и третото, реално са осъществили действия по спомагане на извършил престъпление човек, да избегне наказателно преследване. Тези материали са отделени от разследването на Специализираната прокуратура и са изпратени на Районна прокуратура – Бургас. Тя се явява компетентна прокуратура“, каза говорителят на гл. прокурор и поясни, че за престъпление, извършено в чужбина, компетентна е тази по местоживеене на извършителите на деянието. „Междувременно окръжният прокурор на Бургас е създал необходимата организация и екип от прокурори от Районната прокуратура ще провеждат досъдебното производство, заедно с екип от следователи от окръжния следствен отдел на Окръжната прокуратура, тъй като престъплението е извършено в чужбина“, каза още Арнаудова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Задържаните седем лица, сред които Бенчо Бенчев и Несрин Узун, са освободени поради изтичане на максималния срок за тяхното задържане

Прокурор Румяна Арнаудова: Задържаните седем лица, сред които Бенчо Бенчев и Несрин Узун, са освободени поради изтичане на максималния срок за тяхното задържане

6 Август 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Задържаните седем лица, сред които Бенчо Бенчев и Несрин Узун, са освободени поради изтичане на максималния срок за тяхното задържане. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
„Към настоящия момент всички седем лица, които бяха предадени от турските власти на органите на МВР са освободени, поради изтичане на максималния срок на тяхното задържане по реда на Закона за МВР, а именно 24 часа. Същевременно Специализираната прокуратура отдели материали от своето разследване за организирана престъпна група за насилствени действия и изпрати материали на Районна прокуратура-Бургас. В рамките на 24 часа по време на задържането на 7-те лица са събрани доказателства, че част от тях са съпричастни към укриването на Димитър Желязков и в Република Турция, и в Република Гърция“, коментира Арнаудова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емануил Йорданов: Има хора, занимаващи се с политика и поддържащи неподходящи контакти с лица от криминалния свят - правоохранителните органи не работят на необходимото ниво

Емануил Йорданов: Има хора, занимаващи се с политика и поддържащи неподходящи контакти с лица от криминалния свят - правоохранителните органи не работят на необходимото ниво

6 Август 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Правоохранителните органи не работят на необходимото ниво и ако в предишни подобни случаи е имало своевременна и адекватна акция, включително и налагане на наказания, днес подобни случаи щяха да бъдат редки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият министър на вътрешния работи и адвокат Емануил Йорданов по повод акцията от 2 август 2018 г. в Бургаско. Според него задържането на Димитър Желязков в Истанбул заедно с зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев и бившият народен представител от ДПС Несрин Узун ни показва нещо, което се е знаело от предишни години. „Има хора, които се занимават с политика и поддържат неподходящи контакти с лица от криминалния свят“, добави той.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата решава дали да повдигне обвинение за укривателство на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев

Прокуратурата решава дали да повдигне обвинение за укривателство на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев

6 Август 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата решава дали да повдигне обвинение за укривателство на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. Бенчев е сред седемте лица, които заедно с Димитър Желязков – Очите бяха задържани в Истанбул в нощта на 3 срещу 4 август. Към момента Димитър Желязков, който бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол за ръководене на престъпна група за рекет, лихварство и изнудване, все още се намира в турския арест, а останалите задържани бяха предадени на органите на МВР късно през нощта на 4 срещу 5 август. От установеното до момента, Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция само няколко часа след издаването на европейската заповед за ареста му като е пътувал в лек автомобил, собственост на фирма на зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. На името на Бенчев са били резервирани и стаите в хотела в Истанбул, където бяха задържани Митьо Очите и останалите седем лица.
При проведените в неделя претърсвяния в дома на общинския съветник бяха открити пари, оръжия, боепрпаси и черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на лидера на организираната престъпна група – Димитър Желязков. Проверява дали откритите оръжия са законни. Работи се и в посока участие в организирана престъпна група и пране на пари.
Лидерът на БСП и Изпълнителното бюро на НС на партията се разграничиха от Бенчо Бенчев. Те обявиха, че Бенчев не е член на партията, а е участвал в листата за общински съветници през 2015 г. като гражданска квота и поискаха той незабавно да напусне Общинския съвет на Бургас.
Агенция „Фокус“ припомня: На 2 август при полицейска акция в района на Бургас беше разбита престъпна група, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване. Неин ръководител е бил Димитър Желязков, който бе обявен за международно издирване и впоследствие задържан от турските власти. В момента в ареста са петима от първоначално задържаните 20 лица. В неделя вечерта изтече 24-часовия срок за задържане на арестуваните в Истанбул в компанията на Митьо Очите други седем лица. Сред тях освен Бенчев е и бившият депутат от ДПС и бивш кмет на община Руен Несрин Узун. Все още се издирва общинският съветник от Несебър Пейко Янков, за когото вече е издадена и европейска заповед за арест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите по делото за престъпната група на Димитър Желязков

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите по делото за престъпната група на Димитър Желязков

5 Август 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите по делото за организираната престъпна група на Димитър Желязков. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали смята, че свидетелите по делото ще се откажат от показанията си, Гешев отговори: „Това са предположения. Обстановката в Бургас мога да кажа, че е неприятна. Но тя е неприятна от дълго време. Ние ще направим всичко възможно да защитим свидетелите – това е факт. Специализираната прокуратура го е правила и ще продължи да го прави“.
На въпрос дали след задържането на организираната престъпна група свидетелите са се увеличили, Гешев отговори: „Доколкото имам информация – да, но това е стандартна ситуация в България. Обикновено като се задържи някое лице, се появяват много свидетели. Но отчитаме, че е нормално да има притеснение у хора, които живеят и развиват бизнес там. Мога да гарантирам, че държавата и Специализираната прокуратура ще направят всичко, за да защитят тези хора и да стигнем до обективната истина. Ще се постараем максимално бързо да внесем делото в Специализирания наказателен съд и вече той ще прецени за кои лица има доказателства и за кои – не“.
Гешев уточни, че това е организация, която излъчва много страх. „Има сериозна мрежа от сътрудници, високо ниво на конспиративност и хора, които многократно са преминали през българската правосъдна система и знаят как функционира тя. Тоест, с такъв тип хора е трудно да се работи. Не мисля, че на друго място по света работата става по различен начин – в Америка работят с години по сериозни групи, докато стигнат до някакъв реален резултат - и то не две години, а за доста по-сериозен период от време. Оттук нататък въпросът е как ще станат нещата с доказателствената част“, обясни той.
Гешев изказа благодарност на всички служители, които по думите му денонощно работят по случая.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев:  След като успяхме да намерим Димитър Желязков за един ден в Турция, не мисля, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков ще е проблем

Зам. главният прокурор Иван Гешев: След като успяхме да намерим Димитър Желязков за един ден в Турция, не мисля, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков ще е проблем

5 Август 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
София. ИСлед като успяхме да намерим Димитър Желязков за един ден в Турция, не мисля, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков ще е проблем. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Едно от лицата, което издирвахме от Испания, се е предало днес на органите на досъдебното производство – хванал си е самолета и се е прибрал човекът, като е видял за какво става въпрос. Привлечен е в качеството си на обвиняем“, обясни Гешев
На въпрос дали е открит общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който също се издирва за предполагаемо участие в организираната престъпна група, той отговори: „Най-странното в цялата ситуация е, че доста хора с доста сериозно криминално досие се предадоха. А той човекът явно или не гледа телевизия, или въпреки че е от „Сила“, не е достатъчно силен и се притеснява да се яви пред българското правосъдие. Не считам, че това е проблем. Мисля, че много бързо ще бъде намерен. След като успяхме да намерим Димитър Желязков за един ден в Турция, не мисля, че Пейко Янков ще е някакъв съществен проблем. Не е и в негов интерес да продължава този процес, защото това не се цени добре в рамките на определени производства“.
На въпрос дали Янков се издирва само в страната, Гешев отговори: „Мисля, че има и европейска заповед за арест“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: В дома на Бенчо Бенчев е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Димитър Желязков

Зам. главният прокурор Иван Гешев: В дома на Бенчо Бенчев е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Димитър Желязков

5 Август 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
София. В дома на Бенчо Бенчев е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на лидера на организираната престъпна група. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали при обиска в дома на общинския съветник Бенчо Бенчев има открити незаконни боеприпаси или оръжия, Гешев отговори: „Има намерени множество оръжия – в момента се проверява дали са законни или незаконни. Може би в рамките на следващия ден ще стане ясно“.
Заместник главния прокурор обясни, че седемте лица, които бяха предадени на българското МВР от турските власти, са били задържани за срок от 24 часа, който изтича към края на днешния ден. „До края на деня прокурорите от Специализираната прокуратура ще преценят дали те да бъдат разпитани като свидетели – а може и вече да са разпитани, защото всичко тече в момента. В момента текат и десетки претърсвания, така че процесът е динамичен. До края на деня ще бъде ясно какъв е случаят с г-н Бенчев. Утре ще знаем дали ще има отделено досъдебно производство за престъпление лично укривателство, но това, което сме намерили към този момент, е черно счетоводство в дома му с определени бележки колко пари да се дадат на лидера на организираната престъпна група и други такива бележки“, обясни Гешев. Той поясни, че се работи и в посока и участие в организирана престъпна група, и пране на пари, което посочи като най-вероятния вариант.
„Извършва се масирана проверка на целия бизнес включително и на това лице, и на Димитър Желязков, въпреки че той официално няма нищо на негово име – въпреки че живее в палат в село Кошарица, който е на офшорка. Така че явно дори и този сегмент от криминалната престъпност се ошлайфа. Събираме доказателства с огромен обем, защото говорим и за не малка част легален бизнес. За никого не е тайна, че обикновено доходите от престъпна дейност, да кажем, се изпират и се влагат в реални неща. Не е тайна за обществото лидерът на организираната престъпна група с какво се занимава и какво държи по родното черноморие. Явно до момента е било тайна за някои други държавни структури, но амбицията на Специализираната прокуратура е това да приключи“, коментира Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Бенчо Бенчев

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Бенчо Бенчев

5 Август 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Бенчо Бенчев. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес продължават действията по досъдебното производство. Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на организираната престъпна група – Димитър Желязков, който към момента се намира в турския арест. Всичките фирми естествено неофициално са свързани с него - и за нас, а и за гражданите не е тайна, че са на различни поставени лица. Бяха извършени претърсвания и по домашни адреси и на лица, които в края на вчерашния ден бяха предадени на МВР от турските власти“, обясни Гешев.
Той поясни, че турските власти са преценили, че тези лица представляват проблем за тяхната национална сигурност, тъй като пребивават едновременно с лице, което се издирва от Интерпол за участие в организирана престъпна група. „Това, което е установено към момента, е, че лидерът на тази група на 3 август в 19.09 ч. е минал от Гърция в Турция. Тоест, няколко часа след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП „Ипсала“ и влиза в Турция с лек автомобил, който е на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас – Бенчо Бенчев. Задържан е в малките часове на деня в събота в стая, като всички стаи, в които са задържани лицата, са регистрирани на общинския съветник плюс още едно лице. Желязков не е бил регистриран в тези стаи, което е съвсем умишлено“, коментира Гешев.
На въпрос дали може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, той отговори: „В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и ще преценят дали има доказателства за отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. В случай, че се констатират такива обстоятелства, в рамките на следващия ден отделеното досъдебно производство ще бъде изпратено на компетентната прокуратура“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие

5 Август 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той поясни, че в петък е подписал молба за международно издирване на Димитър Желязков. „Процедурата за екстрадиция е задвижена, оттук нататък предстоят само определени формалности, които са свързани с комплектоване на документи, което мисля, че ще стане в максимално кратки срокове“, коментира Гешев.
На въпрос дали Желязков ще предпочете да се върне или да остане в Турция и да има дело за екстрадиране, той отговори: „Нямам такава информация, мога само да предположа. Не мисля, че г-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция. Едно мога да кажа – независимо какво мислим за този човек, той не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави. Даже това е негов репутационен плюс за разлика от други хора. Отделно бизнесът му налага личното му присъствие, така че нямам съмнения, че ще изяви съгласие да се яви пред българския съд“, обясни Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.