НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Сител“ (Македония): Партиите без споразумение – референдумът най-вероятно ще се гласува в понеделник пред депутатите

„Сител“ (Македония): Партиите без споразумение – референдумът най-вероятно ще се гласува в понеделник пред депутатите

28 Юли 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма разместване в позициите на властта и опозицията около обявяването на референдума. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ все още стои на позицията от срещата между партийните лидери, че не приема предложението на СДСМ за консултативен референдум и многозначен въпрос, в който освен договора с Гърция за името Северна Македония, да се включи и членството в Европейския съюз и НАТО, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Парламентарната сесия за обявяване на референдума се планира от властта за понеделник, според неофициални информации. Говори се, че депутатите на СДСМ вече са изготвили предложение за решението за референдума, но се изчаква за крайно споразумение между Християн Мицковски и Зоран Заев.
От друга страна се споменава, че тази сесия е възможно да се проведе дори и след илинденските празници, а провеждането на референдума да се случи на 7 октомври, вместо на 30 септември.
От ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че в случай на провеждане на подобна парламентарна сесия, най-висшето партийно ръководство ще вземе решение как ще действат депутатите на партията в парламента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Понеделник е денят „Д“ за референдума

„Канал 5“ (Македония): Понеделник е денят „Д“ за референдума

28 Юли 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарното мнозинство в македонския парламент вече е подготвило решението за обявяване на референдума. Източници от парламента твърдят, че се очаква още в събота и неделя да се постигне споразумение между лидерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев и Християн Мицковски, за въпроса за референдума, пише скопският телевизионен „Канал 5“.
Противно на това, източниците твърдят че решението за референдума ще се вземе по време на парламентарната сесия в понеделник с въпрос за референдума, който министър-председателят Зоран Заев вече обяви пред обществеността – „Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО с приемането на договора за името между Македония и Гърция.“ Очаква се подкрепа и от опозиционните „БЕСА“ и „Алианс на Албанците“. В събота ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че остават на същата позиция, че въпросът за референдума трябва да бъде еднозначен.
В същото време властта и опозицията са в очакване на евентуалното споразумение за въпроса, който ще бъде поставен на референдума и са с тежки обвинения един срещу друг. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поиска отговорност от СДСМ за това, което определи в своето партийно изявление като „общата кражба“. Поискаха се оставки от служителите, въвлечени в скандалите с 45-те милиона евро.
„Заев се отказа от името, езика, историята, идентичността и македонското малцинство в съседните държави, само за да отвори пътя за себе си и своите съпартийци за забогатяване върху гърба на гражданите. Заев и СДСМ се отказаха от македонизма, само за да могат той и неговата клика да броят милионите на своите сметки, спечелени за сметка на държавата. Ще върнем справедливостта“, се казва в партийното съобщение на ВМРО-ДПМНЕ.
Според СДСМ, отново ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицковски упорито отказват чрез черни сценарии да подкрепят успеха на Македония и упорито се опитват да заключат македонското бъдеще. ВМРО-ДПМНЕ може да върне единствено парите от 11-годишния грабеж, защото справедливостта е отдавна възстановена и за тях няма да има амнистия, се пише в партийното съобщение на СДСМ.
„Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ въобще да не се притеснява, справедливостта е възстановена. Всички, които са нарушили закона, са отговорни, а парите ще се върнат в бюджета. Доказателство за това е присъдата против бившия премиер и председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и присъдата против неговия бизнес партньор Сеад Кочан, който ще върне незаконно взети 17 милиона евро в бюджета“, заявиха от СДСМ.
В събота и Демократичният съюз излезе със съобщение, че договорът с Гърция е за влизане в НАТО и ЕС. И затова въпросът за референдума може да бъде свързан с изпълнението на договора с Гърция като ключова предпоставка за влизане в НАТО и ЕС.
„Кампанията трябва да се проведе чрез обективно информиране на гражданите за перспективите, които се откриват пред Македония, ако те излязат да гласуват и изберат „За“. В същото време трябва ясно да се заяви, че бойкот на референдума ще означава нестабилност, стагнация, изолация и засилване на емиграцията от Македония“, се казва в съобщението на Демократичния съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: В момента няма промяна в позицията по въпроса за референдума

ВМРО-ДПМНЕ: В момента няма промяна в позицията по въпроса за референдума

28 Юли 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Говорителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски заяви в събота, че по отношение на въпроса за референдума и неговият характер към момента няма никаква промяна и позицията на партията вече е била заявена на няколко пъти, предава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
„Нашата позиция по отношение на въпроса вече беше заявена няколко пъти. Тя е ясна и според законовите норми и според европейските принципи в момента. Каквото знаете като резултат от срещата между партийните лидери, това е позицията ни и към момента“, заяви Арсовски, отговаряйки на журналистически въпрос за това дали предстоят консултации между ВМРО-ДПМНЕ и властта по въпроса за референдума и неговия характер.
Партийният говорител не отговори дали депутатите от опозицията ще участват в парламентарното заседание за гласуване на референдума, което е насрочено за понеделник, нито пък каква ще бъде ролята на ВМРО-ДПМНЕ на референдума. Арсовски не пожела да коментира и изявлението от петък на вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска.
„Няма да коментирам изявлението. Ще оставя да почакаме и да видим какво ще се случи и дали ще има промяна от настоящата ситуацията. По-нататък ще можем да коментираме и други теми“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Партиите все още водят преговори по референдума

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Партиите все още водят преговори по референдума

28 Юли 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските парламентарни партии продължават да водят преговори за постигане на споразумение за провеждането на референдума, специално целящи преодоляването на разногласията по точната формулировка на въпроса му, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
Министър-председателя на Македония Зоран Заев и председателят на парламента Талат Джафери обявиха, че до 30 юли трябва да се обяви, че референдумът ще бъде свикан на 30 септември.
С учредяването на Държавната избирателна комисия, чиито членове в понеделник ще дадат тържествени изявления в парламента, са приети и официалните условия за организиране на референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Исмет Рамадани: Ако не влезем в НАТО и ЕС, не гарантирам за коректността на албанците и тяхното по-нататъшно поведение

Исмет Рамадани: Ако не влезем в НАТО и ЕС, не гарантирам за коректността на албанците и тяхното по-нататъшно поведение

28 Юли 2018 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият депутат, настоящ председател на неправителствената организация "Евроатлантическия съвет на Македония" и съветник на премиера Исмет Рамадани каза пред македонската телевизия Алфа, че албанците ще бъдат коректни в целия процес, но ако споразумението с Гърция не успее и ако бъдат загубени всички шансове за НАТО и след това за ЕС, не гарантира коректността на албанците в поведението им, пише македонското електронно издание “МКД“.
"Албанците ще бъдат коректни в целия процес, но ако не успее този договор и ако загубим всички шансове за членство в НАТО и ЕС тогава не гарантирам за коректността на албанците в тяхното поведение нататък. Отговорно казвам пред обществеността, ако не успее договора и не успеем да получим членство, заставаме на кръстопът, където може да се случи нещо, което няма връзка с демократичните и евроатлантическите процеси. Защото нямаме друг съюз ", каза Рамадани. Той предупреди тези, които са против споразумението и референдумът да кажат какво ще се случи, ако те не минат и очаква никой да не си играе с емоциите на гражданите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Tелма“ (Македония): Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават възможност за корупция

„Tелма“ (Македония): Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават възможност за корупция

27 Юли 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават възможност за корупция, пише македонското електронно издание “Телма“.
Измененията в Закона за финансиране на политическите партии и Изборния кодекс, които бяха договорени зад гърба на обществеността и не са били публикувани до тяхното експресно гласуване в парламента, предизвикаха лавина от реакции. С промените партиите получават повече пари от бюджета, легализират се земи собственост на партии, реклама в медиите ще се плаща с държавни пари и е много важно, че липсват механизми за контрол. Правителството твърди, че по този начин ще се намали възможността за корупция, но Марко Трошановски от Института за демокрация смята, че законовите промени не е трябвало да бъдат приети без контролни механизми.
Трошановски вярва, че земята, която страните притежават при законовите промени, трябва да бъде точно посочена, тъй като част от партиите притежават собствена земеделска земя.
Медийните асоциации не одобриха промените в избирателния кодекс, които гласят, че държавата ще плати рекламата на партиите в медиите. Те считат, че промените са направени непрозрачни, с партиен консенсус и зад затворени врати и пряко застрашават работата на медиите по време на предизборната кампания.
Като особено проблематично изменение на Изборния кодекс се смята, че участниците в изборния процес се налага да представят медийни планове за политическа реклама, които след това ще бъдат платени от държавния бюджет на частните медии. Това е удар по независимостта на редакционната политика и програмното съдържание на медиите по време на предизборната кампания, тъй като им се налага програмна схема от страна на политическите партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Референдумът ще бъде обявен в понеделник

„Телма“ (Македония): Референдумът ще бъде обявен в понеделник

27 Юли 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът ще бъде обявен в понеделник, а най-вероятно ще се проведе на 30 септември, твърдят парламентарни източници за скопския телевизионен канал „Телма“.
През следващите дни партиите ще засилят консултациите на високо ниво за формулиране на въпроса за референдума. Те са оптимисти за постигането на споразумение, но ако това не се случи, управляващото мнозинство и албанските партии ще започнат кампания за убеждаване на гражданите в ползите от успеха на референдума.
Ще се уточни и дали решението от референдума ще бъде консултативно или задължително. В крайна сметка всичко ще зависи от мнозинството.
Неговият резултат ще диктува по-нататъшните решения. Ако няма мнозинство, за конституционните промени ще решава парламентът. СДСМ остава на позицията, че поставеният въпрос трябва да гласи „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора с Гърция за името“. Вицепремиерът Радмила Шекеринска заяви, че в този исторически момент за държавата е необходим консенсус от всички партии.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че всичко зависи от премиера Зоран Заев, а договореният въпрос трябва да бъде ясен, кратък и еднозначен. Те не разкриват как ще постъпят и каква позиция ще заемат за референдума.
В понеделник на работните си места ще седне и новоизбраният състав на Държавната избирателна комисия (ДИК). Клетвата, която трябваше да произнесат в петък, е отложена поради отсъствието на парламентарния председател Талат Джафери . Новият председател на ДИК Оливер Дерковски заяви, че всички са подготвени за успешна организация на референдума.
Този състав на ДИК ще има шестмесечен мандат, а след приключването му партиите ще седнат отново на масата за преговори за промяна в изборното законодателство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Няма отстъпки: Въпросът на референдума ще бъде този, който избере Зоран Заев

„Независен“ (Македония): Няма отстъпки: Въпросът на референдума ще бъде този, който избере Зоран Заев

27 Юли 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Въпросът за референдума ще бъде този, който избере премиера (на Македония) Зоран Заев и няма да има отстъпки, дори и ВМРО-ДПМНЕ да се съгласят да участват активно“, заявиха високопоставени правителствени служители за македонския вестник „Независен“ в навечерието на парламентарната сесия в понеделник, на която се очаква насрочването на референдум за 30 септември.
Според тях продължават контактите между екипите на Зоран Заев и лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и се оставя пространство за споразумение, но дори да не се стигне до това, референдумът ще се проведе и без участието на опозицията.
„Достатъчно е, че отстъпихме за избора на ДИК, служебното правителство и закона за финансирането на партиите. Очакваме ВМРО-ДПМНЕ да застане на правилната страна, тъй като не може да бъдат за ЕС и НАТО, а да бойкотират референдума“, твърдят правителствените източници.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънският премиер Виорика Дънчила: Румъния ще помогне на Македония за влизането й в ЕС и НАТО

Румънският премиер Виорика Дънчила: Румъния ще помогне на Македония за влизането й в ЕС и НАТО

27 Юли 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев в петък се срещна в Скопие с румънския си колега Виорика Дънчила, която подчерта че Македония има подкрепата на Букурещ за евроатлантическата си интеграция, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Румъния е готова да помогне на Македония с политическа и техническа подкрепа“, заяви Дънчила, цитирана от правителствената пресслужба.
„Тя подчерта, че поканата от НАТО за членство е важна и изрази очакването си за успешен референдум и продължаване по европейския път. Дънчила изрази надежда, че до края на 2019 година ще има консенсус между страните-членки на ЕС и ще започнат точките за преговори за членство“, се казва още в съобщението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска: Решението от референдума е задължително, но и без него институциите имат задължения

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска: Решението от референдума е задължително, но и без него институциите имат задължения

27 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако на референдума се вземе решение, то ще е задължително за институциите, но ако не се вземе решение, институциите имат задължение да изразят своето мнение, заяви в петък министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с предстоящия референдума за договора с Гърция и за това дали конституционните промени ще се извършат, както и дали решението ще бъде прието от гражданите, предава македонската електронна медия A1 On.
„Нашата цел е да изпълним това, което е обещано, и да дадем шанс на гражданите да изразят своето мнение относно Европейския съюз и НАТО и пътя, чрез който ще стигнем до това членство. Ще настояваме гражданите най-открито да изразят своето мнение. Ако някой е убеден, както и ние сме убедени, че огромното мнозинство граждани желаят страната да се нормализира, да се стабилизира, да поеме по този път, ще излязат и ще дадат своя глас. Онези, които смятат че това не е добро, също може да излязат и да дадат своя глас. Това решение оставяме на гражданите и ги призоваваме да изразят своето мнение“, заяви Шекеринска.
Във връзка с това дали е планирана още една среща на партийните лидери, която да е посветена на въпроса за референдума, тя изтъкна че те са показали голямо търпение за дискусия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният координатор на Македония НАТО Стево Пендаровски в интервю за МКД: Ще продължим да гнием в изолация, ако не се присъединим към НАТО и ЕС

Националният координатор на Македония НАТО Стево Пендаровски в интервю за МКД: Ще продължим да гнием в изолация, ако не се присъединим към НАТО и ЕС

27 Юли 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония ще продължи да гние в изолация, ако не участва в глобалните процеси и не се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Това заяви в интервю за скопското електронно издание МКД националният координатор на Македония за НАТО Стево Пендаровски.
Съгласно думите му, ако референдумът бъде неуспешен, ако договорът с Гърция не бъде финализиран и Македония не получи покана за членство, целият процес ще бъде замразен, а всяко следващо споразумение, което страната би могла да сключи, ще бъде по-лошо за нея.
„Никога не съм твърдял, че отхвърлянето ни от НАТО ще доведе до разпадане на държавата; 10-11 години сме блокирани заради гръцкото вето и държавата не се разпадна, но видяхме какво се случи в същото време. Бяхме изолирани от всички глобални тенденции. Имахме десетилетие на автократичен режим, вероятно най-силният автократични режим от падането на (Слободан) Милошевич, знаем и какъв е стандартът на гражданите. Всички параметри се понижиха, с изключение на статистическите данни, които ни разказаха за друга реалност. Така че мисля, че ние ще продължим да гнием в самоналожената изолация, ако решим да не участваме в глобалните процеси и да не се присъединяват в тези две организации“, коментира Пендаровски в отговор на въпрос какви биха последиците за Македония, ако договорът за името не бъде ратифициран както в Скопие, така и в Атина.
Пендаровски обърна внимание и на последиците за региона от подобно развитие на ситуацията: „От гледна точка на региона ще бъде лошо, ако ние не успеем да го прокараме този договор с референдум и с конституционни промени и ако не влезем в НАТО, включително за преговорите между Белград и Прищина за окончателно споразумение за Косово. За наше съжаление, в последно време, в кулоарите на тези преговори, от влиятелни държави се чуват гласове, че отново е на масата опцията за обмен на територии или подялба на Косово“, припомни Пендаровски.
„Всички знаят, че ако се стигне до разделянето на Косово, най-големите щети ще са за Македония, защото не мога да си представя, че албанският фактор, който е значителен в Македония, няма да повдигне отново въпроса за границите на страната, ако има план за присъединяване на Северно Косово към Сърбия.
Всички бяхме запознати с преговорите по Охридското рамково споразумение и знаем, че първото искане на тогавашните албански преговарящи е да се намерят териториални решения на етническите въпроси. Така че има граници, които трябва да се разграничат, за начало с висока степен на автономия. Това искане беше незабавно отхвърлено от американската делегация, водена от Джеймс Пардю, който каза, че няма да отговори с териториални решения на етническите предизвикателства, а със значителна или дълбока децентрализация“, припомни националният координатор на Македония за НАТО.
Същевременно той допълни: „Добре е гражданите да знаят, че през 2006 г. тогавашната Контактната група за Косово прие декларация от 10 точки, в които първо заговорничат за независимост на Косово, а в шеста точка, въпреки че не ни споменават в нея, отбелязаха, че „на независимо Косово няма да му бъде позволено да се слива с други държави в региона и с части от други държави в региона". Знае се за кои става въпрос. С Албания и части от Черна гора и Македония. Така че при такова решение за Косово (разделяне) духовете на национализма и екстремизма в региона биха били събудени. Македония, за съжаление, винаги е била слабото звено в този – както ние го наричаме триъгълник на сигурността между Сърбия, Косово и Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветник на Зоран Заев: Не гарантирам за коректност на албанците, ако референдумът за името пропадне

Съветник на Зоран Заев: Не гарантирам за коректност на албанците, ако референдумът за името пропадне

27 Юли 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съветникът на министър-председателя Зоран Заев и председател на Евроатлантическия съвет на Македония Исмет Рамадани подчерта, че не може да гарантира за коректността на албанците, в случай че референдумът за името пропадне. Съответното изявление Рамадани направи в предаване на „Алфа ТВ“, отбелязва близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ електронно издание „Курир“.
„Албанците ще бъдат коректни в целия процес, но ако този договор не успее и загубим всички шансове за НАТО и ЕС, тогава не гарантирам за коректността на албанците в тяхното отношение по-натам. Ако не успеем да се присъединим към НАТО и ЕС може да да има кръстопът, нещо друго, което няма нищо общо с демократичните процеси, евроатлантическите процеси“, коментира Исмет Рамадани за телевизионното предаване, като подчерта, че изразява лично мнение, а не отправя предупреждения.
Рамадани настоя онези, които се противопоставят на споразумението за името и референдума, да кажат какво ще се случи, ако те пропаднат. Същевременно той призова никой да не си играе с чувствата на гражданите.
Исмет Рамадани е съветник на македонския премиер по въпросите за подготовка, анализ и доклади, необходими за реализиране на стратегическите приоритети и ангажименти за членството на страната в НАТО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Няма референдум без въпроса за членството в НАТО и ЕС

„Независен“ (Македония): Няма референдум без въпроса за членството в НАТО и ЕС

27 Юли 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членството на Македония в НАТО и Европейския съюз ще бъде включено във въпроса, на който гражданите на югозападната ни съседка ще отговарят на референдума, насрочен за есента. Това разкриха за македонското електронно издание „Независен“ правителствени източници. Референдумът би трябвало да се проведе на 30 септември, освен ако не бъдат създадени нови препятствия, които биха могли да забавят процеса с около седмица.
Въпреки че първоначално бе планирано решението да бъде взето на парламентарно заседание в събота, по-късно стана ясно, че това вероятно ще се случи в понеделник, като последен възможен срок, който ще гарантира провеждането на референдума през последната седмица на септември. В следващите дни ще има консултации между управляващото мнозинство и опозицията относно подробностите, които трябва да бъдат посочени в решението за свикване на референдума. Но ако СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не постигнат съгласие за въпроса за референдума и характера му е много вероятно е той да бъде проведен и без подкрепата на най-голямата опозиционна партия в Македония. Към това следва да се припомни, че решението за провеждането на референдум не изисква подписа на държавния глава.
На опозицията й бе оставено малко пространство да изрази своята позиция във връзка с референдума, т.е. дали ще призове своите поддръжници за бойкот или за гласуване - по свое собствено усмотрение или противно на призивите на управляващите партии.
Във връзка с въпроса за референдума, премиерът Зоран Заев посочи като възможна формулировката: „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО чрез приемането на споразумението между Република Македония и Република Гърция". Според изданието, след консултациите с опозицията, управляващите партии са изразили готовност на някои корекции на въпроса, но не и на отстъпки по отношение на намека, че договорът за името с Гърция деблокира интеграционните процеси на страната. На свой ред ВМРО-ДПМНЕ желае въпрос за референдум, който да се отнася само до споразумението за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Бивши депутати, адвокати, държавни служители… Кои са новите членове на ДИК?

„Макфакс“ (Македония): Бивши депутати, адвокати, държавни служители… Кои са новите членове на ДИК?

26 Юли 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бивши депутати, адвокати, държавни служители и съдия са в новия състав на Държавната избирателна комисия. Част от новите членове на комисията, която трябва да проведе референдума, са слабо познати на обществеността, пише македонската информационна агенция „Макфакс“, в материал който разкрива факти за новите членове на ДИК.
Оливер Дерковски, който е избран за председател на ДИК, е бивш генерален директор на „Македонски железници-Транспорт“ от 2010 до 2015 година. Две години е работил и в НАП като ръководител на сектор за принудително събиране, а преди това в два мандата Дерковски е бил и депутат. Пред две години той е бил обвинен от СДСМ за непотизъм и за забогатяване по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Както разкриха от СДСМ тогава, Дерковски е придобил два апартамента в Скопие, от които единият е бил по времето на неговото управление на македонските железници.
Член на ДИК по предложение на СДСМ ще бъде и бившият председател на комисията Борис Кондарко. През 2013 година той се оттегли от председателското място в ДИК поради лични причини, както той сам заяви, въпреки че неговата оставка беше обявена от Зоран Заев, който потърси вина във ВМРО-ДПМНЕ за невъзможността от истинско прочистване на избирателния списък. От тогава Кондарко се оттегли от политическата общественост и се върна към работата си като адвокат. Преди това е бил и депутат между 2002 и 2008 година.
Между членовете, по предложение на СДСМ, е и съдията Радица Ристевска от Охрид, както и Янаке Витановски, ръководител на отдел в ДИК за съставяне и актуализиране на избирателния списък. Витановски преди това е бил член и председател на Комисията за лустрация, както и депутат от 1996 до 2002 година.
Предложение на ВМРО-ДПМНЕ е и Елизабета Постоловска, държавен служител в министерството на финансите, а предложение на Движението „БЕСА“ е Енвер Салихи от Куманово, който има трудов стаж в Агенцията за кадастър на недвижими имоти. Заместник-председател на ДИК ще бъде Дитмире Шеху по предложение на Демократичния съюз за интеграция, която е работила като секретар в Община Гостивар, а след това и като ръководител на отдела за обществени поръчки.
Новият състав на ДИК беше избран със 100 гласа „За“ и ще има мандат от шест месеца.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Въпросът за референдума – вариантите

„Вечер“ (Македония): Въпросът за референдума – вариантите

26 Юли 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. След формирането на Държавната избирателна комисия (ДИК) и споразумението, което беше постигнато на срещата на лидерите на четирите най-големи партии в Македония за отворените въпроси, продължават консултациите между партиите относно въпроса за референдума, пише скопското електронно издание „Вечер“.
Референдумът, както обяви преди два дни македонският премиер Зоран Заев, ще се състои на 30 септември и се очаква до 30 юли парламентът да гласува решение за неговото обявяване.
По време на една от лидерските срещи Заев заяви, че възможна формулировка на въпроса за референдума би била: „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора с Гърция за името“. Но това не би било приемливо за опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която желае запитването да се отнася само до договора за името.
Настояването на лидера ѝ Християн Мицковски, според информациите, е да се зачитат конституцията и Закона за референдум, където се изисква въпросът да бъде ясен и еднозначен, с цел гражданите да не бъдат подведени в заблуда.
Въпросът, който е бил предложен от ВМРО-ДПМНЕ, гласи: „Вашата позиция за договора, подписан от министъра на външните работи Никола Димитров от името на правителството на Република Македония и министъра на външните работи Никос Коцияс от името на правителството на Република Гърция на 17 юни 2018 година в Псаредес (Нивици)“.
Експертите предупреждават, че е необходим ясен и недвусмислен въпрос на референдума, който няма да обърка гражданите. Те подчертават и че във фокуса на въпроса трябва да бъде договорът с Гърция.
„Затова във фокуса на въпроса за референдума трябва да бъде договорът, така както е озаглавен, с пълно име. Референдумското запитване трябва да гласи:
„Дали сте за Договор за решаване на разликите описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на (Организацията на) Обединените нации, за прекратяване на Временното споразумение от 1995 година и за установяване на стратегическо партньорство между страните?“ „ЗА“ или „ПРОТИВ““, пише професор Светомир Шкарич в текст, публикуван в портала „Рес Публика“.
На първо място във въпроса за референдума трябва да стои договорът за името, тъй като предмет на договора от Преспа е името, а никъде в него не се споменават ЕС и НАТО, заяви професор Гордана Силяновска.
В изявление за „Вечер“ професор Силяновска обясни, че формулировката на този въпрос изисква по-широка консултация, включваща и мненията на експертната общност и неправителствения сектор и не трябва това да се решава само от партийните лидери.
Френският посланик в Македония Кристиян Тимоние също заяви, че въпросът трябва да бъде ясен за гласоподавателите, за да може те да направят избор.
„Редно е да се консултират юристите, а знам колко са стриктни македонските юристи, както е и вашият правосъден министър“, добави Тимоние.
В решението за обявяване на референдума, което се предвижда да се приеме в понеделник (30 юли), покрай датата, трябва да се уточни и въпросът и видът на референдума.
Въпросът, по закон, трябва да бъде ясно формулиран и да е недвусмислен, за да може гражданите да го разберат и да отговорят със „За“ или „Против“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Избирането на състава на ДИК проправя пътя за организирането на есенния референдум

„Нова Македония“ (Македония): Избирането на състава на ДИК проправя пътя за организирането на есенния референдум

26 Юли 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония избра новия състав на Държавната избирателна комисия (ДИК), с което окончателно и официално се създават условия за организиране и провеждане на референдума за договора за името, постигнат с Гърция миналия месец, подчертават от редакцията на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“
Очаква се в парламента да бъде насрочено ново заседани – в събота или в понеделник, на който официално да бъде обявено провеждането на референдума, насрочен за 30 септември.
Министър-председателят Зоран Заев изрази увереност, че до 30 юли парламентът в Скопие ще вземе решение за свикване на референдум, който, както каза, ще бъде организиран и без опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в случай че не бъде постигнато споразумение с партията, водена от Християн Мицковски.
Заев подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да обяви ясно позициите си – дали ще бойкотират референдума, дали ще призоват гражданите да гласуват „против“ договора за името, или ще ги остави свободно да решат бъдещето си. „Това е тяхно право, но задължение на всички е да се гарантира, че процесът ще бъде успешен", подчерта Заев.
Премиерът увери, че остава отворен за обсъждане на въпроса дали референдумът трябва да бъде консултативен или обвързващ.
„В края решението е задължително, защото гражданите теоретично могат да излязат милион, а ако 600 хиляди гласуват „за“, а 400 хиляди гласуват „против“, тогава политиците гласуват решението в парламента и постигаме консенсус. Ако излязат милиони избиратели, 600 хиляди са „против“, а 400 хиляди са „за“, тогава договорът с Гърция няма да бъде приложен. Ако излязат 800 хиляди гласоподаватели, 600 хиляди гласоподаватели „за“, а 200 хиляди са „против“, гражданите не са взели решение. Ако няма изпълнен ценз няма решение, както е по Конституцията и тогава остава институциите да решат. Парламентът да гласува „за“ или „против“ конституционни промени“, предложи македонският премиер.
Проблемът, според него, е около въпроса за референдума. „Ще Ви попитаме – съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО, като подкрепите споразумението между Република Македония и Република Гърция? От опозицията получихме контравъпрос, който гласи – „Подкрепяте ли договора между Република Македония и Република Гърция, подписано от министъра Никола Димитров и Никос Коцияс в Нивици, който напълно унищожава македонския език, македонската идентичност, македонската култура и македонската национална уникалност. Това не е вярно и не можем да поставим такъв въпрос на гражданите“, обясни Заев.
Премиерът призова референдума да бъде успешен процес, като същевременно гарантира валидност и признателност както за гласуващите в подкрепа на договора, така и за онези, които ще гласуват против споразумението.
На парламентарна сесия в сряда членовете на временния състав на ДИК бяха гласувани с 100 гласа „за" без дискусия, по стария модел, според който председателят на Комисията е предложен от главната опозиционна партия. Бяха приети и измененията в Изборния кодекс (99 гласа „за") и в законите за правителството и за финансиране на политическите партии (с по 101 гласа „за"), след съкратена процедура. Внасянето на изменения в тези три закона, което бе условие на опозицията ВМРО-ДПМНЕ, всъщност означаваха и край на процеса на блокиране на избора на ДИК.
Оливър Дерковски бе номиниран от ВМРО-ДПМНЕ за председател на ДИК, а за негов заместник бе предложен Дитмир Шеху от „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ). Останалите членове на ДИК са Елизабет Постоловска от ВМРО-ДПМНЕ, Янаки Витановски, Борис Кондарко и Радица Ристеска от СДСМ, и Енвер Салиу от БЕСА.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Парламентът на Македония избра членовете на ДИК

„Сител“ (Македония): Парламентът на Македония избра членовете на ДИК

26 Юли 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 100 гласа „за" и нито един „против“ в македонския парламент бе избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Председателят на органа ще бъде от редиците на опозицията, а мнозинството в него – от управляващите партии. Избирането на ДИК стана възможно, след като ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ постигнаха консенсус по спорни въпроси и изпълниха ангажиментите, поети в рамките на последната среща на четирите най-големи партии в страната, проведена в понеделник.
Освен ДИК, без дебат и с подкрепата на над 100 депутати бяха приети измененията в Закона за правителството, в Изборния кодекс и за финансирането на политическите партии. Опозицията успя да си гарантира служебно правителство 100 дни преди изборите, в което ще има двама министри от редиците й. От гледна точка на финансирането на партиите бе постигнато съгласие да се увеличи двойно процентът от бюджетните средства, които политическите сили ще получат, за да няма съмнително финансиране и дарения.
Власт и опозиция обаче остават на различни позиции за референдума за името. Вече бе обявено, че той ще бъде обявен не по-късно от 30 юли, а провеждането му ще бъде насрочено за 30 септември.
Министър-председателят Зора Заев бе категоричен, че референдумът ще се проведе – независимо от позициите на ВМРО-ДПМНЕ и резултатите от преговорите с тях. За първи път той остави на парламента възможността да вземе решение за необходимите конституционни промени, ако референдумът не бъде успешен. Това изявление на Заев бе разтълкувано като мярка срещу евентуален бойкот.
С този темп конституционните промени ще бъдат приети някъде през януари. През февруари следващата година се очаква Гърция да ратифицира договора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: До 30 юли парламентът ще вземе решение за свикване на референдума

Зоран Заев: До 30 юли парламентът ще вземе решение за свикване на референдума

25 Юли 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. До 30 юли парламентът ще вземе решение за свикване на референдума, заявява македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонското електронно издание „МКД“.
Решението ще бъде взето дори и без опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в случай, че не се постигне разбирателство на парламентарно ниво.
В случай, че не се постигне споразумение с опозицията, Заев очаква депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да обявят дали са за бойкот на референдума или ще призоват избирателите си да гласуват „против“, настоява премиерът.
Зоран Заев не вижда необходимост от нова лидерска среща, но заяви, че е отворен за свикване на такава по искане на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Няма проблем, необходимо е да се намери решение, защото дните за това са преброени и решение трябва да бъде взето“
Той съобщи, че е уговорено датата на референдума да бъде възможно най-рано, тъй като при успешен референдум ще са необходими конституционни промени, които изискват между 100 и 120 дни - до края на януари, за да може през февруари Гърция да ратифицира споразумението.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Парламентът на Македония одобри новия състав на Държавната избирателна комисия

„A1oN“ (Македония): Парламентът на Македония одобри новия състав на Държавната избирателна комисия

25 Юли 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Без дискусия, със 100 гласа „за“ в 120-местния македонски парламент бе гласуван новият състав на Държавната избирателна комисия, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
Оливер Дерковски от ВМРО-ДПМНЕ ще бъде председател на ДИК, а неговият заместник-председател ще бъде Дитмир Шеху от ДСИ. Елизабета Постоловска бе избрана като член от ВМРО-ДПМНЕ. Борче Кондарко, Янаки Витановски и Радица Ристевски са членове от СДСМ. В комисията представител на „Беса“ ще бъде Енвер Салиу.
Дневният ред беше гласуван с 99 гласа „за“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Започнаха присъединителните преговори между Македония и НАТО

„Фокус“ (Македония): Започнаха присъединителните преговори между Македония и НАТО

25 Юли 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. В рамките на програмата на посещението на делегацията на НАТО в Скопие, водена от директора за европейските и глобалните партньорства на Алианса Джеймс Маккей, се провежда работна среща с работна група, водена от националния координатор на Македония за НАТО Стево Пендаровски и с участието на държавния секретар в МВнР Виктор Димовски, предава македонският „Фокус“.
С дейността на тази работна група стартират присъединителните преговори с НАТО, като по този начин започва изпълнението на процеса по членството в него.
Дейностите на тази работна група стартират присъединителните преговори за членство в НАТО, като по този начин започва и изпълнението на процеса на членство в НАТО.
„Работната среща на двете експертни групи е посветена на запознаването с процесите и процедурите за членство в съюза, както и за задълженията, които Македония трябва да изпълни, като приключването на реформите за укрепване на върховенството на закона, реформите в сектора на отбраната и сигурността. На срещата бе отбелязано, че най-важното на този етап е изпълнението на споразумението с Гърция, като договор за македонското бъдеще, който гарантира македонската идентичност и македонския език“, съобщава македонското правителство в свое заявление.
От там допълват, че на срещата е изтъкнато, че Македония изпълнява своята стратегическа цел за сигурност, стабилност и сигурност, като основа за допълнително икономическо развитие и по-добро бъдеще за гражданите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Македония влиза в НАТО след година и половина

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Македония влиза в НАТО след година и половина

25 Юли 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. От сряда нататък, Македония я очаква интензивен период на подготовка за присъединяване към НАТО. Преговорите започнаха, а до пълноправното членство най-вероятно ще трябва да минат 18 месеца, заявиха от делегацията на Алианса, пристигнала в Скопие в сряда, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
От сряда Македония официално влезе в преговорите за пълноправно членство в Северноатлантическия алианс. Директорът за европейските и глобалните партньорства на НАТО Джеймс Маккей, който е на посещение в македонската столица, приветства започването на преговорите и определи събитието като „исторически момент“ за балканската страна.
„Тук сме, за да работим за прилагането на решението, взето на срещата на върха в Брюксел“, заяви Маккей, като изрази мнение, че страните, участващи в процеса за подготовката на пълноправното членство, ги очаква интензивен период на сериозни преговори.
„Веднага щом бъдат изпълнени вътрешните процедури и решението бъде одобрено в националните парламенти на 29-те страни-членки на НАТО, вашата страна ще може да стане 30-ата членка на Алианса. Според нашия минал опит, очакваме целият процес да трае осемнадесет месеца“, обясни ръководителят на делегацията на Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент ще гласува договорените от лидерите закони в събота

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент ще гласува договорените от лидерите закони в събота

25 Юли 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент ще насрочи пленарна сесия за събота, на която трябва да се гласува за нови членове на Държавната изборна комисия (ЦИК), промени в Закона за финансиране на партиите, Законът за правителството, където ще бъде вмъкната частта за служебното правителство преди всички избори,по принципа от Пържинския договор. Заседанието се бави, тъй като Джафери ще отсъства от парламента няколко дни, предава македонската агенция „Макфакс“.
Трите точки, които трябваше да бъдат гласувани по спешност в понеделник, когато на лидерската среща бяха договорени двата закона и новия състав на ЦИК, който, според последната договорка на партийните председатели, трябва да се избере с квалифицирано мнозинство (две трети),а не с обикновено, както предвиждаха промените в Изборния закон.
Процесът бил спрян, коментира македонската агенция, защото ВМРО-ДПМНЕ не са представили своя кандидатска листа за членове на ЦИК, а освен това искали в Закона за финансиране на политическите партии да се промени частта наказанията, където лишаването от свобода да се замени от парична глоба. Опозицията поискала промяна на член 165 от Наказателния кодекс, който се отнася до злоупотреба със средства за финансиране на изборна кампания, потвърди министърът на информационното общество и администрацията Дамян Манчевски. Парламентарното мнозинство е категорично, че няма да гласува никакви промени.
„Макфакс“ припомня, че по член от 165 от Наказателния кодекс се водят дела срещу функционери от опозиционната партия за случая „Титаник“. Обвиняеми по делото са Никола Груевски, Гордана Янкуловска, Миле Янакиевски, Владимир Пешевски, Елизабета Милевска, Сашо Миялков, както и кметът на община Гази Баба Тони Трайковски.
Депутатите от СДСМ оценяват тези предложения на ВМРО-ДПМНЕ като искане за амнистия. Процесът ще бъде отключен, когато опозицията оттегли тези искания, смята македонската агенция. Опозиционният лидер Християн Мицковски, в отговор на въпрос дали неговата партия ще се откаже от измененията в Наказателния кодекс, заяви: „Доколкото този закон, който е част от парламентарната процедура и подразбира нов закон за финансиране на политическите партии има нужда от допълнително съгласуване с Наказателния кодекс, това трябва да го решат съответните служби“.
„Макфакс“ не е получила отговор от депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски, който е председател на Комисията за избори и назначения, за това, кога депутатите ще се съберат, за да утвърдят списъка на кандидатите за ЦИК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Расте дипломатическият натиск за споразумение за референдум в Македония

„Телма“ (Македония): Расте дипломатическият натиск за споразумение за референдум в Македония

24 Юли 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все повече расте дипломатическият натиск за политическо споразумение, което ще доведе до провеждането на референдум. Във вторник германският министър по европейските въпроси Михаел Рот се срещна с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и заяви, че времето изтича. Дипломатическите послания са ясни – без решение на спора за името с Гърция, няма да има евроатлантическо бъдеще за Македония, коментират в редакцията на скопския телевизионен канал „Телма“.
„Никога не упражнявам натиск върху никой отделен опозиционен лидер. Само приложих няколко добри аргумента. Но всеки трябва да е наясно, че времето изтича и че това носи известен натиск за отговорност, не само към правителството, но и към опозицията. Затова ви моля, застанете заедно, за да изградите по-добро бъдеще за тази страна“, заяви Михаел Рот.
Според външния министър на Македония Никола Димитров въпросът в референдума трябва да бъде двустепенен, защото с този договор се цели да се отворят вратите на Европейския съюз и НАТО, които бяха затворени от Гърция.
ВМРО-ДПМНЕ определи във вторник за най-проблематично двустепенното формулиране на въпроса в референдума, с което беше отложено политическото споразумение.
„Много е нелогично, влизането в сила на договора с Гърция зависи от ратификацията на протоколите за членство в НАТО, зависи от присъединителните преговори за членство в ЕС и един от главните мотиви защо това беше направено, е за да излезем от чакалнята на ЕС. Това е пътят напред“, заяви Димитров.
Михаел Рот се срещна и с вицепремиера Буяр Османи, където беше подчертано значението на мониторинг процеса. Темпото на реформи в борбата с корупцията, върховенството на закона, съдебната система и администрацията, трябва да се засили, за да се осигурят преговорите с ЕС през следващата година, заявиха от македонското министерство по европейските въпроси.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Близо сме до ЕС и НАТО, не приемаме безотговорни ултиматуми

Зоран Заев: Близо сме до ЕС и НАТО, не приемаме безотговорни ултиматуми

24 Юли 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Много сме близо до реализацията на стратегическите цели на Република Македония – членството в ЕС и НАТО, и няма да позволим процесът да бъде нарушен или поставен под риск от безотговорни ултиматуми. Оставаме посветени до край за постигането на решенията, които да направят възможни условията за справедлив референдум в интерес на гражданите на нашата държава“, заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев по време на срещата си с германския министър по европейските въпроси Михаел Рот, проведена във вторник, предава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Законът е еднакъв за всички, амнистията за политическите престъпници е невъзможна и определено няма да се огънем пред натиска да отстъпим от върховенството на закона“, добави Заев.
По време на срещата си с Михаел Рот, македонският премиер изтъкна че Македония открива нова страница в своята история с получаването на дата за преговори с Европейския съюз и с поканата за членство в НАТО, като същевременно открива и нова значима глава в историята на Европа в период, в който за ЕС е от огромно значение единството на всички европейски страни, съобщи правителствената пресслужба.
Германският министър по европейския въпроси подчерта, че Македония и може и занапред да продължи да разчита на цялостна и силна подкрепа от Германия. Той допълни, че предстоящият референдум е решителен момент за европейското бъдеще на Македония и че отговорността сега трябва да се поеме от всички съответни политически субекти в страната, добавяйки към това число и опозицията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: В договора с Гърция да присъства и албанец/гражданин на Република Северна Македония

Зиядин Села: В договора с Гърция да присъства и албанец/гражданин на Република Северна Македония

24 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на „Алианс на Албанците“ Зиядин Села заяви, че подкрепя договора за името с Гърция, но и че партията му ще има свои промени при измененията в конституцията, с които ще се изисква подобряването на договора, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
В частта от договора за гражданството, „Алианс на Албанците“ ще подкрепи за македонските граждани да остане „македонец/гражданин на Република Северна Македония“, но в същото време Села иска за албанците да се добави „албанец/гражданин на Република Северна Македония“.
„Чрез процеса на започване на конституционни изменения ще направим така, че всички народи да се чувстват еднакви. В Македония има народи, които заслужават да бъдат равнопоставени в преамбюла. Алиансът на Албанците, чрез свои предложения за промени, ще се намеси в частта на конституцията, която се отнася до официалните езици“, заяви Зиядин Села.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Първо да се уредят законите за правителството и финансирането, а след това за ДИК

ВМРО-ДПМНЕ: Първо да се уредят законите за правителството и финансирането, а след това за ДИК

24 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първо в парламента да минат останалите договорени неща от срещата между лидерите на четирите най-големи партии, проведена в понеделник, а това са Законът за финансирането на политическите партии и създаването на служебно правителство по пържинския модел, и едва след това да бъдат гласувани членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК), призоваха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
От ВМРО-ДПМНЕ поясниха, че техните предложения вече са подготвени и са известни на обществеността, но най-важното е процесът да продължи, както е бил договорен в понеделник между лидерите.
„Предложенията са подготвени и вече са публично обявени. Вчера публично беше договорено в първата част от лидерската среща и публично обявено от страна на премиера (на Македония Зоран) Заев, че трябва да се гласуват договорените работи в парламента, а това са Законът за финансирането на политическите партии и създаването на служебно правителство по пържинския модел, и след това да се гласува за ДИК по стария принцип и модел. Това, което е най-важно, е че процесът на договореното от вчера трябва да започне и да се пренесе в парламента, а едва след това да се гласуват членовете на ДИК“, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: Алиансът на Албанците ще предложи свои промени при изменението на Конституцията

Зиядин Села: Алиансът на Албанците ще предложи свои промени при изменението на Конституцията

24 Юли 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на „Алианс на Албанците“ Зиядин Села вярва, че неговата партия е истинска опозиционна партия, чиито представители е трябвало да присъстват на срещите между лидерите и да има свой представител в Държавната избирателна комисия (ДИК), а не крилото на БЕСА на Билал Касами, предава скопското електронно издание „Нова Македония“.
Във вторник, по време на пресконференция в македонския парламент, Зиядин Села заяви че „Алианс на Албанците“ ще предложи своите промени при изменението на конституцията на страната.
Промените, според Села, ще бъдат в частта на преамбюла на конституцията и ще се отнасят до държавността на народните и официалния език на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Македонският парламент не гласува за избиране на нов състав на ЦИК

„Вечер“ (Македония): Македонският парламент не гласува за избиране на нов състав на ЦИК

24 Юли 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери в понеделник вечерта не откри заседанието, на което трябваше да се избере нов състав на Държавната избирателна комисия (ЦИК) и да се гласуват промени в Закона за правителството и Закона за финансиране на партиите. Партиите водиха преговори до късно през нощта, на които не успяха да се съгласуват около Закона за финансиране на партиите, за който по-рано се бяха договорили на лидерската среща, пише скопското електронно издание „Вечер“.
Няма официална информация защо Джафери обяви, че ще има такава, но след това не откри сесията, на която само формално трябваше да се приеме договореното на лидерската среща и да бъде формиран новият състав на ЦИК, отбелязва изданието.
Според неофициална информация, на преговорите между партийните групи на управляващата СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) и основната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ, които са продължили няколко часа, е имало големи различия по частта за наказанията, предвидени в Закона за финансиране на партиите. Опозицията е настоявала за промени в частта за злоупотреба със служебно положение и власт и замяна на лишаването от свобода с парична глоба, пише „Вечер“.
Медията отбелязва, че остава неясно как ще продължи от тук нататък процеса за формиране на ЦИК. Засега няма обявена нова лидерска среща, на която да се преодолеят различията между властта и опозицията по въпроса за референдума за името, характерът на допитването и срокът за провеждането му, нито пък за заседание на парламента, на което да се приеме договореното от лидерската среща.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“: Талат Джафери очаква от партиите имената на новите членове на Държавната избирателна комисия на Македония

„Нова Македония“: Талат Джафери очаква от партиите имената на новите членове на Държавната избирателна комисия на Македония

24 Юли 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. В парламента на Македония се чака председателят Талат Джафери да уведоми председателя на комисията по въпросите за изборите и назначения Или Димовски за отговорите от партиите за кандидат-членовете за състав да Държавната избирателна комисия, пише „Нова Македония“.
Комисията по въпросите на изборите и назначаване проведе заседание, на което е установено, че на обявата за членове на ДИК са кандидатствали 47 кандидати, които са поименно обявени. След това този списък беше официално представен на Джафери, който информира партиите и ги помоли да посочат кои кандидати за членове на ДИК са предложили.
След като страните представят предложенията си пред него, той трябва да информира Комисията за въпросите за изборите и назначенията, които от своя страна трябва да определят кандидатите, предложени от партиите. След това трябва да се свика пленарно заседание и съставът на Комисията по външните работи да бъде гласуван с мнозинство от две трети.
Временната композиция на ДИК се избира по стария модел с предложенията на страните, в съответствие с измененията в избирателния кодекс, които са гласувани по взаимно съгласие от парламентарните политически партии. Те вече са обявили кандидатите, които ще предложат.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Депутатите разкриха списъка на кандидатите за Държавната избирателна комисия без дискусия и го изпратиха на Талат Джафери

„Фокус“ (Македония): Депутатите разкриха списъка на кандидатите за Държавната избирателна комисия без дискусия и го изпратиха на Талат Джафери

24 Юли 2018 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Единодушно и без дискусии депутатите от комисията за изборите и назначенията в македонския парламент определиха списъка с 47 кандидати за Държавната избирателна комисия и го изпратиха на председателя на законодателния орган Талат Джафери, предава македонският „Фокус“.
Съгласно парламентарната процедурата Джафери трябва да предаде списъка на политическите партии и те да предложат своите членове. Впоследствие Комисията отново ще заседава и ще определи седемте членове на комисията.
Накрая, на пленарна сесия съставът на ДИК трябва да бъде гласуван с мнозинство от две трети, според стария модел на Изборния кодекс на Македония.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев след лидерската среща: Християн Мицковски лъже, че иска Македония да е в НАТО и ЕС и иска амнистия, няма договор за референдума

Зоран Заев след лидерската среща: Християн Мицковски лъже, че иска Македония да е в НАТО и ЕС и иска амнистия, няма договор за референдума

23 Юли 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ лъже, че иска Македония да стане част от Европейския съюз и НАТО, лъже, че иска правова държава и че се бори за честен референдум, заяви македонският премиер Зоран Заев след срещата между лидерите на четирите най-големи партии в страната, продължила повече от осем часа, предава македонската агенция МЕТА.
„За съжаление, Християн Мицковски не успя да усети момента. Вместо да се качи на влака, който бърза към ЕС и НАТО, той избра да остане от тъмната страна на историята. Днес (понеделник, 23 юли) всичко излезе наяве. Всички трябва да знаят, Християн Мицковски лъже срамно, когато твърди, че за това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ са важни изборът на състава на Държавната избирателна комисия с мнозинство от две трети, служебното правителство за следващите избори, или Закона за финансиране на политическите партии. Мицковски днес се опита да прикрие истинските си намерения. След като видя, че няма и най-малък шанс да се съгласим дори да разговаряме за директна или индиректна амнистия, днес бе принуден декларативно да се откаже от неговата срамна цел на всяка цена да издейства спасение за неговите ментори и колеги“, заяви Заев.
Той смята, че Мицковски е разговарял без никакво намерение да се договори и че единствената му цел е била ако не му се даде амнистия, да няма и договор.
„Партията, която от десет години се кръсти в референдума като основна точка в своята програма, днес избяга безотговорно. Значи, Мицковски казва, че гражданите са с него, а не иска честно да им даде избор. Мицковски казва, че иска в ЕС и НАТО, а не иска да подкрепи нито една стъпка към тази цел. Нека ви кажа: Мицковски не знае какво иска“, заяви Заев и призова всички честни членове на ВМРО-ДПМНЕ да излязат на референдума и да направят правилния избор.
Премиерът добави, че независимо от това, че не е постигнат договор за референдума, всички споразумения за ЦИК и Закона за финансиране на политическите партии ще останат в сила.
Преди това лидерът на ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) Али Ахмети и коалиционен партньор в правителството, заяви, че втората част от преговорите е била разочароваща и призова опозицията да постави държавните интереси над партийните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: Въпросът за референдума трябва да се отнася само за Договора с Гърция, тук са най-големите ни различия

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски: Въпросът за референдума трябва да се отнася само за Договора с Гърция, тук са най-големите ни различия

23 Юли 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Въпросът за референдума трябва да се отнася само до Договора с Гърция, подписан от външния министър на Македония Никола Димитров, заяви председателят на основната опозиционна партия ВМРО ДПМНЕ Християн Мицковски след края на лидерската среща в понеделник, предава македонският „Фокус“.
„Ще се опитам да бъда гласа на разума и да обясня днешния ден. Основните различи бяха във втората част от срещата около текста на въпроса за референдума. В първата част разговаряхме за Държавната избирателна комисия (ЦИК), Закона за финансиране на партиите и служебното правителство преди всички избори. За това постигнахме съгласие и вече парламентарните органи работят за изготвянето на законодателните решения. Във втората част разговаряхме за характера на референдума и за въпроса, обсъдихме и детайлите. Ние защитаваме интересите на гражданите и конституционните норми, имайки предвид, че парламентарното мнозинство ще организира референдума и ще определи въпроса. Нашата позиция е ясна и това е позицията на партията ни, а именно, че въпросът трябва да бъде еднозначен, а не да бъде обвързван с други значения, в това са различията. По отношение на характера на референдума, имаме приближаване на позициите. Активността да бъде 50% + 1 и минимум 50% + 1 да са гласували за или против. По въпроса имаме отдалечаване, защото ние не искаме той да бъде с повече от едно значение. Заради ангажименти премиерът трябваше да замине“, заяви Мицковски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ДСИ Али Ахмети: Втората част от преговорите беше разочароваща, различията са по въпроса за референдума

Лидерът на ДСИ Али Ахмети: Втората част от преговорите беше разочароваща, различията са по въпроса за референдума

23 Юли 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), втората част от преговорите на проведената в понеделник лидерска среща е била разочароваща. По неговите думи, различията са били за това как да бъде формулиран въпроса за предстоящия през есента референдум за новото име на страната, предава македонската агенция „Макфакс“.
Ахмети призова всички и най-вече опозицията, да поставят държавните интереси над партийните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО след лидерската среща: Ще имаме същите условия като СДСМ на избори, докато сме опозиция, не сме разговаряли за Наказателния кодекс

Лидерът на ВМРО след лидерската среща: Ще имаме същите условия като СДСМ на избори, докато сме опозиция, не сме разговаряли за Наказателния кодекс

23 Юли 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. След няколко часа разговори, македонското правителство се съгласи с позициите на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, че е необходим нов Закон за финансиране на партиите и промени в изборните закони, за съставяне на служебно правителство преди избори, на практика за условията, които е имала опозицията на предходните парламентарни изброи, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, цитиран от скопската електронна медия "Плюс инфо".
Що се отнася до Държавната избирателна комисия (ЦИК), той посочи, че тя ще се избира с мнозинство от две трети в парламента, съгласно старата процедура и предложението на властта за избиране с обикновено мнозинство се оттегля.
„С това, което договорихме сега, осигурихме да има успешен изборен процес, когато и да се случат следващите избори, те ще са в условия, нит по-малко, нито повече, от тези, които имаше СДСМ, когато беше в опозиция“, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
Той заяви, че лидерите са дали насоки на координаторите на парламентарните групи да започнат необходимите процедури за прилагане на договореното.
„Никога не сме разговаряли за промени в Наказателния кодекс. Това беше опит да се обърне внимание на вредите за Македония от подписването на Договора с Гърция“, заяви Мицковски, в отговор на въпрос от журналист, дали са се отказали от искането за промяна в наказателните закони по отношение на члена за злоупотреба със служебно положение и правомощия.
По въпроса за референдума, той заяви, че тази тема ще бъде обсъдена по-нататък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Новият състав на ЦИК ще бъде избран до края на понеделник

Талат Джафери: Новият състав на ЦИК ще бъде избран до края на понеделник

23 Юли 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви пред македонската агенция „Макфакс“, че на заседанието в понеделник, което се очаква да продължи до късно вечерта, ще бъде избран нов състав на Държавната избирателна комисия (ЦИК). Джафери ще отсъства до 28 юли, поради което другите депутати са били известени своевременно. Според неговите думи, в понеделник вечерта трябва да се изкаже и Комисията за избори и назначения, където ще бъдат утвърдени кандидатите, които са част от новия състав на ЦИК.
Джафери чака официално известие, за да се реши как ще се процедира с измененията в Закона за изборите, които ще бъдат разгледани на пленарната сесия на парламента в понеделник. Всички парламентарни органи трябва да завършат работата си до края на деня, за да може вечерта да бъде избран новия състав на ЦИК.
Заседанието трябваше да продължи в 15:00 (16:00 българско време), но все още не е започнало, защото се очакват доклади от парламентарните партии за споразумението, постигнато на лидерската среща. След като Джафери се запознае официално с решенията на фракциите, той ще свика координационен съвет, на който ще се вземе решение за начините, по които ще се действа от тук нататък.
Председателят на Комисията за избори и назначения Илия Димовски (от ВМРО-ДПМНЕ), заяви пред „Макфакс“, че когато пристигне в парламента ще знае дали ще се проведе заседание на оглавявания от него орган.
За членове на ЦИК са номинирани 41 кандидати. На пленарното заседание ще се гласува с мнозинство от две трети, съгласно стария закон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“А1 Он” (Македония): На лидерската среща е договорен въпросът за служебното правителство, референдумът ще се обсъжда допълнително

“А1 Он” (Македония): На лидерската среща е договорен въпросът за служебното правителство, референдумът ще се обсъжда допълнително

23 Юли 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев заяви след лидерската среща в понеделник в Скопие, че участниците са се договорили за формиране на служебно правителство, което да организира предсрочни избори, както е според Пържинския договор, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
„Трябваха ни мъдрост и нерви. Още преди договора с Гърция приехме условия за избиране на Държавна избирателна комисия (ЦИК), законови промени, че преди всякакви избори, трябва да се назначи служебно правителство, което да ги организира. С това завършихме една фаза, ще продължим разговорите за датата, характера и въпроса на референдума. Македония ще бъде членка на НАТО и ЕС“, увери македонският премиер на лидерската среща.
Той заяви още, че са приети всички искания на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ – за Пържинско правителство преди изборите, Законът за финансиране на партиите и ЦИК.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща е прекъсната за втора пауза, още няма постигнато споразумение

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща е прекъсната за втора пауза, още няма постигнато споразумение

23 Юли 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, бе прекъсната за втора пауза, а след нея се очакват и официалните изявление на участниците в преговорите, предава македонският„Фокус“.
Все още няма официална информация за хода на преговорите. Единствено лидерът на ДСИ Али Ахмети бе на разположение да отговори на журналистическите въпроси. Индиректно той загатна, че след няколко часа преговори няма постигнато споразумение между партиите.
По-рано в медиите бе разпространена информация, че министър-председателят на Македония Зоран Заев е дал съгласието си за съставяне на служебно правителство преди провеждането на всички избори в страната, стига лидерът на ВМРО-ДПМНЕ да призове гражданите на Македония да гласуват на референдума за договора за името.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
На срещата в Клуба на депутата се обсъждат условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща в Скопие продължава

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща в Скопие продължава

23 Юли 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. След кратка пауза срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, бе възобновена, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Към настоящия момент официални информации за хода на преговорите все още няма. В медиите обаче се появиха непотвърдени данн, съгласно които е възможно постигането на компромис между преговарящите. Според източници министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) е изразил готовност да приеме условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за назначаване на служебно правителство 100 дни преди изборите, стига лидерът й Християн Мицковски да декларира отказ от действия за бойкот на референдума за договора за името.
Партийни източници съобщават, че СДСМ остава на твърдата позиция да не приема искането за амнистия, за която ВМРО-ДПМНЕ настоява чрез изменения в Наказателния кодекс. Управляващата партия не е съгласна и с настояването на намаляване на наказанията за злоупотреба със служебното положение.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Лидерската среща в Скопие е прекъсната за пауза, допуска се постигането на компромис

МКД (Македония): Лидерската среща в Скопие е прекъсната за пауза, допуска се постигането на компромис

23 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, е прекъсната за пауза, съобщава скопското електронно издание МКД.
Официални информации за хода на преговорите все още няма, но по непотвърдени данни е възможно постигането на компромис между преговарящите. Според източници министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) е изразил готовност да приеме условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за назначаване на служебно правителство 100 дни преди изборите, стига лидерът й Християн Мицковски да декларира отказ от действия за бойкот на референдума за договора за името.
Партийни източници съобщават, че СДСМ остава на твърдата позиция да не приема искането за амнистия, за която ВМРО-ДПМНЕ настоява чрез изменения в Наказателния кодекс. Управляващата партия не е съгласна и с настояването на намаляване на наказанията за злоупотреба със служебното положение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е отказал от искането си за промени в Наказателния кодекс, твърдят източници

„24 Вести“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е отказал от искането си за промени в Наказателния кодекс, твърдят източници

23 Юли 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. По непотвърдени данни, в рамките на провеждащата се в Скопие среща на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, опозиционният лидер Християн Мицковски се е отказал от искането си за променя на чл. 353 на Наказателния кодекс, предава македонската телевизия „24 вести“.
Според източниците на медията министър-председателят на Македония Зоран Заев е дал съгласието си за съставяне на служебно правителство преди провеждането на всички избори в страната, стига лидерът на ВМРО-ДПМНЕ да призове гражданите на Македония да гласуват на референдума за договора за името.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
На срещата в Клуба на депутата се обсъждат условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново са на масата за преговори

"Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново са на масата за преговори

23 Юли 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в Македония ще продължи в понеделник, 23 юли, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Освен министър-председателят Зоран Заев (СДСМ), на срещата ще присъстват председателите на ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА. Темата на преговорите остава същата – постигане на споразумение около избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) и организирането на референдума за името.
На последната лидерска среща, проведена в четвъртък, председателите на четирите партии не успяха да постигнат споразумение по ключовите въпроси за деблокиране на формирането на ДИК. Създаването й е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново ще проведат среща

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново ще проведат среща

23 Юли 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателите на четирите най-големи политически партии в Македония ще се опитат да преодолеят различията си в понеделник по Държавната избирателна комисия и по провеждането на референдума за името. Срещата е насрочена в понеделник рано сутринта, а, ако тя не даде резултат, парламентът от 11 част ще гласува промените в избирателния кодекс, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според неофициални и непотвърдени данни опозицията изисква своеобразна амнистия за бившите служители чрез промени в Наказателния кодекс, въпреки че премиерът Зоран неколкократно заяви, че няма да се пазари с въпроси като амнистията от наказателна отговорност при обсъждането на стратегическите цели на страната,
До края на месеца и началото на август парламентът трябва да избере нови членове на Държавната избирателна комисия и да свика референдум, както и да гласува Закона за финансиране на партиите и закона за правителството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония

Макфакс: В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония

22 Юли 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония, предава Макфакс.
В понеделник депутатите ще обсъдят законопроекта за изменение и допълнение на Избирателния кодекс. Промените се извършват по съкратена процедура, тъй като предложението е с европейски приоритет.
В петък председателят на Комисията по европейските въпроси Артан Груби приключи дебата по измененията на Избирателния кодекс, без комисията да приеме нито едно изменение от общо 401 предложени от ВМРО-ДПМНЕ.
Груби каза, че тъй като имаше много предложения за изменение е решил да прекрати дискусията, защото поради крайния срок от два дни за приключване на заседанието на Комисията, няма да може да бъдат разгледани всички предложения, така или иначе.
Правителството представи законопроект за изменение на Избирателния кодекс, който, както твърди то, ще деблокира създаването на Държавната избирателна комисия (ДИК) преди провеждането на референдума тази есен. Правителството иска членовете на ДИК, вместо от две трети, да се избират с обикновено мнозинство. ВМРО-ДПМНЕ обвинява, че както със Закона за езиците, така и с Избирателния кодекс правителството грубо злоупотребява с европейския приоритет и с комисията по европейските въпроси. Според опозиционната партия Избирателният кодекс никога не се приема без консултация с опозицията и дори не се разглежда от Комисията по европейските въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Все някак ДИК ще бъде формирана, договорът за името ще бъде публикуван в Държавен вестник преди провеждането на референдума

Талат Джафери: Все някак ДИК ще бъде формирана, договорът за името ще бъде публикуван в Държавен вестник преди провеждането на референдума

21 Юли 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери изрази увереност, че на срещата в началото на следващата седмица председателите на четирите най-големи партии ще постигнат споразумение за избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК). Същевременно той подчерта, че тя все някак ще бъде съставена, независимо какъв ще бъде изходът от срещата, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„В противен случай, който аз не искам, започната процедура може да бъде доведена до край, защото няма инструменти за възпрепятстване, освен ако не мислим за онзи навик, когато законът се носи за подпис от президента на страната, а той вземе същото решение за него, както и за предходните два (за езиците и за договора за името – бел. р.) Това вече е един от инструментите за намеса", поясни Джафери.
Председателят на Събранието подчерта също, че все още няма насрочена дата за провеждане на референдума за името, поради което и парламентът няма краен срок за обявяването му. Той потвърди, че Законът за ратифицирането на споразумението с Гърция ще бъде изпратен за публикуване в Държавен вестник преди провеждането на референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДМС: ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците

СДМС: ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците

21 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците. Това призовават от управляващия в Македония СДСМ, предава скопската електронна медия A1 On.
Спекулациите около срещата на четирите най-големи парламентарно представени партии в Македония, които опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разпространява в някои медии, не помагат на започналия процес на намиране на консенсус. Още веднъж призоваваме ВМРО-ДПМНЕ да покаже отговорност и рамо до рамо с останалите политически партии да подкрепи македонското бъдеще в ЕС и НАТО, се казва в изявлението от СДСМ.
„В интерес на гражданите и държавата, ВМРО-ДПМНЕ трябва да се застъпи за бъдещето на Македония, а не за амнистия на престъпниците от върха на тяхната партия“, допълват още от СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония ще седнат отново на масата за преговори в понеделник

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония ще седнат отново на масата за преговори в понеделник

21 Юли 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в Македония ще продължи в понеделник, 23 юли, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) вече е изпратил съответните покани до лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА. Темата на преговорите остава същата – постигане на споразумение около избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) и организирането на референдума за името.
На последната лидерска среща, проведена в четвъртък, председателите на четирите партии не успяха да постигнат споразумение по ключовите въпроси за деблокиране на формирането на ДИК. Създаването й е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ настоява за промени в Наказателния кодекс

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ настоява за промени в Наказателния кодекс

21 Юли 2018 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ настоява за промени в Наказателния кодекс, съобщава македонския телевизионния канал “Алсат-М.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настоява за изменения на алинея 3 от чл. 96 Л на Кодекса, който фиксира срока на давност на десет години за престъпления, за които се полага наказание до пет години затвор, като иска давностния срок да бъде променен на пет години според неофициални източници.
Подобна промяна би освободила от наказателна отговорност бившия премиер Никола Груевски и други висши партийни функционери, обвинени за злоупотреба със служебно положение за периода 2010-2012 година.
От ВМРО-ДПМНЕ официално отричат подобни искания за изменения на наказателния кодекс и заявяват, че властта по този начин манипулира гражданите и премества фокуса от важните обществени проблеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Приключи заседанието на Комисията  по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии

„Нова Македония“ (Македония): Приключи заседанието на Комисията по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии

20 Юли 2018 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Приключи заседанието на Комисията по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии, пише електронното издание на македонския вестник “Нова Македония“ .
Преди това заседанието спря на второто изменение и беше прекъсвано три пъти. Два пъти бе дадена почивка поради напрегнатата атмосфера и веднъж по искане на координатора на парламентарната група на ДСИ Еуп Алими, за да провери дали всичките 400 изменения са преведени на албански език.
По време на дебата депутатите от опозицията обвиниха че се злоупотребява със съкратената процедура и подчертаха, че Избирателният кодекс няма никакви допирни точки с Комисията по европейските въпроси.
Депутатите от управляващото мнозинство, пък посочиха, че техните колеги от ВМРО-ДПМНЕ умишлено блокират приемането на закони с цел да се гласува амнистия и да се спаси бившия лидер Никола Груевски.
С измененията на избирателния кодекс се предлага Държавната избирателна комисия да бъде избрана с обикновено мнозинство от 61 депутати, вместо с мнозинство от две трети от 81-те депутати, както преди.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Заседанието на Комисията по европейските въпроси приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс

Макфакс: Заседанието на Комисията по европейските въпроси приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс

20 Юли 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на комисията по европейските въпроси към македонския парламент приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс, предава Макфакс.
Председателят на комисията Артан Груби прекрати заседанието с мотива, че няма достатъчно време и така или иначе няма да могат да бъдат разгледани всички предложени поправки на Изборния кодекс.
Комисията трябваше да заседава до полунощ. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ в комисията обвиниха председателя, че е бързал да закрие заседанието. Комисията заседава и вчера, като отхвърли една от общо 401-та поправки предложени от главната опозиционна партия.
На днешното заседание, което беше прекъсвано няколко пъти не беше взето решение по нито една от поправките.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Maкедония): Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент

A1 On (Maкедония): Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент

20 Юли 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент по разглеждането на проекта за изменение на Изборния кодекс, предава македонското електронно издание A1 On.
Заседанието се очаква да приключи до полунощ. То беше прекъсвано на три пъти - два пъти заради напрегната атмосфера и един път, за да се провери дали са преведени на албански език 400-те предложения за изменение на Изборния кодекс, внесени от ВМРО-ДПМНЕ.
На този етап тече разгорещена дискусия за втората от общо 400-те поправки, внесени от основната опозиционна партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.