НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕК одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в ЕС за 1.3 млн. евро (ОБЗОР)

ЕК одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в ЕС за 1.3 млн. евро (ОБЗОР)

23 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в ЕС, която е на стойност 1.3 млн. евро. Пилотният проект е създаден от евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков и е бил приет с най-високата възможна оценка – клас „А“.
Андрей Новаков посочи, че това не е инициатива или кампания, а програма, по която всички потребителски организации в ЕС, които се занимават с двойния стандарт при храните, ще могат да кандидатстват. „Очакваме с тези пари те да повишат своя капацитет - закупуване на оборудване, провеждане на тестове, провеждане на информационни кампании и разясняване на потребителските права и повишаване на сътрудничеството между отделни държави така, че с тези пари те да станат абсолютно пълноценни в това да защитават потребителите. Очакваме така да се въведат минимални стандарти“, каза още евродепутатът. По думите му до края на август ще бъде внесено изменение в бюджета на ЕС за 1.3 млн. евро и се очаква още през 2019 г. да започне изпълнението на програмата. Като един от основните проблеми, които тя ще реши, Новаков посочи това, че ще се създаде обективен анализ на целия ЕС, а не само на отделни държави, както е в момента.
Емил Радев обясни, че чрез програмата ще могат да се завеждат колективни потребителски искове във всички държави, в които правата на потребителите са нарушени. „До преди няколко години ЕК отричаше въобще да има двоен стандарт, но след многобройните изследвания и писмени въпроси, които задавахме на ресорните комисари, това се промени. Призна се, че има двоен стандарт между храните в Източна и Западна Европа. Искаме да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може гражданите на различните страни на ЕС да имат достъп по еднакво качество храни", каза още той и коментира, че има двоен стандарт в ЕС и в други потребителски стоки като козметика, почистващи препарати, горива. „Двойните стандарти са огромен бич на ЕС и ние ще направим всичко възможно, за да променим това. Надявам се, че с цялата информация, която ще се събере, да получим една по-пълна картина в кои държави го има този проблем. И се надявам в крайна сметка да имаме едно ново законодателно предложение за уеднаквяване на стандартите“, обясни Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Българската програма за борба с двойния стандарт при храните ще спомогне за обективен анализ на ситуацията в целия ЕС

Евродепутатът Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Българската програма за борба с двойния стандарт при храните ще спомогне за обективен анализ на ситуацията в целия ЕС

23 Юли 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Българската програма за борба с двойния стандарт при храните ще спомогне за обективен анализ на ситуацията в целия ЕС. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на извънреден брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Радвам се, че решението на колективнит проблем за справянето с двойния стандарт при храните и напитките в ЕС дойде от нашата страна. Това не е инициатива, не е кампания, а програма, по която потребителските организации ще могат да кандидатстват и която е на стойност 1,3 млн. евро. Очакваме с тези пари те да повишат своя капацитет – за закупуване на оборудване, за провеждане на тестове, за информационни кампании и разясняване на потребителските права, за повишаване на сътрудничеството между отделни държави така, че с тези пари те да станат абсолютно пълноценни с това да защитават потребителите. Очакваме тези пари, които ЕС ще ни даде, да послужат за въвеждане на минимални стандарти. До края на август ще внесем изменение в бюджета на ЕС за 1,3 млн. евро и очакваме от следващата година Европейската комисия (ЕК) да започне изпълняване на програмата. Надявам се още през 2019 г. да имаме конкретни резултати и организации от България да могат да участват в тази българска програма на ЕС за отпускане на грантове“, каза още Новаков и обясни, че е щастлив от факта, че програмата не се е „промъкнала“, а е била приета с най-висока оценка от ЕК.
„Един от проблемите, които има в момента, е, че изследванията са провеждани само в една държава. Затова имаме нужда от обективен анализ на целия ЕС. Така че една от допустимите дейности, която предполагам, че ще залегне, е точно това - обмяна на опит между отделните потребителски организации в отделните държави“, обясни той. „Изпълнението на тези пари започва формално на 1 януари 2019 г., когато влиза в сила новият бюджет. Надявам се през последната четвъртина на годината да бъде обява процедура по подаване на проекти, така че всяка една организация да може да го направи“, каза още евродепутатът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ ще даде извънреден брифинг

ГЕРБ ще даде извънреден брифинг

23 Юли 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще даде извънреден брифинг в Централата на партията (пл. „България“ 1, НДК, Административна сграда, ет.17), съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Събитието ще се проведе днес от 11:00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.