НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ники Хейли: Русия никога няма да стане приятел на САЩ

Ники Хейли: Русия никога няма да стане приятел на САЩ

25 Юли 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският посланик в ООН Ники Хейли е заявила в интервю пред телевизионния канал CBC, че „Русия никога няма да стане приятел“ на САЩ и призовала общественото мнение да признае това, като очевиден факт, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“.
"Те никога няма да станат наши приятели. Това е просто факт ", заяви американският дипломат, представляващ страната си в световна организация.
Според нея администрацията на САЩ "не вярва" на Кремъл и "никога няма да вярва". В същото време тя заявява, че срещата на домакина на Белия дом Доналд Тръмп с руския лидер Владимир Путин "трябваше да се случи".
Според анкета, проведена съвместно от The Hill и компанията за социологически изследвания HarrisX, повечето американски граждани (54%) подкрепят идеята американският президент Доналд Тръмп да се срещне отново с руския си колега Владимир Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От Държавния департамент на САЩ заявяват, че за бъдеща визита на Владимир Путин във Вашингтон не е съгласувано нищо

ТАСС: От Държавния департамент на САЩ заявяват, че за бъдеща визита на Владимир Путин във Вашингтон не е съгласувано нищо

25 Юли 2018 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Държавния департамент на САЩ заявяват, че за бъдеща визита на Владимир Путин във Вашингтон не е съгласувано нищо, предава TACC.
Правителствата на Русия и САЩ засега не са съгласували никакви детайли за възможна бъдеща визита на Владимир Путин в Белия дом. Това е заявила говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.
Тя е била помолена да коментира изказването на съветника на руския президент Путин Юрий Ушаков, който е казал „трябва да се изчака малко, първо да улегне прахът“ (от срещата в Хелзинки), което е интерпретирано от медиите, като вероятен отказ на Москва от организацията на такава среща.
Хедър Науърт заявила, че за подробности журналистите е необходимо да се обърнат към Белия дом, откъдето да изяснят дали става дума за официална покана или не.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Нова среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще закрепи резултатите от срещата в Хелзинки

Белият дом: Нова среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще закрепи резултатите от срещата в Хелзинки

24 Юли 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската администрация счита, че провеждането на втора пълноформатна среща между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, ще закрепи резултатите от срещата на върха в Хелзинки, проведена на 16 юли, предава кореспондент на ТАСС, като се позовава на информация от представител на Съвета по национална безопасност (СНП) на САЩ.
„Втора среща между двамата лидери ще представлява благоприятна възможност, която ще позволи да се развие и проучи прогреса на двете страни по сериозните въпроси за националната сигурност, които бяха обсъдени в Хелзинки“, е заявил представителят на СНП.
Той добави, че американската администрация се въздържа от обявяването на предполагаема дата за визитата на Владимир Путин във Вашингтон.
„Не правим никакви заявления (по този въпрос)“, пояснява представителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В битката между орела и дракона, мечката следва собствените си интереси

РИА Новости: В битката между орела и дракона, мечката следва собствените си интереси

23 Юли 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Кратък коментар от политическия анализатор на РИА Новости Дмитрий Лекух за позицията на Русия в условията на набираща скорост търговска война между САЩ и Китай.

В края на миналата седмица, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред CNBC, че Вашингтон може да увеличи вносните мита за всички (да повторим, всички) китайски стоки. По думите на държания глава, става въпрос за 505 милиарда долара – сумата наистина е космическа. Това може да се случи, ако китайската страна „продължи да предприема ответни мерки“ срещу американската инициатива за увеличаване на митата.
От гледна точка на суверенната китайска държавност, всичко това изглежда, разбира се, като изключителна наглост. А, разбира се, днешното китайско ръководство е невъзможно да приеме подобен род ултиматуми, дори и технически.

Но, като цяло, в действията на Тръмп има доста сериозна логика. Да дори само тази за повече от ненормалната ситуация в световната търговия през последните десетилетия. А за САЩ, като страна, която до не толкова отдавна беше люлка на изобретатели и пионери, направили не една и две промишлени революции, тенденциите в търговията просто катастрофални.

И ако всичко продължи по този начин, икономическата, а може би и и не само, катастрофа е неизбежна. Ако не в краткосрочен план, то в средносрочен план, със сигурност.

Според информация на Службата за икономически анализ към Министерството на търговията на страната, дефицитът в търговския баланс на САЩ през 2017 година се е увеличил с 12,1%, или с $61,2 милиарда в сравнение с 2016 година – до $566 милиарда. Това е най-високият показател от 2008 година.

При това, съгласно данните на Bloomberg, дефицитът в търговския баланс с Китай за последната година е $375,2 милиарда (плюс $28,2 милиарда), с Европейския съюз - $151,4 милиарда, Мексико - $71,1 милиарда, Япония - $68,8 милиарда, Канада - $17,6 милиарда.
Но това не е всичко.

Предвид своеобразната икономическа структура на американската икономика, която се разви през последните години, това действително е много притеснително. Да напомним, че по-голямата част от американския брутен вътрешен продукт (стигнала до рекордните 79,4% през 2004 година) се създава в отраслите от сектора на услугите, към които се отнасят преди всичко финансовите услуги, както и търговията, транспорта и комуникациите. Плюс услугите на държавните институции., За материалното производство (агропромишленост, горско стопанство, рибно стопанство, минно-добивна промишленост, строителство) остават малко повече от 20% от БВП.

Доналд Тръмп представлява сили в американската политика, които смятат, че този дисбаланс е пагубен. И такива хора в Америка има все повече. Това, което осъществява действащият президент на САЩ, съвсем не е негова лична „ексцентрична позиция“. Напротив, това е напълно целенасочена и системна политика, която е изражение именно на текущите национални интереси на Съединените американски щати.

Но и Китай, който построи икономиката си за сметка на политическата уязвимост и безогледната продажност на „глобалния елит“, няма никакво намерение да отстъпва. Пекин методично преследва преследва и реализира дългосрочните си интереси и внезапно появилият се „националист“ на власт в един от ключовите пазари за тях е неочаквана промяна и пречка, която те се надяват да преживеят и преодолеят.

Така че схватката между великите икономически държави фактически е неизбежна. Ако, разбира се, на власт във Вашингтон не дойдат отново лоялни глобалисти, което не изглежда много вероятно след вътрешните реформи на Тръмп. Затова Русия трябва да определи какъв е нейния интерес в ситуацията.

С „глобалния либерално-финансов елит“ всичко е просто. Това е езкистенциален враг. Там могат да ни викнат на масата за преговори само в качеството на „основно ястие“. Казано честно, тук няма никаква „русофобия“: те ще изядат всеки, включително отгледалите ги американци.
А в днешната ситуация на „битка между два национални елита“ нашата работа е да преследваме изключително собствените си интереси.

В този контекст, правилната новина изглежда например така: „Китай ще разгледа възможността за разширяване на списъка с руските региони, от които е разрешен износът на зърнени продукти в КНР. Това споразумение бе постигнато по време на консултациите на Министерството на икономическото развитие на Русия и Министерството на търговията на Китай. Ние не говорим за един или два субекта на Русия, както преди, а всички региони на страната - за доставката на пшеница, царевица, ориз, соя и рапица в Китай“

... В схватката между орела и дракона, мечката следва собствените си интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill:Според високопоставен сенатор от Демократическата партия на САЩ фактът, че Доналд Тръмп е поканил Владимир Путин във Вашингтон е „неразбираем“

The Hill:Според високопоставен сенатор от Демократическата партия на САЩ фактът, че Доналд Тръмп е поканил Владимир Путин във Вашингтон е „неразбираем“

22 Юли 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Боб Менендез (Демократическа партия, Ню Джърси) заяви, че поканата на президента Доналд Тръмп към неговия руски колега Владимир Путин да посети Вашингтон е „неразбираема“ и допълни, че явно американският държавен глава „иска да интимничи“ с руския лидер, вместо да се изправи срещу него, пише The Hill.
„Никой не знае какво се е случило зад сцената на преговорите в Хелзинки. Те са били сами, само с преводач за два часа. Дори държавният секретар и директорите на разузнаването не знаят“, заяви Менендез. „Има полза от общуването с Путин, единствено ако той бъде предизвикан“, допълни сенаторът. „А сега ще му устроим посрещане с червен килим във Вашингтон. За мен това е повече от неразбираемо“, смята демократът.
„Да, може да се говори с противници, но в края на краищата трябва да им се опълчиш. Президентът изглежда иска да интимничи с Путин, вместо да се изправи срещу него“, убеден е Менендез.
Тръмп се сблъска с критики след съвместната си пресконференция с Путин, в която прие отхвърлянето от страна на руския лидер, че страната му се е месила в президентските избори в САЩ и допълни, че и Москва, и Вашингтон са виновни за обтегнатите отношения помежду си.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: От Пентагона подкрепиха решението на Доналд Тръмп да покани руския президент на посещение в САЩ

CNN: От Пентагона подкрепиха решението на Доналд Тръмп да покани руския президент на посещение в САЩ

21 Юли 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Пентагона подкрепиха решението на Доналд Тръмп да покани руския президент Владимир Путин на посещение в САЩ, предава американският новинарски телевизионен канал CNN.
В защита на посещението на Путин в Белия дом се изказа Джон Руд, подсекретар на Пентагона по въпросите за политиката.
„Мисля, че обменът на мнения и честната дискусия между нашите лидери е нещо, което трябва да го има. Според мен това е нормално и много практично“, подчерта Руд в интервю за телевизионния канал, дадено в кулоарите на форум по сигурността, който се провежда в Аспен, Колорадо.
Белият дом се нагърби със задачата да защитава Тръмп, след като на съвместната пресконференция с Путин в Хелзинки се появиха сериозни съмнения за доверието на Тръмп към американския разузнавателен анализ за предполагаемата руска намеса в президентските избори от ноември 2016 г.
След срещата на двамата лидери в Хелзинки, Финландия, Белият дом обяви, че е поканил Путин да посети втора среща през есента, което доведе до допълнителни критики към администрацията във Вашингтон.
Руд обясни, че в миналото американските президенти са поддържали постоянен контакт с руските си колеги и отбеляза, че Русия е важна страна „на световната сцена".
„Путин и по-рано е посещавал Белия дом, посещавал е САЩ, по времето на Джордж Буш. Не е нещо кой знае какво според мен“, коментира Руд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Необходимо ли е Владимир Путин да приема поканата за посещение във Вашингтон?

„Взгляд“: Необходимо ли е Владимир Путин да приема поканата за посещение във Вашингтон?

21 Юли 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Още в следващите месеци може да настъпи истински кошмар, в който главни герои да бъдат антируски настроените политици в САЩ. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще посети Вашингтон и ще бъде приет за среща в Белия дом. Поне неговият американски колега Доналд Тръмп разчита на това. Но трябва ли руският лидер да приема подобна покана? Отговор на този въпрос се опитва да даде руският вестник „Взгляд“.
В петък, говорейки пред телевизионния канал CNBC, президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като „впечатляващ“ разговора си с Владимир Путин в Хелзинки и призна, че е започнала подготовката на втора пълноформатна среща. „Да, бих казал, че се върши работа“, отговори Тръмп в отговор на съответстващ въпрос на водещия на телевизията.
Тръмп заяви също, че се опитва да сключи добра „сделка“ с Путин. „Някои глупаци от медиите ме критикуват, защото не съм застанал, не съм го погледнал в лицето и не съм му се накрещял. А аз казах: тези хора луди ли са? Искам да сключа сделка, не се прави така“.
Той допълни, че САЩ и Русия са имали лоши отношения много години и е възможно нищо да не може да се направи по въпроса. Тръмп обаче не се определя като един от „другите президенти“, защото „аз сключвам сделки, правя това през целия си живот и съм добър в него. Сключвам отлични сделки“.
Белият дом също потвърди, че Тръмп е разпоредил на своя съветник по националната сигурност Джон Болтън да изпрати покана до Путин да посети Вашингтон. „Обсъждането на визитата вече започна“, увери говорителят на Белия дом Сара Сандърс.
Експертите обаче се разделиха по въпроса за посещението на Путин в САЩ. Някои от тях предлагат лидерът на Кремъл да приеме, а други – да си остане у дома, в Русия.
„Тръмп се опитва да покаже, че като че ли е ясно, че той е предприел ясна линия на нормализация на отношенията, която ще следва независимо от всичко. При това той вече се отказа от много от онова, което изрече на срещата в Хелзинки. Т.е. това означава, че той е ангажиран в някои сложни маневри", обяснява председателят на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов.
„В ситуацията, в която се намират САЩ и която само ще се нагнетява през следващите месеци, особено преди междинните избори и публикуването на доклада на комисията на специалния прокурор Робърт Мюлер, е невъзможно да си представя визита на президента на Русия“, призна Лукянов. „Дори Тръмп да е дал тази идея – макар никой да не се интересува от това, руската страна не трябва да се съгласява. Това би било откровено въвличане в техните вътрешнополитически кавги, което на нас изобщо не ни трябва и не ни носи нищо. Всичко, което се прави след Хелзинки може дори да влоши ситуацията в сравнение с тази, която бе преди срещата“, твърди Лукянов.
Американистът Борис Межуев е на мнение, че визитата на Путин ще се състои при всеки възможен сценарий. Той е уверен, че Тръмп е решил да покани руския лидер в Белия дом в отговор на потока от критика, на който бе подложен след срещата в Хелзинки.
„Веднъж постави ли си такава цел, Тръмп я постига. Това, че именно Болтън, а не някой друг бе натоварен със задачата, доказва, че именно той е автор на тази идея и че неговото решение наистина ще бъде осъществено. Болтън е практичен човек“, категоричен е експертът, като същевременно признава, че за „Русия тази визита ще бъде сложна“.
„Русия трябва много добре да преосмисли философията на двустранните отношения, за да не прави едностранни отстъпки в замяна на такива обещания“, предупреждава американистът в интервю за вестника. Тръмп играе своя игра, в която въвлича Русия, за да поддаде на курса на Вашингтон, отдалечавайки се от близкоизточните си съюзници. Межуев припомни: освен самия факт на срещата в Хелзинки, Вашингтон все още не е направил никакви отстъпки пред Москва.
Същевременно трябва да се вземат предвид могъщите антируски сили в САЩ, за които Путин спомена в рамките на срещата с дипломатическия корпус. Съгласно думите на експерта, тези сили се опитват да осуетят предстоящите преговори. Противниците на Тръмп дори може да се опитат да „раздухат“ случая с руската гражданка Мария Бутина, арестувана по подозрения за шпионаж в САЩ. Но и при това положение Тръмп не губи нищо. Освен това, не бива да се забравя за разследването на незаконното подслушване на ФБР в предизборния щаб на Тръмп. Така че не е ясно в крайна сметка кой ще надделее, отбеляза политологът.
„Не трябва веднага да демонизираме тези антируски сили. Това не са дяволи с рога… Това са хора, които са убедени, че концепцията на Тръмп „Америка на първо място“ разрушава единната евроатлантическа цивилизация, НАТО, търговските съюзи, глобалния мир. Те просто имат полза от тях: пари, сделки. Те мислят, че са изолирали Тръмп, обкръжавайки го със свои хора, които не му позволяват да предприема разрушителни действия по отношение на евроатлантическата цивилизация“, подчерта Межуев. Но няма да им се получи, убеден е американистът. „Тръмп ги надигра, постави други хора и започна да изпълнява своя курс“, отбелязва експертът.
Решението на Тръмп да покани Путин във Вашингтон вече предизвика сериозни ругатни от страна на демократите, чиито лидер в Сената Чък Счумер настоя Тръмп да не се среща с руския лидер, докато Конгресът на САЩ не изясни подробностите от разговорите помежду им от Хелзинки.
По-рано конгресмените настояха да бъде разпитана преводачката на Тръмп – Марина Грос, за да бъдат разбрани подробности от дискусията между двамата президенти. Според бившия дипломат Дмитрий Рюриков, който е работил за уреждането на срещи на Леонид Брежнев и други съветски лидери, „самият факт на такъв разпит е абсолютно очевиден“.
Други американисти също твърдят, че в последно време Тръмп е укрепил своите позиции и успява по-рязко да налага собствения си курс вътре в страната.
„Тръмп върви по своя път, без да вижда препятствията и негативните реакции. Той ги очакваше, но все пак си действа по своята програма“, коментира директорът на Фонд за изучаване на САЩ към Московския държавен университет Юрий Рогулев. Според него е логично след срещата на неутрална територия – Хелзинки - двамата лидери да разменят и официални визити в страните, които представляват. В този ред на мисли в поканата на Тръмп няма нищо необичайно. Рогулев изрази надежди, че подобно посещение няма да бъде осуетено, тъй като Тръмп има право да провежда срещи с всеки политик, с който пожелае. „Тръмп действа в границите, определени му от правомощията на Конституцията на САЩ. За да ограничат правата му, ще трябва да приемат изменения в Конституцията", припомня експертът.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.