НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев ще работи за ефективност, ефикасност и контрол (ОБЗОР)

Новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев ще работи за ефективност, ефикасност и контрол (ОБЗОР)

23 Юли 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев предлага коренна промяна в дейността на Касата в три посока – ефективност, ефикасност и контрол. Той си дава 3 месеца, в които да направи детайлна сметка какво точно трябва да се направи по трите направления. „Ако се приеме планът ми за действие, съм убеден, че 2019 година НЗОК ще приключи без дефицит“, заяви д-р Дечев след откриването на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“. „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, посочи той. Според него в момента действат фармацевтично и болнично лоби, които прокарват политика изцяло в тяхна полза. Затова д-р Дечев предлага промяна в начина на изписване на скъпоструващи лекарства.
„Това ще доведе до по-кратък път на пациента до лекарствата“, посочи той. Д-р Дечев даде пример, че в момента от 4 лекарства, за които даден пациент е подходящ, Касата избира и плаща най-скъпото, а не най-ефективното. Според него трябва да се избира най-евтиния начин на лечение между еднакво ефективните. Д-р Дечев коментира, че големият проблем в контрола е, че Касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. „Няма медицинско лице в Касата, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира“, изтъкна той и уточни, че това се получава поради неясноти в т.нар. алгоритми на клинични пътеки. Дечо Дечев ще настоява и за обединяване на структурите, които отговарят за лечението в чужбина. Той обясни, че средствата за лечение в чужбина са не по-малко от 150 млн. лева на година, като огромна част от тях не отиват при екипа, извършил тази дейност, а за логистика, печалба на болница, посредници, лобисти и т.н. Попитан ще има ли рокади в НЗОК, след като беше избран за управител, Дечо Дечев посочи: „Хора, които не искат да има рокади в Касата, с предварителни действия бетонираха кадровата ситуация“. „Разумно е и се надявам да ми се позволи, като всеки който иска да провежда промени, да имам екип“, коментира той. По думите му проблемът в НЗОК идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, и дърпат конците. „На практика те решават какво да става в Касата. Знам кои са, но не искам да казвам имена – те имат функции, които имат отношение към управлението на касата и си позволяват да ги разширяват. Ще се опитам да работя с тях, ако не - ще видим кой ще си ходи“, коментира Дечо Дечев. Според него длъжността управител на НЗОК трябва да е експертна, въпреки усилията през годините да се направи политическа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Категорично ще има промяна в начина на изписване на скъпоструващи лекарства

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Категорично ще има промяна в начина на изписване на скъпоструващи лекарства

23 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. На първо време ще има някакви ходове, които са най-приложими в изписването на скъпоструващи лекарства по протоколи. Категорично ще има промяна на начина, по който се изписват. Това ще доведе до по-кратък път на пациента до лекарствата. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев след откриването на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на първия „Индекс на болниците“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента да речем има алтернатива от 5 продукта. От тях пациентът е подходящ за 4, които са с различна цена. Кой според вас ще бъде избран от четирите? По принцип се избира най-скъпия, защото се предлагат най-атрактивни условия“, коментира той. „Когато има избор между няколко варианта на лечение, еднакво ефективни, с еднакви показания и противопоказания, ще трябва да се избира най-евтиния начин на лечение“, обяви д-р Дечев. „Публично известно е, че фармацевтичните компании влияят по начин, по който когато имаш право на избор между повече от една алтернатива, избираш тази, която ти носи по-висок профит“, посочи той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Големият проблем в контрола е, че Касата се занимава с дейности, за които няма компетентност

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Големият проблем в контрола е, че Касата се занимава с дейности, за които няма компетентност

23 Юли 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Големият проблем в контрола е, че Касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. Няма медицинско лице в Касата, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев след откриването на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на първия „Индекс на болниците“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това се получава поради неясноти в т.нар. алгоритми на клинични пътеки“, обяви той. „Няма как един експерт в Касата да е с повече познания, опит и практика, отколкото този, който извършва дейността. Няма как да стане“, коментира д-р Дечо Дечев. „Ако се приеме планът ми за действие, съм убеден, че 2019 година НЗОК ще приключи без дефицит“, заяви той. „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, посочи Дечо Дечев. „Много голяма част от средствата, които плащаме за лечение в чужбина, на Министерството на здравеопазването, на Фонда за лечение на деца и на НЗОК, са не по-малко от 150 млн. лева на година“, обясни той. „Огромна част от тези средства не отиват при екипа, извършил тази дейност. Отиват за логистика, печалба на болница, посредници, лобисти и т.н.“, каза още д-р Дечев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.