НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Столичният общински съвет отхвърли предложението за местен референдум за горене на RFD отпадъци, вносителите на ще обжалват решението (ОБЗОР)

Столичният общински съвет отхвърли предложението за местен референдум за горене на RFD отпадъци, вносителите на ще обжалват решението (ОБЗОР)

8 Ноември 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет отхвърли предложението за местен референдум за горене на RFD отпадъци на територията на Столична община, вносителите ще обжалват решението. Предложението за повеждане на референдум беше гласувано от 55 общински съветници, като 40 от тях бяха „Против“, a 15 го подкрепиха. Докладът беше в първа точка от дневния ред на заседанието на общинските съветници. Искането за провеждане на допитването бе внесено през октомври с подписите на 15 общински представители от 4 групи в общинския съвет – БСП, Група 5 „Сердика” и ДСБ от Реформаторски блок. Те предложиха референдумът да се състои от следните три въпроса: 1.Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 мил. евро, от които 67 мил. евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/отпадъци? 2.Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска“, на територията на ТЕЦ – София? 3. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността „Садината“ до село Яна?. Вносителите настояваха въпросът да бъде поставен на обществено допитване, за да може да бъдат чути всички доводи „за" и „против“. Според тях трябва да се помисли за алтернативи като преработка на RDF до гориво за градския транспорт или за изграждане на инсталация до завода за боклук в с. Яна, която би била по-евтина и би могла да се свърже с „Топлофикация“ или Кремиковци с газопреносна връзка. Според мнозинството в Общинския съвет – ГЕРБ, няма логично обяснение за искане на референдум, тъй като решенията по въпросите за референдума вече са взети. Основният аргумент на управляващите бе, че въпросът засяга бюджета, а допитвания на тази тема са забранени от закона. В крайна сметка мнозинството отхвърли искането с мотив за незаконосъобразност на въпросите.
След отхвърлянето на доклада председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов изтъкна, че вносителите на предложението ще обжалват решението на Столичния общински съвет за отхвърляне на местния референдум за горене на RDF отпадъци на територията на града. „Ако съдът не се съобрази с нашите аргументи, тогава чрез подписка ще предизвикаме референдум и ще върнем темата за преразглеждане в Столичния общински съвет“ обясни той. Според Паргов малко над 70 хил. подписа ще бъдат достатъчни, за да се предизвика ново обсъждане на предложението за референдум. „Столичани имат право на глас и ние нямаме право да го изземваме. Те не са глупави, те са достатъчно мъдри, те заслужават един друг тип управление и съблюдаване на техните интереси“, изтъкна още лидерът на общинските съветници на БСП-София.
Според зам.-председателя на Общинския съвет от групата на „БСП-лява България“ Милка Христова изложените аргументи за отхвърляне на предложението от страна на управляващите, че въпросите в референдума за горене на RDF отпадъци са незаконосъобразни, са несъстоятелни. „Законът за референдумите и допитванията забранява допитванията в три насоки - ако касаят бюджета, работата на общинските съветници или местните данъци и такси. Въпросите в референдума категорично не касаят бюджета“, изтъкна тя. По думите ѝ мястото на разположението на инсталацията за горене на RDF отпадъци не касае данъци и такси, нито засяга правилника, по който Столичният общински съвет осъществява дейността си“, обясни още Христова. „В крайна сметка, ако колегите твърдят, че въпросите са незаконосъобразни, ние ще обжалваме и ще чакаме решението на съда. След като колегите от ГЕРБ са толкова уверени в правотата на това свое решение защо се уплашиха от обществената оценка на гражданите. Когато става въпрос за една дълготрайна инвестиция, която ще ангажира чистотата на атмосферния въздух, нека да чуем мнението на всички“, коментира още Милка Христова.
Председателят на общинската комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори и съветник от ГЕРБ Лорита Радева заяви, че твърденията, че качеството на атмосферния въздух в столицата ще се влоши, след като бъде изградена инсталацията за горене на RDF отпадъци, не отговарят на реалните факти. „С новата инсталация постигаме близо 10% намаляване на фините прахови частици, постигаме намаляване на емисиите на азотни и въглеродни оксиди. Всичко това би следвало да бъде казано, когато ние твърдим, че тази инсталация е законосъобразна, насочена към здравето на хората. Този процес води до намаляване на 10 % от количеството на отпадъци, които отиват на депо. Целта на всяка държава и икономика е да минимизира отпадъците, които отиват на депо“, коментира още тя. По думите й изграждането на инсталацията ще задоволи с електроенергия над 70 хил. домакинства на територията на столицата.
Общински съветник от ГЕРБ Ботьо Ботев обясни, че предложените въпроси за местния референдум, не отговарят на законовите изисквания. Факт е, че в самите въпроси има противоречие. Първият въпрос е въпрос, който касае общинския бюджет, а той не може да бъде подлаган на обществено допитване, каза той. Според него, тези действия от страна на опозицията, са насочени към организиране и осъществяване на една предизборна кампания на левицата.
След гласуване на доклада общински съветници от „Политическа група 5“ посочиха пред журналисти, че управляващото мнозинство на ГЕРБ са отхвърлили искането на референдум по изключително важна тема, която засяга всички граждани на общината. „Днес е лош ден за българската демокрация, защото управляващото мнозинство на ГЕРБ със няколко златни пръста от Реформаторския блок отхвърлиха искането ни за референдум по един изключително важен въпрос, какъвто е този за здравето на столичани, екологията и чистотата на въздуха в София”, коментира общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев. Той обясни, че всички вносители на доклада ще се координират за събирането на подписка от гражданите.
Агенция „Фокус“ припомня: През месец май тази година общинските съветници одобриха проекта за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци на територията на „Топлофикация“, в центъра на София. Тогава 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха. Проектът на общината е за 157 млн. евро, от които 91 млн. евро са безвъзмдно финансиране от Европейския съюз, а останалите 67 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка. С тях в ТЕЦ София ще се изгради инсинератор за изгаряне на полученото в завода за преработване на отпадъци в с. Яна RDF гориво. То ще се използва от „Топлофикация София “вместо газ, с което дружеството ще спестява между 12 и 15 млн. лева годишно и ще доставя топлоенергия на 30 хил. домакинства. Кредитът е за 19 години, от които първите 4 са гратисен период, в които дружеството ще плаща само лихвата от 1.5%. Срокът за експлоатация на инсинератора е 26 години. През юни тази година гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“ на Демократична България също направи опит да предизвика референдум за проекта, но Столичният общински съвет отхвърли искането.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Към момента „Топлофикация София“ има 700 млн. задължения към БЕХ

Калоян Паргов, БСП-София: Към момента „Топлофикация София“ има 700 млн. задължения към БЕХ

8 Ноември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. Към момента „Топлофикация София“ има 700 млн. задължения към БЕХ. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Калоян Паргов, председател на градската организация на БСП. Той допълни, че голяма част от парите са разсрочени.
"До 2020 г. плащаме главница в размер на 20 млн. След 2020 г. ще плащаме близо 400 млн. на година главница или към 60 млн. на година разходи. Към момента капиталовата програма на „Топлофикация София“ е около 50 млн., която не се изпълнява на 100%. Т.е. след 2020 г. в „Топлофикация София“, ако вървим така, няма да имаме пари за инвестиционна програма. Ще имаме проблеми с допълнителния ресурс по отношение на текущите дейности, които извършва „Топлофикация“. От там идва и нашето притеснение, ето ги сметките, не случайно говоря в числа", допълни още Калоян Паргов.
Той каза още, че допълнителният заем от 60 млн. евро за изграждането на инсталацията за RDF отпадъци допълнително утежнява картината на финансовото състояние на дружеството. По думите му заемът ще бъде за сметка на софиянци, въпреки гаранциите на Столична община да го поеме.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ботьо Ботев, ГЕРБ: Във въпросите за местния референдум за горене на RFD отпадъци има противоречие - общинският бюджет не може да бъде подлаган на референдум

Ботьо Ботев, ГЕРБ: Във въпросите за местния референдум за горене на RFD отпадъци има противоречие - общинският бюджет не може да бъде подлаган на референдум

8 Ноември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Докладът, който беше внесен от страна на колегите беше разгледан подробно. Основните ни мотиви са базирани, както на закони, така и на съдебната практика. Факт е, че в самите въпроси има противоречие. Първият въпрос е въпрос, който касае общинския бюджет, а това не може да бъде подлаган на референдум. Това каза пред журналисти общинският съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет Ботьо Ботев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Другите въпроси, които са свързани с разполагането на подобни инсталации, са относно решение, което става чрез план за управление и общо устройствени планове. Разбира се, са в правото си както да внесат този доклад, така и да го оспорят съдебно“, обясни Ботев.
Според него не е отговорно от страна на опозицията на финала на този процес да се постави въпросът за местен референдум. „Ако са искали подобно действие, трябваше да се постави по-рано. За нас това е изцяло една тяхна предизборна акция на обединената левица на общинския съвет“, посочи още общинският съветник.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, ГЕРБ: Плашенето на гражданите, че инсталацията за RDF отпадъци ще допринесе за влошаване на качеството на атмосферния въздух, не отговарят на реалните факти

Лорита Радева, ГЕРБ: Плашенето на гражданите, че инсталацията за RDF отпадъци ще допринесе за влошаване на качеството на атмосферния въздух, не отговарят на реалните факти

8 Ноември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Плашенето на гражданите, че инсталацията за RDF отпадъци ще допринесе за влошаване на качеството на атмосферния въздух, не отговарят на реалните факти. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, по време на 64-то заседание на СОС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С новата инсталация постигаме близо 10% намаляване на финни прахови частици, постигаме намаляване на емисиите на азотни и въглеродни оксиди. Всичко това би следвало да бъде казано, когато ние твърдим, че тази инсталация е законосъобразна, насочена към здравето на хората“, обясни Радева. По думите й изграждането на инсталацията ще задоволи с електроенергия над 70 хил. домакинства на територията на столицата.
„Този процес води до намаляване на 10 % от количеството на отпадъци, които отиват на депо. Целта на всяка държава и икономика е да минимизира отпадъците, които отиват на депо“, коментира още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП-София: Изложените аргументи на управляващите, че въпросите в референдума за горене на RDF отпадъци са незаконосъобразни, са несъстоятелни

Милка Христова, БСП-София: Изложените аргументи на управляващите, че въпросите в референдума за горене на RDF отпадъци са незаконосъобразни, са несъстоятелни

8 Ноември 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Законът за референдумите и допитванията забранява допитванията в три насоки, ако касаят бюджета, работата на общинските съветници или местните данъци и такси. Въпросите в референдума категорично не касаят бюджета. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет и съветник от БСП-София Милка Христова по време на 64-то заседание на СОС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите й мястото на разположението на инсталацията за горене на RDF отпадъци не касае данъци и такси, нито засяга правилника, по който Столичният общински съвет осъществява дейността си. „Съгласно действащото законодателство, това място се определя от подборните устройствени планове и се гласува от Столичен общински съвет, когато те засяга обществени и публични обекти“, обясни Христова. Тя смята, че ако софиянци изберат мястото на инсталацията да не бъде в София, то тогава няма никакъв проблем решението на Столичния общински съвет да бъде изменено от подробния устройствен план.
„В крайна сметка ако колегите твърдят, че въпросите са незаконосъобразни, ние ще обжалваме и ще чакаме решението на съда. След като колегите от ГЕРБ са толкова уверени в правотата на това свое решение, защо се уплашиха от обществената оценка на гражданите. Тогава, когато става въпрос за една дълготрайна инвестиция, която ще ангажира чистотата на атмосферния въздух, тогава нека да чуем мнението на всички“, коментира още зам.-председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Настояваме за отчет от страна на Столична община за състоянието, инвестициите и мерките на управление на „Топлофикация“ за последните 10 години

Калоян Паргов, БСП-София: Настояваме за отчет от страна на Столична община за състоянието, инвестициите и мерките на управление на „Топлофикация“ за последните 10 години

8 Ноември 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Знаем, колко е важна темата „Топлофикация“, за това днес БСП поставиха няколко въпроса. 1-во настояваме за технологичен и технически одит на предприятието. Той трябва да ни даде яснота в какво състояние се намира. 2-ро отчет от страна на Столична община и г-жа Фандъкова за последните 10 години, какви мерки, какви инвестиции и какво се е правило в това предприятие и какво е състоянието на дружеството. Това каза пред журналисти председателят на БСП-София и председател на групата общински съветници на БСП в Софийския общински съвет Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Другото, което искаме, е отчет за всички предоставени лицензи за високотехнологични производства, в рамките на това предприятие, с каква ефективност и капацитет са те“, посочи той. Паргов изтъкна, че левицата ще изисква от управляващото мнозинство програма за оздравяване на столичната "Топлофикация". Според него този въпрос не е само политически, а технически и технологичен и изисква консенсус. „Трябва да се обединят усилията и да се търсят експертни решения“, посочи той. Паргов допълни, че въпросът за състоянието на "Топлофикация" е пряко свързан с доклада за местния референдум на територията на столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Ще обжалваме решението на Столичния общински съвет за отхвърляне на местния референдум за горене на RDF отпадъци на територията на града

Калоян Паргов, БСП-София: Ще обжалваме решението на Столичния общински съвет за отхвърляне на местния референдум за горене на RDF отпадъци на територията на града

8 Ноември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Оттук нататък ще обжалваме решението на Общинския съвет. Ако съдът не се съгласи с нашите аргументи, тогава ще минем към пряко искане от тях чрез подписка да предизвикаме такъв референдум и въпросът да се разгледа от Общинския съвет. Това каза пред журналисти лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Паргов малко над 70 хил. подписа ще бъдат достатъчни, за да се предизвика ново обсъждане на предложението за референдум.
“Въпреки силните аргументи на управляващото мнозинство, в тях зрее страх. Страх от това да погледнат в очите на хората и да ги убедят в това, което днес повече от 3 часа се опитват да убедят нас, като част от вносителите за искането за референдум”, коментира той. Според него в подобни случаи напълно нормално е да се използват такива демократични механизми за решаване на определен проблем. „Това е проблем, който касае бъдещето на столицата в не една или две години, а десетки оттук нататък, свързано е с финансовото състояние на „Топлофикация“. Нашата позиция е да питаме хората, да се опитаме аргументирано да обясним, какво се предлага и да изберат една от опциите, които предлага референдумът. Дали инсталацията за RDF отпадъци да бъде построена в центъра на града или на площадката за механично или биологично третиране, или да се търси съвсем друга технология и по друг начин да се подхожда“, обясни той. „Столичани имат право на глас и ние нямаме право да го изземваме. Те не са глупави, те са достатъчно мъдри, те заслужават един друг тип управление и съблюдаване на техните интереси“, изтъкна Паргов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет отхвърли предложението за местен референдум за горене на RFD отпадъци на територията на Столична община

Столичният общински съвет отхвърли предложението за местен референдум за горене на RFD отпадъци на територията на Столична община

8 Ноември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет отхвърли предложението за местен референдум за горене на RFD отпадъци на територията на Столична община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За провеждане на референдум гласуваха 55 общински съветници, като 40 от тях бяха "Против", a 15 го подкрепиха. Докладът беше в първа точка от дневния ред на заседанието на общинските съветници. Искането за провеждане на допитването бе внесено през октомври с подписите на 15 общински представители от 4 групи в общинския съвет – БСП, Група 5, „Сердика” и ДСБ от Реформаторски блок. Те настояват въпросът да бъде поставен на обществено допитване, за да може да бъдат чути всички доводи „за" и „против“. Според мнозинството в Общинския съвет – ГЕРБ, няма логично обяснение за искане на референдум, тъй като решенията по въпросите за референдума вече са взети. Те припомнят, че решението инсталацията да се направи на площадката на ТЕЦ „София“ е гласувано през 2016 г., а тегленето на заем за изграждането на инсталацията бе одобрено преди няколко месеца.
Агенция „Фокус“ припомня: През месец май тази година общинските съветници одобриха проекта за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци на територията на „Топлофикация“, в центъра на София. Тогава 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха. Проектът на общината е за 157 млн. евро, от които 91 млн. евро са безвъзмдно финансиране от Европейския съюз, а останалите 67 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет ще обсъди провеждането на местен референдум за изграждането на инсталацията за RDF–отпадъци

Столичният общински съвет ще обсъди провеждането на местен референдум за изграждането на инсталацията за RDF–отпадъци

8 Ноември 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет ще обсъди провеждането на местен референдум за изграждането на инсталацията за RDF–отпадъци. Това е първа точка от дневния ред на заседанието на общинските съветници. Предлага се местният референдум да се състои от следните три въпроса: 1.Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 мил. евро, от които 67 мил. евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/отпадъци? 2.Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска“, на територията на ТЕЦ – София? 3. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността „Садината“ до село Яна?
Искането за провеждане на допитването бе внесено през октомври с подписите на 15 общински представители от 4 групи в общинския съвет – БСП, Група 5, „Сердика” и ДСБ от Реформаторски блок. Те настояват въпросът да бъде поставен на обществено допитване, за да може да бъдат чути всички доводи „за" и „против“. Мотивите им са, че решенията на общината, с които е избрана технологията и начина на финансиране са взети непрозрачно, без ясното съгласие на гражданите и всички съветници. Според тях за финансирането на проекта, за технологичното оползотворяване на този отпадък, и за логистиката има далеч по-интелигентни решения, които не са използвани. Опозицията смята, че трябва да се помисли за алтернативи като преработка на RDF до гориво за градския транспорт или за изграждане на инсталация до завода за боклук в с. Яна, която би била по-евтина и би могла да се свърже с „Топлофикация“ или Кремиковци с газопреносна връзка. Според тях такъв подход ще спести извозването преработен боклук всеки ден от завода до площадката за изгаряне зад Централна гара, което отново е свързано с разходи и замърсяване на въздуха.
Според мнозинството в Общинския съвет – ГЕРБ, няма логично обяснение за искане на референдум, тъй като решенията по въпросите за референдума вече са взети. Те припомнят, че решението инсталацията да се направи на площадката на ТЕЦ „София“ е гласувано през 2016 г., а тегленето на заем за изграждането на инсталацията бе одобрено преди няколко месеца.
Предложението за провеждането на допитването беше отхвърлено от всички комисии в общината с мотив, че е незаконосъобразно. Основният аргумент на управляващите е, че въпросът засяга бюджета, а допитвания на тази тема са забранени от закона. От „Политически група 5“ смятат, че заради начина, по който мнозинството от ГЕРБ в общината тълкува закона, провеждането на местен референдум по какъвто и е да въпрос в София е невъзможно. Съветниците обявиха и че ще поискат промени в правилника на общинския съвет, според която да е необходимо мнозинство от 2/3 за приемането на решенията, които засягат 1% от бюджета на София.
Агенция „Фокус“ припомня: През месец май тази година общинските съветници одобриха проекта за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци на територията на „Топлофикация“, в центъра на София. Тогава 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха. Проектът на общината е за 157 млн. евро, от които 91 млн. евро са безвъзмдно финансиране от Европейския съюз, а останалите 67 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка. С тях в ТЕЦ София ще се изгради инсинератор за изгаряне на полученото в завода за преработване на отпадъци в с. Яна RDF гориво. То ще се използва от „Топлофикация Софи“я вместо газ, с което дружеството ще спестява между 12 и 15 млн. лева годишно и ще доставя топлоенергия на 30 хил. домакинства. Кредитът е за 19 години, от които първите 4 са гратисен период, в които дружеството ще плаща само лихвата от 1.5%. Срокът за експлоатация на инсинератора е 26 години.
През юни тази година гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“ на Демократична България също направи опит да предизвика референдум за проекта , но Столичният общински съвет отхвърли искането.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: От 1 юли финансовото положение на "Топлофикация" е допълнително усложнено

Калоян Паргов, БСП - София: От 1 юли финансовото положение на "Топлофикация" е допълнително усложнено

23 Юли 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. От 1 юли тежкото финансово положение, в което се намира "Топлофикация - София", е допълнително усложнено, алармира лидерът на БСП - София Калоян Паргов. Това съобщиха от пресцентъра на БСП-София. Причината за това са промените в Закона за енергетиката, според които от тази дата дружеството продава произведената електроенергия на борсата, обясни той.
"Досега имаше тристранно споразумение. НЕК купуваше електроенергията, произведена от "Топлофикация София" и директно погасяваше текущите задължения към "Булгаргаз" с договор за прихващане, припомни Калоян Паргов. - А борсовата цена сега в много чести случаи ще бъде под цената на така наречената "кафява добавка", каквато е енергията от "Топлофикация София". Или пък ще бъде средна цена, определена от регулатора, като разликата ще бъде покривана от нарочен фонд. Това ще изисква по-добра прогноза на плащанията от мениджмънта на "Топлофикация". Като цяло, всичко това означава, че дружеството ще получава по-малко пари в сравнение с преди 1 юли".
Калоян Паргов е категоричен, че в основата на проблемите на "Топлофикация - София" са слабият мениджмънт и зле планираните финансови потоци. Това доведе до заплахата от страна на "Булгаргаз" през миналата седмица да даде дружеството на частен съдебен изпълнител заради забавени плащания по задълженията. Притеснени от тази новина, както и от опасността дружеството да изпадне във фактически фалит, общинските съветници от БСП настояха да бъде изслушано ръководството на "Топлофикация - София". Това се случи в четвъртък, но дадените отговори от управата на дружеството бяха крайно незадоволителни, според социалистите в СОС.
"В "Топлофикация - София" има нарушение на ритмичността на приходите. А вината на ръководството е, че не е реагирало по-рано, въпреки че е знаело за забавянията от доста време, коментира Калоян Паргов. - От няколко месеца дружеството има ново ръководство, което освен да прави съкращения в разходите чрез намаляване на персонала, не предприема никакви други действия с оглед подобряване на финансовата ситуация. А в съвсем близко бъдеще тези съкращения на професионалисти ще се отразят върху качеството на работата и компетентността на служителите в дружеството".
Председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов припомни, че "Топлофикация София" е най-големият потребител на синьо гориво в България като от общото количество газ, което потребява България, неговият дял е около 25-30%. "Проблемът с изискуемите текущи плащания от страна на "Булгаргаз" към "Топлофикация София" е ясен сигнал за проблеми с паричния поток на дружеството и неговото планиране в бъдеще с оглед нормалното функциониране на дружеството, заяви лидерът на столичните социалисти. - Нормално е през зимния сезон, когато хората се отопляват, приходите да са повече и съответно през летния да са по-ниски. Тази цикличност е известна на всички и е въпрос на добър финансов мениджмънт да бъдат направени съответните прогнози и разчети, за да не бъдат допускани просрочия към "Булгаргаз". А по време на изслушването, ръководството на "Топлофикация София" съвсем официално призна за просрочието".
Лидерът на БСП - София припомни също, че на фона на цялото това притеснително състояние на "Топлофикация София" управляващите в Столична община гласуваха дружеството да вземе нов кредит на стойност 135 милиона лева от европейските банкови институции. "Ако управляващите се бяха вслушали в предложението на БСП и бяха провели разговори с БЕХ, използвайки посредничеството на правителството, и бяха договорили опростяване на реципрочна на новия кредит част от дългосрочния дълг, това щеше да бъде глътка свеж въздух за "Топлофикация София", заяви Калоян Паргов. - А след 2020 година в "Топлофикация София" ще останат средства само за заплати. Очевидно, че огромният проблем на това дружество е мениджмънтът, защото входът и изходът на системата ги контролира КЕВР. Тоест, крайно наложително е да бъде подобрен мениджмънтът на "Топлофикация София", защото това е ключът за бъдещето му".
Калоян Паргов добави, че дружеството е зациклило и е забавило изпълнението на няколко ключови проекта. "С колегите от БСП не разбрахме какво се случва с Турбина №4 в ТЕЦ "Изток", която трябва да бъде пусната през 2019 година. Също така не чухме до къде стигна реконструкцията на 7-и и 8-и котел в ТЕЦ "София", която е финансирана от ЕИБ и трябва да приключи през 2019-2020 година. Тази реконструкция е задължителна, за да не бъде замърсявана околната среда и да бъдат намалени парниковите емисии, коментира той. - Друг зациклил проект е цялостната интегрирана информационна система SAP, която според бизнесплана трябваше да приключи до юни 2018 година. Какво се случва? При всичките тези проблеми, какво може да е бъдещето на "Топлофикация София", според управляващите в Столична община?!".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОС: Има обективни причини за дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

СОС: Има обективни причини за дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

19 Юли 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с публикациите за задължения на „Топлофикация София” ЕАД към „Булгаргаз” ЕАД днес в 13.00 часа, Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС изслуша ръководството на топлофикационното дружество. Това съобщиха от Столичния общински съвет (СОС). Председателят на комисията г-жа Валя Чилова запоза общистинските съветници с реултатите от проведената по-рано днес среща в Министерството на енергетиката, в която участваха представители на “Топлофикация София“ ЕАД, на “Булгаргаз” ЕАД, на Столична община и на Столичен общински съвет. На срещата беше постигнато съгласие да се разгледа възможността вземанията на “Топлофикация София” ЕАД от продажбата на високоефективна електроенергия да постъпват директно в “Булгаргаз” ЕАД. По този начин ще бъдат покрити част от задълженията. Двете дружества ще преговарят, така че плащанията да се регулират и да се извършват ритмично.
Председателят на Съвета на директорите на „Топлофикация София” ЕАД, Десислава Билева коментира: „Исторически дългът на „Топлофикация София” ЕАД през годините се е движил в границите между 50 000 000-100 000 000 лв. и размерът му в момента не е прецедент. Дружеството е предоставило на “Булгаргаз” още през април ясен график за погасяване на задълженията, който стриктно спазва и до момента”. В обясненията на ръководството беше посочено, че има няколко основни обективни причини, довели до натрупването на дълга:
-по решение на КЕВР, влзало в сила през октомври 2017 г., дружеството заплаща такса за капацитет и пренос на природен газ, което представява над 9 млн. лв. допълнителни разходи;
-За първото полугодие на 2018г. има двукратно увеличение на цената на природния газ, докато цената на топлинната енергия не е променена;
-„Топлофикация София“ е заплатила през м.април 2018г. над 18 млн. лв. за закупуване квоти за въглеродни емисии, които се отнасят за изразходвани през 2017 г. горива;
-Дружеството предплаща прогнозните количества газ на “Булгаргаз” ЕАД в две прогнозни фактури и при непогасяването им след пет дни се начисляват лихви за просрочие. Те възлизат на над 7 млн. лв. за 2017 г;
-За сравнение, единствено от всички топлофикационни дружества в страната, “Топлофикация София” не начислява лихви за просрочие върху месечните сметки на потребителите си.
Председателят на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС, Валя Чилова заяви, че в бъдеще ще се работи за това да има ритмичност на плащанията от „Топлофикация София” към „Булгаргаз”, която да е огледална на плащанията на абонатите към топлофикационното дружество. „Дружеството изпълнява социална функция и не определя цената на услугата нито на входа, нито на изхода”, допълни Чилова и призова общинските съветници да бъдат отговорни и да не ескалират излишно напрежение в публичното пространство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на енергетиката, „Булгаргаз“ и „Топлофикация София“ ще търсят възможност за регулиране на плащанията между дружествата

Министерство на енергетиката, „Булгаргаз“ и „Топлофикация София“ ще търсят възможност за регулиране на плащанията между дружествата

19 Юли 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с натрупани задължения на „Топлофикация София“ АД към „Булгаргаз“ ЕАД в Министерството на енергетиката бе проведена среща с представители на двете дружества, Столична община и Столичен общински съвет, съобщиха от Министерство на енергетиката. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова както „Булгаргаз“ като доставчик на природен газ, така и „Топлофикация София“ имат специфични задължения към обществото. Софийската топлофикация е най-големият клиент на „Булгаргаз“ – с около 35% от общата консумация на природен газ в страната.
По време на срещата страните постигнаха съгласие текущите вземания на „Топлофикация София“ ЕАД от продажбата на високоефективна електроенергия да постъпват директно в „Булгаргаз“ ЕАД. По този начин ще бъдат покрити част от задълженията и ще се постигне устойчивост на плащанията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом. 19 януари 2019
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.