НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасково: Започват информационни срещи по селата в областта във връзка с превенцията срещу чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете

Хасково: Започват информационни срещи по селата в областта във връзка с превенцията срещу чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете

23 Юли 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Хасково. От днес стартират информационните срещи по селата от Хасковска област във връзка с превенцията срещу чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Хасково. Срещите се организират съвместно от Областния управител на Хасково, ОДБХ Хасково и Българския ветеринарен съюз-областна колегия Хасково. Първата среща с животвъди ще бъде днес от 12.00 часа в харманлийското село Българин. В нея ще участват фермерите от Българин и близките села, както и държавните и частнопрактикуващи лекари, представители на БАБХ и заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.
Чрез епизоотичните комисии вече сме задействали всички институции. Но конкретни превантивни мерки трябва да вземат най-вече фермерите. Затова предприемаме тази директни срещи, защото държим да отидем при всеки животвъд и да му обясним защо трябва да бъде изключително отговорен. Тези заболявания са много опасни. При допускането им на наша територия загубите в сектор животновъдство, а и не само там, ще бъдат огромни. Затова настояваме всеки стопанин да ограничи достъпа на външни хора и животни от други стада до фермата си, да спазва стриктно санитарните норми и да сигнализира ветеринарите при най-малко съмнение за болно животно, обясни областният управител Станислав Дечев.
В 14.00 часа ветеритарните експерти ще се срещнат с фермерите от с. Иваново.
Утре срещите продължават - за 10.00 часа е насрочен разговорът с жителите на свиренградското село Студена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Следващата седмица ще се проведат информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства

Хасково: Следващата седмица ще се проведат информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства

20 Юли 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Хасково. Информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства, ще бъдат проведени още следващата седмица. Целта е превенция и затягане на мерките за биосигурност в Хасковска област, с оглед усложнената епизоотична обстановка в областите Ямбол и Бургас. Това бе решено по време на оперативното заседание, свикано от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В него участваха заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев, д-р Владимир Хърсев от агенцията и председателят на Българския ветеринарен съюз-Областна колегия Хасково д-р Генади Нанев, съобщиха от Областна администрация Хасково.
Към момента чрез общинските и селските кметове ние стигаме до всички населени места. Частнопрактикуващите ветеринари също са в постоянна връзка с фермерите, но трябва да се насочим към малките стопанства. Превантивната работа с тях е задължителна, подчерта областният управител Станислав Дечев. Още днес ще бъде изготвен график, по който държавните, частнопрактикуващите лекари и кметовете да организират срещи по селата. Призоваваме стопаните да бъдат изключително отговорни. Да ограничат всякакъв достъп на външни хора и животни от други стада до фермите им, да спазват стриктно санитарните норми и да сигнализират ветеринарите при най-малко съмнение за болно животно. Само така ще предотвратим навлизането на болестта на територията на областта и ще избегнем сериозни икономически загуби за сектора, призова губернаторът. В срещите с животновъдите по места ще участва заместник областния управител д-р Стефка Здравкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.