НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Броят на пострадалите при земетресението в Западен Иран достигна до 287

ТАСС: Броят на пострадалите при земетресението в Западен Иран достигна до 287

22 Юли 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Най-малко 287 души са пострадали при земетресението, регистрирано в западната иранска провинция Керманшах. По-рано се съобщаваше за 128 пострадали, предава ТАСС.
По-рано Европейският-средиземноморски сеизмологичен център съобщи за земетресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер на 76 км. западно от град Керманшах.
Според данните на губернатора на провинцията Хушанга Базванд осем от ранените са в тежко състояние и са настанени в болница.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетръсната активизация в Иран е по разломи в планините Загрос

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетръсната активизация в Иран е по разломи в планините Загрос

22 Юли 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Техеран. Тази сутрин в 9:34-9:37 местно време сеизмична активност в провинция Хормозган, Южен Иран, обезпокои населението. Това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
В интервал от три минути се случиха две земетресения последователно с магнитуд 4.6 и 5.4 според Европейския център и Американската геоложка служба, 4.7 и 5.7 според Сеизмологичния център на Иран. Тези земетресения, според Ирански медии, са повредили сгради в някои села близо до епицентъра, без да причинят човешки загуби. Там активизацията е в рамките само на 13 ½ чáса – началото е снощи няколко минути преди 23 часá местно време и последното регистрирано земетресение е днес, неделя, в 12:21. Дълбочините на земетресенията от серията са до 22 километра (км). През 20-ти век и досега най-силните земетресения в района са с магнитуд 6.7 и 6.8; ставали са през годините 1956, 1961 и 1977. На 6 ноември 1990 г земетресение с магнитуд 6.4-6.6 (оценки по различни скáли) се съпровожда с образуване на ко-сеизмична руптура, видима по земната повърхност. Тези земетресения са в южните участъци на Загроските планини – “Висока Загрос зона”.
В 14:37 още по-силно земетресение стана в район близо до границата на Иран с Ирак. Магнитудът на това земетресение е оценен на 5.8 в Европейския център и на 5.9 от Американски геоложки проучвания, както и от Иранския сеизмологичен център. Най-силно земетресение в същия огнищен район за времето от началото на 20-ти век до днес е земетресението с магнитуд 7.3, станало на 12 ноември 2017. С нанесените щети – 630 човешки жертви, над 8100 ранени и повече от 70 хиляди останали бе покрив – това земетресение е най-пагубно за цялата 2017 година. Днешното земетресение показва, че повече от осем месеца районът е все още активен. И както обикновено, силен афтершок създава условия за собствени вторични трусове. Така и днешният силен трус, според информация на Иранския институт по геофизика, досега е последван от 40 по-слаби събития с магнитуд 2.5 и повече (илюстрация); максималният е с магнитуд 3.9. Всички тези трусове създават осезаеми сътресения. Активността е в комплексна зона на континентална колизия между Арабската и Евроазийската плочи, простираща се по дължината на Загроските планини. Според оценки, направени в споменатите по-горе сеизмологични центрове, зоната на днешната активност засяга дълбочини между 5 и 20 километра, поради което могат да се очакват и сериозни последствия в близост на епицентъра. По подразбиране, станалите земетресения причиняват щети в граничните области между Иран и Ирак. Те са застроени с твърде уязвими къщи. Държавната телевизия на Иран съобщава, че досега 50 къщи в 7 села са повредени и 128 души ранени; управителят на провинция Керманшах дава изявление за 90 ранени в областта Салас Бабаяни (37 хиляди жители). В Ирак има повредени най-малко 10 къщи. В засегнатия район земетресенията причиняват и вторични щети чрез свличане на земни маси. В столиците основното земетресение е усетено в Багдад на 210 км юг-югозапад от епицентъра и не е усетено в Техеран на 470 км в северна посока.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Близо 130 души са пострадали в резултат на земетресението от 5,9 по Рихтер в Иран

Reuters: Близо 130 души са пострадали в резултат на земетресението от 5,9 по Рихтер в Иран

22 Юли 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. В резултат на земетресението с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер, едно от трите, които разлюля Иран, са пострадали най-малко 128 души, предава Reuters.
Губернаторът на провинция Керманшах, която бе ударена от два труса, поясни, че по-голямата част от ранените са получили медицинска помощ, но не се нуждаят от хоспитализация.
Държавните медии съобщиха, че две по-ранни земетресения, с магнитуд от 4,7 и 5,7 по скалата на Рихтер, са разрушили сгради в няколко села, без да взимат жертви.
Мортеза Салими, ръководител на местния клон на „Червения полумесец“, заяви, че щетите от земетресенията не са сериозни. „Докладите показват, че някои стени са се сринали, но не са докладвани големи щети", поясни Салими.
Иран претърпя няколко опустошителни земетресения през последните години. Миналия ноември земетресение с магнитуд от 7,3 удари провинция Керманшах в западната част на страната, убивайки най-малко 620 души и ранявайки хиляди други.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Най-малко 20 души са пострадали при серията земетресения в Иран

Xinhua: Най-малко 20 души са пострадали при серията земетресения в Иран

22 Юли 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Техеран. Най-малко 20 души са пострадали при серията земетресения в Иран, предава Xinhua, като се позовава на данни от местните власти. Съобщава се и за материални щети по обществени сгради и домове.
Последното от трите земетресения в Иран бе с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на 81 км северозападно от Керманшах, разположен в западната част на страната, и на 222 северозападно от Багдад, с дълбочина от осем километра под земната кора.
По-рано през деня южната иранска провинция Хормозган бе разлюляна от две земетресения.Първият трус, с магнитуд 4.6 е регистриран в 9:34 местно време (8:04 българско) на 151 км от административния център на областта Бандар Абас на дълбочина 20 километра. Второто земетресение, с магнитуд 5.4, е последвало след три минути, епицентърът му е бил на осем километра под земната повърхност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EMSC: Две земетресения разтресоха Южен Иран

EMSC: Две земетресения разтресоха Южен Иран

22 Юли 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Техеран. Две поредни земетресения, с магнитуд 4.6 и 5.4 разтресоха южната иранска провинция Хормозган в неделя, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).
Първият трус, с магнитуд 4.6 е регистриран в 9,34 местно време (8:04 българско) на 151 км от административния център на областта Бандар Абас на дълбочина 20 километра. Второто земетресение, с магнитуд 5.4, е последвало след три минути, но епицентърът му е бил на 8 километра под земната повърхност.
В района са изпратени спасителни групи, но засега няма информация за жертви и разрушения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.