НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасково: Областният управител, ветеринари и фермери обсъдиха превантивните мерки за борба с чумата по дребните преживни животни

Хасково: Областният управител, ветеринари и фермери обсъдиха превантивните мерки за борба с чумата по дребните преживни животни

23 Юли 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Хасково. Стопани на хиляди овце и кози се събраха днес в харманлийското село Българин по покана на заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя и колегите ѝ ветеринари от ОДБХ и Ветеринарния съюз обсъдиха с фермерите превантивните мерки за борба с чумата по дребните преживни животни. Това съобщиха от Областна администрация Хасково. На срещата дойдоха стопаните от Българин, Рогозиново, Доситеево, Браница, Богомил, Овчарово, Дрипчево, Черепово и Изворово. „Неслучайно избрахме да се срещнем най-напред с Вас, защото Вашите села са на пътя на заразата, която е регистрирана в Странджа“, обясни д-р Здравкова. „Превантивните работи не са за подценяване, отговорното отношение към животните и към собствения Ви поминък-също“, каза още заместник областният управител на Хасково. Повече от час тя и стопаните дебатираха възможността за съвместна работа на ветеринарите, фермерите и инспекторите от ОДБХ. „Служителите на агенцията, ветеринарите, стопаните и държавата сме от едната страна в тази криза. Всички ние искаме да се справим със заболяването и да не го допуснем в нашата област“, подчерта д-р Здравкова. Основният въпрос, който задаваха животновъдите беше: с какво можем ние да сме полезни, както на себе си, така и на органите на реда, за да не се стига до кризи. „Трябва да прекратят всякакви контакти на стадата, да се прекъсне всякакъв нерегламентиран транспорт на живи животни. Не пренебрегвайте нормите за безопасност“, предупредиха от ОДБХ. Срещите по селата продължават днес след обяд в Иваново, утре в село Студена, община Свиленград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Следващата седмица ще се проведат информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства

Хасково: Следващата седмица ще се проведат информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства

20 Юли 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Хасково. Информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства, ще бъдат проведени още следващата седмица. Целта е превенция и затягане на мерките за биосигурност в Хасковска област, с оглед усложнената епизоотична обстановка в областите Ямбол и Бургас. Това бе решено по време на оперативното заседание, свикано от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В него участваха заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев, д-р Владимир Хърсев от агенцията и председателят на Българския ветеринарен съюз-Областна колегия Хасково д-р Генади Нанев, съобщиха от Областна администрация Хасково.
Към момента чрез общинските и селските кметове ние стигаме до всички населени места. Частнопрактикуващите ветеринари също са в постоянна връзка с фермерите, но трябва да се насочим към малките стопанства. Превантивната работа с тях е задължителна, подчерта областният управител Станислав Дечев. Още днес ще бъде изготвен график, по който държавните, частнопрактикуващите лекари и кметовете да организират срещи по селата. Призоваваме стопаните да бъдат изключително отговорни. Да ограничат всякакъв достъп на външни хора и животни от други стада до фермите им, да спазват стриктно санитарните норми и да сигнализират ветеринарите при най-малко съмнение за болно животно. Само така ще предотвратим навлизането на болестта на територията на областта и ще избегнем сериозни икономически загуби за сектора, призова губернаторът. В срещите с животновъдите по места ще участва заместник областния управител д-р Стефка Здравкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.