НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с животновъди от Шарково в Народното събрание

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с животновъди от Шарково в Народното събрание

23 Ноември 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с животновъди от Шарково в НС. Тя припомни, че е посетила Болярово и заедно с народни представители от ПГ на левицата е провела срещи със земеделските производители, чиито животни са били убити и е поканила техни представители в парламента. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Хората там се намират в безизходица. След избиването на животните им, за тях остават задължения, като земеделски производители, да плащат осигуровки, да връщат кредити, а те нямат никакви средства”, обясни председателят на БСП и подчерта, че има опасност да им отнемат и пасищата, които са си заплатили авансово за години напред, защото нямат животни. „Това е нов удар по тях”, заяви тя. Нинова подчерта, че както левицата е поела ангажимент, е поканила адвокати да помогнат за защита на правата им. Тя коментира, че по време на срещата са били обсъдени няколко варианта на действие: "Още днес да поставим на министър Порожанов въпроса - кога ще бъде вдигната забрана. Ще поставим въпроса - защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си? Ще потърсим варианти - възможно ли е да се направи отсрочка за задълженията, които имат за това, че са земеделски производители, но вече де факто не са, защото са им избити животните."
Нинова обясни, че с адвокатите е бил обсъден вариант да им се помогне да си потърсят правата по съдебен ред по закона за вреди, причинени от държавата и пропуснати ползи. „Те вече 5-ти месец губят и ползите от това, че им бяха убити животните”, поясни тя и допълни че животновъдите са споделили за пореден път, че и до ден днешен няма доказателства, че там е имало действително чума - животните, които са останали там са живи и нито едно не е починало от това заболяване. "Няма да оставим нещата така. Настояваме да дойде министър Порожанов, да се срещне с тях и да поеме конкретни ангажименти"каза още Корнелия Нинова.
След искането на левицата, министър Порожанов дойде в парламента и се срещна с животновъдите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме министър Порожанов да дойде в парламента и да обясни какво ще направи правителството за хората от Ямболско

Корнелия Нинова, БСП: Очакваме министър Порожанов да дойде в парламента и да обясни какво ще направи правителството за хората от Ямболско

23 Ноември 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме министър Румен Порожанов да дойде по наше искане в парламента, за да се срещне с хората и да им обясни както ще направи правителството оттук нататък. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод посещението си в Ямбол, в Малко и Голямо Шарково, и в Болярово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още днес ще поставим на министър Румен Порожанов въпроса кога ще бъде вдигната забраната, която е с неизвестен срок. В следствие на забраната хората не могат да предприемат нищо“, заяви тя. „Ще поставим въпроса защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си. Възможно ли е да се направи някаква отсрочка за задълженията, които те имат заради това, че са земеделски производители“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че БСП обсъжда с адвокати вариант да се помогне на хората да си потърсят правата по съдебен ред по Закона за вреди, причинени от държавата. „Хората там са в пълна безизходица след избиването на животните. За тях остават задължения като земеделски производители да плащат осигуровки, да връщат кредити, а те нямат никакви средства. Има опасност да им бъдат отнети пасищата, които са си заплатили авансово за години напред, защото вече нямат животни. Това е нов удар по тях. Нямат никакъв поминък, в изключително затруднено положение са“, обяви лидерът на БСП. „Хората казват, че и до ден днешен нямат никакво доказателство, че там е имало действително чума по животните. Там още има животни, от които нито едно не е починало от посоченото от правителството заболяване“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Животновъди от Болярово към БСП: Спрете агонията и тормоза

Животновъди от Болярово към БСП: Спрете агонията и тормоза

21 Ноември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Болярово. „Спрете агонията и тормоза“. Този призив отправиха животновъди от Болярово по време на среща на депутати от ПГ на „БСП за България“ с представители на земеделието и бизнеса, съобщиха от пресцентъра на партията. Животновъдите обясниха, че от 18.07.2018г. животните са затворени на оборно гледане, но нямат умрели животни. По думите им не са дошли да вземат втори път проби, но има денонощна охрана. ”Обезщетенията не ни помагат. След като избиха животните ни, сега може да загубим пасищата си, взимат нови проби от животните ни, без да е уведомена местната администрация. Някои от нас може да загубят и субсидиите си“, обясниха те. По думите им общината не получава и нищо от разпределените от МС средства, най-вероятно поради това, че кметът е от БСП, а не от ГЕРБ. По време на срещата беше поставен и въпросът за липсата на инвестиции за ВИК сектора в малките населени места, както и за други инфраструктурни проекти. Като друг основен проблем те посочиха сериозната демографска криза. Хората попитаха за съдбата на програмата Странджа - Сакар и дали тя ще бъде изпълнена.
Депутатът проф. Светла Бъчварова заяви, че за чумата по овцете е поставила множество въпроси, но до момента няма определен щам и източник на болестта. „Чума нямаше. Искаха да покажат пред ЕК колко добре реагират, но нямат план за действие и само избиха животните на хората, както действат в цялата страна“, обясни тя и подчерта, че е важен въпросът - защо частна фирма извършва дезинфекцията. „Ако до средата на декември не се вдигне карантинният период, трябва да се търси отговорност от БАБХ", каза Бъчварова. Тя подчерта, че в България са регистрирани случаи на птичи грип, чума по овцете, чума по свинете и няма никакъв контрол от страна на БАБХ и превенция, а само поголовно избиване на животните на хората. „Без протекционизъм, без контрол какво се предлага на пазара и дали отговаря на стандартите, без финансова подкрепа от страна на държавата, няма да можем да изплуваме“, категорична бе проф. Бъчварова. По думите й на българските производители трябва да се осигури и достъп до пазар, защото иначе те нямат шанс и страната ни ще продължи да се залива от най-ниско качество стоки от Европа.
Народният представител от ПГ на левицата Радослав Стойчев заяви, че целта на „Визия за България“ е да реши натрупаните проблеми в последните 30 години у нас. „Проектът не е партийна програма, а база, на която, в разговор с гражданите, да се създаде управленска програма, която да предлага решения на реалните проблеми на хората“, обясни Стойчев и поясни, че само така държавата може да се върне в ръцете на българските граждани.
Депутатът Даниел Йорданов заяви, че Визията на БСП залага нов начин на разпределение на обществения ресурс, така че да стига до всеки български гражданин. Той обясни, че с постановления на МС и лични решения на Борисов се разпределят средства към общините, където сметне за добре и където има ръководни представители на ГЕРБ. „Залагаме на концентрация на внимание върху малки и средни производители. Държавата трябва да е активен участник в разпределянето на ресурсите, така че те да стигат до животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство“, заяви той. По думите му те носят добавена стойност и заетост.
В дискусията взе участие и кметът на общината Христо Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще посети Ямбол, Болярово и Малко Шарково

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще посети Ямбол, Болярово и Малко Шарково

21 Ноември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова ще посети област Ямбол в рамките на представянето на „Визия за България". Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В 18.00 лидерът на левицата ще се срещне с жителите на Ямбол в залата на Кукления театър.
Преди това Нинова ще посети град Болярово и село Шарково.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ветеринарните власти на БАБХ са станали жертва на агресия преди днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол

Ветеринарните власти на БАБХ са станали жертва на агресия преди днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол

18 Септември 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Ветеринарните власти на БАБХ са станали жертва на агресия преди днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни
Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. По време на срещата бяха обсъдени мерки, свързани със смъртта на 11 животни в стопанството на Христо Христов в Болярово, където беше установена чума по дребните преживни животни. Експертите са били обиждани и заплашвани от неизвестни организатори, а представителите на областната управа са били възпрепятствани да влязат в сградата.
Ветеринарните власти бяха подложени на агресивни и заплашителни действия от страна на съмишленици на стопаните Христо Христов, сина му Тодор и снаха му Ана в Болярово, които вече втори месец не допускат специалистите във фермата, блокирайки работата по обезвреждането на огнището на заразата и успешното блокиране на разпространението на инфекцията. След днешния вандалски акт Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е получила съдействие от полицията и е успяла да влезе в обекта, като експертите са успели да вземат проби с цел установяване на причината за смъртта на животните.
Въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразно заболяване във фермата в Болярово стопаните твърдят пред медиите, че животните са здрави. От 18 юли (датата, на която е направен опит за връчване на протокола) до днес обаче, са починали 11 животни. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че едно от тези животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това доказва нерегламентирано движение на овце в ситуация на повишена опасност от инфекция. Самата Ана от Болярово отрича смъртта на животните ѝ да се дължи на чума. Твърди, че ставало дума за преяждане.
Заболяването във фермата беше открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където за първи път в България и в Европейския съюз бе констатирана чума по дребните преживни животни. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - потвърдени в Националната референтна лаборатория. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев фермата в Болярово беше обявена за огнище на чума по дребните преживни животни.
Българската агенция по безопасност на храните изпрати и рутинен доклад до Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) за епидемиологичната ситуация с чумата по дребните преживни животни в страната, който не е окончателен за извършените дейности по казуса. В него е потвърденото огнището в Болярово и са описани мерките, които трябва да се предприемат съгласно законодателството. „Поради възпрепятстването на ветеринарните власти обаче огнището все още не може да бъде приключено, което може да доведе до удължаване на рестрикциите за България в засегнатите региони“, заявяват от БАБХ.
„Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция“, посочи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева. в него той моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за законовото прилагане на мерки за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Янко Иванов: Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова в Болярово

Зам.-министър Янко Иванов: Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова в Болярово

18 Септември 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова от град Болярово, област Ямбол, там вече има 11 умрели овце, като една от тях е с ушна марка на животно, регистрирано в община Твърдица, област Сливен. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на брифинг след заседание на Областната епиозоотична комисия в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
До този момент ветеринарните власти не са допускани да извършат прегледи на животните във фермата на Ана Петрова. Янко Иванов съобщи, че поради тази причина обслужващият лекар на Петрова, д-р Мартин Божков, е уведомил, че отказва да я обслужва. „Ние сме длъжни да ѝ осигурим ветеринарномедицинска помощ. Българската агенция за безопасност на храните е назначила лекари от София и други общини, които да направят инвентаризация и клинични прегледи на наличните в обекта животни. Призовавам госпожа Петрова да допусне нашите органи да отидат да изяснят за какво става дума във фермата“, каза заместник-министър Иванов. По думите му трябва да се изясни причината за смъртността в конкретното стопанство, защото тя би могла да бъде вследствие от всичко, може да е зооноза и да е опасна за хората.
„Тук говорим за общественото здраве, сега има възможност, с екип от специалисти от София, и с местните колеги да се изясни ситуацията“, уточни д-р Иванов. Според него е недопустимо сама г-жа Ана Петрова да провежда лечение на животните си. Той изтъкна, че за това им
а медицински власти и специалисти, които трябва видят къде са труповете на умрелите животни, които се загробват на места, определени от кмета или от епизоотичната комисия.
Следва да се напомни, че собствениците на въпросното стадо не допускат през последните 2 месеца ветеринарните власти да вземат проби за изследване на животните. Не бяха спазени законовите изисквания за непрекъснат достъп на ветеринарните власти до стопанството, за което още тогава беше сезирана районната прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово

БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово

18 Септември 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в град Болярово, където беше констатирана чума по дребните преживни животни през юли. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Вече втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията.
„Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция“, заявява изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева.
От 18.07.2018 г. – датата на опита за връчване на протокола, доказващ наличието на заболяване на животните, до днес, на официалните ветеринарни лекари се отказва достъп до фермата и до животните по различни начини. „Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението“, допълва д-р Илиев. В писмото до главния прокурор изпълнителният директор на БАБХ моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.
Заболяването във фермата в Болярово беше открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където бе констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев фермата в Болярово беше обявена за огнище на чума по дребните преживни животни.
След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на заразата остава фермата в Болярово. Стопаните ѝ Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче твърдят пред медиите, че животните са здрави, въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразното заболяване. Междувременно, на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала – в Областната дирекция по безопастност на храните – Ямбол и на телефон 112, че в стадото ѝ са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чума. Твърди, че става дума за преяждане.
„Предвид вече констатираното заразно заболяване за мен няма съмнение, че смъртността се дължи на неговата проява. В борбата със заразните болести по животните, особено с тези, класифицирани от международните организации като особено опасни, времето за ликвидиране на огнищата е от изключително значение. По тази причина водещо е правото на обществото/бранша пред правото на индивидуалната личност или бизнес. Всяко забавяне може да нанесе непоправими щети на съответния бранш, селското стопанство и дори на икономиката на страната. Действия, подобни на видяните в Болярово, са заплаха за националната сигурност“, казва изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмото си до главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, Национална козевъдна и овцевъдна асоциация: Към момента няма сигнали за болни от чума животни

Симеон Караколев, Национална козевъдна и овцевъдна асоциация: Към момента няма сигнали за болни от чума животни

14 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към момента няма сигнали за животни – овце или кози, болни от чума. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация. По думите му към момента единственият недовършен случай, свързан с болестта по дребния рогат добитък, е вземането на втори проби от стадото в Болярово.
„Доколкото знам там има някакъв нормативен казус, който не може да задължи собственичката да предостави такива проби. Вариантът, който би бил неблагоприятен, е карантината да бъде удължена“, посочи още Караколев. Той добави, че това би могло да наложи разговор със собствениците на тези животни, тъй като от тях зависи докога ще продължи карантинния срок в избраните 7 общини.
„Това, което ние видяхме преди време, бяха положителни проби. Това означава, че чума имаше, мерките бяха необходими, но не и по начина, по който бяха предприети“, каза още Караколев. Според него биха могли да бъдат проведени инструктажи на място как трябва да се действа в такива ситуации и как да се предотврати евентуално разпространение.
„Надявам се, че ситуацията ще бъде обеца на ухото за всички, включително и за местните власти“, допълни Караколев.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: БАБХ е държава в държавата, разпределяща безконтролно средства

Кристиан Вигенин, БСП: БАБХ е държава в държавата, разпределяща безконтролно средства

14 Август 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Искахме оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов още през юли, когато стана ясно, че БАБХ и съответно неговото министерство не са в състояние по адекватен начин да се справят със ситуацията в с. Болярово. Последната им стъпка, която буквално е подигравка с хората там, е с обществена поръчка за тестове за чума по дребните преживни животни, която препотвърди нуждата от тези оставки на министъра, който носи политическа отговорност. Ако не е той, редно е министър-председателят Бойко Борисов да поеме такава отговорност, защото той назначава директора на БАБХ. Това каза по БТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев отдавна е трябвало да се оттегли от тази позиция по различни мотиви. Народният представител призова прокуратурата да се самосезира по случая. Вигенин заяви, че към него са се обърнали множество граждани и журналисти със сигнали за дейността на БАБХ. „Агенцията се е превърнала в държава в държавата, която безконтролно преразпределя потоци от средства. Има поне няколко обществени поръчки, които по-специално трябва да бъдат прегледани, а иначе е нужна и проверка за правомощията на тази институция”, категоричен беше Вигенин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Правителството трябва да вземе ясно и категорично решение за БАБХ и диагностиката на чумата по дребните преживни животни

Президентът Румен Радев: Правителството трябва да вземе ясно и категорично решение за БАБХ и диагностиката на чумата по дребните преживни животни

12 Август 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Правителството трябва да вземе ясно и категорично решение за БАБХ и диагностиката на чумата по дребните преживни животни. Това каза каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев по повод ситуацията с отменената обществената поръчка на стойност малко над 336 хил. лв. за препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Той подчерта, че по отношение на Българската агенция по безопасност на храните правителството трябва да вземе ясно и категорично решение. "Но това показва много ясен симптом, той вече е показателен за много други ведомства и институции", заяви Румен Радев.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява Прокуратурата да направи проверка на обществените поръчки на БАБХ по повод тестове за чума по дребните преживни животни

БСП настоява Прокуратурата да направи проверка на обществените поръчки на БАБХ по повод тестове за чума по дребните преживни животни

11 Август 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Варна. "Поръчката за тестове за чума по дребните преживни животни е поредният цирк и подигравка с хората, които загубиха поминъка си в Странджа. Това заяви международният секретар на ПГ на БСП за България Кристиан Вигенин на пресконференция във Варна, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му за пореден път става въпрос за БАБХ и липсата на контрол върху нейните действия, безнаказаността, с която действа и за липсата на съдебен контрол върху нейните решения. "В следващия политически сезон комисията по земеделие в Народното събрание трябва да се занимае с този проблем", категоричен бе той.
Вигенин обясни, че фирмата, на която е била възложена поръчката за близо 350 хил. лв. е създадена преди около месец като компютърна фирма, която вероятно трябва да се бори с компютърни вируси. Той обясни, че няколко дни след като тя получава пълномощно започват преговори специално с нея под предлог, че тя е единствената, която е регистрирана и може да внася такива тестове. "Офисът на тази фирма се намира на 14-тия етаж в блок 18 в квартал Сухата река в гр. София", заяви Вигенин и допълни, че самият той е живял дълги години там, без да е наясно, че толкова предприемчив младеж живее там. По думите му наличието на офис на ГЕРБ с този блок със сигурност е съвпадение. "Тези добре информирани и предприемчиви млади хора, които регистрират фирми и малко по-късно получават апетитни парчета собственост или поръчки, са един цирк, който ни се разиграва редовно в България в различни институции, по различни начини. Не може случаят с "Глобул вижън" 2018, и 28-годишния собственик Никола Явахчов да отмине просто така с изявленията на Бойко Борисов и Дамян Илиев, че поръчката се прекъсва", заяви социалистът.
Кристиан Вигенин обясни, че следващата угроза, която вече е на нашата граница, е африканската чума по свинете. "Предвидливо тази фирма е регистрирана за тестове и за нея. Нали нямате съмнение, че тази поръчка за 350 хил. лв. е само първата стъпка, която е планирана за тази фирма. Разчитайки да се позабравят нещата, следващата стъпка ще бъде доставката на такива тестове", коментира той. Вигенин обясни, че френската фирма IDVet е със седалище в Монпелие, където е и френската референтна лаборатория SIRAD, а самият управител на фирмата г-н Пoркюе е започнал своята кариера в SIRAD. "Тези факти ни правят подозрителни още повече, имайки предвид, че в поръчката, която е дадена, като обосновка е записано, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна и смъртността достига до 100% и затова трябва спешно да се доставят тези тестове", каза той и допълни, че в същото време след всички драми в Странджа към момента има едно животно обявено за починало от чума, от което са взети проби, но още няма обявени резултати и протокол близо 2 месеца по-късно. Според него в стадото, в което са били обявени 2 заразени животни в Болярово, вече повече от 40 дни след взимане на пробите нито тези, нито други животни в стадото са болни или умрели. "Подозрително е и забавянето на взимане на вторите проби. Какво се случва там? Дали причината за всичко това не са опитите да се намери още един начин за източване на европейски и национални средства? Това е нещо, което българската прокуратура трябва да провери", заяви Вигенин. Той подчерта, че левицата ще настоява прокуратурата да се самосезира по тази поръчка и да бъде извършена проверка и други поръчки, които са правени в последните години от БАБХ. Той коментира, че още не знаем как се подбират фирмите, които дезинфекцират по границите и защо и там вместо търг е имало пряко договаряне с конкретна фирма. 350 хил. лв. за посочените бройки са значително завишена цена.
Кристиан Вигенин заяви, че БСП има следните въпроси към премиера Борисов: "Ако всичко с тази поръчка е изрядно, както твърди БАБХ, защо искате тази поръчка да бъда спряна? На какво основание се разпореждате на Дамян Илиев? На какво основание Дамян Илиев прекратява тази поръчка? Направен ли е анализ, кое е най-изгодно за България? Какъв е проблемът да се обяви една нормална поръчка, на която да се явяват повече фирми и да бъде определена най-адекватната цена? Готов ли сте да инициирате цялостна проверка на дейността на БАБХ? Готов ли сте да поемете Вие или министър Порожанов, политическата отговорност за несправяне и за очевиден опит за източване на средства, да подаде оставка и да се направи цялостен преглед на тази агенция?".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин ще коментира във Варна обществената поръчка за тестовете за чума по дребните преживни животни

Народният представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин ще коментира във Варна обществената поръчка за тестовете за чума по дребните преживни животни

11 Август 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Варна. От 13.00 часа днес в пресцентъра на Фестивален и конгресен център - Варна народният представител от ПГ „БСП за България” Кристиан Вигенин ще коментира обществената поръчка за тестовете за чума по дребните преживни животни. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По нареждане на премиера Бойко Борисов БАБХ спря обществената поръчка за препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни (ОБЗОР)

По нареждане на премиера Бойко Борисов БАБХ спря обществената поръчка за препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни (ОБЗОР)

10 Август 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря обществената поръчка на стойност малко над 336 хил. лв. за препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, стана ясно по време на извънредна пресконференция на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев. Той обясни, че решението е взето след разговор между него и премиера Бойко Борисов след породилите се в обществеността съмнения, че фирмата, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, не разполага с опит в тази търговия и е създадена много скоро преди обявяването на поканата.
По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов коментира във Варна, че ще провери случая с обществената поръчка и ако има проблем, ще я анулира. „Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове“, заяви Борисов. Директорът на агенцията обясни, че БАБХ юридически е действала напълно законно, тъй като фирмата се е оказала единствената, която може да внася у нас регистрирания набор от препарати за изследванията на болестта и заяви, че оставката му не е искана от премиера.
Взетите близо 8000 проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК), като финансирането на изследванията ще се поема от ЕК.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Ресурсът за диагностикумите ще бъде отпуснат от европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Ресурсът за диагностикумите ще бъде отпуснат от европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол

10 Август 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. Ресурсът за диагностикумите ще бъде отпуснат от европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол „Ди Джи Санте“. ТТова каза изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев по време на пресконференция във връзка възложената от Агенцията обществена поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Илиев поясни, че мисията на ЕК преди няколко седмици в България е предложила да не се контролира само 10-километровата зона, а да се вземат проби и от 20-километровата зона около констатираните огнища на чумата по дребните преживни животни. „Пробите се увеличиха и напрежението на тема кога ще излязат резултатите е много сериозно“, поясни д-р Илиев. Той уточни, че близо 8000 проби ще бъдат разпределени между няколко страни и референтната лаборатория в Европа. „Това са лабораториите, с които ние обикновено работим – Румъния, Унгария, Австрия, възможно е и Германия. Предполагам, че всички колеги ще ни се притекат на помощ, защото цялата диагностика на чумата по дребните преживни животни е доста интересна на цяла Европа. Това означава, че тя може да влезе и в други страни и ние сме страната, която трябва да я спре“, поясни д-р Илиев. Той изрази надежда до понеделник да получи решение за получаване на диагностикуми от банката на европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол „Ди Джи Санте“ и финансово да разреши да се увеличи капацитетът на лаборатории, които да ни направят тези изследвания. Директорът на БАБХ увери, че те няма да са за наша сметка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Само една фирма в България има право да продава диагностикуми, невъзможно е закупуването им директно от производителя

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Само една фирма в България има право да продава диагностикуми, невъзможно е закупуването им директно от производителя

10 Август 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Само една фирма в България има право да продава диагностикуми, невъзможно е закупуването им директно от производителя. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев по време на пресконференция във връзка възложената от Агенцията обществена поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Илиев заяви, че направените до момента изследвания във връзка с чумата са голям брой - близо 8000, и трябва да бъдат извършени веднага, за да има смисъл от тях и да се предотврати разпространението на заболяването.
„За целта сме влезли в контакт и с други лаборатории в Европа, които могат да направят изследването. Заради капацитета на лабораториите, днес цялата сутрин разговарям с моите колеги, шефове на компетентни органи на страни от ЕС и вече имаме договорености да ни помогнат в изследването. Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет“, каза д-р Илиев.
По думите му поради спешността на ситуацията и важността това да стане по-бързо е бил обявен конкурс за такъв диагностикум. „Конкурсът се обявява на базата на това кой има право да ги продава“, каза директорът на БАБХ и поясни, че в регистъра може да се провери кои фирми могат да продават диагностикума.
Д-р Илиев обърна внимание, че единственият производител на диагностикума в Европа е френска фирма, която може да дава право на други фирми да го продават. Той обясни, че в списъка на регистрация за конкурса е фигурирала само една фирма, която има права от френската фирма-производител да продава диагностикума и добави, че за да не бъде конкурсът само с един участник от БАБХ са поканили да участва и друга фирма, която е участвала в продажбата на диагностикума у нас.
„Оказа се, че тази фирма няма право да продава в България, защото продава през правата на една австрийска фирма, която не е получила разрешение от фирмата-производител да предоставя права за продажба“, допълни д-р Илиев и поясни, че затова е останала единствено фирмата, за която се говори в медиите. „Няма друга законова възможност да си набавим диагностикум в момента. Отделно при тази извънредна ситуация, доколкото разбрах от нашата юристка, няма нужда да обявяваме конкурси и можем да сключим договор“, каза д-р Илиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни

10 Август 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на пресконференция във връзка с обществената поръчка, възложена от Агенцията за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", каза д-р Илиев. На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че тя не му е поискана от премиера.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ ще даде пресконференция за обществената поръчка за доставка на препарати срещу чумата по дребните преживни животни

БАБХ ще даде пресконференция за обществената поръчка за доставка на препарати срещу чумата по дребните преживни животни

10 Август 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. От 16.30 часа в сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се проведе пресконференция по повод обществената поръчка, възложена от Агенцията за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще я анулирам

Премиерът Бойко Борисов: Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще я анулирам

10 Август 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Варна. Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще я анулирам. Това каза пред журналисти във Варна министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали знае за случая за фирма, която е създадена преди месец и която печели конкурса за обществена поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата при дребните преживни животни, той отговори: „Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Агенцията не разполагаше с диагностикуми за изследване на чумата по дребните преживни животни, затова се наложи спешно възлагане на обществена поръчка

БАБХ: Агенцията не разполагаше с диагностикуми за изследване на чумата по дребните преживни животни, затова се наложи спешно възлагане на обществена поръчка

9 Август 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. По повод запитванията за обществената поръчка, възложена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, ви информираме, че на 2.07.2018г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е закупил неголямо количество китове за диагностика от „Лабор Диагностик“, дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два мида от необходимите препарати за диагностика. Самото дружество не е било вписано в регистъра Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.
На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, отговаряме, че това са единствените китове за диагностика на Чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България. Регистърът е публичен и е публично достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.
Преди обявяване на поръчката „Глобул вижън 2018“ ЕООД е представила пълномощно от 01.08.2018г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги покани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.
По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, тези отговори трябва да бъдат отправени към нейните представители. При извършена проверка в Търговския регистър БАБХ е установила, че фирмата включва в предмета си на дейност „всички дейности и услуги, незабранени от закона“.
Основният мотив е, че „Глобул вижън 2018“ ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Продължава вземането на проби от дребните преживни животни в 20 км зона при идентифицираното огнище на заболяването чума по дребните преживни животни

Ямбол: Продължава вземането на проби от дребните преживни животни в 20 км зона при идентифицираното огнище на заболяването чума по дребните преживни животни

7 Август 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Вземането на проби и извършването на клинични изследвания на дребните преживни животни във всички стопанства от 20 километровата зона при идентифицираното огнище на заболяването чума по дребните преживни животни, на територията на област Ямбол продължава. Това съобщиха от Областна администрация – Ямбол.
Към днешна дата ветеринарните лекари са взели 3838 кръвни проби от 182 стопанства и ферми за в общините Болярово, Елхово и Стралджа. Клинично прегледаните дребни преживни животни в района са много повече.
Както вече информирахме в 10 километровата зона се вземат повторни проби, в разширената зона се извършват първи клинични прегледи и проби.
Всички стопани са информирани и запознати, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност са задължени да допуснат оторизираните ветеринарни лекари за вземане на проби от животните.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за чумата: И аз да погаля някоя козичка ли – не си играйте със страховете на хората

Премиерът Бойко Борисов за чумата: И аз да погаля някоя козичка ли – не си играйте със страховете на хората

3 Август 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Ямбол. И аз да погаля някоя козичка ли – не си играйте със страховете на хората. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с чумата по дребните преживни животни на територията на област Ямбол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има си независими държавни експертни организации, които действат по книгата. Не случайно дойдоха от ЕК и много ясно казаха, че всички мерки и действия са абсолютно правилни. Какво да се изказвам? И аз да погаля някоя козичка ли? Случват се такива неща“, заяви премиерът. „Така се действа и в Турция, и в Гърция, и в Румъния. Престанете да си играете със страховете на хората. Това е казала науката към днешна дата, ние сме спазили всичко, което е казано. Мъчно ми е, но така се прави“, поясни Борисов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: В Болярово бяха взети втори проби от всички ферми, с изключение на една

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: В Болярово бяха взети втори проби от всички ферми, с изключение на една

1 Август 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Ямбол. В Болярово бяха взети втори проби от всички ферми, с изключение на фермата на Христо Христов, където представители са Ана Петрова и Тодор Христов. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Ямбол Димитър Иванов. "Те не изпълняват Закона за ветеринарномедицинската дейност", отбеляза Димитър Иванов. "Лекарите от БАБХ са възпрепятствани да си свършат работата по закона по отношение на прегледите и вземането на втори проби", допълни той. На въпрос дали е обсъждано какви мерки ще се вземат, ако те не се съгласят на втора проба, Димитър Иванов отговори: „Ние сме правова държава, имаме закони“. "Хората дори държаха вторите проби да се вземат първо от тях, за да излязат първо техните резултати. Разбираемо е покрай шума, който се вдига около въпросната ферма", отбеляза Димитър Иванов. Той уточни, че не може да каже кога ще бъдат готови резултатите. „Това могат да кажат най-добре от централната лаборатория. Вземането на втори проби от животните започна от понеделник. Не мога да кажа точно от колко животни са взети проби", допълни още той, като уточни, че вземането на проби от община Елхово е започнало в понеделник, а вчера и в пограничните села.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Започна вземането на проби от стадата в 20-километровата зона на заболяването чума по дребните преживни животни

Ямбол: Започна вземането на проби от стадата в 20-километровата зона на заболяването чума по дребните преживни животни

30 Юли 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Започна вземането на проби и извършването на клинични изследвания на дребните преживни животни във всички стопанства от 20-километровата зона на идентифицираното огнище на заболяването чума по дребните преживни животни, на територията на област Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Ямбол. 20-километровата зона, в която се извършват клиничните изследвания обхваща 36 населени места в засегнатата община Болярово, включва и населени места от съседните общини Елхово и Стралджа. Вземането на проби от дребните преживни животни във всички стопанства се извършва от няколко екипа оторизирани ветеринарни лекари. Към този момент приключи безпроблемно вземането на проби в четири животновъдни обекта в с. Голям Дервент, община Елхово, при пълно съдействие от страна на стопаните.
Кметовете на населени места от 20-километровата зона, в които се извършват клиничните прегледи информират своевременно стопаните за предстоящите действия на ветеринарните служби. В деня на проверките животните трябва да не бъдат извеждани, а да са в стопанствата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Областният координационен щаб поиска отпадане на ограничителните мерки срещу чумата в Шарково

Ямбол: Областният координационен щаб поиска отпадане на ограничителните мерки срещу чумата в Шарково

27 Юли 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Областният координационен щаб поиска отпадане на ограничителните мерки срещу чумата в Шарково. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Ямбол. Щабът за изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението, ограничаване и ликвидиране на болестите – Чума по дребните преживни животни, африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците в област Ямбол на свое заседание днес взе следните решения: Областният координационен щаб предлага на Българската агенция по безопасност на храните да отпадне 3 километровата ограничителна зона в с. Шарково, община Болярово, област Ямбол, поради приключване мероприятията по евтаназия на животните и извършена дезинфекция в животновъдните обекти и населеното място; Кметовете на населени места от 20 километровата зона в област Ямбол, в които ще бъдат извършени клинични прегледи и взети проби да издадат заповеди за уведомяване на стопаните за предстоящите действия на ветеринарните служби. Заповедите да бъдат сведени до знанието на стопаните срещу подпис.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Утре ще бъдат взети проби от стадата с дребни преживни животни в община Елхово

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Утре ще бъдат взети проби от стадата с дребни преживни животни в община Елхово

25 Юли 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Утре ще бъдат взети проби от стадата с дребни преживни животни в община Елхово. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Ямбол Димитър Иванов. „В зоната, в която са съседните землища и села, също ще се вземат кръвни проби, за да са спокойни хората. Това е защото землищата между селата в Болярово и Елхово си граничат. Увеличената зона от 20-км ще бъде проверявана от понеделник, а проверките се очаква да приключат до 31 юли. Другите мерки са относно дезинфекция на стопанствата, в които бяха евтаназирани животните и почистване на зоната преди граничния пункт (ГКПП „Лесово“)“, каза още той.
Агенция „Фокус“ припомня, че зоната, в която ще бъдат проверявани стада с дребни преживни животни беше увеличена от 10 на 20 км.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Животновъди се обявиха в подкрепа на министър Румен Порожанов и предприетите мерки спрямо чумата по дребните преживни животни (ОБЗОР)

Животновъди се обявиха в подкрепа на министър Румен Порожанов и предприетите мерки спрямо чумата по дребните преживни животни (ОБЗОР)

25 Юли 2018 | 02:05 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди от страната се събраха и се обявиха в подкрепа на министър Румен Порожанов и предприетите мерки от Министерството на земеделието, храните и горите спрямо чумата по дребни преживни животни. Бившият министър на земеделието и председател на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов заяви, че цялата гилдия е възмутена от начина, по който е бил политизиран проблемът с чумата по дребни преживни животни. По думите му протест по време на чума не е най-добрият начин да изразиш позицията си, още по-малко да защитиш животновъдите. Той заяви, че секторът е възмутен от поведението на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутатите, които заедно с нея са завели агитките пред Министерски съвет, изразявайки позицията на земеделския сектор и защитавайки интересите на животновъдите. Според него политиците не трябва да преиграват със съдбите на хората. Върбанов заяви, че секторът се обединява около защитата на уволнения директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, който по думите му е абсолютен експерт и не е трябвало да напуска поста си.
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов също обяви, че асоциацията застава зад действията на министър Порожанов и екипа му. Той допълни, че секторът е против политизирането на каквито и да е стачни действия и против уволнението на експерти като г-н Праматаров.
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров заяви, че биха подкрепили дори по-строги мерки, защото ако заразени животни излязат от зоната на огнище, последствията за страната ни ще са главозамайващи. Той допълни, че компенсацията на животновъдите е изключително адекватна спрямо животните. По думите му, протестните действия, организирани от НОКА не изразяват мнението на бранша и действията на председателя на НОКА Симеон Караколев целят дестабилизация на страната. Зоров заяви, че Караколев е оспорил наредба 3, с което един от членовете е паднал и това означава, че не могат да текат проверки, както и да се вземат субсидиите от тези животновъди. Според него това ще доведе до изоставане в сроковете за плащане на обезщетения и до дестабилизация на страната.
Председателят на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) Стоян Чуканов заяви, че е страховито, когато отговорни хора разрушават доверието в институциите. По думите му това е липса на държавническо мислене. Чуканов допълни, че от асоциацията са втрещени от това, че хората, които са отговорни за сектор животновъдство, ги няма и не можем да очакваме някакво подобрение, когато експертите в сектора липсват.
Мария Степанчева от името на Асоциацията на българските бивовъди посочи, че те се различават от протестните действия на НОКА пред Министерски съвет. По думите ѝ Симеон Караколев няма моралното право да говори от името на животновъдния бранш.
Председателят на Организацията на развъдничиците на автохонни овце в България Румен Стоянов и зам.-председателят на Обединени български животновъди Юлия Коюнджийска обявиха, че не са давали съгласието си имената им да фигурират в управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Те също застанаха зад действията на министър Порожанов и неговия екип и заявиха, че ще реагират пред съответната прокуратура и съд във връзка с тяхното вписване като членове на НОКА.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма да стане, ако управляващите си мислят, че ще си фантазират и ние ще ги опровергаваме – приключихме с това равнище на политика

Корнелия Нинова, БСП: Няма да стане, ако управляващите си мислят, че ще си фантазират и ние ще ги опровергаваме – приключихме с това равнище на политика

24 Юли 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. Няма да стане, ако управляващите си мислят, че ще си фантазират и ние ще ги опровергаваме – приключихме с това равнище на политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос във връзка с обвинения на браншови организации, че Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е вербуван от БСП, Нинова попита кой е този човек. "Сигурно още конспиративни теории ще чуем по този въпрос. Сега пък този Караколев бил от БСП ли? Ако беше от БСП, едва ли щеше да влезе при Бойко Борисов в Министерски съвет и да се разберат след протеста да продаде интересите на онеправданите хора", заяви Нинова. Тя посочи, че всеки може да си ражда, каквито иска конспирации, за да заглуши истината. "А тя е, че държавата се изправи срещу народа си и се провали в това, което направи в Странжда и единственият начин, за да се установи кой-кой е в тази работа, е този, който ви показваме днес", каза Нинова и призова, който има да казва нещо да отива в органите, където това трябва да се установяват. "Ако си мислят, че всеки ден ще си измислят всякакви фантазии и ние всеки ден ще излизаме да ги опровергаваме, просто няма да стане. От събота, ако не сте разбрали - ние приключихме с това равнище на политиката. Единият така, другият онака. По цял ден жълтории и скандали. Оттук нататък по Странжда ще разговаряме по програмата Странджа - Сакар, която предлагаме като политики и за живота на тези хора. Ще разговаряме за престъпления, извършени от представители на държавата. Ще търсим по всякакъв начин да защитаваме хората. Няма нищо по-естествено от това един лидер на опозицията да стои до народа си", коментира лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Сезираме главния прокурор да установи извършени престъпления и закононарушения в Шарково – обсъждаме и да потърсим правата на хората в Страсбург

Корнелия Нинова, БСП: Сезираме главния прокурор да установи извършени престъпления и закононарушения в Шарково – обсъждаме и да потърсим правата на хората в Страсбург

24 Юли 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. Сезираме главния прокурор да установи извършени престъпления и закононарушения в Шарково – обсъждаме и да потърсим правата на хората в Страсбург. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпросът за кризата с животновъдите в Ямболско - продължаваме да твърдим, че действията на управляващите в засегнатите райони, поне в началото, бяха незаконни. Затова трябва да се носи отговорност. За разлика от тях, не само хвърляме димки за конспирации и всякакви други измислени пълзящи преврати, а действаме. Като сме го казали – днес внасяме в прокуратурата 11 страници сигнал. Сезираме главния прокурор да предприеме действия за установяване според нас на извършени престъпления и закононарушения“, заяви Нинова. Тя обясни, че действията на властите са базирани на нищожни заповеди. По думите ѝ заповедите за действие са подписани от заместник-директор на Агенция, а не от министър на земеделието и съгласувано с министър на вътрешните работи, както изисква законът. Корнелия Нинова поясни, че БСП ще сезира главния прокурор за унищожаване на частна собственост без документ на базата, на което това се случва, както и за нахлуване в частна собственост без предоставяне на заповед за това и за ограничаване на достъпа на хората до личната им собственост без документ, заповед или каквото и да е. „Заравянето на убитите животни, считаме, че създава опасност от епидемии и за това са виновни хората, които го правят. Липсата на обеззаразяване също е опасност от разнасяне на епидемии и затова трябва да се носи отговорност“, каза лидерът на БСП. Нинова поясни, че БСП обсъжда с международна експертиза търсене на правата на тези хора в Страсбург по Европейска конвенция по правата на човека и основните свободи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Когато твърдиш, че президентът и БСП организират пълзящ преврат – трябва да намериш смелост и да отидеш в прокуратурата и ДАНС

Корнелия Нинова, БСП: Когато твърдиш, че президентът и БСП организират пълзящ преврат – трябва да намериш смелост и да отидеш в прокуратурата и ДАНС

24 Юли 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Когато твърдиш, че президентът и БСП организират пълзящ преврат – трябва да намериш смелост и да отидеш в прокуратурата и ДАНС. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка с клипа на човек, който от ГЕРБ показаха и обвиниха Нинова, че е подстрекавала протестите в Шарково, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що се отнася до разпространения клип от ГЕРБ и внушенията за пълзящ преврат, който организираме президентът Радев и аз, по два начина ще го коментирам. Като твърдиш нещо, ако намериш смелост отиваш там, където му е мястото – прокуратура, ДАНС. После носиш отговорност. Така се случва в правовата държава. Този сигнал трябваше отдавна да е в прокуратурата и да ни разследват“, заяви Нинова. По думите ѝ самите хора от Шарково са дали пресконференция и са обяснили, че никой не ги подстрекава.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма нищо по-нормално от изречението ми към хората да спрат, ако полицията ги спре – на това някои му викат държавен преврат

Корнелия Нинова, БСП: Няма нищо по-нормално от изречението ми към хората да спрат, ако полицията ги спре – на това някои му викат държавен преврат

24 Юли 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма нищо по-нормално от изречението ми към хората да спрат, ако полицията ги спре – на това някой му викат държавен преврат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка с клипа на човек, който от ГЕРБ показаха и обвиниха Нинова, че е подстрекавала протестите в Шарково, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обърнахте ли внимание на съдържанието на клипа. Не на опорната точка на ГЕРБ. Мога сега да ви го повторя. Да застана с лицето и думите си. Нямам нищо по-нормално от следното изречение, което и сега мога да кажа: Уважаеми българи, накъдето и да пътувате, на море, на работа, да подкрепяте протести, ако полицията ви спре, спирайте. На това, някои му викат държавен преврат. Къде тук тези болни фантазии се развихриха до държавен преврат. Аз съм тук и повтарям това изречение, което ми приписвате в този клип: „Ако ви спират полицаите, спирайте. Това е съдържанието на клипа и аз го повтарям днес на живо“, каза лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: До утре ще продължи дезинфекцията в село Шарково

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: До утре ще продължи дезинфекцията в село Шарково

24 Юли 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Ямбол. До утре ще продължи дезинфекцията в село Шарково. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Ямбол Димитър Иванов. „И днес и утре продължава дезинфекцията в село Шарково. И през това време ще останат в сила същите мерки, които са взети за 3-киломентровия район, определен от БАБХ, до извършване на пълната дезинфекция в селото и фермите. Само в Болярово остава нерешен въпросът с вторите проби на животните, които бяха поискани от собствениците“, обясни Иванов.
Агенция „Фокус“ припомня: От 22 юли село Шарково е отцепено от жандармерията. Полицаите изпълняват заповед на Агенцията по безопасност на храните, която забранява достъпа до селото в радиус от 3 км.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Христов, кмет на Болярово: Все още не са взети втори проби за чума от животните в града

Христо Христов, кмет на Болярово: Все още не са взети втори проби за чума от животните в града

24 Юли 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Все още не са взети втори проби за чума от животните на Анна и Тодор Петрови. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Болярово Христо Христов. „В момента вариантите са два и собствениците на стадото – Анна и Тодор Петрови, ги знаят. Единият е да се вземат втори проби, след като се спря изпълнението на заповедта за евтаназия, за да може ако са отрицателни, да се приложат карантинни мерки и всичко друго, което е необходимо. Но те все още на са дали съгласие. Другият вариант е в един момент БАБХ да реши да изпълни заповедта, която е в сила, но такова решение ще се вземе най-вероятно от кризисния щаб, който се ръководи от областния управител“, каза още Христов. Той уточни, че в момента се взимат проби от животни и извън 10-те км, които са по закон, като целта е да се пресече болестта и напълно да се спре разпространението й.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Външни лица създават смут в Болярово, те нямат нищо общо с местните

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Външни лица създават смут в Болярово, те нямат нищо общо с местните

23 Юли 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Хората, които бяха в Шарково и са против евтаназията, стоят в Болярово, около имота на Анна и Тодор Петрови. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Ямбол Димитър Иванов за мерките срещу чумата по дребните преживни животни в село Болярово. „Говорих с кмета на Болярово, че това са външни лица, които създават смут, не толкова напрежение. Те нямат общо с местните, никой от местните не е с тях“, заяви той. „Не е хубаво нещата да се възпрепятстват така“, коментира областният управител. „Ветеринарни лекари има в целия регион, от гледна точка и на дезинфекцията, която се прави“, обясни Димитър Иванов. „В Шарково в момента се дезинфекцират трите ферми. На следващия ден ще започне дезинфекцията и в самото село, по улиците и тревните площи. В сряда ще има още една дезинфекция на обектите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eвродепутатът Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Европа на 100% е ангажирана с проблема с чумата по дребните преживни животни в България

Eвродепутатът Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Европа на 100% е ангажирана с проблема с чумата по дребните преживни животни в България

23 Юли 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Европа на 100% е ангажирана с проблема с чумата по дребните преживни животни в България. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на извънреден брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Европа даде отлична оценка на действията на българските власти за чумата и ще поеме 75% от обезщетенията, които ще бъдат изплатени за загубите на българските стопани. Така че Европа и Европейският съюз са ангажирани на 100% с този проблем“, обясни Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова и БСП казаха, че няма заповеди на БАБХ и положителни проби за чума, а такива има

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова и БСП казаха, че няма заповеди на БАБХ и положителни проби за чума, а такива има

23 Юли 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова и отборът ѝ от БСП първоначално казаха, че няма заповеди. А такива имаше, когато бяха предприети първоначалните действия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов за мерките срещу чумата по дребни преживни животни в Странджанско в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Казаха, че няма положителни проби, че дори няма никакви проби, които да бъдат представени на хората. Проби има, положителни резултати също има, и на това основание се издаваха заповедите от БАБХ“, заяви той. „След като бяха изложени фактите никой от БСП не си направи труда на Председателския съвет да каже: „Да, извинявайте. Действително, може би, прекрачихме малко границата и трябва да съдействаме на институциите“, коментира Цветан Цветанов. „Трябва да имаме по-голямо уважение към експертите и тези, които се грижат за здравето на хората“, призова той. „БАБХ бяха много ясни и категорични, че пробите са положителни и трябва да започне ограничаване на разрастването на чумата в страната“, обяви Цветанов. Той обясни, че в страната има 1,3 млн. овце и кози, а избитите заради чумата са около 4300-4500. „Политиците няма как да извличат политически дивиденти от подобна трагедия в страната. Трябва да бъдем отговорни и да стимулираме властите с действията си да ограничат разрастването на тази зараза“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираност за потенциалната заплаха и за това, че единственият вариант, за да излезем от ситуацията е да вървим към евтаназия на всички животни, при които има огнища на чума“, каза още Цветанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евтаназираха и последните стада в село Шарково (ОБЗОР)

Евтаназираха и последните стада в село Шарково (ОБЗОР)

23 Юли 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
София. Всички животни и от последните три останали стада в село Шарково са умъртвени по хуманен начин и загробени, съобщи на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Тази сутрин село Шарково беше отцепено - полицаите изпълняваха заповед на Агенцията по безопасност на храните, която забранява достъпа до селото в радиус от 3 км. Стадото на Тодорка Сакалиева – баба Дора, беше умъртвено - 12 дни, след като БАБХ издаде заповед за евтаназията. Стадото е било от около 140 животни, от които само половината са регистрирани. Заедно с него бяха еватаназирани още две по-малко стада с по 15 животни.
Последните три двора, в които имаше животни, ще бъдат дезинфекцирани до края на деня, а до дни ще започне и самото изчистване на оборите. Предвид риска, който съществува в района, на всеки 20 дни ще се взимат проби. Сега това става на зона от 10 км, като тя ще се разшири на 20 км. Собствениците на евтаназираните в неделя стада ще получат обезщетение до една седмица, а за всички останали в Шарково, чиито животни преди това бяха умъртвени, изплащането ще стане в понеделник. Стопаните ще получат обезщетение дори и за нерегистрираните си животни.
В Болярово все още не са взети втори проби от животните. „За мен поведението на тези стопани в Болярово не е нормално. Лично гарантирах на хората, че заповедта за евтаназия ще бъде спряна, докато не се вземат втори проби. Те поискаха втори ветеринарен лекар – и това изпълнихме“, коментира министър Порожанов. Той заяви, че за него е непонятно защо все още има стопани, които отказват втори проби.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евтаназираха и последните стада в село Шарково (ОБЗОР)

Евтаназираха и последните стада в село Шарково (ОБЗОР)

22 Юли 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Всички животни и от последните три останали стада в село Шарково са умъртвени по хуманен начин и загробени, съобщи на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Тази сутрин село Шарково беше отцепено - полицаите изпълняваха заповед на Агенцията по безопасност на храните, която забранява достъпа до селото в радиус от 3 км. Стадото на Тодорка Сакалиева – баба Дора, беше умъртвено - 12 дни, след като БАБХ издаде заповед за евтаназията. Стадото е било от около 140 животни, от които само половината са регистрирани. Заедно с него бяха еватаназирани още две по-малко стада с по 15 животни.
Последните три двора, в които имаше животни, ще бъдат дезинфекцирани до края на деня, а до дни ще започне и самото изчистване на оборите. Предвид риска, който съществува в района, на всеки 20 дни ще се взимат проби. Сега това става на зона от 10 км, като тя ще се разшири на 20 км. Собствениците на евтаназираните в неделя стада ще получат обезщетение до една седмица, а за всички останали в Шарково, чиито животни преди това бяха умъртвени, изплащането ще стане в понеделник. Стопаните ще получат обезщетение дори и за нерегистрираните си животни.
В Болярово все още не са взети втори проби от животните. „За мен поведението на тези стопани в Болярово не е нормално. Лично гарантирах на хората, че заповедта за евтаназия ще бъде спряна, докато не се вземат втори проби. Те поискаха втори ветеринарен лекар – и това изпълнихме“, коментира министър Порожанов. Той заяви, че за него е непонятно защо все още има стопани, които отказват втори проби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В Болярово все още не са взети втори проби от животните

Министър Румен Порожанов: В Болярово все още не са взети втори проби от животните

22 Юли 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. В Болярово все още не са взети втори проби от животните. Това каза на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За мен поведението на тези стопани в Болярово не е нормално. Лично гарантирах на хората, че заповедта за евтаназия ще бъде спряна, докато не се вземат втори проби. Те поискаха втори ветеринарен лекар – и това изпълнихме“, каза още министър Порожанов и посочи, че за него е непонятно, защо все още има стопани, които отказват втори проби.
Министърът обясни, че в Шарково, където днес бяха евтаназирани всички стада, предвид на риска на района, проби ще продължават да се взимат на всеки 20 дни. „Сега това става на зона от 10 км, като тя ще се разшири на 20 км“, посочи той. На въпрос кога жандармерията ще се изтегли от селото, Порожанов отговори: „В момента, в който се направи дезинфекцията на трите стопанства“.
Земеделският министър обясни още, че стопаните ще получат обезщетение дори и за нерегистрираните си животни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Умъртвени са всички животни и от последните три останали стада в село Шарково

Министър Румен Порожанов: Умъртвени са всички животни и от последните три останали стада в село Шарково

22 Юли 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Умъртвени са всички животни и от последните три останали стада в село Шарково. Това каза на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В село Шарково към момента трите стада – две по-малки с около 15 животни и това, което е с козите с около 140 животни, вече са умъртвени по хуманен начин и загробени“, каза още Порожанов и посочи, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила. „Едно от тези стада е на баба Дора и тя както всички, ще получи обезщетение. Това ще стане до една седмица, а за всички останали в Шарково, чиито животни преди това бяха умъртвени, изплащането ще стане утре“, обясни министърът.
Той припомни, че в трите населени места – Шарково, Странджа и Краново, бяха потвърдени 22 положителни проби. „Което означава, че там независимо от това, че не всички стада са с положителни проби, поради контактност, трябваше да се подходи по този начин. Това е начин, потвърден като правилен от Европейската комисия, която беше при нас. В петък бяха платени обезщетенията в Краново и Странджа, а утре ще бъдат изплатени и в Шарково“, каза той.
Порожанов обясни, че последните три двора, в които имаше животни, ще бъдат дезинфекцирани днес, а до дни ще започне и самото изчистване на оборите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна евтаназията на стадото на баба Дора в Шарково

Започна евтаназията на стадото на баба Дора в Шарково

22 Юли 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Започна евтаназията на стадото на Тодорка Сакалиева – баба Дора, в село Шарково, предаде бТВ. Тази сутрин селото беше отцепено. Полицаи изведоха от Шарково гражданите, които бяха блокирали пътя до последното оцеляло стадо на баба Дора.
Според източници на медията умъртвяването на животните е започнало към 15 ч.
Очаква се официално потвърждение от земеделския министър Румен Порожанов или от вътрешния Валентин Радев, които ръководят оперативния щаб, създаден заради кризата с чумата по животните в Странджа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Жандармерия ограничи достъпа до село Шарково, където трябва да продължи умъртвяването на животни

Ямбол: Жандармерия ограничи достъпа до село Шарково, където трябва да продължи умъртвяването на животни

22 Юли 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Жандармерия ограничи днес достъпа до ямболското село Шарково, където трябва да продължи умъртвяването на животни заради заразата от чума. Протестиращи срещу умъртвяването се изтеглиха в съседното село, съобщава БНР.
Десетината младежи тази сутрин бяха помолени да освободят терена пред стопанството на баба Дора, до напрежение не се стигна и час по-късно младежите се преместиха в съседното село. В момента в Шарково не се допускат външни хора, жандармерия е препречила пътя към селото.
Не е ясно дали днес ще започне евтаназията на козите. От асоциацията на животновъдите и козевъдите в региона Странджа-Сакар обаче призоваха властите да си свършат час по-скоро работата, защото стопаните там са силно притеснени заради разпространението на чумата.
В Болярово, пред стадото на Ана и Тодор, днес е спокойно. Не е ясно дали от животните ще бъдат взети втори проби и днес за изследвания.
Вчера Ана Петрова отказа да допусне екипа, тъй като се съмнява в обективността на изследванията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ заподозря БСП за инициатор на провокациите в село Шарково (ОБЗОР)

ГЕРБ заподозря БСП за инициатор на провокациите в село Шарково (ОБЗОР)

21 Юли 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ заподозря БСП за инициатор на провокациите в село Шарково. По време на извънреден брифинг бившият народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров обясни, че разполага с видео доказателство за това, че има „екшън план“, организиран от лидера на БСП Корнелия Нинова, с цел възпрепятстване на действията на служителите на МВР и БАБХ в региона на заразата с чума. Тодоров пусна запис, публикуван в профила в социалната мрежа Facebook на лице с името Тодор Атанасов. Във видеото Атанасов казва: „Пътувате натам, спирате по пътища. Говорих с Корнелия Нинова и тя каза – който, където го спрат, там да остава“. В последствие клипът беше изтрит от социалната мрежа.
„Преди няколко дни дадохме ясна информация, че според ГЕРБ тези провокации, които се случват в района на село Шарково, са инициирани от „Позитано“, президента Румен Радев и „белградския беглец“, каза още Тодоров. Той посочи, че казусът е изключително сериозен, тъй като за първи път ГЕРБ получава видео доказателство за своите твърдения.
Народният представител от ГЕРБ Тома Биков зададе въпроса има ли финансова обосновка цялата тази акция. „Корнелия Нинова трябва да отговори и на следните въпроси - познава ли този човек (Тодор Атанасов) и общувала ли е с него във времето, в което самата тя присъстваше в Странджа. Поддържала ли е контакти с други хора от групите, които организираха провокации в Странджа, и с хора, които отидоха там с луксозни автомобили и възпрепятстваха органите да си свършат работата? Призоваваме г-жа Нинова да отговори веднага на тези въпроси и в зависимост от това, ще преценим дали да се обърнем към Прокуратурата за разследване на тези провокативни действия. Защото това прилича на заплаха към националната сигурност на България“, каза още Биков.
По време на Националното съвещание на БСП, което се провеждаше в НДК по същото време, общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет Николай Николов коментира: „Къде да бъде Корнелия Нинова, ако не в Шарково – в кабинета си ли или да играе тенис като някои други. Неслучайно в сряда бе така подкрепена в протеста на животновъдите пред Министерски съвет. Всеки един в тази зала - общински съветник, народен представител, - е лице на БСП. Бивайки сред хората, ние може да разрешаваме техните проблеми и те ще ни се доверят“, каза Николов.
Лидерът на БСП отказа да коментира темата с мотива, че днешната тема е бъдещето на България и нищо повече от това.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Николов, БСП: Къде да бъде Корнелия Нинова, ако не в Шарково – в кабинета си ли, или да играе тенис като някои други

Николай Николов, БСП: Къде да бъде Корнелия Нинова, ако не в Шарково – в кабинета си ли, или да играе тенис като някои други

21 Юли 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Къде да бъде Корнелия Нинова, ако не в Шарково – в кабинета си ли, или да играе тенис като някои други. Това каза общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет Николай Николов по време на Националното съвещание на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Неслучайно в сряда бе така подкрепена в протеста на животновъдите пред Министерски съвет. Всеки един в тази зала - общински съветник, народен представител - е лице на БСП. Бивайки сред хората, ние може да разрешаваме техните проблеми и те ще ни се доверят“, каза Николов.
Попитана във връзка с обвиненията на ГЕРБ, че е подстрекавала протестиращи в Странджанско самата Нинова отговори: „Извинете много. Заседанието тече, днешната ни тема е бъдещето на България. Нищо повече от това“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Корнелия Нинова, ще сезираме прокуратурата, защото това е заплаха към националната сигурност

Тома Биков, ГЕРБ: Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Корнелия Нинова, ще сезираме прокуратурата, защото това е заплаха към националната сигурност

21 Юли 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Корнелия Нинова, ще сезираме прокуратурата, защото това е заплаха към националната сигурност. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на извънреден брифиг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очакваме отговор веднага от г-жа Нинова. Тя трябва да отговори на следните въпроси - познава ли този човек (Тодор Атанасов) и общувала ли е с него във времето, в което самата тя присъстваше в Странджа. Поддържала ли е контакти с други хора от групите, които организираха провокации в Странджа, и с хора, които отидоха там с луксозни автомобили и възпрепятстваха органите да си свършат работата? Давала ли е задачи на организаторите как да действат?“, коментира Биков.
Той обясни, че във видеото се казва, че Корнелия Нинова е казала на техните хора, като бъдат спрени от служители от службите, да остават на място и да не си тръгват. „Това означава да стоят при полицаите и да не си тръгват. Ако могат да стигнат до селото, да стигнат, а ако не да стоят там, където са. Питаме г-жа Нинова, има ли финансова обосновка тази акция? Призоваваме я да отговори веднага на тези въпроси и в зависимост от това ще преценим дали да се обърнем към Прокуратурата за разследване на тези провокативни действия. Защото това прилича на заплаха към националната сигурност на България“, каза още Биков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Тодоров, ГЕРБ: Имаме видео доказателство, че провокациите, които се случат в село Шарково, са по "екшън план", иницииран от Корнелия Нинова

Антон Тодоров, ГЕРБ: Имаме видео доказателство, че провокациите, които се случат в село Шарково, са по "екшън план", иницииран от Корнелия Нинова

21 Юли 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Имаме видео доказателство, че провокациите, които се случат в село Шарково, са по "екшън план", иницииран от Корнелия Нинова. Това каза бившият народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров по време на извънреден брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Преди няколко дни дадохме ясна информация, че според ГЕРБ тези провокации, които се случват в района на село Шарково, са инициирани от „Позитано“, президентът Румен Радев и „белградския беглец“. В социалните мрежи съществува видео, което доказа тези наши обоснования съмнения. От 19 юли едно лице, което е един от най-активните организатори на тези действия, е пуснал видео. Този човек се казва Тодор Атанасов. Когато влезете в неговия профил във "Фейсбук", ще видите това видео. Той е един от най-активните организатори, които възпрепятстват органите на реда да влязат в огнището на чумата, което е там“, каза още той.
Тодоров посочи, че казусът е изключително сериозен, тъй като за първи път ГЕРБ получава видео доказателство за своите твърдения. „Този човек казва, че Корнелия Нинова им дава ясно разписан „екшън план“ какво да правят, за да възпрепятстват полицията. Корнелия Нинова беше в много активен телефонен обмен, макар и седейки в една каручка по чехли. Тя беше в село Шарково и контролираше всичко това активно. Въпросът ни е – тя комуникира ли с този човек и в зависимост нейния отговор ще решим дали да подадем сигнал до Прокуратурата, защото по всичко изглежда, че има организиран опит за възпрепятстване на служби, на МВР, на БАБХ. Изглежда като нещо, което е чист сценарий“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската проверка в България заключи, че в страната ни чума има и мерките на БАБХ съответстват на законите на ЕС (ОБЗОР)

Европейската проверка в България заключи, че в страната ни чума има и мерките на БАБХ съответстват на законите на ЕС (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Експертна мисия към ЕК, която е на посещение в България, заключи, че в страната ни има чума по дребните преживни животни и няма съмнение за това. Според оценката на европейските експерти мерките, които БАБХ е предприела, са в съответствие със законодателството на ЕС.
Междувременно министрите Румен Порожанов и Валентин Радев отчетоха действията си срещу чумата по дребните преживни животни пред парламента. Те обявиха още вчера, че ще поискат политическо доверие от Народното събрание. В началото на пленарното заседание обаче се заформи дебат дали те ще се появят или не, но в крайна сметка двамата министри пристигнаха в парламента.
Министър Румен Порожанов запозна депутатите с хронологията на заболяването и съобщи, че продължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места на надзорната зона. Той поясни, че управляващите са обезпокоени от ситуацията, защото има няколко стада, които не са евтаназирани - едното е на баба Дора от с. Шарково, където няма открит позитивен резултат, а другото - в село Воден, където има положителни резултати за чума. По думите му стопаните на фермата с вторично огнище на чума в град Болярово не допускат да се вземе втора проба. Министърът обясни, че в петък са изплатени обезщетенията за евтаназираните стада в селата Крайново и Странджа, а в понеделник предстои това да се случи - в село Шарково.
От своя страна министър Валентин Радев заяви, че всичко, направено досега срещу чумата, е законно. Той определи ситуацията като кризисна, тъй като опасността е реална. Министърът на вътрешните работи разкри, че службите работят и по хипотезата заразата с чума да е умишлена.
След изслушването председателят на Земеделска комисия и депутат от ГЕРБ Десислава Танева апелира за държавническо поведение по темата за чумата, тъй като обратното означава много по-големи щети и много по-сърцераздирателни истории. Тя отчете, че при предишните епизоотии България се е справяла много добре. По думите ѝ ветеринарните власти се ползват с уважение на колегите от ЕС и извън него. От ПГ на „БСП за България“ алармираха, че от БАБХ са свалили информацията за чумата от сайта си и че загробването на евтаназираните животни се извършва неправилно. Пред журналисти министър Порожанов обясни, че не контролира сайта на агенцията. Междувременно от БСП публикуваха стенограмата на двата председателски съвета за чумата по дребно преживните животни.
Следобед Оперативният щаб за борба с чумата проведе заседание. След края му земеделският министър съобщи, че ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните. В Шарково ще трябва да има евтаназия за животните. „Няма промяна в начина на действие. Не сме взели решение кога. Трябва да ограничим достъпа и ще се вземе допълнително решение“, обясни Порожанов.
Вътрешният министър Валентин Радев каза, че в интернет ще бъдат качени и координатите на зоните за сигурност. Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, „за да няма обществено нагнетяване“, каза Радев. Той добави, че МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.